Za 1. Znaci OK za to sto ste sredili vase redove. Da bi ucestvovao u razgovorima na ovom forumu vazno je osim zdravog razuma i posedovanje odredjenog znanja tako da je obrazovni deo nesumljivo potreban. Znas i sam da populacija koja koristi internet ili bilo kakvu modernu tehnologiju ne predstavlja onaj deo drustva koji je potrebno edukovati ili probuditi da glasa za decentralizaciju ili podrzava neku slicnu promociju ideje. Promovisati neku ideju je ipak potrebno klasicnim pesackim putem bar u svojoj sredini i uradicete mnogo.
Obrazovni deo je, nažalost, uglavnom koristio da bismo privukli intelektualce i potom angažovali. Međutim, ako bi se okupio određeni broj intelektualaca ovde, a koji ne žele da budu angažovani (takvih i ima u najvećem broju), oni mogu da diskutuju i razmenjuju informacije. Tako je bilo i do sada. Niko nikoga nije primoravao da se angažuje; međutim, važna funkcija foruma i sajta je angažman kvalitetnih ljudi koji saznaju da postojimo i žele nešto (pre svega na lokalu) da menjaju. Zato se forsira deo vezan za angažman pre nego onaj čisto akademski. Ali opet kažem, može to da postane ujednačeno ako se za neku oblast javi veći broj zainteresovanih.
Što se tiče političkih ideja ljudi na internetu, nije baš tako kako kažeš, naime da se skoro svi oni koji znaju da koriste internet opredeljuju za ideologiju koju i mi propagiramo. Naprotiv. Brojne uvrede i pretnje, nasuprot jako malom broju pohvala i angažovanih ljudi preko ovog medija, pokazuju suprotno. No, to nije razlog da se od ovoga odustane.
3. Samim tim sto je forum nepregledan odbijaju se posetioci koji ce mozda hteti da se registruju i aktivno ucestvuju. Tu nema opravdanja. Postoji mnogo nacina da se isti sredi.
Slažem se da nije pregledno, ali sam se nadao da bi tako moglo neko vreme dok se ne pojača frekvencija saobraćaja, a samim tim i pisanje kvalitetnih tekstova/kritike. Uglavnom, ako neko ima ideju kako da se organizuje forum, na koje oblasti, neka kaže pa ćemo videti postoji li dovoljan broj tema za takvu stvar.
4. To da sam sumnjiv i da ne mogu da pogledam profil onoga sa kim razgovaram ili ciji citam post nema veze.
Svestan sam da postoje ti problemi, ali sve je to urađeno da ne bi mnogi zloupotrebili mogućnost slanja privatnih poruka ili uznemiravanja na drugi način (vide e-mail nekog korisnika, itd). Bilo je takvih situacija i želeli smo to da sprečimo ubuduće. Iskusniji (u smislu sa više napisanih poruka) korisnici dobijaju neka prava koje ovi tzv. "sumnjivi" nemaju.
Sto se tice kritike vrlo je jednostavno. Studentske organizacije na FF jesu u losem stanju ali samo zbog toga zato sto ljudi kao sto ste vi, aktivni u drustvenoj kritici i voljni za rad i borbu za opste interese, ne zele aktivno ucesce u njima.
Naravno da tu postoji doza odgovornosti i samih neangažovanih ili pogrešno angažovanih intelektualaca. Međutim, ne odbija li u startu kvalitetnije studente ili pak kvalitetnije ljude na fakultetu (bez obzira na prosečnu ocenu i godine studiranja) pošto vide čime se ta studentska udruženja već bave, ili pak time što ništa ne rade? Ne želim da ulazim u priču o tome šta su u skorije vreme uradili, pošto su mi neke sveže tribine i poznate preko drugih ljudi; želim samo da kažem da se same organizacije nisu pročule kao neka kvalitetna udruženja, kao i to što je njihovo delovanje ograničeno na pomoć studentima na ovaj ili onaj način, bez uplitanja u političku stvar, sa treniranjem apolititičke svesti. Jednom rečju - to je strašno. Filozofski fakultet u Beogradu slovi za onaj sa kojeg potiču studentski protesti koji zadiru debelo u politiku, Filozofski fakultet u Novom Sadu porodio je neke od najpoznatijih antifašističkih organizacija, a šta je formirao Filozofski u Nišu? Postao je upravo gnezdo rasizma, rasadnik provincijske, lokalne kulture i zabave.
Studentske organizacije su prepustene ljudima koji zele da rade u njima, pa cak i da su najbolji ne mogu sve raditi par ljudi koji, takodje, nemaju finansijsku samostalnost.
A da li znaju koliko ljudi je pokrenulo pre godinu i po dana ovaj forum i ono par sajtova o kojima smo pričali (to je bilo malo ranije, pre dve godine), i sa koliko uloženog novca? To je novac koji bi i fakultet verovatno dao kao pomoć jer je cifra smešna, a ako neka od tih asocijacija naplaćuje članarinu, mogla je od toga da obezbedi još i mnogo više nego što smo mi ovde obezbedili, da ljudi koji vrede u ovom delu Srbije makar imaju online mesto za kvalitetne razgovore, pa bili i neangažovani.
Npr. mogao je da se formira jedan daleko kvalitetniji sajt Filozofskog fakulteta. Meni to nikad neće biti jasno. Kako je moguće da fakultet ima onoliku sramotu od sajta i to toliko godina? Taj fakultet još nije saznao da se danas poslovni, nevladin ili vladin subjekt ne smatra ozbiljnim ako nema web sajt, a ako ga ima i odrađen je loše on je ogledalo stanja u toj ustanovi. Sajt Filozofskog je dobar odraz stanja u kojem je. Barem su studentske asocijacije mogle da nešto po tom pitanju urade ako li imaju makar jednog člana koji zna da radi na računaru i poznaje makar prosečno web dizajn.
Mogli ste da se dosetite onoga što su uradile neke studentske organizacije sa Filozofskog u Novom Sadu, oformili makar forum na kojem će studenti razmenjivati literaturu i informacije, družiti se, upoznavati, planirati druženja uživo, itd. Ili još bolje, pokrenuti forum pri samom fakultetu, kao što imaju Filozofski fakultet u Zagrebu (već godinama), odnosno Filozofski u Beogradu od pre godinu dana. To ne traži mnogo para, a uz dobru reklamu studenti bi bili mnogo bolje povezani. Samim tim bilo bi mnogo lakše da se organizuju i nešto konkretno (angažovano) preduzmu. Na kraju, naša ideja je bila u početku da oformimo nešto takvo, tako što bismo pokrenuli samo odeljke za sociologiju i filozofiju, ali zbog toga što se nije gotovo niko javio, a saradnja sa Fakultetom je nemoguća, od toga se ubrzo odustalo. Sada to ne bi imalo nikakve šanse jer je na forumu najmanje Nišlija, čak je više stranih državljana nego ljudi sa lokala i iz okoline, a i oblasti kojima se bavimo su uglavnom španska sela za našeg prosečnog studenta.
Cim prosecan student vidi da ne moze da se okoristi i dobije nesto za dzabe bezi jer ne zeli da trosi svoje vreme zarad opstih interesa bez ikakve koristi.
Taj stav (koristoljublje) je rasparčalo i prepolovilo ovu organizaciju. Od sada nadalje tražim samo ljude koji bi radili onako kako i sam radim - ulažem iz zadovoljstva, i materijalna sredstva (koliko mogu, a ne mogu mnogo) i vreme. Saradnja sa nekom studentskom organizacijom odgovarala bi nam samo iz razloga što bih mogao da angažujem neke od tih ljudi (barem sam se nadao da takvih tamo ima) za političku stvar, koja daleko prevazilazi, a isto tako značajno dotiče politiku fakulteta, obrazovanja i uslove studiranja.
Sto se tice racunara i naoga sve sto dolazi do ovog sajta nije sa adresa stud. org. koliko je meni poznato, jedino ako nije doslo do zloupotrebe.
Ne, nije sa te adrese jer je i nemoguće, pošto te organizacije i nemaju takvu identifikaciju na internetu. Ali ako neko dođe i jebe mi mater sa filfak.ni.ac.yu u identifikaciji, onda je tu nešto za mene sasvim nenormalno, a opet u skladu sa svim ostalim što proizvodi taj fakultet. Bilo je i drugih, ali sam shvatio da su ti drugi u stvari ID onih računara u Centru u prizemlju fakulteta.
Gresis, plakati ne ostaju ni tri minuta jer obe organizacije ne trpe mesanje politike u stvari Fakulteta.
To sam čuo i od nekih predstavnika studentskih organizacija sa drugih fakulteta, i zaista mi nikad neće biti jasno kako je to moguće. Naime, politika se itekako bavi studentima, pa i položajem tih studentskih organizacija, dok se ovi ne smeju baviti politikom. Pa šta bi uopšte bilo političko pitanje na fakultetu koje bi bilo opravdano zabraniti? Ako ja odem tamo i postavim plakat-poziv na učešće u časopisu ZAPAD, ovi dođu i skinu. Ne, nije to zato što se radi o političkoj stvari, već zato što piše "Zapad". Njima je to dovoljno da osude. Da je pisalo "Istok" ili "Istočnik" (za koji je, čini mi se, pisao i onaj pomenuti prof. Mitrović), ostalo bi godinama na tom mestu.
Ali vratimo se na ono političko. Šta bi to smetalo fakultetu ako bismo mi otišli tamo i postavili plakat u kojem pozivamo ljude da se uključe u kampanju za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije? Pritom, mi smo radili već anketu na tom fakultetu i u zavidnom primerku dobili podatke koji nisu nimalo sjajni (više od polovine ispitanih studenata sa Filozofskog su protiv decentralizacije i regionalizacije), ali sve to tajno, jer znamo da nas niti profesori, niti administracija tog Fakulteta ne bi pozdravili u toj akciji. Šta bi, dakle, bilo problematično ukoliko bismo studente pozvali na to da razmišljaju (i) politički? Zar nema svako od akademskih građana ipak neki nivo odgovornosti za ono što se događa na političkoj sceni? Zar ne bi trebalo tome da ih nauči sam Filozofski fakultet? Dok se takve stvari forsiraju u Novom Sadu i Beogradu, u Nišu se studenti uče da beže od politike kao od kakve aveti. Gradi se, a u stvari samo čuva, apolitična i ksenofobična zajednica.
Ne mozes da kazis suprotno jer upravo citam: Tema: LDP - vredi ili ne? u kojoj je jasno naglaseno na pocetku da je Differnetia ucestvovala u akcijama LDP u odredjenom obliku.
Čak i da se fakultet ne slaže sa tim da se u njegovim prostorijama forsira jedna politička opcija, to ne bi trebalo da bude posao studentskih organizacija. Da smo tražili plakat da okačimo u vašim prostorijama, i to plakat neke, recimo, zajedničke trebine LDP-a i Diferencije, uz još neke nevladine organizacije, vi biste mogli da kažete: "Čujte, mi nismo LDP-ovci, mi više volimo DS, DSS (ili nešto treće), pa idite dalje s tim, ne podržavamo." Isto tako i fakultet može da se ogradi i kaže da su ti plakati gadni, da su separatistički i slično, ali onda postavljam pitanje: Kako je moguće da u Nišu Pravni fakultet dozvoli organizaciju skupa pripadnika SRS-a, tribinu sa naslovom: Velika Srbija - mit ili stvarnost? Naravno, na čitavom fakultetu, kako Pravnom tako i Ekonomskom, videli su se plakati tog skupa. Sa druge strane, na tom fakultetu sjajno funkcioniše i deklarisano klerofašistička, pravoslavno-ekstremistička organizacija Dveri Srpske. Mislim da imaju čak i svoje prostorije unutar fakulteta. Na filozofskom od skora postoji nekakva organizacija sličnog karaktera, koja se zove Despot Stefan ili tako nešto, koja okuplja studente istorije. (Kakva slučajnost da mi baš jedan od njih, inače deklarisani rasonalista, preti u mejlovima i na forumu.)
I sve je to politika. Sve to u sebi nosi značajnu političku notu, i samo neko ko je sasvim slep može da kaže da se tu radi o promicanju nekakve kulture ili istorije. Svaka od tih informacija indoktriniše izabranu ciljnu grupu i prenosi političku poruku.
Takodje za pravu saradnju sada mozete kontaktirati Studentski parlament koji je, bar se nadam, malo drugaciji.
Kad sam čuo šta je taj Parlament pomogao, kakvi ljudi tamo učestvuju i šta je politika tog Parlamenta, dovoljno mi je bilo da više i ne pomislim o njima. Šta je uopšte to? Je li to još jedna studentska organizacija pri fakultetu? Znam šta su finansirali i vidim kad izađe neki njihov oglas na tablama u holu fakulteta, ali sve je to tako promašeno da se tu nema o čemu pregovarati.
5. To trazenje lupom je dobra zamisao. Ono sto mogu da kazem je da jedino Ljubisa Mitrovic stvarno radi na nekim projektima i ima prakticnu primenu Sociologije kroz tematiku balkanskih raskrsca geokulture i mislim da bi mogao da da komentar za vas casopis jer se bavi i uticajem Zapada na ovaj deo Evrope.
Kad sam polagao kod njega zaprepastio sam se koliko je taj čovek gnevan na Zapad. Potom sam našao neke njegove tekstove koji su objavili neki pravoslavni portali i zgrozio se sasvim. Potom sam čuo da je bio (a mislim da je još uvek) član SPS-a. Sa takvim o politici ne želimo da razgovaramo.
Kada bi radili istrazivanje ne verujem da bi se zakljucilo da je vise od 15-20% studenata vezanih za drustvene nauke posetilo ovaj ili neki slican forum sto nije slucaj za zemljama u okruzenju.
Ja mislim suprotno. Ogroman broj ljudi odande je posetio forum i naš sajt, čak smo jednom kvarno podesili onaj RC u prizemlju da svi računari otvaraju kao homepage forum Diferencije (bilo pre godinu dana, možda više). Neki od najboljih studenata, i par diplomiranih filozofa, još uvek posećuju, ali uglavnom da bi omalovažili naša nastojanja, a ne da bi se priključili i pokušali konstruktivno da utiču na čitavu stvar. Problem je što se ideološki ne poklapa sa onim ustaljenim razmišljanjem na lokalu. Time dobijam pozitivan odgovor sa njihove strane po pitanju potrebe da ovakvo mesto i udruženje postoji baš ovde (u Beogradu ovakvih organizacija ima na svakom koraku, s tim što su i dobro plaćene), jer da svi misle ovako kako mi propagiramo, ne bi bilo smisla biti medijski aktivan. Međutim, ista stvar zna da dotuče, pošto već više godina radiš na nečemu, a svega par ljudi primeti i podrži. Podršku nažalost dobijamo iz Beograda u vidu dopisnika, a iz Vojvodine dolazi medijska podrška.
Dalju raspravu na ovu temu mozemo nastaviti preko mejla ili neceg slicnog jer mislim da teme koje cemo zahvatiti nisu zasluzile da remete osnovnu namenu ovog foruma.
Korisno je da se ove reči iznesu ovde, jer medijski mogu da utiču na ljude. Mogu da im približe i udruženje, a i da osvetle probleme koji u Nišu postoje. Mislim da je to verovatno i od ključne važnosti, pogotovo za ljude iz Niša.
PS: Ako budeš imao volje da kritikuješ nešto što ne valja na lokalu, na fakultetima, ako si u toj materiji, bilo bi dobro da tako nešto izađe u časopisu. Niš mora da se oštro kritikuje da bismo stvorili masu ljudi potrebnu za preokret, za suštinsku promenu vrednosti.