Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Srpsko, suvise srpsko  (Pročitano 27374 puta)
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #315 poslato: 13.11.2007. 13:27 »

Opet grešiš. građanin neke zemlje može da postane SVAKO ko ispunjava određene uslove. Poreklo je samo JEDAN od uslova (naravno, gledajući iz tvoje, striktno građanske perspektive, jeste diskriminatoran, jer na taj način neko ko je rođen u Americi a deda mu je bio Srbin lakše dobiva državljanstvo Srbije od nekaoga ko ne vuče poreklo iz srbije).

Znaci, ako neko zadovoljava sve uslove, sem jednog, on moze ili ne moze da "prodje"? Koliko sam shvatio, moras zadovoljiti sve uslove. Ako je potrebno ispuniti sve uslove, onda ne gresim, jer je jedan od tih uslova upravo "poreklo", kao diskriminacioni faktor.

Diskriminacioni su svi faktori pri uslovljavanju koji polaze od urodjenih ili nominalno urodjenih pretpostavki. Sve ono sto covek svojom voljom ne moze da ucini drugacijim. To je osnova gradjanskih, slobodarskih ideja i drustava.

Citat
Opet preteruješ sa rasizmom, jer zakon o državljanstvu nikoga ne izbacuje iz države već samo daje uslove svima onima koji žele da ga steknu.

Nema to nikakve veze. Ovde se govori o zakonu jedne drzave koji mogu da budu valjani ili ne, a s obzirom na drustvo koje se pokusava stvoriti na tlu Evrope. To drustvo ne tolerise takve primitivizme medju koje spadaju i rasisticke klasifikacije. Postoje mere zastite domaceg, ma sta ovo bilo, u odnosu na ono sto dolazi sa strane, ali i tako nesto mora da se objasni pre socijalnim a ne rasnim kategorijama. I zakonski regulise na taj nacin, a nikako rasno.
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #316 poslato: 13.11.2007. 14:20 »

Znaci, ako neko zadovoljava sve uslove, sem jednog, on moze ili ne moze da "prodje"? Koliko sam shvatio, moras zadovoljiti sve uslove. Ako je potrebno ispuniti sve uslove, onda ne gresim, jer je jedan od tih uslova upravo "poreklo", kao diskriminacioni faktor.
Greška. Spomenute kategorije su nezavisni kriterijumi za sticanje državljanstva. Znači potrebno je ispuniti SAMO JEDAN od spomenutih uslova. Razlika je samo u tome, da će jedan građanin SAD koji je poreklom Irac lakše dobiti irsko državljanstvo nego neko ko bi se tek tako doselio u tu državu (jer je postupak sticanja poreklom brži od postupka sticanja naturalizacijom).

Nema to nikakve veze. Ovde se govori o zakonu jedne drzave koji mogu da budu valjani ili ne, a s obzirom na drustvo koje se pokusava stvoriti na tlu Evrope. To drustvo ne tolerise takve primitivizme medju koje spadaju i rasisticke klasifikacije. Postoje mere zastite domaceg, ma sta ovo bilo, u odnosu na ono sto dolazi sa strane, ali i tako nesto mora da se objasni pre socijalnim a ne rasnim kategorijama. I zakonski regulise na taj nacin, a nikako rasno.
Ne radi se o rasi već o naciji  osmeh
A koliko "to društvo ne toleriše takve primitivizme" vidiš iz priloženih podataka koliko evropskih država još uvek među kriterijume za sticanje državljanstva uključije i jus sanguinins
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #317 poslato: 13.11.2007. 14:26 »

Znači potrebno je ispuniti SAMO JEDAN od spomenutih uslova.

To ublazava citav slovenacki zakon. Dakle, moguce je da se neko izbori za drzavljanstvo, ako to zeli. To je u skladu sa gradjanskim vrednostima, podrzavam.

Citat
Ne radi se o rasi već o naciji  osmeh

Rasizam je sira kategorija i podrazumeva klasifikacije po razlicitim osnovama: nacionalnoj, socijalnoj, verskoj, itd. Razume se da tu spadaju i rase.

A koliko "to društvo ne toleriše takve primitivizme" vidiš iz priloženih podataka koliko evropskih država još uvek među kriterijume za sticanje državljanstva uključije i jus sanguinins

To sto neko savremeno drustvo, ili jedan njen deo, tolerise jedan deo zakona koji se odnosi na krv, ne znaci da je citavo to drustvo, ili ideologija i zadatak tog drustva - isti kao taj njegov deo. Pa cak i da su sve zemlje EU takve da sadrze rasisticke zakone, to ne znaci da Srbija treba da bude takva. Ovde je rec o traganju za boljim drustvom, a ne za kopiranjem nekih koja su lose uredjena.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #318 poslato: 18.11.2007. 12:55 »

Podići tri prsta pred jednim neprosvećenim i nacionalno uspaljenim narodom, u jeku nacionalističko-populističke propagande, potez je na štetu same Srbije. Pogotovo kad to uradi jedna zvezda u svetu sporta koja je u Srbiji daleko poštovanija nego bilo koji umni radnik, i koja je uzor mladima.

Bilo da tri prsta predstavljaju simbol srpstva, bilo da predstavljaju pravoslavlje i hrišćanstvo (što je inače izvorno značenje, mada ne baš rastavljenih prstiju), kulturološki i politički posmatrano, ovde analizirano Đokovićevo ponašanje je prihvatljivo, ali ne i odgovorno. Svako od sportista, a i običnih ljudi sa ulice, ima pravo da nosi državnu zastavu, zastave i slike svetaca, srpskih vojvoda i četnika, pa čak i da različito interpretira događaje devedesetih u slučaju da nisu direktno vezani za zločine (što će reći da je slobodno nositi i sliku Slobodana Miloševića ili Vojislava Šešelja, čega smo svedoci gledajući Skupštinu Srbije ili bilo kog predstavnika SRS na televiziji), ali je samo isticanje nacionalnog u ovom našem građanskom pokušaju približavanja vrednostima savremenog društva i čoveka bez nacionalnih i verskih predrasuda - korak natrag.
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #319 poslato: 04.12.2007. 19:33 »

vidite ovaj incident koji se desio nedavno na utakmici izmedju rada i novog pazara u beogradu. dobro poznati neonacistichki navijachi fudbalskog kluba rad hteli su da unesu na tribine srpsku zastavu, ali su ih u tome na trenutak sprechili policajci na ulazu. na kraju su ipak dopustili. a evo shta se kazhe na sajtu fudbalskog kluba rad:

Citat
Ono što bilo koji građanin Srbije ni u najluđim snovima ne bi pomislio desilo se juče na stadionu FK Rad. Policija je zabranila unošenje na tribinu srpske trobojke uz obrazloženje da ona provocira goste, da može biti zloupotrebljena da bi se naudilo gostima iz Novog Pazara, i da srpskoj trobojci nije mesto na ovoj utakmici jer ne igra reprezentacija Srbije?! Posle ‘teških’ pregovora, koji su trajali skoro sat vremena, policijski komandir je dozvolio da se zastava okači!

U državi Srbiji, u njenom glavnom gradu Beogradu, zvanični represivni organ je zabranio isticanje srpske trobojke na teritoriji države Srbije! Novi Pazar je grad u Raškoj oblasti, Novi Pazar je grad u državi Srbiji! Kako srpska trobojka može da provocira građane Srbije? Na to pitanje može verovatno da odgovori gospodin ministar koji je specijalizovan za mašinobravarski zanat. Da odgovori na pitanje zašto je u državi Srbiji potrebno da pripadnicima MUP ostavite ličnu podatke ako imate u posedu srpsku trobojku?!

kako biste vi ocenili ovaj incident?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #320 poslato: 05.12.2007. 03:27 »

Ja bih rekao da bi policiju trebalo nagraditi jer je makar pokušala da udari šamar neonacističkoj bagri. Istina, unošenje srpske zastave kada igraju dva srpska tima može jedino da bude protumačeno kao aludiranje na drugu nacionalnost tima iz Novog Pazara, pa bi srpska zastava tu trebalo da stoji kao prisećanje na to u čijoj su državi, da su oni tu u stvari samo manjina koja ima da se pokori neprikosnovenom i vladajućem Srbinu u njegovoj kući.

Neverovatno je što ovaj događaj neki komentarišu kao antisrpski, ali ne gest navijača Rada, već policajca koji je želeo da spreči provokaciju. Još jednom se pokazuje na delu primitivizam i pogubnost nacionalističkog pogleda na ljude i događaje, koliko u stvari ta predrasuda o nacionalnoj određenosti ljudi gura u sukobe, a tako i probleme za državu u kojoj takvi nesrećnici deluju.
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #321 poslato: 05.12.2007. 04:03 »

vidim zastavu srbije kada nastupa srpska reprezentacija.
kada igraju klubovi vidim uglavnom klupske zastave.te zastave uvek neshto poruchuju.
poruchuju nekome dole na terenu ili onome suparnichkom navijachkom timu.
shta je tu imala da poruchi srpska zastava ako su na teren izashla dva srpska tima? shta drugo nego da onaj ko je doshao iz novog pazara ima da se pokori ovoj srpskoj zastavi, simbolu drzhave u kojoj je gost.
u tom svetlu, vidim ovaj sluchaj kao chistu provokaciju i mozhda chak i kao diskriminaciju po nacionalnoj osnovi.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #322 poslato: 05.12.2007. 12:06 »

Huligani FK Rad su najgori navijaci na prostoru Balkana. Trebalo bi to imati u vidu kad se kritikuje taj dogadjaj. Naravno da su zastavu doneli kao provokativni materijal. Pa ko je u Srbiji do sada uopste i izazivao ratove? Sigurno da nisu denacifikatori nego uspaljene, neizivljene huliganske zivotinje.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #323 poslato: 05.12.2007. 13:37 »

Da sam ja policija uopšte ne bih raspravljao nego bi iz lagera izvadio bošnjačke zastave i podelio navijačima Novog Pazara, pa nek svako maše čime mu drago....A načelno bih zabranio fudbal u Srbiji, izuzev amaterskog malog fudbala, a stadione bi porušio i napravio DeltaCity2,3,4...
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #324 poslato: 05.12.2007. 19:24 »

Stojane, koliko god se ti zezao, ta ideja o dodeli zastava Bošnjacima izgleda bolje nego pustiti huligane da provociraju ljude bošnjačke nacionalnosti, a to im je očigledno bila jedina namera.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #325 poslato: 06.12.2007. 16:33 »

Dobro, ali imaj na umu i da bi ti nevini "ljudi bošnjačke nacionalnosti" u Novom Pazaru istovetno postupili. Otud sam za zabranu fudbala, jer ako ćemo da se prisećamo nekih stvari, na stadionima je sve počelo. Dakle stadioni pionirima, penzionerima i rekreativcima, eventualno za koncerte.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #326 poslato: 07.12.2007. 05:00 »

Da se ja pitam i kada to ne bi izazvalo nemire na ulicama, zabranio bih toliko toga da bi se mnogi ljudi ubili od dosade i sopstvene bede. Ljudima su potrebne gluposti jer neki čitav identitet grade na njima (oduzmi samo kladionice i mnogi će se izvršiti samoubistva, bez obzira što na tim kladionicama redovno gube). Pogotovo je ovo vezano za Srbiju jer je tu zaista veliki broj besposličara i neobrazovanih.

A da bi Novopazarci postupali slično, u tom sam uveren. Verujem da se na njihovom stadionu isto tako može videti zastava BIH ili makar neka varijanta simbola islamskog fundamentalizma. Ali to nije opravdanje da se ne hapse ovi u Beogradu. Trebalo bi ovo da bude opomena svim navijačima da svoje nacionalne i lične identitete ne smeju dokazivati u javnosti, i pogotovo ne na sportskim borilištima. Neka budu Srbi i Bošnjaci u svojim domovima, daleko od očiju javnosti. Tamo gde mogu na miru da drkaju, neka se na istom mestu i busaju u nacionalne grudi. Mada je ono prvo daleko zdravije i zrelije od drugog.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #327 poslato: 07.12.2007. 23:23 »

Toliko toga bi im zabranio da bi im bilo nemoguće da žive. Živele zabrane! A u vezi tih glupih kladionica tu si u pravu. Kakva su to sranja! Te utakmice i čitava ta fama oko tzv sporta. Mene uvek raduje poraz srpskih sportista u duelima protiv stranaca. Prosto ne mogu da podnesem tu nepodnošljivu medijsku somnabulnu povlađujuću agresiju, naročito ukoliko oni ostvare nekakav uspeh negde. Neke druge stvaraoce koji postižu vani nekakve uspehe niko ne zarezuje, ali ko im je kriv što nisu maloumni debili koji jurcaju za loptom. Manekenke i fudbaleri! Nisam ljubomoran na sportiste ali komercijalizacija, kriminalizacija i politizacija sporta taj neminovno vodi u idiotizam. A mase se zaluđuju time i nerviraju kad "naši" prime gol. Ja uživam u tim porazima, naročito fudbalske reprezentacije ili naših kao jačih klubova koji nekako uspeju da se dokopaju nekog evropskog prvenstva. Onda ih ispraše neki Pizdikistanci, a oni ovamo naš ponos i dika, naše zvezde, pune ih naslovnice, ovo-ono, Voja i Tadić se slikaju sa njima. Jednom se zamalo nisam potukao kad me je jedan onako kao pitao šta je bilo sinoć, misleći na meč Novaka Đokovića. Još se čovek iznenadio kako to da ja ne znam šta je bilo sinoć!? I još više kako to da ne znam ko je Novak (a znao sam) i što je najgore da me uopšte i ne zanima da saznam. Čudi se i pita gde ja živim? cudjenje

.... u pizdi materini, rekoh....
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #328 poslato: 08.12.2007. 05:19 »

Na nekoj drugoj temi (Bog je Srbin) ne znam da li se Stojan zajebava ili stvarno misli, ali ovde izgleda da je ozbiljan pa ću se obratiti shvativši ga bukvalno.

Pre svega, drago mi je što još neko misli da bi nešto trebalo ukinuti zarad društvenog dobitka. Smatram da je fudbal, i sport uopšte, pogotovo onaj na nacionalnom nivou, veliki propagator nacionalizma, i zato ne bi trebalo da postoji u formi u kojoj ga danas gledamo. Sportska takmičenja indoktrinišu masu, odnosno loše utiču na nju, i o tome smo govorili na raspravi Indoktrinacija kroz sport.

Zabrane možda nisu najsrećnija rešenja, kao što rekoh, ali je sigurno bolje od ovoga što danas imamo. Štaviše, ti navijači sami sebe znaju da povrede ili osude (ovih dana su se zanimljive stvari na tom planu događale).

Potom moram da kažem da mi prija kada čujem da se i Stojan prema tim sportskim rezultatima odnosi kao ja, pa tako i sam često na pitanje "Šta je uradio Nole juče/danas?" odgovaram da ne znam ko je to (iako znam). Takođe se trudim da ne navijam za domaću reprezentaciju, opet iz razloga što bi njihova pobeda pojačala nacionalno osećanje građana, što znači i glasove Koštunici i Tomi Nikoliću.

O svemu sam ipak govorio mnogo ranije, što može da se vidi na onom gore ostavljenom linku ka drugoj diskusiji.
Sačuvana

shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #329 poslato: 08.12.2007. 14:58 »

Citat:
U Nišu podnete četiri prijave protiv navijača iz Novog Pazara
Kazne za "nedolično" skandiranje i preskakanje ograde

Niška policija podnela je četiri prekršajne prijave protiv navijača Novog Pazara zbog remećenja javnog reda i mira na fudbalskoj utakmici sa Radničkim iz Niša. Incident se dogodio pre utakmice kada su navijači Novog Pazara preskočili zaštitnu ogradu na zapadnoj tribini i krenuli prema navijačima Radničkog, ali ih je policija vratila na tribine. Policija je saopštila da su dva navijača Novog Pazara zadobila lakše povrede prilikom preskakanja ograde. Navijači iz Novog Pazara prema izveštajima lokalnih medija pre utakmice skandirali su "Ovo je Turska, nikad Srbija", dok su im navijači iz Niša odgovorili skandiranjem "Ubij Turčina, ovo je Srbija". U utakmici druge savezne fudbalske lige Radnički je izgubio od Novog Pazara sa 2:0.
.....

Ovo nije usamljeni primer - setimo se i odbojkaške utakmice JUG-TUR u NP (čitava hala navijala za Tursku i vređala srpske devojke) ili incidenata posle osvajanja SP u košarci 2002. kada su bošnjački militanti napadali Srbe koji su u državi Jugoslaviji slavili pobedu te iste Jugoslavije. Znači ni novopazarski navijači nisu baš nevina jagnjad.....

Da se nekim slučajem u NP zabranilo isticanje bošnjačke zastave, danas bi ovi isti koji se protive srpskoj zastavi ovde rapravljali o "ugnjetavanju nacionalnih manjina".....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: