Ispricavam se na kasnjenju, nisam imao volje za nista osim za svađanje sa bližnjima. Šta se tiče pjevanja "posvećenog" Srbima, tu su dvije pjesme ("Čavoglave" i "Anica-kninska kraljica") i one spadaju u pjesme koje pozivaju na rat, dižu moral i homogeniziraju narod. Srbi o kojima Thompson pjeva u tim pjesmama su ovi (
http://www.tportal.hr/2006/10/04/0101007.19.jpg ), nikako ne Izdajnik, Bizon ili Truman.
Može se sad raspravljat o "moralnosti" tih pjesama, za mene je sasvim dovoljan sljedeći argument- bio je rat.
Pjesme sa njegovog posljednjeg albuma temelje se na svetinjama (tako kaže Thompson) za svakog čovjeka: ljubav, vjera i domovina. Na ovim se prostorima prolilo toliko krvi da bi se mogla napraviti jedna krvavica od Vardara pa do Triglava, tako da ovu zemlju ne smatram svetom, prije prokletom. Thompson o njoj pjeva sljedeće:
Ljubi svoju zemlju, na njoj ti sagradi dom,
i brani je krvlju svojom, povezan si s njom.
Ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen plod,
i ponosno po njoj hodaj svoj zemaljski hod.
”Dajte mi komad zemlje svete,
zemlja je i mati i dijete.”
Slična stvar je i sa vjerom,a i sa ljubavlju.
Ovaj tekst iz b92 bih mogao osporavati riječ po riječ, bez problema, ali ću se osvrnuti samo na ovo crveno. Nisu ta "pojedina udruženja mostarskih Hrvata" ništa rekla iz 2 razloga: 1.Thompson
ne pjeva o ubijanju Srba 2. Hrvatima u BiH ne odgovaraju politički nekorektne ezgibicije zato šta su trenutno u vrlo lošem položaju. Zanimljiv mi je način pisanja u ovom tekstu: "neku vrstu povratka u ratno doba", "Za sve ostale" Nema konkretnih podataka, to je samo jedan običan pamflet.
Fašistička obeležja, pesme koje veličaju koljače i ratne zločince, stotine mladića u ustaškim uniformama - neizbežan su deo dekora koji prati nastupe Tompsona, gdegod se pojavi. Eto vraže, a nastupao je u Njemačkoj, gdje su strogi zakoni o veličanju zločinačkih ideologija. Savjetujem svima da podignu kriterije kada su u pitanju novinarski članci.
Paradoksalno mi je da Stjepan Mesić (predsjednik RH) prima nagradu u BiH za "humanistu 20. stoljeća", a dokumentirano je njegovo veličanje NDH
http://www.youtube.com/v/ewXMOyJjphU&rel=1 , nikad ovako nešto Tuđman nije izjavio, a opet ga u BiH smatraju kao "djelitelja" Bosne, zajedno sa Miloševićem.