Ovo sve je sa privatne prepiske, ali mislimo (Eon i ja) da bi bilo bolje da se nađe i na javnom mestu, pošto može biti poučno!
Usputno, da bi bilo jasnije zašto na početku odgovora govorim i o NATO-u, bilo je u privatnoj prepisci i tog pitanja, a ja mislim da se može uklopiti u sve ovo što sledi (da je to, zapravo, nešto što se uklapa u kontekst):
Uzevsi u obzir da je to bilo prije 2 godine, kad tek napunih osmnaest i dobih pravo glasa mjesec dana prije referenduma, da, glasala sam. Najradije bih voljela da sam mogla ostati uzdrzana, medjutim, kao i na svim izborima u Crnoj Gori uvijek se moras odluciti za manje zlo. Nisam sebe mogla da svrstam u zapjenjene srpske nacionaliste,koji pozivaju ljude na nemire i na haos, i zagovaraju jedan opsti primitivizam i nazadovanje, niti bih ikad mogla(kad pricam o njima uvijek mi je u glavi Amfilohije).
Da, ja jesam za ulazak u NATO, jer to dođe kao jedna velika šamarčina svim prostačinama/nacionalistima ovde, pošto bi označilo i konačno uzaludnost onog otpora 1999. godine koji je bio ludački i nepotreban. Tada bi se možda i revidirala istorija i došlo na red otrežnjenje. I ne smatram drugog krivcem za svu ovu nesreću što se događala Srbiji (i Crnoj Gori dok je bila uz ovo), već pre svega ove idiote i političke prvake koji su uslišavali tu masu, te vodili ratove i sve što je trebalo, samo da ova masa podari još jedan mandat zločinačkoj a u stvari politici koja preslikava narodno raspoloženje.
No, ne shvatam zašto vi krijete to političko opredeljenje. Da li se bojite da će vas ovi ovde mrzeti (Srbi)? Ili se bojite da će vas tamo osuditi ako biste negde obznanili za šta ste glasali na referendumu? Ja to uvek javno iznesem iako ovako kao ja razmišlja oko 5% stanovnika Srbije. I baš mi je sjajno što tako - kao primer - svedočim ono što govorim, i ne stidim se da kažem zašto sam za koga glasao. Ne verujem ni da se vi stidite, pa sam zato pitao javno.
A ono što rekoh za crnogorske nacionaliste... a mislio sam na one što se nazivaju velikocrnogorcima i suprotstavljaju Srbendama... Pa, nisam ja njih prekorio što oni hoće da uskoče u EU i što misle da će tako odjednom da se modernizuju i opamete... Nikako zbog toga ne bih nekoga osuđivao. To je dobro rešenje, svakako. I dobar način razmišljanja. No, ja prezirem nešto drugo. Prezirem narodnu državu (dakle, državu jednog naroda), prezirem to kad se neka država odvaja da bi postala etnički čista ili u okviru svojih granica etnički superiorna u odnosu na druge etnije. Zato ja mogu slobodno da kritikujem i Hrvatsku i BiH, i Crnu Goru, i evo sada nezavisnost Kosova. Drugim rečima, ja jesam za nadetničku državu, što će reći za državu bez podela na nacionalnosti (etnije). Najkraće, ja jesam za novu Jugoslaviju, ali na onosvu jezičke sličnosti, koju držim za jednu od najozbiljnijih veza i prednosti naroda sa ovih prostora.
Ali sam svestan da je to nemoguće sve dok divljaju svačiji nacionalisti. Ovde smo imali neke ustaše do skora, četnike sam uglavnom najurio, ostavio sam samo dvojicu/trojicu, ali su oni malo mirniji. Crnogorskih nije bilo. Bošnjaka je bilo nekih, ali u uvijenoj formi... prodavali su njihov nacionalizam zavijen ruhom pomirenja, ali se brzo otkrila prava namera (to su i danas aktuelne priče u BiH, ali da ne dužim sada i o tome).
I budući da je to ideal koji Evropa sprovodi ili ima nameru da sprovede na teritoriji civilizovanog njenog dela, tako isto smatram da bi se moglo i moralo jednom na ovim prostorima desiti slično ujedinjenje, ali će za to morati da se dogodi pročišćenje u ovim ljudima koji su ovde nastanjeni, a koji se svi kunu u zastavu, naciju i veru. I dok je tih stvari, ovde će biti problema, nerazumevanja, divljak i sličnog. Između ostalog, ovaj forum i postoji prvenstveno s ciljem da spaja u ravnopravnosti i jednakosti sve ljude koji govore jezikom koji svi mi ovde razumemo. No, nemoj misliti da sam komunista ili klasičan levičar alter ili antiglobalista. :)
Sve ovo je mogao da bude solidan komentar na forumu (možda ga i objavim, a možete i vi vaš, gospo Eon) koji bi možda pomogao nekome da skonta kako može fino da se politički misli i gradi jedan novi i bolji svet. Ne na silu (kao što je to bilo u titoizmu), nego na temeljima razuma i kritičke promisli.
Eh, da. I ja bih, naravno, glasao za nezavisnost da sam Crnogorac ili da sam se našao tamo, bilo kao Srbin ili Crnogorac. Iz sličnih razloga koje si ti navela. Ali tu su i ekonomski i demografski razlozi koji bi, rekao bih, Crnu Goru sasvim upropastili da su granice ostale sasvim otvorene i da je još uvek na snazi DZ SCG (pre svega mislim na strašan odliv mladih Crnogoraca u Srbiju; čak i ovde u mom gradu znam par devojaka koje su došle s Cetinja ili tako nekog grada iz CG, što mi stvara sliku o tom da je u Crnoj Gori nemoguće živeti... a univerzitet nešto što nije za ljude...).
naravno da je ispravno glasanje za nezavisnost. crna gora se oslobodila balasta, srbije pune uslova koje ne želi da ispuni da bi se krenulo napred. takodje mi je, kao običnom stanovniku srbije, dojadilo da slušam prdenje od strane snaga za nezavisnost od kog nam se činilo da smo krivi za nezadovoljstvo stanovnika crne gore. kao da se 'obični' mnogo pitaju i za svoju državu. posebno najobičniji, mi sa juga.
U potpunosti se slažem s vama, g. Terror. No, meni ne smetaju te optužbe na račun Srbije od strane crnogorskih ili nekih drugih indipendista. A znate li iz kog razloga? Nije nikome potrebno dva puta da pogađa: zato što Srbija nije više ono što se možda nekad pod tim pojmom podrazumevalo, već se izjednačava sa Beogradom. Otud kada ko kaže (a pre svega danas tako uzvikuju građani Vojvodine) "Srbija nas pljačka", ja se samo nasmejem i klimnem glavom, uopšte ne računajući na to da iko još misli na Srbiju južno od Beograda. Jer te Srbije i nema. To je sve beda o kojoj niko više ne misli.
ipak je tačno da moraš da se pokriviš pod moćnom silom, državom i njenim sistemom uprosečavanja, ujednačavanja i sl, osim, ako se jasno ne deklarišeš kao pripadnik druge nacije - madjar, rumun, bugarin itd. nešto nedefinisano kao crnogorac po poreklu nema perspektivu. kao što rekoh, ne crnogoršti mi se, samo mi se ne srbuje, ako se razumemo.
Zato što nam se i ne nišliizuje ili ne jugoizira ovaj deo ili region, mi ne moramo da se bavimo stvaranjem novog jezika i nekakvog kulturnog identiteta ako želimo tek teritorijalnu ravnopravnost. Ni Crnogorci nisu morali (znam da jesu morali, ali tako nije trebalo da bude, ili to ne bi trebalo da bude pravilo) da budu Crnogorci, nego bi i sami Srbi u Crnoj Gori trebalo da budu za nezavisnost u odnosu na Beogradiju, tako isto i mi ovde moramo da tražimo prava bez obzira na to što i sami jesmo Srbi i što govorimo jezikom Beograda. Na tvojoj strani su fakti, pošto oni kažu da se još nigde nije desilo izdvajanje jednog istog naroda iz neke republike koju je delio sa sunarodnicima, ali kada postoje velike regionalne razlike i takvi projekti moraju doći na red. Ali, opet, ne zbog toga što smo mi nekakvi pripadnici druge rase ili naroda, jer to su sasvim iracionalni razlozi, već iz mnogo očiglednijeg: mi smo ti koji zahvaljujući ovakvom načinu vladanja državom ispaštamo. A ne moramo, jer je ovo - navodno - slobodan svet. I niko ne mora da bude rob, pa niti rob naroda kome pripada.
No, evo, ja više neću offtopikovati, da bismo se vratili na pravi kurs.