Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: BIH i status Republike Srpske  (Pročitano 11563 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Bosona
Antidiferencijalac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: 01.02.2007. 23:28 »

A ukidanje entiteta će da reši problem kriminala - po tvojoj tvrdnji. Oprosti, ali ja tu ne vidim nužnu vezu. Ako A nda B - ne vidim. Entiteti mogu da se ukinu i na drugi način - da prerastu u samostalne države, zar ne? Stoga bi po tome mogao da se zalažeš i za samostalnost Republike Srpske, jer će to da ukine enitete, i da reši problem kriminala, tj. mafijaških gangova. po tvojoj logici.

Znači, i dalje stojim na stanovištu da je to jedno kamufliranje muslimanskih apetita, jer jednoistavno taj kontekst napetosti između dve etničke zajednice ne može da iznedri status građanina i jedino rešenje je samostalna Republika Srpska. E to je već kontekst koji utemeljuje stabilnost i hrani sigurnošću narod koji je paralisan poratnim strahom i neizvesnošću.

Ne postoji nikakva kamuflaza o kojoj vi pisete ovdje. Jer desnici odgovaraju nacionalne drzave, a mi smo iskljucivo za Gradjanski Demokratski Sistem.
Vasim podrzavanjem nacionalnih drzava ili republika vi ste mi samo stavili do znanja da je pojam Gradjanska Demokracija vama nepoznat.
Ne zelim da govorim o RS ili Federaciji BiH, za mene je to FASIZAM, i jedno i drugo.
Dok se svijet normalno integrira i zivi, mi trebamo sa tenkovima da prekrajamo granice? Bljakkk!

Interes svih je Demokracija i Sloboda, Europa. RS i Federacija BiH su rak rane na putu u Europu ne samo BiH vec i Srbiji. Ili to neko ne zeli da shvati?

Mi smo za to da zajednicki pronadjemo bolje za sve nas, ne za to da nas kojekakva kopilad iz bjelosvjetskih bordela uce kako treba.

A sad se na sve pristaje za saku dolara ili koju dobru rijec u svijetu.

Ucinimo mi to sami, bez nacionalistickog zadaha i djubreta, a za mene je to upravo RS i Federacija BiH.

Takodje smatram da je regionalizacija Srbije bolja za njene gradjane sa ekonomskog aspekta. Naravno tome se protive oni kojima to nije u interesu, tj. uska grupica ljudi koja distribuira svoje interese putem instrumenata vlasti.

Zato je nepravedno uredjena Srbija, na identican nacin i BiH, Entitetima.

Kod vas imaju takodje dva Entiteta, Juzni i Sjeverni, ili to ne primjecujete?

U BiH gradjani, bili jedne ili desete nacije, jedne ili deste vjere, trebaju da se osjecaju identicno u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru.

Bez osjecaja da su visak.

Ja nisam ovdje dosao da kaznjavam srpstvo, mene to ne zanima, Srbi imaju pred sobom odluke kojima ce pisati stranice povijesti svojoj djeci i generacijama koje dolaze, na njima je izbor.

Ja sam Gradjanski Demokrata, Europskog nacina razmisljanja, ne Americkog ili Saudijskog i.t.d.

Znaci mi i Europa.  :)

Peticija kakva jeste je samo pravedan zahtijev zbog onoga sto se desilo.

Da je kojim slucajem Milosevic bio dijelom moga naroda, Bosnjak i da je to uradio u Srbiji vasem narodu, istu peticiju bih ja pokrenuo kao Bosnjak, za racun srpskog naroda.

Pravda nije pravda ako je u interesu nekoga ili necega. Ona je pravda jedino ako je u interesu nje same, PRAVDE.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
shkavel
Građanin
**

Duh bunta: +8/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: 02.02.2007. 21:59 »

Vasim podrzavanjem nacionalnih drzava ili republika vi ste mi samo stavili do znanja da je pojam Gradjanska Demokracija vama nepoznat.
Nije mi jasno odakle ti ova ideja, kada si pre nekoliko postova bio spreman da potpišeš da je DIF jedina ekstremno građanska organizacija na Balkanu.

Interes svih je Demokracija i Sloboda, Europa. RS i Federacija BiH su rak rane na putu u Europu ne samo BiH vec i Srbiji. Ili to neko ne zeli da shvati?
Stvarno ne znam kakve veze ima Srbija sa unutrašnjim uređenjem BH? Osim možda da oseća neke vrste solidarnost prema Srbima u BH...

Mi smo za to da zajednicki pronadjemo bolje za sve nas, ne za to da nas kojekakva kopilad iz bjelosvjetskih bordela uce kako treba.
Uzorak rešenja je formula SR i CG, primer MK ili Kosova - ako nam ne ide zajedno, kud koji mili moji. Bolje biti dobre komšije nego loša porodica...

Ucinimo mi to sami, bez nacionalistickog zadaha i djubreta, a za mene je to upravo RS i Federacija BiH.
Osim toga da si samo nazvao RS genocidnom, dok FBH nisi

Kod vas imaju takodje dva Entiteta, Juzni i Sjeverni, ili to ne primjecujete?
Ne, kod nas ih ima više: severni i južni, beograd i ostali, istočni i zapadni, Srbija i Kosovo, Sandžak i Srbija, 64 županije i Velika Srbija...SRB je država hiljadu entiteta.

Ja nisam ovdje dosao da kaznjavam srpstvo, mene to ne zanima.
Pročitaj malo svoje prošle postove, pročitaj još jednom peticiju koju si sročio, i pročitaj komentare većine onih koji su ti potpisali tu peticiju (da vidiš sam kojoj "ciljnoj publici" si se obratio)

Peticija kakva jeste je samo pravedan zahtijev zbog onoga sto se desilo.
Praise the Lord cause I saw the light.....

Da je kojim slucajem Milosevic bio dijelom moga naroda, Bosnjak i da je to uradio u Srbiji vasem narodu, istu peticiju bih ja pokrenuo kao Bosnjak, za racun srpskog naroda.
Pokreni. idi malo na srpske sajtove (neke sam ti i ja prosledio) i prouči zločine koje je naručio Alija. Pročitaj malo o svetim ratnicima koji su danas građani demokratske BH a rođeni u kuvajtu ili bahreinu. Pogledaj snimke V korpusa i poslušaj naređenja Dudakovića.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Duh bunta: +185/-102
Na mreži Na mreži

« Odgovor #47 poslato: 02.02.2007. 22:10 »

Moram da priznam da mi smeta ton kojim se razgovara na ovoj temi. Kao da se sagovornik stalno pokušava poniziti. Ja sam slično osetio na forumima Sandžaka gde su me banovali jer sam napisao da ih podržavam u nameri da naprave autonomiju ali nikako verskog karaktera. Hteo bih da se razlikujemo od takvih web mesta time što bismo znali da odgovorimo na prijatan način, neočekivano prijatno.

Inače, primetio sam da je BiH web prostor zaražen nacionalizmom u sličnoj ili većoj meri od srpskog, pa je verovatno tamo nacionalizam na istom ili nešto višem nivou. Ali Bosona ne govori u ime njih, barem do sada nije izašao ni sa jednim ekstremističkim stavom (sem možda tim jednosmernim zaključkom da je srpska strana činila genocid, a da su drugi bili nevini). Inače, da sam na mestu nekog ko bi želeo da očuva BiH, tj. RS i Federaciju, siguran sam da ne bih pominjao zločine, dok vidim da se kod onih koji su pokrenuli peticiju to itekako čini. Jedinstvo bi moglo da se postigne upravo suprotnom retorikom i delanjem u tom pravcu.

Inače ne znam kako bih mogao da odvojim kosovsko pitanje od pitanja volje ljudi u RS, i nemam stav po pitanju toga da li bi trebalo da se RS i Kosovo osamostale ili da budu u državama kojima pripadaju.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
shkavel
Građanin
**

Duh bunta: +8/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: 05.02.2007. 07:09 »

...Bosona ne govori u ime njih, barem do sada nije izašao ni sa jednim ekstremističkim stavom (sem možda tim jednosmernim zaključkom da je srpska strana činila genocid, a da su drugi bili nevini)...
Kako si sam priznao, vidi se da nisi baš upućen u BH scenu. Bosona jeste naizgled liberalan i demokrata, ali baš je taj "jednosmerni zaključak" koji ti spominješ ustvari i najveći problem i prepreka za normalizaciju BH. Bos. Srbi nikada neće prihvatiti takvu reviziju istorije, a posebno se oseća veliki revolt tada, kada se govori o reformama BH, jer takvom retorikom pre svega Bošnjaci daju osećaj kao da je smisao svega kažnjavanje "bad guys" tj. Srba u BH (preko "njihovog" entiteta). I baš taj problem Bosona večito (doduše suptilno i umotano u celofan) podstire publici. Da te podsetim, govorio je kako "RS jeste genocidna tvorevina", kako želi izvršiti "otimačinu teritorija", na koji verovatno oni (Bošnjaci) imaju neoborivo pravo ili ne znam šta....
Sve mi se nekako svodi na teritorijalne pretenzije pod maskom demoratije i građanstva. I, kako sam rekao - bosona je naizgled stvarno liberalac, ali činjenica, da podržava iste one megalomanske interese svojih sunarodnjaka itekako mi smeta i definiše moj ton prema takvom predlogu. Najviše me je ubedilo i to, da moj (mislim da uravnotežen) predlog promene peticije nije bio prihvaćen, suštinski delovi istog čak 100% odbijeni...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #49 poslato: 05.02.2007. 17:18 »

Bos. Srbi nikada neće prihvatiti takvu reviziju istorije, a posebno se oseća veliki revolt tada, kada se govori o reformama BH, jer takvom retorikom pre svega Bošnjaci daju osećaj kao da je smisao svega kažnjavanje "bad guys" tj. Srba u BH (preko "njihovog" entiteta).

Slažem se da na taj način (podsećajući na zločine, u svakom slučaju) niti se stvara građanska država, niti se teži pomirenju, niti se nameću građanske vrednosti. Za te stvari bi najbolje bilo da postoji jedan sud, kakav ionako već postoji, koji bi rešavao takve stvari, bez jake medijske pratnje iz zemalja koje su bile pogođene ratom ili vodile rat. To je način da se na što bolji način rane zacele i uspostave ljudski odnosi među tim narodima. Usmeravanjem pažnje ka onom što je bilo i težnjom da se kazni neki od naroda koji tamo živi je metod koji vodi novim ratovima. Ako je kroz takvo podsećanje cilj uznemiriti međunarodnu javnost, ja ne verujem da bi se oni odlučili ponovo da atakuju na bilo koga ovde, pa ni na RS, kakva god istina bila. Iz jednostavnog razloga: većina tih ljudi sigurno nije dužna da snosi posledice onih koji su ubijali.

Citat
Sve mi se nekako svodi na teritorijalne pretenzije pod maskom demoratije i građanstva. I, kako sam rekao - bosona je naizgled stvarno liberalac, ali činjenica, da podržava iste one megalomanske interese svojih sunarodnjaka itekako mi smeta i definiše moj ton prema takvom predlogu. Najviše me je ubedilo i to, da moj (mislim da uravnotežen) predlog promene peticije nije bio prihvaćen, suštinski delovi istog čak 100% odbijeni...

Ja mislim da bi bošnjačkoj strani trebalo da odgovara bilo kakav kompromis ako se želi stvoriti jedinstvena država, te ne vidim zašto bi iko bežao od nekih uslova. Nikako se BiH neće dovesti u red ako se misli zadovoljiti samo jedna ili dve, od tri strane.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Bosona
Antidiferencijalac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 05.02.2007. 21:32 »

Kako si sam priznao, vidi se da nisi baš upućen u BH scenu. Bosona jeste naizgled liberalan i demokrata, ali baš je taj "jednosmerni zaključak" koji ti spominješ ustvari i najveći problem i prepreka za normalizaciju BH. Bos. Srbi nikada neće prihvatiti takvu reviziju istorije, a posebno se oseća veliki revolt tada, kada se govori o reformama BH, jer takvom retorikom pre svega Bošnjaci daju osećaj kao da je smisao svega kažnjavanje "bad guys" tj. Srba u BH (preko "njihovog" entiteta). I baš taj problem Bosona večito (doduše suptilno i umotano u celofan) podstire publici. Da te podsetim, govorio je kako "RS jeste genocidna tvorevina", kako želi izvršiti "otimačinu teritorija", na koji verovatno oni (Bošnjaci) imaju neoborivo pravo ili ne znam šta....

I Srbi imaju pravo na Federaciju BiH, koliko i Bosnjaci na RS!
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Bosona
Antidiferencijalac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 05.02.2007. 21:34 »

Evo teksta koji stoji na naslovnici, prosudite sami.

POZIV

Nas portal www.bosona.net okupio je 2.580 pripadnika svih vjera i nacija iz cijeloga svijeta, onih koji su svojim imenom i prezimenom rekli:
" Mi ne zelimo Entitete u Bosni i Hercegovini!
Mi ne zelimo nacionalne rezervate u 2007 godini u srcu Evrope!
Mi zelimo gradjansku, evropsku drzavu, pravednu za sve, bez obzira na vjeru ili naciju!
Mi hocemo da se postuje medjunarodno pravo i sloboda svakoga covjeka, bez obzira ko je taj covjek i kako se zove!"
U nasoj peticiji su samo pravedni zahtjevi, na osnovu cinjenica i istina i mi znamo da nema pravde sve dok se ne ukinu Entiteti.

Zato svi vi koji dolazite na ovaj portal, pokazite svima ostalima koje poznajete nasu peticiju, jer samo svi mi zajedno mozemo srusiti zatvorske zidine od Entiteta (zatvora) u kojima su okovani i robijaju zajedno svi gradjani Bosne i Hercegovine!
Mi se ne zelimo baviti poslovima sudija, poslovima politicara ili poslovima kojima se bave oni koji su placeni za to.

Medjutim, mi zahtijevamo pravdu, jedinu koja je pravda za svakoga, bio on Hrvat, Srbin, Bosnjak ili neko deseti. Bio on katolik, pravoslavni, musliman, ili neke desete vjere, on ne moze, a da nije sretan u zemlji u kojoj nema okova kojima su ljudi podijeljeni i koji iskljucivo sluze pojedinim grupama ljudi da preko vlasti, hraneci narod nacionalizmom isti, narod lazu i unazadjuju ga!

Za pravedno sutra, ne samo nama, vec generacijama koje dolaze, djeci, ostavimo nesto drugo od onoga sto su nama ostavili neki cije se danas bogatstvo broji milionima, dok jos uvijek isti narod koga su trovali zivi na ivici egzistencije.

Nema lijekova, nema hrane, nema posla, nema pravde, nema zakona, nema slobode, nema srece, ali ima jedino nacionalistickog otrova kojim ga truju oni kojima je dobro i cija su djeca daleko od zemlje koju pljackaju na svaki moguci nacin. Oni su politicari, mozda ne svi, ali ogromna vecina DA

Zato pomozite vama i nama da zajednicki napravimo mjesta i puta u Evropu kada oni vec to nece! Nece iz jednog jedinog razloga, jer je takvima u Evropi mjesto uglavnom u zatvorima i pred istraznim organima zbog raznih malverzacija i korupcija.

Sada, proberi, potpisi i pozovi za EVROPSKU GRADJANSKU DRZAVU BOSNU i HERCEGOVINU!

Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Bosona
Antidiferencijalac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: 05.02.2007. 21:43 »

Gospodo sa DIFERENTIE, upucen je poziv svima sa Bosone , koji takodje vazi i za sve vas, na medjusobni dijalog.

POZIV SA BOSONE

Dijalog je najbolje i najjace i jedino pravedno oruzije.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #53 poslato: 05.02.2007. 22:03 »

Mene zanima šta tačno postižete time što navodite sledeće:

Citat
"Republika Srpska je proizvod jednog priznatog genocida, odgovorna za stotine hiljada ubijenih, preko 1.500.000 izbjeglica, na desetine hiljada silovanih zena, za nekoliko stotina milijardi dolara materijalne stete, za porusena sela i gradove, za preko 1000 unistenih dzamija..."

Kao i:

Citat
"Brisanje Republike Srpske ce omoguciti zrtvama etnickog ciscenja da se konacno vrate na svoju zemlju."

Iz razloga što:

- Grabite subjektivnu stranu, kao nekog oštećenog naroda koji bi da se revanšira onome ko ih je porazio ili nešto oduzeo. Time vašim zahtevom utičete na neprijateljski odnos ovog naroda prema zemlji u koju želite da ga uvedete (brisanjem njegovog entiteta).
- Takvim pristupom, koji je pristup jednog naroda, a ne zajednički projekat, kao da se obraćate nekome spoljašnjem faktoru, koji bi trebalo da se nađe, da interveniše, i uradi ono što hoće vaša strana. Ta podela na "vaše" i "naše" koja izbija iz citiranih redova ne može uticati pozitivno na ishod, ako se ishod očekuje kao volja svih naroda.
Sačuvana

Nicolas Berihon
Građanin
**

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 05.02.2007. 22:40 »

Jedan tekst koji govori o onome što je tema i ovog topika.

Intervju - Ugo Vlaisavljević, filozof:
Rat kao kulturni događaj

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=416848

izdvajam
Citat
U Bosni je taj problem još zaoštreniji i daleko teži zbog izrazite nacionalne pluralnosti. Mislim da je veoma važno poći od činjenice konstituiranosti nacija u ovom trenutku. Dakle, uzeti pluralizam čak i više nego što on sam polaže pravo u svojoj dovršenosti, u svojoj diferenciranosti. Obično ljudi koji su skloni građanskoj opciji, dakle oni koji se izjašnjavaju protiv nacionalizama, nacionalnih politika, nastoje na svaki način da umanje pluralizam, pluralističku nacionalnu stvarnost BiH. Rukovođen nekim misliocima liberalne demokracije (Vil Kimlika, recimo), smatram da tu sliku treba tretirati upravo u njenoj što produbljenijoj podijeljenosti da bismo, u stvari, odgovorili zahtjevima političke realnosti i to ne tako da bismo joj samo podlegli, nego da bismo najviši cilj društvene pravednosti mogli postići na što produktivniji način. Što se tiče BiH to podrazumijeva ne ono umanjivanje pluralizma koje dolazi od nekih ljudi iz međunarodne zajednice, dok u isto vrijeme Srbe, Hrvate i Bošnjake u BiH tretiraju kao etničke zajednice. Ta strategija umanjivanja pluralizma apsolutno je neproduktivna i ona se može vratiti na poguban način. Upravo obratno, treba insistirati na krajnjoj nacionalnoj izdiferenciranosti, to jest na dovršenju procesa nacionalne samosvijesti, jer danas imamo nacionalne institucije, standardne jezike, sve oblike političke nacionalne svijesti do kraja ostvarene – inženjering je tu završen. Polazeći samo od te činjenice može se djelovati u pravcu pacifikacije ili u pravcu pravednosti koje omogućavaju modeli liberalne demokracije. To podrazumijeva uvođenje jednoga pojma koji je nepoznat u BiH i koji je opet neprevodiv – pazite, sve je ili šutnja, ili neprevodivo, ili neznanje – pojam konsocijacije. Konsocijacija je upravo oblik multinacionalnih država po kojem treba u ime ideje pravednosti poštivati ove tri nacionalne stvarnosti u radikalnom vidu. Recimo, danas je u BiH veoma uobičajeno da oni koji smatraju da su za progresivnu politiku ismijavaju troglavo predsjedništvo, jer ima tri člana. Monstruoznost političke stvarnosti pluralizma oni vide u monstruoznosti troglavog predsjedništva. Meni se troglavi predsjednik veoma sviđa, zašto ne i šestoglavi... koja ono životinja ima više glava? Unutar liberalne demokracije i aždaja sa ne znam koliko glava i udova mogla bi ispunjavati ideju pravednosti.
Sačuvana

martinhajdeger.blogspot.com
Bosona
Antidiferencijalac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: 05.02.2007. 23:05 »

Ovo bi bilo lijepo ispricati Francuzima, Njemcima i.t.d.

BiH gradjanima treba EU, tako ce prestati da vaze sve one razlike koje se i vise ne primjete u EU.
Povijest nas uci da je to najbolje i jedino rjesenje. I SFRJ je bila viseglava, i.t.d. , pa je zbog svake te glave na hiljade drugih neduznih glava gurnuto u smrt.

Ne, samo GRADJANSKA DEMOKRACIJA I EU.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Nicolas Berihon
Građanin
**

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: 05.02.2007. 23:16 »

Šta si sad rekao - ništa. Da li si uopšte pročitao tekst - nisi. Jednako si odergaovao kao i na sve do sad - ne suočavajući se sa argumentima, ne ulazeći u dijalog, već si postirao neke monološke recitale. A zašto sve to? Jasno je - ova stranica ti ima čisto marketinšku ulogu. Ok, tvoje legitimno pravo, sve dok ti urednici dozvoljavaju tako nešto.
Sačuvana

martinhajdeger.blogspot.com
Bosona
Antidiferencijalac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: 05.02.2007. 23:35 »

Šta si sad rekao - ništa.
Rekao sam ono sto je pravedno, ne ono sto se nekome svidja ili ne. Mozda zato "mislite" da nisam nista rekao.

Da li si uopšte pročitao tekst - nisi.
Ne zelim da komentiram ovo. Onda prvo pitanje treba ja da postavim ne vi.

Jednako si odergaovao kao i na sve do sad - ne suočavajući se sa argumentima, ne ulazeći u dijalog, već si postirao neke monološke recitale.
Ja samo izbjegavam svadje, jer nikuda ne vode. A odgovori i te kako postoje za one koji zele da ih procitaju.

A zašto sve to? Jasno je - ova stranica ti ima čisto marketinšku ulogu.
Kome moze da smeta dijalog izmedju ljudi koji zele da pronadju neki put za bolje razumijevanje, ono koje politicari ignoriraju? Zasto ovako nizak udarac?

Ok, tvoje legitimno pravo, sve dok ti urednici dozvoljavaju tako nešto.
Ostavljam vas da razmislite o ovome sto ste napisali.
Sačuvana

Gradjanska Republika BiH
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #58 poslato: 06.02.2007. 06:32 »

Ovo što govori u intervjuu filozof Ugo Vlaisavljević ima smisla. Realno, manje bi zla donelo zbijanje u nacione, kao sigurne entitete, nego ponovno mešanje naroda, pogotovo u ovakvoj situaciji kad mi se čini da bi svaki drugi Bošnjak zaklao Srbina na ulici, i da bi svaki drugi Srbin hteo da zakolje Bošnjaka kad ga sretne (mislim na one u BiH). To je tužno, ali izgleda da tako stvari stoje.

Da sam Bošnjak verovatno bih se zalagao za situaciju kakva je sada, što se teritorija tiče. Pokušavao bih da stvorim naročito tesne veze sa hrvatskim i srpskim narodom na teritoriji Federacije i RS. Srpski entitet (RS) ne može da postane nezavisan jer tome na put stoji sporazum iz Dejtona: garantuje celovitost BiH. Ideja izgradnje jedne valjane teritorijalne organizacije, koja nije zasnovana na nacionalnom i verskom određenju morala bi da sačeka sigurno bar 20 godina. Do tada bi mi bio zadatak da što je moguće više izmirim strane, uništim ili marginalizujem nacionalno i versko određenje ljudi, pohapsim one koji raspiruju  nacionalnu i versku mržnju i podsećaju na zločine drugih strana, medije otvorim za građanske vrednosti, i lagano gradim državu od pravih kvaliteta.

Ono što primećujem i na forumu Bosone (javila se neka devojka koja je pitala zašto menjati stav o tom da je RS genocidna tvorevina i da gotovo Srbe u zajedničkoj državi treba shvatiti kao uljeze), jeste forsiranje izgradnje sopstvene zamisli na račun krivice jedne strane - srpske. Duboko uvereni u to da svi oni koji žive u RS od srpske nacionalnosti jesu učestvovali u ratu, da su ubijali, i da bi trebalo da podnesu takav status (uljeza) u jedinstvenoj BiH o kojoj se ovi i ne mogu pitati. Kao što sam već rekao, to ne vodi niti dijalogu, a kamo li slaganju srpske strane sa idejom ukidanja njihovog entiteta, ma kako on nastao. Drugim rečima, ovde se indirektno želi silom podrediti jedan narod, ne time što bi se ukinuo njegov teritorijalni entitet, već konceptom/razlogom za njegovo ukidanje.

Da je koncept takav da se u njemu navode građanski razlozi, i isključivo ovi, za jedinstvenu BiH, bilo bi daleko više šansi da ideju podrže i Srbi. Ovako se ne može očekivati da to urade, pogotovo ne oni koji žive u RS i koji bi tim potpisom sebe okrivili kao narod (zbog tih par rečenica).

Ako bih, pak, bio Hrvat ili Srbin u BiH, tu zemlju ne bih doživeo kao tuđu (bošnjačku npr). Pokušavao bih da radim isto tako na promicanju građanskih vrednosti, ukidanju nacionalnih i verskih razlika, koje kao prve staju na put izgradnji složne zajednice. Gradio bih budućnost bez naglašavanja i potenciranja nacionalne istorije, kakva god bila. (To bih želeo da se čini i u Hrvatskoj i u Srbiji sada, a čini se upravo suprotno: daje se poseban akcenat na istoriju.) To je isto tako važno i za Bošnjake, ako li nisam do sada pomenuo. Sasvim je van pameti govoriti o junačkoj bošnjačkoj/hrvatskoj/srpskoj istoriji u BiH ako se želi postići nekakvo prijateljstvo među narodima. Istorija potencira na udaljavanju, ako svaka govori nekim sopstvenim sadržajem, u šta sam apsolutno siguran. Ako jedna kaže da je to bio prostor jednog naroda, učenik/građanin misli kako je pripadnik druge nacionalnosti danas nepravedno izjednačen sa njegovim narodom. Šta je, dakle, proizvod takvog učenja?

Radio bih na tome da iskoristim kulturnu različitost (isključujući veru), jezičko slaganje, moguću sjajnu saradnju sa dvema drugim državama - Hrvatskom i Srbijom. Tako se različitost u nacionalnom pogledu može iskoristiti za ubrzanu izgradnju budućih građanskih generacija. Isto tako, nepažnjom i sebičnošću se ovo može potpuno upropastiti, a to podrazumevam u slučaju da se pođe putem diferenciranja, nacionalne i verske ksenofobije, nabijanja krivice drugim narodima (a ne pojedincima, kakvih ima kod svih naroda) sa kojima živite u istoj državi.
Sačuvana

svetac38
Građanin
**

Duh bunta: +23/-20
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #59 poslato: 06.02.2007. 17:45 »

Citat
I Srbi imaju pravo na Federaciju BiH, koliko i Bosnjaci na RS!

.........imali su Srbi (kao i ostali u BiH) do 90. i neke i pravo na celu Bosnu i da se kao konstitutivni pitaju za sve bitne stvari, ali im to ne priznaše i napraviše referendum..........., a šta je posle bilo ne ponovilo se........... i sve "peticije" tipa jedinstvene BiH vode na žalost nazad u devedesete.....
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: