Stranice: 1 [2] 3 4 ... 23   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Srpsko, suvise srpsko  (Pročitano 27375 puta)
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 31.07.2006. 13:21 »

To znaci da bi za Teslu kazao posto je ziveo u Hrvatskoj (mada je ziveo i u Americi i u Francuskoj) da je on Hrvat, bez obzira na srpsko poreklo? Sto se mene tice, ja se slazem, mada mislim da je najpre Amerikanac, pa onda Hrvat, pa Francuz, i naposletku Srbin.

Ali odmakli smo od pocetne teme pa necu nastaviti ovde diskusiju na ovu temu.
« Poslednja izmena: 04.08.2007. 19:55 Admini... » Sačuvana
Zagreus
Gost
« Odgovor #16 poslato: 07.08.2006. 20:32 »

Može da se voli i mrzi samo način života i razmišljanja, a ne nacija
, zemlja itd. I da nije tako kad bi se pitao da li volim Srbiju, šta
predtavlja Srbija. Ovu Srbija koju predstavlja Trg Republike, par ulica u Beogradu i  Ada je ne volim!
« Poslednja izmena: 04.08.2007. 19:55 Admini... » Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 10.08.2006. 23:18 »

Potpuno se slazem sa Zagreusom. Jos jednom me cudi sto sebe naziva radikalom.
Sačuvana
Beli Orao
Gost
« Odgovor #18 poslato: 13.08.2006. 14:18 »

Prvobitni naslov "Obraz SRBSKI" koji je postavio Beli Orao, izmenio je administrator "strangelove".

Mi smo za Srbstvo sa Obrazom i zato smo:

1. Za pravoslavno blagoverje umesto bezverja i zloverja
2. Za svetosavski nacionalizam umesto bezbožnog internacionalizma
3. Za državotvornu obnovu Srbstva umesto srborušilaštva
4. Za Majku Srbiju umesto maćehe Jugoslavije
5. Za Krst Časni umesto satanske petokrake
6. Za Slobodu Zlatnu umesto robstva evroatlantskom lažnom liberalizmu
7. Za Mir Božiji umesto licemernog pacifizma
8. Za školu sa pravoslavnom verom umesto ateističkih laži
9. Za srbsku vitešku vojsku i policiju umesto NATO okupacije
10. Za politiku sa patriotskim poštenjem umesto politikantskog bludničenja
11. Za Srbsku Državu sa Božijim blagoslovom umesto prokletstva građanske republike
12. Za pobožne državnike umesto bezbožnih izdajnika
13. Za hristoljubivog Vladara umesto vlastoljubivih partijaša
14. Za blagoobrazni hrišćanski poredak umesto antihristovog Novog svetskog poretka
15. Za zdravo srbsko društvo umesto izopačenosti otvorenog društva
16. Za srbsku stalešku sabornost umesto judeomasonske demokratije
17. Za otačastvene staleže umesto pohlepnih stranaka
18. Za Naciju umesto rulje
19. Za Pravdu i Zakon umesto nepravde i bezakonja
20. Za domaćinsku privredu umesto pljačkaške ekonomije
21. Za bogato srbsko selo umesto siromašnog jugoslovenskog grada
22. Za uredne srbske gradove umesto urbanog haosa
23. Za domaćinsku odgovornost umesto građanske sebičnosti
24. Za srbsku gospodstvenost umesto sveopšteg prostakluka
25. Za Pobedu umesto poraza

Za Obraz umesto bezobrazja!

srb-obraz.org

Prvobitni naslov "Obraz SRBSKI" koji je postavio Beli Orao, izmenio je administrator "strangelove".
« Poslednja izmena: 17.05.2007. 13:16 Plodni bizon » Sačuvana
Zagreus
Gost
« Odgovor #19 poslato: 13.08.2006. 16:34 »

1. blagoverje tj. dobrota nije vezano ni za jednu veru, već za pojedince
u svim verama

2. ne mešaj internacionalizam sa zapadnjačkim kolonijalizmom

3. za to treba vreme i puno taktičnosti

4. to se već ostvarilo

5. petokraka je pobedila, kukasti krst, da nije ni tebe verovatno ne bi
bilo

6. potpuno se slažem

7."Mir Božji" ja bi rekao samo mir, ali ne na štetu nikoga

8. vera se ne uči u školi nego u prodici na mnogo suptilniji način

9. isto kao pod 6

10. za politiku sa ljudskim poštenjem

11. srednji vek je davno prošao

12. šta to znači biti pobožan

13. u Srbiji žive i druge vere i nacije, za partijaše se slažem

14. alternativanovom svetskom poretku je samo pravi komunizam

15. ja bi rekao što zdravije, jer nikad ne može biti potpuno zdravo

16. "staleška sabornost"- to se ne da više obnoviti, ako je ikad postojalo

17. to nisu antipodi to su različite kategorije, srpske staleže je
upropastio titoizam

18. stanovništvo velegrada ti je rulja, beogradizacija

19. kao 6 i 9

20. treba gledati da u globalizaciji zauzmemo svoje mesto, domaćinska privreda, to je bilo pre DSR

21. promenila se struktura privrede, težište nije ne selu, ali
slažem se da selu treba pokloniti punu pažnju

22. kao 6, 9, 19

23. kao prethodno

24. opet se pridaje epitet"srpsko" nečem univerzalno ljudskom

25. tek kada budemo sebe dovoljno cenili, i prekinemo beogradsku hegemoniju
« Poslednja izmena: 17.05.2007. 13:17 Plodni bizon » Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #20 poslato: 13.08.2006. 17:15 »

Nesto malo sam citao da su vam ubili sefa. Kako se bese zvao i o cemu se tu radi?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +21/-5
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #21 poslato: 13.08.2006. 20:46 »

Nisam mogao, a da ne iskomentarisem ovo...

...versus Nihilist

1. Crkvu, kao i njen tzv. moral, trebalo bi proglasiti globalnim zlom
2. Tako je i Adolf razmisljao
3. Termin "Srbstvo" je danas dosta diskutabilan...
4. Da, da...i kralja na vlast
5. Da je krst na vreme spaljen, petokraka ne bi bila "satanska"
6. Vrlo, vrlo tuzno...a da li postoji "iskreni" liberalizam ?
7. Mir Boziji =/ pacifizam... vrlo, vrlo zanimljiv pogled na veru...
8. Da, ucite decu da je tzv. Bog stvorio Adama i Evu i pisajte po svim velikim ljudima...sramota!
9. Podrzavam, ali samo u obliku gerilskih grupacija
10. Mislim da se u istoriji dovoljno videlo sta su "patriote" napravile. Ovo ne zelim ni da komentarisem
11. Naravno, hajde da gradimo zlatne crkve dok ljudi umiru od sepse i suge po bolnicama
12. Koji bi, kao i crkva, jos vise ugnjetavali narod i punili sebi dzepove
13. Pre svega razmislite o vladaru koji zna srpski jezik bolje od Tarzana
14. Nece biti ni "hriscanskog", ni "novog svetskog" poretka, kada se covek bude osvestio i digao revoluciju
15. Da, vratimo se svi u srednji vek i proglasimo Teslu za izdajnika
16. Ne secam se da sam igde procitao recenicu sa vise licemerja i pohlepe
17. Regres do feudalnog uredjenja...i vise nego tuzna pretpostavka [predlog]
18. Za coveka, umesto ovce
19. Za slobodu i svetlost, umesto mraka i izolovanosti
20. I naravno, 30% prihoda, Bozijem namesniku, nasem voljenom kralju
21. Za fizicki i intelektualno bogatog coveka, umesto "zatucanog" gradjanina
22. Podrzavam !
23. Za slobodnog coveka, koji misli svojom glavom i ne mora da se pokorava nacionaloj etici
24. Za postovanje prema coveku i njegovim prirodnim potrebama
25. Nema pobede, ni poraza, samo uzrok i posledica

Samo jos zelim da pitam, zanima me, sta cete da radite sa vasom kampanjom kroz 20-ak godina, kada ova planeta bude bila s' oprostenjem u govnima do guse i kada ne budete imali sta da disete i pijete...?

P.S. Da li je greh misliti svojom glavom ?
Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 13.08.2006. 21:32 »

Svaka ti je na mestu, Nihilist.
Citat: "Nihilist"
Da li je greh misliti svojom glavom ?

Za "obraze" je greh uopste misliti.

Nego, zasto ti ako sledis nihilizam ne zelis da zavlada opste "obraz-ovanje"? Nema veceg nihilizma od delovanja i stavova koji je ovde izneo Beli Orao. Naravno ne mislim ovde na niceanski nihilizam nego nihilizam u narodskom smislu.
Sačuvana
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +21/-5
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #23 poslato: 13.08.2006. 21:42 »

Zato sto celim tekstom preovladava ideja o "Bogu" i "hristoljubivom Vladaru", sto mi stvarno bode oci, jer su to danas najveci opsteprihvaceni autoriteti. I na toliko mesta postoji upadanje sebi u usta, da je stvarno tuzno kako neko moze da sledi ovo...
Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
strangelove
Gost
« Odgovor #24 poslato: 13.08.2006. 22:11 »

Bas sam ovih dana razmisljao kada ce se pojaviti postovi cija sadrzina bi bila adekvatna nazivu topika : "Srpsko, isuvishe srpsko". Konacno , Beli orao je , a da pritom nema uvida u moja razmisljanja postavio blistavo ogledalo tih mojih misli, a mozda i samom sebi, ali ko bi to znao. To je njegova licna stvar.
Iskreno se nadam da cete uzivati u ovom topiku , koji nam se eto najednom pojavio, a koji smo prizeljkivali.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #25 poslato: 14.08.2006. 13:42 »

Kad neko ko nikad nije bio ovde otvori forum Republika izgleda mi da ce odmah da stekne utisak da se radi o nekom antisrpskom forumu. Nekoliko tema direktno protiv srpstva, provokativne u svakom pogledu.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 15.08.2006. 12:54 »

Pre svega, moram da cestitam na domisljatosti gospodina Vladimira za ovaj genijalni naslov - Srpsko, suvise srpsko - mada vec imamo mnogo slicnih tema. Neka ovde bude slobodniji razgovor o srpstvu, kako bi se i drugi ukljucili, za razliku od one teme koja je izdvojena - Biti Srbin ili biti covek.

Gospodin koji se ukljucio, pod nazivom Beli Orao je dosao kao kec na deset, onaj njegov post koji je poceo naslovom "Obraz Srbski", a koji je na srecu prekrsten, odlicno govori o shovinistickom nacionalizmu kome i odgovara novi naslov "Srpsko, odvishe (ili suvise) srpsko".

Jos bi bilo lepse kad bi se ukljucilo jos nesto nacional-shovinista.
Sačuvana
Zagreus
Gost
« Odgovor #27 poslato: 15.08.2006. 22:02 »

Citat: No Name
odlicno govori o shovinistickom nacionalizmu

Stalno insistiraš na argumentima, argumentuj svoje stavove povodom
toga što je Beli Orao napisao, nezavisno od pokreta "Obraz", najlakše
je davati etiketu "šovinistički nacionalista", ovo je, mislim mesto
za dijalog, preko na teške reči. Što bi rekao Branko Miljković:
"Ubi me prejaka reč".
« Poslednja izmena: 17.05.2007. 13:49 Admini... » Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #28 poslato: 16.08.2006. 13:47 »

Prenosim sa vec pomenutog sajta “Obraz” neke njihove poglede na obrazovanje....

Našu decu treba posebno bogatiti sledećim bogatstvima:

Citat
1. Jezik - Jezik na tajanstven i koncentrisan način sadrži u sebi celokupnu dušu, celokupnu prošlost, celokupni duhovni sklop i celokupne stvaralačke zamisli naroda. Sve to dete bukvalno treba da dobije zajedno sa majčinim mlekom. Posebno je važno da buđenje samosvesti i lične svesti deteta (obično u trećoj, četvrtoj godini života) bude na njegovom rodnom jeziku. Pri tom nije važan onaj jezik na kome pred njim govore drugi, već je važan onaj jezik na kome mu se obraćaju, primoravajući ga da njime izražava svoja sopstvena unutrašnja raspoloženja.   
Otuda ga ne treba učiti tuđim jezicima sve dok logično i tečno ne progovori na svom nacionalnom jeziku. To isto važi i za čitanje: dok dete ne počne da čita tečno na maternjem jeziku, ne treba ga učiti nikakvom stranom čitanju. Kasnije u porodici treba da dominira kult maternjeg jezika: sva glavna porodična zbivanja, praznici, značajne razmene mišljenja, moraju da se odvijaju na srbskom jeziku. Sve jezičke vulgarnosti moraju se odstraniti. Veoma je važno često čitanje naglas Svetog Pisma i srbskih klasika, redom od strane svih članova porodice, makar pomalo. Takođe, veoma je važno i upoznavanje sa starosrbskim jezikom u kome i danas živi osveštana snaga drevnog i slavnog Srbstva. Od suštinske važnosti su porodični razgovori o preimućstvima i prednostima maternjeg jezika - o njegovom bogatstvu, milozvučnosti, izražajnosti, stvaralačkoj neiscrpnosti, preciznosti itd.

U stvari, poenta ovog njihovog pogleda na jezik je ta da bi decu trebalo primorati ( ako treba i silom) na srpski jezik i pravopis , a samih argumenta zasto bi to tako trebalo biti , nigde ne vidimo. Govore o nekakvom buđenju samosvesti , ali samo putem srpskog jezika i jedino to ističu kao argument. Ali kao što vidimo toj konstataciji jedini je cilj direktno mešanje u ličnost pojedinca putem “velikosrpske ruke” koja bi, jel te, da ga nauči kako ono treba da misli...

Citat
2. Pesma - Dete treba da sluša srbsku pesmu još u kolevci. Pevanje će mu doneti prvi duševni uzdah i prvi duhovni jecaj: oni moraju biti srbski. Pevanje pomaže rađanje i proživljavanje osećanja u duši; ono pretvara pasivni, bespomoćni i stoga obično mučan afekt - u aktivnu, tečnu, kreativnu emociju. Dete treba nesvesno da usvaja srbsko ustrojstvo osećanja, posebno onih duhovnih. Pevanje će ga naučiti prvom oduhovljenju duševne prirode - na srbskom; pevanje će mu doneti prvu čovečnu, neživotinjsku sreću - na srbskom. Srbska pesma je duboka kao ljudska patnja, iskrena kao molitva, ljupka kao ljubav i uteha; u naše crne dane, kao i pod jarmom Turaka, ona će pružiti srbskoj duši izlaz iz preteće ogorčenosti i skamenjenosti. Treba uvesti srbsku pesmaricu i stalno obogaćivati detinju dušu srbskim melodijama - sviranjem, pevanjem, podstičući je da pevuši i peva u horu. Otuda u svim Srbskim zemljama i rasejanju treba stvarati srbske horove - crkvene i svetovne, organizovati ih, objedinjavati, organizovati sabore srbske nacionalne pesme. Horsko pevanje nacionalizuje i organizuje život - ono uči čoveka da slobodno i samostalno učestvuje u društvenoj zajednici.

Hahah : “...još u kolevci”! Uopšte neću da ulazim u estetsku vrednost “srpskih pesama “ koje se ovde pominju , već samo da istaknem ovu poslednju rečenicu koja je u potpunom neskladu s gore izrečenim: “Ono uči čoveka da slobodno i samostalno učestvuje u društvenoj zajednici” . Ali nigde ne objasniše kako to sada ono odjednom “slobodno učestvuje”? Gde je tu sloboda?

Citat
3. Molitva - Molitva je usredsređena okrenutost duše Bogu. Svaki narod vrši to obraćanje na sebi svojstven način, čak i u okviru jedinstvene veroispovesti, i samo je za površan pogled Pravoslavlje Srba, Rusa, Grka, Rumuna i Amerikanaca - istovetno. Živo višeglasje i višehvalno obraćanje Gospodu, koje potiče od sveta, zahteva da se svaki narod moli samosvojno, i tu samosvojnu molitvu treba udahnuti detetu od prvih godina života. Molitva će mu doneti duhovnu harmoniju - neka je dete onda doživi na srbskom. Molitva će mu pružiti istočnik duhovne snage - srbske snage. Molitva će ga naučiti da na savršenstvo usredsređuje osećanje i volju - na srbskom. Molitva će mu pružiti duhovno iskustvo i dovesti do duhovne očiglednosti - na srbskom. Dete, naučivši da se moli, samo će otići u Crkvu i postati njen oslonac - srbski oslonac, Srbske Crkve.   
On će pronaći put i u dubinu srbske istorije i na prostor srbskog preporoda. Nepravoslavni pojedinac još i može biti srbski patriota i plemeniti srbski građanin, ali čovek neprijateljski raspoložen prema Pravoslavlju - neće pronaći put ka svetim tajnama srbskog duha i srbskog shvatanja sveta, ostaće stranac u zemlji, svojevrsni unutrašnji "ne-prijatelj".

Dakle, ovim bi zapravo hteli da neraskidivno povežu crkvu (preko pravoslavlja) sa svešću pojedinca. Ističu kao izuzetno bitno da ta molitva bude na srpskom čime se u stvari ograđuju od ostalih religija ne priznajući pritom nijednu drugu molitvu sem srpske. Kao što i sami navode kao cilj , on jeste da “dete postane oslonac Srbske crkve”. Ove delove “obraz” je verovatno napisao u saradnji s nekim predstavnikom SPC pošto sam na istom sajtu video pisma podrške od strane nekih pripadnika SPC.
Potrudili su se da bitno istaknu , kako svaki čovek koji je neprijateljski nastrojen protivu Pravoslavlja jeste “unutrašnji “ ne-prijatelj. Implikacije tog stava nije , po meni, ni potrebno komentarisati.

Citat
4. Bajka - Bajka budi i pleni maštu. Ona pruža detetu prvo osećanje junačkog - osećanje iskušenja, opasnosti, pozvanja, napora i pobede, ona ga uči odvažnosti i odanosti, uči ga da bistro sagledava ljudsku sudbinu, složenost sveta, razliku između "pravde i krivde". Ona ispunjava njegovu dušu nacionalnim ponosom, onim horom likova u kojima narod sagledava sebe i svoju sudbinu, istorijski zagledan u prošlost i proročki zagledan u budućnost. U bajci je narod sačuvao svoja priželjkivanja, svoje patnje, svoj humor i svoju mudrost. Nacionalno vaspitanje je nepotpuno bez nacionalne bajke. Dete koje nikada nije maštalo u bajkama svoga naroda lako se odvaja od njega i neosetno stupa na put internacionalizacije. Priklanjanje tuđim bajkama umesto svojim, domaćim, imaće istovetne posledice.

Ovo smešno baljezganje o bajkama je tako zabavno....

Citat
5. Žitija svetih i junaka - Što ranije i što dublje mašta deteta bude ispunjena živim likovima nacionalne svetosti i junaštva, tim bolje po njega. Likovi svetosti probudiće njegovu savest, a srbsko poreklo svetitelja - izazveće u njemu osećanje učestvovanja u svetim delima, osećanje pripadnosti, identifikacije; ona će njegovom srcu pružiti radosnu i ponosnu uverenost da se "naš narod opravdao pred licem Božijim", da su njegovi oltari sveti i da on ima pravo na počasno mesto u svetskoj istoriji. Slike heroizma će u detetu probuditi volju za odvažnošću, velikodušnost, njegovu pravnu svest, žudnju za podvizima i služenjem, spremnost za trpenje i borbu, a "srbskost" će mu pružiti nepokolebivu veru u duhovne snage svoga naroda. Sve to, uzeto skupa, jeste prva škola srbskog nacionalnog karaktera.   
Divljenje svetiteljima i junacima uznosi dušu; u isti mah donosi i smirenje, i osećanje sopstvenog dostojanstva, i osećanje ranga; ukazuje joj i na zadatak i na istinski put. Tako narodni junak vodi svoj narod čak i posle smrti.

Dok čitam ovaj zastrašujući pasus pada mi na pamet scena iz jednog spota grupe Pink Floyd kada izbezumljena i smorena lica djaka stoje u nekom redu u školskoj instituciji i pritom jedan po jedan padaju u ogromnu mašinu za mlevenje mesa.
Ova škola koju momci sa obraza karakterišu kao “školu srpskog nacionalnog karaktera” , bila bi ništa drugo do one mašine koju Flojdovci pominju.

Citat
6. Poezija - Stihovi kriju u sebi blagodatnu moć: oni pokoravaju dušu, plene je harmonijom i ritmom, primoravaju je da osluškuje tajni život stvari i ljudi, podstiču je da traži zakone i oblike, uče je duhovnom oduševljenju. Čim dete počne da govori i čita, klasični nacionalni pesnici treba da mu donesu prvu radost stiha i da mu postepeno razotkrivaju sve svoje blago. Dete najpre treba da sluša, a zatim i samo da čita, da uči napamet pokušavajući da recituje - iskreno, proživljeno i sa razumevanjem. Srbski narod ima jedinstvenu poeziju u kojoj se mudrost zaodeva u prekrasne slike, a slike postaju zvonka muzika. Srbski pesnik je u u isti mah nacionalni prorok i nacionalni muzičar. I Srbin, koji se od početka zaljubio u srbski stih - nikada se neće denacionalizovati, nikada se neće razsrbiti. U skladu sa uzrastom i mogućnostima neophodno je detetu otkrivati pristup svim vrstama nacionalne umetnosti - od arhitekture do slikarstva i ornamenta, od igre do pozorišta, od muzike do skulpture. 
Tada će njegova duša biti svestrano otvorena za doživljaj onog što su mu najpre dale pesma, bajka i poezija. Razume se da će mu biti najpristupačnija, najomiljenija i po svojoj neposrednosti najnacionalnija vrsta umetnosti - srbska igra, sa svom svojom slobodom i ritmičnošću, sa svim svojim lirizmom, dramatizmom i umesnim humorom.

Poezija i uopšte književnost u funkciji srbstva. Eto , šta preporučuju ova gospoda. Pitam se da li je neko od onih čuvenih Beogradskih intelektualaca iz Sanua- učestvovao u pisanju ovih delova? Ne bi me začudilo da jeste...
« Poslednja izmena: 17.05.2007. 13:52 Admini... » Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #29 poslato: 16.08.2006. 13:52 »

Evo jos nekih njihovih “planskih programa. Uzivajte , zabavljajte se

Citat
7. Istorija - Srbsko dete treba od samog početka da oseti i shvati da je, po rečima Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, "po krvi Arijevac, po prezimenu Sloven, po imenu Srbin, a po srcu i duhu hrišćanin". Srbsko dete, dakle, treba da oseti i shvati da je sin ili kći slavnog i ponosnog srbskog naroda koji iza sebe ima veličanstvenu i tragičnu istoriju, koji je podneo velike patnje i lomove, i koji je, uprkos tome, ne jednom nalazio put ka usponu i procvatu. Potrebno je u detetu probuditi uverenje da je istorija srbskog naroda živa riznica, istočnik žive pouke mudrosti i snage. Duša srbskog čoveka treba u sebi da otkrije prostor u koji može da se smesti celokupna srbska istorija, tako da njegov instinkt primi u sebe svu prošlost svoga naroda, da bi njegova uobrazilja sagledala svu njenu vekovnu daljinu, da bi njegovo srce zavolelo sva zbivanja srbske istorije. Mi treba svojom voljom da shvatimo svoju prošlost i zamislimo svoju budućnost. U skladu sa rečima velikog slovenskog pesnika Puškina: "Dičiti se slavom svojih predaka ne samo da je moguće već je i potrebno; ne poštovati je predstavlja sramnu malodušnost". Ili još: "Kunem vam se svojom čašću da nizašto na svetu ne bih pristao da promenim Otačastvo, niti da imam drugu istoriju osim istorije naših predaka kakvu nam je poslao Gospod". Pritom nacionalno samoosećanje deteta treba da bude zaštićeno od dve opasnosti: od šovinističke umišljenosti i od sveizrugivačkog anacionalnog samopotcenjivanja.   
Nastavnik istorije nipošto ne treba da krije od učenika slabe strane nacionalnog karaktera, ali je u isto vreme dužan da mu ukaže i na sve istočnike nacionalne snage i slave. Ton skrivenog sarkazma ili ironije u odnosu prema svom narodu i njegovoj istoriji mora biti isključen iz takve nastave. Istorija uči duhovnom kontinuitetu i sinovskoj odanosti, a istoričar, postavljajući se između prošlosti i budućnosti svoga naroda, mora sam da sagleda njegovu sudbinu, da razume njegov put, da ga zavoli i veruje u njegovo pozvanje. Tek tada on može biti istinski nacionalni vaspitač.
8. Vojska - Vojska je koncentrisana moć moje države, bedem mog Otačastva, ovaploćena hrabrost moga naroda, organizacija časti, samopregora i služenja - to je osećanje koje treba da bude preneseno detetu od strane njegovog nacionalnog vaspitača. Dete treba da se nauči da doživljava uspeh svoje nacionalne vojske kao svoj sopstveni uspeh, njegovo srce treba da se steže zbog njenog neuspeha, njene vojskovođe treba da budu njegovi heroji, a njene zastave - njegova svetinja. Uopšte, čovekovo srce pripada onoj zemlji i onoj naciji čiju vojsku on smatra svojom. Duh vojnika koji stoji na straži unutrašnjeg pravnog poretka zemlje i Otačastva, u pogledu njenih spoljašnjih odnosa nipošto nije duh "reakcije", "nasilja" i "šovinizma", kako neki misle čak i dan-danas. Bez vojske, koja duhovno i profesionalno stoji na potrebnoj visini - Otačastvo ostaje bez odbrane, država se raspada i nacija isčezava sa lica zemlje. Prenositi detetu drugačije shvatanje, znači učestvovati u tom raspadu i isčezavanju.   
9. Teritorija - Srbsko dete treba svojom uobraziljom da sagleda prostor svoje zemlje, nacionalno-državno nasleđe Srbije. Dete mora da shvati da narod ne živi za zemlju i zemlje radi, već da on živi na zemlji i od zemlje, i da mu je teritorija neophodna kao vazduh i sunce. Ono mora da oseti da je srbska nacionalna teritorija stečena krvlju i naporom, voljom i duhom, da ona nije samo osvojena i naseljena. Nacionalna teritorija nije prazan prostor od granice do granice, već istorijski data i osvojena duhovna ispaša naroda, njegov stvaralački zadatak, njegovo živo obetovanje, obitavalište njegovih budućih pokolenja. Drugim rečima, nacionalna teritorija jeste srbski otačastveni i geopolitički prostor. Srbin i Srbkinja moraju da poznaju i da vole prostore svog Otačastva u osveštanom podvigu otačastvoljublja. Moraju da vole srbsku zemlju, njene žitelje, njena bogatstva, njenu klimu, njene mogućnosti - onako kako čovek poznaje svoje telo, kako muzičar voli svoj instrument, kako seljak poznaje i voli svoju zemlju.   
10. Privreda - Dete od ranog detinjstva treba da oseti stvaralačku radost i moć rada, njegovu neophodnost i časnost, njegov smisao. Dete iznutra treba da doživi da rad nije "bolest" niti "robstvo", već obrnuto, da je rad istočnik zdravlja i slobode. U srbskom detetu treba da bude probuđena sklonost ka dobrovoljnom, stvaralačkom radu i iz te sklonosti ono treba da doživi i pojmi Srbiju, kao beskonačno i tek započeto poprište rada. Tada će se u njemu probuditi živo interesovanje prema srbskoj nacionalnoj privredi, volja prema srbskom nacionalnom bogatstvu, kao istočniku duhovne nezavisnosti i duhovnog procvata srbskog naroda. Probuditi u detetu sve to, znači postaviti u njemu temelje duhovne ukorenjenosti i privrednog patriotizma. 
« Poslednja izmena: 17.05.2007. 13:54 Admini... » Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 23   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: