|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #90 poslato: 10.10.2007. 14:47 » |
|
plodni, zbog chega mislish da su ljudi u srbiji prosveceniji od ljudi u republici srpskoj? ja ne vidim da su ovde mnogo pametniji i da se pamecu razbacuju. sa ili bez republike srpske, srbija je u teshkom stanju svakako.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #91 poslato: 10.10.2007. 21:45 » |
|
Koji nacionalni cilj? Svi Srbi u jednu drzavu? Onda zasto ne kazes da zastupas radikalsku od Milvokija do Tokija.
Toćno. A granice su od Kosmaja do Pančeva i od Stare Pazove do Mladenovca.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Banujmo sve žene!
|
|
|
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže
|
 |
« Odgovor #92 poslato: 11.10.2007. 07:45 » |
|
To pravo je jednako kao i recimo bilo koje pravo bilo kog drugog gradjanina Srbije koji bi zeleo da se Srbija pripoji npr. Rusiji. I jeste legitimno, ali koliko je politicki pogodno i po Srbiju i po Rusiju, odnosno u prvom slucaju po RS i Srbiju, to je pitanje o kojem ja zelim da raspravljamo. I licno smatram da bi to pripajanje Srbiji za RS znacilo bukvalno nesagledivi pad zivotnog standarda, ali o tome i takvom razmisljanju se u RS jos uvek ne razmislja, jer su ljudi optereceni nacionalizmom i mrznjom prema Hrvatima i Bosnjacima. Ne radi se samo o mržnji već više o osećanju pripadnosti određenom korpusu i potrebi po samostalnosti koju u BH nikada i nikako ne mogu dobiti. Pripajanje RS SRB ne bi značilo nikakvog drastičnog pada standarda jer i RS nije Švajcarska, ali bi značilo neki novi elan i ljudski, ekonomski i drugi potencijal. Ako ništa drugo postali bismo malo veća i kompaktnija celina, malo veće tržište i samim tim bi se otvorile mnoge mogućnosti. Koji nacionalni cilj? Svi Srbi u jednu drzavu? Onda zasto ne kazes da zastupas radikalsku od Milvokija do Tokija. Upravo sam na to mislio, na tu opterecenost pretcivilizacijskim pitanjima plemena i nacija koja je uobicajena politicka svakodnevica u BIH, naravno podrazumevajuci i RS. Takva populacija samo ce dodatno onesposobiti ionako dovoljno primitivnu i nesposobnu politicku kvazielitu u Srbiji. Moraš biti malo korektniji prema onima koji imaju patriotska osećanja i ne karakterisati ih kao pretcivilizacijske. Isto tako i oni govore o anacionalnim teorijama tipa "rasa-zemljanin, pasmina-čovek". ALi u pravu si u nečemu. Osećaj patriotizma možda se na hronološkoj skali nalazi ispod osećaja globalizma, ali da bi se došlo do globalizma mora prvo biti rešeno nacionalno pitanje. Ne bih sada da dužim, ali možemo nekada načeti i tu temu... Licno bih bio protiv udruzivanja Srbije sa RS pod jednim imenom - Srbija, jer bi to donelo civilizacijski pad same Srbije, i politicki paralizovalo ovo drustvo koje ionako nije na zavidnom nivou. Nikako se ne slažem - ujedinjenje RS i SR značilo bi novi pomak i pozitivni početak. Ljudi u Rs bili bi zadovoljni i učinili bi sve da posle rešenog pitanja nacionalnog identiteta i egzistencije postignu značajan napredak in na ekonomskom polju.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11.10.2007. 10:40 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #93 poslato: 11.10.2007. 10:49 » |
|
Ako ništa drugo postali bismo malo veća i kompaktnija celina, malo veće tržište i samim tim bi se otvorile mnoge mogućnosti. Dobro je uopste tu ideju smestiti u kontekst "ako nista drugo...", jer tako bas i jeste. A otvaranje trzista ostvarivo je i bez pripajanja teritorija. Isto tako i oni govore o anacionalnim teorijama tipa "rasa-zemljanin, pasmina-čovek". Nisam razumeo, sta ovo znaci? Ljudi u Rs bili bi zadovoljni i učinili bi sve da posle rešenog pitanja nacionalnog identiteta i egzistencije postignu značajan napredak in na ekonomskom polju. Nisam govorio o ekonomskoj strani. Srbiji bi se ta strana mozda i isplatila. Ali politicka nikako. U Srbiji su, rekao bih, daleko jace gradjanske institucije, a sve nacionalisticke klike i povike o nacionalnim izdajnicima cuju se uglavnom od strane Srba preko Drine. To je los znak za napredne ideologije i ideologe u Srbiji, pogotovo ako ti gradjani postanu legitimni deo birackog tela i politickih subjekta na teritoriji Srbije. plodni, zbog chega mislish da su ljudi u srbiji prosveceniji od ljudi u republici srpskoj? Ne mislim da su prosveceniji ljudi u Srbiji, ne pravim takve generalizacije. Kazem samo da postoje odredjene institucije i jedan ipak pozitivni trend gradjanskih inicijativa i ideja koje ce sve pasti u krizu ako se nacionalisticki politicki subjekti sa one strane Drine u to umesaju. Nijedna dobra ideja nije dosla sa one strane do sada u Srbiju. Toćno. A granice su od Kosmaja do Pančeva i od Stare Pazove do Mladenovca... Pa, da. Sto su paraonicnije ideje Srba o Velikoj Srbiji, drzava je sve manja. To nikako da nauce velikosrbi, radikali, nacionalisti, neonacisti i ostali prosecni gradjani Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shkavel
Nazionalist

Van mreže
|
 |
« Odgovor #94 poslato: 11.10.2007. 13:44 » |
|
Dobro je uopste tu ideju smestiti u kontekst "ako nista drugo...", jer tako bas i jeste. A otvaranje trzista ostvarivo je i bez pripajanja teritorija. "ako ništa drugo" bilo je mišljeno u kontekstu ovog foruma (neki potenciraju ekonomski boljitak ispred nacionalnih osećanja) - jer ne želim da prosipam druge argumente koji nekima znače puno a drugima ipak ništa (ujedinjenje jednog naroda, celine koja je igrom slučaja ostala podeljena, uključivanje dva milijona prekodrinskih Srba u državu kojom se identifikuju i samim tim ostvarivanje njihovog prava na svoju državu ili prisajedinjenje svom etničkom korpusu isl. - ali na to ćete odgovoriti kako se radi o šovinizmu i primitivizmu). Nisam razumeo, sta ovo znaci? Baš kao što ti one koji se identifikuju nacijom označavaš pretcivilizacijskim, isto tako postoje mnogi koji turboliberalizmu, građanstvu, anacionalizmu isl. lepe iste etikete. Isto tako neki kažu da je za turbograđane prihvatljivo sve, osim toga da je neko patriota (voli svoj narod) ili vernik, kako je to ideologija bez ikakvih vrednosti i principa isl. Na to sam mislio, je kako sam uspeo da primetim i ti si naglašeno anacionalan (ili možda grešim - nisam se baš udubljivao u tvoj background).... Nisam govorio o ekonomskoj strani. Srbiji bi se ta strana mozda i isplatila. Ali politicka nikako. U Srbiji su, rekao bih, daleko jace gradjanske institucije, a sve nacionalisticke klike i povike o nacionalnim izdajnicima cuju se uglavnom od strane Srba preko Drine. To je los znak za napredne ideologije i ideologe u Srbiji, pogotovo ako ti gradjani postanu legitimni deo birackog tela i politickih subjekta na teritoriji Srbije. Pa baš o tome i govorim - kada bi BH Srbi ispunili svoj nacionalni cilj, onda bi se nacionalistički naboj ispraznio i krenulo bi se u građenje zdravog društva. Ovako imaš zemlju i narod koji su isfrustrirani jer su prisiljeni da žive u državi u kojoj ne žele da žive, sa narodima s akojima ne žele da žive (međusobno semrze istom merom i jedni drugima žele uništenje), jer im na svim područjima komanduju stranci (OHR), jer je zbog svih tih problema nemoguće postaviti temelje normalnoj državi i konsekventno normalnoj privredi i životu. Ali - kada bi se taj problem rešio, frustracije bi nestale, baš kao i svi problemi. Nijedna dobra ideja nije dosla sa one strane do sada u Srbiju. Gadna, nepravedna i netačna generalizacija (Nikola Tesla, Milutin Milanković...da ne nabrajam dalje - dobre ideje ne samo za Srbiju već za ceo svet)
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11.10.2007. 16:14 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #95 poslato: 11.10.2007. 14:03 » |
|
Baš kao što ti one koji se identifikuju nacijom označavaš pretcivilizacijskim, isto tako postoje mnogi koji turboliberalizmu, građanstvu, anacionalizmu isl. lepe iste etikete. Isto tako neki kažu da je za turbograđane prihvatljivo sve, osim toga da je neko patriota (voli svoj narod) ili vernik, kako je to ideologija bez ikakvih vrednosti i principa isl. Hahaha, sjajno, to sam i hteo da cujem, sta u stvari nacionalisti misle o anacionalistima i kako ih nazivaju. Posto dosta naziva postoji za primitivne nacionaliste, i obicno im se pripisuje ono "turbo" ispred, ali kako smesno zvuci kad okrenes ovo pa pripises normalnim gradjanima anacionalne orijentacije, uzivancija je citati. Ali o svemu tome mozda odgovorim na delu o patriotizmu i nacionalizmu, da ne trujem ovu temu time. Pa baš o tome i govorim - kada bi BH Srbi ispunili svoj nacionalni cilj, onda bi se nacionalistički naboj ispraznio i krenulo bi se u građenje zdravog društva. Ovako imaš zemlju i narod koji su isfrustrirani jer su prisiljeni da žive u državi u kojoj ne žele da žive, sa narodima s akojima ne žele da žive (međusobno semrze istom merom i jedni drugima žele uništenje), jer im na svim područjima komanduju stranci (OHR), jer je zbog svih tih problema nemoguće postaviti temelje normalnoj državi i konsekventno normalnoj privredi i životu. Ali - kada bi se taj problem rešio, frustracije bi nestale, baš kao i svi problemi. Slicno vidjenje imao je i Zoran Djindjic, ali ne zato sto bi bio nacionalista, jer i nije bio, nego iz pragmaticnih razloga koje si ti opisao. Verovao je da je to jedini, a mozda ipak najbrzi put do oporavka tih naroda. Ali ne samo srpskog. Medjutim, iz tvoje price izgleda da bi trebalo Suboticu dati Madjarima, Kladovo Rumunima, Dimitrovgrad Bugarima, Sandzak Bosnjacima, Presevsku dolinu Albancima. Takav koncept podele ne postoji u Evropi od kraja WWII. Naprotiv tom deljenju teritorija prema etnickom sastavu, forsira se ucenje zajednickom zivotu. Gadna, nepravedna i netačna generalizacija (Nikola Tesla, Milutin Milanković...da ne nabrajam dalje - dobre ideje ne samo za Srbiju već za ceo svet) Hahaha. Sjajno. Medjutim, nisam govorio o njima, vec o politickim tendencijama tamosnjih gradjana srpske nacionalnosti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shkavel
Nazionalist

Van mreže
|
 |
« Odgovor #96 poslato: 11.10.2007. 15:33 » |
|
Hahaha, sjajno, to sam i hteo da cujem, sta u stvari nacionalisti misle o anacionalistima i kako ih nazivaju. Posto dosta naziva postoji za primitivne nacionaliste, i obicno im se pripisuje ono "turbo" ispred, ali kako smesno zvuci kad okrenes ovo pa pripises normalnim gradjanima anacionalne orijentacije, uzivancija je citati. Ali o svemu tome mozda odgovorim na delu o patriotizmu i nacionalizmu, da ne trujem ovu temu time. Zvuči smešno zato što se time ne slažeš. Isto tako meni zvuči smešno kada nacionaliste/patriote nazivaš "pretcivilizacijskim" a one koji misle kao ti "normalnim građanima anacionalne orijentacije". Ne znam zašto ne bi mogli postojati "normalni građani nacionalne orijentacije". Da li si ti to zapao u jednoumlje ili se meni samo čini  Slicno vidjenje imao je i Zoran Djindjic, ali ne zato sto bi bio nacionalista, jer i nije bio, nego iz pragmaticnih razloga koje si ti opisao. Verovao je da je to jedini, a mozda ipak najbrzi put do oporavka tih naroda. Ali ne samo srpskog. Ja se u potpunosti slažem sa Đinđićem  Medjutim, iz tvoje price izgleda da bi trebalo Suboticu dati Madjarima, Kladovo Rumunima, Dimitrovgrad Bugarima, Sandzak Bosnjacima, Presevsku dolinu Albancima. Takav koncept podele ne postoji u Evropi od kraja WWII. Naprotiv tom deljenju teritorija prema etnickom sastavu, forsira se ucenje zajednickom zivotu. Preteruješ - Ja nisam govorio da treba da se Srbiji pripoji i Bela Krajina u Sloveniji, Sent Andreja u Mađarskoj, Temišvar u Rumuniji, Kumanovo u Makedoniji, Berane, Bijelo Polje, Andrijevica, Herceg Novi u CG, Knin, Lika Kordun i Istočna Slavonija u Hrvatskoj. Samo sam govorio o RS koja ima i svoj status i o BH Srbima koji nisu puka manjina već konstitutivni narod koji bi trebao da ima pravo do samoopredeljenja.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11.10.2007. 16:13 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #97 poslato: 12.10.2007. 13:38 » |
|
Ne znam zašto ne bi mogli postojati "normalni građani nacionalne orijentacije". Kad rekoh normalni mislio sam - inteligentni, prosveceni, iznad nacionalnog, kakav je svaki anacionalista. A zasto je takav? Mogu obimno izlaganje o tome da pokrenem ali najslikovitije cu objasniti ovako: Imas svet dece, i u njemu prosudjivanje o odredjenim stvarima odvija se u nivou decijeg razmisljanja. Ona stvaraju klanove, drustva, pa se medju sobom igraju ratova, mame i tate, zmurke i slicno. U skoli se stvaraju tabori koji medju sobom osecaju mrznju iz razloga sto je neko nekog ogovarao, sto je neko nekome ukrao gumicu ili dobio vecu ocenu od onoga iz drugog klana. Tako i u pogledu nacionalizma. Nacionalista je u svom klanu i on igra nacionalnu igru, odan je pravilima svoje vrste, igra se na nacin kako je ustanovio ko zna ko i kad, ali je tradicija da se to postuje. Sva drugacija pravila on smatra nedostojnim sebe i potcenjuje ili vredja iz straha, kao sto cine i pomenuti deciji klanovi. Sa druge strane je anacionalista koji uopste ne igra igru, nego posmatra iz viseg nivoa razumevanja, kao svet odraslih koji posmatra one decije igre i uglavnom im se podsmeva, ali tolerise i pokusava da ih usmeri kako bi, kad odrastu, mogli da svet vide kompletnije i zrelije.E, to je ono zasto se ja smejem nacionalistima: oni su odrasli ljudi, a ipak nezreli, kako rece i Kant jos davno, davno. Ovo cu uskoro preneti na Patriotizam i nacionalizam delu foruma.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shkavel
Nazionalist

Van mreže
|
 |
« Odgovor #98 poslato: 12.10.2007. 19:47 » |
|
Kad rekoh normalni mislio sam - inteligentni, prosveceni, iznad nacionalnog, kakav je svaki anacionalista.
A nacionalisti, ili meni miliji termin patriote po tvom mišljenju ne mogu biti inteligentni, prosvećeni, pa čak i tolerantni, demokratski, otvoreni, gostoprimljivi, pošteni, radni i časni? Ove druge gluposti komentarisao sam na drugom topicu. U pravu si, da ne zagađujemo ovu temu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sv@ler
Sumnjiv tip
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #99 poslato: 23.10.2007. 11:05 » |
|
nema od toga nista pusti snovi iz sarajeva pre ce biti da nece biti tz bih
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
direktor bolnice
|
 |
« Odgovor #100 poslato: 24.11.2007. 22:26 » |
|
Bosna i Hercegovina tje da prestane da postoji uskoro, kad se uspostave vetje slobode gradjana na osamostaljenje, shto prognoziram da tje da se dogodi u celom svetu. Ovo shto se dogadja na Kosovu netje mozhda da proizvode lanchanu reakciju ali tje da postane program po kojem tje i drugi da se odluchuju na samostalnost sve dok se ne donesu zakoni koji tje to da omogutje u svim evropskim zemljama. Ne mozhe Srbija da zadrzhi Kosovo, ne mozhe ni BIH da zadrzhi Srpsku. A i shta tje kome teritorija sa ljudima koji ne zhele da zhive zajedno?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #101 poslato: 25.11.2007. 02:03 » |
|
A i shta tje kome teritorija sa ljudima koji ne zhele da zhive zajedno? takve problematichne teritorije su zlata vredni izvori za demagoshku mitomaniju politichkih stranaka. bez njih ne bi postajala predizborna trka za glasachima nego bi se svako dokazivao argumentovanom prichom. najvazhnije u toj prichi je da drzhava mora da vodi rachuna o svojim gradjanima kako oni ne bi pozheleli da se od nje odvoje i formiraju zasebni entitet.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #102 poslato: 25.11.2007. 12:47 » |
|
Posle Kosova dolazi BIH, kako god da se zavrsi. A posle BIH, dolazi Sandzak, a posle sandzaka mozda Vojvodina. Posle Vojvodine jug Srbije, Presevska dolina. Sve dok ima problematicnih podrucja mi cemo da se kupamo u blatu obecanja i snovima o nekakvom nacionalnom bicu koje treba da raste, a u stvari se smanjuje. A za te bosanske entitete moze da se uredi kao za Hong Kong ili za ona Ostrva koja se pominju za Kosovo. I svi bi bili mirni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #103 poslato: 30.11.2007. 10:55 » |
|
-hoce li biti onog rata? -kakvog rata?
bosanci su se sjurili u trgovine da se obezbede pred mogucim novim ratom... sve to zato sto republika srpska ne zheli da postepeno ukida institucije koje sputavaju funkcionisanje bosne i hercegovine po modernim principima drzhave. lichno razumem takvu potrebu funkcionera i naroda rep. srpske, kao i federacije, ali ne pravdam. koliko moraju ti ljudi da budu glupi ako su spremni da ratuju zbog bilo kakvog spora. pa to je stvarno....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže
Pol: 
Da uistinu budem Bog!
|
 |
« Odgovor #104 poslato: 11.12.2007. 21:15 » |
|
Ne verujem da ce biti rata.
Da se je problemu Kosovo pristupalo sa te strane, "bolje zajedno", mozhda bismo imali neku drugachiju situaciju ovde, al' da ne sanjarimo previshe ovo je BALKAN. Tako da posle nezavisnosti Kosovo dolazi nezavisnost Rep. Srpske. Uostalom, smatram da prostor, zemljishte, region, drzhava, pripada narodu koji u njoj zhivi a ne nekome kome to pravo njenog posedovanja crpi iz nekih tradicionalnih, istorijskih izvora.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
|
|
|
|