Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Generalna kritika udruzenja Diferencija - Nis  (Pročitano 9300 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #105 poslato: 16.04.2008. 23:55 »

Znam ja dobro da sam autodestruktivan, ali to nije ovde tema. Moja je stvar kad ću da skončam i kad ću sebe da progutam. Ovde nije mesto da me ljudi sažaljevaju. Ovde je mesto da se ljudi skupe ako ih bilo šta veže, a nadam se da je to bolje društvo, bolja zajednica, bolji Niš. Hoćemo li da radimo ikada na tome, ali ozbiljno, zavisi od toga hoćemo li da prevaziđemo nivo lične sujete i uložimo sebe u neku konkretnu stvar, ideju, da napravimo konsenzus oko nečega i konačno počnemo složno na tome da radimo, ako je ikako moguće.

Dakle, ja te i dalje pozivam da izložiš svoju viziju napretka. Možeš to učiniti ovde ili na raspravi "Niš iz mog ugla".

Jel to znaci da necu biti u redu ako ne "udjem" u tvoju/vasu ideologiju?

Mislio sam na to da mora biti da imaš želju da stvaraš bolje društvo. Inače ne znam šta bi te dovelo ovde ili upoznalo sa Diferencijom. A ako imaš tu želju, onda si već u toj ideji, barem jednim minimalnim delom. A govoreći o konsenzusu, mislio sam na taj minimum.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Glasaj za decentralizaciju i regionalizaciju [anketa]
ZileZilet
Libertarijanac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #106 poslato: 17.04.2008. 00:29 »

Majstore, u raspravi sa ovim pokazujes sjajnu dozu demokratije. Svaka cast za prethodni post!!!
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: 17.04.2008. 00:32 »

I sam se učim toleranciji. Međutim, usput uviđam kako ljudi funkcionišu, i to da ne mogu samo kritikom da ih privolim, da je potrebno ipak izaći raširenih ruku. Taj deo mi nikad nije bio jača strana, i voleo bih da i ubuduće ljude prihvatam na način kako danas to činim. Moguće je da delom Dilanu dugujem što postajem tolerantniji i otvoreniji za ljude koji ne misle isto, čak prema onima koji uglavnom pokazuju da se gotovo u retko čemu sa mnom i Diferencijom slažu. To jeste dobro.
Sačuvana

ZileZilet
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: 17.04.2008. 00:35 »

tO JE EKSTRA, PRITOM BASH KULTUROM NAJVISHE JEBESH NEISTOMISHLJENIKE.
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #109 poslato: 17.04.2008. 01:17 »

Znam ja dobro da sam autodestruktivan, ali to nije ovde tema. Moja je stvar kad ću da skončam i kad ću sebe da progutam. Ovde nije mesto da me ljudi sažaljevaju. Ovde je mesto da se ljudi skupe ako ih bilo šta veže, a nadam se da je to bolje društvo, bolja zajednica, bolji Niš. Hoćemo li da radimo ikada na tome, ali ozbiljno, zavisi od toga hoćemo li da prevaziđemo nivo lične sujete i uložimo sebe u neku konkretnu stvar, ideju, da napravimo konsenzus oko nečega i konačno počnemo složno na tome da radimo, ako je ikako moguće.

Dakle, ja te i dalje pozivam da izložiš svoju viziju napretka. Možeš to učiniti ovde ili na raspravi "Niš iz mog ugla".

Mislio sam na to da mora biti da imaš želju da stvaraš bolje društvo. Inače ne znam šta bi te dovelo ovde ili upoznalo sa Diferencijom. A ako imaš tu želju, onda si već u toj ideji, barem jednim minimalnim delom. A govoreći o konsenzusu, mislio sam na taj minimum.

Itekeko je jadar ove teme vodja politicke organizacije
Ako je vodja autodestruktivan, i organizacija je destruktivna.

Svaki moj post je kritika i predlog. Kroz kritiku tvojih ponasanja.
Predlog broj 1:
misljenje se ne instalira na druge. Ako to ne prihvatas svaka dalja komunikacija gubi smisao.
Predlog broj 2
pljuvanjem (a to svuda radis) neces postici nista osim stete Diferenciji (koju si vec naneo poprilicno)

Pre svega, kako mislis da propagiras toleranciju drugima a da se tek sad ucis njoj?

A sujeta...
pokazi mi gde je moja sujeta u tekstu koji sam napisao pa da ispravimo taj deo i nastavimo dalje.

Zilezilet ti nije dao kompliment. Iako tako zvuci.
Jesi li gledao film: Metropolis?
1984?
Logan's Run?
Ako jesi, znaces zasto ipak nije kompliment iako je on to zaista hteo.

PS
Tolerancija bi bila da odbanujes Dexu i da ga uvuces u dijalog.
Ne monolog, dijalog.
Kad to uspes, naucio si toleranciju.
Jer Dexa te mrzi.
Isto koliko i ti njega.
A kad ti njemu pokazes toleranciju, pokazace i on tebi.
Tvrdim.
Zasto ti prvi?
Pa ko je ovde "leader"?

Ja ne mrzim nikoga vise jos od prosle godine u Avgustu.

tO JE EKSTRA, PRITOM BASH KULTUROM NAJVISHE JEBESH NEISTOMISHLJENIKE.

Dragi Zile
Ja se zovem Ivan i na privremenom radu sam u drzavi koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu drzavu. Inace, poslednjih 13 godina sam ziveo u zemlji koja takodje ne priznaje Kosovo jer misli da je to NATO vestacka tvorevina. Ako Bog da, sredinom ove godine selim se u, takodje, zemlju koja ne priznaje Kosovo i ceni da je to klasican primer otimanja teritorije.
Radim u rudarskoj industriji, geofizicka istrazivanja primenom profesionalne elektronike i imam 30+ godina.
Ako smo se upoznali onda da pitam pitanje:

Ako je tvoja tvrdnja tacna (u sta ne sumnjam), sta se desava, po tebi, sa nekulturom?
Ko koga vise prchi sa nekulturom kada su neistomisljenici sukobljeni?

Ako se nismo upoznali (ne znas ko sam dovoljno da bi komunicirao sa mojom malenkoscu) onda ignorisi moj post.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: 17.04.2008. 01:38 »

Svaki moj post je kritika i predlog. Kroz kritiku tvojih ponasanja.
Predlog broj 1:
misljenje se ne instalira na druge. Ako to ne prihvatas svaka dalja komunikacija gubi smisao.
Predlog broj 2
pljuvanjem (a to svuda radis) neces postici nista osim stete Diferenciji (koju si vec naneo poprilicno)

Prvi predlog. Komunikacija je obično dvosmerna ako razgovaraš sa nekim. Tako da ako razgovaraš i o čemu smislenom, ti projektuješ mišljenje, stav, drugome, daješ ga na uvid, daješ mu zatim argumente kojima ćeš pokušati da mu opravdaš to što si zamislio, i onda posmatraš reakciju. Tu se nisam nikada ogrešio. Tako ta "instalacija" mišljenja je suvišan termin.

Drugi predlog. Nažalost, ti ne uviđaš niti momenat u kojem te zovem na komunikaciju i pokušavam da iz tebe isčupam barem nešto konstruktivno. Ti ovde spominješ momente za koje znaš (ili ne znaš, što je još gore) da nemaju veze sa korisnom kritikom. Kritika je ono što ti shvataš kao uvredu (ili pljuvanje po bilo čemu što uzmem za predmet kritike). No, nadam se da ćeš, budeš li ostao još neko vreme na forumu, shvatiti kako i na taj način može da se diskutuje, i to, za razliku od onih praznih priča u kojima svako svakog tapše po ramenu, tako da ima smisla i bude konstruktivno.

Citat
Pre svega, kako mislis da propagiras toleranciju drugima a da se tek sad ucis njoj?

Svako se uči toleranciji dok je živ, pa i ljudi koji se, kao i ja, zalažu za unapređivanje ljudskih prava i tolerancije. Potcenjuješ taj pojam, opet, bojim se, iz neznanja šta je sve u stanju da obuhvati.

Citat
A sujeta...
pokazi mi gde je moja sujeta u tekstu koji sam napisao pa da ispravimo taj deo i nastavimo dalje.

Svaka poruka u kojoj ciljaš mene kao ličnost, a ne naslov diskusije i ono o čemu se govori, a više od pola tvojih poruka je takvo, jeste motivisano nekim ličnim planom, povređenom sujetom ili željom da se ona zadovolji na neki način. Da vidimo u kom momentu ćeš, ili da li ćeš uopšte, prestati sa tim. Ja se nadam da hoćeš.
Sačuvana

ZileZilet
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #111 poslato: 17.04.2008. 03:56 »

Dragi Zile
Ja se zovem Ivan i na privremenom radu sam u drzavi koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu drzavu. Inace, poslednjih 13 godina sam ziveo u zemlji koja takodje ne priznaje Kosovo jer misli da je to NATO vestacka tvorevina. Ako Bog da, sredinom ove godine selim se u, takodje, zemlju koja ne priznaje Kosovo i ceni da je to klasican primer otimanja teritorije.
Radim u rudarskoj industriji, geofizicka istrazivanja primenom profesionalne elektronike i imam 30+ godina.
Ako smo se upoznali onda da pitam pitanje:

Ako je tvoja tvrdnja tacna (u sta ne sumnjam), sta se desava, po tebi, sa nekulturom?
Ko koga vise prchi sa nekulturom kada su neistomisljenici sukobljeni?

Ako se nismo upoznali (ne znas ko sam dovoljno da bi komunicirao sa mojom malenkoscu) onda ignorisi moj post.

Ja se zovem Bojan, i zivim u zemlji koja, takodje,  ne priznaje nezavisno Kosovo. Ne priznajem, takodje, ga ni ja. Ali, ko nas pita? Ja, takodje, smatram da je NATO prevazidjena, anahrona tvorevina iz vremena hladnog rata. Ali, ko me pita? Ja sam Dipl.Pravnik, takodje imam 30+, a posao u svojoj struci nisam mogao da dobijem u zemlji koja osudjuje nezavisnost Kosova, jer nisam politicki aktivan. Zapravo, lazem, mogao sam da dobijem posao u struci, da nosim burek i jogurt-politicki aktivnima. Ne mogu da se iselim ni u jednu zemlju, pa cak ni u onu koja ne priznaje nezavisnost Kosova, jer i tamo traze vize. Boli me dusa kada pomislim na Kosovo, ali me, takodje, boli dusa, kada pomislim na to da ce moja deca biti robovi, nezbrinuti i nesigurni, jer cemo oko ove nove price(Kosovo), izgubiti jos par godina nasih zivota. Pritom ce kriminalci i politicki sibiceri, bivati sve bogatiji...
Sto se tice kulture, ....U dijalogu treba sacuvati zivce i nivo, to je najbitnije. Jer, ipak, svi mi Srbiji zelimo dobro, zar ne?

Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +123/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: 17.04.2008. 08:32 »

Hm, kako stvari stoje teorizam je jedini put....
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #113 poslato: 17.04.2008. 10:23 »

Ja ne razumem ono gore hvatanje za Kosovo. Kakve veze ima da li radite i živite u zemljama koje su priznale Kosovo ili ne? Šta je sad, izdajnik ko radi u državi koja je priznala Kosovo? Jbt, biser do bisera...
Sačuvana

ZileZilet
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #114 poslato: 17.04.2008. 10:53 »

Pa, sta da mu kazem? Uhvatio se toga kao da je to naj stvar na svetu.
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: 17.04.2008. 11:25 »

Prvi predlog. Komunikacija je obično dvosmerna ako razgovaraš sa nekim. Tako da ako razgovaraš i o čemu smislenom, ti projektuješ mišljenje, stav, drugome, daješ ga na uvid, daješ mu zatim argumente kojima ćeš pokušati da mu opravdaš to što si zamislio, i onda posmatraš reakciju. Tu se nisam nikada ogrešio. Tako ta "instalacija" mišljenja je suvišan termin.

I sta se desi ako taj neko kome si projektovao svoje misljenje ne reaguje kako ocekujes? Jel onda on glup, ovca, Vadikal ili... sta? Hoces da te citiram sa drugih sajtova kako reagujes kada tvoje "argumentovanje" ne urodi plodom? I naravno... sagovornici su glupi... a da mozda ucitelj nije znao da nauci ovce svom (uzecemo: ispravnom)misljenju?
Hoces da te citiram sa ovog sajta ili sa nekog drugog gde instaliras svoje misljenje kao jedino ispravno?
Diskusija voodi rec iz grckog i neko ko je skolovan koliko ti znace, ne sumnjam, da je to razgovor jednakih. Zato se to kod nas zove i "okrugli sto" Nasuprot tome postoje razgovori nejednakih i takvi stolovi nisu okrugli.
Osim u nekoliko par zadnjih topika, kod tebe nisam video da sebe i svoje misljene projektujes kao ravnopravno sagovornicima vec uvek i iskljucivo iznad. Tako se i obracas, drugima, kao da su stoka i sve da jesu stoka, ti kao mesija ne mozes da se obracas tako stoci jer onda se direktno popisas na svoju teoriju o ravnopravnosti i toleranciji. Pa kako ja da prihvatim da ti kao lider propovedas toleranciju kad je sam ne primenjujes skoro pa nikad? Primenis je ti... kada projektujes sagovornike znatno nize od sebe i kada oni tebi priznaju svoju gresku. ZNas dosta skolovanih ljudi, naci ce se neko ko ce ti objasniti sta je "govor govora". Citajuci tvoje tekstove pada mi na pamet da si Radikal ekstremne levice.
Inace, ako predstavljas neku politicku organizaciju onda ne mozes da se zalis sto se tebi ljudi obracaju sa kritikama jer TI si obraz Diferencije. Tako da tvoja tvrdnja da TEBE neko licno mrzi ili ima prigovore na TVOJ karakter/licnost pada u vodu.

Citat
Drugi predlog. Nažalost, ti ne uviđaš niti momenat u kojem te zovem na komunikaciju i pokušavam da iz tebe isčupam barem nešto konstruktivno. Ti ovde spominješ momente za koje znaš (ili ne znaš, što je još gore) da nemaju veze sa korisnom kritikom. Kritika je ono što ti shvataš kao uvredu (ili pljuvanje po bilo čemu što uzmem za predmet kritike). No, nadam se da ćeš, budeš li ostao još neko vreme na forumu, shvatiti kako i na taj način može da se diskutuje, i to, za razliku od onih praznih priča u kojima svako svakog tapše po ramenu, tako da ima smisla i bude konstruktivno.

Da iscupam... shvatam pogresno kritiku... nadas se da cu - shvatiti... pokazi ovaj tekst nekom psihologu i pitaj da ti kaze koliko ovaj tekst tebe projektuje kao viseg od onog kome se obracas... poziva na to da "instaliram" tvoje misljenje i da tek kad ga prihvatim bicu "jednak". Diskusija... seti se... razgovor jednakih.
Ali nema veze, to ti je stil.

Citat
Svako se uči toleranciji dok je živ, pa i ljudi koji se, kao i ja, zalažu za unapređivanje ljudskih prava i tolerancije. Potcenjuješ taj pojam, opet, bojim se, iz neznanja šta je sve u stanju da obuhvati.

ako ces tek kroz politicku organizaciju da se naucis toleranciji... koliko ja treba da cekam da se ti naucis pa da ti dam podrsku?
Kako da verujem u druge delove manifesta tvoje politicke organizacije ako jedan clan koji si sam napisao krsis u kolicini da je mene sramota sto sam nekad ja vidjen kao potpirivac tvoje netolerancije (jer ti se suprostvaljam)
Primerom moras da pokazes sve sta propovedas a prakticno pokazujes samo netolerantnost... ja tebi smetam, rekao si vise puta, cenis da sam retardirana seljacina kada spamijes druge diskusije ili kada ti se direktno suprostvaim misljenjem... jel to tolerantnost? Jel tolerantnost da ti smeta necije misljenje koje je oprecno tvom ili ti deluje uvredljivo?

Citat
Svaka poruka u kojoj ciljaš mene kao ličnost, a ne naslov diskusije i ono o čemu se govori, a više od pola tvojih poruka je takvo, jeste motivisano nekim ličnim planom, povređenom sujetom ili željom da se ona zadovolji na neki način. Da vidimo u kom momentu ćeš, ili da li ćeš uopšte, prestati sa tim. Ja se nadam da hoćeš.

Nijednom porukom ne ciljam na tvoju licnost vec na tvoju politicku licnost. Politicar nema pravo da se krije iza tradicije nepovredivosti licnosti kada je politicki aktivan. Ovde ti nisi tek neki Brzobrdjanin vec A.K. vodja politicke organizacije.
I opet mi prisivas tvoje misljenje kao jedino ispravno, znas da sam vodjen nekim licnim planom sujetom ili zeljom... pa jel ja treba da te tapsem po ramenu da ne bih bio sujetan?
Procitaj gore sta si sam napisao:

Ja ne razumem ono gore hvatanje za Kosovo. Kakve veze ima da li radite i živite u zemljama koje su priznale Kosovo ili ne? Šta je sad, izdajnik ko radi u državi koja je priznala Kosovo? Jbt, biser do bisera...

Zasto sada ne razumes?
Sam si mi rekao da ovde pre obracanja drugima treba da se predstavim jer je tako kulturno, dam krvnu sliku i da mi se prisiju etikete pa sam se lepo predstavio Ziletu da ne bih povredio sveto pravo na cutanje ako se korisnici ne poznaju.
Posto je ovo politicki forum (ravnopravnih?) onda moram politicki da se izjasnim. A to je jedini deo gde sam politicki opredeljen: da je Kosovo vestacka tvorevina i da svako ko podrzava krsenje povelje UN o nepovredivosti granica bez rezolucije UN o nezavisnosti ustvari krsi osnovna ljudska prava.
Sad mogu da se obracam Ziletu do mile volje a da ne mozes da kazes da sam nekulturan jer sam dosao i seo za okrugli sto i usudio se da pricam sa nepoznatim ljudima.

Inace... i dalje drzis pogrdan izraz uz moj avatar na osnovu predubedjenja.
Nisi ti glup kad izmisljas terminologiju komunjarskog stila: naZionalista.
Sačuvana
Mike Oldfield
Slobodni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #116 poslato: 17.04.2008. 15:06 »

Au, kakvo licemerje! Strašno!
Je li bre Kekenju, kako to postaviš mi pitanje, gomilu pitanja, u stvari - a onda me banuješ da ti ne bi odgovorio?

Pa još glumataš toleranciju, nudiš kao ruku pomirenja i hoćeš da tolerantno komuniciraš, al samo u jednom pravcu jer ja ne mogu da kažem ništa zauzvrat.

I nemoj više da me banuješ niti da pokušavaš da blokiraš IP adresu (samo ovde ih imam na raspolaganju par stotina) jer mi je veoma lako da opet dođem na forum. Bukvalno za minut. Znaš i sam da se u ove internet stvari razumem 10x bolje od tebe.

PS.
Živela Srbija!
Slušajte Majka Oldfilda

PS2
Kekenju, ljudi se prvo nauče toleranciji pa onda prave NVO. Ne obrnuto.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #117 poslato: 17.04.2008. 17:13 »

Šta da vam kažem... u pravu ste. Eto, ja nisam tolerantan. Sa druge strane, eto vam Velja Ilić, eto vam Obrazovaca, eto vam Dveraša, eto vam Nikolića (koji je skoro izjavio da će žene ipak u njegovoj Srbiji biti ravnopravne sa muškarcima..., dakle tolerancija polne diferencije na delu), eto vam Dačića i njegove partije, eto vam DSS-a koji na sve strane širi rasizam (Aleksandar Simić, Marko Jakšić, Andrija Mladenović, najeksplicitnije)...

Mislim da ako se budemo vodili tom idejom da drugoga ponižavamo na svaki način koji nam se učini bar donekle opravdanim, kao što su se ovde neki uhvatili za par momenata, pa kad sam se za njih izvinio - za još jedan jedini koji je preostao, a nisu u stanju da zamisle kako bi se oni ponašali da su se nalazili u mojoj situaciji, dakle, da to neće nikud odvesti i da tu nema ideje o zajedničkom radu sa ciljem da se promovišu neke nove vrednosti i nov put u bolju zajednicu/bolje društvo.

Mislim da ovaj forum ne bi trebalo da služi za međusobno prepucavanje i nadmudrivanje, već za pronalazak onog minimuma zajedničkih ciljeva oko kojih možemo svi da se složimo i možda eventualno počnemo da radimo na realizaciji. Ako u Nišu postoje dobre stvari, da ih na što bolji način promovišemo, i ako neke mogu da niknu, da ih podržimo.

Rekoh već da neću neko vreme pisati na političkim i diskusijama koje imaju veze s tim, tako da ni na replike (ukoliko ih bude, a ne budu direktno uvredljive) neću odgovarati, ali zato pozivam druge da napišu kako zamišljaju zajednički rad, ako su uopšte za tako nešto.
Sačuvana

Mike Oldfield
Slobodni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #118 poslato: 17.04.2008. 17:29 »

Trenutno radim na sekciji sajta na NisCafe-u, KO JE KO U NIŠU I OKOLINI, ako neko zeli da sazna vise o rodjenim Nišlijama KOKANU MLADENOVIĆU, DUŠKU RADOVIĆU, BILJI KRSTIĆ... neka ide ovde

Kod:
http://www.niscafe.com/index.php/KULTURA-I-UMETNOST.html

a ako vas zanimaju istorijske ličnosti poput NIKOLE UZUNOVIĆA ili DRAGIŠE CVETKOVIĆA idite ovde...

Kod:
http://www.niscafe.com/index.php/Istorijske-licnosti.html

cela priča je tek u povoju...
POZIVAM SVE ONE KOJI ZELE DA POMOGNU U IZRADI OVOG LEKSIKONA DA SE JAVE UREDNIŠTVU NIŠCAFEA SA PREDLOGOM ILI BIOGRAFIJOM ILI FOTKOM NEKOM NIŠLIJE ZA KOG MISLE DA TREBA DA SE NAĐE U LEKSIKONU

ah, da, ko voli SRĐANA VALJAREVIĆA, evo lepog prikaza na sajtu Pressinga...

Kod:
http://pressing-online.com/index.php/Knjige/Page-3.html

PS.
Ni ja nisam tolerantan. Uopšte.
Ali se bar ne foliram da jesam.
nije loše za jedan tabloid, ne?

dakle, pošto radim, nemam vremena da polemišem i komentarišem... učiniću to prvom prilikom.
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Duh bunta: +61/-27
Van mreže Van mreže

mracni otpadnik

« Odgovor #119 poslato: 17.04.2008. 18:18 »

Ko bese Majk Odfild?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: