Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: BIH i status Republike Srpske  (Pročitano 10087 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
shkavel
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #105 poslato: 25.12.2007. 18:22 »

Pre neki dan na tv Hyat gledao sam suočenje gen. sekretara SNSD-a i savetnika H. Silajdžića. Najzanimljivije mi je bilo kada Srbin veli da želi bh sa "tri federalne jedinice - svaka sa po 1 većinskim, ali ne i dominantnim narodom". Na to će Bošnjak: "I tako vi mislite u Evropu?". Jer, tobože, EU prima samo građanske, demokratske, antinacionalne države. I takva izgleda treba da bude Bih - bez "nacionalnih torova". Ili, tačnije rečeno, sa jednim velikim "miksom" gde bi Bošnjaci predstavljali "najbrojnije, tj. prve među jednakima".

Ne znam da li se tu radi u evidentnoj nepismenosti sa područja geografije, politologije i istorije kod savetnika bošnjačkog člana predsedništva Bih, ali pogledajmo činjenice:
Od 27 država članica EU, skoro sve su nacionalne države jednog većinskog ali ne i dominantnog naroda. Izuzetak su samo etnički složene države (UK, ŠPA, BEL), koje su, ipak, podeljene po nacionalnom/etničkom, a ne po geografsko-ekonomsko-saobraćajnom kriterijumu koji u Bih reklamira SDA.
Ali pogledajmo redom:
UK: složena država. i Velšani, i Škoti i S. Irci imaju svoje samoupravne teritorijalne celine čije su granice povučene po etničkom kriterijumu.
ŠPA: složena država: dve "druge" zajednice, Katalonci i Baski, imaju svoju teritorijalnu (etničku) samoupravu. Činjenica kako su Katalonci status autonomije dobili tek pre godinu ili dve pokazuje, kako ustvari padaju u vodu teorije pojedinih bošnjaka o tome kako je "etnički princip" u Evropi passé.
BEL: složena država. tipična federacija Flamaca i Valonaca.

Znači sve etnički složene države (što je i Bih) u EU poznaju razgraničenje po etničkoj osnovi, koje je jedini garant mira i stabilnosti. Samo za Bih to izgleda ne važi, jer je Bih izgleda jedinstvena, posebna, najnaprednija, pa Srbima i Hrvatima ne treba samouprava - mogu oni da budu samo Bosanci zajedno sa braćom Bošnjacima....

Još zanimljivost: i Finska i Danska su dale svojim manjinama, Šveđanima na Alandskim ostrvima odnosno stanovnicima Falklandskih ostrva, veći stepen autonomije i teritorijalnog etničkog suvereniteta nego što su Silajdžić i Tihić spremni dati svojim "konstitutivnim" sugrađanima Srbima i Hrvatima.

U takvoj situaciji, s pravom se postavlja pitanje za Bošnjake: I tako vi mislite u Evropu?
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: 26.12.2007. 14:25 »

Bosnjaci su prekrsili ustav koji je glasio da sve odluke od znacaja za drzavu treba da donesu sva tri konstitutivna naroda. Bosnjaci su bez Srba proglasili Bosnu kao drzavu i stvorili rat sa stotinu hiljada nevinih zrtava.
Sačuvana
srbija u srcu
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: 30.01.2008. 19:10 »

...STRASNO.....Hrvati u Bosni su od svoje Hrvatske dobili putovnice i drzavljanstva,nsto sti je bilo najpotrebnije i u tom vremenu a cini mi se i sada,a vi dragi nasa braco iz matice nam Srbije zalazete se za ukidanje Republike Srpske i unistenje srpske kulture i tradicije na tim prostorima...unistenje naseg identiteta...Ko smo mi i kojim jezikom treba da govorimo? Zasto ne nazovete ovaj forum "ANTISRPSKI FORUM" ?
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #108 poslato: 30.01.2008. 21:44 »

Zasto ne nazovete ovaj forum "ANTISRPSKI FORUM" ?

zato shto je proevropski. te dve stvari tebi dodju na isto?
Sačuvana
srbija u srcu
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: 31.01.2008. 15:15 »

Proevropski,ha,ha,ha....bas je proevropski....na kojem se neistomisljenici smatraju retardiranim i polupismenim....Toliko o tvojoj kulturi....i broju procitanih knjiga....
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +20/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: 31.01.2008. 17:51 »

zato shto je proevropski. .........

... a koje to erovpske vrednosti misliš da zastupaš ovde. Konkretno ti si nesposoban za polemiku, vređaš neistomišljenike, način na koji pišeš ozbiljno dovodi u pitanje rezultate tvog obrazovanja a često i vaspitanja........., negacija nacionalnog nije evropska vrednost, nekritičko prihvatanje stranih uticaja u kulturi, takođe nije evropska vrednost....
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #111 poslato: 17.05.2008. 19:57 »

Cujem na Slobodnoj Evropi da je Mostar podeljen grad, a u Sarajevu incident oko izgradnje pravoslavne crkve u srpskom delu grada. Sta se novo jos dogadja u BIH i posebno u RS i kako tumacite ove dogadjaje i stanje stvari?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: 27.05.2008. 15:46 »

Glupo je što se neko buni ako se gradi pravoslavna crkva, čak i ako je to u bošnjačkom delu Sarajeva (mada ne znam da li je). Mislim, zašto bi to bila provokacija? Kao da je provokacija što se u Londonu gradi džamija. Kakve to veze ima, ipak je to samo verska stvar, za koju mnoge uopšte nije ni briga.

No, svakako da je malo ... donekle samo provokativno ako se to radi a da za tim nema neke posebne potrebe. Ne znam kakvo je stanje i kakav je broj pravoslavnih crkava u Sarajevu pa ne mogu ništa da tvrdim o tome.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: