Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Prvi broj Zapada | Download | Komentar  (Pročitano 5439 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« poslato: 31.05.2007. 23:08 »

Ovde postavljajte predloge komentara sa foruma koji bi mogli da se nadju na jednoj ili dve stranice casopisa (obuhvatalo bi krace komentare, koji ne mogu da se objave kao zasebni tekst). Sve ono sto ste nasli na forumu a da je kvalitetan komentar.

Komentar bi mogao da sadrzi nekoliko recenica, ali tako da budu upecatljive i da se bave problemima koje casopis obradjuje.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 08.06.2007. 20:11 »

Sećam se kad je još nekad davno onaj Šveđanin igrao u Beogradu protiv Pilića. Skupila se fudbalska publika i pre početka počela onako fudbalski da navija. Bjorg bio na servisu i čeka da se publika umiri. Kako ta publika nije shvatala zašto ovaj već jednom ne počinje, sudac je morao da im se obrati i kaže da Bjorg neće servirati dok se ne umire. Tek tad je nastalo gromoglasno zviždanje i povici "Uaaaa pederu!". Epilog svega je bio da je sudac morao da na licu mesta održi kratko predavanje o načinu navijanja u tenisu. Kad se sme oteti uzdah, kad aplauz, a kad mora biti pozorišna tišina. Publika je ostala u uverenju da je to neko zajebava.

Forum B92. Naslov bi mogao da glasi: Navijači.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #2 poslato: 08.06.2007. 20:14 »

One dve-tri poruke od Stojana Popivode o Kostunici. Ne znam doduse da li to ulazi kao tekst...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 10.06.2007. 01:44 »

Uskoro ću izložiti šta sam dogovorio sa još jednim od urednika. Neće biti ono što je planirano...
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 10.06.2007. 13:18 »

- Komentari velikosrpskih glavasa (javne licnosti, predstavnici crkve i slicno) koji pozivaju na destruktivnu politiku i propagiraju medjunacionalnu mrznju
- Komentari sa web prostora koji mogu biti ili ekstremno debilni (narodnjacki, srs-ovski), ili ekstremno dobri (propagiraju gradjansku politiku)
- Komentari znacajnih ljudi kroz istoriju (ukratko) o vaznim stvarima kojima ce se casopis baviti.
Sačuvana
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 17.06.2007. 11:52 »

Komentar kao kratka forma bez ekpslikacije problema nije preporučljiva u ozbiljnom časopisu. Kako sam video, vaš časopis će imati dvadesetak stranica. Ako stavljate kratku formu na više stranica, oduzeće samo nešto prostora. Predlažem vam da ne radite to. Bolje bi bilo da se sveži komentari "velikih" ljudi iskoriste u tekstovima kao nešto oko čega biste raspravljali.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 26.06.2007. 16:11 »

Molim Stojana Popivodu da prokomentariše jedan tekst. Komentar će biti sa strane, u praznom polju koje je idealno za pisanje komentara ili tekstova kraće forme, ali u vezi sa onim o čemu se piše na pomenutoj strani.

Stojane, ako ti nije problem i imaš malo vremena, prokomentariši tekst koji sledi (naslov teksta je VIP pandur):

Još jedan od Miloševićevih slugana je osuđen na robiju. Još jedna višegodišnja kazna, ovog puta za lokalnog pandura koji je verovatno jedne noći, posle kratkog razgovora sa dvojicom važnih glavonja iz službe, legao u svoj pandurski krevet i pomislio: “Večeras ležem kao provincijski pandur, sutra se budim kao predsednik”. Ništa nije moglo da naruši san umiren tim noćnim napredovanjem: hiljade žrtava, klanice, patnja, pljačke, kriminalci u uniformama, ubice sa legitimacijama, plaćenici, laž gazde, okrenuta leđa, izbeglištva, još patnje, još smrti. Pravio se pandur da ne zna da glavonje iz službe imaju braću blizance u službi “neprijatelja”, da je gazdin najbolji prijatelj pandurov iskonski neprijatelj i da je on i posle mirnog sna samo provincijski pandur, zadrt, priglup, prevaren i ispljunut na kaldrmu.

Zla matica nije doživela kraj suđenja, usahla je u neka četiri zida stranog zatvora veličajući svoj zločin do poslednjeg dana. Legao bi u zatvorski krevet i razmišljao kako nije trebalo tako da se završi. Dok je bio direktor banke i šef raznih komiteta komunističke partije sve je ličilo na uspešnu karijeru koja je trebalo da bude krunisana počasnim mestom u istoriji jednog naroda koji se dogodio. Četiri zida ne liče ni na jedan od kabineta u kojima je radio. Ovde on sluša pandure koji se nikad neće probuditi kao predsednici, krevet je pretvrd, sagovornici ga poštuju, ali oseća da oni nemaju onu inspirišuću dozu straha od gubljenja beneficija koje im je obezbeđivao; ipak, ovde su sluge samo po kazni ili karakteru, a on je navikao na sluge po profesiji. Nekoliko sati je ležao mrtav u krevetu pritvorske jedinice i razmišljao šta bi bilo da je ostao samo direktor banke, da li bi njegova žena i tada izgubila razum od bolesnih ambicija, da li bi njegova deca zaboravila da su ljudi, da li bi i tada nekim drugim izgubljenim, jadnim bićima u istim onim sudnicama čitali optužnice koje pominju hiljade mrtvih, nepoznatih ljudi. U razmišljanju ga je prekinuo stražar, odmah zatim i gužva, šef smene, doktor, konstatacija i kraj karijere. Matica je usahla, gnjide ostadoše da plate račun.

Danas je platio ovaj jadni pandur. Nije sačekao da kolone izađu iz Hrvatske pa da počisti za njima krv i tugu, napustio je položaje pre toga, kao svaka druga ličnost od velikog značaja (VIP pandur).

Doček ostalih izbeglica iz Hrvatske organizovan je odmah po ulasku u Srbiju, Beograd je bio zabranjen za kolone prevarenih, nasankanih, zloupotrebljenih i najvažnije za tadašnju vlast, naoružanih ljudi. Usmeravani su što u Vojvodinu, što u Pazar, a oni najnesrećniji na Kosovo, njima su par godina kasnije organizovali i reprizu selidbe. Tadašnje sluge režima danas su lideri raznoraznih patriotskih snaga, pokreta, partija… Tadašnji panduri i danas su panduri, osim ako u medjuvremenu nisu postali predsednici. Tadašnja deca danas su ljudi bez posla, bar ne onog plaćenog. Tadašnji neprijatelji i danas su neprijatelji, a porazi u koje smo silom ugurani patriotama su samo dokaz da su uvek bili u pravu. Jer da nam nisu neprijatelji ne bi nas pobedili.
Jednog jutra, davne devedesete, na zidu pošte u Sarajevu neko je napisao “Ovo je Hrvatska!” Sutradan je neko dopisao krupnijim slovima “Ovo je Srbija!” Treći dan je ispod svega toga osvanulo “Budalo, ovo je POŠTA!” Ne znam šta se desilo sa prvim i drugim, ali ako ovaj treći nekim čudom čita moj tekst, u ponedeljak sam u Zagrebu pa svrati iz Sarajeva da pijemo kafu na onom “njihovom” trgu.

Vaš komentar bi bio obimom trećina ili manje od trećine ovog teksta.

Edit:

Više i nije tako obavezno, pošto sam našao neku rezervu, ali ako gospodin ima volje, ne bi bilo loše.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 27.06.2007. 09:27 »

Ne znam kako bih komentarisao ovaj tekst. Dopada mi se forma ali me sam sadržaj nekako deprimira i budi nekakve sive osećaje bezizlaza i one guste atmosfere koju je teško probiti bilo čime smislenim. Kada recimo na TV-u krene neka slična priča, ja okrenem kanal. To je znak da sam dosta gledao televiziju i da je krajnje vreme da se bavim nečim drugim. Izgubio sam volju da znam za takve stvari, da ih budem svestan, da me se tiču uopšte. To me podseća na one da li stvarne ili ne, u to ne ulazim, ali u svakom slučaju vešto propagandno upotrebljene priče po novinama i televizijama o mučenjima, klanjima i iživljavanjima koje su još krajem osamdesetih intenzivnije počele da kruže mentalnom sferom ovih ljudi. Sećam se lica ljudi koji prepričavaju i gutaju te kanibalske prizore i scene, kako cokću usnama, kako im raste neka zla osvetnička energija, kako se homo sapiensi pretvaraju u orke i u neke podljude koji vape za osvetom. U principu i to je neka vrsta kanibalizma. To jeste psihološki supstitut za kanibalizam. Prvo oni koji kolju žrtve, to su direktni kanibali, a onda ovi koji konzumiraju opise tih kanibalskih radnji, oni su poput vernika koji primaju svetu hostiju od sveštenika. Kanibalizam uzdignut do nivoa državne politike. Kanibalske balkanske državice. Kanibali na vlasti. Kanibalski narod. Kanibalske orgije. Kanibalska zabava. Kanibalska kultura. I na kraju kanibalska muzika, kanibalski ritmovi, stihovi... Neću da budem kanibal! Zato okrećem kanal. Možda to deluje defetistički, oportuno, ali nemam kapacitet za tu vrstu konzumacije.

U tom smislu preporučio bih kao lektiru knjigu Jedenje bogova. Knjiga je izašla, čini mi se, sredinom osamdesetih. Ne sećam se imena autora, neko sasvim obično ime, ali knjiga..... Ako pronadjete ime autora obavestite me da potražim proroka, da ga pitam šta će dalje biti sa nama.
Sačuvana

peMzije mladima!
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 17.08.2007. 13:10 »

Izašao je (trenutno postoji samo u elektronskoj verziji, ali bi do ponedeljka trebalo da bude i odštampan) prvi broj časopisa Zapad. Kliknite na link ispod kako biste skinuli pdf fajl.

download - Zapad - avgust 2007, broj 1 (1,9 mb)
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #9 poslato: 17.08.2007. 14:22 »

Je l nije problem da se koji primerak tog casopisa posalje za Bg? Ako to iziskuje neke troskove nema veze, skinucu ga ovako.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 17.08.2007. 14:24 »

Mogu ja da ti pošaljem pet do deset primeraka (ne treba ništa da plaćaš) na kućnu adresu, ali sam planirao da kontaktiram Res, rei, f (Snežanu) da vidimo može li ona negde po Beogradu da podeli, tj. da nađe neki punkt gde bi mogao u bgd-u da se podigne časopis. Ako se sa njom budem dogovorio ovih dana, povezaću vas da se vidite pa da ti ona da nekoliko primeraka, da ja ne bih slao dva paketa  u Beograd.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #11 poslato: 17.08.2007. 14:27 »

Nema problema. Salji onda jedan paket...Mozes da kontaktiras i modesty, nesto sam pre pricao sa njom o tome i zainteresovana je da pomogne ( ako gresim neka me ispravi ).
Sačuvana

provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 20.08.2007. 04:07 »

nekoliko slabijih tekstova i slab dizajn. moglo je bolje. bilo bi lepse i kad bi imalo veci broj strana. deluje zgusnuto.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 22.08.2007. 17:14 »

Postovani korisnici foruma Differentia,

Sa zadovoljstvom vas obavestavamo da je izasla elektronska verzija prvog broja casopisa za gradjansku kulturu i politiku - ZAPAD.

Valjda bi trebalo "Sa ponosom vas obavestavamo da je izasla..."? Ovo sa zadovoljstvom je kao da se radi o nekom eliksiru zivota... a ne o obicnom casopisu.  zid
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #14 poslato: 23.08.2007. 17:25 »

Meni nece da otvori pdf format preko neta  :ljut2: A ovako kad otvaram neki pdf fajl sa kompa hoce.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: