Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Prijava teksta za treci broj casopisa Zapad  (Pročitano 2812 puta)
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +123/-94
Na mreži Na mreži

« poslato: 26.01.2008. 19:11 »

Postovani korisnici foruma,

Ovde ćete moći da postavite tekst koji smatrate da bi trebalo da izađe u sledećem - trećem - broju časopisa za građansku kulturu i politiku Zapad.

Tekst može da bude ili vaš u celosti, kao analiza nekog političkog, društvenog ili kulturnog problema, a može biti i intervju sa nekim ko bi zastupao ideje koje i mi zastupamo. Ako se radi o tekstu koji je samo vaš, možete se potpisati kako se zaista zovete, a možete isto tako i pisati pod pseudonimom.

Tekst ili intervju koji objavite biće zaštićem samim tim što se radi o časopisu koji se registruje kod Narodne biblioteke Srbije.

Izdavači (NVO Differentia zasad, ali se nadamo da će se pridružiti još neke organizacije) vas pozivaju da se uključite u kreiranju novog građanskog medija na ovim prostorima.
Sačuvana

Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 31.01.2008. 23:35 »

Na adresu Diferencije i casopisa Zapad stigao je prvi tekst za treci broj Zapada. Da ne bismo objavljivali tekst u celosti (obiman je) postavljen je word document fajl za skidanje, te ko zeli moze da ga skine (download-uje) sa adrese:

Milorad Antonic, Za Kosovom suza nema, a neće ih ni biti

Pozeljno je da sto veci broj ljudi prokomentarise pristigli tekst, da bi bilo lakse odrediti da li bi trebalo da udje u treci broj ili ne.
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 19.02.2008. 03:02 »

Tekst ne vredi da se objavi. Tako ja barem mislim.
   Predložio bih vam povodom aktuelnog kosovskog pitanja da napravite malu anketu sa profesorima Filozofskog fakulteta u Nišu, a možda i sa čitavog Univerziteta, da kontaktirate preko e-maila i svima postavite jedno isto pitanje, a da glasi na primer:
   "Kakva je budućnost Srbije bez Kosova?"
   To je samo primer, može neko drugačije pitanje u vezi sa Kosovom. Mislim da će vam bar 50% profesora kojima budete to poslali odgovoriti. Makar kratko. A taman biste proverili kako razmišljaju najškolovaniji ljudi u gradu.
   Takođe predlažem da se uradi intervju i sa nekim mlađim ljudima. Ako je Maršalka na primer iz LSV, ili ako znate nekog ko je u Inicijativi mladih, može sa njima da se uradi intervju, sigurno ti mladi mogu da kažu mnogo pametnih reči koje bi koristile drugima kad budu čitali. Ne moraju sve da budu ljudi od imena.
Sačuvana
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +29/-9
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #3 poslato: 20.02.2008. 21:46 »

Na adresu Diferencije i casopisa Zapad stigao je prvi tekst za treci broj Zapada. Da ne bismo objavljivali tekst u celosti (obiman je) postavljen je word document fajl za skidanje, te ko zeli moze da ga skine (download-uje) sa adrese:

Milorad Antonic, Za Kosovom suza nema, a neće ih ni biti

Pozeljno je da sto veci broj ljudi prokomentarise pristigli tekst, da bi bilo lakse odrediti da li bi trebalo da udje u treci broj ili ne.
podrzavam Branka.
Teskt je stilistichki ubijen. Tachnije ne postoji. posle par redova sam se smorio pa nisam ni hteo da chitam.
Inache planiram da napravim neki tekst, malo duzi nadam se, u kojem bi govorio o nacizmu i povezivao nacionalizam na psiholoshkoj osnovi.
AL' treba sebe naterati, to je najgori problem. a josh pride ni nemam vremena...
a i razne nezgodne situacije mi se isprepletashe u poslednje vreme, vishe ne znam gde mi je pozadina a gde nachelje.

Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Domaci I.
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 22.02.2008. 02:34 »

To je i kod mene problem. Nedostatak vremena, a i nedostatak organizacije, pa i kada se nađe vremena - ne umem da iskoristim kako valja. Elem, što se pisanja tiče, ja sam ispao iz forme jer stvarno niti sam u skorije vreme nešto pročitao, niti pisao, tako da stvarno ne znam kako ću da smandrljam neki tekst.

Potrudiću se da uzmem nekoliko intervjua, ali ne znam još uvek od koga. Moram da pronađem te ljude. Možda Stojan Popivoda, koji je državni funkcioner bez smelosti da oda identitet, voljan da da intervju za Zapad? Ili Maršalka? Ako je gospojica Maršalka u vrhu omladine LSV, zašto da ne. Jedan prijateljski intervju, opušteniji, koji kasnije može da se štima, siguran sam da bi ispao dobro.

Ako vi ostali imate neki predlog ili nekog čoveka koji bi dao intervju, a da spada međ javne zverke i da je voljan dati koju reč za časopis...

DramatisPersonae, bilo bi totalno kul kad bi stigao da napišeš. Vidi ako budeš imao vremena.

PS: Za prošli broj smo vijali neke profesore, ali niko sem prof. dr Mikloša Biroa (Filozofski fakultet u Novom Sadu, odsek za psihologiju) nije hteo da učestvuje. Profesor Sveučilišta u Zagrebu - dr Lino Veljak nije odgovorio na poziv, dok nas je prof. dr Draško Bjelica sa Filozofskog fakulteta u Nišu odbio, mada je nastavio da šalje priču o Zapadu po fakultetu (čulo se i ovih dana, prenosi njegov student - Rino).
« Poslednja izmena: 22.02.2008. 02:44 Domaci izdajnik » Sačuvana

Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 11.03.2008. 12:08 »

U trecem broju casopisa Zapad do sada su pristali da ucestvuju:

Dusan Maljkovic, Beograd
Rastislav Dinic, Budimpesta
Zoran Petakov, Novi Sad
mr Nikola Knezevic, Beograd
Brandophobia (pseudonim), Beograd

Sa foruma cemo uzeti neki tekst ili analizu korisnika:

Stojan Popivoda, Beograd
Damir Djirlic, Zagreb

Pristali su da daju intervjue (dobicemo odgovore do kraja nedelje):

mr Mihailo Antovic, Nis
Marko Vidojkovic, Beograd

Radovi na cekanju:

Vladimir Tomic, Leskovac
Aleksandar Kekenj, Nis
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 11.03.2008. 12:44 »

Samo da napomenem u vezi sa intervjuisanjem Marka Vidojkovića. Naime, danas mi je javio da mu pošaljem pitanja. Ako neko od vas ima set ili makar jedno pitanje koje misli da bi valjalo postaviti Marku, recite mi da razmislim i možda da ga uključim u onih 5 koje ću danas smišljati. Najkasnije večeras mu ih šaljem, tako da javite u toku dana ovde ako imate nešto da ga pitate, a što bi moglo da bude interesantno za časopis.
Sačuvana

Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 11.03.2008. 13:21 »

Pitaj ga, sta misli, da li ono sto sam pise moze da se nazove knjizevnoscu.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #8 poslato: 11.03.2008. 13:42 »

Pitao bih Vidojkovića, kakav si mi to pisac a ne bazdiš na alkohol?
Sačuvana

Rino hitno da ode na nošu!
razorblade
Banovani korisnik

Duh bunta: +7/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 11.03.2008. 14:05 »

I ja bih pisao za "Zapad", ali znam da to sto ja imam da napisem o dvema krajnostima politicke nekulture u Srbiji, vi ne biste objavili...
Sačuvana

...and they calll this a mine,...,a mine,...This is bloody tomb!!!
Domaci I.
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #10 poslato: 11.03.2008. 14:39 »

Pitaj ga, sta misli, da li ono sto sam pise moze da se nazove knjizevnoscu.

Nisam ništa od njegovih književnih radova čitao, ali budući da je angažovani intelektualac, da glasno i hrabro govori o retardaciji aktuelne političke situacije, verujem da se i u književnom radu obraća na sličan način. A govoriti u književnom radu o političkoj situaciji je legitimno, na koji god način to činio. Daleko bolje/korisnije od bilo kakvih nadripesnika koji svakog dana objavljuju po zbirku izbljuvaka.

Pitao bih Vidojkovića, kakav si mi to pisac a ne bazdiš na alkohol?

Razmišljam da li da ga pitam nešto u vezi sa decentralizacijom, te kako posmatra provinciju, ali sam mu u uvodnom mejlu rekao da se bavimo denacifikacijom i suočavanjem s prošlošću, što mu i jeste omiljena tema. Razmišljam nadalje i kako postaviti pitanje.

Nego, g. Popivoda, vi ste (ovo govorim jako tiho) čini mi se nekakav funkcioner i u vezi sa problemom decentralizacije možete mnogo toga da kažete. Hoćete da nešto o tome prozborimo za časopis kroz intervju ili ipak ne? Ako ne, onda da pročitam pa nešto iz onog teksta o denacifikaciji da izdvojimo?

I ja bih pisao za "Zapad", ali znam da to sto ja imam da napisem o dvema krajnostima politicke nekulture u Srbiji, vi ne biste objavili...

Možeš i ti i svako ko se ne slaže sa Zapadom. Uglavnom bi bilo objavljeno kao komentar na čitav časopis, na dosadašnje brojeve i aktuelni broj. Jedan komentar već je spreman, i on je isto tako kritika, i to baš neargumentovana (rečeno nam je da se finansiramo sa strane i da smo izdajnici, u tom stilu). A to nama odgovara. Svaka takva kritika deluje na intelektualce da se još više angažuju na planu medijskog političkog aktivizma.
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 11.03.2008. 18:43 »

Evropa (malo) sutra ?

Problem sa kojima se svi na ovim prostorima susreću, nije Evropa ili Rusija, jer to, zapravo i nije dilema.
 Prvo i zbog toga štp nas niko u Evropu još ni ne zove, dok čak i ostrašćene pristalice zakatančenog Haškog vojvode, svesni, da je Rusija hiljadama kilometara daleko, i da bi život u EU doneo pogodnosti malom čoveku,  u principu teže toj ideji.
Pitanje,oko kog se razilaze agresivni "Evropejci" i agresivne "nacionaliste", kako u Evropu jednog dana? Na jedini, mogući način, bez Kosova, kao plod neprincipijelnosti EU? Pod njihovim uslovima, po cenu odricanja od, ionako skučenog, suvereniteta i povređenog nacionalnog ponosa? Na ovo oni, koje prozapadni lobi krsti, često bez osnova u stvarnosti, prosto nacionalistima, vrte glavama. U šarenoj "nacionalističkoj" koaliciji, mnogo je ateista, manje vernika, nešto opterećenih nacionalnim ponosom, dosta legalista, poneko bi da zaradi neki poen za sebe, ali je svima zajedničko da posle najnovijih događanja, Evropu posmatraju podozrivo, slično kučetu koje je dobilo štapom od gazde, ali mora da priđe jer je gladno.
S druge strane, "zapadnjaci" u Srbiji,  Evropu posmatraju kao šarenu pilulu koja rešava sve probleme i briše sve traume i spremni su na sve, samo da se uguraju u šareni autobus zvani EU.
Bez obzira na to što je Kosovo kancer koji nagriza tkivo Srbije već tri decenije kočeći je da se bavi boljitkom svojih građana i obaška što su svi svesni da na Kosovu živi više od dva miliona neprijateljskih građana Srbije, a s obzirom na najviši natalitet u Evropi, sa tendencijom stalnog porasta, način na koji je to urađeno, korišćenjem proste, primitivne, sile, izaziva zgađenost.
Mnogi  od "nacionalista", razmišljajući hladne glave, mogli bi da zlurado, odahnu, jer je "vruć" krompir pao u komšijsko(Evropsko) dvorište.
Ali, protivno međunarodnom pravu, na koje smo često podsećani, bar svaki put kada je Solana, Ren ili Galjakova, boravila u Beogradu, baveći se pitanjem ne-saradnje sa Hagom.
Pritom, objektivno, Srbiji, nije obećana ni minimalna korist od ove međunarodnopravne bruke. Zelena lista čeka repatrijaciju Šiptara iz zapadne Evrope, pozivi na saradnju sa kriminalno smešnom, parapravnom institucijom iz Haga tek su privremeno utišani, deoba Kosova, "ne dolazi u obzir", a Republici Srpskoj je mesto u Bosni, koja se, polako, propisima visokog okupatora, mic po mic, pretvara u unitarnu tvorevinu...
 Zato se deo naroda okreće Rusiji, nadajući se pomoći.
Rusija, sa svoje strane, diže buku, tobož u našu korist, a ispotiha kupuje strateške delove pretekle u  našoj privatizaciji, peglajući preko nas, svoje frustracije u odnosima sa zapadom.
I čeka da vidi u kom trenutku bi bilo najbolje da nas unovči.

Kuda dalje?
S razlogom uvređeni i iznenađeni u dobrovoljnu izolaciju?
Ostati van svih tokova, zaparloženi u ekonomskoj nemoći upropašćene privrede?
Čekati i gledati dok jedna za drugom, čak i kvazidržave iz okruženja, kao što su Okupaciona zona Bosna i Hercegovina, i bivša-sadašnja naša teritorija Kosovo, postaju članovi EU?
Čekati nove separatističke pokrete, koji će poželeti da još teritorije iz Srbije iznesu u džepovima na putu za bolje sutra?
Postati  Belorusija 2?
Sačekati nekog novog Slobu(Voju), koji će naše nacionalne frustracije umeti da iskoristi?

Ili, obrisati znoj, skupiti snagu za još jedan osmeh, i nastaviti kartarošku partiju sa EU, u nadi da će nam sutrašnje članstvo i ekonomske investicije pomoći da, danas-sutra, ekonomski ili vojno reokupiramo otcepljene nam teritorije?
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 11.03.2008. 18:49 »

Nadam se da vam objavljivanje jednog, ovakvog teksta, nece zatvoriti casopis. Primetio sam da vam, jednu za drugom, gasim teme na forumu. Kako ja nesto napisem, odjednom niko nece da se svadja... osmeh
Sačuvana

Domaci I.
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 11.03.2008. 19:12 »

Ne verujem da može ovako da se objavi... taj tekst jedino da prebacimo na neku drugu diskusiju... spojimo sa nekom temom... Ono što bi bilo moguće objaviti je kritika samog časopisa, najbolje u vezi sa nekim konkretnim tekstom u njemu. Pogledaj onaj komentar na drugi broj Zapada (komentar napisao korisnik Stole), pa nešto u tom stilu. Znači u vezi sa časopisom. Komentar na časopis, pa tek kroz nju kritiku ideja koje zagovara..
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 11.03.2008. 19:28 »

Ne verujem da može ovako da se objavi... taj tekst jedino da prebacimo na neku drugu diskusiju... spojimo sa nekom temom... Ono što bi bilo moguće objaviti je kritika samog časopisa, najbolje u vezi sa nekim konkretnim tekstom u njemu. Pogledaj onaj komentar na drugi broj Zapada (komentar napisao korisnik Stole), pa nešto u tom stilu. Znači u vezi sa časopisom. Komentar na časopis, pa tek kroz nju kritiku ideja koje zagovara..

Ok, znaci, tekstovi u casopisu iskljucivo Srbopopljuvacki i Amerouvlakacki, a ja da ti izigravam rogatu marvu da ti to kao konstruktivno kritikujem...Pa sta sam ti ja dete, moron?
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: