|
Admini...
|
 |
« poslato: 27.07.2006. 02:49 » |
|
Naslov predviđen za razgovor o "Omladinskoj nevladinoj organizaciji Differentia" - http://www.differentia-nis.orgMesto je predviđeno i za kritiku i predlog novog koncepta dizajna i sadržaja sajta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 27.07.2006. 12:50 » |
|
O sajtu: Skromnim sredstvima i znanjem postignuto vise nego sto se realno ocekivalo. Respect!
O organizaciji: Prava stvar za Nis! Jedina takva u okruzenju, a jedina toliko otvorena za sve, a tu mislim i na ljude iz drugih drzava. Borba za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije trenutno je verovatno najhumanija politicka borba na ovim prostorima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Night Rider
Gost
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 02.08.2006. 16:54 » |
|
O sajtu: Skromnim sredstvima i znanjem postignuto vise nego sto se realno ocekivalo. Respect!
O organizaciji: Prava stvar za Nis! Jedina takva u okruzenju, a jedina toliko otvorena za sve, a tu mislim i na ljude iz drugih drzava. Borba za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije trenutno je verovatno najhumanija politicka borba na ovim prostorima. Apsolutno se slazem ali dodajte malo ozbiljnosti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 02.08.2006. 17:01 » |
|
Radi se o tome da na lokalu ne postoji nista ozbiljnije. Za republiku i sire mozda kasnije.
A ovo sto kaze Rajder trebalo bi mukom obrazloziti, jer ja ne videh ni u nekoj stranci ni u gradskoj skupstini da se o politickim stvarima govori ozbiljnije od ovoga sto se ovde dogadja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
General
Gost
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 03.08.2006. 03:45 » |
|
Nema mesta za svadju ovde. Treba slozno da se krene u novo razumevanje politicke situacije. Svadje su vec vidjene i gledamo ih svakog dana kod drugih organizacija i stranaka.
Ako ovaj vas pokret ne bude bio drugaciji nemam razloga da ga podrzim niti bilo ko bi imao razloga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 03.09.2006. 04:32 » |
|
Nije mi bas jasno o cemu govoris, General. Ova organizacija i forum su sigurno prevazisli regionalni kvalitet. Ako forum nije najkvalitetniji u Srbiji onda je blizu, a sigurno ni blizu ne postoji nesto takvo u uzem regionu (jugoistok Srbije). To je za svaku pohvalu i uz nesto jos malo reklame, a koja je u planu, moglo bi mnogo da se ucini na promociji ideje decentralizacije kao i samog neposrednog intelektualnog druzenja, pa i realizacije istih u nekom vidu na terenu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 04.09.2006. 00:33 » |
|
Mozda malo prepiranja nije ni bilo na odmet, cisto da se vidi ko gde stoji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 15.10.2006. 19:52 » |
|
Misljenje o NVO Differentia
Tonchi (serbiancafe), o antibeogradskom frontu @Differentia:
Beogradizacija je pojam koji su izmislile Nislije. Da ne bude zabune i ja sam Nislija. Nikada, ali nikada nećemo biti ni blizu ni slični Beogradu. I ne treba da budemo. Treba da gradimo neki svoj identitet.Ali ja nisam siguran da ovde ima dovoljno „ljudskih resursa” za tako nešto. nema vrhunskih intelektualaca i generalno, grad je doziveo totalni moralni kolaps. I to nije nešto sto je od skorasnjeg datuma. Gledano unazad grad su uvek vodili neki kvazi-intelektualci, mediokriteti..Gledano arhitektonski, saobracajno, infrastrukturno...Nikakav Beograd nam nije kriv za ovakva rugobna naselja i zgrade, niko nam nije kriv za ovakva saobracajna rešenja.A niski mediji su posebna prica, oni su u stvari najveci pokretaci provincijalizma. Radio Nis se nije programski promenio od samog početka. TV5 jeste na malo visem nivou, ali izvinite molim, ne dobija se nacionalna frekvencija sa Zikom „Promajom” (???), kome je novinarstvo da se ganja sa cudacima i budaletinama niskog regiona. Ne dobija se frekvencija sa Zozom, koji se davi sa dokolicarima i slusa „probleme”. Ne dobija se frekvencija ca Cosicem i ostalima. Gde su ti novinari ta „zatalasaju” stvar, da pokrenu inicijativu, da razotkriju prevaru, da su stalno „gaze” gradsko rukovodstvo, direktore javnih preduzeca...Prodjite niskim ulicama i videcete jednu palanku razbijenih ulica, prasine koja davi, kanti punih djubreta, kesa, onih „tregerasica”, koji lete po celom gradu i postali su njegovo najvece obelezje. A niski mediji će imati reklame koje insistiraju na nasem losem govoru, (gi, gu ,ga, bate...). Svakako to je i problem onih koje se reklamiraju, ali i to je odraz. Gde su ti novinari da pitaju zašto, na svakom mogućem mestu nicu kiosci sa rostiljem...Ne mogu sada da se setim svega ali katastrofalno je stanje u gradu i ne znam kako bi ga resili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 15.10.2006. 19:55 » |
|
Djenka 018 (serbiancafe), otrgnuto iz diskusije o Differentia-i:
Da pocnem redom: Dusu nema vise skoro nijedan grad(ic) u Srbiji niti ikoje selo, ne kao u neka srećnija vremena. Napredak je ono šta daje ljudima inspiraciju. 10 godina ratovanja i još vise silovanja naroda ne može ništa manje da učini nego da tu dusu skoro satre. Možda Nis ima vise 'duse' nego neki veci grad u Srbiji, stvar je kako je ko dozivljava. Ipak ona nije zamrla, samo se povukla u zimski polu san. Dusa nije ni to da li 'cepaju narodnjaci' il se slusa becka opera na svako cose. Dusa nije ni to da je sve čisto ko u apoteku. Juzna pruga ima dusu koja je za uz 'dert' muziku a to se ne menja kroz decenije već kroz vekove koji prodju. Migracija iz manjih u vece sredine sa manjim stanovima nije prirodna stvar. Negovano preko 50 godina u SFRJ, ubijanje manjih sredina je prosto pstalo da deluje prirodno. Da si kojim slučajem ti u pravu onda bi neke ine sredine koje žive mnogo brze nego nasa nacionalna sredina prestale da imaju naseobine velicine sela. Sva sreća da nije tako. Naravno da postoji i 'nisizacija' ako postoji i 'beogradizacija'. Ne moye svaka sredina da ima sve a da nema uticaja iz neke druge sredine. Razlika je u jačini uticaja na ostale sredina i to je ono šta određuje gde '...izacija' postaje negativna. Niš i da hoće ne može da potegne toliku 'nišizaciju' da ona samim time postane negativne prirode. Ako i prihvatim da postoji tako nešto kao što je beogradizacija, ne krivim ni Beograđane (mišljenje Differentia) ni Nišlije (tvoje mišljenje) niti ikog iz današnjih vremena. Kriv je skoro jedan ceo vek centrelizacije Srbije i tu je problem svega. Kad nestane centrelizacija otvorice se mesto za rešavanje svih problema pa ko ne reši svoje probleme može da krivi samo sebe.
Da ne dodje do zabune, time što se ne slazem sa tvojim gledistem ne znaci ni da se slazem sa gledistem koje zagovara Differentia. Ne zbog ugla iz kog oni gledaju na problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 15.10.2006. 20:00 » |
|
Ucenik (serbiancafe):
Ma sve ste ga rekli, nek si ...e mater! Jel vas neko cita? Jel neko bere gajle što se bunite protiv raznih beogradizacija i niSHizacija? Ma jok, boli gi cvetko bas! Uvek bilo i uvek će bude!
Što se vatate za politiku? Ce promenite nešto? Ce smenite Smiljka? Ce otreznite Ristu Bukvica? Ce nakrivite na Bananu i njegovi majmuni? Kako se Corbicka nije bunila protiv beogradizacije pre nego sto gu nisu dodelili nacionalnu frekvenciju? Kam ga sad Zivkovic da kaže nešto pametno, nego samo pametuje kako je bilo dobro dok je on bio tata. Nema bre... sve to ista gomna! Zato, za...ite ovakve jalove diskusije
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 15.10.2006. 20:01 » |
|
Pirotjanac (serbiancafe):
Ja ne razumem kako neko može da mrzi neki grad. To je kao kad kažeš mrzim sve ljude u tom gradu (kao uopstavanje Svi Srbi su krivi itd.). Korekcija,voleti svoj grad ne znaci mrzeti drugi (kod nas je to upravo veliki problem). Svi ''mrze'' Beograd, a ''mrze'' se i gradovi međusobno,i to oni koji bi najvecu korist od saradnje mogli da uberu. Teško će u tim uslovima uspeti regionalizacija jer od saradnje teško da će biti nešto. Usput, Leskovac u Nisu, Smederevo u Kragujevcu i Subotica u Novom Sadu takođe vide svoje eksploatatore,pored Beograda. Nislije,Kragujevcani i Novosadjani, ruku na srce, u namerama za regionalizaciju vide samo i ISKLJUCIVO svoj prosperitet,a ostali ako dobiju,dobiju mrvice. A već tako se i ponasaju,jer na pitanja šta sa ostalim opstinama već reaguju u stilu da ih boli briga...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 15.10.2006. 20:02 » |
|
Makinho (SC):
ima nas koji čitamo sa paznjom to što se pisali na ovu temu.ima još vise stavova i objašnjenja koje ste naveli u vasim tekstovima koji su vise nego dobro analizirani i obrazlozeni ne želim da ulazim previse duboko u vasu diskusiju, jednostavno mislim da ste sve već rekli pa da se ne ponavljam iliti filozofiram bez veze. uvek je bilo i biće sličnih polemika na relaciji prestonica- provincije, potreba regiona za decentralizacijom, demarginalizacijom provincija itd..verovatno slične polemike se vode na relaciji nis- sira okolina nisa..kao ova nis-bg i na nivou svih drugih regionalnih centara u srbiji danas. nis zasluzuje bolji status od sadasnjeg i ima potencijal za mnogo vise. ne slazem se da za promene nabolje iskljucivo trebaju intelektualci, mora se imati sluha za sve slojeve drustva i potrebe drustva u celini, privrede, produktivnih delatnosti, svega sto donosi profit i otvara radna mesta mladim ljudima. decentralizacija nije samo imati medije na lokalnom nivou nezavisne od vodecih kuca u prestonici već takođe i nezavisnu lokalnu privredu koja će prozvoditi u nisu i za nis..primer niskog aerodroma recimo. znate bolje od mene koliko bi takav projekat mogao da donese nisu u celini i njenim gradjanima (pratece usluzne delatnosti, carina, promet robe i putnika itd itd)..od svega toga ako se ne varam nis-zurich-nis operated by JAT and Montenegro airlines...možda i još 1-2 leta povrh toga. tokovi drustva se ne mogu menjati silom nečije volje, dekretom i sl i preko noći..sport, muzika, kultura, profesionalne karijere i strucno usavrsavanje sve ide logikom od manjeg ka vecem, od dobrog ka boljem, ali da li i do kada će beograd imati kapacitite da konzumira sve to? neki balance mora postojati inače dolazi do dispariteta na obe strane..two ways traffic gde svako ima svoj interes i ide napred..previse smaram..kraj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 15.10.2006. 20:03 » |
|
Clandestino (SC):
isti ste ko i ovi moji majmuni sumadijski. ta yebena beogradizacija srbija ne dolazi iz beograda... nisu to beogadjani izmislili nego nislije, kragujevcani, cacani, sapcani... i niko ništa ne dobija a svi gube. i sto si koji krasni ides u bg? nema si kupis patike u nis? niski univerzitet ne valja? šta li? kenjate o toj beogradizaciji a kad god mozete trcite u bg, pa se posle vratite i serete ko foke.. te beograd prestonica , te metropola, te nis i kragujevac palanke te beograd druga država. kad odu u beograd ko da su otisli u pariz. vacare vas beogradski hohstapleri na foru a i oni su beogradjani u tri lepe , pravih nema 10%... glej si svoja posla ... udri barikadu bajo.. koji će ti qurac beograd.. okreni se drugim gradovima.. kad je neko od vas zadnji put bio u kragujevcu? znam sad će bude „koju ću qrac u kragujevac” a da vas pitam koji ćeš pa qrac u beograd. znam šta pricam to je logika ljudi iz provincije. a ta „provincija” je u vasoj glavi i nigde vise.. kad bi ga malo zaobisli bolje bi nam svima bilo pa i yebenom beogradu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 15.10.2006. 20:05 » |
|
vocko (SC):
je li bilo inicijalne kapisle iz nisha '96. je li se masa ustalasala upravo ovde? i shta bilo? doshli zivkovitji, shape i ostali kokoshari koji su upravo na psisologiji glupe narodne mase napravili imidz, zgrnuli pare, i bole ih neka stvar sad za nish, isto kao i ove nove-stare, kako se ti odozgore odrazi - zatvorenike, ruznije polovine na neki asistenti pravnoga faxa i pijani poluglumci. nema bre nishta od toga da narod ustane. moz samo da se desi narodna buna, da se narod istepa međusobno i toliko. opet tje da dodju neki koji tje da se okoriste, a sve zarad vishih ideala. uchite bre decu, poklanjajte paznju obrazovanju. od malena ih dresirajte (drvo se savija dok je mlado, ne?) shta su prave vrednosti. manite se podizanja bune. srbinu to nikad dobro nije donelo. nego - shkola, zanat, pos'o, njiva, bilo shta shto donosi pare u dzep. negdi gore ste tražili da vam se udeli neki dinar za shtampanje chasopisa koji je besplatan. moja neka generacija je prodavala stare stvari, ploche i kasete, radila na berbi voca kad je trebalo para, chak smo i novine neke prodavali od vrata do vrata pa nas navatashe nashi bajni prosvetari i optuzishe nas da se bavimo kapitalizmom. nemojte bre mnogo da filozofirate i terate narod na blud. nismo bre vishe blesavi da izlazimo na ulice a da na kraju umesto da dobijemo neshto dobijemo na dva mesta po tri mesta shto bi rekli stari nishlije. uchite decu da ne gledaju u tudja dvorishta negogo da rade i da se drže one starostavne 'u se i u svoje kljuse' shta me bre briga kako živi beogradjanin ili novosadjanin. jesu oni moj narod ali prvo sam dobar sin, pa sam dobar brat, komshija, nishlija, pa sam tek onda sve ostalo. ako se ide po red - red tje i da dodje. za je bi te bre da pravite kutju od krova...ufff! dekokracijo i filozofijo! ize'm ti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 15.10.2006. 20:06 » |
|
Domacica sa LapEtopom (SC):
Umirem od smijeha, sad ste i protiv glavnog grada! Pa da naravno, dosta je bilo mrznje prema susjedima, hajde sad da malo mrzimo sami sebe ili još bolje one koji su pored nas, tako je najbolje. E njih sad malo da mrzite, kako se niste prije sjetili? Gdje vam je pozitivizam, gdje su vam osmijesi, sve otislo u Persun.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|