Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Najcenjeniji Srbin  (Pročitano 2211 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Na mreži Na mreži

« poslato: 02.06.2008. 10:21 »

Gospodo, nisam znao da li da ovo bude šaljiva tema ili da je stavim međ ove... ozbiljnije. Računam da bi se mogla napraviti ozbiljnija rasprava iako će isprva izgledati drugačije, te sam je postavio u oblast podforuma Denacifikacija. Međutim, kako je malo politički zainteresovanih, a tema seže i u neke druge sfere, ili joj se makar tako može, moguće je da će ova diskusija šeteti do nekih malo opušteniji podforuma, ali će svakako na kraju završiti u Denacifikaciji.

Dakle, pitanje za sve vas: Koji Srbin, po vašem mišljenju, zaslužuje najveće poštovanje?

Možete uzeti na primer dvojicu, a tako da jedan bude iz historije, a drugi iz ove naše zbilje, aktuelnosti, ukratko: živog čovjeka.

Za mene je iz istorije - Dositej Obradović, ponajviše zbog onoga što je kaz'o: "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!" (Sovjeti zdravago razuma, 1784.)

Od aktuelnih... živih... uh... recimo... ili neka bude: Nenad Čanakpostovanje
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 02.06.2008. 11:01 »

Necu uzeti Srbina vec Srpkinju - Mileva Maric-Ajnstajn iz proslosti.
U sadasnjici ne postoji nista(niko) sto bih odvojila i zasta smatram da ce biti poseban ponos u buducnosti...uostalom, to je pomalo diskutabilno...najcenjeniji, najznacajniji, najugledniji, najuspesniji...zavisi i od toga ko koju oblast preferira.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 02.06.2008. 15:22 »

Gospodo, nisam znao da li da ovo bude šaljiva tema ili da je stavim međ ove... ozbiljnije.

Ne bi bilo u duhu forumske ideologije ukoliko bi ovo bila ozbiljna tema, pa da onda ređamo standardne figure Sveti Sava, patrijarh Pavle, Tesla, Knez Lazar, Karađorđe....

Dakle, pitanje za sve vas: Koji Srbin, po vašem mišljenju, zaslužuje najveće poštovanje?

Držim da je ovo pitanje iz ugla forumske ideologije veoma diskutabilno. Ovo je jedno nacionalističko i reklo bi se seksističko pitanje? Podseća me na Šešeljevo obraćanje Hrvatima, u smislu njihove ljubavi prema Nemcima. Mislim da bi bilo u duhu foruma da se nacije negiraju jer to podseća na kolektivitet, na nacionalizam, na Mihalja Kertesa i Milju Vujanović, Njegoša i Milorada Vučelića....

Možete uzeti na primer dvojicu, a tako da jedan bude iz historije, a drugi iz ove naše zbilje, aktuelnosti, ukratko: živog čovjeka.

Dobro, hajde da se igramo...
mrtvi: Dimitrije Mitrinović
živi: Janićije Rotšildović
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #3 poslato: 02.06.2008. 21:12 »

A koji su ti? I je l po tvojim insajderskim informacijama tacno da je pravo prezime znamenite porodice Ribnikar zapravo Fischer, sto je poreklom jevrejsko prezime?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 14.06.2008. 18:25 »

Ocekivao sam bolji odaziv ovde. Ipak je naslov primamljiv i denacifikatorima i nacionalistima, a evo vidimo samo dva-tri odgovora. Hocemo li da skratimo i ukinemo apoliticke persone za koje se kaze da su Srbi, neg da uzimamo u obzir samo politicki aktivne? Hajde, moguce je napraviti i listu onih kojima bi Srbija trebalo zbog politicke aktivnosti da zahvali. Sto se mene tice, osim spomenutog Nenada Canka, tu su jos i: Vesna Pesic, Cedomir Jovanovic, Svetlana Lukic, Biljana Srbljanovic, Biljana Kovacevic-Vuco, Sonja Biserko, Petar Lukovic, Nebojsa Popov, Bojan Kostres...
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
prvoskociparecihop
Nazionalist
*

Duh bunta: +20/-65
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 14.06.2008. 18:36 »

Denacifikacija
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Denacifikacija je naziv za skupino postopkov, ki so jih uvedli zavezniki v Nemčiji po drugi svetovni vojni. S tem so hoteli prevzgojiti možne naciste.

Ja bih se ukljucio, pod uslovom, da mi neko pomogne da ovo gore prevedem i lakse shvatim o cemu se radi.
Sačuvana

"Latini su stare varalice, u njih covek nema uzdanice."
shkavel
Nazionalist
*

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 14.06.2008. 22:13 »

U istoriji:
Dragutin Dimitrijević Apis, Aleksa Šantić, Petar I Karađorđević, Jovan Rašković

Danas:
Boris Tadić, Božidar Đelić, "hrvatska trojka" (Pupovac, Stanimirović, Gajica) pa možda i Milorad Dodik....

Ja bih se ukljucio, pod uslovom, da mi neko pomogne da ovo gore prevedem i lakse shvatim o cemu se radi.

Denacifikacija je naziv za grupu postupaka koje su saveznici uveli u Nemačkoj posle drugog svetskog rata. Time su želeli prevaspitati potencijalne naciste.
Sačuvana
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 16.06.2008. 19:58 »

Nikola Tesla, bes premca Srbin koji je najvise doprineo za covecanstvo.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #8 poslato: 17.06.2008. 08:33 »

On jeste doprineo covecanstvu, ali ne toliko samom svom narodu. Od onih koji su najvise pomogli Srbima istakao bih Svetog Savu i Dositeja Obradovica. Takodje, i Pupin je koristio svoj uticaj kod americkog predsednika da nam pomogne.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
somnambulist
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #9 poslato: 17.06.2008. 11:19 »

ne poštujem srbe.

ali mi je fascinantno da postoji jedna osoba u srpskoj istoriji za koga su svi čuli, i za koga će apsolutno svaka osoba u zemlji bez obzira na političko, versko, seksualno(!) opredeljenje reći da je najveći. ne, ne mislim na fuckin' novaka đokovića, nego na teslu, naravno. što je još zanimljivije jer je diskutabilno da li je on uopšte srbin, čovek je izgleda toliko popularan da ga svi žele kao svoj brend...

On jeste doprineo covecanstvu, ali ne toliko samom svom narodu. Od onih koji su najvise pomogli Srbima istakao bih Svetog Savu i Dositeja Obradovica. Takodje, i Pupin je koristio svoj uticaj kod americkog predsednika da nam pomogne.

"sveti" sava, koji strastveno uživa u lovu, gozbama, i drugim svetovnim stvarima, usput veliča svog taticu - okorelog ubicu bogumila i vlasnika laskave titule pokretača prvom pravog balkanskog genocida? priceless...

znači, ne kontam, ono što je dobro za čovečanstvo nije i za naš narod? ali nešto vezano za pravoslavnu crkvu jeste?
Sačuvana
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 17.06.2008. 11:38 »

da, slazem se.
Tema dozvoljava cenjenost ne samo kod Srba (i manjiskih narodnih zajednica u SRB) nego i u svetu, u covecanstvu.

ne poštujem srbe.
ali mi je fascinantno da postoji jedna osoba u srpskoj istoriji za koga su svi čuli, i za koga će apsolutno svaka osoba u zemlji bez obzira na političko, versko, seksualno(!) opredeljenje reći da je najveći. ne, ne mislim na fuckin' novaka đokovića, nego na teslu, naravno. što je još zanimljivije jer je diskutabilno da li je on uopšte srbin, čovek je izgleda toliko popularan da ga svi žele kao svoj brend...

Diskutabilnost je stvar licnih (pred)ubedjenja.

Da je tesla genetski bio vecinski austroungar tj taman da je najmanje bio Srbin po krvi, on se izjasnjavao kao Srbin a to je nediskutabilna stvar.

Moja krv je tursko-kurdska, srpska, verovatno i bugarska. crna kosa, visok, kudrav... cik neka dokaze nek da sam srbin po krvi, ako moze.
Ali nebitno, Srbija je u centru mog srca i veci sam papa od samog pape.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #11 poslato: 17.06.2008. 13:56 »

ne poštujem srbe.
"sveti" sava, koji strastveno uživa u lovu, gozbama, i drugim svetovnim stvarima, usput veliča svog taticu - okorelog ubicu bogumila i vlasnika laskave titule pokretača prvom pravog balkanskog genocida? priceless...
znači, ne kontam, ono što je dobro za čovečanstvo nije i za naš narod? ali nešto vezano za pravoslavnu crkvu jeste?

Odakle ti ovo za Svetog Savu ( da je uzivao u svetovnim stvarima )? Jedino mi je poznato da mu je otac ubijao bogumile, ali manje-vise svi vladari tog vremena su imali krv na svojim rukama. Znacaj Rastka Nemanjica ( ako ti je tako draze ) je sto je postavio temelje skolstva i doprineo jedinstvu srpske drzave.
Sačuvana

somnambulist
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 18.06.2008. 08:48 »

biografija...
pa dobro, i jeste doprineo skolstvu... doduse, sve sto je on uradio je manje-vise anihilirano sa dolaskom turaka. tako da se opet svodi na crkvu.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #13 poslato: 18.06.2008. 08:50 »

U biografiji mu pise da je pijancio na gozbama?!  osmeh Koja li je to biografija, bas me zanima...
Sačuvana

somnambulist
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 18.06.2008. 09:28 »

jeste... pijancio, privodio kurve, smrkao kokain... 
premisljanje
..nisam to rekla.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: