Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Drugi broj Zapada | Download | Komentar  (Pročitano 5219 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Aleksandar
Građanin
**

Duh bunta: +212/-108
Na mreži Na mreži

« poslato: 30.11.2007. 15:40 »

Izašao je (postoji samo u elektronskoj verziji, ali ga možete štampati i deliti prijateljima ako vam se svidi) drugi broj časopisa Zapad. Kliknite na link ispod kako biste skinuli pdf fajl. (Sadržaj ću dostaviti u toku dana ili sutra ujutro.)

Download drugog broja časopisa Zapad

Ukoliko niste u stanju da downloadujete pravilno, evo instrukcije na primeru sa prvim brojem Zapada:

Za Internet Explorer: Kliknite na link za download desnim tasterom miša, a onda idite na opciju "Save Target As...". Na slici to izgleda ovako:

Za Operu: Kliknite desnim tasterom miša na link za download, a onda birajte opciju "Save target as...". Na slici to izgleda ovako:

Za Firefox: Kliknite desnim tasterom miša na link za download, a onda birajte "Save Link As...". Na slici to izgleda ovako:

Sačuvana
Plodni bizon
Građanin
**

Duh bunta: +53/-53
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 30.11.2007. 21:44 »

Kao domacin moracu da pohvalim. Dizajn je bolji, tekstovi su takodje mnogo uredniji i precizniji, pogadjaju bolesno meso ove drzave (primitivne ljude), propagira zdrave vrednosti.

Ali se Kekenj zajebao kad je slao. Stigao mi na mejl link za download (kao skinite 1,2 mb-a) u tekstu, a usput i sam fajl casopisa... Debilno   aplauz

E, da, sad bi valjda trebalo da dobijemo nalet posetilaca... posto je 550+ ljudi primilo privatnu poruku za dolazak na forum.
Sačuvana
direktor bolnice
Građanin
**

Duh bunta: +7/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 30.11.2007. 21:49 »

Konachno !  Cheesy
Sa zadovoljstvom tju da pogledam , dosta ste ga dugo najavljivali da sada imam velike apetite.  Namigivanje
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 30.11.2007. 23:58 »

Dobili smo jedan komentar koji ću da iznesem kada se bude nakupilo više. Ono što je zanimljivo jeste da se u komentaru kaže da se mi odnekud finansiramo... i da bi za te pare trebalo da uradimo konceptualno drugačiju stvar, druge teme da obrađujemo, i slično. Kao da retko kome pada na pamet da neko može nešto da radi iz čiste ljubavi i odgovornosti.
Sačuvana
Nebojsa
Građanin
**

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 01.12.2007. 02:26 »

Kratko prelistao. Bolje od prvog broja, ali premalo tekstova, nije pregledno.... verovatno bi bilo bolje da ste radili u formatu A4 i da su margine malo vece. Ali tekstovi su solidni, mada ih nisam sve procitao. Onaj od Petakova mi se najvise dopada do sada.
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 01.12.2007. 17:16 »

U sledećem broju ostavićemo dosta mesta za komentare (i verovatno povećati broj stranica časopisa). U ovom broju je i inače povećan broj stranica sa 20 na 24. Problem kod većeg broja stranica je to što je i dokument teži (u ovom slučaju sam smanjio broj slika, što čini dokument lakšim, pa je ispalo manje nego u prvom broju), pa ćemo izbegavati da prelazi 2 mb-a.

Nema mnogo komentara na drugi broj. Ono juče što sam dobio, i to je sve. Očekujem od profesora Bjelice  Zvrko neki komentar, verovatno će povraćati po časopisu... ali koga je briga. Zanimljivo bi bilo napisati repliku na to što očekujem da od njega dobijem.

Takođe me interesuje mišljenje FCN-a i eventualno Dylana, pošto su oni protiv ove ideologije, ali da vidimo kako će reagovati na retke trzaje političke svesti u lokalu, hoće li makar to da tretiraju kao nešto što bi trebalo da se održi i pomogne.
Sačuvana
Branko
Građanin
**

Duh bunta: +19/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #6 poslato: 01.12.2007. 19:09 »

Prvi tekst je slabiji od ostalih. Obiluje i gramatičkim greškama. Poslao sam autoru teksta predloge prema kojima bi se moglo ispraviti, ako nije kasno.
   Mislim da je bitno da sa te tehničke strane bude kako treba. Da bi pojedinci i organizacije časopis shvatili ozbiljno.
   Ideja i entuzijazam, pa i sam način na koji se ovo radi je za svaku pohvalu.
Sačuvana
Imagine
Početnik
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 01.12.2007. 21:06 »

@Branko,
Citat
Prvi tekst je slabiji od ostalih
Ne mislim da je "slabiji", naprotiv. Tema je kompleksna (narodnjacki populizam), umece je rezimirati je na dve stranice. Mislim da su u rubrici "Top populizam", pobrkane "babe i zabe". Populisticke si tri izjave (Samardzica, Mijailovica i Simiceva). Ostale izjave su idiotarije, "hate speach", neofasisticke budalastine...
Kada sam procitao intervju samnom ("Neodgovorno je cutati"), na prvi pogled je ok, ali je cinjenica da su neki odgovori preopsirni, cak su u koliziji sa drugim konstatacijama, a mogao sam, i morao, argumentovanije da odgovorim na par pitanja.
"Ispravan hod", izvanredna studija, kao i intervju "Ukrotiti nacionalizam".
E sad, najbolji tekst, po mom misljenju, jeste "Od desekularizacije ka klerikalizaciji". Dobro je sto ce biti nastavak i u sledecem broju. Analitican, argumentovan...bravo za autora.
"Pantha rei" izvanredno, "Feminizam moci", takodje, vec sam imao priliku da citam autora na ZS, bio je sam protiv svih :))

Mislim da su komentari citalaca u casopisu nepotrebni. Uveren sam da ce Zapad pronaci svoju ciljnu grupu, nisu mu potrebni hvalospevi citalaca, i to u samom casopisu. Jos jedna sugestija, casopis je estetski ok, ali mozda trebate  razmisliti o redizajnu "korica".
p.s. Ako zelite, mogao bih postaviti na home page ZS baner sa linkom "Zapada". Najbolje je u gif formatu (160 x 115 pix)
p.ps. Sjajna ste ekipa. Mislim na uredjivacki tim :))
Sačuvana

"Thinking is more interesting than knowing, but less interesting than looking."
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 02.12.2007. 00:15 »

Prvi tekst je slabiji od ostalih. Obiluje i gramatičkim greškama. Poslao sam autoru teksta predloge prema kojima bi se moglo ispraviti, ako nije kasno.

Napravio sam jednu veliku grešku u brzini, a to je ona koju čine manje ozbiljna deca u školama koja kad završe pismeni ispit/vežbu/zadatak, ne sete se da provere ono što su zapisali. Kako se to meni desilo? Tekst sam pisao tek koliko da nešto napišem (to je bitno neozbiljan pristup)... Trudio sam se da makar dotaknem nešto što će naterati ljude da razmišljaju, i da obrate pažnju dok slušaju i gledaju delovanje stranačkih faca. Populizam je idealna tema za nekoga ko se politikom i političkom analitikom profesionalno bavi. Primetio sam, tražeći stručnije tekstove na tu temu, da je pre nekoliko godina Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao političku školu koja je za temu imala upravo populizam. Imali su predavače a onda je svako od učesnika imao zadatak da napiše na nekoliko stranica esej o populizmu. Po tom ključu sam i ja radio, mada priznajem da nije ispalo kako sam hteo.

Na to su se nadovezale i greške. Branku hvala što mi je poslao predlog ispravke. Uvažio sam ih i ispravio tekst (u pdf-u). Kao što sam rekao, nisam stigao čak ni da pročitam svoj rad žureći da što pre objavim i pošaljem obaveštenje o časopisu. Dodatno je zakomplikovalo stvar i to što je ISSN stigao tek istog 30. novembra, tako da sam odmah počeo da radim na promociji, postavci na sajtu, blogovima i ostalim mogućim medijima. Napravio sam grešku i kada sam slao obaveštenje ljudima putem e-maila. Naime, poslao sam im obaveštenje sa linkom za skidanje časopisa, a usput (greškom) i zakačio sam časopis u PDF-u... Neverovatno. Setio sam se tek kad sam kliknuo "send".

Gramatičke greške su mi takođe katastrofalne... Tek kad sam pogledao Brankov predlog video sam šta sam u stvari napisao i kako to sve zvuči. Slažem se da mi je tekst u najboljem slučaju prosečan, ali ako je slabiji u odnosu na druge, to bi samo govorilo da su ostali tekstovi zaista kvalitetni. A to je ono što je važno. Možda je trebalo samo neki drugi tekst postaviti u tom delu, kako ovaj ne bi bio baš prvi...

Mislim da su u rubrici "Top populizam", pobrkane "babe i zabe". Populisticke si tri izjave (Samardzica, Mijailovica i Simiceva). Ostale izjave su idiotarije, "hate speach", neofasisticke budalastine...

Ne slažem se, mada je na prvi pogled kritika u redu. Moguće je da sam upravo taj momenat svog pogleda na populizam i njegove varijacije/mutacije loše eksplicirao. Naime, moja teza u tekstu je da svaka glupost, "idiotija", "neofašistička budalaština" potpada u ovakvom društvu pod domen pojma "populizam", jer društvo tu glupost artikuliše kao ozbiljan argument. Ako Velja Ilić šutne novinara, a prosečan Srbin uzvikne kako je to i trebalo da uradi, i kako bi i on sam tako nešto uradio (to je ono poništavanje jaza između elite/javnog političkog govornika i "običnog građanina"), tim svojim primitivizmom, budalaštinom, uspeo da privuče neke nove glasače. A svako omamljivanje glasača, delovanje sa tom namerom, a nasuprot zdravoj političkoj svesti, jeste populizam. Tu se vidi da je populizam u pogledu svog sadržaja dosta relativan, i razlikuje se od društva do društva. U nekoj drugoj državi, pretpostavimo neku koja je demokratska, koja ima dobar procenat visokoobrazovanih ljudi, primitivizam bi bio kažnjen time što bi glasači prestali da daju podršku primitivnom političkom subjektu, iako bi naseli na neki ideološki populizam (što bi bila praksa populizma u toj zemlji). U Srbiji je populistička retorika baš svaka koja oponaša prosečnog Srbina pod šajkačom, i upravo je to oponašanje zadatak svakog politički aktivnog subjekta, ako je stranački angažovan (taj momenat pokušavaju da demonstriraju sličice priložene uz tekst).

Citat
Kada sam procitao intervju samnom ("Neodgovorno je cutati"), na prvi pogled je ok, ali je cinjenica da su neki odgovori preopsirni, cak su u koliziji sa drugim konstatacijama, a mogao sam, i morao, argumentovanije da odgovorim na par pitanja.
"Ispravan hod", izvanredna studija, kao i intervju "Ukrotiti nacionalizam".

Mislim da Uspravan hod nije dovoljno jasan esej i da neće ostaviti nikakav naročit utisak ni kod onih koji nam ideološki odgovaraju, ni kod onih koji se protive. Voleo bih da čujem komentar autorke, ako navrati ovih dana na forum.

Što se tiče vašeg teksta, ja sam izvukao nadam se valjane citate i naglasio ih, pošto mislim da će najpre zapasti u oko ona veća slova, pošto očekujem da većina onih koji preuzmu dokument neće čitati sve tekstove, pa možda čak nijedan, ali će sigurno makar preleteti preko onih većih slova na svakoj stranici.

Tekst Ukrotiti nacionalizam je jedan od onih od kojih sam najviše očekivao, pre svega iz razloga što me ideja denacifikacije zanima više od bilo koje druge (npr. u odnosu na sekularizaciju i decentralizaciju). Tekst je svakako odličan, odličan sve do poslednjeg odgovora, ili tu negde pri kraju, kada se kaže kako je nacionalizam prihvatljiv sve dok se politički ne instrumentalizuje. Nažalost, g. Biro nije stigao da dalje elaborira taj stav, a meni je već bilo neprijatno da mu postavljam još neka pitanja (u vezi sa tim njegovim zaključkom), pošto je profesor već javio da je u brojnim obavezama i da će pokraj toga ipak učestvovati u Zapadu. Nisam hteo da ga još jednom "zabavljam" ovim, mada me izuzetno zanima kako bi odgovorio na pitanje o tome da li odobrava kulturni nacionalizam, budući da je ovaj svakako u vezi sa političkom instrumentalizacijom, jer političko posreduje sve sfere društvenog, pa tako i kulturnog života.

Dakle, nisam siguran da će nakon takvog finiša, intervju biti doživljen od strane nekih neutralnih kao opravdanje ili napad na nacionalizam. Ostaviti kulturni nacionalizam da živi i nesmetano diše smatram jednako pogubnim kao i njegovu političku instrumentalizaciju.

Citat
E sad, najbolji tekst, po mom misljenju, jeste "Od desekularizacije ka klerikalizaciji". Dobro je sto ce biti nastavak i u sledecem broju. Analitican, argumentovan...bravo za autora.

Slažem se. A zanimljivo je što ljudi sa kojima govorim o časopisu obično najviše kritikuju tekstove koji kritikuju Crkvu. Onda mi je još draže što se takvi tekstovi pojavljuju u Zapadu.

Citat
"Pantha rei" izvanredno, "Feminizam moci", takodje, vec sam imao priliku da citam autora na ZS, bio je sam protiv svih

Pantha Rei je pisao osamnaestogodišnji genije i učesnik ovog foruma pod nickom Maelstrom. Vodili smo diskusiju o tom tekstu. Ja se nisam slagao ali je tekst zanimljiv i sjajno formulisan.

Feminizam moći sam komentarisao isto tako na ovom forumu, ali tek pošto sam nedavno nekoliko puta prešao preko njega shvatam šta je autor stvarno hteo. Tekst nisam stavio u politički deo iz razloga što se problem žene (ovde ne bi odgovarao pojam "problem žena") ne razrađuje na pravno-političkom nivou nego pre iz nekog filozofskog ili kulturološkog ugla. Nije tu reč o konkretnim pravima, već o ženskoj alijenaciji i suptilnijoj podređenosti.

Citat
Mislim da su komentari citalaca u casopisu nepotrebni. Uveren sam da ce Zapad pronaci svoju ciljnu grupu, nisu mu potrebni hvalospevi citalaca, i to u samom casopisu.

Slažem se, ali sam hteo da oslobodim nešto prostora koji bi mogao da zainteresuje ljude koji bi hteli da daju generalnu kritiku Zapada kao celine, a ne na pojedinačne tekstove. Kada čitalac vidi da se njegovo obraćanje uredništvu može pojaviti u sledećem broju (ili da će se sigurno pojaviti), ovaj će biti u prilici da razmišlja da to možda stvarno i učini. A to je put u komunikaciju koja bi, čini mi se, bila mnogo efektnija od nizanja tekstova.

A zaista me je začudilo što su se u vezi sa prvim brojem javili samo ovi koji su (nažalost površno) hvalili. Iskreno, jedva čekam da se pojavi neko ko će izblatiti ovaj drugi broj, kako bih ga objavio u narednom. Moguće je da bi to pokrenulo i one neutralne kojima bi se časopis u neku ruku dopao, a koji bi onda možda pokušali da ga brane. Bitno je da se povede dijalog sa publikom.

Citat
Jos jedna sugestija, casopis je estetski ok, ali mozda trebate  razmisliti o redizajnu "korica".

Obilazili smo jednom grad i slikali fašističke simbole (ima ih dosta, i ne znam šta da radim sa njima, da li smem da objavim negde, a da mi ne stignu pretnje od strane lokalnih fašista), pa sam najpre za naslovnu stavio jednu od tih slika, iznad koje je pisao naslov časopisa, uz onaj detalj koji i sada stoji. Međutim, ispalo je da je fajl sa tom slikom čitavih 8 mb-a. Ovaj sada je nekako neutralan, možda deluje i malo ozbiljnije od onoga što časopis stvarno nudi, ali ne mislim da je baš loš. Deluje kao nekakva monografija, a ne kao časopis.

Citat
p.s. Ako zelite, mogao bih postaviti na home page ZS baner sa linkom "Zapada". Najbolje je u gif formatu (160 x 115 pix)

U planu nam je preuređenje sajta (ovih dana se nadam da će to biti regulisano) kada će se pojaviti opcija za stavljanje linkova (pojavljivaće se na svakoj stranici sajta), pa ćemo tada dodati i link ka ZS (LDP-a i još nekih). Onda ću se pozabaviti i pravljenjem banera, mada priznajem da mi je grafika stvarno slaba strana i ne bih želeo da se onda osećate dužnim da postavite neki ružan baner na vaš sajt. Dakle, zadržite pravo da, kad budete dobili sličicu, kažete da uradim neku drugu.  Cheesy
Sačuvana
Imagine
Početnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 02.12.2007. 01:36 »

Dobar si "Izdajnice" :))
Hvala ti sto si lektorisao intervju samnom, kada sam ga poslao, dan kasnije, listajuci mail-ove, uocio sam gramaticke greske.
Citati koje si "izvukao" iz teksta su sustina. Tacno je da se sve odrednice koji si pomenuo mogu svrstati u populisticke, ali smatram da bi citaocima bilo zanimljivije da se razdvoji podilazenje, promovisanje, iliti velicanje mase, od neofasistickih bljuvotina. S obzirom da mi je prethodni post bio prvi, pokusao sam da ne budem suvise kritican. Posto zelis, s pravom, argumentovanu kritiku, Zapad me konceptualno, cak i likovno, asocira na Republiku (moj omiljeni casopis), koju citam od '89, za koju sam i pisao par tekstova, ali koja nikada nije uspela da "se probije" u siru javnost. Iako je savrsena, vec godinama ima problema sa finansiranjem (mali tiraz), sto Zapad moze izbeci, fokusirajuci se na definisanu ciljnu grupu, i ne zaboravite da nisu svi mladi obrazovani kao urednistvo, vecina forumasa (povrsno sam pregledao forume), bez straha od populizma, jer znate granicu, ali da ne postanete jos jedan salonski, teoretski, socioloski casopis, poput Republike ili Helsinske Povelje, koje imaju problema sa finansiranjem, malim tirazom, a pri tom ne cine nista, vec se godinama obracaju istim citaocima, cak su se stalni citaoci "umorili", jer nema nikakvih kreativnih promena koje bi rezultirale povecanjem citalaca. Podsecaju me na seminare koje organizuju beogradske NVO, a koje kao ciljnu grupu imaju svesne pojedince, pa se seminari pretvore u nadmudrivanje, ili, u drugom slucaju, "rame za plakanje" istomisljenika. Nije zabavno, verujte. Godinama ignorisem pozive na takve skupove, jer je u pitanju ili narcisoidnost, egzebicionizam onih koji to organizuju, ili manipulisanje finansijskom pomoci donatora, a sto  su donatori vec provalili.
Ideja sa kritikama citalaca je ok, racionalnija je od "pisama podrske" :)) a imace i marketinski uticaj, samim tim i veci broj citalaca, sto vam je i cilj, pretpotstavljam.
Umoran sam, procitacu sutra casopis jos jednom, a onda cu biti, nadam se, mnooogo kriticniji :))
Sačuvana

Nebojsa
Građanin
**

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 02.12.2007. 06:47 »

Oni komentari stvarno izgledaju kao namesteni. Mozda ste mogli samo par onih duzih da stavite negde u dnu poslednje strane.
I platite nekog da dizajn odradi kako treba. Nije to toliko koliko skupo.
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 02.12.2007. 18:32 »

Kad nam neko bude platio za ovo što radimo onda ćemo imati para i za dizajnera (ako je za njega fonder predvideo neka sredstva). Trenutno se ne finansiramo sa strane, sve je iz naših džepova, umova i ruku, tako da je ovo možda i maksimum... Zbog preopterećenosti i previše posla koje imamo baš zahvaljujući tome što gotovo niko neće da radi a da mu se ne plati, naveo sam u ovom broju da će nadalje časopis izlaziti tri puta godišnje, a ne jednom u tri meseca, kako je pisalo u prvom broju. A ako se u međuvremenu budu pojavili finansijeri i/ili saradnici, moći će da se obezbedi učestalije pojavljivanje.

Elem, pošto primećujem da većina aludira na to da smo mogli da od nekakvih para uradimo više, evo da vidite i prvi komentar koji je stigao (gotovo sat pošto sam poslao na oko 300 elektronskih adresa):

Citat
Poštovani,
iako je u prošlom broju objavljen tekst jednog mog dobrog prijatelja, ali nažalost ceneći entuzijazam i Vašu mladost moram da kažem sledeće:
Teme o kojima pišete su isrcpljene pre desetak godina, tako da je i smisao Vašeg časopisa poprilično diskutabilan!
Bilo bi lepše ukoliko bi ste mogli, da od donacije napravite nešto što ima smisla u kontekstu vremena, kulture, kreativnog bunta što je u skladu sa Vašom mladošću a u cilju razvoja elementarnih moralnih vrednosti kojih nažalost ima sve manje.
Tema ljudska prava i građanska sloboda su izlizane floskule i u potpunosti podsećaju na teme drugog dnevnika RTS-a devedesetih godina.
Bez ljutnje, ali tako je
S poštovanjem
Saša Mladenović

Eto, pa komentarišite ako želite. Da li bi ovaj komentar trebalo da se nađe u trećem broju među pismima čitalaca?
Sačuvana
Imagine
Početnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 02.12.2007. 19:29 »

Citat
Poštovani,
iako je u prošlom broju objavljen tekst jednog mog dobrog prijatelja, ali nažalost ceneći entuzijazam i Vašu mladost moram da kažem sledeće:
Teme o kojima pišete su isrcpljene pre desetak godina, tako da je i smisao Vašeg časopisa poprilično diskutabilan!
Bilo bi lepše ukoliko bi ste mogli, da od donacije napravite nešto što ima smisla u kontekstu vremena, kulture, kreativnog bunta što je u skladu sa Vašom mladošću a u cilju razvoja elementarnih moralnih vrednosti kojih nažalost ima sve manje.
Tema ljudska prava i građanska sloboda su izlizane floskule i u potpunosti podsećaju na teme drugog dnevnika RTS-a devedesetih godina.
Bez ljutnje, ali tako je
S poštovanjem
Saša Mladenović
nakon ovog komentara, izgubio sam volju za kritiku Zapada. citirani komentar je idiotarija, da li je napisan zbog gluposti, ili zlobe, tj. ciljno, ne mogu proceniti. nijedna konstatacija u comm. nije na mestu.
Citat
teme o kojma pisete su sustinske. proces denacifikacije, u srbiji, nije nikada ni zapocet, a bez suocavanja sa zlocinima, nema ni suocavanja sa buducnoscu. u srbiji postoji par foruma kojima je primaran cilj suocavanje sa prosloscu. prvi je zapoceo zamisli srbiju, a da je koncept bio pun pogodak, svedoce reakcije vlasti, tajnih sluzbi, njihovih medija (nin-a, nsfm, politike, srpskog nacionala..), koji su forum, upravo zbog tema vezanih za denacifikaciju, proglasili pol potovskim, autogenocidnim i slicnim kretenizmima. b92 forum, na temu denacifikacije, oduvek je bio "osetljiv", kalkulisao je, zavisno od trenutka. otvarao sam u toku 2005. desetine topika na pomenutom forumu, napisao oko 1000 postova, ali pred dodelu frekvenci, marta 2006. takve teme su postale taboo. ostao je privid.
ovaj forum je jedini koji se eksplicitno bavi denacifikacijom. naravno, i zs ce nastaviti ono sto je zapoceo pre 3 godine. a sta bi bilo kada bi imali desetine, ili stotinu foruma koji bi se bavili ovom problematikom!? o stampanim medijima, da ne govorim. o elektronskim (tv), misaona imenica u narednih 10 godina. a ucinak bi, da je srece, svakako, bio katarza.
najvise mi smeta poredjenje sa devedesetim, kada se o denacifikaciji govorilo "u tragovima", unutar "kruzoka", poput beogradskog kruga, caa, czkd. nema medija koji je pisao o ovom problemu. cak se ni "nasa borba", dok je izlazila ('95-'98.) nije usudjivala da ozbiljnije zapocne serijal tekstova na ovu temu. o elektronskim medijima, besmisleno je govoriti.
Citat
bilo bi lepse!? za koga? za vlast, klerofasiste, neobrazovanu, nesvesnu masu! kao da je poruka, dajte hispano serije, budite fekalna tv pink, "skandal"... zaglupljujte masu, ne bavite se sustinom. dajte masi laz, obmanu, jer ona uziva u tome.
btw, imate kulturni dodatak, a vec postoje omladinski forumi, koji se par godina bave kulturom (kontra magazin, chillout..).
Citat
ovo je najveci biser. gluposti, naravno. ljudska prava, izlizana floskula!? pominju se na srpskim medijima tek od 2006. i to u kontekstu gradjanskih prava nealbanaca na kosovu, radikali povodom sudjenja seselju!? nazalost, uspeli su da nesvesnu masu jos vise zbune. a za gradjane/ke srbije, ljudska prava  su i dalje nepoznanica, jer vlasti odgovara nesvesno stado.
tokom devedesetih, ova tema je bila ismejavana od strane totalitarne vlasti, medija, a oni koji su je promovisali, aktivisti par nvo-a, na seminarima, tribinama, retkim publikacijama (republika i helsinska povelja), etiketirani su kao izdajnici, placenici, homoseksualci...
gss, od '96. i sdu,  bile su jedine politicke opcije koje su se zalagale za postovanje ljudskih prava, ali su bile marginalizovane, anatemisane, a rezultat njihovih aktivnosti je bio zanemarljiv.
Citat
Bez ljutnje, ali tako je
mozes da se ljutis, ako ovo citas, odgovori mi argumentima.
rezimirano, nije tako, ili, kako sam u startu napisao, tvoje konstatacije nisu komentar, vec idiotarija.
btw, mozete, i ostali, koji se slazete sa ovim likom, da pokusate da me demantujete.
Sačuvana

Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 03.12.2007. 00:34 »

Gospodin Saša Mladenović je inače izdao pre godinu ili dve knjigu "Rt dobre nade", a knjiga se bavi baš devedesetim godinama, studentskim protestima, itd. Već sam njegovom konceptu te borbe prigovorio na nekoj temi gde sam oftopikovao, pa nisam hteo da razrađujem priču. Ipak, taj komentar mi je, čini mi se, potvrdio pretpostavku, a i ono što je Vladimir Arsenijević jednom na tribini u Nišu rekao, da je ta masa koja je rušila Miloševića bila ideološki maksimalno heterogena; da su mnogi tamo bili još veći "Miloševići" od samog Miloševića, pa su hteli da ga ruše iz razloga koji nikako nije blizak građanskim idejama.

Nisam se komentatoru Mladenoviću suprotstavljao iz razloga što nekoga ko da onakav komentar ne vredi dalje ubeđivati u suprotno. Jedino sam kratko rekao da nas niko ne finansira, i time u stvari hteo da zatvorim dijalog (putem e-maila). Potom su mi stigla još dva mejla od istog čoveka u kojima proziva Natašu Kandić, Sonju Biserko i slične naziva izdajnicima...

Nadam se da ćemo dobiti i neki ozbiljniji komentar.

Inače, teme o kojima hoćemo da pišemo su najvažnije u ovom trenutku za Srbiju, i potpuni je nonsens reći da su denacifikacija, decentralizacija i sekularizacija bili deo političke, medijske i društvene atmosfere devedesetih. Čini mi se da je upravo tada bila najveća hajka na tzv. izdajnike (mada evo ovih dana se Koštunica i njegovi saradnici utrkuju sa pokojnim Miloševićem na tom planu) tako da je vlast čak primenjivala metodu likvidacije politički nepogodnih, da je upravo tada Crkva započela da pričešćuje zveri i šalje da kolju ljude druge nacije i vere, i upravo tada ('91) je ukinuta imovina gradovima, i sistem centralizovan, kakav je i do danas ostao.

Kažem opet, to je potpuni nonsens i ne znam kako bih takvom čoveku odgovorio kad bih to morao da učinim. Ali mi je još i žao jer to kaže relativno mlad gospodin iz Niša (desetak godina stariji od mene), koji je eto izdao čak i knjigu na tu temu, navodno hvaleći "Otpor" i borbu protiv nacionalističkog režima.
Sačuvana
Imagine
Početnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 03.12.2007. 01:28 »

nisam cuo za pomenutog mladenovica, niti sam citao njegovu knjigu, ali se devedesetih secam kao da su juce bile. priroda me je obdarila slonovskom memorijom, nazalost, tako da pamtim desavanja i od pre 20 godina, nije mi potreban podsetnik.
devedesete su period represije, period paradoxa, kada je, cak i  lumpenproletarijat podrzavao one koji ih najvise izrabljuju, ugnjetavaju, ponizavaju. "gradjanski",  protesti, '96/'97. bili su jedan od nacina da se suprotstavimo milosevicu, da pokazemo neposlusnost, i to se i desilo.
ali, govoriti o gradjanskoj svesti, besmiclica je, jer su kako i lideri protesta, tako i ucesnici, bili mix svega i svacega- draskovicevih ravnogoraca-cetnika, djindjicevih demokrata, koji su u tom periodu bili blize centru, iliti desnici, od programskih nacela socijaldemokratije, kao i marginalizovanog gss, u kojem su bili slobodni gradjani, mada je i tu bilo zalutalih ovaca. secam se, posto sam isao sa mitinga na miting, da sam u savko gradu cuo krilaticu "av, av, kerovi, idite na kosovo". poruka je bila jasna. nesvesna masa je porucivala pandurima da ne diraju nas, vec da vrse represiju nad kosovskim albancima. izgleda da ih je milosevic poslusao"! o tome sam pisao tokom protesta u republici, a kasnije je olivija rusovac napravila par tekstova o "nedostatku gradjanske svesti". najvise mi je smetala boze pravde, ludacka pesma kojom su mitinzi pocinjali, kako u bgd, tako i u nisu, kragujevcu, kraljevu, valjevu.. naravno da nikada nisam dizao tri prsta, koji su, bili simbol protesta, a i ta idiotarija govori o nedostatku svesti ucesnika,  o manipulaciji draskovica koji je koketirao sa spc.
redovni gosti na protestima su bili i crkveni velikodostojnici, protodjakoni, poput dzomica, koji su velicali nikolaja velimirovica, justina popovica i ostale klerofasite.
bio sam i osnivac otpora. novembra '98, dobio sam zadatak od vesne pesic da u otpor, ciji je inicijator bio zarko korac, ubacimo i gss-omladinu, kao sto je to vec uradila i ds, dss, spo. iz takvog otpora, krajem '99, iznedrilo se cudoviste, mix svega i svacega,  a krtica je bio pun qrac. o kakvom se pokretu radilo, govori cinjenica da se i "otac nacije", dobrica cosic, novembra '99. uclanio u otpor!?
uostalom, posto nema u net arhivama, mozete pogledati na topiku "jebite se devedesete", na zs, skenirane izjave iz stampe, fotografije, hiljadu dokumenata...a mozete prosetati i do gradske biblioteke, potraziti dugu, nasu borbu, cak i vreme iz perioda '92-97, bicete vise nego iznenadjeni likovima koji su bili promovisani. za dugu, poglede, obraz, nista cudno. ali, vreme i nasa borba ce vam biti pokazetelj svesti pseudonovinara. o svesti obicnog, "malog coveka", besmisleno je obrazlagati. bio je, i ostao mali covek, koga opisuje vilhelm rajh.
da ne trolujem, problematika koju obradjujete u casopisu, sustinska je za vasu buducnost. a kako cete siriti krug citalaca, poboljsati i sadrzajno i estetski casopis? naci cemo resenje.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: