Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Vojska i demilitarizacija  (Pročitano 12156 puta)
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: 28.04.2007. 18:41 »

........a tamo gde ne postoji vojni rok, država je otvorena i uči građane mišljenju, kritici i građanskoj neposlušnosti .......... malo sutra.

Zapravo, države u kojima ne postoji obavezni vojni rok su totalitarne, krvničke, stalno krše ljudska prava, i slično. To hoćeš da kažeš? Presveti Sveče, meni je drago da se neko suprotstavlja nekakvim mišljenjem, ali izgleda kao da iz tebe progovora stalno neka frustracija, neko nezadovoljstvo onim što pokušavamo da zastupamo, kao da bi ti to nanelo neku štetu. Kao da bi država bez vojske mogla da te strelja, ili bi ta sloboda ljudi da ne vuku pušku godinu dana ili šest meseci sa sobom, bez ikakvog razloga, tebi oštetilo kućni budžet ili neko pravo.

Valjda nam je cilj razgovarati kao ljudi koji imaju pameti. Pokažimo je.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-8
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #46 poslato: 29.04.2007. 19:00 »

Zapravo, države u kojima ne postoji obavezni vojni rok su totalitarne, krvničke, stalno krše ljudska prava, i slično. To hoćeš da kažeš?

.......jel to pokušaj da ti budeš lud a ja zbunjen..........., još jednom pogledaj na šta se odnosila moja replika

Citat
Presveti Sveče, meni je drago da se neko suprotstavlja nekakvim mišljenjem, ali izgleda kao da iz tebe progovora stalno neka frustracija, neko nezadovoljstvo onim što pokušavamo da zastupamo, kao da bi ti to nanelo neku štetu. Kao da bi država bez vojske mogla da te strelja, ili bi ta sloboda ljudi da ne vuku pušku godinu dana ili šest meseci sa sobom, bez ikakvog razloga, tebi oštetilo kućni budžet ili neko pravo

.........ne sumnjam da ne poštuješ moju intelegenciju, problem je što ne poštuješ ništa izvan svog miljea........, gde si u mojim stavovima došao do zaključaka koje ovde iznosiš....., ja za razliku od tebe u raspravi ne iznosim emocije već samo obične činjenice a konkretno za ovu  temu  sebe smatram kompetentnim ..........

Citat
Valjda nam je cilj razgovarati kao ljudi koji imaju pameti. Pokažimo je.

.........od prve naše međusobne replike ja ti to govorim, mada nam se uvek ispreči tvoj amaterski pokušaj psihanalize moje ličnosti............

Svetac, ja to je za tebe, da se ukljucis. Evo i slicice.

..........duhovito........šale nikad dosta aplauz
« Poslednja izmena: 21.11.2007. 00:59 Plodni bizon » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: 18.06.2007. 04:27 »

Čitam upravo da je neki Budimir Milutinović iz Glasa javnosti (dnevni list po kvalitetu sličan Kuriru i Pravdi) objavio sledeće:

Citat: Budimir Milutinović, Glas javnosti, 18. 6. 2007
Sve analize o ulozi NATO alijanse potvrdile su da je jedan od najbitnijih rezultata pripremanja svakog kandidata za NATO koji automatski "olakšava dijalog sa alijansom", uključujući aktivnosti u okviru Partnerstva za mir, slabljenje Vojske koja na kraju nije u stanju da brani i odbrani svoju teritoriju. Jedan od jasnih primera za ovu tezu možemo naći u nekoliko država, a prvo bismo se osvrnuli na Bugarsku, čija je odbrambena strategija potpuno podređena strategiji NATO.

I u daljem tekstu:

Turska kao "večiti" osvajač bugarskih teritorija mogla bi to da učini bez problema, kao i mnogo puta ranije.

Smatram da mediji koriste nesposobnost ili lenjost građana da razmisle o ovom problemu i o konceptu koji je ovde iznesen. Pre svega, autor teksta govori o NATO snagama kao o alijansi koja ima zaverenički predumišljaj. To nije tako strašno. Trebalo bi biti oprezan. No, dalje on govori o tome kako bi jedna slabo razvijena država, kao što je Srbija ili kao što je Bugarska, dakle, da bi ona mogla na neki način sama da se brani od napada neke druge države, ukoliko ne bi smanjila sopstveno naoružanje i ljudstvo. Potpuno zaboravlja, ili namerno propušta da pomene, ili je sasvim uživljen u potrazi za novim herojstvima svog naroda, zaboravlja da pomene da se ratovi ne vode više između dve republike izolovano od ostatka sveta i regiona. Jedna zemlja koja napada drugu, pod uslovom da ova druga ima prijateljske odnose sa svetom (da nije u situaciji u kojoj je Srbija danas, u koju je svojom voljom ušla) biva pregažena od strane celog sveta koji se udružuje da bi rasčistio sa agresorom nad prijateljskom zemljom. Članica NATO pakta je zemlja koju ostale članice brane. Pa čak i ako ne bi bila članica, ukoliko je druga zemlja napadne, MZ ukoliko nema neprijateljske stavove prema toj zemlji, reaguje i napadačka zemlja sledećeg momenta ima protiv sebe ne samo zemlju koju je napala, nego čitav svet.

Da rezimiram što se ovoga tiče: ratovi se u Evropi i civilizovanom svetu više ne vode na način kako autor teksta pretpostavlja, tako da bi njegov tekst mogao da bude relevantan u vreme pre drugog svetskog rata, ali ne i danas.

Dalje on govori o tome kako bi Turska mogla, kao "tradicionalni neprijatelj" - kao da tako nešto postoji izuzev u glavama nacionalista zaljubljenih u istoriju - dakle, kao tradicionalni neprijatelj Bugarske da ovu napadne i pokori bez problema. Pošto je Bugarska članica Evropske Unije, a Turska nije (a da jeste isto bi joj se dogodilo, ukoliko bi prekršila pravila unutar Unije, a koja sigurno obuhvataju i član o nenapadanju sopstvenih članica), na prvo poletanje turskog aviona ili ispaljene rakete, Turska bi imala protiv sebe i Ameriku i zapadnu Evropu. To je više nego logično. Logično za čoveka koji je sposoban misliti unapred, ali ne i za nacionalistu koji živi u hororima i istoriji, i odgaja inat.

Zapalo mi je za oko još nešto:

Međutim, ni u Hrvatskoj, ali ni u Srbiji ovakav broj vojnika neće lako biti poslat u Avganistan, Irak ili na neko drugo vruće mesto. Ovakvi transferi vojnika već izazivaju primetna negodovanja nacionalno demokratskih snaga, dok su liberalno demokratske opcije mnogo raspoloženije za ispunjenje svih uslova koje postavljaju NATO i SAD.

Ništa, samo mi je interesantan pojam "nacionalno demokratske snage". Srbija je uspela da skove ideološkog mutanta, monstruma Koštunicu, kao demokratu i nacionalistu, pa otud pojam nacional-demokrata. Jezivo.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: 09.07.2007. 23:45 »

90% mladih u Srbiji se odlucilo u proslom vojnom roku na regularnu vojsku, a svega 10% za civilno sluzenje. To je nesto sto se nije moglo ocekivati nakon uvodjenja prigovora savesti i "civila". Otkako je Zdravko Ponos reformisao vojsku izgleda da su se poboljsali uslovi vojnika u kasarnama, vise nema afera oko ubijanja i skrivanja krvnika Mladica (resili da ga u'vate), a prilikom sluzenja vise se visi oficiri ne ponasaju prema regrutima kao prema djubretu, tako da se mnogi odlucuju za 6 meseci dosadjivanja uz pusku nego za 13 uz pacijente po bolnicama naprimer ili sluzenja profesora na nekom fakultetu ("skuvaj kafu, idi trkni kupi cigarete..."). A mozda je ipak Srbin dosao "svesti", pa se vratio staroj ljubavnici - AK-47, ili su devojke pocele da izbegavaju sonje koje se pozivaju na savest i ne bi mogli da zakolju, izmasakriraju drugo ljudsko bice, pa odbijaju da "postanu muskarci" tako sto ce nositi oruzje i srpski grb na vojnickoj kapi.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +97/-14
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #49 poslato: 10.07.2007. 09:48 »

Ja sam za obnovu potencijala nekadašnjeg vojno-industrijskog kompleksa SFRJ, naravno u meri koja je to moguća. Eto, idealne opcije za regionalnu ekonomsku i političku saradnju.
Sačuvana

Fetišista se vraća na mesto fetiša
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 17.09.2007. 06:06 »

24sata:

„Ne u NATO je državna politika”

Branislav Ristivojević, portparol DSS, izjavio je da svaka politička opcija treba da kaže svoj stav, ali da se to mora izdvojiti od državne politike.
- Državna politika je jasno utvrđena odlukom Vlade - idemo u EU, idemo u Partnerstvo za mir, ne idemo u NATO - rekao je Ristivojević reagujući na izjavu predsednika Srbije i DS Borisa Tadića da je „strateški cilj Srbije da i njena vojska bude deo evroatlanskih integracija".
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +6/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 18.09.2007. 01:35 »

Umesto da tezi NATO paktu i da na taj nacin obezbedi saradnju koja bi imala visestruke koristi, Srbija se i dalje inati i na taj nacin pokazuje kako nije supela da prebrodi krizu bolesnog paranoidnog stanja. Naravno da ce ovakvi potezi imati negativne posledice, ali to nikoga kao da nije briga i nikoga ne zanima. Kostunicu i njegov kabinet ponajmanje. Jedino oni i imaju koristi od takve retorike.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: 15.10.2007. 20:05 »

Uopste ne razumem ovdasnje stavove. Jednom govorite da hocete u NATO, drugi put kao ovde da hocete demilitarizaciju. Kako da vam se ugodi? Postoji li opcija koja bi mogla da tezi i jednom i drugom u isto vreme, i militarizaciji i demilitarizaciji?
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: 15.10.2007. 20:20 »

Pogledaj ovaj link: Da, u NATO!. Videces da ne mozes demilitarizovati drzavu ako je ne ucinis zavisnom ili clanicom nekog jaceg vojnog saveza. Ako si clan NATO vojnog saveza imaces podrsku svih NATO drzava ako tvoja zemlja bude bila napadnuta, tako da si oslobodjen militarizacije gradjana. Militarizuje se samo odredjena grupa ljudi koja zeli da se bavi time profesionalno. Znaci paradoksalno obicnom posmatranju prosecnog gradjanina, ako hoces demilitarizaciju moras pristupiti upravo vojnoj organizaciji koja garantuje bezbednost gradjana nase drzave.
Sačuvana
svetac38
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 15.10.2007. 20:34 »

.................reče "plodni" i osta živ. Prevedeno na jezik "prosečnog građanina "........ako te neko napadne .(samo da  nisi vojnik-profesionalni)...možeš slobodno da ideš u disko klubove na plažu ili utakmicu,...... doći će Nemci, Holanđani, Španci da te brane.............
d.i.l.e.t.a.n.t
« Poslednja izmena: 15.10.2007. 21:17 Plodni bizon » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: 17.10.2007. 16:58 »

:smejanje: Svetac se boji pripadnika drugih nacionalnosti. Predrasude nacionalistickog karaktera. Nevoljan sam komentarisati uopste takav stav. Zamisli ti to da ti neko da argument: "Ne pristajem na to da moju zemlju cuvaju pripadnici drugih nacionalnosti, ma koliko ih na to obavezivao sporazum." Sta reci sem: Kada ces vec jednom odrasti, mali veseljace?
Sačuvana
svetac38
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: 17.10.2007. 23:33 »

:smejanje: Svetac se boji pripadnika drugih nacionalnosti.

.........ma šta mi napriča. ........

Citat
Predrasude nacionalistickog karaktera

...podsećaš me na jednu koleginicu koja stalno psuje. Ne može da izgovori  rečenicu a da u njoj bar jednom ne spomene muški polni organ, mada je uvek  diskretno zamolim da ga već jednom ispljune iz ustiju.....

Citat
Nevoljan sam komentarisati uopste takav stav. Zamisli ti to da ti neko da argument: "Ne pristajem na to da moju zemlju cuvaju pripadnici drugih nacionalnosti, ma koliko ih na to obavezivao sporazum." Sta reci sem: Kada ces vec jednom odrasti, mali veseljace?

.......ti previše laskaš sebi ako si mislio da ja sa tobom na ovoj temi uopšte i želim polemiku. Već sam ti rekao da si ovde teški diletant a ti nastavljaš da psuješ. I posle mi tvrdite kako je ovo ozbiljan forum
« Poslednja izmena: 17.10.2007. 23:39 Domaci izdajnik » Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: 21.11.2007. 00:02 »

Dugo sam planirao javljanje u vezi ove teme. Pre svega, moram da kažem da je sve bolje od služenja vojske u uniformi i propalim kasarnama. Jedino oni koji su bili u vojsci znaju koje je to zlo i kakvo gubljenje vremena. Drugo, drago mi je što većina današnjih mladića odlučuju da služe civilno, mada vojne institucije na svaki način pokušavaju da to onemoguće.
   Zatim, postoji predrasuda o mladićima koji služe civilno. Postoje priče kako su oni kukavice, pa čak i izdajnici, što su totalne gluposti. Kao da svaki pripadnik ovog našeg "nebeskog naroda" mora da bude učesnik nekog od naših svetih ratova, i u krvi do lakata, da bi bio hrabar i uzoran mladić.
   U svakom slučaju, treba se kloniti oružanog, odnosno tradicionalnog služenja vojnog roka, što je i u svetu danas rezervisano uglavnom za problematične slučajeve, za ljude koji su duboko nezadovoljni sobom.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: 21.11.2007. 01:02 »

Zatim, postoji predrasuda o mladićima koji služe civilno. Postoje priče kako su oni kukavice, pa čak i izdajnici, što su totalne gluposti.

Na cudan nacin izdajnici nacije su oni koji idu da je brane, jer u ratu nema pobednika. Ali gde ces to objasniti budalama koji erektiraju na pomisao o ubijanju Sipusa, Ustasa, itd...

Citat
Kao da svaki pripadnik ovog našeg "nebeskog naroda" mora da bude učesnik nekog od naših svetih ratova, i u krvi do lakata, da bi bio hrabar i uzoran mladić.

Cuvena srpska mitologija... Upropastice sve sto se intelektualno ne odupre. Sve sto ne misli pada u njen talas i vodi u propast.
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +6/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: 21.11.2007. 01:46 »

U kasarnama su uslovi koji prevazilaze sve okvire zdravog razuma i dobrog ukusa. Sve je bolje od biranja sluzenja regularnog vojnog roka. Oko toga sta je bolje civilno ili uniformisano sluzenje vojnog roka nema potrebe ni govoriti.
Izgleda da se sa svakim danom sve vise ustanova prijavljuje koje zele primiti vojnike na civilno odsluzenje civilnog roka.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: