Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Da li je Differentia prvi intelektualni projekat na mrezi?  (Pročitano 7380 puta)
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 24.06.2006. 11:01 »

Jednostavno, jesmo li mi prvi i jedini inelektualni centar na webu? Inspirisao me je novi naslov nekih foruma ovde, od juce. Ispunjavamo neke glavne uslove:
1.okupljamo mladu inteligenciju,
2.imamo demokraticnost na forumu i dajemo najbolji primer gradjanskog ponasanja,
3.imamo konkretne planove i angazovani smo,
4.imamo viziju za boljitak i nje se drzimo,
5.imamo najmanje prostaka na forumu, ako ne racunamo one koji pisu neregistrovani.

Ja mislim da moramo da budemo ponosni sto smo ovo pokrenuli. Pitanje je vremena kad ce ovo web mesto postati centar okupljanja inteligencije ne samo Nisa nego i onih iz bivsih SFRJ republika. Problem je mozda sto se organizacija u naslovu izdvojila kao lokalna.
« Poslednja izmena: 28.04.2008. 00:56 Domaci izdajnik » Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 24.06.2006. 12:09 »

Da, samo što sam ja poluinteligentan  smejanje  pa kvarim prosek. Ali u svakom slučaju se slažem. Siguran sam da u regionu nema sličnih projekata, niti da postoji Forum sličnog ili kvaliteta blizu ovog.

Istina, trebalo bi da prođe nešto vremena da bismo iskristalisali teme, običaje (da se ne pišu poruke od dve rečenice ili poruke koju čini par smajlija, što je čest slučaj na smešnim web diskusijama) da se argumentuje stav, da se diskurs razvija na visokom nivou poštovanja sagovornika, itd. Ali i do sada smo zasigurno pokazali mnogo više od drugih poznatih foruma.
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #2 poslato: 25.06.2006. 19:01 »

Forum kako ga ja vidim nema posebnih mana, ali ako se od svih korisnika "trazi" da se ponasaju na odredjeni nacin, onda dolazimo do problema. Naime, sada svaki iole inteligentan "covek" ili "zena" moze nauciti sistem po kome funkcionisu forumi - "add post", "odgovori"... "add topic", "posalji", etc. To ne znaci da svako od njih ume da osmisli jednu koherentnu recenicu niti da odgovori na pitanje postavljeno...

MIslim da su teme na forumu sasvim u redu i da je ponasanje na forumu nesto sto moze u odredjenoj meri da se kontrolise, ali ako se previse korisnika iskljuci ili se napravi polisa iskljucivanja ljudi koji nemaju isto misljenje ili ikakvo misljenje, onda ovo vise nece biti forum vec grupa ljudi koja zeli medjusobne pohvale i stvaranje ideologije. To, s jedne strane i nije tako lose... ali ovo nije fan-club niti bi trebalo da bude, pa samim tim ni ideologija kao takva ne sme da preraste u dogmu.

Differentia Forumu sada ide sasvim dobro.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #3 poslato: 01.07.2006. 12:36 »

Fino mesto, samo ne idu politika i pametne stvari. Svasta je nabacano ovde a jos je pod udruzenjem gradjana. Mnogi se osecaju kao da nisu pozvani jer nisu clanovi udruzenja. Tako su meni bar pricali ljudi kojima sam slao ovu adresu.
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 02.07.2006. 14:16 »

Verovatno je pomalo i kontradiktorno tako govoriti, ali neka ova tema ostane kao kritika ostalih mesta na web-u koja se sve više, čini mi se, prostituišu: pišu se poruke od jedne do dve-tri rečenice, postuje se više smajlija nego reči, obimne poruke smatraju se "filozofiranjem" a njihovi autori ludacima... Na drugim pak postoji visok stepen cenzure, te ako bi kontrolori primetili nešto što se ne uklapa u njihovu ideologiju, brzo bi poruka bila izbrisana i to bez obaveštenja (B92 npr.).

Pa ipak, jedna druga stvar možda karakteriše u startu ovaj forum kao drugačije mesto u odnosu na ostale web lokacije sa karakterom razgovora i diskutovanja. Naime, ovde imamo određene sektore pri čemu oni koji nemaju šta da kažu - valjda trolovi - brzo promene lokaciju ili drugim rečima: pobegnu tamo gde mogu da pišu svoje smajlije i poruke od jedne rečenice. Na taj način mi postavljamo jedan drugačiji - viši - standard. No, potrebno je da se i čuje za nas kao takvo mesto.

Primer foruma sa kojim se možemo porediti je Forum kreativnih ljudi. Pa ipak, ako budemo tamo pogledali kritičke odeljke, videćemo da se kvalitetom diskusije ne razlikuju od ostalih foruma, sem u tome što su poruke nešto duže.

No, ovo bi najpre trebalo da bude mesto gde možemo uživati u razgovoru sa ljudima koji imaju šta da kažu, dakle sličnim nama.
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #5 poslato: 03.07.2006. 13:46 »

Najveca razlika izmedju ljudi koji na ovom forumu postuju i onih koji "bi" ali nekako se ne osecaju kao deo tima... jeste u tome sto ti ljudi imaju i dalje onu zadrsku tipa: ma daj, nije nama tako lose... a sta bre oni mogu da promene... i sl. Naravno bacam akcenat na ONI... NAMA... problem je u tome sto Nislije nemaju osecaj da nesto mogu promeniti!
Ne znam kako to menjati.

Predlozi?
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 03.07.2006. 21:33 »

Haj'mo ipak s početka.

Kažeš da se delimo po tome što mi kažemo da nešto moramo i možemo promeniti, ili pak moramo menjati bez pitanja o tome možemo li. I ja držim da je to jedan zreo i ispravan stav, buntovnički, revolucionarni, stav ljudi koji očekuju nešto od svog života. Ljudi od akcije.

S druge strane su ljudi koji kažu, po mom mišljenju (mnogo više de-motiva postoji):

1) Mi smo obični građani/građančići, ergo mi ništa ne možemo da promenimo; dalje: ništa ne pokušavajmo,
2) Nama i nije tako loše, bilo je i gore; dakle, ne čini ništa, sve ide kako i treba da ide, solidno.
3) Loše je svima (u Srbiji) pa tako i nama; kad drugima bude bilo bolje, biće i nama - standardna obmana medija upućena građanima unutrašnjosti, i standardno mišljenje (prosečnog) građanina Niša. Iz tog stava proizlazi: Sve što se sada čini maksimum je, i ako li se šta može promeniti to je u domenu onih ljudi koji su politički aktivni, a ja sam tu da glasam kad zatreba.
4) Šta me briga, sutra idem preko grane (ili u Beograd). Znam i ovakvih, takav je recimo moj brat. Dakle, oni nemaju želje da nešto čine jer ih se ne tiče život onih ovde.
5) Sve je to u redu, ali ja nisam za tu stvar. Baviću se nečim pamtnijim, a vi kojima je to zanimljivo bavite se prosvetiteljstvom i oslobođenjem grada. Želim vam svu sreću i uspeh. - Ovakav stav ima gomila onih koji nas podržavaju. I, naravno, od takvih nemamo ništa.
6) Separatisti! Da bog-da crkli! - No comment. Ili možda odlazak kod psihijatra, na iq test.

Eto, to je moje viđenje onih koji me okružuju i onih čije sam komentare dobijao.
Sačuvana

Barbarus
Gost
« Odgovor #7 poslato: 13.07.2006. 13:08 »

Vec sam na jednom mestu pohvalio ovo sto radite i ne znam treba li opet to da radim. U svakom slucaju nesto novo na jugu, u unutrasnjosti. Do sada nisam naisao na forum ili sajt slicne vrste na srpskom jeziku. Da budem tacniji, nisam video cak ni beogradski forum koji pokusava nesto takvo da uradi, izuzev onih demokratske omladine ali to je stranacki forum.
Jos nisam pogledao sve. Zasad imam samo reci hvale.
Sačuvana
blistavi-um
Gost
« Odgovor #8 poslato: 16.07.2006. 02:01 »

Nista narocito, ali mozda ipak bolje od drugih gomilaskih foruma.
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 28.07.2006. 18:42 »

DISKUSIJE DIFFERENTIA FORUMA

Forum Differentia organizacije pokrenut je početkom decembra 2005. godine, kada je imao za svrhu jedino okupljanje mladih i studenata zainteresovanih oko filozofskih, književnih i kontrakulturnih tema. Vremenom ovo diskusiono mesto širi svoja interesovanja, dobija sekciju za politiku u obliku "Politički diskurs", koji će se kasnije umnožiti otvaranjem sekcija za politiku nevladinog sektora, stranačku politiku i konkretne akcije nevladine organizacije Differentia.

Diskusiono mesto Differentia trenutno broji 135 članova, ima oko 200 otvorenih tema i nešto više od dve i po hiljada poruka. U poređenju sa drugim forumima na web prostoru Srbije Differentia je slabije posećena i nije tako atraktivno mesto kao što su npr. forumi Krstarica, SerbianCafe, MyCity, pa i u odnosu na novootvoreni niški forum GradNiš.net Differentia ima manje posetilaca, članova i poruka. U Differentia administraciji kažu da je takvo stanje prognozirano s obzirom na politiku, organizaciju i ideju ovog specifičnog web mesta. Naime, za razliku od dobro i odlično posećenih foruma i sajtova, Differentia je skoncentrisana na dublji i ozbiljniji diskurs, na šta ukazuje i strogo definisan Pravilnik foruma koji od učesnika u diskusiji dozvoljava samo argumentovane stavove. Osim kulture dijaloga i diskusije forum je sebe definisao naučno-kritičko-umetničkim oblastima čime pomalo elitistički ukazuje onima koji i inače nemaju šta da kažu da slobodno produže dalje u surfovanju do šarene svaštare ili manje ozbiljnog foruma.

Poslednjih nekoliko meseci naročito je aktuelan odeljak za politiku, s obzirom na to da je u ovom odeljku pokrenut Antibeogradski front o kome su pisali i izveštavali mnogi srpski mediji. Topik je formiran u vreme dodela nacionalnih televizijskih frekvencija kada se na ovom forumu sakupilo mnogo nezadovoljnih Nišlija. Ovo je jedan od nekoliko stotina komentara:

"Obraćajući se Nišlijama, moramo pokazati da je omladina (ta koja će ostati da živi ovde, u Nišu ili regionu) toliko ogorčena beogradom (a ne vlašću kako to neki ovde tumače, jer svaka vlast će biti skoncentrisana u Centru, pri čemu je i decentralizacija samo mistifikacija onog što je sada na sceni) da ga mrzi, ali mrzi kao onoga ko te je dekadama krao, ko je otimao od nas i gradio sebi, ko danas ima tri puta višu prosečnu platu, a živimo u istoj državi. Zato, kažem, trebalo bi se boriti i obratiti našem narodu, ljudima iz komšiluka, raditi svoj posao, a beograd neka gleda i razmišlja zašto je do ovoga došlo."

Mladić iz Novog Sada komentariše: "Da bi se vampirisanje beograda i isisavanje života iz Niša i južne Srbije zaustavilo, potrebnije je daleko glasnije i dramatičnije i nasilnije NE nego ono koje vi trenutno uzvikujete. Ja nisam iz Niša, nikad nisam bio u Nišu i Niš me ne interesuje ali mi nepravda i gaženje jednog grada i regije u Srbiji smeta."

Kao prilog akciji protiv beogradizacije dostavljene su i mape regionalizovane Srbije u nekoliko verzija. U tekstovima tokom čitave diskusije Beograd se piše malim početnim slovom kao izraz nezadovoljstva autora tekstova i komentara. Neki će takvu akciju i ponašanje mladih niških i studenata iz drugih delova Srbije ogorčenih odnosom Beograda prema unutrašnjosti nazvati govorom mržnje, drugi će akciju i buduće aktivnosti ove organizacije i foruma razumeti kao prvu pobunu protiv Beograda ljudi sa jugoistoka Srbije. Jedni nalaze da je ideja previše radikalna, dok drugi očajavaju što se ne primenjuju još radikalnije mere jer je, kako kažu, "kap odavno prelila čašu".

Jedno je sigurno: Forum Differentia jeste prvi intelektualni web prostor juga i istoka Srbije, i mesto okupljanja mladih, ambacioznih ljudi koji ne žele da posmatraju kako drugi o njima odlučuju, već sopstvenim naporom pokušavaju sami da kreiraju svoju budućnost. I u slučaju ako bi se sve ispostavilo kao uzaludno, zasigurno ne bi moglo biti pogrešno pokušati.

A. Kekenj
28. jul 2006.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 28.07.2006. 21:37 »

Dobar je tekst. Mogao si da proguras malo vise politicku orijentaciju ako ces slati to negde, ali nema veze. Ovo ti je kao nesto preterano objektivno, neutralno.

Dobre su i ove nove tabele u forumu.
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 29.07.2006. 15:21 »

Trebalo je da spomenem i onaj deo vezan za klerofašizam i nacionalizam. Ali možda nekom drugom prilikom (recimo da ovakve tekstove valja pisati svakog drugog meseca).
Sačuvana

milos
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +20/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 29.07.2006. 18:05 »

Ako bi sistem obrazovanja unistio revolucionara, buntovnika u covjeku (sto uglavnom i cini), takav covjek bi bio izgubljen. Izgubljen, to znaci da bi pripadao stadu. A pripadati stadu znaci biti izgubljen iz razloga sto se sva djelatnost istog svodi na - blejanje! Pa, blejalo se iz stada ovcica, ili religioznog stada, ili obrazovanog stada itd., sasvim je svejedno.

Ovaj forum je neuporediv jer ima snage da ukazuje na blejanje; jer ima snage da se ne slaze sa blejanjem; jer ima snage da ukazuje kome blejanje ide u korist, a kome steti; jer ima snage... Da, neuporediv je, tako je dovoljno reci - jer ima snage! Slazem se: dosta blejanja! Zvrko
Sačuvana

Volim te Crea. Svim srcem svojim i svom dusom svojom.
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 29.07.2006. 23:11 »

Da, motivise, jedan od retkih koji to cine. Poziva na delovanje.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 30.07.2006. 13:14 »

Citat: "milos"
Ovaj forum je neuporediv jer ima snage da ukazuje na blejanje; jer ima snage da se ne slaze sa blejanjem; jer ima snage da ukazuje kome blejanje ide u korist, a kome steti; jer ima snage... Da, neuporediv je, tako je dovoljno reci - jer ima snage! Slazem se: dosta blejanja! Zvrko

Dobro govoris, o Milose!
Stvar je u tome sto ovde ne trpimo one idiot poruke koje 50% cine smajliji a ostalih 50% neartikulisani govor, to jest pisano blejanje. E to blejanje unistava volju i kad takav post vidim odmah gasim ili minimiziram prozor.

Ovde je jedino problem sto malo ljudi ima, vecini je stalo do blejanja, kao da im nije dovoljno sto u obicnom zivotu uglavnom ili samo to rade.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: