|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 20.06.2007. 11:39 » |
|
Govorio sam da ne postoji organizovano, isplanirano proširenje Albanije, ali spontano sigurno postoji. Ovo prvo iz jednostavnog razloga što bi sve zemlje iz njihovog okruženja, da imaju sposobnu vlast, mogle da se obezbede od albanskih pretenzija. Naravno, Srbija, koju nije briga ni za Niš, još manje za Leskovac, a ponajmanje za Vranje (sa Preševskom dolinom) teško da može da smatra sebe sigurnom od cepanja. Na sličan način i Crna Gora, gde albansko stanovništvo već čini možda 30ak% od ukupne populacije.
Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji je najbolje rešenje da pored uvođenja posebnih mera protiv priliva i množenja Albanaca, a uz zahtev UN, EU, i drugim međunarodnim institucijama koje bi ovaj problem uspele da sagledaju kako valja, što bi se zasigurno desilo ako bi se inicijativa zajednički pokrenula (npr. Crna Gora, Makedonija, Grčka i Srbija), dakle pored posebnih mera te vrste (blage diskriminacije albanskog stanovništva u tim državama: uvođenje specijalnih viza, kontrola rađanja Albanaca, itd.), raditi na njihovom obrazovanju, ulagati u te nerazvijene opštine pre svega u obrazovanju. Jer Albanac koji je obrazovan ne može da planira, kao i bilo koji drugi pravo obrazovani građanin, nikakvo množenje sa ciljem otcepljenja, nikakav život posvećen "vekovnim težnjama" bilo kog naroda.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol: 
Ja nisam luzer naprotiv...
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 20.06.2007. 13:42 » |
|
Bice sve vise organizovano, i upravo intelektualci ( ne mislim na tvoj visok kriterijum, nego obrazovaniji deo Albanaca ) su mozgovi operacija. Od onog pokojnog sto je umro, od raka ( zaboravih mu ime ) do Vetona Suroia. Od malena im se imputira taj albanski identitet i sloboda protiv porobljivaca ( citaj - Velika Albanija ). Mislim da su u Makedonijo i CG trenutno na sceni, da upotrebim jaci izraz, marionetske i dosta metiljave vlade za koje ne verujem da ih je bas briga interes svog naroda kao sto i radikale zabole za Srbe sa Kosova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 12.08.2007. 13:26 » |
|
sta mislite o dvojnom drzavljanstvu u crnoj gori? mnogo je ljudi uzelo dvojno drzavljanstvo od raspada drzavne zajednice scg. moze li to da ima negativne posledice po crnu goru ili cak i srbiju? neki politikolog sa cetinja je pricao kako ce mogucnoscu da biraju izmedju izbora u srbiji i crnoj gori mnogi crnogorci sa dvojnim drzavljanstvom i izvesno prebivalistem u srbiji da biraju srbiju i kao politicki izbor pa ce tako crna gora da padne u ruke tamosnjih manjina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 13.08.2007. 18:45 » |
|
Ima među tim separatistima odnosno Velikoalbancima i pametnih i glupih ljudi. Od onih koji su svesni tiranskog odnosa Beograda prema ostalim delovima zemlje, pa tako i Kosovu, do onih koji se bore za svoj identitet, kao što to u Srbiji čine Radikali i Narodnjaci, dakle ljudi najnižeg obrazovanja.
Crna Gora će moći da se spasi od cepanja na albanski i crnogorski deo samo ako bude brzo ušla u Evropsku uniju. Trebalo bi da crnogorska vlast tako uslovi evropsku zajednicu da nikako ne podržava separatizam u toj državi, a da će Crna Gora učiniti sve kako bi se prilagodila evropskim vrednostima i ušla u EU.
Pred Crnom Gorom može biti dobra budućnost, bolja nego ona koja je pred Srbijom, ali pitanje je hoće li to iskoristiti na valjan ili pogrešan način.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 21.08.2007. 13:49 » |
|
Pale i biju za „Veliku Albaniju“
KOSOVSKI sindrom, kojim je Ulcinj „zaražen“ neposredno po okončanju agresije NATO na SRJ, ulazi u fazu „metastaze“. Od 1999.godine, svakog leta, u restoranima i kafićima sa „živom“ muzikom duž cele ulcinjske rivijere trešte pesme o „velikoj Albaniji“ i „nezavisnom Kosovu“. U njima se veličaju predvodnici zloglasne, terorističke OVK. Ni ova turistička sezona nije izuzetak.
POPULARNI JAŠARI
NA štandu uz objekat nekadašnje Robne kuće, u centru Ulcinja, bedževi s likom Adema Jašarija i slični predmeti sa simbolima OVK i njenih „junaka“, bili su do pre nekoliko godina najbolje prodavana roba. Tada je, posle pisanja „Novosti“, reagovala policija i rasterala prodavce terorističkih obeležja.
mislite li da bi ovo moglo da se izbegne da je crna gora ostala u savezu sa srbijom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 21.08.2007. 19:07 » |
|
Cisto sumnjam. Ni tada politicari iz Srbije nisu imali gotovo nikakav uticaj na ono sto se desava u Crnoj Gori. Ovako je jos bolje za Srbiju, jer kad se djeticima obije o glavu to sto su dozvolili siptarima nece moci da okrive Srbe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 21.08.2007. 20:16 » |
|
Političari iz Srbije će uvek imati jak uticaj na političare i dobar deo crnogorske populacije. Ti ljudi preko kojih putuje srpski uticaj su oni koji se u Crnoj Gori nazivaju Srbima. I ne vidim zašto se toliko sa nipodaštavanjem gleda na Crnogorce iz ugla srpskih političkih komentatora i običnih, amaterskih komentara na forumima. Toliko su im gadni Crnogorci da kad bih ja bio Crnogorac, i to u crnogorskoj vlasti, mislim da bih bitno pooštrio odnose sa Srbijom, a u međunarodnim institucijama se uvek protivio napredovanju Srbije i njenom uključenju u evropske tokove.
A što se pitanja albanizacije Crne Gore tiče i mogućeg uticaja Srbije da se to spreči... Opet se tu javljaju amaterski komentatori koji nemaju pojma o tome šta znači republika u saveznoj državi, pa misle da bi Srbija mogla Crnu Goru da spasi albanizacije. To su uglavnom oni koji su imali u rukavu i rešenje za Kosovo: istrebiti sve što nije srpsko (crnogorsko u ovom slučaju). Crna Gora bi bila u istim problemima sa ili bez Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 22.08.2007. 15:12 » |
|
Srpski uticaj ( preko Srba u Crnog Gori ) je jako mali u odnosu na broj Srba. Glavni kapital i politicku moc drze oni koji se definisu kao Crnogorci. Srpske partije ce biti vecita opozicija, kao sto su sada. I onaj Medojevic, koji se definise kao Crnogorac ali je protiv Milove ekipe, tesko moze da dodje na vlast. Milovi drze skoro sve ( mislim na medije, pare isl. ). A sto se tice Albanaca u CG...korak po korak i docekace oni svojih 5 minuta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 22.08.2007. 21:40 » |
|
Ne znam sta ce biti sa CG, ali ne pise joj se dobro. Ne zbog samostalnosti nego taj problem sa Albancima je bas, bas tezak. Slazem se, jedino ekspresan ulazak u EU moze da je teritorijalno spasi. Ali ne verujem da ce to spreciti Albance da se i u takvoj drzavi bore za sve veca prava. Jer i CG u EU moze da postane albanizovana, iliti albanska drzava.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 29.08.2007. 16:54 » |
|
Mozete da primetite iz moje poruke u ovoj temi da ja nemam neko lepo misljenje o Crnogorcima, ali moram da prigovorim povodom ovoga pitanja u vezi toga da li je bolje da je Crna Gora sa Srbijom ili nezavisna sa problemom albanske manjine u toj republici. Crnogorci su naucili na primeru Kosova, a i Makedonci su ucinili najbolje sto su mogli izdvojivsi se od Srbije, kao da su mogli da naslute predstojece dogadjaje. Da su Makedonci ostali u sastavu Srbije i Crne Gore prvo morali bi da podnesu bombardovanje, a drugo, ako bi vojska takve Juge reagovala isto kao na Kosovu na albansko pitanje, Medjunarodne snage bi insistirale na nezavisnosti tih republika i to sa verovatno mnogo vecim pravima Albanaca u njima, ako to uopste ne bi bile albanske drzave. Ukratko - Crna Gora bi mogla da prodje isto kao Kosovo, samo bi vlast drzali Albanci, kad bi Srbija na albanski problem u Crnoj Gori reagovala isto kao na Kosovu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 30.08.2007. 18:04 » |
|
Primetio sam da u Crnoj Gori postoje dve najglasnije strane: jedna je strana crnogorskih nacionalista i patriota na čelu sa onim bivšim predsednikom Šahovskog saveza Jugoslavije - Miodragom Vukovićem, a druga je ona koju predvode pro-srpski Crnogorci, sa idejom o anektiranju CG i pripajanju sa Srbijom. I jedni i drugi Crnu Goru vuku ka kulturnoj propasti. Međutim, čini mi se da ni jedni ni drugi nisu toliko suprotstavljeni jednom crnogorskom cilju - integraciji Crne Gore u evropske tokove i institucije. Zahvaljujući tome što čak ni ona prosrpska strana nije naročito radikalna, niti toliko desno orijentisana, Crna Gora će definitivno dobiti podršku za priključenje EU, i gotovo sam siguran da će u tu zajednicu država ući pre Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 07.09.2007. 23:04 » |
|
sta mislite o najnovijim desavanjima u odnosu izmedju montenegra i srbije? da li vam se cini da se montenegrini stvarno pomalo izivljavaju nad srbijom da bi se dodvorili eu? u ovom slucaju sa filaretom iako ne podnosim filareta smatram da je patrijarh pavle dobro, onako mirnim tonom ali strategijski sjajno reagovao u pismu kostunici protiv crnogorske vlasti. kako ocenjujete novonastalu situaciju na relaciji beograd-podgorica?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 07.09.2007. 23:37 » |
|
Da sam neki faktor u Crnoj Gori reagovao bih isto, samo sto bih dao neko opsirnije saopstenje, ili smo mi u Srbiji blokirani i osteceni za obrazlozenje crnogorske vlasti.
A Srbija ne bi bila Srbija da ne stvara svakodnevno nove konflikte sa susedima. Mada ovo i nije stav zvanicne Srbije, koliko stav jednog klerofasiste i jednog dela srpske vlade koji se zove Narodnjacka koalicija.
Crna Gora zeli u Evropsku uniju i njima je jasno da moraju da slede instrukcije pa cak i sami deluju tako da se dopadnu Evropskim institucijama. Siguran sam da ce ovakav potez zabrane ulaska coveka koji je pomagao Karadzica i Mladica, ili barem onome ko otvoreno kaze da bi im pomogao, dobro deluje na EU i da ce poboljsati poziciju Crne Gore u medjunarodnim institucijama, a to je i zadatak dobre diplomatije svake drzave na Balkanu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 08.09.2007. 15:09 » |
|
U potpunosti podržavam vlast u Crnoj Gori prilikom ovakve odluke. I ne slažem se sa PB-om da je patrijarh Paja toliko bio uspešan onakvim izjavama, nego je samo naglasio stabilan i odlučan stav Crne Gore da u svojoj državi već sada izvršava zadatke kao da je u EU. I to je fantastičan primer koji bi srpska politička "elita" trebalo da kopira ukoliko želi da pokrene državu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 09.09.2007. 18:49 » |
|
Izjava Dragana Todorovica iz DSS-a: - Da smo mi na vlasti, preduzeli bi radikalne mere prema Vladi Crne Gore zbog ovog slučaja. Ovako, kao opoziciona stranka jedini način je da blokiramo puteve ka Crnoj Gori, ali smo odustali samo zato što je vladika Filaret to izričito zahtevao od nas.
Sta mislite koje mere bi preduzeli da su na vlasti? Uh, izvinjavam se, Todorovic nije na vlasti, iz SRS-a je, mada je to sad vec isto. Da li bi poslali par hiljada vojnika na granicu sa CG?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|