Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kragujevacki gradjanski potencijal  (Pročitano 5599 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #15 poslato: 30.03.2007. 15:23 »

Ovde se radi o građanskom potencijalu, a ne o privrednom, ekonomskom ili industrijskom. To znači - potencijal ljudi (na određenoj teritoriji) da se izbore za politiku kojom bi ostvarili neko pravo više, stekli bolje uslove za život, i koja bi njihov/u grad/regiju najbrže razvijala.

Ovde je, konkretno, bilo reči o tom da se u Kragujevcu pojavila prva regionalistička partija (polovinom devedesetih valjda), što svakako jeste pokazatelj građanskog potencijala, jer je regionalizacija, uz decentralizaciju zemlje, primarni interes područja Centralne Srbije. Koliko je, međutim, u Kragujevcu (i Centralnoj Srbiji uopšte) slabo interesovanje građana da podrže takvu opciju, pokazuju rezultati čak i na lokalnim izborima. To odaje tužnu sliku sadašnjeg i budućeg građanskog potencijala na ovim prostorima (Centralne Srbije).

U Kruševcu, kao i u Nišu, još uvek ne postoji niti partija koja bi zastupala interese baš tih područja. S obzirom na toliki hendikep, moja ocena je takva da tvrdim da Niš i Kruševac imaju manji građanski potencijal od Kragujevca, u tom smislu što građani ne osećaju potrebu da se bore za svoja prava, odnosno što partije i građani ne vide problem. Početak buđenja označiće onaj momenat kad se i u tim gradovima bude formirala partija koja će se boriti za upravo te građane, a ne građane Beograda.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #16 poslato: 30.03.2007. 16:00 »

U Kruševcu, kao i u Nišu, još uvek ne postoji niti partija koja bi zastupala interese baš tih područja. S obzirom na toliki hendikep, moja ocena je takva da tvrdim da Niš i Kruševac imaju manji građanski potencijal od Kragujevca, u tom smislu što građani ne osećaju potrebu da se bore za svoja prava, odnosno što partije i građani ne vide problem. Početak buđenja označiće onaj momenat kad se i u tim gradovima bude formirala partija koja će se boriti za upravo te građane, a ne građane Beograda.

Pardoniram, Krusevac ima odlichan mentalitet gomile mladih ljudi za to(ima i sljama jebackog.. al jebiga). Samo nikako da se organizuju. Svi su uglavnom otisli u DS. Srdjan Milivojevic je sada poslanik, mislish da on nece da se bori za Krusevac, samim tim sto je u vladi, pa on je to upravo i obecao?

Kao sto rekoh mladi ljudi u Krusevcu uglavnom zaglave u politickim partijama ali tu ima potencijala za borbu i budjenje. Samo mi to vidimo kroz ovaj nacin, kako mi moze da delujemo kao neka nevladina gradjanska organizacija or whatever? Polako, da nabijemo status u vladi i sigurno ce neki iz DS-a Krusevca ( koji je glavni i za Kragujevac i Kraljevo) da napravi nesto slichno.

To je moje vidjenje stvari. Mana Krusevcu je sto on nije dovoljno urbanizovan koliko i Kragujevac, ipak je Sloba za vreme 90-tih  ulagao previse u Kragujevac i zastavu. Dok su ovde urnisane mnogo kvalitetne fabrike.. samim tim i ekonomija pa sa ekonomijom mentalitet gradjanstva : previse sela, mali grad, nedovoljno brz protok informaciaj i ideja kroz ceo rasinski okrug.  Ako kapiras sta zelim reci, znaci jedna smernica za razmisljanje nije imala prilike da se razvije dovoljno brzo kao u Kragujevcu  itd..
Ako ja lichno kako vidim u tom gradu koji je jedno ( kao grad ) Duplo manji od kragujevca ima mladih ljudi za borbu, kako bi tek bilo da smo mi forsirani?
odgovor je: veselo.

Znaci moje lichno misljenje je da je Krusevac u mnogo cemu veci potencijal od Kragujevca.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #17 poslato: 30.03.2007. 16:22 »

Nemam ja nekog posebnog, ličnog razloga da branim Kragujevac. Govorim samo ono što institucije u ovim gradovima Centralne Srbije nude. Ako govorimo o političkim partijama koje se zalažu za regionalizaciju i decentralizaciju, onda takve postoje jedino u Novom Sadu i Kragujevcu. S druge strane, u Kragujevcu ovakva stranka i nije naročito omiljena, te se ne može reći ni da postoji u tom gradu naročit građanski potencijal. No, za razliku od drugih gradova Centralne Srbije, Kragujevac makar ima stranku.

Pardoniram, Krusevac ima odlichan mentalitet gomile mladih ljudi za to (ima i sljama jebackog.. al jebiga). Samo nikako da se organizuju. Svi su uglavnom otisli u DS.

Kad neko reši da ode u veliku stranku kako bi se izborio za svoje ideje, taj već pravi bitan sporazum sa strankom u koju ulazi, kohabitira, kako se to kaže u modernoj politici. Onda kad je to stranka koja ima centar u Beogradu, i koja se pokazala centralističkom, kakav je DS, prihvatiti se takve kao "najmanje loše opcije" (što je obično odgovor mladih na moje pitanje: Zašto baš tamo?) jeste dobrim delom priznanje odricanja od dela sopstvenih ideja. Najčešća ideja koja se odreza pri takvoj kohabitaciji jeste borba za lokal, odnosno decentralizacija i regionalizacija.

Angažman mladih u svim ovim gradovima svodi se na angažman u lokalnim filijalama beogradskih partija, toj vrsti kohabitacije, a to znači da ne postoji dovoljna građanska svest da začnu nešto iz temelja, sami, da ne kohabitiraju sa onim protiv čega se žele boriti.

Srdjan Milivojevic je sada poslanik, mislish da on nece da se bori za Krusevac, samim tim sto je u vladi, pa on je to upravo i obecao?

Ne znam ko je to. Ali znam odlično da je tim mladim ljudima koji odu u Beograd iz manjeg mesta, preko političke partije, i domognu se Skupštine, životni cilj ostvaren. Preseliti se u Beograd, i još imati takvu platu kojom će uskoro moći da kupi svoj stan. Jedan od visokih funkcionera DSS-a u Nišu, inače mladić, rekao je baš tako nešto ovde: Moj cilj je da polako doguram do mesta glavnog na lokalu, i to će se možda desiti za nekoliko godina; a posle se nadam da ću dobiti mesto u Beogradu. To je psihologija ljudi koji se politički angažuju u već postojećim, centralističkim partijama, na lokalu.

Kao sto rekoh mladi ljudi u Krusevcu uglavnom zaglave u politickim partijama ali tu ima potencijala za borbu i budjenje. Samo mi to vidimo kroz ovaj nacin, kako mi moze da delujemo kao neka nevladina gradjanska organizacija or whatever?

Delovanje kroz NVO sektor u sferi politike je predstranačko delovanje. Tako i Diferencija, ako li bude opstala na političkoj sceni, moraće da se prestruktuira u političku partiju. A taj pokušaj možeš i sam da poduzmeš u Kruševcu, uz još par prijatelja koje zanima decentralizacija. Osnuješ NVO, a kad skupiš dovoljno ljudi, preregistruješ u stranku.
Sačuvana

Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 30.03.2007. 17:48 »

Citat
Kad neko reši da ode u veliku stranku kako bi se izborio za svoje ideje, taj već pravi bitan sporazum sa strankom u koju ulazi, kohabitira, kako se to kaže u modernoj politici.
Te ideje obliku lideri. elem da povezemo sa
Citat
Angažman mladih u svim ovim gradovima svodi se na angažman u lokalnim filijalama beogradskih partija, toj vrsti kohabitacije, a to znači da ne postoji dovoljna građanska svest da začnu nešto iz temelja, sami, da ne kohabitiraju sa onim protiv čega se žele boriti.
Imam druga koji je mnogo vise od toga postao. Moje je godiste. Znaci covek se probija, samim tim i dolazi do izrazaja bar u Krusevcu. Studira prava u Nisu, Beograd ga ne interesuje. Ta logika ti jeste, ali ako se ti probijes onda "siris" ideju kroz sve organe stranke.
Citat

Delovanje kroz NVO sektor u sferi politike je predstranačko delovanje. Tako i Diferencija, ako li bude opstala na političkoj sceni, moraće da se prestruktuira u političku partiju. A taj pokušaj možeš i sam da poduzmeš u Kruševcu, uz još par prijatelja koje zanima decentralizacija. Osnuješ NVO, a kad skupiš dovoljno ljudi, preregistruješ u stranku.

Ok, teminologija i papirologija. Ali kako sve to uraditi u praksi i uspeti? To je ono sto mene zanima. Vidish vi ni kao NVO iskreno niste uradili puno ( sem ovog super foruma Cheesy ). ALi kao delovanje kroz stranku vec mozes skupiti istomisljenike i povuci ih sa sobom u tu sferu. Kapiras? Nisam se ja uclanio u DS da bi delio flayere. To ni ne radim, pokushavam nesto drugo.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 30.03.2007. 18:01 »

Citat

Ne znam ko je to. Ali znam odlično da je tim mladim ljudima koji odu u Beograd iz manjeg mesta, preko političke partije, i domognu se Skupštine, životni cilj ostvaren. Preseliti se u Beograd, i još imati takvu platu kojom će uskoro moći da kupi svoj stan. Jedan od visokih funkcionera DSS-a u Nišu, inače mladić, rekao je baš tako nešto ovde: Moj cilj je da polako doguram do mesta glavnog na lokalu, i to će se možda desiti za nekoliko godina; a posle se nadam da ću dobiti mesto u Beogradu. To je psihologija ljudi koji se politički angažuju u već postojećim, centralističkim partijama, na loka

Nije on mlad covek. Bivsi vodja otpora u Krusevcu. Ima oko 35-40 god ako ne i vise. U sustini jedan od najvecih boraca protiv Milosevicevog rezima u Ks. Vise puta mu je oduziman dzip, itd.
Bash se secam kad su mu oduzeli, proveril ida je sve ok i sa registracijom i kupovinom a oduzet je pod sumnjom da je "ilegalno vozilo" Zapamtio je u supu ko je tachno sta radio i porucio jednom " zapamtices me ti" .. i zapamtio ga je.. :)
Sačuvana

Johnny_kG
Urednik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 30.03.2007. 19:33 »

Btw mislim da Krusevac ima veci politicki potencijal od Kraguejvca. Kragujevac je postao veci jer je prosla vlast vise ulagala u njega nego i zastavu nego u Krusevac. Pod Krusevac smatram ceo Rasinski okrug( Trstenik, Cicevac, Brus, Varvarin ).

Ne zelim ovde da se prepiremo oko toga koji grad ima veci potencijal i koji je veci teritorijalno i po broju stanovnika... to je kao da se svadjamo chiji je veci kur...  :)

Samo zelim da kazem da si rekao zeshcu glupost. U Kg Milosevic nije ulozio nishta!!! Pa Zastava je i propala za vreme Miloshevica. Zato Kg neki zovu "dolinom gladi" jer je najvishe propao za vreme Mishka i Mire.
A kada je Zastava radila punom parom i tada se novac nije zadrzavao u Kragujevcu, nego je ishao za Beograd i kao pomoc za izgradnju Subotice i drugih gradova. Da,da... tada je vladalo "bratstvo i jedinstvo" i  "jednakost". Da je Zastava te pare ulozila u sebe, sada bi bila u mnogo boljoj situaciji!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 30.03.2007. 19:35 »

To je moje vidjenje stvari. Mana Krusevcu je sto on nije dovoljno urbanizovan koliko i Kragujevac, ipak je Sloba za vreme 90-tih  ulagao previse u Kragujevac i zastavu. Dok su ovde urnisane mnogo kvalitetne fabrike.. samim tim i ekonomija pa sa ekonomijom mentalitet gradjanstva : previse sela, mali grad, nedovoljno brz protok informaciaj i ideja kroz ceo rasinski okrug.  Ako kapiras sta zelim reci, znaci jedna smernica za razmisljanje nije imala prilike da se razvije dovoljno brzo kao u Kragujevcu  itd..
Ako ja lichno kako vidim u tom gradu koji je jedno ( kao grad ) Duplo manji od kragujevca ima mladih ljudi za borbu, kako bi tek bilo da smo mi forsirani?
odgovor je: veselo.

Znaci moje lichno misljenje je da je Krusevac u mnogo cemu veci potencijal od Kragujevca.

Ponovo ista glupost :)
Ali mi treba da raspravljamo o gradjanskom potencijalu Shumadije, a ne nekih gradova pojedinachno!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 30.03.2007. 19:43 »

Samo zelim da kazem da si rekao zeshcu glupost. U Kg Milosevic nije ulozio nishta!!! Pa Zastava je i propala za vreme Miloshevica.

Ajde ne lupetaj molim te. A ko je proizvodio oruzija? Pa oni su od tog rata profitirali zastava im je trebala samo tako zbog vojne opreme.  Dolina gladi.. ko to ismislio.. kao u drugim gradovima bilo bolje? Ajde bre ne seri u kragujevac je ulagano samo tako. Da nije ne bi ste bili toliki koliki jeste - prosta matematika. Po cemu ste vi zasluzili da budete urbaniji od Krusevca recimo(uzimam to za primer jer je to grad koji znam)

Citat
Ali mi treba da raspravljamo o gradjanskom potencijalu Shumadije, a ne nekih gradova pojedinachno!
Da, zato ces ti da forisiras "kragujevac za prestolnicu" ..... Ja mozda lupetam gluposti, al si ti licimeran kako god okrenes bez pardona i mozda. Ako forsiramo sumadiju zasto se onda prica samo o kragujevcu? Zasto ne o Kraljevu, KRusevcu i ostalim gradovima Sumadije?

Upravo je to sto vas tamo ima "vise". Cinjenica je da vas tamo ima vise zbog FORSIRANJA ZASTAVE. Ovde bre propade grad i propadose mnoge kvalitetnije i korisnije fabrike fabrike...
Sačuvana

Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

???
« Odgovor #23 poslato: 30.03.2007. 20:46 »

Bez potrebe se nervirash. Pod jedan, ne zelim da se svadjam!
Kragujevac se nije razvio za vreme Miloshevica!!!
On je porastao i urbanizovao kada se zahuktala proizvodnja u Zastavi, a to je pocelo  1962. Tih godina je u Kragujevac doshlo 40 000 ljudi... Tada je on porastao, a ne za vreme Miloshevica! Ja zivim u Kg... valjda znam.
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 30.03.2007. 21:56 »

Bez potrebe se nervirash. Pod jedan, ne zelim da se svadjam!
Pa niko ti ne trazi svadju molim lepo.  Niti se ja nerviram.

Kragujevac se nije razvio za vreme Miloshevica!!!
On je porastao i urbanizovao kada se zahuktala proizvodnja u Zastavi, a to je pocelo  1962. Tih godina je u Kragujevac doshlo 40 000 ljudi... Tada je on porastao, a ne za vreme Miloshevica! Ja zivim u Kg... valjda znam.

Ne mozes poreci da je za vreme Milosevica bio zanemaren. Mozda se nije zivelo zlatno , nigde nije,  ali zastava je ono sto je trebalo u to vreme. U poredjenju sa drugim gradovima mnogo je bolje prolazio. Ulagalo se u oruzije ne u vozila btw..
Prosta logika.. ma sta ti poricao... Da niste forsirani druze ne bi vi bili jedan od 4 gradova u Srbiji, sta mslish to vam doslo sa neba?

I zamolio bih moderatore da se iz topa skloni Kragujevac-info, da se stavi Sumadija-Gradovi info. Da bi imali o svim gradovima sumadije. Meni je isto "Srbija radi Beograd se gradi" i "Sumadija radi Kragujevac se gradi".
Sačuvana

Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 30.03.2007. 22:10 »

I zamolio bih moderatore da se iz topa skloni Kragujevac-info, da se stavi Sumadija-Gradovi info. Da bi imali o svim gradovima sumadije. Meni je isto "Srbija radi Beograd se gradi" i "Sumadija radi Kragujevac se gradi".

Ova tema je "Kragujevachki gradjanski potencijal", a postoji tema "Kragujevac - info" gde se postuju vesti iz Kragujevca. Mozes da otvorish i temu "Krushevac - info"... niko ti ne brani.
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 31.03.2007. 00:16 »

Ova tema je "Kragujevachki gradjanski potencijal", a postoji tema "Kragujevac - info" gde se postuju vesti iz Kragujevca. Mozes da otvorish i temu "Krushevac - info"... niko ti ne brani.

Samo kazem da je Kragujevac preforsiran, i da mislim da Krusevac ima veci gradjanski potencijal. Toliko. Da ne pravim offtopik nadam se da smo sa ovim zavrsili ?
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #27 poslato: 31.03.2007. 05:31 »

Ako pričamo o građanskom potencijalu, Kragujevac je jasno daleko ispred drugih gradova Šumadije ne samo iz razloga što ima političku partiju koju zanima upravo taj lokal, nego i zato što ima univerzitet (kakav god on bio). Jedino gradovi koji imaju univerzitet danas mogu da opstanu (da preživljavaju), u uslovima opšte i agresivne beogradizacije. Univerzitet je uslov da mladi koji nešto vrede (koji studiraju) nekako ostanu u toj sredini. Gradovi iz kojih svake godine (kao npr. iz Valjeva) ode nekoliko hiljada maturanata ne može da računa na budućnost. Uskoro će ih snaći problem koji trenutno pogađa sela. Jer neće imati ko da živi u tim gradovima.
Sačuvana

Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 22.04.2007. 13:07 »

Pa gde je taj potencijal? Gde je Liga danas? Kako deluju? Zasto ih nema na medijima? Zasto ne udju u lokalnu skupstinu? Na ta pitanja moraju barem nekakve odgovore da imaju jer ako su zeleli da deluju makar su mogli da izadju u novinama, na nekoj TV emisiji povremeno, a ovako cini se kao da ne postoje. Jel to pravilo za stranke koje nastaju u provinciji?
Sačuvana
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 22.04.2007. 13:52 »

Dobro Nebojsha, ja kapiram da ti u svakoj rechenici zelish nekoga da uvredish... Zasto kazesh "Jel to pravilo za stranke koje nastaju u provinciji?" Dobro, ti zivish u Beogradu, u metropoli... Svaka chast!
Liga za Shumadiju je jedno vreme bila bash aktivna, ali je trenutno (jedno godinu dana :)) nestala iz javnog zivota. Predsednik te stranke, Branislav Kovacevic Cole, se samo pojavio da podrzi LDP.
I slazem se sa tobom Nebojsha... Liga za Shumadiju bi trebalo da bude mnooogo aktivnija, ako zeli neshto da uradi!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: