Moj najomiljeniji film svih vremena je "Once upon a time in America". Film sam prvi put gledala kad mi je bilo 13 godina i neverovatno je uticao na mene da zavolim sedmu umetnost i takodje postao moja velika inspiracija na tom polju. O "Bilo jednom u Americi" mogu da napisem memoare, tako da necu objasnjavati zasto toliko volim pomenuti film. Nadam se da je vecina vas imala priliku da ga pogleda i da zna o cemu pricam.
Reditelj koji me najvise fascinira je Martin Scorsese. Za njega volim da kazem da je to Dostojevski u svetu filma. Covek je neverovatno talentovan, ali i produhovljen i filozofski nastrojen. Svidja mi se to sto njegovi filmovi obiluju surovim realizmom i najdubljim psihoanalizama. "Taxi Driver" i "Raging Bull" na primer zahtevaju istu dozu paznje, analize i razumevanja kao neko izrazito kvalitetno knjizevno delo. Da sam ja profesor sociologije ili psihologije pustala bih na casovima ucenicima ova dva filma.
Film je odavno prestao da bude umetnost i postao prevashodno zabava. Scorsese je jedan od retkih ljudi ciji filmovi ne sluze da zabave, vec da na nesto ukazu i da navedu na razmisljanje. Bojim se da je to mozda jedini umetnik medju Americkim "mainstream" rediteljima sadasnjice. Naravno stari filmovi su mu bolji nego skorasnji

Omiljeni glumci su mi Robert De Niro, Al Pacino i Marlon Brando. Sve "method actors"
O svakom od njih takodje mogu da kazem mnogo kada treba da objasnim zasto ih cenim, pa zbog toga necu reci nista, a i u svakom slucaju njihova dela govore sama za sebe. Jedino mozda moje zapazanje da su Brando i De Niro verovatno najkopiraniji glumci ikada. I da me fascinira De Nirova snaga duha, toliku psihicku snagu stvarno nisam zapazila kod drugih ljudi u svetu filma. Od mladjih americkih glumaca mi se najtalentovanijim cini Edward Norton.
Evropski film....
Recimo da mi se najvise svidjaju Almodovar (on me cesto fino inspirise i definitivno je vredan pomena kao veliki predstavnik autorskog filma) i Bernardo Bertolucci (covek je tezak ludak

a i svidja mi se "Novecento" i "Last tango in Paris")
Od evropskih glumaca bih pomenula Jean-Paul Belmondo zato sto mi je to bio omiljeni glumac kad sam bila klinka

A od mladjih mi se svidja zbog dobre moci transformacije Javier Bardem.
Ja stvarno mnogo volim film i cenim veliki broj ljudi, kako reditelja tako i glumaca i glumica. Mnoge nisam pomenula ovom prilikom, recimo da sam navela meni licno najomiljenije, ali ima jos dosta onih koje postujem.
Ista stvar je i sa samim filmovima - ima mnogo onih koje smatram dobrim i vrednim pomena.
Za kraj svog opsirnog posta mogu da preporucim jedan mozda manje poznat ali genijalan film koji se zove "The Last Temptation of Christ". Rezirao ga je Martin Scorsese i igraju Willem Dafoe (kao Isus) i Harvey Keitel (kao Juda)
Film je naisao na ostre kritike crkve i cak na optuzbu da je tesko bogohuljenje. Ja se licno i najiskrenije pitam da li su crkveni velikodostojnici koji su izneli te optuzbe uopste odgledali film do kraja

Ako su odgledali, onda ga definitivno nisu razumeli

Film vazi za jako kontroverzan, ali zaista nije nikakvo bogohuljenje, vec samo malo drugacije, da kazem iz umetnickog ugla, opisana prica o Isusu. Film nikako ne lici na ostale ikada snimljene filmove o Isusu i mozda se crkva i pobunila bas zato sto nije taj šablon. U svakom slucaju- remek delo i deo opste kulture

Vraticu se ja da napisem jos nesto o filmovima kad pregledam vase prethodne postove, a za to ce mi trebati vremena

Vidim da je na prvoj strani pomenut "Devil's Advocate" sto me podseti da pitam jel gledao neko mozda "Angel Heart"?