Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Prikljucenje Evropskoj uniji  (Pročitano 10158 puta)
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #120 poslato: 27.04.2008. 00:16 »

koshtunica nastavlja da shiri prichu kosovo ili eu:
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da bi svako ko bi u ime Srbije potpisao sporazum sa EU postao saučesnik u ostvarivanju pravog cilja tog dokumenta - razbijanju Srbije i priznavanju nezavisnosti Kosova.

samo izborni trik ili chovek stvarno to misli?
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #121 poslato: 27.04.2008. 16:04 »

Tako je, ali, da li bi ti smetalo da ja odrzim srBendanski miting ispred tvoje kuce? Bi. Da imas cime, pucao bi... E, to je ono sto ja vidim kod tebe, a ne svidja mi se. Dakle, imas neskrivenu netrpeljivost prema drugacijim idejama, i sklon si da to resavas po kratkom postupku.

Imam neskrivenu netrpeljivost prema svemu što ili unazađuje državu i mentalitet građana, ili dezinformiše, ili laže i tako šteti državi i društvu. Protiv toga bih sigurno ustao, i verovatno ne bih bio blag prema takvima. No, najpre bih opomenuo. Ukoliko bi ti pravio srbendski miting ispred moje zgrade, ja bih te najpre pitao zbog čega to radiš, koja ti je ideja i šta to propagiraš time. I ako bi mogao da me pobiješ argumentima, dopustio bih ti. Ali budući da bi to bilo u stilu SRS-a ili Narodnjaka, za to nema opravdanja i pozvao bih policiju da to reši. Ako policija to ne bi sankcionisala (država ne može da propiše mere protiv tako suptilnih aktivnosti koje su u stvari antisrpske/antidržavne, pa tako teško da bi se odlučili za zabranu takve manifestacije), ostalo bi mi da sam protestujem protiv takvog ponašanja, verovatno kritikom u medijima koje imam ili koji bi hteli da podrže moju kritiku.

Citat
Ja se slazem da Beograd nije cela Svrbija, i da bi decentralizacijom trebalo MNOGO da se dobije. Samo, postoji opasnost da bi onda ti Niski car bio, npr., jedan Dexa, I ONDA BI TEK VI NAJEBALI. NPR.

Da, to sam i ja juče govorio nekim meni bliskim ljudima... i bi mi nekako krivo što se uopšte zalažem za bolji grad kad bi to afirmisalo i još više uzdiglo lokalne badže. Ali uprkos svemu, ideja decentralizacije države je takva da bez nje nema razvijene i ozbiljne države Srbije, tako da je neminovno insistirati na njoj.

Citat
DRUGACIJE OD SEBE(MISAONO)TREBA ZABRANJIVATI TEK KADA POCNU DA UGROZAVAJU FIZICKI, OPSTEPRIHVACENE VREDNOSTI I  DOSTIGNUT NIVO SLOBODA I PRAVA. NIKAKO PRE, NIKAKOOOO

Ja sam za preventivu. Kondom, a ne abortus... Ili za slučaj Kosova, i svih nesreća koje su zadesile Svrbiju: saradnja sa svetom, promiskuitet, ali sa zaštitom od strane Evrope, a ne inat i ishodi kao što su odvajanje svega što se može odvojiti.

samo izborni trik ili chovek stvarno to misli?

Trik. Zašto? Evo, juče slušao dr Dušana Janjića (direktora Foruma za interetničke odnose) koji je rekao da je Koštunica do sada već potpisivao sporazume sa evropskim institucijama u kojima je izričito stajalo da se Kosovo smatra teritorijom pod nadležnošću ne Republike Srbije, već međunarodnih snaga. Dakle, čiste laži, iz seta ostalih DSS-ovskih predizbornih laži.

Inače, gospodin Janjić je rekao nešto jako interesantno povodom insistiranja Srbije da se održe izbori i na teritoriji Kosova, ali to nije za ovu temu.
Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #122 poslato: 13.06.2008. 09:44 »

Sa topika o viziji Srbije:

Bosna i Hercegovina svakako spada među najnerazvijenije zemlje Evrope, ali budući da je status BiH u procesu pridruživanja EU odmakao par godina ispred Srbije, nju smešta malo ispred Srbije.

Sa sajta Wikipedia: On April 16, 2008, Javier Solana indicated that the Stabilisation and Association Process will be signed on 16 of June, 2008 and that Bosnia and Herzegovina might become an EU candidate in the spring of 2009.
   Setimo se da je Đelić obećao da će status kandidata Srbija dobiti do kraja godine, ali i da nije tako, SSP je Srbija potpisala pre Bosne, tako da Bosna sigurno nije bliža EU od Srbije, kako Domaći Izdajnik piše u citiranom.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #123 poslato: 16.06.2008. 09:01 »

Je l citao juce neko tekst u novostima o Bilderberg grupi? Navodno, na ovogodisnjem sastanku odluceno je da se Srbija sto pre primi u EU kako bi odsekli onog naseg orla koji gleda na istok.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #124 poslato: 16.06.2008. 11:57 »

Ne verujem baš da se EU žuri da integriše Srbiju i tzv zapadni Balkan uopšte. Na stranu šta pričaju evropski komesari za proširenje, to im je posao da pričaju, rapsoloženje javnog mnjenja u EU glede daljeg širenja je više nego kiselo. Bolje da se malo prisaberemo i vidimo šta ako nas stave na led kao Tursku.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #125 poslato: 16.06.2008. 12:28 »

Ma znam ja to, ali ako Veliki Brat ( Kisindzer&Rokfeler ) naredi da se Srbija ubaci u EU...ko bi smeo to da odbije. Bilderberg grupa nema veze sa Briselskom administracijom. A zasto mislis da je njihovo javno mnjenje protiv?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #126 poslato: 16.06.2008. 12:43 »

Ne mislim nego znam. Štampa prenosi rezultate ispitivanja javnog mnjenja u Evropi. U zemljama poput Nemačke i Austrije postojki raspoloženje za prijem recimo Hrvatske, ali kad se kaže Srbija, Bosna, Kosovo... to su neke loše vesti, neki kriminal, ratni zločinci, nestabilnost, azilanti.... Što bi primili takve? Kisindžer i co. odavno se zalažu za prijem Turske u EU pa ona ipak nekako odoleva. Dakle....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #127 poslato: 16.06.2008. 12:49 »

Srbija će ući u EU kad bude dostigla standard, makar pravni (okvirni) standard, EU, što je realno posao koji može da se završi za dva dana, ali se u Srbiji on ne završava već osam godina. Takođe, pošto se isporuče ratni zločinci, što je opet posao koji može da se odradi za jedan dan.

Ergo, Srbija odbija EU, odnosno njene političke snage odbijaju da u ovom trenutku i na ekspresan način zadovolje sve uslove koji se postavljaju Srbiji. Nisu tu potrebni nikakvi novci, niti vreme, potrebno je samo da se žrtvuje jedan mandat nekih političkih snaga, zarad državnog napretka, pošto će sve te mere građani loše oceniti na nekim budućim izborima, bez obzira što se bude zadovoljio EU standard i verovatno bilo na vratima EU.

A inače, da sam neko u EU, kao što rekoh, ni Srbiju ni Hrvatsku, ni BIH, ni Albaniju, a verovatno ni Rumuniju, ni Bugarsku, ne bih primio u taj savez. Pogotovo ako bi u tom korpusu EU zemalja trebalo da postoji ravnopravna demokratija na čitavom području.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #128 poslato: 16.06.2008. 12:51 »

Slazete li se sa geopolitickom tezom da su Rumunija i Bugarska primljene da bi se udaljile od Rusije?
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #129 poslato: 16.06.2008. 13:00 »

Slazete li se sa geopolitickom tezom da su Rumunija i Bugarska primljene da bi se udaljile od Rusije?

Zbog toga su primili čitavu Istočnu Evropu, ali nije to glavni razlog. Da nisu integrisali postsovjetske države EU bi na celoj svojoj istočnoj granici imala reprize Balkana, ratove i krize. Zapadni Balkan je pacifikovan i skoro okupiran, pa nema potrebe da sada žurimo sa njima, pošto treba svariti Bugare i Rumune. Balčkancima možemo ponuditi "evropsku perspektivu" i neke parice, pa nek se zanimaju time neko vreme. No, to ne može do veka, jer nije stvar tako naivna kako Izdajnik predstavlja. Bugarska i Rumunjska su celovite i zaokružene zemlje. S druge strane Srbija (plus-minus Kosovo), Makedonija i Bosna su nestabilne, necelovite i imaju niz nerešenih suštinskih pitanja. Videli smo šta se desilo u Makedoniji povodom debakla u Bukureštu i zato što makedonska vlada odlaže priznanje Kosova. Makedonci su trpeli albanske privilegije dobijene sporazumom u Ohridu samo zato što su verovali da će se nekako rešiti taj spor sa Grčkom oko imena (nije samo oko imena već u suštini je spor oko obespravljene makedonske etničke zajednice u Grčkoj koju Grci ne priznaju), da će biti primljeni u NATO te da će veoma brzo ući u EU. Kako se sve to nije desilo Albanci više nemaju razloga, nadajući se istom, da podržavaju makedonsku državu, već prirodno žele da razrade makedonski kosovski scenario. No, to je druga i duga priča a ja sam je potegao kao ilustraciju velikih problema koji nisu rešeni na tzv zapadnom Balkanu. Da bi se obezbedila stabilnost Makedonije neophodno je stabilizovati Kosovo, a nema stabilizacije Kosova sve dokle god Rusija podržava Beograd u protivljenju i opstrukciji nezavisnosti Kosova. Dakle, nije stvar samo pohapsiti neke begunce i doneti set proevropskih zakona....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +23/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #130 poslato: 16.06.2008. 19:06 »

Gluposti ....... nene

Em su i rumunija i bugarska tek skinule rusku cizmu sa vrata, a uspomene na medvedji zagraljaj "velikog brata" su jos uvek veoma jake i sveze........em je cinjenica da im je obecan ekspresan prijem u EU ,ako dozvole koristenje vazdusnog prostora za bombardovanje srbije........oni su na to pristali, i za to su posteno nagradjeni.....nama to moze da se svidja ili ne, ali to je tako.......
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

« Odgovor #131 poslato: 16.06.2008. 19:15 »

Jebem ti, Idi Amine... po pitanju prijema BG i RO u EUtopiju apsolutno mogu da se slozim.
I nije mi zao sto su na to pristali jer da nisu, danas bi bili grdji od nas, mi bi bili bombardovaniji, liberali bi nam potpisali secesiju svega osim BG pasaluka i SM bi bio jos duze na celu SRB.

Da li te cini, ipak, po merilima Velikog Vodje da naginjes prema naZionalizmu?
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

« Odgovor #132 poslato: 17.06.2008. 01:33 »

Pa sta sad... Idi Amine... dodjes i odes a ne pustis komentar na moj odgovor tebi...
Ako te sramota sto mislimo makar po jednoj tacki dnevnog reda identicno, ti reci ja cu da obrisem moje misljenje (doduse ne mogu jer mi to ne dozvoljava tekuci zakon koji je izglasan na upravnom odboru jednoglasno... jedno-glasno Namigivanje )
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #133 poslato: 17.06.2008. 08:34 »

Pa da krenemo onako školski..... Demokratska praksa obuhvata pitanja 1) podele vlasti između vlade i skupštine, 2) stavljanja bezbednosnih snaga pod civilnu kontrolu, 3) postojanja slobode štampe i 4) aktivnog građanskog društva. Delatnosti koje eksponenti politike Zapada preduzimaju kako bi promovisali mir i demokratiju na Zapadnom Balkanu uglavnom su zasnovane na paradigmi koja sadrži četiri navedene tačke. Na države koje se nalaze u procesu preobražaja vrši se pritisak da sprovedu demokratizaciju. Zapadni pritisak ka demokratizaciji ojačan je raznim strategijama, kao što je, na primer, strategija uslovljavanja, koje nameće EU. Ovi politički, privredni i normativni pritisci sprečavaju društvo u procesu preobražaja da potpuno odustane od demokratizacije. U protivnom bi ova društva morala da se suoče sa međunarodnom izolacijom, kao što se to desilo Srbiji pod Miloševićem ili danas Belorusiji (mada to na Belorusiju nema tako drastičnog efekta kao na Srbiju devedesetih, zbog uticaja Rusije).

Na osnovu ta četiri parametra meri se politička promena koja nas čini prihvatljivim za tzv evroatlantske integracije. Time se stvara situacija koja istovremeno i ograničava i nudi mogućnosti postojanja posebnih oblika domaće političke prakse. Danas su demokratizacija i tranzicija neupitan proces na zapadnom Balkanu. Međutim, problem je što je kvalitet liberalne demokratske i tranzicione prakse u regionu postao kompromitovan i praktično je doveden u pitanje. Lokalna politička (ne)kultura menja se veoma sporo i to u meri koja je opasna po uspostavljanje liberalno demokratskog društvenog poretka. I to je jedan od ključnih problema i pitanja naše tranzicije i usklađivanja sa EU, pored ovih teritorijalnih i geopolitičkih pitanja. Reč je o autoritarnoj i neliberalnoj uzurpaciji institucija i formi liberalnog demokratskog poretka. Tome su veoma skloni akteri domaće političke kulture, ne samo u Srbiji nego na celom Balkanu.

Kod nas je problem identitet, naročito identitet i strateško usmerenje same države. Put ka Evropi je često floskula iza koje stoje stare autoritarne prakse. Nijedan balkanski ustav, naročito na zapadnom Balkanu takođe nije neupitan nego ima određeni nivo osporavanja u samim društvima čiji bi život taj ustav trebalo da određuje: Srbija, Bosna, Kosovo, Makedonija, Hrvatska. Neko je tu uvek u ulozi osporavatelja, bilo da je reč o političkoj grupaciji ili etničkoj zajednici. Legitimitet države je doveden u pitanje. Pa kako onda neka takva država koju neko unutar nje same osporava može da računa na ozbiljnu kandidaturu za prijem u EU? Ostavimo sada primer Belgije po strani ili neke druge primere hroničnog separatizma i osporavanja u EU. To je već stvar unutar EU, a niko od tih osporavaoca unutar zemalja članica EU ne osporava samu EU već tu konkretnu državu. Ne bi se Škotska odvojila od Britanije da bi time izašla iz EU nego da bi „prirodno“ to postala samim činom proglašenja nezavisnosti, pošto se već nalazi u okviru pravnog poretka EU.

Kod nas je problem što se neliberalna i nedemokratska struktura može prilagoditi demokratskom poretku, čak se i predstaviti kao promoter i baštinitelj istog a da s druge strane upražnjava partikularističku oligarhijsko-klanovsku praksu. To je neka vrsta specifične mimikrije koja je deklarativno proevropska ali suštinski ne razume ili joj nije u interesu da razume i primeni evropske standarde. Očit primer takvog ponašanja je danas Bugarska, crna ovca u EU a u regionu Bosna gde je na vlasti nacionalistička, oligarhijska kleptokratija zavidnih koruptivnih performansi, da se slikovito izrazim. Kod nas su to partije bivšeg DOS-a. Zato su institucije balkanskih država slabe i u stanju raspada, bez obzira na gromopucatelnu reformsku retoriku unutrašnjih političkih faktora. Primerice kriminalna privatizacija je ilustracija te vrste klijentelizma. Neko u tome zauzima dobru poziciju koja mu omogućava da izvuče najveću korist od privatizacije, a neko nekome to omogućava. Rezultat je kompromitacija suštine privatizacije. Čemu onda takva privatizacija? Šta je cilj takve privatizacije? Kakvi su njeni efekti? Gde je tu vladavina prava? To su stare strukture i prakse potvrdile dominaciju i u novom okruženju slobodnog tržišta. Eto Bugarske koja tragično svedoči o toj pojavi, a reč je o svežoj članici EU. Dakle, nije reč samo formalno ostvariti članstvo u EU nego se i dalje postavlja pitanje kvaliteta države. Biti primljen u članstvo ne znači istovremeno i biti bogat. Bugarska nikada neće biti Danska dokle god se u tamošnjoj političkoj kulturi ne desi neka promena. Isto važi i za nas koji nismo članica EU a to kanimo biti.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #134 poslato: 19.06.2008. 10:52 »

Dosta umeren tekst (umeren u smislu da ne teži niti jednoj od ovih domaćih stranačkih faktora). Pomalo kritički, ali opet kao da ostaje bez jasnog predmeta kritike. Bojažljivo, gospodine ex-Popivoda! Kao da ste hteli kazati još nešto, ali ste se ondaK zaustavili i šapnuli sebi u uho: Ne, bolje neka ostane implicitno.

Inače, jeste li to radili za neki časopis, o, Gazivoda?
Sačuvana

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: