Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Patriotizam i nacionalizam niskog intenziteta  (Pročitano 28188 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #225 poslato: 07.12.2007. 20:02 »

Danas i juče je na B92 bila emisija o nacionalizmu na prostoru Balkana, posebno na prostoru bivše Jugoslavije. Pravili su ankete sa građanima BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Slovenije. Većinom su građani pod nacionalnim predrasudama. Kolektivistički gledaju na ljude, umesto da ih prihvataju kao individualce. Praćen je i stereotip o narodima.

Ako ko kaže da su Srbi/Hrvati/Bošnjaci/Albanci/Crnogorci/Slovenci/Makedonci takvi i takvi, već je ušao u stereotipiju koja je prvi korak ka fašizaciji. Voleti sopstvenu naciju zbog "toga i toga" (ili čega god drugog) opet je stereotip jer kolektivno nema nikakvo određenje koje bi se odnosilo na pojedince. Zato davati karakteristike narodima već jeste stereotipno, predrasudno ponašanje, opasno po društvo. Na primer, ako je neko romske nacionalnosti tvrditi kako je prljav, jer su tobože Romi prljav narod. Isto važi i za Bošnjake, koji nisu ravnopravni sa drugima, već su glupi (ima i viceva na tu temu).

Drugi korak ka fašizaciji je socijalna distanca. Ispoljava se kada neko ko nosi stereotipe o nekom narodu pojedinca koga vidi kao pripadnika tog naroda tretira na način nipodaštavanja i distanciranja. Na primer, ako je neko romske nacionalnosti reći će za pojedinca iz tog naroda da je prljav takođe, i dalje se distancirati od toga pojedinca i njegovog naroda. Distanca ove vrste znači delanje, prvi korak koji nastupa nakon stereotipa o narodu kojem pojedinac pripada.

Treći korak ka fašizaciji je otvorena diskriminacija, a na nju se nadovezuje i četvrti koji se tiče pravno regulisane diskriminacije onih prema kojima postoji kolektivistička predrasuda.

Konačno, peti korak je sam fašizam, odnosno dehumanizacija pripadnika određene grupe ili naroda.

Drago mi je što je B92 emitovao tako poučnu emisiju. Trebalo bi da mnogo češće takve stvari prikazuju, jer će se pod takvim programom možda ovo društvo oporaviti.
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #226 poslato: 26.12.2007. 13:28 »

shto sam dobru stvar jutros prochitao, a koja mozhe da se iskoristi ovde kao replika ovim korenjashima, srbendama i slichnim samoubilachkim kretenima koji se pozivaju na korenove i tradiciju: chovek misli glavom, a povrce korenjem!
Sačuvana
svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #227 poslato: 27.12.2007. 13:55 »

shto sam dobru stvar jutros prochitao, ........

........i ovo si tek jutros pročitao, i oduševio se. Priznajem, razvijaš se, malo sporo....., ali izgleda ....problem provincije
« Poslednja izmena: 27.12.2007. 14:01 Domaci izdajnik » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #228 poslato: 29.12.2007. 06:55 »

Ako ko kaže da su Srbi/Hrvati/Bošnjaci/Albanci/Crnogorci/Slovenci/Makedonci takvi i takvi, već je ušao u stereotipiju koja je prvi korak ka fašizaciji.

Sta onda reci o onoj krilatici koja se iz te karakterizacije izvlaci: Proud to be Serb! ili na srpskom: Ponosim se sto sam Srbin!

Koliko toga moze da se kaze o toj krilatici velikih srpskih cetnika, nacionalista! Koliko ljudi, sa druge strane, ne vidi nista krivo u tom stavu. "Sta, pa ja sam ponosan sto sam Srbin, ti slobodno budi ponosan sto si Hrvat, Britanac ili nesto trece, ko te jebe, ne zanimas me." E, medjutim, nije bas tako jednostavno, makar za onoga ko bi trebalo da se bavi socijalnim pitanjima, kao sto je jedno od njih i nacionalizam i pretnje koje iz njega nicu po drustvo. Evo kod ove izjave: Proud to be Serb, npr. trebalo bi izvuci sta ona sve u sebi sadrzi, da vidimo ima li otrova ili bi njena upotreba trebalo da bude dozvoljena. Sta u stvari znaci biti ponosan? Ponosimo se necim sto je nekakva osobina, zar ne? E, sada, kakva je to osobina nacionalna pripadnost? Ja mogu da kazem da sam ponosan sto sam dvonog?! I na isti nacin dolazimo do "ponosan sam sto sam Srbin"? Pa, da! Zato sto je i jedno i drugo prakticno urodjeni atribut. Ja sam beo, ja sam Srbin, ja imam dve noge, ja imam dva oka, itd. No, koliko ima smisla ponositi se time sto imamo dve noge ili dva oka? Ocito je besmisleno. Sa druge strane, nije li opasno reci da se ponosimo belom bojom koze? Sta bi to trebalo da znaci onome ko nema belu kozu? Kakvu poruku tim ljudima saljemo? I nije li upravo odasiljanje takve poruke onom "drugom", posto mi smatramo da je to neko drugi, ne znajuci nista o konkretnom drugom, dakle, nije li upravo odasiljanje takve poruke njemu, drugom, i cilj ovog samokarakteriziranja? Ako jeste, onda je to cin uperen protiv drugog, uperen iz mrznje, a ne iz potrebe da se iskaze ponos necim sto je nase.

Smisla bi imalo ako bi neko rekao da se ponosi sto je recimo procitao neku knjigu. On ju je procitao ulozivsi trud, kao sto i drugi mogu da uloze. Ponosan sam sto sam npr. postigao uspeh u nekom nadmetanju sa drugima. Dakle, ja sam uradio nesto pod fer uslovima i izborio se za neku medalju, priznanje. Za to vreme onaj ponosni Srbin, ili bio to neko neke druge nacionalnosti, izgleda kao neki pomahnitali takmac koji je izgubio orijentir i cime se bavi, te trci unaokolo i pokazuje neku izmisljenu medalju, busajuci se istovremeno u maljave grudi.
Sačuvana
fotomika
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #229 poslato: 10.02.2008. 00:18 »

Treba procitati bar 10 strana (jeste tesko) Karakterologija Jugoslovena - Vladimir Dvornikovic, pa ce se shvatiti na koga se pozivaju ljoticevci koji su na vlasti.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #230 poslato: 10.02.2008. 11:21 »

Da se ne lažemo: Srbi žive amaterski.

Sa stavovima Pescanika ( ako ne njihov citat ) se nimalo ne slazem, ali ovo mi je upalo u oci kao izuzetno tacno. Zbog tog pacerskog ponasanja u istoriji smo najvise i stradalai, a za to smo sami krivi.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #231 poslato: 10.02.2008. 11:47 »

Trudim se da pojmim situaciju ljudi koji se ne slazu sa Pescanikom a razmisljaju o politici, i ne ide mi. Koliko god se trudio, ne mogu da shvatim taj mazohizam i takvu vrstu zatucanosti. Da mi je da barem vidim kad pokazuju prstom na jedan odredjeni citat u emisiji i kazu ovo je lose, pa da nekako imam cime da baratam pri analizi, ali nema takvih trenutaka. Kad god slusaju cini mi se da ih boli. Boli sto je istina ono sto glas na radio prijemniku govori istinu, tesko podnosljivu istinu za slabe nacionalisticke umove.

Treba procitati bar 10 strana (jeste tesko) Karakterologija Jugoslovena - Vladimir Dvornikovic, pa ce se shvatiti na koga se pozivaju ljoticevci koji su na vlasti.

Da li biste bili ljubazni pa da prekucate bar nekoliko recenica, upecatljivih recenica?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #232 poslato: 18.02.2008. 12:24 »

Da ostavim i ovde jednu poučnu priču koju sam napisao kao odgovor jednoj osobi. Ta osoba mi je prigovorila najpre na ovaj način:

Citat
Ono što treba da naučiš ti i tebi slični jeste da voliš svoju zemlju i narod, odnosno da budeš nacionalista. Ja Šiptare ne volim zato što su pobili na hiljade Srba i time oteli ono što im ne pripada. Nisu mi bliski ni po kojoj osnovi. Ti najpre zavoli svoje, a u stvari sebe... Sve ovo što sada pišeš je samo pokazatelj nezrelosti i nezadovoljstva sobom. Ne možeš me sada shvatiti, ali upamti, pa ćeš, nadam se, razumeti jednom šta sam ti govorila.

I moj, prilično uprošćen (mrzovoljno pisan) odgovor, ali sadrži sjajno objašnjenje:

Dušice,

To što ti zoveš ljubavlju prema sopstvenom narodu zove se neposrednost/neposredno osećanje (ili čak osećaj), odnosno neposredno mišljenje (što je i paradoks, jer ne postoji mišljenje - kao kompleksna radnja - u neposrednosti). To je prvi akt, refleks, a ne mišljenje, ne ljubav. Ljubav je kompleksno osećanje koje zahteva promisao, planiranje i dugoročnu ideju o razvoju međusobnog odnosa. Drugim rečima, ako ja volim ovu zemlju, ja ću isto tako isplanirati kako da joj se posvetim (isto to bi trebalo da radiš i sa voljenom osobom kako bi bila sposobna da pravo voliš), i na koji način će ona moći da se razvija ubuduće. Kod vas rasista i nacionalista u Srbiji problem je to što ne idete dalje od te neposredne refleksivnosti, pa kad vam neko kaže "Vi ste loš narod, vama bi trebalo otkinuti Kosovo" (ovo je samo primer, ne moramo se ovim baviti), vi odgovarate u stilu Voje Koštunice: "Ma šta nas briga, ne želimo ni mi vas, ne trebate nam."

Onaj ko voli ovu državu, ali stvarno i kvalitetno voli, taj još dalje promišlja o mogućnosti za boljitak. I ako je to kritika, samokritika, ako je to političko osvešćivanje (o tom programu nema mesta da se ovde govori), trebalo bi se na taj način boriti. Tako se bore mnogi koje ovde nazivaju izdajnicima, i to je tužno (verujem da ćeš i ti protumačiti ovo sve kao govor izdajnika, no ne marim). Često se to tumači kao mržnja prema sopstvenom narodu, pa eto kako si i ti kazala - kao mržnja prema sebi.
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Duh bunta: +7/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #233 poslato: 19.02.2008. 22:27 »

Dakle,
prvi put kada sam pristubio forumu kao guest, zacudilo me je da se neko predstavi kao "domaci izdajnik". Mislio sam da taj i izrazi poput "stranog placenika" spadaju u julovsko-radikalski recnik s kraja devedesetih. Ali, ne. Onda sam potrazio sve postove ovog, uvazenog , dopisnika i shvatio da covek, prosto, voli da kontrira. Vec i nadimak je pazljivo izmisljen da dize pritisak prosecnom posetiocu foruma. Kako je A.Kekenj iz NVO, verovatno bi onaj drugi, julovski naziv "strani placenik" bio ispravniji. Medjutim, tu ima jos jedna zackoljica. Kao sto se od Sonje Biserko i Natase Kandic ne ocekuje da budu narocito zabrinuti pitanjima srpskih nacionalnih interesa, jer na kraju i pocetku, i nisu pripadnice srpskog nacionalnog korpusa, tako je u najmanju ruku, drage kolege, neukusno da i ovde o srpskom nacionalizmu ili panevropizmu sudi neko ko i nije Srbin.
U ovu temu bih "nagurao" i Cedu, koji je po nadcionalnosti-narkoman. Ko zna psihologiju zavisnika, zna da sve prodaju i predaju u nadi da ce dobiti novu dozu.
Sačuvana

...and they calll this a mine,...,a mine,...This is bloody tomb!!!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #234 poslato: 19.02.2008. 22:59 »

Dakle,
prvi put kada sam pristubio forumu kao guest, zacudilo me je da se neko predstavi kao "domaci izdajnik". Mislio sam da taj i izrazi poput "stranog placenika" spadaju u julovsko-radikalski recnik s kraja devedesetih. Ali, ne. Onda sam potrazio sve postove ovog, uvazenog , dopisnika i shvatio da covek, prosto, voli da kontrira.

Dakle, slabo kapiraš, bilo da razmišljaš, bilo da ne razmišljaš. Kako god okreneš na kraju pogrešan zaključak.

Vec i nadimak je pazljivo izmisljen da dize pritisak prosecnom posetiocu foruma.

Izabran je da bi se prosečan posetilac (da, "Srbine", piše se "posetilac", a ne "posetioc"; čudno za Srbina da ne poznaje pravopis sprskog jezika, ili ne?) zamislio pred pojmom "izdajnika" ili "stranog plaćenika". U ovom slučaju izdajnik je pojam koji bi trebalo prevladati, ukazati na to da ne postoje nikakvi izdajnici, već da su to populizmi i pseudoargumenti kojima se služi nemoćna strana, strana koja nema argument protiv govornika, te jedino ostaje da prozove ovoga drugog izdajnikom (kako su činili tebi dragi Veljo Ilić u skorije vreme, te kako je činio Slobodan Milošević, i bavio se likvidacijom takvih ljudi). Onaj ko prati moje pisanje na ovom ili nekom drugom forumu, i makar malo uspe da razume, jasno mu se ukazuje kako je korišćenje pojma "izdajnika" ili "plaćenika" glupost. No, tebi se izgleda još i učvrstilo to mišljenje. Na sreću pa se takvima kao ti (zovem ih izgubljenim slučajevima, ljudima koje ni motka ne može da nauči ničemu) i ne obraćam, ne zanimaju me, jer takvi ne mogu niti da pomognu organizaciji, niti državi u kojoj žive.

Kako je A.Kekenj iz NVO, verovatno bi onaj drugi, julovski naziv "strani placenik" bio ispravniji.

Luče dekino, pa kako to, dragi Razorblejde, da sam "strani plaćenik" a nisam niti konkurisao niti nameravam u skorije vreme da konkurišem kod nekog za novac? Je li? Hoćeš da mi kažeš kako to vidiš da sam strani plaćenik? Možda otud što trošim svoj novac? Pošto kažeš da sam po nacionalnosti nešto drugo a ne Srbin (tačno je da sebe ne bih nazvao Srbinom, ali otkud to da pripadam nekoj drugoj nacionalnosti, i za koju sam se to nacionalnost ja odlučio?), verovatno sam strani plaćenik jer uložem sopstveni, a to znači strani novac?

A onda me zanima otkud to da je NVO sektor rezervisan za strane plaćenike? Gde su, sinko najdraži, uspeo da navučeš i tu predrasudu? Ali, da te podučim najpre ovoj stvari: da, NVO sektor može (ali ne mora) da uzme tuđi novac. Građani Srbije mogu da zarade tako što će otvoriti NVO i tražiti (konkurisati) za novac iz stranih (često međunarodnih) fondova. Rekoh da ja to nisam radio, i to može da se vidi iz završnih računa prošle i ove godine koje sam predao na uvid. No, da ti reknem nešto važno: svi oni koji konkurišu kod inostranih fondacija daleko su veći srboljubi i patriote, kako se verovatno ti izražavaš kada hoćeš da nekoga nazoveš dobrom političkom stranom, daleko veći od onih koji koriste domaći novac i konkurišu kod Ministarstva za NIP ili kod nekog drugog. Iz jednostavnog razloga što za jednako kvalitetne projekte jedni troše tuđi novac, dok drugi koriste ovaj koji građani Srbije dotiraju u državnu kasu.

I pored toga, a to je bitno da naučiš (iako pošto si uvek bio uz zločinačke režime svih ovih osamnaest godina patnje ove države), inostrane fondacije mogu da finansiraju čak i projekte (a ovo se odnosi na političke projekte, dok za vanpolitičke takođe daju pare, no to nije tema) sa kojima se aktuelna vlast ne bi slagala. Tako će možda (mada najčešće ne finansiraju to) neka od njih da finansira tribinu koja bi govorila o zločinima protiv čovečnosti koje su počinili tvoji drugari i heroji - Ratko Mladić i Škorpioni, te možda plakate koji bi pozivali ili ukazivali narodu na to da je neko počinio zločin, sa čim se aktuelna vlast recimo ne bi slagala (i uglavnom poriče). To je prednost za građanski sektor, pogotovo za malobrojnu inteligenciju u Srbiji koja želi bolju budućnost za Srbiju, i koji žele da je izvuku iz vaših neonacističkih i patriJotskih kandži. Tako će građanin uprkos želji vlasti da o tome ćuti, moći da organizuje nešto što bi građane moglo da uputi u nove stvari, koje javnost ne sme ili ne želi da prikazuje.

Medjutim, tu ima jos jedna zackoljica. Kao sto se od Sonje Biserko i Natase Kandic ne ocekuje da budu narocito zabrinuti pitanjima srpskih nacionalnih interesa, jer na kraju i pocetku, i nisu pripadnice srpskog nacionalnog korpusa, tako je u najmanju ruku, drage kolege, neukusno da i ovde o srpskom nacionalizmu ili panevropizmu sudi neko ko i nije Srbin.

Znači evo još jednog Blood'n'Honour-ovca. Hoćeš da mi zaviriš u krvna zrnca da vidiš čiji sam? Je li? Hoćemo da vadimo krv da vidimo ko ima tu čast da bude Srbin?

Vidi, dragi primitivče, ja sebe ne zovem Srbinom jer sam intelektualac, i nijedan ti intelektualac ne pristaje da sebe trpa u neku od tvojih kategorija prema kojima klasifikuješ ljude. Ja sam građanin sveta, i svako je za mene čovek koji ima nekakvu svest, i ima šta da kaže. Ja tebe ne vidim kao Srbina već kao čoveka koji priča koješta i tako ispada najpre zao, potom zlonameran, potom nemoralan, i na kraju glup. Dakle, ti si za mene nula, ali ne zato što si Srbin (mada mi i ta klasifikacija znači dosta, isto kao da si rekao Hrvat, Amerikanac, Bošnjak ili Turčin), već zato što govoriš kao neko ko nema nikakve pameti, obrazovanja ili obzira prema drugima. To su osobine ljudi koje retko ko može da poštuje, ako li ih primeti kod tebe.

No, hajde da uđemo u tu priču. Da te pitam na osnovu čega zaključuješ da su ove pomenute osobe nesrbi, te da sam i ja sa njima nesrbin. Da vidimo, a da ne vadimo krv. Na osnovu čega znaš da ja nisam Srbin, i na osnovu čega znaš da si ti Srbin. A uz sve to mi još i reci šta to karakteriše jednog Srbina. Hajde, veoma sam radoznao da spoznam tvoje gledište.

U ovu temu bih "nagurao" i Cedu, koji je po nadcionalnosti-narkoman. Ko zna psihologiju zavisnika, zna da sve prodaju i predaju u nadi da ce dobiti novu dozu.

Iz glupost u glupost. A reci mi, uz sav onaj domaći zadatak koji ti dadoh, kako to ti smatraš jednog Miloševića, Koštunicu, Šešelja, Ratka Mladića, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Velju Ilića i ostale tvoje drugare za koje si ratovao - Srbima? Da nije to zato što su dobri ljudi? Eto, samo još na to mi odgovori i imaš prelaznu.
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #235 poslato: 20.02.2008. 12:32 »

Dragi i mili moj domaci izdajnice,
dakle, da ti odgovorim...
"...iako pošto si uvek bio uz zločinačke režime svih ovih osamnaest godina patnje ove države...", ti si vidovit, ako se ne varam? Predpostavljam da si mislio na zlocinacke rezime iz Srbije, posto, da sam bio uz druge zlocinacke rezime koji su izazivali patnje na ovim prostorima, kao sto su muslimanski, hrvatski, siptarski ili NATO rezimi, to mi ne bi ni stavljao na teret. Predpostavljam da mi to bila uporedna prednost u glavama jadnih "intelektualaca" mondijalistickog tipa. Posebno sto ta manija totalitarne etiketizacije, vama i ne bi trebalo da je svojstvena. Pre spada u sferu marksisticko-staljinistickih metoda.
Dalje, dobri moj, Srbinom se ne mozes nazvati, sa ili bez vadjenja krvi, jer Srbin nisi, ma koliko da bi to voleo, i to znas. U ovom forumu ta cinjenica izaziva neprijatnost, bar meni. Zamisli da ja pocnem da pricam nesto u stilu:"Mi Amerikanci smo primitivci, neobrazovani, siledzije,...".
Kapiras sta hocu da ti kazem? Ok, ja shvatam da to sto nisi, kao i to da jesi, nije tvoja krivica, ali...
NVO se , pricam ti na osnovu dokumenata kojima raspolazem, posto, ma sta mislio o meni, nisam Mica piljarica, iskljucivo finansiraju inostranim novcem. I to po principu podilazenja zeljama inostranih mecena u vidu projekata pljuvacine po sopstvenoj zemlji...
Sto se tice titule "izgubljenog slucaja", koju sam zadobio u ovoj verbalnoj borbi, i motike koja je spomenuta u tom kontekstu, ja se kladim da bi ja tebe motikom ponesto i mogao da naucim. I to mogu da se opkladim u vece pare.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #236 poslato: 20.02.2008. 14:18 »

Iako ne praktikujem obraćati se štakorima, ja te još držim za biće ljudskog oblika koje još nije progovorilo nemuštim jezikom, pa ću te zamoliti da ovo:

Dalje, dobri moj, Srbinom se ne mozes nazvati, sa ili bez vadjenja krvi, jer Srbin nisi, ma koliko da bi to voleo, i to znas. U ovom forumu ta cinjenica izaziva neprijatnost, bar meni. Zamisli da ja pocnem da pricam nesto u stilu:"Mi Amerikanci smo primitivci, neobrazovani, siledzije,...".

... dakle ovo gore pojasniš. Zanima me dokle dolazi tvoja bolest, da li ima makar nečeg ljudskog u tebi. Dakle, hoću da mi odgovoriš na pitanje (još jednom ću ga ponoviti): Zašto misliš da si ti Srbin, a da Kandićka, Biserko, Dereta ili Kekenj nisu. Kao i na ostala pitanja iz prethodnog mog komentara:

A reci mi, uz sav onaj domaći zadatak koji ti dadoh, kako to ti smatraš jednog Miloševića, Koštunicu, Šešelja, Ratka Mladića, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Velju Ilića i ostale tvoje drugare za koje si ratovao - Srbima? Da nije to zato što su dobri ljudi?

Dakle, ništa drugo, samo mi na ovo odgovori. Koristiće ovoj raspravi, a možda i objavim u narednom broju časopisa kao primer neonacističkog razmišljanja.
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #237 poslato: 20.02.2008. 23:48 »

Ja da se izvinim,
moguce da sam zastranio u nesto sto je i meni gadno. Naime, nije greh voleti svoj narod, ali jeste mrzeti tudj. Tj. nisam nacista sa ili bez prefiksa neo.
Molim te da mi objasnis sledece:
1. Zasto u postupku raspada SFRJ samo Srbe rasprsise u sto drzava?
2.Zasto je nepovredivost medjurepublickih granica bivse SFRJ bila vaznija od suvereniteta medjunarodno priznate drzave SFRJ?
3.Zasto je BiH proglasila nezavisnost od SFRJ bez koncenzusa sva tri konstitutivna naroda?
4.Zasto su Srbi u SAO Krajina imali manje prava da ostanu, nego Hrvati da izadju iz Jugoslavije?
5.Zasto su srpski politicki i vojni lideri na listi osumnjicenih (neki i osudjeni), a drugi tek tu i tamo?
5.Zasto su R.Mladic i R.Karadzic zlocinci, a Naser Oric ne?
6.Zasto je bombardovana Jugoslavija bez ijedne odluke UN?
7.Zasto je Kosovo nedeljivo?
8.Zasto Republika Srpska mora u BiH, a Kosovo ne mora da ostane u Srbiji?
9.Zasto se gazi medjunarodno pravo u svakom pojedinacnom slucaju povezanom sa Srbima?
Sačuvana

Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #238 poslato: 21.02.2008. 02:47 »

Teško je odgovorit na  ta pitanja jer se iz njih lako iščitava tvoj stav, a i sumnjam da te odgovori zanimaju.
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #239 poslato: 21.02.2008. 03:27 »

I dalje odbija da da odgovor na ono gore pitanje... Ne znam zašto bih ja na ovoj temi koja se ne bavi onim njegovim pitanjima davao odgovor na ovih deset postavljenih pitanja (mada su već u startu pet-šest toliko očigledna i jednostavno je dati odgovor da onaj ko ih postavlja izgleda kao intelektualni lenjivac i ništa više).
Razorblade, postavi ta pitanja na raspravi koja nosi ime: "Devedesete | Šta smo naučili?", pa ću ti odgovoriti tamo.

Do tada te molim da odgovoriš na gore postavljena pitanja. Evo ponavljam po treći put (ovog puta izdvojeno i jasno):

1. Zašto misliš da si ti Srbin, a da Kandićka, Biserko, Dereta ili Kekenj nisu?
2. Kako to ti smatraš Miloševića, Koštunicu, Šešelja, Ratka Mladića, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Velju Ilića i ostale tvoje drugare za koje si ratovao - Srbima? Da nije to zato što su dobri ljudi?

I da dodam, ova pitanja su na pravoj raspravi. Ti tvoja možeš legitimno da postaviš na onu adresu koju sam ti dao i brzo će ti biti odgovoreno.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: