Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: BIH i status Republike Srpske  (Pročitano 9732 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
General
Gost
« poslato: 15.11.2006. 17:35 »

Kakav bi status trebalo da bude Republike Srpske po otcepljenju Kosova? Ako je Kosovo dobilo nezavisnost na osnovu vecine stanovnistva i nesposobnosti srpske vlasti da odrzi standard i vrednosti na toj teritoriji, te i zbog vodjenog rata, postoje slicni razlozi da se RS odvoji od Federacije. Razlozi su slicni, a postoji i prednost jer je stepen ljudskih prava u RS verovatno veci od onog na Kosovu, tako da nezavisnoscu niko nista ne bi izgubio. Lose je i za jedne i za druge to sto se stvaraju nacionalisticke zemlje, ali mi ovde pricamo o lancu dogadjaja, pa ako se dozvoli stvaranje jedne nacionalisticke (etnicki skoro ciste) drzave Kosovo...

Ne znaci da me je briga za to sta se desava u BIH, samo postavljam pitanje.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 16.11.2006. 02:40 »

Dobri su ti argumenti za nezavisnost RS, ali to nas ne treba da bude briga. RS moze da bude nezavisna jer ionako ti ljudi ne zele BIH a i ovim drugima nije stalo mnogo do RS kad u njoj zivi vecina Srba. Ali ako se RS pripoji Srbiji ne vidim da je tu neko na dobitku izuzev Beograda posto ce imati od koga jos da uzima. A to naravno ne valja za Nis i ostale centre u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane mozda ipak tada bude doslo do regionalizacije posto bi morao ponovo da se pravi ustav... Mislim sve u svemu da to nije prioritet, da ne treba da mislimo o RS, a nemamo razloga da navijamo da se otcepi. Prosto to nije nas problem niti nasa stvar.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #2 poslato: 17.11.2006. 16:39 »

Ma ne navijam nego samo kazem ovako uporedjujuci.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 18.11.2006. 14:48 »

znaci opet smo poceli da pravimo veliku srbiju. nije problem sto bi se rs mozda pripojila srbiji nego sto bi time bila opterecena srpska javnost godinama dok se to ne bi desilo, a sto je sasvim uzaludno opterecenje, jer ni rs ni srbiji ne bi donelo neke promene. mozda bi samo rs postala srpski protektorat.
Sačuvana
Bosona
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 17.12.2006. 23:19 »

Uvjereni da u Srbiji postoje Demokrate i Demokratske snage, uvjereni da se dijalog medju pravim demokratama moze uvijek voditi kako bi to bilo u interesu svih nas, uvjereni da su posljedice ratova jos uvijek vidljive na nasem ponasanju, nasim izjavama i uopsteno u svim sferama zivota, da je vecina nacionalistickog zadaha proizvod nekih drugih krivaca koji uvijek ostaju i opstaju na vlasti, nas portal www.bosona.net poziva sve demokrate Srbe na dijalog na nasem portalu.

Samo razumom mozemo pobijediti nerazum.

Nasu peticiju za ukidanje Entiteta u Republici BiH je potpisalo do sada skoro 2.500 pripadnika hrvatskog, srpskog i bosnjackog naroda. Nasa peticija je zahtjev za uspostavom Gradjanske Demokratske Evropske Republike Bosne i Hercegovine.

Sve dok opstaju na vlasti oni koji su zeljni podjela i medju obicnim ljudima to ce proizvoditi njihovu snagu, osptanak na vlasti a sve na racun obicnih ljudi. Bili oni Srbi, Hrvati, Bosnjaci ili neki drugi. Mi znamo da jednom obicnom Srbinu nije lako biti u Federaciji, ali znamo da je tako i obicnom Bosnjaku... Ali znamo da je Nacionalna drzava najvece zlo. Nazadluk. Zato nam se pridruzite.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 18.12.2006. 14:18 »

Predlog je zaista interesantan. Možda je malo prerano pokrenuta inicijativa za uklanjanje entiteta, ako sam razumeo da entiteti znače nacionalnosti. Da li to znači da bi u BIH svi bili prozvani Bošnjacima, i šta još to donosi? Kako je zamišljena država pod uslovom da se ukinu nacionalni entiteti? Da li postoje regioni, na čemu se oni zasnivaju, kako se tretira istorija, tradicija, vera, itd.?

Pošto već uveliko govorimo o sličnoj stvari na temi Srpsko, suviše srpsko, predlog je da te dve teme spojimo. No, ako se ovde bude povela diskusija o problemu BIH kao specifičnom, onda bi moglo da ostane kao posebna tema.

Nameće se i taj problem koji je realno prisutan i zbog koga verovatno i pokrećete tu akciju. Naime, i srpsko i bošnjačko i hrvatsko stanovništvo - pretpostavljam - neprijateljski doživljavaju jedni druge, te sada tražiti da se sve to ukine tek jednim potpisom ili izjavom onih koje nacionalnost ne zanima (a takvi su uvek u manjini), ne bi mnogo toga rešilo. Bili bi spojeni na veštački način svi oni koji se međusobno mrze, a da im niste objasnili (barem ovde ne vidim) zašto ne bi trebalo da mrze jedni druge, ili zašto bi trebalo da jedni druge gledaju kao na "svoje". Eto, ja bih to pitanje postavio kao ključno.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +61/-27
Van mreže Van mreže

mracni otpadnik

« Odgovor #6 poslato: 18.12.2006. 21:01 »

Ako ovako krene ovaj forum ce postati poligon za sirenje interesa ljudi koji nisu nista bolja od najgorih nacionalista odavde, a protiv koga je Miz opravdano. I inace sam protiv ukdidanja RS jer je to jedina brana koja   koliko toliko stiti ljudska prava Srba u BiH.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Bosona
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 19.12.2006. 11:22 »

Ako ovako krene ovaj forum ce postati poligon za sirenje interesa ljudi koji nisu nista bolja od najgorih nacionalista odavde, a protiv koga je Miz opravdano. I inace sam protiv ukdidanja RS jer je to jedina brana koja   koliko toliko stiti ljudska prava Srba u BiH.

Niste u pravu. RS i Federacija BiH su proizvod nestabilnosti i podjela medju ljudima. Entiteti su svjedocanstvo zla koje je prozivio obican covjek u Bosni i Hercegovini. Svi su u BiH zivjeli vijekovima zajedno, zasto to nebi nastavili? Nad gradjanima BiH su sve imperije svijeta vrsile zlocine, od Rimske, Austrougarske, Turske, Njemacke, Komunisticke do Milosevicevog beogradskog i Tudjmanovog zagrebackog rezima. Gradjaninu BiH, bilo koje vjeroispovjesti ili nacionalnog opredjeljenja treba sloboda. A BiH i Srbija nesmiju biti taoci Milosevicevog, Karadzicevog i.t.d. projekta. Niti gradjani u Federaciji zelja Arapa ili Tudjmanovih fasista. Sloboda i pravda je garantovana u gradjanskom demokratskom sistemu, sa covjekom kao pojedinkom iznad nacionalno-vjerskog i.t.d.

Entiteti su torovi za ovce i proizvodjaci entiteta koriste neduznog gradjanina za svoje interese, kojima pljackaju, kojima odrzavaju kriminal, korupciju i.t.d.

Nisam dosao na ovaj forum jer mrzim nekoga zbog vjere ili nacije. Naprotiv. Sloboda nema cijene, ako su nasi predci mogli vijekovima da dijele dobro, a lose koje im namece neko sa strane bude proizvod stradanja kako moga tako i vasega naroda, ja sam dosao da pozovem razumom na razum.

Ukoliko imate zamerke ili prijedloge na tekst peticije, tu smo vrlo rado mi pokretaci iste da je cak i preformuliramo.

Ova peticija ne odgovara podjednako ni Hrvatu, ni Srbinu, ni Bosnjaku nacionalisti, ali odgovara obicnom gradjaninu, Onome od cija se pleca sve uvijek slomi.

Gradjanska , decentralizirana, slobodna i pravedna BiH ili Srbija odgovaraju ne samo jedna drugoj, vec i njenim gradjanima.
Najveca pobjeda Demokratske Srbije, kako danas u ocima svijeta, tako i generacijama koje dolaze je u pomoci unistenja Entiteta u BiH.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +61/-27
Van mreže Van mreže

mracni otpadnik

« Odgovor #8 poslato: 19.12.2006. 18:16 »

Tvoj ( Vas, ali mi preko foruma ne persiramo pa nemoj ni ti meni )  post zaista deluje iskreno ( kao da stvarno verujes u to ), ali se pitam da li iza toga ima losih, u sustini politikanskih, namera. Posebno me je onaj poslednji pasus ( o tome kako bi Evropa to cenila ) podstakao na razmisljanje...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 19.12.2006. 18:33 »

Svi su u BiH zivjeli vijekovima zajedno, zasto to nebi nastavili?
Prva netačna izjava. Otac mi iz Bosanske krajine tako da sam itekako upoznat sa situacijom u BH. Ovo je nebuloza - ako samo pogledamo Bosnu, videćemo da nema sela (barem ja na njega nisam naišao) u kome bi izmešano živele sve tri etničke/verske zajednice (recimo dve hrvatske, pa jedna srpska, pa dve muslimanske kuće). Isti slučaj je u gradovima: osim novoizgrađenih (mahom radničkih) soliterskih naselja iz vremena socijalizma, i u gradovima su oduvek postojale tradicionalne muslimanske, srpske, hrvatske četvrti (Bosna je tipičan primer "segregative community, nešto kao u Severnoj Irskoj, samo možda malo manje radikalno). Tako da stvarno ne znam odakle ta teza o "živeti zajedno", osim ako ne mislimo na susrete u školi ili na pijaci (a moramo znati da su u 19. veku i škole bile podeljene).

Nad gradjanima BiH su sve imperije svijeta vrsile zlocine, od Rimske, Austrougarske, Turske, Njemacke, Komunisticke do Milosevicevog beogradskog i Tudjmanovog zagrebackog rezima.
Ovo je već prvi znak za alarm - ne spominje se Alijin islamski fundamentalizam (svoje se meso ne jede)

Najveca pobjeda Demokratske Srbije, kako danas u ocima svijeta, tako i generacijama koje dolaze je u pomoci unistenja Entiteta u BiH.
Pogledajmo samo lingvističku formulaciju rečenice, pre svega odabir leksema: Najveća pobeda DEMOKRATSKE....je u pomoći UNIŠTENJA.....
Znači u ovom slučaju može i Srbija da se umeša u unutrašnje stvari BiH. Samo u ovom, jer u svakom drugom to znači "povampirenje apetita po Velikoj Srbiji".

@ Mizant: mislim da bi ovo stvarno trebalo da postane samostalna tema, jer o nesrećnoj Bosni može itekako da se raspravlja...

Ali, kako reče Mizant (u ovom tvom izlaganju 100% se slažem sa tobom), postoje ključne pitanja:
Kako je zamišljena država pod uslovom da se ukinu nacionalni entiteti? Da li postoje regioni, na čemu se oni zasnivaju, kako se tretira istorija, tradicija, vera, itd.?......Bili bi spojeni na veštački način svi oni koji se međusobno mrze, a da im niste objasnili (barem ovde ne vidim) zašto ne bi trebalo da mrze jedni druge, ili zašto bi trebalo da jedni druge gledaju kao na "svoje"
Ovo zadnje je od krucijalnog značaja. Naime, pročitao sam mnogo vesti i predloga za ukidanje RS, i ono što mi najviše smeta jeste baš to,da niko nije objasnio ZAŠTO treba da se ukinu entiteti? Želje Bošnjaka su razumljive, oni se identifikuju sa celom BiH, a ne onim malim delom koji danas de facto kontrolišu. Njihova želja čini mi se skoro identična onom furanju jugoslovenstva od strane Srba krajem osamdesetih - ima nas najviše, pa 'ajmo demokratiju: jedan čovek-jedan glas. U takvoj politici su Slovenci, HR i svi ostali videli pretnju, jer su se plašili marginalizacije i pretopljavanja u neki novi identitet koji je ustvari bio "prepakovani" identitet većinske grupacije. I sada postoji isti problem: nisam video još nijednog, i to ama baš ni jednog jedinog argumenta, koji bi ukazivao na to, šta SRBI dobijaju ukidanjem RS. Znamo šta im donosi njen opstanak: kakvo-takvo garantovanje kolektivnih nacionalnih, verskih i drugih prava barem u onom delu BiH u kojem predstavljaju većinsko stanovništvo. Šta bi im donelo ukidanje entiteta, i na kakav način bi SVIMA bilo bolje u centralizovanoj BiH.?
Ovo pišem pre svega zato, jer sam jednom na Tuzla.net čitao sličnu peticiju, na kojoj su bili napisani razlozi za ukidanje BiH. Osim nekoliko gluposti ("ne bi bilo umjetnih granica i bosanci bi bili sretniji ljudi" jezik, ili "zbog nepostojanja umjetnih granica - koje ustvari i ne postoje na području privrede, prim. aut. - Bosna bi se vrže razvijala i već 2004. postala članica EU i NATO-a"), koje nisu potkrepljene nikakvim argumentom, najviše su mi pažnju privukla dva razloga:
a) Bošnjaci bi se u većem broju vraćali u BH, jer ne bi nailazili na tablu "Dobrodošli u Republiku Srpsku"
b) Bošnjačke nene bile bi uz djecu na svojim ognjištima, i ne bi se potucale po bijelom svijetu

Kako vidimo, uvek kada se govori o ukidanju entiteta, govor je o koristi pre svega Bošnjaka. Srbe niko i ne spominje. Kada tome pridodamo još izjave u stilu "RS je genocidna tvorevina", onda je averzija Srba prema tom pitanju potpuno razumljiva.

Mada mislim da u svakom slučaju Srbija tu ne bi trebalo da se meša. Budućnost RS i bosanskih Srba je u rukama njih samih, tako da mi se ovaj poziv Srbiji čini u potpunosti nepotreban i besmislen.

Ali najjači mi je naziv: Gradjanska Demokratska Evropska Republika Bosna i Hercegovina. jezik

Mogle bi se štampati super retro majice "GDERBH". Bolje nego CCCP ili DDR  Namigivanje

Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 19.12.2006. 18:51 »

Zanimljivost:
Pročitao sam prvih 300 potpisa peticije, i našao samo 12 ljudi koji sudeći po imenu i prezimenu nisu muslimani.

U oči pada i neskladnost naslova peticije sa njenim sadržajem: naslov je brisanje bosansko-hercegovačkih entiteta, a u samoj peticiji spominje se samo "šejtanski karakter Republike Srpske" i zločini počinjeni prema muslimanima, iliti od strane Republike Srpske. Ni reči o zločinima od strane naroda Federacije ili pak o spaljenim i srušenim pravoslavnim crkvama....

To je ono što mene lično zabrinjava i unosi mi sumnju o časnim motivima ukidanja entiteta.
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 19.12.2006. 19:53 »

Ukoliko imate zamerke ili prijedloge na tekst peticije, tu smo vrlo rado mi pokretaci iste da je cak i preformuliramo.
Ova peticija ne odgovara podjednako ni Hrvatu, ni Srbinu, ni Bosnjaku nacionalisti, ali odgovara obicnom gradjaninu, Onome od cija se pleca sve uvijek slomi.

Evo predloga reformulacije (da budem konstruktivan Namigivanje ):
Tekst:
Republika Bosna i Hercegovina medjunarodno priznata, stara drzava, koja je imala oko 4.300.000 stanovnika prije rata.
Prihvatanje Dejtonskog sporazuma, Republike Srpske i Federacije je prihvatanje međusobne agresije bosanskih naroda i ostavljena vrata za druge agresije.
Republika Srpska i Federacija su proizvod velike tragedije i priznatog etničkog čiščenja. Odgovorne su za stotine hiljada ubijenih, preko 1.500.000 izbjeglica, na desetine hiljada silovanih zena, za nekoliko stotina milijardi dolara materijalne stete, za porusena sela i gradove, za hiljade unistenih dzamija, katolickih i pravoslavnih crkava...
Gradjani BiH su ljudska bica i imaju prava da zive u svojoj domovini, onakvoj kakva je bila vjekovima.
Brisanje Republike Srpske i Federacije ce omoguciti zrtvama etnickog ciscenja da se konacno vrate na svoju zemlju.

Texte:
La République de Bosnie-Herzégovine a été reconnue par la communauté internationale. C'est une ancien pays, qui comptait avant-guerre plus de 4 millions trois-cent mille habitants
L'acceptation des Accords de Dayton, de la "République serbe" et de la "Fédération", est une acceptation de l'agression entre les nations bosniaques et laisse la porte ouverte pour d'autres agressions.
La "République serbe" et la "Fédération" sont le fruit d'une grande tragédie et d'un nettoyage ethnique reconnus, responsables de centaines de milliers de victimes, de plus d'un million cinq cent mille réfugiés et déplacés, de dizaines de milliers de femmes violées, de quelques centaines de milliards de dollars de dégâts matériels, de villes et villages détruits et de milliers des mosques et des églises orthodoxies et catholiques rasées.
Ceux-ci sont des êtres humains qui ont le droit de vivre convivialement dans leur pays comme au cours des siècles précèdant.
La supression de la "République serbe" et de la "Fédération" permettra enfin aux réfugiés victimes du "nettoyage ethnique" de rentrer sur leur terre.
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 20.12.2006. 01:00 »

A, jarane a što ne pomenu vajnog predsednika Aliju. Lepo si i ti to zamislio. Mi smo ovce, te bi ti da nam sve pod maskom demokratije i građanskosti prodaš priču o ukidanju entiteta. Jarane, jarane .... nije lepo od tebe, čak je bezobrazno.
E sad stav – entiteti su jedina brana od novog krvoprolića. Ova priča o ukidanju entiteta ne vodi u decentralizaciju već naprotiv, suprotno, vraća na stanje pre rata. Priča je sledeća – želja jednog naroda, ili dva, da dominira nad drugim. Klasicno postuliranje vlastitih interesa kao opštih. Ta, Bosna, ovakva kakva jeste, jeste jedna nesretna tvorevina, koja da nije nekih vanjskih sila, podelila bi se, što se tiče želje njenih naroda, i to bi bilo najsretnije rešenje. A ova tvoja priča o bratstvujebenomjedinstvu je taaaaaaaaaako OUT OF TIME – da je to strašno.
Sačuvana
Bosona
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 20.12.2006. 09:30 »

Svi mi znamo istinu i svi cemo mi ubrzo zivjeti u Ujedinjenoj Evropi u kojoj vise nece biti granica koje su mnogi zeljeli i za koje se prolivala krv.
Medjutim u toj Evropi ucicemo sa etiketetama zbog kojih ce buduce generacije biti obiljezene.

Naravno zbog aktuelene politike onakve kakva jeste potpuno opljackanih prirodnih bogatstava i industrija.

Bosna i Hercegovina je stara evropska drzava, koja je prezivjela ne samo rimsku imperiju vec i posljedni rat.

Onaj ko ne razumije moju poruku razumjece je kasnije, medjutim tada ce sve biti nemoguce promijeniti.

Sto se tice prijedloga promjene u peticiji, potreban mi je dokaz za katolicke i pravoslavne crkve i medjusobne agresije bosanskih naroda.
Ostalo je prihvaceno.

Nakon dokaza ukoliko se ponude postavicu pitanje odboru peticije za dopunu teksta.

Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 20.12.2006. 13:44 »

Kod čika Mizanta na kurs dijaloga. Navodiš pripovedački, bez argumentacije. Ako želiš da te neko ozbiljno shvati ovde, u šta sumnjam ceneći po plitkosti tvojih postova, pročitaj prethodne postove i odgovori na njih.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: