shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže
|
 |
« Odgovor #105 poslato: 25.12.2007. 18:22 » |
|
Pre neki dan na tv Hyat gledao sam suočenje gen. sekretara SNSD-a i savetnika H. Silajdžića. Najzanimljivije mi je bilo kada Srbin veli da želi bh sa "tri federalne jedinice - svaka sa po 1 većinskim, ali ne i dominantnim narodom". Na to će Bošnjak: "I tako vi mislite u Evropu?". Jer, tobože, EU prima samo građanske, demokratske, antinacionalne države. I takva izgleda treba da bude Bih - bez "nacionalnih torova". Ili, tačnije rečeno, sa jednim velikim "miksom" gde bi Bošnjaci predstavljali "najbrojnije, tj. prve među jednakima".
Ne znam da li se tu radi u evidentnoj nepismenosti sa područja geografije, politologije i istorije kod savetnika bošnjačkog člana predsedništva Bih, ali pogledajmo činjenice: Od 27 država članica EU, skoro sve su nacionalne države jednog većinskog ali ne i dominantnog naroda. Izuzetak su samo etnički složene države (UK, ŠPA, BEL), koje su, ipak, podeljene po nacionalnom/etničkom, a ne po geografsko-ekonomsko-saobraćajnom kriterijumu koji u Bih reklamira SDA. Ali pogledajmo redom: UK: složena država. i Velšani, i Škoti i S. Irci imaju svoje samoupravne teritorijalne celine čije su granice povučene po etničkom kriterijumu. ŠPA: složena država: dve "druge" zajednice, Katalonci i Baski, imaju svoju teritorijalnu (etničku) samoupravu. Činjenica kako su Katalonci status autonomije dobili tek pre godinu ili dve pokazuje, kako ustvari padaju u vodu teorije pojedinih bošnjaka o tome kako je "etnički princip" u Evropi passé. BEL: složena država. tipična federacija Flamaca i Valonaca.
Znači sve etnički složene države (što je i Bih) u EU poznaju razgraničenje po etničkoj osnovi, koje je jedini garant mira i stabilnosti. Samo za Bih to izgleda ne važi, jer je Bih izgleda jedinstvena, posebna, najnaprednija, pa Srbima i Hrvatima ne treba samouprava - mogu oni da budu samo Bosanci zajedno sa braćom Bošnjacima....
Još zanimljivost: i Finska i Danska su dale svojim manjinama, Šveđanima na Alandskim ostrvima odnosno stanovnicima Falklandskih ostrva, veći stepen autonomije i teritorijalnog etničkog suvereniteta nego što su Silajdžić i Tihić spremni dati svojim "konstitutivnim" sugrađanima Srbima i Hrvatima.
U takvoj situaciji, s pravom se postavlja pitanje za Bošnjake: I tako vi mislite u Evropu?
|