Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Muslimani u Bosni i Hercegovini  (Pročitano 7335 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
debeli dud
Građanin
**

Duh bunta: +10/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: 30.10.2007. 03:40 »

"ovi muslimani, pa ljudi vi do juce ni narod niste bili..." osudjujem izjavu, a upravo je citam na jednom mestu. Nema pravo neko da ocenjuje coveka sa obzirom da li pripada nekom narodu ili ne. Postujem Bosnjake i ne ponizavam ih kao narod. Covek je covek tek ako zasluzi ponasanjem. Dzaba nekome sto je Srbin ako je los.
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Duh bunta: +212/-109
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: 17.11.2007. 23:26 »

Debeli dude, zašto kažeš "džaba što je Srbin"? Šta bi to trebalo da znači? U stvari, šta bi drugo trebalo da znači nego da je "biti Srbinom" nešto specijalno, neka povlastica kojom je bog nagradio određenog čoveka. I time si zakoračio u rasizam.

Ali da se vratim na temu muslimana u Bosni i Hercegovini. Naime, jedan jako interesantan podatak je izneo prof. dr Mikloš Biro u intervjuu za drugi broj Zapada (tekst još uvek nije objavljen jer je u pripremi, i biće objavljen na sajtu organizacije tek po izlasku časopisa). Naime, on tu iznosi podatke o genetici Srba u Dalmaciji i oko Knina, te Srba u Slavoniji, ali govori i o genetici Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, te o prozivkama od strane Hrvata i Srba kako su tamošnji Bošnjaci u stvari - Turci. Genetika to demantuje, kaže profesor Biroš:

Još komičniji (sa aspekta “čiste krvi”) je podatak da su bosanski muslimani (koje su srpski i hrvatski nacionalisti posprdno nazivali “Turcima”) genetski najčistiji Sloveni, budući da se nisu mešali sa Turcima (jer nisu morali).

Baš me zanima šta će na ovo da kažu bošnjački, a šta srpski i hrvatski nacionalisti. Jer držim da se ni jedni ni drugi neće složiti sa profesorom.
Sačuvana
modesty
Građanin
**

Duh bunta: +30/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #47 poslato: 18.11.2007. 03:50 »

Mislim da je to vrlo moguce, ali ne zato sto su muslimani... generalno, ako posmatramo Hercegovinu,  krsna je i sasvim je logicno da je Turcima bilo teze da dopru, recimo do Bilece nego bilo kog dela Sumadije. Kod Bilece su prvi put i pali. Oni fini Hercegovci iz Bilece, na granici sa Montenegrom, onako visoki i plavi, plavih ociju i svetlog tena, sa nadimkom "Svabe" jesu pravi Sloveni... Mi smedji i crni, mi smo, koliko god bili Srbi, ipak... ipak su nam se cukun-bakine mame i bake druzile sa Turcima  osmeh hahahahahahahahahahahaha  osmeh
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Ljubo Gazivoda
Fetišist
**

Duh bunta: +135/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #48 poslato: 18.11.2007. 16:21 »

Ima ona narodna koja kaže do Morave devojke su plave a od Morave garave... Mislim da srbijanska garavost nema veze toliko sa Turcima koliko sa ciganskim i karavlaškim poreklom tih tzv Srba, budući da je vardarsko-moravska dolina više puta tijekom turske okupacije bila temeljno čišćena od populacije koju su nadomeštali ljudi iz drugih krajeva. Primerice stanovnici Toplice su mahom došljaci koji su nadomestili proterane Arnaute a ovi proterane Srbe. Mnogo smo se terali na ovim prostorima. E sad, ako je slučajno koji turski asker zaskočio tu-i-tamo neku Srpkinju to se dešavalo u periodima anarhije i rasula, ali pojam "Turci" veoma je širok, s obzirom da je tu bilo svega, od janičara Bugara, Grka i samih Srba do Cigana, Arnauta, Tatara ili Arapa u službi Osmanlija. Bila je to jedna šarolika koalicija. I te omražene dahije protiv kojih se digla kuka and motika u Beogradskom pašaluku bejahu preci današnjih Bošnjaka. Ćuj baa... Srbi se dizali protiv ćistih Srba, tj još ćistijih, pa  je kasnije sultan morao da šalje vojsku iz Anadolije da guši srpski ustanak (ali je prvo sačekao da ovi likvidiraju njemu neposlušne dahije). E, u tom gušenju srpskog ustanka dešavalo se da sultanovi askeri gde stignu zaskoče žene... A poznato je da su dahije unajmljivali Arabanase kao zaštitu, a oni su osvedočeni silovatelji srpskih žena. Za vreme Drugog svetskog rata, u periodu albanske dominacije na Kosovu, srpske devojke i žene su se krile po kućama turskih aga i begova da ih Šiptari ne bi silovali. Srbi su kasnije vratili uslugu Turcima kada su Bugari zajedno sa oslobodiocima došli u istočne delove Kosova. Dakle, nisu bili baš toliko negativni ti Turci....

Evo tih zloglasnih turskih askera

A evo kako su Turci zapravo koristili žene

Sačuvana

peMzije mladima!
provincijalac
Građanin
**

Duh bunta: +37/-23
Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: 18.11.2007. 16:37 »

Mnogo smo se terali na ovim prostorima

da bi na to uskochio matija beckovic i rekao 'ceracemo se josh... kako da se ne ceramo...'  :ljut2:
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 20.11.2007. 13:32 »

Stojan je, izgleda, etnocentričan, ili konkretnije - srbocentričan. Ne bih da govorim o Srbima južno od Morave (Velike? Južne?), već o Bosni i njenim građanima koji sebe nazivaju Bošnjacima. Ono što je meni tu interesantno, i što se dopalo još nekim mojim saborcima, je to što se ovom tezom i otkrićem, pobijaju sve one teze o arijevstvu Srba, i poturčenju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Sve te teze vezane za preobrazbu, za moralnu prljavštinu (premda ja to ne zovem prljavštinom u moralnom smislu već promišljenošću i zrelošću da se religiozno stavi ispod egzistencijalnog, na šta pozivam i danas) u smislu poturčenja su ovim bačene u vodu, a Šešelj, budući da ne zna za te podatke, može da se okane Bošnjaka, tako da mu ostaje još jedino da ubeđuje ljude kako su Hrvati "potekli od Srba", premda i ta formulacije i sve varijacije tog tipa svakom umno sposobnom čoveku deluju kao lamentiranje budaletine.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 20.11.2007. 18:05 »

Stojan je, izgleda, etnocentričan, ili konkretnije - srbocentričan.

Ovo je dakako apsurdna izjava! Ja nikako ne bih mogao biti etnocentričan budući da ljude nastojim razlikovati na osnovu fizičkog izgleda i genetskog nasleđa. Dakle rasistički. I to iz razloga zato što na taj način želim proniknuti u individuu do njene eugeničke suštine, odnosno do prvog u liniji predaka. Obično tako dođem do neke životinje, ali to već spada u domen jedne druge teme na forumu: Analiza lica. Nacije shvatam samo u političkom smislu.

Što se tiče mog odnosa prema Srbima, odmah da to presečem, nimalo ih ne volim. Individualno ih prezirem, čak ih i mrzim, ali sam odlučio da politički navijam za njih, bez obzira na moj lični animozitet prema tim bahatim ljudima i na moju srbofobiju. Toliko ih mrzim da prosto uživam u njihovim mukama. No, to je moje individualno sagledavanje. Sasvim je drugačije moje političko gledište. Moja politička percepcija se ne opredeljuje za "srbocentrizam" zato što to smatram vrednim, dobrim, moralnim, poštenim... NE! To nikako, već zato što imam nedvosmislen utisak da za razliku od srpskih suseda, Zapad nastoji da ograniči srpski faktor. Isključivo i samo zato politički se opredeljujem za srpsku stranu, a ne zbog osećaja pripadnosti tom narodu i toj kulturi. Generalno, ja uopšte i nisam Srbin. Ja sam samo gost u zemlji Srbiji. A razlog zašto imam simpatije prema Srbima u odnosu na recimo Albance nije ni zbog samih Srba ili Albanaca nego prevashodno zato što Amerika podržava Albance. Da kojim slučajem ta zemlja podržava Srbe, onda bi moje simpatije bile na strani Albanaca.

Ja načelno imam simpatije za svakoga koga zvanična američka politika proglasi nepodobnim, jer smatram da svaki nevaljalac na ovome svetu, ma ko to bio, u totalu manje nanosi štetu čovečanstvu od američke ekonomije, američke politike i armije. Eto zato. To opet ne znači da ja mrzim Ameriku. Tamo je mnogo lepo i može biti mnogo bolje, ali mi se ne sviđa njihov odnos prema ostatku sveta.

Ne bih da govorim o Srbima južno od Morave (Velike? Južne?), već o Bosni i njenim građanima koji sebe nazivaju Bošnjacima. Ono što je meni tu interesantno, i što se dopalo još nekim mojim saborcima, je to što se ovom tezom i otkrićem, pobijaju sve one teze o arijevstvu Srba, i poturčenju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Sve te teze vezane za preobrazbu, za moralnu prljavštinu (premda ja to ne zovem prljavštinom u moralnom smislu već promišljenošću i zrelošću da se religiozno stavi ispod egzistencijalnog, na šta pozivam i danas) u smislu poturčenja su ovim bačene u vodu, a Šešelj, budući da ne zna za te podatke, može da se okane Bošnjaka, tako da mu ostaje još jedino da ubeđuje ljude kako su Hrvati "potekli od Srba", premda i ta formulacije i sve varijacije tog tipa svakom umno sposobnom čoveku deluju kao lamentiranje budaletine.

Polako, polako.... Mislim da Šešelj zna mnogo podataka, naročito u sferi nacionalnog korpusa, jer je to godinama istraživao. Nije on naivan niti glup, ali pustimo sada Šešelja. Ima jedna stvar gde se slažem sa Šešeljem, a to je da si današnji Srbi i Bošnjaci skoro pa isti narod, odnosno imaju kapaciteta svi koji su se nekada služili trzv srpsko-hrvatskim jezikom kao maternjim da budu jedan narod. I dalje ne razumem zašto se to nije desilo, jer jedini valjani izgovor za izostanak tog jedinstva u političkom smislu jeste PRIMITIVIZAM ovdašnjih političkih zajednica. Ono gde se ne slažem sa Šešeljem jeste moj totalno areligijski stav kada je u pitanju modalitet postizanja tog jedinstva. Ja nisam pravoslavac, pa je shodno tome meni sasvim svejedno pod kojom bi se ideologijom ili religijom postiglo političko jedinstvo. Istovremeno, ne bih imao ništa protiv da Srbi naprasno kolektivno pređu u islam i pored hrama Svetog Save, uz male stilske korekcije, dograde jedan mega-minaret!  :jezik:

Hajde mali mentalni eksperiment. Zamislite kada bi se to desilo. Šta bi bilo onda? Veoma brzo bi nestale granice i podele između današnjih Srba i današnjih Bošnjaka u svakom pogledu, jer Mensur i Halid iz Ćuprije slični su Mensuru i Halidu iz Travnika. Kamo sreće da je knez Lazar odabrao islam umesto pogibije....

E sada, ako već uvažavate stav da je bolje prilagoditi se istorijskom trendu kako je onda moguće da sada, iz istorijske deistance, osuđujete nekog ko je delovao i promišljao u "realnom vremenu", poput recimo vladike Nikolaja, zato što je hteo da se Srbi eto priklone Trećem Rajhu? To je hronocentrično gledište. Tada niko nije mogao da zna da će Hitler veoma brzo propasti dok je u tom trneutku delovao neprikosnoveno. Cela Evropa je tada drhtala od Hitlera, kao nekad od Napoleona. Pazite, možda za samo desetak godina, nakon velike Pobede, biće degutantno izjašnjavati se u korist vrednosti i politike poraženih S.A.D. No, ko bi to sada mogao znati? Za deset godina, možda Amerikancima bude namenjena uloga svetskih parija, poput Nemaca nakon II Svetskog rata.

Dakle, kako možete da procenjujete prošlost na osnovu kriterijuma koji je duboko utemeljen u modalitetima vremena u kome bitišete? Treba se izdvojiti i posmatrati te stvari kao što danas arheolozi i istoričari gledaju na prašinu drevnog Egipta. Jaka stvar ko je tačno bio saradnik okupatora Hiksa koji su (iz naše perspektive veoma kratko) jedno 200 godina držali Donji Egipat pod okupacijom a Gornji u potčinjenom odnosu. Jaka stvar ko je u vreme Napoleona bio saradnik okupatora a ko domoljub. To samo fanatici razmišljaju na takav način o čemu svedoči notorna hrišćanska stereotipija o Neronu. Toliko su ga ocrnili da mi je čovek prosto simpatičan. A tek Irod!  Nakon dve hiljade godina oni i dalje metanišu. E to je taj judeo-hrišćanski nakazni moralni kompleks koji truje istoriju i uvek nanova kontaminira umove ljudi da istoriju prosuđuju na osnovu pretpostavljene borbe dobra i zla.
Sačuvana

peMzije mladima!
srbija u srcu
Gost
« Odgovor #52 poslato: 30.01.2008. 19:14 »

...Domaci izdajnice.....citala sam tvoje komentare u kojima kazes da za tebe pravoslavlje nema nikakvu vrijednost,zasto onda jednostavno ne predjes na islam i prestanes da nas trujes svojim antisrpskim raspolozenim temama i komentarima i pustis nasu dusu da se oparavi barem za tren od zla i da pocnemo da vjerujemo da smo dobrodosli u ovoj Srbiji ,jer tamo gdje smo rodjeni nemamo gdje da se vratimo.....?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: 30.01.2008. 19:47 »

To sestro! Pokaži tom gnusnom Izdajniku gde mu je mesto...
Sačuvana

peMzije mladima!
Crven Ban
Opšti urednik

Duh bunta: +41/-11
Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 30.01.2008. 19:51 »

A onda cemo pretvoriti ovaj forum u jezgro presnaznog Srpstva, i nebo Srpske blazenosti ce prekriti nas.

Zelenko

...Domaci izdajnice.....citala sam tvoje komentare u kojima kazes da za tebe pravoslavlje nema nikakvu vrijednost,zasto onda jednostavno ne predjes na islam

Valjda zato sto je ateist? Pa onda je normalno da nijedna religija za njega nema vrednost?

i prestanes da nas trujes svojim antisrpskim raspolozenim temama i komentarima i pustis nasu dusu da se oparavi barem za tren od zla i da pocnemo da vjerujemo da smo dobrodosli u ovoj Srbiji ,jer tamo gdje smo rodjeni nemamo gdje da se vratimo.....?

Je li ti to ozbiljno? Zaista verujes da ako Domaci Izdajnik "pusti Srpsku dusu", da ce u ovoj zemlji biti bolje? I da ce S. duse da se oporave od zla, and stuff?
Sačuvana

"Oj ti brate s jabane,
Bi li malo tarane?"
"Cuti, vraze, ko ti kaze!"
"Meni kaze crven ban,
Koji jebe svaki dan!"
Morella
Opšti urednik

Duh bunta: +151/-15
Van mreže Van mreže

Hodajuca Kontradiktornost

« Odgovor #55 poslato: 30.01.2008. 19:54 »

Nas Izdajnik je mnogo mocan covek.

Jel smem ja u tom jezgru srpstva da budem korumpirana svinja ..please...

Sačuvana

Not to touch the Earth, not to see the Sun, nothing left to do but Run Run Run
srbija u srcu
Gost
« Odgovor #56 poslato: 30.01.2008. 20:57 »

....On ne moze da pusti "Srpsku Dusu" jer nije Srbin.....naravno to ga ne cini nista manje vrijednim.....njegove teme su strasno demokratske,vjeruj mi kad bih imala takvu slobodu misljenja i govora u susjednoj nam drzavi ,bila bih presrecna...( kao sto on ima u toj nedemokratskoj,sovinistickoj zemlji Srbiji)....
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: 31.01.2008. 05:09 »

...Domaci izdajnice.....citala sam tvoje komentare u kojima kazes da za tebe pravoslavlje nema nikakvu vrijednost,zasto onda jednostavno ne predjes na islam i prestanes da nas trujes svojim antisrpskim raspolozenim temama i komentarima i pustis nasu dusu da se oparavi barem za tren od zla i da pocnemo da vjerujemo da smo dobrodosli u ovoj Srbiji ,jer tamo gdje smo rodjeni nemamo gdje da se vratimo.....?

Da, za mene pravoslavlje ne znači ništa. To dođe kao da mi neko priča priču "Lakomi mečići". Eto toliko. I ne samo za mene, nego i za mnoge druge intelektualce u Srbiji koji o tom pravoslavlju još i uspevaju da misle, i zanima ih kao fenomen. Za vas ostale, ne znam, niti me zanima. Vas isto tako posmatram kao određene fenomene, ali ne samo po pitanju stava o pravoslavlju, nego eto i onom što u onim ljudima koje ne uspevate da razumete, čije su vam reči suviše kompleksne, vidite nekakve izdajnike. Eto čak ni moj nick, stavljen s namerom da se čitalac zapita postoje li zaista nacionalni izdajnici, nije uspeo da zagolica maštu jedne očigledne Pravoslavke.

Inače, komentar je bitno smešan. Netipično radikalski, šovinistički i delimično tinejdžerski.

....On ne moze da pusti "Srpsku Dusu" jer nije Srbin.....naravno to ga ne cini nista manje vrijednim....

Je li... nisam Srbin? Ali hajde da vidim šta ćeš reći ako su mi otac i majka Srbi. Jesam li onda Srbin ili ne? Evo, ja kažem da ne moram da budem. A šta ti kažeš? Zanima me čisto "fenomenološki".
Sačuvana
srbija u srcu
Gost
« Odgovor #58 poslato: 31.01.2008. 13:22 »

...Daj veliki mislioce,prestani da koristis otrcane fraze i napisi nesto konkretno....Na Srpskom molim te,Bosnjacki ne govorim!
Sačuvana
Morella
Opšti urednik

Duh bunta: +151/-15
Van mreže Van mreže

Hodajuca Kontradiktornost

« Odgovor #59 poslato: 31.01.2008. 18:51 »

:sumnjalo: :sumnjalo:
Sačuvana

Not to touch the Earth, not to see the Sun, nothing left to do but Run Run Run
Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi gore