@ Trumane,
otpor je osnovan oktobra '98, u bgd, a osnivaci su bili par mladih ljudi iz SDU. posle prve akcije, koju su odradili sami, isrtavanje grafita sa znakom pesnice (ruze) po bgd, simbolom otpora, dvoje mladih su uhapseni, kaznjeni na po mesec dana zatvora. nakon toga su i ostale opozicione stranke odlucile da se podmladak stranaka ukljuci u neformalni pokret, jer je akcija par aktivista izazvala represinu reakciju milosevicevog rezima. u novembru '99 su svi odbori ds, gss, dss u srbiji dobili po desetak sablona (kartonskih), kao i desetak kolor sprejeva, crvenih i crnih. aktivisti omladine ds, gss, bilo je i nestranackih klinaca su iscrtali grafite u bgd, kragujevcu, kraljevu, novom sadu. za nis nisam siguran. u prva 4 grada su osnovani omladinski pokreti otpora. bezi ikakve finasijke podrske.
nakon bombardovanja, septembra '99, NDA (americka nvo) je finasirala zakup kancelarija, na godinu dana, u 14 gradova u srbiji. tada su se u otpor masovno uclanjavali mladi, sve opozicione stranke su imale svoje aktiviste, medju kojima je i dss, (vidim da je imas u potpisu), kao i mladi koji nisu bili partijski opredeljeni. poceli su performansi, regionalne tv u gradovima gde je na vlasti bila koalicija zajedno, prenosili su njihove aktivnosti, sto je izazvalo veliko interesovanje, simpatije javnosti. ove aktivnosti su kulminirale tokom leta 2000, pred septembarske izbore, kada su aktivisti otpora masovno hapseni, prebijani (imas video zapis, na topiku 5.oktobar (
http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_08/index.htm ) kako policija brutalno prebija aktiviste otpora na novom beogradu (avgust 2000). cinjenica je da je otpor imao znacajnu ulogu na rezultate septembarski, saveznih i predsednickih izbora 2000. nakon 5.oktobra, pratili ste nnjihovo angazovanje, koje ne bih komentarisao.
da rezimiram, otpor je imao finansijsku podrsku, od septembra '99 do 2001, NDA, ali i ostalih medjunarodnih nvo. cinjenica je da je kontrolu primljenih sredstava vrsilo predsednistvo otpora (neca konstantinovic, slobodan homen, ivan marovic, ivan andric.) za koju se ne moze reci da je bila transparentna, jer mi se clanstvo zalilo, kako u kg, kv, pozarevcu...jer su dobijali minimalna sredstva kojima su mogli samo platiti materijal za performanse, ali nisu imali nikakve honorare, izuzev predsednika oo koji su dobijali po 50 dem, a u toku 2001 i 2002, po 100 dem.
btw, iz otpora, ciji sam bio pocasni predsednik, ne samo ja, vec desetak ljudi, sto iz stanaka, sto nestranackih, povukao sam se krajem septembra '99, zbog masovnog priliva krtica, iliti dousnika db i tadasnjeg kos-a, koje nisam mogao zamisliti u takvoj organizaciji.
verovatno si razocaran sto je i dss imao svoje clanstvo u otporu, cak su nekim gradovima, predsednici oo bili clanovi dss :)) naravno, rezim je znao za svaki cent koji je usao. koliko je sredstava otpor dobio, moras pitati necu (nenada) konstatinovica, slobodana homena, ivana andrica.
jbg, istrolovao sam topik, sorry.
p.s. necu biti u prilici da odgovaram, jer cu naredna tri dana biti odsutan.
p.ps. @provincijalac, moguce je da sam ja doprineo svojim postovima da se komentari ne pojavljuju. obecavam da se na ovom topiku vise necu javljati.