Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Muslimani u Bosni i Hercegovini  (Pročitano 7333 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-53
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 17.09.2007. 14:54 »

Tvoja interpretacija Stojane mi se najvise dopada od svih ovih koje nam daju istoricari razlicitih naciona. Jedan smo narod je najlepsa poruka i jedina kojoj bi decu u skolama trebalo da uce. A nismo jedan narod zbog istorije, nego pre svega zbog jezika koji svim ovim narodima omogucava mnogo laksu i intenzivniju medjusobnu interakciju, stvarajuci jedan autentican i novi kulturni i mentalni prostor na Balkanu.

Jos jednom moram da citiram:

Stojan Popivoda:
Ta međusobna svojatanja imaju svoj smisao, jer svi mi ovde znamo da smo jedan narod, tragično izdeljen u prošlosti. Bošnjaci, Crnogorci, Srbi, Hrvati jesu jedan narod. E samo je pitanje provincijalnog sebičluka kako će se ta činjenica interpretirati.
Sačuvana
Silovani_Leptir
Građanin
**

Duh bunta: +29/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 17.09.2007. 15:02 »

Ta međusobna svojatanja imaju svoj smisao, jer svi mi ovde znamo da smo jedan narod, tragično izdeljen u prošlosti. Bošnjaci, Crnogorci, Srbi, Hrvati jesu jedan narod.
Ok, a kako ćemo nazvat taj jedan narodosmeh

Citat: Plodni bizon
A nismo jedan narod zbog istorije, nego pre svega zbog jezika koji svim ovim narodima omogucava mnogo laksu i intenzivniju medjusobnu interakciju, stvarajuci jedan autentican i novi kulturni i mentalni prostor na Balkanu.
Nije jedan jezik. Kriterij razumljivosti ništa ne znači.
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 17.09.2007. 15:07 »

Ok, a kako ćemo nazvat taj jedan narod?

Izgleda kao ironija, pa se nadam da i jeste, jer izuzetno bi bilo glupo insistirati na tome da se taj narod nazove hrvatskim, srpskim, crnogorskim ili bosanskim. Potreban je zajednicki naziv, i on je postojao u reci - Jugosloven.

Nije jedan jezik. Kriterij razumljivosti ništa ne znači.

Sta bi to trebalo da znaci?
Sačuvana
shkavel
Građanin
**

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 17.09.2007. 15:17 »

Zato i treba da se stane na put takvim istorijskim "cinjenicama", jer one ne daju nista drugo do sukobe. Treba gledati aktuelno stanje, a osuditi svako potezanje "korenova" i slicnih pseudoargumenata. Slazem se da su ovi navedeni sajtovi losi i puni velikih nacionalistickih gluposti.
Znaci ista prica samo naopacke. Ne treba podrzati nista od ovoga.

Evo još citat jednog bošnjačkog intelektualca (Fatmir Alispahić):
Jer, svesrpsko vojno iskustvo nema drugog karaktera osim kukavičkog. Srbi rat ne razumijevaju kao etičku i moralnu kategoriju, kao slobodarsku ambiciju, za njih je rat isključivi prostor iživljavanja nad nemoćnim. Srbi ratuju samo kad kolju, siluju, pale, kad zapravo namiruju svoje transhistorijske račune, za onih pet stoljeća u kojima ih je preoblikovao i konačno oblikovao turski otac (asker-babo), koji je od tog nekada slavenskog naroda napravio neku čudnu kopiladsku mješavinu, tu "nečistu krv" koja se u lutaličkom traganju za svojim identitetom uzaludno obrušava na balkanske muslimane, čije je potomstvo čisto, čvrsto i uzvišeno.

Kao što vidite, na sve strane je isto
Sačuvana
Silovani_Leptir
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 17.09.2007. 15:23 »

Izgleda kao ironija, pa se nadam da i jeste, jer izuzetno bi bilo glupo insistirati na tome da se taj narod nazove hrvatskim, srpskim, crnogorskim ili bosanskim. Potreban je zajednicki naziv, i on je postojao u reci - Jugosloven.
Zanimljivo je da su početkom devedesetih  zaratili (ex)Jugoslaveni, a  u masovnim grobnicama su Hrvati, Srbi, Bošnjaci. Praksa dokazuje da ne možemo skupa (tj. mogli bi, ali da su jedni pod zemljom, a jedni na njoj).

Citat
Sta bi to trebalo da znaci?
U lingvistici ne postoji kriterij "razumljivosti", jer bi tada Skandinavci imali jedan jezik primjerice.
Šta misliš kako danas Crnogorci nazivaju svoj jezik?
Sačuvana

shkavel
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 17.09.2007. 15:27 »

Ta međusobna svojatanja imaju svoj smisao, jer svi mi ovde znamo da smo jedan narod, tragično izdeljen u prošlosti. Bošnjaci, Crnogorci, Srbi, Hrvati jesu jedan narod. E samo je pitanje provincijalnog sebičluka kako će se ta činjenica interpretirati.
Zašto misliš da smo jedan narod?

A nismo jedan narod zbog istorije, nego pre svega zbog jezika koji svim ovim narodima omogucava mnogo laksu i intenzivniju medjusobnu interakciju, stvarajuci jedan autentican i novi kulturni i mentalni prostor na Balkanu.
Francuski govore Francuzi, Valonci, Švajcarci, Kvebekanci (ili kako već da nazovemo stanovnike Quebeca)
Engleski govore Englezi, Australci, Amerikanci, pa i Irci, Škotlanđani, Velšani, Novozelanđani
Nemački govore Nemci, Austrijanci, Švajcarci

Možda smo nastali iz istog plemena, roda. Možda smo (nekada davno) bili jedan narod. Ali činjenica je da je svaka današnja nacionalna zajednica razvila sopstvenu nacionalnu svest, pa je nekorektno govoriti o tome kako smo jedan narod.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 17.09.2007. 15:36 »

Tipicno za nacionaliste je da u svemu onom sto ne treba traze razliku, kao sto je u jeziku ili nazivima jezika, a tamo gde treba je ne nalaze, pa ce Srbin da drugog coveka nazove Hrvatom pre nego 'profesorom filozofije', a Hrvat nekog Srbinom pre nego 'violinistom', 'teniserom' ili nesto drugo.

Tako i ovde vi gospodo, postajete nista drugo nego Srbin i Hrvat, a ne oni koji misle ovako ili onako.

Zanimljivo je da su početkom devedesetih  zaratili (ex)Jugoslaveni, a  u masovnim grobnicama su Hrvati, Srbi, Bošnjaci. Praksa dokazuje da ne možemo skupa (tj. mogli bi, ali da su jedni pod zemljom, a jedni na njoj).

Postoji vec tema SFRJ pa bismo tamo mogli o tome.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
**

Duh bunta: +135/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 17.09.2007. 15:51 »

Asker-babo.... hehehehehe..... čovek je u pravu.... donekle... zlobni
Sačuvana

peMzije mladima!
Aleksandar
Građanin
**

Duh bunta: +212/-109
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 17.09.2007. 17:56 »

Zanimljiva teorija. neko bih ti rekao - znači za tebe su standard i novac jedini bogovi. Potseća me na jednu scenu iz nekog US-filma, kada DeNiro mlati jednom tipu čekom od 10.000 dolara, a ovaj viče "sir, for that kind of dope, i'll be whatever you want..". Mislim da ne bi smeo da osuđuješ one kojima je vera/nacija/jezik/fudbalski kub/region/bilo šta drugo svetinja: i tebe bi se moglo okarakterisati kao kurvu - plati me i radi mi šta hoćeš, samo me plati.

Sasvim je obrnuto. U ovoj tvojoj priči verski fanatik/nacionalista/rodoljub/huligan-navijač/patriota jeste na neki način podmićen, ali ne u materijalnom nego u mnogo opasnijem, psihičkom smislu. On je rob svojih novostvorenih bogova, rob nekome spoljnom faktoru koji mu pruža utehu i život čini podnošljivijim. Taj čovek koji je spreman da da život za državu/naciju, sportski klub, region/grad, jezik ili veru, daje život onome što je tu da bi mu život učinilo prihvatljivijim, što daje sliku čoveka koji sasvim pogrešno shvata uloge prisutnih pojmova.

Druga bitna stvar - upotreba novca. Ako misliš da će siromaštvo uticati na to da moje okruženje bude kvalitetnije a ljudi inteligentniji, varaš se. Novac je ovde potreban da bi ljudi počeli da više liče na ljude, a manje na navijače, verske fanatike, nacionaliste, rodoljube (ili kvazirodoljube, što je u stvari isto). U mojoj konkretnoj situaciji ja sam prilično obezbeđen sa materijalne strane, ali mi je stalo do toga da i drugi mogu da imaju slične uslove za obrazovanje i usvajanje civilizacijskih vrednosti.

I Francuzi i Nemci i Englezi i Amerikanci i Rusi i ostali narodi u svetu danas slave one koji su bili spremni umreti za svoju naciju/veru. Svako ima nešto što ga ispunjava.

Ne bih rekao da će neki kritički, filozofski nastrojeni analitičar istorije okarakterisati nekog njegovog Lazara kao heroja. To o čemu govoriš je pučka svest, svest uglavnom neobrazovanog naroda koji usvaja istoriju po inerciji, a to znači kako mu se dopada. A jasno je da čovek koji ne razmatra posledice sasvim prirodno biva opredeljen ka tome da nekog stradalnika, pa i da je izginulo sa njim milion ljudi, shvatiti kao heroja pre nego ludaka nacije.

Ali recimo da okrenemo stvari: da li bi ti kao intelektualac bio spreman da se odrekneš svojih građanskih ideja i postaneš onaj teški srbočetnik najgore vrste, pravoslavni fundamentalista, ako bi ti od toga zavisio život? Ili, recimo, ako bi ti se na taj račun drastično poboljšao standard života?

Naravno da bih, ukoliko bi od toga zavisio moj život, život moje dece, porodice, prihvatio bih sve (nominalno, deklarativno) ukoliko je to cena koja spašava živote. To je stvar moje odgovornosti prema tim ljudima, i moja moralna obaveza.
Sačuvana
shkavel
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 18.09.2007. 08:04 »

Asker-babo.... hehehehehe..... čovek je u pravu.... donekle... zlobni
Pa i Šešelj je onda donekle u pravu kada kaže da na Antarktiku ima 200.000 smrznutih srpskih pingvina koje treba osloboditi, tj. anektirati Srbiji, dodati pokrajinu Belu Palanku  :zbunjen:

Sasvim je obrnuto. U ovoj tvojoj priči verski fanatik/nacionalista/rodoljub/huligan-navijač/patriota jeste na neki način podmićen, ali ne u materijalnom nego u mnogo opasnijem, psihičkom smislu. Taj čovek koji je spreman da da život za državu/naciju, sportski klub, region/grad, jezik ili veru, daje život onome što je tu da bi mu život učinilo prihvatljivijim, što daje sliku čoveka koji sasvim pogrešno shvata uloge prisutnih pojmova.
E pa vidiš, tu dolazimo do onog ja tebi-ti meni i tako dalje. Kako si ti to lepo opisao može i bilo koji od gore opisanih profila i tebi reći da je sasvim obrnuto - da je mnogo opasnije biti podmićen u materijalnom smislu jer se zbog prolaznog materialnog dobra odričeš ličnog duhovnog bogatstva. Neki će tvrditi da je duhovna svest daleko važnija od materijalnog stanja, da su se na račun toga u istoriji očuvale mnoge kulture i nacionalni identiteti koji i dan-danas predstavljaju istinsko bogatstvo sveta. I te tvrdnje će isto tako biti itekako istorijski osnovane. Nisam ovde da te ubeđujem, jer na kraju krajeva nisam ni ja zagriženi ortodoksni Srbenda ili pravoslavac (pokušao bih nekako da izbalansiram ove dijametralno suprotne teze), ali mislim da ti kao intelektualac ne bi trebalo da budeš isključiv već da jednostavno primiš činjenicu da postoji takva svest, i to ne samo kod obične raje već i kod intelektualaca.

Druga bitna stvar - upotreba novca. Ako misliš da će siromaštvo uticati na to da moje okruženje bude kvalitetnije a ljudi inteligentniji, varaš se. Novac je ovde potreban da bi ljudi počeli da više liče na ljude, a manje na navijače, verske fanatike, nacionaliste, rodoljube (ili kvazirodoljube, što je u stvari isto). U mojoj konkretnoj situaciji ja sam prilično obezbeđen sa materijalne strane, ali mi je stalo do toga da i drugi mogu da imaju slične uslove za obrazovanje i usvajanje civilizacijskih vrednosti.
Drago mi je što si obezbeđen a još više što to želiš i drugima. Ali ja lično znam mnogo veoma dobro stojećih intelektualaca koji su veliki pravoslavci, što im ne smeta u životu niti ih čini zaostalim. Štaviše, daje im jednu drugu dimenziju apstraktnog mišljenja i konsekventno dodatnu širinu duha.
Ja ne govorim o tome da siromaštvo utiče na kvalitetnije okruženje, ali siguran sam da ni novac nije jedino rešenje. Uvek spominjem iste primere, ali hajdemo opet: Za Quebec i Baskiju dokazano je da bi nezavisnošću izgubili na ekonomskom području, i da bi im bilo bolje u okviru Kanade odnosno Španije, ali oni i dalje žele nezavisnost. S druge strane, materijalizam dovodi do novih tenzija i porasta nacionalizma, što je očigledan primer Katalonije, Flandrije (gde se određena etnička grupa želi odvojiti od države i svoje teze podupire činjenicom "boljeg života"), pa čak i ekstrema Padanije u Italiji. I opet dolazimo do rodoljuba i kvazirodoljuba. Novac sam po sebi ne donosi rešenja.

Ne bih rekao da će neki kritički, filozofski nastrojeni analitičar istorije okarakterisati nekog njegovog Lazara kao heroja.
Uzmi sebi vremena i prouči istoriju svakog naroda, recimo u Evropi, i videćeš da ama baš svaki ima neku ličnost sličnu Lazaru koju svi karakterišu kao heroja. Malo mi je čudno kako baš nigde u Evropi nisu prevladali ti tvoji kritički, filozofski nastrojeni analitičari istorije Dobro - ako budem imao ja vremena, naći ću te info za tebe. Mogu samo da se setim recimo Ričarda Lavljeg Srca kod Engleza, Jovane Orleanke kod Francuza, Williama Wallacea kod Škota ili Matije Gupca kod Slovenaca. Sve su to ličnosti koje su skoro identične našem Lazaru.

To o čemu govoriš je pučka svest, svest uglavnom neobrazovanog naroda koji usvaja istoriju po inerciji, a to znači kako mu se dopada.
Gadna i ničim dokazana predrasuda. Lično mi se ne dopada rezonovanje tipa "onaj ko ne misli kao ja je seljački neobrazovani debil". Ne znam ni koliko imaš godina ni koliko si obrazovan, ali siguran sam da mišljenje koje ti osuđuješ zastupa i veliki broj intelektualaca sa stepenom obrazovanja, ugleda i međunarodno priznate uspešnosti koji ni ti ni ja nikada nećemo dostići...

Naravno da bih, ukoliko bi od toga zavisio moj život, život moje dece, porodice, prihvatio bih sve (nominalno, deklarativno) ukoliko je to cena koja spašava živote. To je stvar moje odgovornosti prema tim ljudima, i moja moralna obaveza.
Zaboravljaš, da u pomenutoj situaciji (islamizacija) there was no such thing kao nominativno, deklarativno prihvaćanje. Svako ko se poturčio morao je biti veći musliman od onog pravog i na svakom  koraku je morao to da dokazuje.
Postoji još jedan problem - šta bi ti uradio ako bi se te zbog tvog čina (iako to činiš za njihovo dobro) odrekla tvoja porodica ili tvoj narod, i proglasila te izdajnikom?
Usto, čini mi se i da se negiraš: sada kažeš da bi to odmah uradio, a u jednom drugom postu si rekao kako, citiram: "Što se mene tiče, ja ne bih želeo niti bih izdržao da živim dugo u zemlji u kojoj mi nije ostavljen izbor u mišljenju, uopšte sloboda misli."

Ovo "spašavanje života" liči mi na situaciju kao kada ti školski siledžija svaki dan preti da će te išamarati ako mu ne daš sav džeparac koji su ti roditelji ostavili. Naravno, da sačuvaš obraze (živote) ti ćeš to činiti. Ali pitanje je - dokle? Tako ti je i sa životima. U svetu postoji bezbroj istorijskih primera svrgavanja pacifističkih vlada koje su (s plemenitim ciljem očuvanja života) nominativno i deklarativno primale sve ultimatume i zahteve većih (u većini slučajeva kolonijalnih) sila, od strane revolucionara kojima je jednostavno dodijalo i koji su odlučili da se ta stvar reši "jednom za sva vremena". U svemu tome samo dolazi do pitanja koliko ko ima strpljenja. Ali ova priča je bolja za neki drugi topic, pa da ne dužim....
Sačuvana
Silovani_Leptir
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 19.09.2007. 03:26 »

Tipicno za nacionaliste je da u svemu onom sto ne treba traze razliku, kao sto je u jeziku ili nazivima jezika
Ne. Tipično za nacionalistu bi bilo da kaže da je srpski vredniji od hrvatskog.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
**

Duh bunta: +135/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 19.09.2007. 16:01 »

Zašto misliš da smo jedan narod?

Zbog antropološke i kulturološke bliskosti, pa i na osnovu krvnog srodstva.
Sačuvana

peMzije mladima!
Shmajser
Početnik
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 20.09.2007. 21:52 »

Islamzirani Srbi HAHAHAHAHAHAHAHAHA.

Srbi kao narod u Bosni i Hrvatskoj su vjestacki konstruisani na osnovu dva programa Srbi svi i svuda i Nacertanije, od pravoslavnih Vlaha ste napravili nekakve Srbe, Srba i pravoslavlja u Bosni prakticno nije ni bilo osim u Humu prije dolaska Turaka.
Ja smatram da prije nego sto se pozabavite Bosnjacime prvo dobro utvrdite ko su Srbi i sta zapravo ta rijec znaci.

He then gives us a folk etymology, deriving the word Serb from the Latin Servus (slave), and claims the Serbs were slaves of the Roman emperor.

John V.A Fine THE EARLY MEDIEVAL BALKANS strana 52

'Serbs' in the tongue of the Romans is the word for 'slaves', whence the colloquial 'serbula' for menial shoes, and 'tzerboulianoi' for those who wear cheap, shoddy footgear. This name the Serbs acquired from their being slaves of the emperor of the Romans.

HAHAHAHAHAHAHAH, i molim vas nemojte Bosnjake poistovjecivati sa Srbima. mislim da takvo sta nije niko zasluzio.
Postoje genetske, kulturne i vjerske razlike izmedu nas, i samo budala bez mozga moze pomisliti da mi imamo bilo sta zajednickog sa vama. .

http://shmajser.wordpress.com/2006/12/03/etnicka-odrednica-bosanskih-vladara-bosnjani/

Ovdje mozete vidjeti kako su se Bosanski vladari osjecali i kako su nazivali svoj narod, zato ne lupetajte gluposti o Islamiziranim slugama.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 20.09.2007. 22:42 »

Ne. Tipično za nacionalistu bi bilo da kaže da je srpski vredniji od hrvatskog.

To bi bio neki zestoki nacionalista, ja takve ne zelim ni da analiziram. Evo sledeci citat se na to nadovezuje:

i molim vas nemojte Bosnjake poistovjecivati sa Srbima. mislim da takvo sta nije niko zasluzio.

I ovo:

Postoje genetske, kulturne i vjerske razlike izmedu nas, i samo budala bez mozga moze pomisliti da mi imamo bilo sta zajednickog sa vama.

E, to su one razlike na koje sam ciljao kad sam rekao: Tipicno za nacionaliste je da u svemu onom sto ne treba traze razliku.
Ovaj je npr. primer isto tako zestokog nacionalizma i njegov zastupnik bi bio idealan primer pristalice teorije o "krvi i tlu".
Sačuvana
Silovani_Leptir
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 20.09.2007. 22:55 »

Tipicno za nacionaliste je da u svemu onom sto ne treba traze razliku.
Tko određuje u čemu treba tražiti razliku,a  u čemu ne?
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: