Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Denacifikacija  (Pročitano 11421 puta)
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #75 poslato: 16.04.2008. 21:18 »

Please, samo nemoj one seksualne detalje.... :zaboga:

Vidis za to nisam ni znao. Sad si se izlanuo.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #76 poslato: 16.04.2008. 22:03 »

Srpsko stanovništvo je bilo pobunjeno, ali nije bilo na svojoj teritoriji, već na području Republike Hrvatske.

STANI MALO, SRBI SU ZIVELI U SVOJIM KUCAMA, NA SVOJOJ ZEMLJI STOTINAMA GODINA, DAKLE NISU BILI GASTERBAJTERI, VEC KONSTITUTIVNI NAROD PO USTAVU SR HRVATSKE DO 1990.GODINE. ONDA SU U SABORU USTAV PROMENILI NEUSTAVNO, SLICNO KOSTUNJAVOM, SAMO JOS GORE, BEZ KVALIFIKOVANE VECINE. RACAN , SUVAR I DRUGI POSLANICI VAN HDZ-A SU TADA PRETILI NAPUSTANJEM SABORA. VERUJ MI.

Citat
Ako ti misliš kao Vogue, da Knin i ono što se nazivalo Srpskom Krajinom nije Hrvatska, onda u redu, ali reci tako pa da prestanem da obraćam pažnju na tvoje komentare. No, ako shvataš da je Knin u Hrvatskoj, onda ćeš imati pojma o tome da je deo Hrvatske bio otrgnut na silu, da je tamo bila samoproglašena srpska republika, i stoga se za to vreme u Hrvatskoj kaže da je na jednom njenom delu teritorije bila okupirana od strane srpskih pobunjenika, i to naružanih i pomognutih iz Srbije.

PRVO, NEMOJ ME POREDITI SA VOGUE, CUO SI STA MISLIM, NI TRETIRATI KAO BUDALU. ZNAM JA DA JE KNIN U HRVATSKOJ I ZNAM DA JE SLOBA NAJKRIVLJI ZA NESRECU TIH LJUDI. OKUPACIJA JE DRZANJE NECEGA BEZ PRAVNOG OSNOVA, I IZRAZ OKUPACIJA KOJI SI ISKORISTIO ODNOSI SE NA RATNO PRAVO, I TO KAKO SI KORISTIO NE STOJI. SRBI NISU DOSLI IZ SRBIJE, NEGO TAMO ZIVELI I POBUNILI SE. OPET NA NAGOVOR POZAREVACKOG SATRAPA.

Citat
Ako tebi to nije jasno ili odbijaš da shvatiš zato što se događalo na teritoriji koja se zove Republika Hrvatska, evo ti zamisli šta bi bilo kada bi se sutra teritorija Sandžaka samoproglasila republikom. Da li bi taj deo Srbije bio pod okupacijom ili ne.

LEPO, SADA SI SE NAPECAO SAM.JEL KOSOVO OKUPIRANO OD ALBANACA???
« Poslednja izmena: 17.04.2008. 00:08 Domaci izdajnik » Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 17.04.2008. 00:18 »

STANI MALO, SRBI SU ZIVELI U SVOJIM KUCAMA, NA SVOJOJ ZEMLJI STOTINAMA GODINA, DAKLE NISU BILI GASTERBAJTERI, VEC KONSTITUTIVNI NAROD PO USTAVU SR HRVATSKE DO 1990.GODINE.

Nema veze to da li su konstitutivni narod, šta su bili u Hrvatskoj. Bitno je da su neustavno proglasili republiku na teritoriji Hrvatske, izvršili blokadu puteva i tražili nezavisnost. To je nedopustivo. Ni Kosovu se takva mogućnost nije nudila, niti su kosovski Albanci to imali na umu da rade. To je za njih učinila međunarodna zajednica. Da su Srbi tražili republiku na osnovu neregularnosti u donošenju ustava, brisanju konstitutivnosti srpskog naroda u RH, da su, na kraju, prihvatili autonomiju, a ne tražili odvajanje, dobili bi gotovo državu u državi (kao što je Kosovo u Srbiji moglo da bude kao autonomija potpuno zadovoljno, da nije bilo bombardovanja). Dakle, krajinški Srbi su okupirali jedan deo Hrvatske i samoproglasili državu. To se prema svakom ustavu tretira kao okupacija, i baš zbog toga je ta okupacija morala da podrazumeva i vojnu potporu.

Možemo i dalje da razmišljamo i pitamo: šta bi to Srbi izgubili u Hrvatskoj da se nisu bunili (i onako pobunjeni pa su imali podršku Zapada, čemu svedoči ponuđen plan Z4, a šta bi bilo da su bili uzorni građani pobunjene i nacifikovane Hrvatske u to doba). Danas bi činili jednu trećinu Republike Hrvatske. Bili bi nezaobilazan faktor u toj zemlji pri formiranju vlade. Bili bi značajan politički, ali i faktor u bilo kom drugom smislu. I, na kraju, da li bi se taj nacistički hrvatski ustav donešen, kako kažeš, nelegalno, mogao održati i danas, da se rat nije desio, i da su Srbi mirno prihvatili tok događaja? Hrvatska bi danas prosto bila uslovljena prihvatiti građanske vrednosti i bila bi isto što i danas, s tom razlikom što bi jednu trećinu građana činili Srbi, a Srbija bila pošteđena mnogih nesreća, kao i ti građani koji su morali da izbegnu iz Hrvatske pred hrvatskim konačnim obračunom sa pobunjenicima.

Citat
PRVO, NEMOJ ME POREDITI SA VOGUE, CUO SI STA MISLIM, NI TRETIRATI KAO BUDALU. ZNAM JA DA JE KNIN U HRVATSKOJ I ZNAM DA JE SLOBA NAJKRIVLJI ZA NESRECU TIH LJUDI. OKUPACIJA JE DRZANJE NECEGA BEZ PRAVNOG OSNOVA, I IZRAZ OKUPACIJA KOJI SI ISKORISTIO ODNOSI SE NA RATNO PRAVO, I TO KAKO SI KORISTIO NE STOJI. SRBI NISU DOSLI IZ SRBIJE, NEGO TAMO ZIVELI I POBUNILI SE. OPET NA NAGOVOR POZAREVACKOG SATRAPA.

Izvinjavam se što sam te poredio sa Vogue. Ali i dalje mislim da je pravi izraz za ono što se u Krajini događalo - okupacija jednog dela teritorije.

Citat
LEPO, SADA SI SE NAPECAO SAM.JEL KOSOVO OKUPIRANO OD ALBANACA???

Pravno gledano, jeste. Ali ne od strane Albanaca (oni Kosovo nikad nisu ni okupirali), već od strane međunarodnih faktora. Tu postoje neke specifičnosti koje olakšavaju krivicu "okupatora" (nekako mi je grozno da se ovako izražavam, ispadne kao Koštuničin govor), tako da nisam hteo da uzimam Kosovo za primer. Sandžak i recimo zamisao da Bošnjaci tamo proglase republiku bilo bi identično onom što su Srbi učinili u Hrvatskoj. Tako izgleda odavde.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #78 poslato: 17.04.2008. 08:25 »

...zamisao da Bošnjaci tamo proglase republiku bilo bi identično onom što su Srbi učinili u Hrvatskoj. Tako izgleda odavde.

Čekaj malo, tebi je Sandžak Srbija? Pa zar nije okupiran od strane Srbije 1912? Mislim, kakve su ovo fašističke izjave?
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 17.04.2008. 10:27 »

Ne znam na šta ciljate, g. Gazivoda. Granice su nepromenljive od skora (sa izuzetkom Kosova, delom zbog krivice naših političkih predstavnika devedesetih), tako da Sandžak jeste Srbija, i ostaće Srbija ukoliko ova ne bude još jednom birala samoubilačku vlast, pošto bi pod takvom sve moglo da ode, pa i Beograd da postane druga država spram sebe samog.

Nego, da vas pitam, možete li da prokomentarišete ovo:

Možemo i dalje da razmišljamo i pitamo: šta bi to Srbi izgubili u Hrvatskoj da se nisu bunili (i onako pobunjeni pa su imali podršku Zapada, čemu svedoči ponuđen plan Z4, a šta bi bilo da su bili uzorni građani pobunjene i nacifikovane Hrvatske u to doba). Danas bi činili jednu trećinu Republike Hrvatske. Bili bi nezaobilazan faktor u toj zemlji pri formiranju vlade. Bili bi značajan politički, ali i faktor u bilo kom drugom smislu. I, na kraju, da li bi se taj nacistički hrvatski ustav donešen, kako kažeš, nelegalno, mogao održati i danas, da se rat nije desio, i da su Srbi mirno prihvatili tok događaja? Hrvatska bi danas prosto bila uslovljena prihvatiti građanske vrednosti i bila bi isto što i danas, s tom razlikom što bi jednu trećinu građana činili Srbi, a Srbija bila pošteđena mnogih nesreća, kao i ti građani koji su morali da izbegnu iz Hrvatske pred hrvatskim konačnim obračunom sa pobunjenicima.

Slažete li se?
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 17.04.2008. 10:55 »

Reci mi, koliko Srba bi izginulo, nestalo, zavrsilo u jami, dok se Hrvati ne denacifikuju?
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 17.04.2008. 11:05 »

Onoliko koliko je nacifikovana Srbija pobila (bacala u jamu i slično) nepobunjene Hrvate u Srbiji.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 17.04.2008. 11:07 »

Joj, D.I., jesi li citao o Tomislavu Mercepu, i jos ponekima??? Istina, ti si u pravu, bolje bi prosli da se nisu bunili, al, nemoj mi reci da je sve pocelo sa pobunom.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #83 poslato: 17.04.2008. 11:35 »

Ne znam na šta ciljate, g. Gazivoda. Granice su nepromenljive od skora (sa izuzetkom Kosova, delom zbog krivice naših političkih predstavnika devedesetih), tako da Sandžak jeste Srbija, i ostaće Srbija ukoliko ova ne bude još jednom birala samoubilačku vlast, pošto bi pod takvom sve moglo da ode, pa i Beograd da postane druga država spram sebe samog.

Ovo što sam podvukao zvuči tako vojislavski da je prosto neodoljivo.

Slažete li se?

Eh te fine spekulacije šta bi bilo kad bi bilo. Da je kraljica imala muda bila bi kralj. Problem je nastao što je Hrvatska, poput Slovenije dobila međunarodno priznanje bez saglasnosti ostalih članica Federacije, baš kao Kosovo sada. No, apstrahujmo sada to, nego šta bi Srbi radili i šta bi bili u Tuđmanovoj Hrvatskoj ili se misli na period pre dolaska Tuđmana na vlast? Nisam baš pametan po ovom pitanju.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: 17.04.2008. 11:43 »

1. Ustav Hrvatske 1990. je promenjen na nacin suprotan ustavu SR Hrvatske. Ignorisano je prisustvo Srba  i konstitutivni element. Insignije Hrvatske su proglasene bez referenduma(zakonska obaveza). Ustase iz inostranstva su se razmilele svuda po Hrvatskoj. Hrvatska se nasilno otcepila od SFRJ. Bio je razumljiv strah Srba, s obzirom na iskustva iz WWII, od zivota u neovisnoj Hrvatskoj. Vlasti Hrvatske su im taj strah uvecavale, a S.M. je to iskoristio za svoje pol.ciljeve. Ostalo znate sta se desavalo.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #85 poslato: 17.04.2008. 13:05 »

1. Ustav Hrvatske 1990. je promenjen na nacin suprotan ustavu SR Hrvatske. Ignorisano je prisustvo Srba  i konstitutivni element. Insignije Hrvatske su proglasene bez referenduma(zakonska obaveza). Ustase iz inostranstva su se razmilele svuda po Hrvatskoj. Hrvatska se nasilno otcepila od SFRJ. Bio je razumljiv strah Srba, s obzirom na iskustva iz WWII, od zivota u neovisnoj Hrvatskoj. Vlasti Hrvatske su im taj strah uvecavale, a S.M. je to iskoristio za svoje pol.ciljeve. Ostalo znate sta se desavalo.

Ako misliš da čistiš tuđe dvorište počisti prvo ispred svoje kuće.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 17.04.2008. 13:20 »

Bio je razumljiv strah Srba, s obzirom na iskustva iz WWII, od zivota u neovisnoj Hrvatskoj.

Žile, to bi bilo isto kao kad bi Jevreji osećali strah da zakorače u današnju Nemačku, Španiju ili Italiju... zbog sećanja na nacističke dane. Nema tu nikakvih osnova, i, mislim da je taj strah kod tamošnjih Srba, na kojem su se izgradile separatističke težnje (odvajanja fiktivne republike "Srpske Krajine") pojedinih srpskih partija sa sedištem u nekim gradovima Hrvatske gde su živeli uglavnom Srbi, u stvari podgrevao i hrvatsku mržnju spram Srba u Hrvatskoj, i želju da se nad njima iživljavaju na kraju u dvema akcijama "čišćenja" Hrvatske od Srba (za najstrožu osudu je ubijanje civila koji su ostali na tom području). Da je Srbija prihvatila nezavisnost Hrvatske (a pri stavu sam da ne možeš zadržati nekoga da ode ako to želi, pa tako ne vidim ni razlog da se Republika Srpska nalazi unutar BiH ako je većina građana protiv, iako je ona manje republika nego što je Hrvatska unutar SFRJ bila) mirno, ne verujem da bi se išta u Hrvatskoj dogodilo loše po Srbe. Jer za to ne bi bilo nikakvih razloga. Da tih razloga ima, i da ih je tada bilo, onda bi danas bilo još mnogo puta gore otići u Hrvatsku, jer ne samo da bi Hrvati (ondašnji) bili po prirodi mrzitelji Srba (prema srpskim mitovima Hrvati su, je l' tako, Ustaše, a Ustaše mrze Srbe i ubijali bi ih kad bi imali svoju državu), nego bi trebalo da Srbe mrze i zbog rata koji se tada dogodio. Neće valjda neko sada da kaže kako su Hrvati, onako kako smo ih ranije predstavili - kao mrzitelje Srba, sada, nakon rata sa njima, biti prijateljskiji nego pre? A znamo dobro da danas u Hrvatskoj Srbi imaju u nekim mestima čak veća manjinska prava nego Hrvati u Srbiji. Pa, dakle, kako onda može da se tvrdi da je bilo opravdanog straha po Srbe u Hrvatskoj pre izbijanja oružanog sukoba?

Ovo što sam podvukao zvuči tako vojislavski da je prosto neodoljivo.

Jao, je l' erektivno neodoljivo, ili dSS-ovski neodoljivo? Jaoooooo!  Zelenko

Citat
Eh te fine spekulacije šta bi bilo kad bi bilo. Da je kraljica imala muda bila bi kralj.

Pa, ja mislim da ima mesta za spekulaciju. Znate zašto? Ako se međunarodna zajednica konstantno odnosila prema Srbiji po jednom modelu (na primer, patriote misle da su bili zli prema Srbiji, drugi misle da su mogli da budu bolji, ali da smo i mi krivi za to što su bili loši, itd.), vođena nekim principima, i ako možemo da nađemo tu liniju kojom se ti principi nadovezuju jedni na druge, onda možemo i da pretpostavimo njeno ponašanje u slučaju drugačijeg razvoja događaja u Hrvatskoj, odnosno celom ex-YU prostoru. Verujem da bi međ. zajednica reagovala nimalo povoljno po Hrvatsku da je ona počela iz čista mira da se bavi etničkim čišćenjem Srba. Pa, vidite li da se i zbog statusa manjina u Vojvodini to pitanje intenzivira, iako su to neke sasvim bezazlene stvari (nepostojanje škola na hrvatskom jeziku, na primer). Šta bi bilo da se započne neki značajniji proces diskriminacije!

I nije valjda da mislite da bi današnja Hrvatska (koju ja ne uzimam kao državu koja je u pogledu ljudskih prava ispred Srbije) stvarno volela da pruži sva manjinska prava Srbima, da je na to ne primoravaju evropski standardi? Pa, naravno da je njima uslovljena. A bila bi i onda debelo zakinuta i kažnjena da je krenula da se prema srpskoj manjini ponaša loše. Moguće je da je i to rađeno, ali odgovor na takvo ponašanje hrvatskih vlasti ne bi trebalo da bude oružana pobuna, već intenziviranje pitanja manjine u Republici Hrvatskoj. Isto onako kako su to radili i kosovski Albanci nakon bombardovanja (jesu li oni pametniji od krajinških Srba? pokazali su se daleko taktičnijim), dakle nisu organizovano krenuli u okupaciju Kosova, nego su prepustili međunarodnim faktorima da to rade za njih, ali i kako to danas čine sve manjinske zajednice u državama Evrope i Sveta. Retko ko ustaje na oružje i proglašava republiku baš zato što je to još veći prestup nego li ukinuti neko manjinsko pravo.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 17.04.2008. 13:35 »

Citat
Žile, to bi bilo isto kao kad bi Jevreji osećali strah da zakorače u današnju Nemačku, Španiju ili Italiju...

Da u Nemackoj marsiraju SS-ovci, u Spaniji Falangisti, u Italiji crnokosuljasi, i da se vlasti sa simpatijom odnose prema njima???
To bi bila prava simetrija stanja u Hrvatskoj s pocetka devedesetih

Citat
zbog sećanja na nacističke dane. Nema tu nikakvih osnova, i, mislim da je taj strah kod tamošnjih Srba, na kojem su se izgradile separatističke težnje (odvajanja fiktivne republike "Srpske Krajine") pojedinih srpskih partija sa sedištem u nekim gradovima Hrvatske gde su živeli uglavnom Srbi, u stvari podgrevao i hrvatsku mržnju spram Srba u Hrvatskoj, i želju da se nad njima iživljavaju na kraju u dvema akcijama "čišćenja" Hrvatske od Srba (za najstrožu osudu je ubijanje civila koji su ostali na tom području).

SLAZEM SE.

Citat
Da je Srbija prihvatila nezavisnost Hrvatske (a pri stavu sam da ne možeš zadržati nekoga da ode ako to želi, pa tako ne vidim ni razlog da se Republika Srpska nalazi unutar BiH ako je većina građana protiv, iako je ona manje republika nego što je Hrvatska unutar SFRJ bila) mirno, ne verujem da bi se išta u Hrvatskoj dogodilo loše po Srbe. Jer za to ne bi bilo nikakvih razloga.

Bi, ali u manjoj meri nego dosad.

Citat
Da tih razloga ima, i da ih je tada bilo, onda bi danas bilo još mnogo puta gore otići u Hrvatsku, jer ne samo da bi Hrvati (ondašnji) bili po prirodi mrzitelji Srba (prema srpskim mitovima Hrvati su, je l' tako, Ustaše, a Ustaše mrze Srbe i ubijali bi ih kad bi imali svoju državu), nego bi trebalo da Srbe mrze i zbog rata koji se tada dogodio. Neće valjda neko sada da kaže kako su Hrvati, onako kako smo ih ranije predstavili - kao mrzitelje Srba, sada, nakon rata sa njima, biti prijateljskiji nego pre? A znamo dobro da danas u Hrvatskoj Srbi imaju u nekim mestima čak veća manjinska prava nego Hrvati u Srbiji. Pa, dakle, kako onda može da se tvrdi da je bilo opravdanog straha po Srbe u Hrvatskoj pre izbijanja oružanog sukoba?

Ne zaboravi da je mnogo Hrvata izginulo, strasti su se stisale, sada svi znaju sta je rat, sta su patnje, a tada, pouceni Rambo filmovima, svi su mislili, narocito mladi moje generacije, da je rat zezanje, ubiju te, otreses prasinu i ides dalje. Dalje, danas, svest o zlocinim koji su se desili u ime Hrvatske, ipak preovladava u svesti normalnih ljudi.

Citat
I nije valjda da mislite da bi današnja Hrvatska (koju ja ne uzimam kao državu koja je u pogledu ljudskih prava ispred Srbije) stvarno volela da pruži sva manjinska prava Srbima, da je na to ne primoravaju evropski standardi? Pa, naravno da je njima uslovljena. A bila bi i onda debelo zakinuta i kažnjena da je krenula da se prema srpskoj manjini ponaša loše. Moguće je da je i to rađeno, ali odgovor na takvo ponašanje hrvatskih vlasti ne bi trebalo da bude oružana pobuna, već intenziviranje pitanja manjine u Republici Hrvatskoj. Isto onako kako su to radili i kosovski Albanci (jesu li oni pametniji od krajinških Srba? pokazali su se daleko taktičnijim), ali i kako to danas čine sve manjinske zajednice u državama Evrope i Sveta. Retko ko ustaje na oružje i proglašava republiku baš zato što je to još veći prestup nego li ukinuti neko manjinsko pravo.

Slazem se.
« Poslednja izmena: 17.04.2008. 13:38 Domaci izdajnik » Sačuvana

svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 18.04.2008. 02:07 »

................. I dalje tvrdim da je to daleko morbidnije i bolesnije ubijanje nego što su to činili Hitler i njegovi vojnici.

.........ili ti istorija slaba strana ili ti je želudac jak. Svi oni logori sa nezamislivim eksperimentima i masovna ubijanja na rasnoj osnovi a primeri koje navodiš su ti morbidniji. Ako te čuje jevrejski lobi, leleeeee

Citat
No, ubistvo je ubistvo, i svako treba osuditi. Ovo nije moj pokušaj da relativizujem ubijanje od strane nacista u WW2, već da ukažem na postojanje užasnih zločina počinjenih u ime Srba u našoj nedalekoj prošlosti, a koje ovde prisutna Vogue nastoji da relativizuje ili u potpunosti negira.

.......ovo jeste pokušaj reltivizovanja (nameran ili ne, svejedno). Ti se uporno obraćaš ostalim forumašima kao idiotima. Ko u Srbiji ne zna da su pojedinci činili zločine u ime Srba. Činjenica je i da su oni koji su otkriveni izvedeni pred sud i osuđeni za svoje (ne)dela. Nećemo se složiti u trvdnji da su to svi vojnici, na ratištu činili niti da je to bio od strane države oranizovan posao
Citat
Vlade okolnih zemalja su dale svoj vazdušni i kopneni prostor za operacije koje su poduzimale zna se koje zemlje i zna se kako se taj pakt nazivao. Tu nema mesta ni za BiH, ni za Hrvatsku, ni za Makedoniju, kao ni za Bugarsku, Rumuniju, Albaniju ili Mađarsku.

opet relativizuješ. To nisu bile nikakve operacije već agresija na suverenu državu.  Države, koje navodiš su posredno učestvovale u agresiji na SRJ, i to su činjenice.........
...............

Citat
A šta tebi preostaje? Da nisi i ti neka ćerka ratnog profitera, koljača i četnika, pa mi ovamo nemamo ništa, a ti se brčkaš bogata u bazenu, sve zarađeno na krvi Hrvata, Bošnjaka i Srba koji su za to bogatstvo ubijali jedni druge?

...........čak i ako je pitanje retoričko, ono predstavlja "govor mržnje"
« Poslednja izmena: 18.04.2008. 02:11 Domaci izdajnik » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 21.04.2008. 00:27 »

To bi bila prava simetrija stanja u Hrvatskoj s pocetka devedesetih

U Hrvatskoj početkom devedesetih nacionalizam (a možda je to već bio naci-šovinizam, dehumanizacioni nacionalizam) nije bio ništa jači (izraženiji) od nacionalizma u Srbiji. Da te podsetim da je pre odvajanja Hrvatske na ulicama Beograda skandirano da se želi u rat (uz hvaljenje Miloševićeve agresivne politike prema Hrvatskoj i Sloveniji). Narod je dao krila toj politici, dakle, bio je snažno nacifikovan i tražio je rat.

Ne zaboravi da je mnogo Hrvata izginulo, strasti su se stisale, sada svi znaju sta je rat, sta su patnje, a tada, pouceni Rambo filmovima, svi su mislili, narocito mladi moje generacije, da je rat zezanje, ubiju te, otreses prasinu i ides dalje. Dalje, danas, svest o zlocinim koji su se desili u ime Hrvatske, ipak preovladava u svesti normalnih ljudi.

Ne može da se strasti stišaju posle rata i da je manje mržnje nego pre. Deca koja su odrasla pod ratnim okolnostima sigurno moraju imati više mržnje nego da su priče o Srbima/Hrvatima slušala od roditelja. Neposredni kontakt sa napadačem čini (kroz traumu) mržnju prema neprijatelju daleko većom, i teško je osloboditi je se.

.........ili ti istorija slaba strana ili ti je želudac jak. Svi oni logori sa nezamislivim eksperimentima i masovna ubijanja na rasnoj osnovi a primeri koje navodiš su ti morbidniji. Ako te čuje jevrejski lobi, leleeeee

Uporedi najsurovija ubistva iz Drugog svetskog rata sa ubistvima počinjenim na tlu BIH devedestih, i videćeš da nema velike razlike. Surovo/morbidno ubistvo ne menja metode i karakterno ne slabi s obzirom na godine.

.......ovo jeste pokušaj reltivizovanja (nameran ili ne, svejedno).

Bilo bi sjajno kad bi tu izjavu još i mogao da zasnuješ na nekim argumentima.

Ko u Srbiji ne zna da su pojedinci činili zločine u ime Srba. Činjenica je i da su oni koji su otkriveni izvedeni pred sud i osuđeni za svoje (ne)dela.

Prvo, nisu svi zločinci izvedeni pred lice pravde. Za Ratkom i Radovanom se još traga. I, nadovezaću se na ovo i odgovoriti ujedno na pitanje da li su baš svi u Srbiji svesni da su počinjeni zločini: Šta o tome govori stav mnogih (mislim na glasače SRS, SPS i narodnjaka, koji čine ukupno nešto više od polovine glasača u Srbiji) koji Ratka Mladića smatraju herojem?

Nećemo se složiti u trvdnji da su to svi vojnici, na ratištu činili niti da je to bio od strane države oranizovan posao

Država je doturala pare, oružje... učestvovala posredno, mada ne kroz regularnu vojsku. No, sa pravnog aspekta verujem da se ne može reći da je Srbija učestvovala u ratu. Srbi jesu, i to treba odvojiti. I baš zbog toga što Srbija zvanično nije učestvovala, i to je, čini mi se, Haški sud presudio davno, mislim da ne bi trebalo da bude teško izviniti se za zločine i prihvatiti onaj minimum krivice koji je više nego očigledan, i za koji ne može da usledi kazna (već je presuđeno u korist Srbije).

...........čak i ako je pitanje retoričko, ono predstavlja "govor mržnje"

Na tvoju žalost, ne predstavlja govor mržnje, već govor opomene i govor onoga koji zabrinuto podseća zaboravne ili neinformisane.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: