Svi su u BiH zivjeli vijekovima zajedno, zasto to nebi nastavili?
Prva netačna izjava. Otac mi iz Bosanske krajine tako da sam itekako upoznat sa situacijom u BH. Ovo je nebuloza - ako samo pogledamo Bosnu, videćemo da nema sela (barem ja na njega nisam naišao) u kome bi izmešano živele sve tri etničke/verske zajednice (recimo dve hrvatske, pa jedna srpska, pa dve muslimanske kuće). Isti slučaj je u gradovima: osim novoizgrađenih (mahom radničkih) soliterskih naselja iz vremena socijalizma, i u gradovima su oduvek postojale tradicionalne muslimanske, srpske, hrvatske četvrti (Bosna je tipičan primer "segregative community, nešto kao u Severnoj Irskoj, samo možda malo manje radikalno). Tako da stvarno ne znam odakle ta teza o "živeti zajedno", osim ako ne mislimo na susrete u školi ili na pijaci (a moramo znati da su u 19. veku i škole bile podeljene).
Nad gradjanima BiH su sve imperije svijeta vrsile zlocine, od Rimske, Austrougarske, Turske, Njemacke, Komunisticke do Milosevicevog beogradskog i Tudjmanovog zagrebackog rezima.
Ovo je već prvi znak za alarm - ne spominje se Alijin islamski fundamentalizam (svoje se meso ne jede)
Najveca pobjeda Demokratske Srbije, kako danas u ocima svijeta, tako i generacijama koje dolaze je u pomoci unistenja Entiteta u BiH.
Pogledajmo samo lingvističku formulaciju rečenice, pre svega odabir leksema: Najveća pobeda
DEMOKRATSKE....je u pomoći
UNIŠTENJA.....
Znači u ovom slučaju može i Srbija da se umeša u unutrašnje stvari BiH. Samo u ovom, jer u svakom drugom to znači "povampirenje apetita po Velikoj Srbiji".
@ Mizant: mislim da bi ovo stvarno trebalo da postane samostalna tema, jer o nesrećnoj Bosni može itekako da se raspravlja...
Ali, kako reče Mizant (u ovom tvom izlaganju 100% se slažem sa tobom), postoje ključne pitanja:
Kako je zamišljena država pod uslovom da se ukinu nacionalni entiteti? Da li postoje regioni, na čemu se oni zasnivaju, kako se tretira istorija, tradicija, vera, itd.?......Bili bi spojeni na veštački način svi oni koji se međusobno mrze, a da im niste objasnili (barem ovde ne vidim) zašto ne bi trebalo da mrze jedni druge, ili zašto bi trebalo da jedni druge gledaju kao na "svoje"
Ovo zadnje je od krucijalnog značaja. Naime, pročitao sam mnogo vesti i predloga za ukidanje RS, i ono što mi najviše smeta jeste baš to,da niko nije objasnio ZAŠTO treba da se ukinu entiteti? Želje Bošnjaka su razumljive, oni se identifikuju sa celom BiH, a ne onim malim delom koji danas de facto kontrolišu. Njihova želja čini mi se skoro identična onom furanju jugoslovenstva od strane Srba krajem osamdesetih - ima nas najviše, pa 'ajmo demokratiju: jedan čovek-jedan glas. U takvoj politici su Slovenci, HR i svi ostali videli pretnju, jer su se plašili marginalizacije i pretopljavanja u neki novi identitet koji je ustvari bio "prepakovani" identitet većinske grupacije. I sada postoji isti problem: nisam video još nijednog, i to ama baš ni jednog jedinog argumenta, koji bi ukazivao na to,
šta SRBI dobijaju ukidanjem RS. Znamo šta im donosi njen opstanak: kakvo-takvo garantovanje kolektivnih nacionalnih, verskih i drugih prava barem u onom delu BiH u kojem predstavljaju većinsko stanovništvo. Šta bi im donelo ukidanje entiteta, i na kakav način bi SVIMA bilo bolje u centralizovanoj BiH.?
Ovo pišem pre svega zato, jer sam jednom na Tuzla.net čitao sličnu peticiju, na kojoj su bili napisani razlozi za ukidanje BiH. Osim nekoliko gluposti ("ne bi bilo umjetnih granica i bosanci bi bili sretniji ljudi"

, ili "zbog nepostojanja umjetnih granica - koje ustvari i ne postoje na području privrede, prim. aut. - Bosna bi se vrže razvijala i već 2004. postala članica EU i NATO-a"), koje nisu potkrepljene nikakvim argumentom, najviše su mi pažnju privukla dva razloga:
a) Bošnjaci bi se u većem broju vraćali u BH, jer ne bi nailazili na tablu "Dobrodošli u Republiku Srpsku"
b) Bošnjačke nene bile bi uz djecu na svojim ognjištima, i ne bi se potucale po bijelom svijetu
Kako vidimo, uvek kada se govori o ukidanju entiteta, govor je o koristi pre svega
Bošnjaka. Srbe niko i ne spominje. Kada tome pridodamo još izjave u stilu "RS je genocidna tvorevina", onda je averzija Srba prema tom pitanju potpuno razumljiva.
Mada mislim da u svakom slučaju Srbija tu ne bi trebalo da se meša. Budućnost RS i bosanskih Srba je u rukama njih samih, tako da mi se ovaj poziv Srbiji čini u potpunosti nepotreban i besmislen.
Ali najjači mi je naziv:
Gradjanska Demokratska Evropska Republika Bosna i Hercegovina.

Mogle bi se štampati super retro majice "GDERBH". Bolje nego CCCP ili DDR