Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Generalna kritika udruzenja Diferencija - Nis  (Pročitano 9966 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dexa pantelejski
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +8/-6
Van mreže Van mreže

« poslato: 23.03.2007. 22:10 »

Da se vratimo na suštinu:

Šta si ti Kekenju UČINIO DA NIŠ BUDE BOLJI?

Je si li pokrenuo neku AKCIJU, MANIFESTACIJU, PROGRAM?

Sem što si nesposoban i neradnik, koji je TVOJ DOPRINOS?

Da bi se delovalo ka tom da grad bude bolji (ili daleko bolji) neg što je, sama ljubav je nedovoljna. Štaviše, ljubav prema gradu kakav jeste trenutno povlači sa sobom i stagnaciju, dovoljnost onog što nam se već nudi, zadovoljstvo ponuđenim. Da bi se činilo tako da grad napreduje, potrebno je želeti drugačiji grad, jer bolji grad jest različit od ovog kakav je. Ja to stalno govorim mojim plitkoumnim Nišlijama, ali bi me oni zauzvrat rado zaklali.

Dakle, prava ljubav (delatna) prema jednom gradu podrazumeva ne samo voleti ga, nego ga delom i mrzeti, biti otvoren prema njegovim slabostima, nedostacima. Činiti ga drugačijim, boljim.

Sve bi ovo bilo lepo da ne dolazi iz usta neradnika, nesposobnjakovića i vezane vreće.

Koga nije bilo sramota da u u upravni odbor svoje kvazi organizacije ubaci bliže rođake i komšije.

Indikativno je da lik poput tebe pomene glagol DELATI.

Šta si ti DELAO U NIŠU? U čemu se oličava ta tvoja DELATNA LJUBAV? Gde su AKCIJE, PROJEKTI, RAD?

Osim što sediš kraj kompjutera, šta si pored toga RADIO?

Svojevremeno sam u Kragujevcu radio STRIP IZLOŽBU, verujem da se žitelji ovog grada sećaju gostovanja bendova NOVEMBAR i GOSPODIN PINOKIO.

Šta TI imaš da im predložiš kao DELANJE? Šta si ti ORGANIZOVAO U NIŠU ŠTO MOŽE DA SE ODRADI U KRAGUJEVCU?

Što ne budeš čovek pa objasniš da si među NVO umreženim ljudima TOTALNA NULA.

Shodno tome, koje su tvoje KOMPETENCIJE?

Ti si bruka i sramota za niške NVO organizacije koje su jedne od najaktivnijih u zemlji. Kivan si i isfrustriran jer ti nisu prošli projekti o prodaji magle, pa ti sad niko ne valja.

Još, povrh svega, pokušavaš da sebe proglasiš nekakvim disidentom, pa fingiraš pisma i postove koje su kao pisali ljudi koji te ne vole.

Osim što si u Nišu totalno nebitna figura u lezilebonja, koja su tvoja dostignuća koja ti daju za pravo da ljudima iz susednih gradova soliš pamet?
Sačuvana

Prasetina nas je održala, njojzi fala!
meda
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 30.09.2007. 22:49 »

Sve je to lepo, ali...
1.Pre svega sajt ima vrlo cudan karakter. Ideja je dobra, cak sta vise MNOGO dobra, ali mi lici na totalno pogresnu realizaciju. Stalno se neko kritikuje, nista konkretno da se uradi. Nema mnogo vajde od price. (ozbiljnost se vidi po prepucavanju medju rukovodstvom DIFFERENTIA u kome su ucestvovali i stalno obavestavani svi clanovi foruma)
2.Niko nije lud da poklanja svoje blago bez povratne usluge. Ja sam napomenuo ZAMENU. Znate li koliko treba da se skenira Platon ``Drzava`` ili mozda ``Kapital`` koji jos nisam zavrsio. U pitanju su nedelje, a posle da neko sredi greske u fine readeru... uh. Zato ja tvrdim da je potrebno menjati se. Svako ko se oslanja na moderne tehnologije i barem pogleda ovu literaturu uzivo zna koliko je to veliki posao, ali i zadovoljstvo posedovanja. Mnogo olaksano citiranje u radovima itd.
3. Mozda bih i okacio nesto ali je problem shavatanje cele stvari. Sada je forum totalno nepregledan i ne vidi se nikakav obrazovni karakter vec je tema kao ova zavucena u celu zbrku kritika, nezadovoljstva i govora mrznje prepakovanog u oblande visoko obrazovnih razgovora.
4. Vredja me sto mi pored imena na sajtu pise sumnjiv tip. To nekako omalovazava sto DIFFERENTIA i radi kroz svoje prozivke studentskih organizacija na Filozofskom fakultetu u Nisu. Vredjajuci Studentsku asocijaciju pomesala je sa Studentskom unijom tako da sada svi studenti koji koriste internet mogu doci u zabludu da se u Uniji deli neka ``kinta`` - kasno ispravljeno.
5. Konkretne akcije mogu uciniti da se mnogo sto sta promeni. Pocnite od malih stvari, a onda krenite dalje. Okrugli stolovi, tribine... Vecina rukovodstva DIFFERENTIA je koliko sam shvatio na Filozofskom fakultetu u Nisu. Tamo ima toliko tema za razgovor... mozda cemo se i videti.

A za knjige cemo lako.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 30.09.2007. 23:16 »

1.Pre svega sajt ima vrlo cudan karakter. Ideja je dobra, cak sta vise MNOGO dobra, ali mi lici na totalno pogresnu realizaciju. Stalno se neko kritikuje, nista konkretno da se uradi. Nema mnogo vajde od price. (ozbiljnost se vidi po prepucavanju medju rukovodstvom DIFFERENTIA u kome su ucestvovali i stalno obavestavani svi clanovi foruma)

Ne znam na koji sajt misliš, Medo. Da li je to Klub studenata sociologije ili Klub studenata filozofije, ili pak NVO Differentia? Ako se radi o Klubu studenata sociologije, taj sajt ne uređuje niko iz Diferencije, tačnije taj momak je neaktivni član i uglavnom nezainteresovan za naše važnije planove.

Drugo, kritika nije nešto apstraktno (nekonkretno). "Stalno se kritikuje" jeste jedan vid borbe, i ta borba se zove medijskom, jer niko od nas ne posvećuje pažnju kritici na autobuskoj stanici, u holu fakulteta ili pred prvim komšijom, već to radimo preko nimalo anonimnog foruma i sajtova koje imamo (izuzev onog vezanog za sociologiju). To jeste vid borbe, i to mnogo značajnije od mnogih drugih (terenskih, kakve npr. drži Protekta i uzima debele pare). Mi smo finansijski u gubitku, ne uzimamo novac ni od koga, sami ulažemo koliko možemo, a ipak delujemo medijski i značajno. Svako ko želi da kaže nešto inteligentno, može to preko nas, a mi ćemo voditi borbu da se naš glas sve jače čuje, u Nišu i u drugim delovima Srbije. Tribina može da pomogne da nekoliko ljudi čuje ono što imamo, možda najviše tridesetak ljudi, a ovaj forum i sajt poseti dnevno blizu 600 ljudi (ovog meseca je to dnevni prosek). To govori koliko truda ulažemo da mesto kao medij živi. Diferencija je i inače skoncentrisana na medijsku borbu za inteligentniji i odgovorniji lokal, a ne na razmenu literature ili podataka vezanih za studije.

Što se tiče prepucavanja, meni je žao što se to dogodilo, ali vi izgleda niste sasvim obavešteni o tome šta se događalo sa forumom i organizacijom, te ko je uopšte slao takve poruke. Ja, kao osnivač i predsednik udruženja se izvinjavam ovom prilikom svim korisnicima foruma koji su dobijali takve poruke, ali dodajem da to nije radio niko ko je i sada u Udruženju, da je to činjeno od strane ljudi koji su tih dana izbačeni iz Diferencije. Od tada do danas nikakve informacije takve vrste nisu poslate od strane administracije foruma.

2.Niko nije lud da poklanja svoje blago bez povratne usluge. Ja sam napomenuo ZAMENU. Znate li koliko treba da se skenira Platon ``Drzava`` ili mozda ``Kapital`` koji jos nisam zavrsio. U pitanju su nedelje, a posle da neko sredi greske u fine readeru... uh. Zato ja tvrdim da je potrebno menjati se. Svako ko se oslanja na moderne tehnologije i barem pogleda ovu literaturu uzivo zna koliko je to veliki posao, ali i zadovoljstvo posedovanja. Mnogo olaksano citiranje u radovima itd.

Ja sam se tim poslom, samo bez skeniranja već prekucavanjem, bavio pre mnogo godina, i znam koliko je taj posao mučan. Iz tog razloga što ne daje naročite rezultate, i što jedino mogu da pomognem nekome studentu da lakše dođe do traženog citata, poslednjih godina bavimo se isključivo postavljanjem autorskih radova. No, ja ne znam šta ste vi dogovarali sa Vladimirom iz KS Sociologije.

3. Mozda bih i okacio nesto ali je problem shavatanje cele stvari. Sada je forum totalno nepregledan i ne vidi se nikakav obrazovni karakter vec je tema kao ova zavucena u celu zbrku kritika, nezadovoljstva i govora mrznje prepakovanog u oblande visoko obrazovnih razgovora.

Forum je nepregledan od pre nekoliko dana, pošto se došlo na ideju da spojimo manje aktivne delove foruma jer je loše da određene sekcije postoje tako da je poslednja napisana poruka još od pre nekoliko meseci. To je alarm za ljude da obrate pažnju da se o forumu ne vodi računa. Onda kad budemo okupili ljude zainteresovane za određene oblasti, otvoriće se i posebni delovi foruma vezani za to. Onako kako postoji za politiku, denacifikaciju, decentralizaciju i umetnost.

4. Vredja me sto mi pored imena na sajtu pise sumnjiv tip. To nekako omalovazava sto DIFFERENTIA i radi kroz svoje prozivke studentskih organizacija na Filozofskom fakultetu u Nisu. Vredjajuci Studentsku asocijaciju pomesala je sa Studentskom unijom tako da sada svi studenti koji koriste internet mogu doci u zabludu da se u Uniji deli neka ``kinta`` - kasno ispravljeno.

"Sumnjiv tip" stoji za svakog korisnika koji ima manje od 10 poruka na forumu. To smo uveli nakon što smo imali problema sa navalom novih korisnika koji su pisali tek po nekoliko poruka i u njima vređali upravljački tim foruma i organizacije. Ni njima se ne dopada kad im ispod stoji "Sumnjiv tip".

Što se tiče te zamene Asocijacija, to opet važi za aktivnost Diferencije od pre tačno godinu dana, dok je bio onaj tim koji je i pisao na forumu o tome kako bi trebalo da dođete na neko mesto da biste zbacili predsednika Udruženja. Dakle, zamenu je izvršio još jedan bivši član Diferencije, i takva stvar se neće ponoviti. Isto tako, vi možete da proverite šta vam tu piše i ako nađete još neku grešku, ispraviću.

No, važno je reći i to da smo mi tu grešku, ako se ne varam, odmah ispravili. I dobro je što ste se javili.

Ali kad smo kod kritike studentskih organizacija sa Filozofskog fakulteta u Nišu, ako vi zaista mislite da ih ne treba kritikovati, i da nešto rade, onda nema razloga da nastavimo komunicirati. Taj fakultet je ogrezao u neonacizmu, sa njihovih računara i internet naloga dolaze nam rasističke pretnje. Na tom fakultetu se nijedan plakat Diferencije nije zadržao duže od nekoliko sati. Taj fakultet je sramota i ogledalo Niša, i sa upravom fakulteta i njihovim studentskim organizacijama zasigurno ne može biti nikakve saradnje.

5. Konkretne akcije mogu uciniti da se mnogo sto sta promeni. Pocnite od malih stvari, a onda krenite dalje. Okrugli stolovi, tribine... Vecina rukovodstva DIFFERENTIA je koliko sam shvatio na Filozofskom fakultetu u Nisu. Tamo ima toliko tema za razgovor... mozda cemo se i videti.

Mi smo pokrenuli prvi građanski kritički časopis (registrovani) u Nišu, pozvali Filozofski fakultet da učestvuje, i niko se nije javio. Ovih dana ćemo tražiti lupom nekog od profesora koji ume da kaže par reči tako da ne zvuče rasistički, kako bismo upotpunili drugi broj.

Držati tribinu na Filozofskom značilo bi izložiti sebe (ukoliko se radi o politički svesnom građaninu) izložiti opasnosti da te izvređaju kolege sa istorije i srpskog jezika i književnosti, duboko nacionalistički indoktrinisani. A o efektima tribine sam već govorio. Filozofski fakultet (u Nišu) nije ono što se obično pomisli kad se počne izgovarati njegovo ime u drugim gradovima Srbije (kao što je novosadski u Novom Sadu ili beogradski u Beogradu).

I molim vas, recite, koje su to male stvari? A koje su velike? I šta bi bio vaš cilj? Pomoći studentima da završe studije? Da se dobro zabave u primitivnom Nišu, da otputuju na par dana u civilizaciju? Da se održi svirka u gradu? Da se edukuju studenti o HIV-u? Da daju krv i pomognu Crveni krst? Mi sa tim nemamo ništa i to Diferenciju neće nikad da zanima.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
meda
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 01.10.2007. 00:17 »

Znao sam da ces odgovoriti...
Za 1. Znaci OK za to sto ste sredili vase redove. Da bi ucestvovao u razgovorima na ovom forumu vazno je osim zdravog razuma i posedovanje odredjenog znanja tako da je obrazovni deo nesumljivo potreban. Znas i sam da populacija koja koristi internet ili bilo kakvu modernu tehnologiju ne predstavlja onaj deo drustva koji je potrebno edukovati ili probuditi da glasa za decentralizaciju ili podrzava neku slicnu promociju ideje. Promovisati neku ideju je ipak potrebno klasicnim pesackim putem bar u svojoj sredini i uradicete mnogo.
2. Nista se nismo dogovorili sto je i velika steta jer bi moglo na mnogo nacina da se utice na mlade koji treba da izaberu zivotno put i pravo obrazovanje jer bi im se bar malo pojasnile nauke o drustvu kroz  literaturu i pozitivne preporuke za istu kao i par saveta. Bar malo.
3. Samim tim sto je forum nepregledan odbijaju se posetioci koji ce mozda hteti da se registruju i aktivno ucestvuju. Tu nema opravdanja. Postoji mnogo nacina da se isti sredi.
4. To da sam sumnjiv i da ne mogu da pogledam profil onoga sa kim razgovaram ili ciji citam post nema veze.
Sto se tice kritike

Citat
Ali kad smo kod kritike studentskih organizacija sa Filozofskog fakulteta u Nišu, ako vi zaista mislite da ih ne treba kritikovati, i da nešto rade, onda nema razloga da nastavimo komunicirati. Taj fakultet je ogrezao u neonacizmu, sa njihovih računara i internet naloga dolaze nam rasističke pretnje. Na tom fakultetu se nijedan plakat Diferencije nije zadržao duže od nekoliko sati. Taj fakultet je sramota i ogledalo Niša, i sa upravom fakulteta i njihovim studentskim organizacijama zasigurno ne može biti nikakve saradnje.

vrlo je jednostavno. Studentske organizacije na FF jesu u losem stanju ali samo zbog toga zato sto ljudi kao sto ste vi, aktivni u drustvenoj kritici i voljni za rad i borbu za opste interese, ne zele aktivno ucesce u njima. Studentske organizacije su prepustene ljudima koji zele da rade u njima, pa cak i da su najbolji ne mogu sve raditi par ljudi koji, takodje, nemaju finansijsku samostalnost. Cim prosecan student vidi da ne moze da se okoristi i dobije nesto za dzabe bezi jer ne zeli da trosi svoje vreme zarad opstih interesa bez ikakve koristi. Licni primer je da za sve godine provedene u stud politici nisam dobio nista. I ne trazim jer imam zadovoljstvo ako sam uradio nesto i korisno proveo svoje vreme. Sto se tice racunara i naoga sve sto dolazi do ovog sajta nije sa adresa stud. org. koliko je meni poznato, jedino ako nije doslo do zloupotrebe. Gresis, plakati ne ostaju ni tri minuta jer obe organizacije ne trpe mesanje politike u stvari Fakulteta. Ne mozes da kazis suprotno jer upravo citam: Tema: LDP - vredi ili ne?  u kojoj je jasno naglaseno na pocetku da je Differnetia ucestvovala u akcijama LDP u odredjenom obliku. Inace da je fakultet sramota u Nisu -jeste, ali se postavlja pitanje sta ste sami uradili da se isti promeni. Ovako se misevi mnoze.
Takodje za pravu saradnju sada mozete kontaktirati Studentski parlament koji je, bar se nadam, malo drugaciji.
5. To trazenje lupom je dobra zamisao. Ono sto mogu da kazem je da jedino Ljubisa Mitrovic stvarno radi na nekim projektima i ima prakticnu primenu Sociologije kroz tematiku balkanskih raskrsca geokulture i mislim da bi mogao da da komentar za vas casopis jer se bavi i uticajem Zapada na ovaj deo Evrope. Osim njega mozda jos par inace su svi klasicni predavaci.

Citat
I molim vas, recite, koje su to male stvari? A koje su velike? I šta bi bio vaš cilj? Pomoći studentima da završe studije? Da se dobro zabave u primitivnom Nišu, da otputuju na par dana u civilizaciju? Da se održi svirka u gradu? Da se edukuju studenti o HIV-u? Da daju krv i pomognu Crveni krst? Mi sa tim nemamo ništa i to Diferenciju neće nikad da zanima.

Nisam za to da se studentima objasnjava kako se vezuju pertle na cipelama, ali da je vecina neupucena da koristi elektronske medije - jeste. Kada bi radili istrazivanje ne verujem da bi se zakljucilo da je vise od 15-20% studenata vezanih za drustvene nauke posetilo ovaj ili neki slican forum sto nije slucaj za zemljama u okruzenju. Pogledaj Hrvatsku, na primer. Da bi se postigao cilj svrsihodno je i pribeci najstarijem nacinu prenosenja ideje, misli. Tribine itd. A ako se plasite rekacije kolega, mislim da sama njihova reakcija osudjuje postojanje na drustvenim fakltetima.

Dalju raspravu na ovu temu mozemo nastaviti preko mejla ili neceg slicnog jer mislim da teme koje cemo zahvatiti nisu zasluzile da remete osnovnu namenu ovog foruma.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 01.10.2007. 01:41 »

Za 1. Znaci OK za to sto ste sredili vase redove. Da bi ucestvovao u razgovorima na ovom forumu vazno je osim zdravog razuma i posedovanje odredjenog znanja tako da je obrazovni deo nesumljivo potreban. Znas i sam da populacija koja koristi internet ili bilo kakvu modernu tehnologiju ne predstavlja onaj deo drustva koji je potrebno edukovati ili probuditi da glasa za decentralizaciju ili podrzava neku slicnu promociju ideje. Promovisati neku ideju je ipak potrebno klasicnim pesackim putem bar u svojoj sredini i uradicete mnogo.

Obrazovni deo je, nažalost, uglavnom koristio da bismo privukli intelektualce i potom angažovali. Međutim, ako bi se okupio određeni broj intelektualaca ovde, a koji ne žele da budu angažovani (takvih i ima u najvećem broju), oni mogu da diskutuju i razmenjuju informacije. Tako je bilo i do sada. Niko nikoga nije primoravao da se angažuje; međutim, važna funkcija foruma i sajta je angažman kvalitetnih ljudi koji saznaju da postojimo i žele nešto (pre svega na lokalu) da menjaju. Zato se forsira deo vezan za angažman pre nego onaj čisto akademski. Ali opet kažem, može to da postane ujednačeno ako se za neku oblast javi veći broj zainteresovanih.

Što se tiče političkih ideja ljudi na internetu, nije baš tako kako kažeš, naime da se skoro svi oni koji znaju da koriste internet opredeljuju za ideologiju koju i mi propagiramo. Naprotiv. Brojne uvrede i pretnje, nasuprot jako malom broju pohvala i angažovanih ljudi preko ovog medija, pokazuju suprotno. No, to nije razlog da se od ovoga odustane.

3. Samim tim sto je forum nepregledan odbijaju se posetioci koji ce mozda hteti da se registruju i aktivno ucestvuju. Tu nema opravdanja. Postoji mnogo nacina da se isti sredi.

Slažem se da nije pregledno, ali sam se nadao da bi tako moglo neko vreme dok se ne pojača frekvencija saobraćaja, a samim tim i pisanje kvalitetnih tekstova/kritike. Uglavnom, ako neko ima ideju kako da se organizuje forum, na koje oblasti, neka kaže pa ćemo videti postoji li dovoljan broj tema za takvu stvar.

4. To da sam sumnjiv i da ne mogu da pogledam profil onoga sa kim razgovaram ili ciji citam post nema veze.

Svestan sam da postoje ti problemi, ali sve je to urađeno da ne bi mnogi zloupotrebili mogućnost slanja privatnih poruka ili uznemiravanja na drugi način (vide e-mail nekog korisnika, itd). Bilo je takvih situacija i želeli smo to da sprečimo ubuduće. Iskusniji (u smislu sa više napisanih poruka) korisnici dobijaju neka prava koje ovi tzv. "sumnjivi" nemaju.

Sto se tice kritike vrlo je jednostavno. Studentske organizacije na FF jesu u losem stanju ali samo zbog toga zato sto ljudi kao sto ste vi, aktivni u drustvenoj kritici i voljni za rad i borbu za opste interese, ne zele aktivno ucesce u njima.

Naravno da tu postoji doza odgovornosti i samih neangažovanih ili pogrešno angažovanih intelektualaca. Međutim, ne odbija li u startu kvalitetnije studente ili pak kvalitetnije ljude na fakultetu (bez obzira na prosečnu ocenu i godine studiranja) pošto vide čime se ta studentska udruženja već bave, ili pak time što ništa ne rade? Ne želim da ulazim u priču o tome šta su u skorije vreme uradili, pošto su mi neke sveže tribine i poznate preko drugih ljudi; želim samo da kažem da se same organizacije nisu pročule kao neka kvalitetna udruženja, kao i to što je njihovo delovanje ograničeno na pomoć studentima na ovaj ili onaj način, bez uplitanja u političku stvar, sa treniranjem apolititičke svesti. Jednom rečju - to je strašno. Filozofski fakultet u Beogradu slovi za onaj sa kojeg potiču studentski protesti koji zadiru debelo u politiku, Filozofski fakultet u Novom Sadu porodio je neke od najpoznatijih antifašističkih organizacija, a šta je formirao Filozofski u Nišu? Postao je upravo gnezdo rasizma, rasadnik provincijske, lokalne kulture i zabave.

Studentske organizacije su prepustene ljudima koji zele da rade u njima, pa cak i da su najbolji ne mogu sve raditi par ljudi koji, takodje, nemaju finansijsku samostalnost.

A da li znaju koliko ljudi je pokrenulo pre godinu i po dana ovaj forum i ono par sajtova o kojima smo pričali (to je bilo malo ranije, pre dve godine), i sa koliko uloženog novca? To je novac koji bi i fakultet verovatno dao kao pomoć jer je cifra smešna, a ako neka od tih asocijacija naplaćuje članarinu, mogla je od toga da obezbedi još i mnogo više nego što smo mi ovde obezbedili, da ljudi koji vrede u ovom delu Srbije makar imaju online mesto za kvalitetne razgovore, pa bili i neangažovani.

Npr. mogao je da se formira jedan daleko kvalitetniji sajt Filozofskog fakulteta. Meni to nikad neće biti jasno. Kako je moguće da fakultet ima onoliku sramotu od sajta i to toliko godina? Taj fakultet još nije saznao da se danas poslovni, nevladin ili vladin subjekt ne smatra ozbiljnim ako nema web sajt, a ako ga ima i odrađen je loše on je ogledalo stanja u toj ustanovi. Sajt Filozofskog je dobar odraz stanja u kojem je. Barem su studentske asocijacije mogle da nešto po tom pitanju urade ako li imaju makar jednog člana koji zna da radi na računaru i poznaje makar prosečno web dizajn.

Mogli ste da se dosetite onoga što su uradile neke studentske organizacije sa Filozofskog u Novom Sadu, oformili makar forum na kojem će studenti razmenjivati literaturu i informacije, družiti se, upoznavati, planirati druženja uživo, itd. Ili još bolje, pokrenuti forum pri samom fakultetu, kao što imaju Filozofski fakultet u Zagrebu (već godinama), odnosno Filozofski u Beogradu od pre godinu dana. To ne traži mnogo para, a uz dobru reklamu studenti bi bili mnogo bolje povezani. Samim tim bilo bi mnogo lakše da se organizuju i nešto konkretno (angažovano) preduzmu. Na kraju, naša ideja je bila u početku da oformimo nešto takvo, tako što bismo pokrenuli samo odeljke za sociologiju i filozofiju, ali zbog toga što se nije gotovo niko javio, a saradnja sa Fakultetom je nemoguća, od toga se ubrzo odustalo. Sada to ne bi imalo nikakve šanse jer je na forumu najmanje Nišlija, čak je više stranih državljana nego ljudi sa lokala i iz okoline, a i oblasti kojima se bavimo su uglavnom španska sela za našeg prosečnog studenta.

Cim prosecan student vidi da ne moze da se okoristi i dobije nesto za dzabe bezi jer ne zeli da trosi svoje vreme zarad opstih interesa bez ikakve koristi.

Taj stav (koristoljublje) je rasparčalo i prepolovilo ovu organizaciju. Od sada nadalje tražim samo ljude koji bi radili onako kako i sam radim - ulažem iz zadovoljstva, i materijalna sredstva (koliko mogu, a ne mogu mnogo) i vreme. Saradnja sa nekom studentskom organizacijom odgovarala bi nam samo iz razloga što bih mogao da angažujem neke od tih ljudi (barem sam se nadao da takvih tamo ima) za političku stvar, koja daleko prevazilazi, a isto tako značajno dotiče politiku fakulteta, obrazovanja i uslove studiranja.

Sto se tice racunara i naoga sve sto dolazi do ovog sajta nije sa adresa stud. org. koliko je meni poznato, jedino ako nije doslo do zloupotrebe.

Ne, nije sa te adrese jer je i nemoguće, pošto te organizacije i nemaju takvu identifikaciju na internetu. Ali ako neko dođe i jebe mi mater sa filfak.ni.ac.yu u identifikaciji, onda je tu nešto za mene sasvim nenormalno, a opet u skladu sa svim ostalim što proizvodi taj fakultet. Bilo je i drugih, ali sam shvatio da su ti drugi u stvari ID onih računara u Centru u prizemlju fakulteta.

Gresis, plakati ne ostaju ni tri minuta jer obe organizacije ne trpe mesanje politike u stvari Fakulteta.

To sam čuo i od nekih predstavnika studentskih organizacija sa drugih fakulteta, i zaista mi nikad neće biti jasno kako je to moguće. Naime, politika se itekako bavi studentima, pa i položajem tih studentskih organizacija, dok se ovi ne smeju baviti politikom. Pa šta bi uopšte bilo političko pitanje na fakultetu koje bi bilo opravdano zabraniti? Ako ja odem tamo i postavim plakat-poziv na učešće u časopisu ZAPAD, ovi dođu i skinu. Ne, nije to zato što se radi o političkoj stvari, već zato što piše "Zapad". Njima je to dovoljno da osude. Da je pisalo "Istok" ili "Istočnik" (za koji je, čini mi se, pisao i onaj pomenuti prof. Mitrović), ostalo bi godinama na tom mestu.

Ali vratimo se na ono političko. Šta bi to smetalo fakultetu ako bismo mi otišli tamo i postavili plakat u kojem pozivamo ljude da se uključe u kampanju za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije? Pritom, mi smo radili već anketu na tom fakultetu i u zavidnom primerku dobili podatke koji nisu nimalo sjajni (više od polovine ispitanih studenata sa Filozofskog su protiv decentralizacije i regionalizacije), ali sve to tajno, jer znamo da nas niti profesori, niti administracija tog Fakulteta ne bi pozdravili u toj akciji. Šta bi, dakle, bilo problematično ukoliko bismo studente pozvali na to da razmišljaju (i) politički? Zar nema svako od akademskih građana ipak neki nivo odgovornosti za ono što se događa na političkoj sceni? Zar ne bi trebalo tome da ih nauči sam Filozofski fakultet? Dok se takve stvari forsiraju u Novom Sadu i Beogradu, u Nišu se studenti uče da beže od politike kao od kakve aveti. Gradi se, a u stvari samo čuva, apolitična i ksenofobična zajednica.

Citat
Ne mozes da kazis suprotno jer upravo citam: Tema: LDP - vredi ili ne?  u kojoj je jasno naglaseno na pocetku da je Differnetia ucestvovala u akcijama LDP u odredjenom obliku.

Čak i da se fakultet ne slaže sa tim da se u njegovim prostorijama forsira jedna politička opcija, to ne bi trebalo da bude posao studentskih organizacija. Da smo tražili plakat da okačimo u vašim prostorijama, i to plakat neke, recimo, zajedničke trebine LDP-a i Diferencije, uz još neke nevladine organizacije, vi biste mogli da kažete: "Čujte, mi nismo LDP-ovci, mi više volimo DS, DSS (ili nešto treće), pa idite dalje s tim, ne podržavamo." Isto tako i fakultet može da se ogradi i kaže da su ti plakati gadni, da su separatistički i slično, ali onda postavljam pitanje: Kako je moguće da u Nišu Pravni fakultet dozvoli organizaciju skupa pripadnika SRS-a, tribinu sa naslovom: Velika Srbija - mit ili stvarnost? Naravno, na čitavom fakultetu, kako Pravnom tako i Ekonomskom, videli su se plakati tog skupa. Sa druge strane, na tom fakultetu sjajno funkcioniše i deklarisano klerofašistička, pravoslavno-ekstremistička organizacija Dveri Srpske. Mislim da imaju čak i svoje prostorije unutar fakulteta. Na filozofskom od skora postoji nekakva organizacija sličnog karaktera, koja se zove Despot Stefan ili tako nešto, koja okuplja studente istorije. (Kakva slučajnost da mi baš jedan od njih, inače deklarisani rasonalista, preti u mejlovima i na forumu.)

I sve je to politika. Sve to u sebi nosi značajnu političku notu, i samo neko ko je sasvim slep može da kaže da se tu radi o promicanju nekakve kulture ili istorije. Svaka od tih informacija indoktriniše izabranu ciljnu grupu i prenosi političku poruku.

Takodje za pravu saradnju sada mozete kontaktirati Studentski parlament koji je, bar se nadam, malo drugaciji.

Kad sam čuo šta je taj Parlament pomogao, kakvi ljudi tamo učestvuju i šta je politika tog Parlamenta, dovoljno mi je bilo da više i ne pomislim o njima. Šta je uopšte to? Je li to još jedna studentska organizacija pri fakultetu? Znam šta su finansirali i vidim kad izađe neki njihov oglas na tablama u holu fakulteta, ali sve je to tako promašeno da se tu nema o čemu pregovarati.

5. To trazenje lupom je dobra zamisao. Ono sto mogu da kazem je da jedino Ljubisa Mitrovic stvarno radi na nekim projektima i ima prakticnu primenu Sociologije kroz tematiku balkanskih raskrsca geokulture i mislim da bi mogao da da komentar za vas casopis jer se bavi i uticajem Zapada na ovaj deo Evrope.

Kad sam polagao kod njega zaprepastio sam se koliko je taj čovek gnevan na Zapad. Potom sam našao neke njegove tekstove koji su objavili neki pravoslavni portali i zgrozio se sasvim. Potom sam čuo da je bio (a mislim da je još uvek) član SPS-a. Sa takvim o politici ne želimo da razgovaramo.

Kada bi radili istrazivanje ne verujem da bi se zakljucilo da je vise od 15-20% studenata vezanih za drustvene nauke posetilo ovaj ili neki slican forum sto nije slucaj za zemljama u okruzenju.

Ja mislim suprotno. Ogroman broj ljudi odande je posetio forum i naš sajt, čak smo jednom kvarno podesili onaj RC u prizemlju da svi računari otvaraju kao homepage forum Diferencije (bilo pre godinu dana, možda više). Neki od najboljih studenata, i par diplomiranih filozofa, još uvek posećuju, ali uglavnom da bi omalovažili naša nastojanja, a ne da bi se priključili i pokušali konstruktivno da utiču na čitavu stvar. Problem je što se ideološki ne poklapa sa onim ustaljenim razmišljanjem na lokalu. Time  dobijam pozitivan odgovor sa njihove strane po pitanju potrebe da ovakvo mesto i udruženje postoji baš ovde (u Beogradu ovakvih organizacija ima na svakom koraku, s tim što su i dobro plaćene), jer da svi misle ovako kako mi propagiramo, ne bi bilo smisla biti medijski aktivan. Međutim, ista stvar zna da dotuče, pošto već više godina radiš na nečemu, a svega par ljudi primeti i podrži. Podršku nažalost dobijamo iz Beograda u vidu dopisnika, a iz Vojvodine dolazi medijska podrška.

Dalju raspravu na ovu temu mozemo nastaviti preko mejla ili neceg slicnog jer mislim da teme koje cemo zahvatiti nisu zasluzile da remete osnovnu namenu ovog foruma.

Korisno je da se ove reči iznesu ovde, jer medijski mogu da utiču na ljude. Mogu da im približe i udruženje, a i da osvetle probleme koji u Nišu postoje. Mislim da je to verovatno i od ključne važnosti, pogotovo za ljude iz Niša.

PS: Ako budeš imao volje da kritikuješ nešto što ne valja na lokalu, na fakultetima, ako si u toj materiji, bilo bi dobro da tako nešto izađe u časopisu. Niš mora da se oštro kritikuje da bismo stvorili masu ljudi potrebnu za preokret, za suštinsku promenu vrednosti.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
meda
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 01.10.2007. 01:56 »

Ne mogu drugacije vec ovako: Zakaci se na msn.
Sačuvana
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #6 poslato: 01.10.2007. 02:03 »

Medo, u rekordnom roku ti je spala reputacija sumnjivog tipa, pravi si meca dobric  Zelenko
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
meda
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 01.10.2007. 02:48 »

Hvala lepo na ``dobricu``. Ipak je prethodni razgovor sa domacim izdajnikom morao da se zavrsi na msn jer je isti zahtevao da sazna sve pozitivne strane Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Nisu. Nadam se da je sada istim odusevljen jer je saznao da isti nije nista organizovao vec se bez ikakvih finasija bori za dobrobit studenata sto ce i da nastavi u daljem periodu. Nadam se da ce kolega Domaci izdajnik da se u ovoj temi pojavi sa sada pozitivno izmenjenim misljenjem i drago mi je sto sam upoznao jednog takvog pozitivno-buntovnog kolegu. Inace sve ostalo je i dalje ostalo predmet razgovora na dalje.

A sada cu negde da ``udarim``  jos neki post kako bih sklonio ovo sumljivo lice.
Sačuvana
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #8 poslato: 01.10.2007. 02:53 »

Dragi medo, ja ti u to ime povecavam bunt za jedan plusic  osmeh Borite se Nislije! Samo napred! Sredite to tamo sve sto treba! Nadam se da ce vam Beograd pomoci koliko moze  osmeh
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
meda
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 01.10.2007. 03:18 »

Hvala modesty.

Domaci izdajnice mala dopuna.
1. Moras stalno da se boris za to da sajt ima obrazovni karakter. Uostalom iz svega se uci.
2. Mogao si da izdejstvujes od admin da mi skine ovo sumnjivo lice pre vremena kako bih mogao da odem da legnem da spavam.
3. Nis je prvi koji je zapoceo proteste 96/97 bilo je interesantno 2000 a najveca podrska je dosla sa FF i mnoge  akcije su tekle odatle odnosno iz male kancelarije bivseg saveza pored dekanata (oba puta). Svakako je da su iste potekle od politicki aktivnih studenta ali to je vec neka druga prica. Ne hvali samo komsije koji ne sede u nasem dvoristu.
4.Sajt FF odrzavaju strucni ljudi koji znaju mnoooogo bolje, a sajt izgleda i suvise dobro za ono koliko su placeni. Forum na sajtu ce biti uskoro aktivan- trazeno jos maja meseca.
5. Svi racunari na faxu imaju staticku IP pa mozes lako da otkrijes ko ti salje pretecu postu.
6.Mesanje politike u Studentsku politiku i sam Fakultet je ne dopustivo i kaznjivo zakonom. Tokom proleca je na FF otpusten g Marko Atlagic inace bivsi clan vlade RSK zato sto je svoju knjigu posveto dr Vojisliavu Seselju predsedniku SRS. Samo pominjanje toga je bilo dovoljno dekanu sto je i OK. Zbog toga ti ne preporucujem takvu akciju, a ako neki pravni i sl rade takve stvari to je njihova stvar jer nisi njihov student, a i sa nama nema veze. Mislim  umesa da bi bilo lose da se politika tako da se javno propagira na Fakultetu jer je dovoljno sto se politika stalno bavi nama i njom. Postoji izvesna autonomija fakulteta (ponovo iz zakona)

Covek nije SPS. Jednostavno se vidi da nisi informisan, a kakvo god da je njegovo misljenje o Zapadu bilo bi dobro da se objavi jer nije lose da se cuje druga strana , a i on je jedan od njih par mozda i manje u drzavi ciji se projekti finansiraju od ministarstava svih vlada zadnjih 10-15 god sto znaci da nesto vredi.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #10 poslato: 01.10.2007. 14:30 »

3. Nis je prvi koji je zapoceo proteste 96/97 bilo je interesantno 2000 a najveca podrska je dosla sa FF i mnoge  akcije su tekle odatle odnosno iz male kancelarije bivseg saveza pored dekanata (oba puta).

Sasvim bezidejne akcije. Mada mi nije jasno otkud i tako ta politicka svest u gradjana Nisa. Znam ono za struju kad im je Zivkovic rekao da nece da placaju ako izadju na ulice, pa raja izasla, ali da izadju za badava da tegle noge, ne verujem. Inace jako osetljiva tema, uglavnom povrsno gledanje odaje utisak da je Nis stvarno bio buntovan, a istina je daleko od toga.

Citat
4.Sajt FF odrzavaju strucni ljudi koji znaju mnoooogo bolje, a sajt izgleda i suvise dobro za ono koliko su placeni. Forum na sajtu ce biti uskoro aktivan- trazeno jos maja meseca.

Hehee, taj sajt je najbolji putokaz za klince koji se zainteresuju za FF. Cim ga vide jasno im je u kakvu ruinu dolaze. A ako su to ljudi koji znaju mooooooooogo bolje, onda ne znam sta drugo da kazem nego da su zli. Pa jbt, za sve moras da ih platis, niko nista ne radi za dz. Sve bih ja to najurio bre.

Citat
6.Mesanje politike u Studentsku politiku i sam Fakultet je ne dopustivo i kaznjivo zakonom. Tokom proleca je na FF otpusten g Marko Atlagic inace bivsi clan vlade RSK zato sto je svoju knjigu posveto dr Vojisliavu Seselju predsedniku SRS.

Mene licno uopste ne cudi sto je neki frajer sa FF-a knjigu posvetio jednom od najvecih krvnika i zlocinaca uz Hitlera u XX veku. Takvi prosperiraju u Nisu. Meka za budale.

Citat
Covek nije SPS.

Ako govorite o Ljubisi, on je JUL-ovac. To svi znaju. I to jedan od prljavijih JUL-ovaca. Da je Milosevic jos malo potrajao bio bi i dekan fakulteta.

Nego, KAKVE OVO VEZE IMA SA DIFERENCIJOM?
Sačuvana
Trajkovic
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 02.10.2007. 02:11 »

ali ako ste zadrzali tekstove izbacenih ljudi onda su to vasi tekstovi i odgovorni ste za ono sto sadrze, jel tako? dakle nemozete tvrditi da je nesto bilo nekad, a sad ne vazi a da stoji na vasem sajtu.
inace me zanima zasto kazete da nista ne uzimate od para? zasto ste onda nvo?
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 02.10.2007. 02:45 »

ali ako ste zadrzali tekstove izbacenih ljudi onda su to vasi tekstovi i odgovorni ste za ono sto sadrze, jel tako? dakle nemozete tvrditi da je nesto bilo nekad, a sad ne vazi a da stoji na vasem sajtu.

Ne znam jesu li ti tekstovi jos uvek tu, cak mislim da nisu. A ako neki jesu, odgovornost je onoga ko ih drzi objavljene. Ako ima losih mesta to ce biti ispravljeno ili ce citavi tekstovi biti ukinuti.

Citat
inace me zanima zasto kazete da nista ne uzimate od para? zasto ste onda nvo?

Kao NVO vise te postuju mediji, lakse dolazis na medije, ili kako bi narod rekao "vec si neko i nesto", a kad izadju ljudi pojedinacno i neformalno to izgleda manje ozbiljno. A pare ne mozemo da uzmemo jer niko ne bi finansirao kvalitetnije i smislenije projekte, cak ni one mnogo jace organizacije koje se bave slicnim problemima ne crpe novac za kvalitetne akcije na standardan nacin.
Sačuvana
meda
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 02.10.2007. 14:00 »

Citat
Najvise bi nam koristilo ako biste bili u stanju da privolite nekog od politicki podobnih intelektualaca da daju intervju. Tu mogu da posluze psihijatri ili psiholozi koji bi govorili protiv nacionalizma, te ljudi iz LDP-a, drugih nevladinih organizacija (upravo smo kontaktirali jednu NVO sa FPN-a iz Beograda, i ocekujemo odgovor na poziv za saradnju u vezi sa casopisom), itd.

To mogu biti i novinari, ukoliko smatrate da se uklapaju u pricu Diferencije.

To je jednoumlje. Ne postoji NVo koja toliko javno propagira jednu politicku opciju. To je onda organizacija u posedu te partije.

Bolje kazite sta je od nijhovih programskih nacela ok pa cemu vi tezite i na taj nacin napravite nekku paralelu. Mozda najbolje i bez pominjanje LDP.

Peda Jelenkovic ce se naljutiti na mene kada ovo procita.  :jezik:

---Pitanje za Admin. Posle koliko mi se menja status Narodnog mudraca?---
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 02.10.2007. 14:30 »

To je jednoumlje. Ne postoji NVo koja toliko javno propagira jednu politicku opciju. To je onda organizacija u posedu te partije.

Postoji. LDP u Nisu zvanicno propagira i promovise Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni zahvaljujuci tome dobijaju i pare za projekte.

Citat
Bolje kazite sta je od nijhovih programskih nacela ok pa cemu vi tezite i na taj nacin napravite nekku paralelu. Mozda najbolje i bez pominjanje LDP.

Najvaznije od onoga sto propagiraju je denacifikacija.

Citat
Peda Jelenkovic ce se naljutiti na mene kada ovo procita.

Jel to neko iz LDP?

Citat
Pitanje za Admin. Posle koliko mi se menja status Narodnog mudraca?

Narodni mudrac 10 - 49
Teatralni mislilac  50 - 199
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: