Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Poziv na ucesce u cetvrtom broju Zapada  (Pročitano 6977 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« poslato: 27.06.2008. 13:16 »

Poštovani korisnici foruma,

ovo će biti naslov pod kojim ćete moći da postavljate tekstove kao predloge za objavu u četvrtom broju časopisa Zapad (još uvek elektronskom, i zasigurno poslednji broj koji neće biti štampan).

Kakvi tekstovi dolaze u obzir?

U obzir dolaze:

- intervjui,
- ankete (koje ste sami uradili) i analize ovih,
- autorski tekstovi koji nisu nigde objavljivani, ili koji su objavljeni samo na internetu, sa pravom daljeg objavljivanja,
- replike na već objavljene tekstove u prethodnim brojevima.

Ko može da bude autor teksta?

Svako ko napiše prihvatljiv tekst.

Koje su oblasti prihvatljive?

Prihvatljivi su tekstovi iz oblasti politike, društva i kulture. Detaljnije govoreći, teme bi mogle biti:

- feminizam,
- nacionalizam (sa neonacizmom),
- umetnost: film, muzika, književnost, teorija, istorija književnosti...,
- aktuelni politički događaji,
- populizam,
- interpretacija nekog istorijskog događaja (Kosovski boj, npr),
- politika denacifikacije,
- politika decentralizacije i regionalizacije,
- politika pomirenja sa susedima,
- politika odgovornosti i suočavanja s prošlošću,
- problemi savremenog društva,
- lokalna politika,
- interpretacija i pregled kulturnog/ih događaja u protekla četiri meseca,
- borba protiv predrasuda,
- religija u društvu: politički ili kulturni aspekt, itd.

dodatna pitanja:

1. Hoću nekoga da intervjuišem! Šta je sve potrebno?

Potrebno je:

- odrediti koga ćemo intervjuisati,
- prema tome koga intervjuišemo, postavljamo sebi pitanje šta bi moglo da bude interesantno toj osobi, a isto tako da se uklapa u koncept časopisa,
- sastavljamo pitanja,
- šaljemo ih putem e-pošte ili odlazimo kod dotičnog/e da ih neposredno uručimo ili postavimo.

1a. Koga mogu da intervjuišem?

Onoga koga smatraš dovoljno relevantnim za oblasti kojima se bavi časopis Zapad. To može biti:

- muzičar, reditelj, glumac ili neka druga javna ličnost,
- vlasnik nevladine organizacije (od političkih dolaze u obzir samo levičarske/liberalne),
- aktivista nevladine organizacije (od političkih dolaze u obzir samo levičarske/liberalne),
- aktivista političke partije (u obzir dolaze samo levičarske/liberalne),
- novinar,
- državni činovnik na višoj funkciji na lokalu ili u republici (bilo Srbije ili neke druge države),
- profesor univerziteta.

1b. Da li mogu da napravim intervju sa strancem, na stranom jeziku?

Naravno! Čak je i poželjno da to bude strani novinar, javna ličnost, aktivista, profesor. Tekst možete prevesti na srpski/bosanski/hrvatski/crnogorski nakon intervjua, a možete ga predati u originalnoj formi, nakon čega bismo ga mi preveli.

1c. Ne znam pravopis! Da li to predstavlja problem?

Ne predstavlja nikakav problem, pošto sve tekstove sređuje lektor, i on stoji kao odgovorna ličnost za pravopis u svim tekstovima koje objavi časopis.

2. Da li se dobija novac ako tekst bude bio objavljen?

Ne. U ovom broju neće biti honorara, kao što ih nije bilo ni u prethodnim.

3. Hteo bih da predam autorski tekst, ali ne znam kako da ga sredim. Šta je potrebno?

Potrebno je:

- odrediti naslov,
- podnaslov ili uvod u tekst od jedne ili najviše dve rečenice,
- priložiti bar jednu sličicu koju želite da objavite uz tekst, koja se slaže sa tekstom,
- potpisati imenom i prezimenom (može i pseudonim, ali je bolje za časopis da bude ime i prezime) i mestom stanovanja.

4. Radio sam anketu. Šta znači "uraditi analizu ankete"?

Anketa se radi sa nekim ciljem, tako da je potrebno još jedino objasniti rezultate ankete. Uzorak anketa koje prihvatamo je najmanje 150 ljudi na 15 000 mogućih.

5. Kada izlazi četvrti broj i do kog datuma bih mogao/la da pošaljem tekst?

Časopis će se pojaviti gotov 30. jula 2008. godine, a tekstove možete slati najkasnije do 25. jula, iako je mnogo poželjnije da se sve preda mnogo ranije. Što pre - to bolje za uredništvo.

Tekstove slati na adresu:
zapad@differentia-nis.org, a za svaki slučaj bilo bi dobro poslati još i na adresu kontrapunktcentar@gmail.com.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 29.06.2008. 20:18 »

Oni koji bi da pišu isključivo radi zarade, i koji zbog toga čekaju da se aktiviraju tek u petom broju Zapada, ovom prilikom ih obaveštavam da će prednost imati oni koji budu pisali za četvrti broj. Tako da, ako se bude za peti broj (štampani i plaćeni) odlučivalo o tome koji će tekst biti objavljen i plaćen, budite sigurni da će se uredništvo (g. Miloš Đurić i ja) odlučiti za autore koji su već učestvovali u izgradnji medija Zapad.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 03.07.2008. 11:32 »

Oni koji bi da pišu isključivo radi zarade, i koji zbog toga čekaju da se aktiviraju tek u petom broju Zapada, ovom prilikom ih obaveštavam da će prednost imati oni koji budu pisali za četvrti broj. Tako da, ako se bude za peti broj (štampani i plaćeni) odlučivalo o tome koji će tekst biti objavljen i plaćen, budite sigurni da će se uredništvo (g. Miloš Đurić i ja) odlučiti za autore koji su već učestvovali u izgradnji medija Zapad.

Tako je! Nema mesta ambicioznim i pohlepnim karijeristima!
Sačuvana

peMzije mladima!
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 03.07.2008. 11:46 »

Umesto sto se ovde zavitlavas g-dine Mutivoda, bolje se angazuj malo da te svoje politicke pajtase, poznanike, kolege i ostalu visokopostovanu elitu malo ukljucis kroz neki intervju za casopis.

Ovo drugo upucujem pokretacu casopisa i pitam da li bi ovakvo pismo upuceno nekom koga bi zeleli da intervjuisemo s osvrtom na  aktivista/kinja sam nevladine organizacije Differentia , znacilo da smo ovim cinom formalno priznati kao clanovi nevladine organizacije ili je to pro forme, ozbiljnosti radi kako bi dobili intervju?
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 03.07.2008. 12:08 »

Tako je! Nema mesta ambicioznim i pohlepnim karijeristima!

Znate, g. Gazivoda... i kad budu stigle pare, ja ću se osećati prilično loše zbog toga što moram da ih dam ljudima da bi učestvovali u projektu/mediju/časopisu. I to što ću verovatno i ja primati nekakvu platu što sve to organizujem (mada će mi posao biti bar 10x olakšan nego što je sada, kada ne dobijam ni dinar zauzvrat). To je jako čudna postavka stvari... Kada ništa ne radite, dobijate novac (jer tada ću sve da platim da to odrade umesto mene, biće para predviđenih za to), a kada se trudite nenormalno da dođete do ljudi, i iskukate nekoliko intervjua sa značajnim ljudima, pronađete ili iskukate neki zanimljiv tekst od drugih... i sve to na kraju izdizajnirate... ne dobijate ništa.

Da sam ja sakupio ljude koji će u startu biti uz mene (kad kažem "ljude", mislim na bar nekoliko ljudi koji će čvrsto stati uz ovo), pa da nakon toga nadjemo sredstva i finansiramo ovo, onda bi bilo u redu. Ali ovako... ispada da će svi ti ljudi koje budem okupio od septembra... biti tu iz razloga da bi zaradili, a ne zato što su ideološki "tu".

Umesto sto se ovde zavitlavas g-dine Mutivoda, bolje se angazuj malo da te svoje politicke pajtase, poznanike, kolege i ostalu visokopostovanu elitu malo ukljucis kroz neki intervju za casopis.

Pomogao je g. Gazivoda podosta do sada (objavljen je bio u svim brojevima)... A za prošli broj me je uputio na neke poznanike, no oni su ignorisali moj poziv na intervju. Za ovaj broj ako bude bilo moguće... Ili ako gospodin želi... možda bi on mogao da im postavi par pitanja, i onda meni prosledi, pošto ja onako prođoh...

Citat
Ovo drugo upucujem pokretacu casopisa i pitam da li bi ovakvo pismo upuceno nekom koga bi zeleli da intervjuisemo s osvrtom na  aktivista/kinja sam nevladine organizacije Differentia , znacilo da smo ovim cinom formalno priznati kao clanovi nevladine organizacije ili je to pro forme, ozbiljnosti radi kako bi dobili intervju?

Pa, da bi neko bio aktivista, ne mora da bude član. Može neko da bude volonter, a da nije član, a to je već neka vrsta aktivizma. Ako se neko angažuje na planu realizacije četvrtog broja Zapada, ne mora da strahuje da će biti član organizacije formalno, ali je deo ekipe koja realizuje časopis.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 03.07.2008. 12:27 »

A za prošli broj me je uputio na neke poznanike, no oni su ignorisali moj poziv na intervju.

Zato što su Srbi. Daš im malo malkice neke vlasti a oni već click ignore...
No, videću ako me prilike posluže da nekog zanimljivog savatam za intervju.
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #6 poslato: 03.07.2008. 12:43 »

Mozda Sulja? Cujem da si dobar s njim...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 03.07.2008. 12:51 »

Zato što su Srbi. Daš im malo malkice neke vlasti a oni već click ignore...

Mnogi ljudi su me napustili iz nekog razloga... da mi to uopšte nije jasno. Da li su došli do vlasti pa im više nisam bio od koristi... ili je nešto drugo... nemam pojma. Nije ni bitno... ali grozno je što ti ljudi koji imaju neki položaj više ne žele da izlaze u susret građanima i civilnom sektoru, ukoliko im od ovoga ne dođu neka finansijska sredstva...

Citat
No, videću ako me prilike posluže da nekog zanimljivog savatam za intervju.

Možda Rodoljub Šabić? Možda bi mogao da kaže nešto, ukratko? U stvari, koga god da na'vatate, biće dobro, jer bitno je još ovaj broj da se "preživi". Za peti broj biće daleko lakše.

Ono što ja mogu da garantujem jeste intervju sa prof. dr Jovanom Živkovićem, predsednikom NVO Društvo dobre akcije i Centra za regionalnu politiku.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 03.07.2008. 13:40 »

Mozda Sulja? Cujem da si dobar s njim...

Loše čuješ.
Sačuvana

peMzije mladima!
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 03.07.2008. 14:23 »

Pomogao je g. Gazivoda podosta do sada (objavljen je bio u svim brojevima)... A za prošli broj me je uputio na neke poznanike, no oni su ignorisali moj poziv na intervju. Za ovaj broj ako bude bilo moguće... Ili ako gospodin želi... možda bi on mogao da im postavi par pitanja, i onda meni prosledi, pošto ja onako prođoh...

Pa, da bi neko bio aktivista, ne mora da bude član. Može neko da bude volonter, a da nije član, a to je već neka vrsta aktivizma. Ako se neko angažuje na planu realizacije četvrtog broja Zapada, ne mora da strahuje da će biti član organizacije formalno, ali je deo ekipe koja realizuje časopis.

Delimicno sam bila neozbiljna tako da mi se ne zameri za ovo prozivanje... samo sam pomislila da bi neko ko ovde ima najvise kontakata sa ljudima koji nesto bitno i vazno rade mozda moze nesto da uradi po pitanju pisanja za casopis. 

Nisam ni mislila da bi neko trebao da se plasi ako kaze ono u vezi aktivizma samo me interesovalo kakva je relacija izmedju aktiviste i pripadnika.Koliko NVO uopste ima ima clanova?   
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 03.07.2008. 14:59 »

Nisam ni mislila da bi neko trebao da se plasi ako kaze ono u vezi aktivizma samo me interesovalo kakva je relacija izmedju aktiviste i pripadnika.Koliko NVO uopste ima ima clanova?   

I mene su nekada davno u policiji slično pitali.....

A zašto ne bi Fajnal-kat-nau napisao nešto o homoseksualizmu, o nekom ličnom iskustvu, o samopercepciji ili o odnosu prema okolini i vice-versa. Kako je to biti gej u provinciji, recimo?
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #11 poslato: 03.07.2008. 15:33 »

A sto ti ne bi pisao o svom licnom iskustvu?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 04.07.2008. 03:22 »

Delimicno sam bila neozbiljna tako da mi se ne zameri za ovo prozivanje... samo sam pomislila da bi neko ko ovde ima najvise kontakata sa ljudima koji nesto bitno i vazno rade mozda moze nesto da uradi po pitanju pisanja za casopis.

Ja sam zahvalan što je g. Gazivoda prozvan.  osmeh  Možda pripomogne oko ovoga.

Prestao sam da učlanjujem ljude u organizaciju što se tiče onog zvaničnog učlanjenja, tako da ljudi sa kojima imam kontakte u poslednje vreme uopšte i ne pitam o tome da li žele da budu članovi. Na to me je, između ostalog, navelo i ono što mi se često događa u poslednje vreme: da upoznam nekoga, imam poverenja, a onda me strašno izigra. Onda bi trebalo članstvo poništiti, a ne vidim čemu sve to, kad nije ni morao da bude registrovani član. Jedino ako je nekome potrebna potvrda da je aktivan u nekoj NVO, pošto ponekad to može da pomogne prilikom traganja za poslom, na konkursima, ili kod konkursa za neku stipendiju ili putovanje na seminar u inostranstvo (davao sam par puta takve potpise ljudima koje u životu nisam video, a kao da su članovi i to aktivni u NVO Differentia; nadalje, oni nisu osetili nikakvu potrebu da pomognu u razvoju Diferencije, što me navodi na to da više ne činim slične stvari).

Što se broja članova tiče... Ne računajući one koji su ispisani nakon pokušaja da se preotme organizacija krajem 2006. godine, i ne računajući odbor Diferencije u Grdelici, koji vodi FinalCutNow, takođe, ne računajući pomoćnika glavnog urednika Zapada, koji nije registrovan, ali je aktivan u Diferenciji kao savetnik... ima dvadesetak članova. Od toga je jedan aktivan, i nekoliko koji se potencijalno mogu angažovati (ako bih im zadao da nešto rade). Ostatak je sasvim neupotrebljiv.

PS: Napravio sam malu ali neverovatno značajnu izmenu u onom mail-template-u... Ogromna je greška ne navesti sve značajnije ljude koji su do sada učestvovali u Zapadu.
Sačuvana

Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 04.07.2008. 10:47 »

Pitati profesore kao što su dr Todor Kuljić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, zatim dr Miroslav Lazić sa Pravnog fakulteta u Nišu, esejistu i analitičara SPC Mirka Đorđevića...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 04.07.2008. 10:57 »

Koga ne mrzi neka "pročešlja" po ovom sajtu:

Kod:
http://www.creativecapitalismblog.com/creative_capitalism/

Mislim da bi se moglo naći dosta interesantnih stvari. Jedini problem je pitati za preuzimanje (i potom prevođenje) nekog od ovih tekstova. Inače, autori su, kako sam saznao na drugom mestu, značajni profesori ekonomije, eksperti, koji na ovaj način pripremaju knjigu sačinjenu u formi dijaloga (može se primetiti na tom blogu). Pošto knjigu još uvek nisu objavili, nisam siguran da će dozvoliti preuzimanje teksta, ali koga ne mrzi neka pogleda, odabere, i neka slobodno pošalje mejl sa pitanjem o preuzimanju makar jednog teksta.

Pitati profesore kao što su dr Todor Kuljić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, zatim dr Miroslav Lazić sa Pravnog fakulteta u Nišu, esejistu i analitičara SPC Mirka Đorđevića...

To su sve velika imena. Ako budem smislio pitanja za prvog i trećeg, kontaktiraću ih (oni su posebno velika imena, u rangu sa prof. dr Miklošem Biroom), dok sam ovog između, Nišliju, začudo, već kontaktirao.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: