|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 10.12.2007. 04:39 » |
|
Najpre sam došao do ideje da bi Zapad morao da bude obimniji, da sadrži veći broj tekstova. Da se makar na tome poradi. Međutim, kako je malo ljudi u Diferenciji i kako se ne može postići neko značajnije pobošljanje što se obima časopisa tiče, mislim da bi Zapad morao da dobije partnera, odnosno da postane glasilo i medij više bliskih nevladinih organizacija. potrazhiti partnera je dobro u situaciji kada pravilno politichki orijentisane ljude mozhesh da izbrojish na prstima jedne ruke. dok je tako samo bi ti imao probleme da sastavish chasopis, da ne stane, ali bi to sve bilo zanemarljivo. zashto ne pitash studente po fakultetu da i oni pomognu, da urade deo za kulturu? video sam da na filozofskom pokrecu neki chasopis. vidi ko ce tamo da pishe i umeju li da pishu pa kontaktiraj. bolje da taj koji vredi pishe za ozbiljan internacionalni chasopis koji ima visoke ambicije nego za neki tamo lokalni i to studentski chasopis. ja cu isto da se raspitam shto se kulturnog dela tiche.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Imagine
Sumnjiv tip
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 10.12.2007. 23:43 » |
|
"Domaci izdajnik" Onda sam razmišljao o nečemu što mi je ostalo u sećanju iz razgovora sa g. Popivodom i o čemu sam razmišljao čak nekoliko sati... Priznajem, bio sam dosta frustriran kad sam čuo njegov tek usputni komentar. Naime, baš se radi o ovome što je Branko primetio, odnosno njegov drug, da je Zapad poput nekog pamfleta ili flajera, nekog biltena, a ne časopisa. s obzirom da sami finasirate sajt, sami uredjujete Zapad, mislim da nemate razlog za "frustriranost", ili, bolje receno, nezadovoljstvo. zapad, svakako nije liflet, niti flajer, moze se reci da je elektronski bilten, ili newsletter, sto ne treba shvatiti u pezorativnom smislu. ukoliko ga cita par hiljada ljudi, ostvario je svoj cilj. bilten no1 na zs, vec drugu godinu, mesecno procita oko 2000 posetilaca, sto je zaista respektabilna cifra, s onzirom na tiraz srpskih stampanih medija (naravno, onih ozbiljnijjih). neko ga je linkovao na indeks.hr, sarajevo-x.com, ostao je na zs, i eto citaoca. Ovo je, dakle, poziv drugim nevladinim organizacijama, pa i političkim strankama (LDP-u, zašto da ne), da se uključe u medijski projekat koji smo započeli. Njihova uloga ne bi bila tek takva da prikupljaju tekstove, već bi svaka od tih imala sopstvene ljude ili čoveka koji bi bio ujedno i jedan od urednika časopisa. Diferencija će od svoja dva urednika dati jedan glas pri odlučivanju o tome može li koji tekst da prođe, dok bi isto tako i druge nevladine imale pravo na po jedan glas. Shodno tome da ćemo birati da to budu NVO koje su ideološki slične jedna drugoj, mislim da tu ne bi moglo biti problema. Pa čak i ako neka od ovih bude ideološki odskakala, glasovi NVO koje su članice uredništva Zapada se broje i odluka o tome hoće li se neki tekst naći ili ne - zavisi od broja glasova koje dobija za i protiv. evo, forum nvo, iliti lingva+crnpscs, kv centar za ljudska prava+zasmisli srbiju, spremni su da pomognu. posto sam u protekle tri godine "istrosio" masu poznanika, prijatelja za pisanje mesecnih blogova, a blogovi su vlasnistvo zs, mozete iskoristiti par eseja, koji su i danas aktuelni. poput "srbija u tragovima", "nema promene bez promaje", "gusteri i muslimani", "dzelati i zrtve"...ili neki drugi tekst za koji urednistvo zapada smatra da je adekvatan. ne morate navoditi ni izvor, cilj nam je da te tekstove sto vise ljudi procita. znaci, vasi su. u narednom periodu, blogove koji ce se publikovati na zs, mozete slobodno preuzimati, (zs ne treba reklama, nekomercijalan smo sajt, znaci, slobodno ih publikujte kao tekst koji je pisan za diferenciju, tj. zapad). tu je i knjiga "gradjanin i civilno drustvo", kao i ostale publikacije, koje su aktuelne, a koje mozete publikovati u nastavcima. Ali da vidimo hoće li nam se stvarno neko pridružiti. evo, "izdajnice", posto smo zs zapoceli na isti nacin kao i vi, bez icije finansijske podrske, kao sto to radimo vec 10 godina sa nasim drugim sajtom, mi smo spremni za saradnju. nema poterbe ni za kakvom formalnoscu, nema potrebe da neko iz foruma nvo bude clan urednistva, cilj nam je da zapad postane ono sto ste zamislili, a i da diferencija ojaca kao nvo, jer nam je programski bliska. moja preporuka je da ne mesate politicke stranke u uredjivanje zapada, jer stranke, ukoliko zele, imaju i nacin, kao i sredstva da izdaju svoje casopise. uostalom, ukoliko bi se ukljucio ldp, svakako bi to izazvalo revolt kod simpatizera ili clanova ds, kao i politicki neopredeljenih, a gradjanski orijentisanih pojedinaca, a sto bi rezultiralo bojkotom zapada. edit: "trumane", vec si dao odgovor, nemam potrebe da opet trolujem topik :))
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Thinking is more interesting than knowing, but less interesting than looking."
|
|
|
|
Nebojsa
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 14.12.2007. 22:09 » |
|
Sta se dogadja sa casopisom? Nema vise komtentara?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 15.12.2007. 01:56 » |
|
Nema novih komentara. Konsultovao sam se sa kolegom koji je sa mnom urednik Zapada u vezi sa nekim dokumentom koji pripremam da ponudim drugim organizacijama za koje smatram da bi mogle da budu partnerske pri objavi ovog časopisa.
No, zauzet sam jer spremam ispit pa će i to da sačeka (inače verovatno ću otvoriti novu temu). Sledeći broj Zapada mora da ima bar 30 stranica i da ima bar dve partnerske organizacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 16.12.2007. 21:50 » |
|
Neverovatno ali se potkrala jedna greška, i to veća. U jednom od podnaslova stoji "Usravan hod" umesto "Uspravan hod". Radi se o strani 8 i tekstu Dragane Ćorić.
Inače, u gužvi sam tako da još nije gotov dokument kojim ću pozvati građanski orijentisane pojedince i nevladine organizacije da učestvuju u daljoj publikaciji časopisa, počev od trećeg broja (verovatno izlazi krajem marta 2008. godine).
Drugi broj je ispravljen, a pošto tek treba da verifikujemo u NBS, popravka greške nam puno znači. Dojavila ju je Novinarčina (sa foruma), tako da se i ovom prilikom zahvaljujem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 07.02.2008. 23:47 » |
|
Pristiglo na nasu adresu; autor je Jovan Stefanovic, verovatno povodom casopisa Zapad: Trabunjati = zna se sta je ....! A tvorci textova bas trabunjaju i mnogo toga iz stvarnog zivota zaboravljaju kada pisu za svoje licno SAMOZADOVOLJAVANJE fix ideja koje nikome i nicemu ne sluze. Pisanje o "ovom" i "onom" nicemu ne sluzi kada ne stize u siru javnost! Nacesce se u texstovima ispisuje, objasnjava, preporucuje teoretska DEMOKRATIJA i to ZAPADNA, a koja, kako se ispostavlja je "demokratsko=narodno" nametanje - sto znaci SILOM svuda prisutnih MOCNIKA, "ogrnutih" finansijskom silom stecenom sumnjivim rabotama preko noci - a ima bezobraznika koji to praktikuju i danju, a da sve bude legalno, "pokriveno" je plastom institucija koje rade kao podmazan-podplacen "demokratskim" mehanizmima vlasti bogatih, koji bi da uvecaju svoje nikad sito neposteno steceno na sirotinji bogatstvo! Primera za to su bogati, koji neznaju koliko su bogati, pa iz "straha" hitaju novim raznoraznim nepostenim mahinacijama imecima, kako bi se osigurali! MAJKROSOFT bi ba proguta Yaho, iz straha od Google-a! Trucam ja, a jos vise trucaju svuda svakojaki prisutni koji nikoga ne interesuju, jer obican svet nije "u oblacima" vec na nesigurnom tlu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stole
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 24.02.2008. 03:11 » |
|
Postovani Imagine, domaći Izdajniče...
jednom prilikom moj dobar prijatelj, ujedno i recezent moje knjige Čedomir Antić, na Blogu b 92( dok ga nisu samovoljno skinuli, iako su ga ranije mesecima molili) je rekao da ne želi da ulazi u diskusiju sa ljudima koji nemaju ime i prezime već se kriju iza nadimka. Ja sam Sasa Mladenovic, čovek čiji je roman obeležio skromnu svečanost desetogodišnjice protesta, koji je imao promocije u Nišu, Novom sadu, Beogradu,....Kome su na promociji govorili saborci iz protestantskih dana (čedomir Antić, Mišo Gavrilović, Ivan Marojević, prof dr Marija Bogdanović, Pero Jelić...)., tako da to što niste čuli za roman je samo znak koliko ste uopšte zaintereovani bili za taj datum kog smo mi proslavili na bedan način ipljuvani što od ekstremista (Justinijanci...) vama sličnih, republiku sam čitao od svoje četrnaeste godine, 1989. Dobijao je moj otac kad dobar deo Vas nije ni znao šta je demokratija. Kad je dobar deo Vas uživao u blagodetima socijalističkog blagostanja. Ja sam to "blagostanje" osetio na svojoj koži! Moj otac je bio član UJDIJA,...naivni pobornik demokratije još dalekih sedamdesetih... U to vreme su današnji borci za demokratiju i ljudska prava čvrsto grejali birokratske stolice sivih kancelarija bivše administracije...
Bavim se medicinom, pišem romane i stvarno mi je žao što trošim reči na NIKOVE. Svaki čovek koji drži do svojih reči i dela ima svoje ime i prezime.
Čitava ova vaša rasprava podseća na tužnog cirkuzanta koji udara doboš dok se opruga za navijanje ne razvije.
Mi učesnisi devedesetih znamo ko je bio ko, znamo koliko se para trošilo na letke, gde su štampani...Mi koji smo bili tamo, a onda smo nastavili da se bavimo onim što smo učili.
Postovani Image bolje ćutite. Nije Pitagora džaba rekao Ili ćuti ili reci šta je bolje od ćutanja. A ti Izdajniče, mlad si dečko, ne sumnjam da si pametan i ružno je da se predstavljaš kao domaći izdajnik. Lepše je da ti ime i prezime stoji ispred rezultata. sve ovo je igra, a ti si ipak buntovni dečak. Veruj, druge države sem ove naše Srbije nemaš, niti drugog naroda. Ostali...neka im je na časti....
P.S. Izdajniče izneo si par neistina u vezi mene. Ja nikada, nikoga nisam nazivao izdajnicima, naravno, osim tebe. Ali to je tvoj izbor. Pamet u glavu i knjige u šake.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stole
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 24.02.2008. 11:16 » |
|
Jos nesto... Vidim da razmisljate o mestu za reklamu LDP-a?! Zlo i naopako! Ko je velikosrbovao 96? Koga je lično krstio Amfilohije? Ko je nosio tri minđuše u uvetu? Šta su značile te minđuše za njega? Srbija, Republika Srpska i Srpska Krajina. Kako je Samardžić palio šovinističkim nadahnućem s početka devedestih? A da li su sad to ovi..borci za građansku svest? Sve ovo liči samo na plastičnu hirurgiju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Građanin

Duh bunta: +12/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 24.02.2008. 12:06 » |
|
Neki su nacionalisti i šovinisti bili nekada, a drugi su to ostali i do danas, i postaju predsednici države, ministri u vladi, predsednici vlade. Poštovani u svojim lokalnim zajednicama. Poštovani u medijima. Dobijaju pare poreskih obveznika u džakovima, zalažući se i dalje za Veliku Srbiju. Jedni uče i menjaju se, drugi ostaju zatucani i zli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +61/-27
Na mreži
Pol: 
Tko je Dzeremi Bentam?
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 24.02.2008. 14:14 » |
|
Ne mogu ozbiljno da shvatim ljude koji u jednom trenutku zauzimaju jednu ekstremnu poziciju, a nakon toga predju na drugu - takodje ekstremnu. Sa takvim ljudima nesto nije u redu, sto kaze Stojan - smesni su. I ceo LDP se sastoji od tih smesnih likova koji lece savest ( komplekse ) prosipanjem pameti ovom narodu. Ako admin hoce, neka prebaci ovaj post na temu o LDP-u. Inace, mislim da bi bilo glupo da Zapad reklamira LDP, treba da pokazete nezavisnost...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 24.02.2008. 14:41 » |
|
Ideje LDP-a se programski ne razlikuju od ideja Differentia-e, i tako časopisa Zapad. To je prvi razlog da se na našem sajtu nađe link ka LDP-u kao jedinoj ozbiljnoj političkoj opciji, stranačkoj političkoj opciji koja je aktivna u Srbiji, a možda i najprogresivnija na Balkanu (budući da u Hrvatskoj, BIH, Makedoniji i Crnoj Gori ne postoji ideološki toliko snažno utemeljena ideja građanskih sloboda i ljudskih prava kakva postoji u kadrovskom i programskom potencijalu LDP-a). To da li će LDP uzvratiti nije naša stvar, ali bismo voleli da primete da još neko u zemlji, mada ne u partijskom sektoru, radi na sličnoj ideji (uz Inicijativu mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žena u crnom i sličnih slobodarskih, denacifikatorsko-mirotvorskih organizacija).
A prigovor o tome da se lider te partije našao u jednom trenutku na strani desničara, onih koji sada vode Srbiju, na strani Tadića, Koštunice i Nikolića, zalagao se za Veliku Srbiju i slično, otpada ako se ima na umu da ljudi odrastaju i čitavog života uče. Ako bi Tadić ovog trenutka prestao da zastupa ideje centralizma i nacifikovanja Srbije, ja bih ga podržao kao što podržavam u ovom trenutku lidera LDP-a i LDP uopšte. Međutim, neki ljudi se ne menjaju. O tome je već Branko govorio, i to je žalosno. Najčešće je to u zatucanoj sredini koja ljudima ne dozvoljava da uče i razvijaju se, da postaju nešto drugo, da se menjaju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 25.02.2008. 01:11 » |
|
P.S. Izdajniče izneo si par neistina u vezi mene. Ja nikada, nikoga nisam nazivao izdajnicima, naravno, osim tebe. Ali to je tvoj izbor. Pamet u glavu i knjige u šake. Ovo je za hajlajt. A Domaci cuti. Je li Domaci, slazes se sa Stoletovom izjavom da si izdajnik?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 25.02.2008. 02:04 » |
|
Pre svega, Imagine mi je preporučio da postavim ovde njegov odgovor koji mi je poslao putem e-maila: aleksandre, nocas sam prevodio saopstenje na engl. i dobio poruku o diskusiji na differentia forumu. mrzi me da odgovaram, lik nema pojma, pokusava da promovise neku knjigu, a takve idiorarije ne citam. zasto bih citao nesto u cemu sam ucestvovao, organizovao. jedino sto me moze iznervirati jeste kada mi neko prebaci da da sam u titoizmu uzivao, sto je notorna glupost. nkada nisam bio clan sk, jer sam tadasnji sistem prezirao, naravno da sam imao problema i tokom osamdesetih, nisam mogao da ostanem asistent na faksu, ukoliko ne udjem u sk, sto sam naravno odbio, nakon toga u je-ne-a... nikada nisam nista dobio od drzave, kao ni moji roditelji. prezirao sam milosevica jos 86, kada se pojavio na politickoj sceni, kao sto sam prezirao i spo, ds '89. (zbog cavoskog, milosevica, r.noga..), moje prvo aktivno politicko angazovanje je bilo u deposu, 92, trajalo je 6 meseci (jul '92-januar '93), kada sam ih napustio zbog nacionalizma, i uclanio se u gss. bije me glas cudaka jer sam okrobra 2000 odbio da prihvatim da budem ministar za nacionalne manjine, a sto su dogovorili svilanovic i kostunica, ili ambasodir u sofiji,(vecina funkcija je bila dogoverena jos krajem septembra), umesto cedomira radojkovica (jer su ta mesto pripadala gss). sto znaci, ucesce u vlasti me nikada nije interesovalo. ostao sam upamcen, kao jedini lik, (politicki angazovan od ranih devedesetih) koji je odbio da ucestvuje u vlasti, sto sam ponovio i 2002, kada mi je nudjeno da postanem sef vladinog tima za smanjenje siromastva u srbiji. odbio sam i 2005 da postanem clan predsednistva ldp, imao sam vise razgovora sa cedomirom, a imam desetine razloga zasto nisam pristao, kao sto sam odbio i decembra 2004. ponudu ds da vodim resorni odbor za saradnju sa nvo i sindikatima. zasto sam ti ovo napisao:)) dobronamerno, jer se forum ne vodi tracarenjem, nikada necete imati kredibilitet koji ima zs, od koga zaziru i celnici ds, ldp, beogradskih nvo. samo istinom, a ne nagadjanjima, mozete postati respektabilna organizacija. A sada da objasnim zašto nisam dao odgovor na tu "opasku"... Ovo je za hajlajt. A Domaci cuti. Je li Domaci, slazes se sa Stoletovom izjavom da si izdajnik? ... i štipkanje o mom izdajništvu. Moj nick na forumu glasi "Domaći izdajnik", to je istina. I ako bi me ko prozvao izdajnikom, sa velikim početnim slovom "I", to bi bilo u redu jer bi to bilo i dalje ismevanje ovog pojma "izdajništva" koje se javlja u komunizmu, pa traje preko Miloševića i Mire do današnjeg Koštunice i njegove desne ruke - Velje Ilića koji taj pojam u potpunosti reanimira. Međutim, ako me ko prozove "izdajnikom" sa malim početnim slovom u tom pojmu, video bih da je to jedan od ovih gore pomenutih kadrova, dakle neko naklonjen režimima koji su za svoje poraze i katastrofalnu politiku pokazivali prstom na druge i izgovarali - Izdajnik! Izdajnik! a mnogi od tih na koje se pokaže završili bi ubijeni (ova mera nije baš toliko uvežbana kod Velje i Voje, ali je jasna kod Slobodana i Mire); dakle, video bih da sa takvim nemam o čemu više da razgovaram. Gospodin Saša može da se uvredi, a može to i da shvati kao dobronamernu kritiku. Ja se samo nadam da će njegov politički stav u jednom trenutku početi da preispituje političku stvarnost, i da donosi nove zaključke o pojedincima, nevladinim organizacijama i nekim političkim partijama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stole
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 22.03.2008. 16:06 » |
|
1. O doticnom gospodinu kome je sve nuđeno, a sve odbio! Šta reći?! Veličina čoveka je da se prihvati odgovornosti onda kada je najteže! Odbiti-sumnjati u vlastite sposobnosti, biti svestan vlastitog neznanja a sve to leži u patološkoj želji da se vazda mora biti u pravu! Greši onaj ko radi, onaj ko ništa ne radi nikada ne greši i uvek je u pravu!!! Dotični gospodin neka nastavi da prevodi nečije radove, neka i dalje odbija svaku društvenu odgovornost jer će uvek moći da pametuje, a kritika je nešto što pokreće naše posrnulo društvo. Zaista, nama su stvarno potrebni kritičari. Biće On velika istorijska ličnost...Dotada ne mora da čita moje knjige, jer kako Kiš kaže, draži mi je jedan čitalac od sto čitača!:-)- 2. Izdajnik je bila prva reč u rečenici, te stoga je bila velikim slovom. O LDP-u....poznajem razvoj Bore Šnajdera...čitava mentalna konfiguracija njegovih sledbenika se ne razlikuje od onih s početka devedesetih! Ostrašćenost, poistovećivanje sa harizmom vođe, oholost, nedemokratičnost, progon partijskih neistomišljenika....ali ne treba trošiti reči....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Imagine
Sumnjiv tip
Van mreže
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 22.03.2008. 16:55 » |
|
1. O doticnom gospodinu kome je sve nuđeno, a sve odbio! Šta reći?! Veličina čoveka je da se prihvati odgovornosti onda kada je najteže! Odbiti-sumnjati u vlastite sposobnosti, biti svestan vlastitog neznanja a sve to leži u patološkoj želji da se vazda mora biti u pravu! Greši onaj ko radi, onaj ko ništa ne radi nikada ne greši i uvek je u pravu!!!....
stole, prijatelju :-) bas si frustriran zbog svoje "knjige". jbt, tako dragoceno svedocanstvo, a nema citalaca!? naveo si me, svojim idiotarijama na forumu, da navedem sta sam odbio, i nikada se ne kajem zbog toga, jer, ono sto sam radio od oktobarkih promena, mnogo je znacajnije od onoga sto bih realizovao kroz neke funkcije. a sta sam sve uradio, zna moje okruzenje, ali i tzv. "politicka elita" :-) nisam kritizer, vec sam kritican prema svemu sto je devijantno u srpskom drustvu, a pokusavam kroz vise aktivnosti da ublazim posledice tih devijantnih pojava. Dotični gospodin neka nastavi da prevodi nečije radove, neka i dalje odbija svaku društvenu odgovornost jer će uvek moći da pametuje, a kritika je nešto što pokreće naše posrnulo društvo. Zaista, nama su stvarno potrebni kritičari. Biće On velika istorijska ličnost...Dotada ne mora da čita moje knjige, jer kako Kiš kaže, draži mi je jedan čitalac od sto čitača!:-)-
ne prevodim "necije" radove, vec svoje :)) ponekad, prevodim izjave, pisma, govore... pok. Djindica, sa ciljem da medjunarodna javnost bude upoznata sa njegovom vizijom. ukoliko to ne cine mediji, sociolozi, tzv. "analiticari", a niti stranke koje se danas zaklinju u njega, ja to radim u slobodnom vremenu. nemam aspiracija da postanem "istorijska licnost", tu privilegiju u srbiji imaju najgori :-) tako da nemam nikakvih iluzija, a niti zelju. btw, ukoliko imas par citalaca svog remek dela, treba da si srecan. dobro je sto si citirao kisha :-) pozdrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Thinking is more interesting than knowing, but less interesting than looking."
|
|
|
|