Differentia diskusije
17.05.2008. 06:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Elektronska verzija trećeg broja časopisa Zapad [download]

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Denacifikacija  (Pročitano 7800 puta)
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #105 poslato: 22.04.2008. 02:09 »

Svestenici iz manastira Krka su zapalili pre naroda, bio svedok. Za svo vreme na ratistu, ne znam da li sam video dva svestenika SPC. A prvi su pozivali da se ostane i da se brane vekovna ognjista...Uostalom, verujes u boga, zar ne??? To ne znaci da je njegova administracija na zemlji nepogresiva???

E, objasni ti to ovoj balavurdiji što misli da je zalaganja za Evropu nekakva velika stvar... Jebote, ja sam odrastao tako što su me vaspitavali da sam žitelj jedne od pet najboljih i najjačih Evropskih država. U to vreme sa takozvanim "crvenim" pasošem SFRJ mogao si da putuješ gde god hoćeš bez vize.

Mi smo odrasli kao deo Evrope, za nas su Geri Kuper, Čarls Bronson i Harison Ford bili DOMAĆI GLUMCI baš kao što su Džo Koker, Toto Kotunjo, Frenk Sinatra bili deo porodičnog vaspitanja... A sad... Klinci koj  su odrasli na Đoganiju i 200 na sat seru o tome šta je zapad...

Da, jebote, moglo se u SAD bez vize. I stvarno smo se dobro osecali u toj Jugi. Ko bi rekao da je bila balon od sapunice...I svi smo bili nekako plemenitiji...Secam se kada sam prvi put video Djoganija, mislio sam...Iz koje je kaljuge ovaj musavi ispao??? A ispade da je covek bio dalekovid, postao lektira devedesetih!!!!
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 03:24 Domaci izdajnik » Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +102/-91
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #106 poslato: 22.04.2008. 02:50 »

Prvo, da obavestim Božanina da komentar Dexe (makar onaj prvi, pošto ovo kasnije prelazi u vređanje, zbog čega izričem opomenu Dexi, pa da zna zašto je banovan kad još jednom prekrši pravilo komuniciranja na forumu) nije nimalo povoljan po ideje po kojima je dotični ovde prepoznatljiv. Dakle, ako misliš da držiš nečiju stranu, makar se potrudi da razmisliš o onome što piše i šta se tu sve sadrži. Što će reći, da u tekstu ima i još nečeg, a ne samo prozivke na moj račun (čega ima i Dexinom komentaru, kao i obično).

Mislio sam zbog toga da i ne komentarišem taj Dexin komentar, misleći: uh, super, evo čak i on počeo da govori prave stvari, ako izuzmemo glupost sa početka. No, sada zarad Medveda Božaninih moram da komentarišem ne bih li im ukazao na potrebu da misle svojom glavom.

DI, proble, kod tebe (a dobrim delom čitave tvoje generacije) je u tome što na sve to gledate iz pogrešne perspektive. Šta ti znaš o ratovima devedesetih i Miloševićevoj diktaturi?

Prvo, nakon uvodne rečenice očekivalo se da kažeš koja je to (pogrešna) perspektiva. Zašto je pogrešna? Iz ovoga što si rekao u nastavku trebalo bi da zaključim: Pogrešna perspektiva je svaka perspektiva onih koji nisu rođeni 1970 ili ranije. Smešno i zlonamerno. Da ne kažem: ekstra-glupo.

Idemo dalje:

Samo ono što si mogao da vidiš na televiziji ili negde pročitaš. A ima raznih televizija i raznih medija. Mi koji smo sve to DOŽIVELI imamo sasvim drugačiju sliku.

Ajd' sad što je to po onoj pretpostavci: ko nije video Mesec, ne može o njemu da govori... Dakle, da zaobiđem taj argument u svoju korist i protiv ove smešne izjave. Nešto drugo mi je zanimljivo u njoj. Vidiš, to su doživeli i moj djed (koji razmišlja tako kao ti, s tim što je malo manje siguran kad razgovara sa mnom), i moj prvi komšija-radikal, i moj drugi komšija - narodnjak po opredeljenju, i onaj treći komšija koji još uvek drži Slobinu sliku na zadnjem staklu automobila. Takođe, to su doživeli i momci iz Dveri, tvoji, verujem, dobri prijatelji. A doživeo je i profesor Petrović koji ti je, čini mi se, idol, a koji se zalaže i dan danas propagira ideju Velike Srbije.

Koliko ti ljudi, koji su to "doživeli" dobro vide ono doživljeno, koje su pouke iz toga pohvatali, i prema čemu to oni vide događaje tih godina "iz prave perspektive", dok ja to vidi iz "pogrešne", kako kažeš. Nezgodna pitanja, moram priznati.

Lako je o tome pričati sad, ali zamisli Srbiju početkom devedesetih, sa tri kanal DRŽAVNE televizije sa koje se ne skida Sloba, sa nekoliko kontrolisanih štampanih medija, bez interneta, bez veze sa svetom... Kako si uopšte mogao da formiraš mišljenje o svemu kada nisi imao informacije i kada je sve što je dolazilo do tebe bilo filtrirano.

Kako je došlo do 5. oktobra? Je li pao s neba ili je zahvaljujući krajnjim naporima i dugogodišnjoj kontrapropagandi (propagandi istine) došla istina do sveta? Drugo, intelektualac je dužan da bude na pravoj strani, i ono što ja napadam stalno nisu obični građani, nego oni što su bili zavaljeni u univerzitetske fotelje i 'ladili se režimskim parama dok su mladi slati u rat i vraćani u kovčezima, i dok je država propadala.

Opet, čitava jedna generacija pobunila se od samog početka protiv Miloševića i tu ne mislim na sredinu devedesetih već još od 1990. Svi oni koji plasiraju laži o tome kako je režim imao bezrezervnu podršku naroda treba da znaju da je već 1991. 9. marta protiv tog istog režima ustalo nekoliko stotina hiljada ljudi u Beogradu. I da je Milošević, pre nego što je izveo tenkove na Hrvate i Muslimane, prvo iste izveo na Beograđane.

To i nije nešto na šta je moja kritika usmerena. Međutim, kad već o tome govoriš, i na takav način da se nikako ne da izvući pouka iz onog što se zbilo (ne bi li opravdao desetogodišnju tiraniju, njenu nepovredivost, uprkos naporima inteligencije da je svrgne), da te podsetim da bi ti protesti uspeli da je podrška naroda bila veća. Međutim, očigledno narod nije video da od strane nacionalističke vlasti preti bilo kakva nacionalna katastrofa, i čini mi se da je to na narednim izborima potvrđeno. Na kraju, ubedljiva podrška Miloševićevoj politici čak 1998. godine na referendumu koji je posredno odlučivao o bombardovanju SR Jugoslavije bila je kruna narodne neinformisanosti, ili makar neodlučnosti po pitanju toga kakav je onaj ko ih vodi.

Činjenica da je režim opstajao sve te godine leži, paradoksalno, baš u Kosovu. Naime, rezultati su izjednačeni ili opozicija vodi, a onda se čekaju rezultati sa Kosova, gde SPS dobije 100% glasova u mestima gde žive samo Albanci.

Na stranu to što ne treba da čudi da Albanci glasaju za onoga ko direktno vodi Srbiju u propast (zašto da ne, ukoliko su to građani koji ne žele ništa dobro Srbiji, i žele odvajanje od nje?), pa tako za Miloševića: poražavajuć bi bio podatak i da je i 50% ljudi u Srbiji (pod pretpostavkom da su svih godina izbori bili pokradeni) bilo koje godine glasalo za Miloševićev ili Šešeljev program.

I sada ono najvažnije, pa molim Dexu da obrati pažnju:

Lako je vama da se sad prčite, ali pitao bih vas tih godina da li bi ste smeli da se kurčite ko sad kad su režimski ljudi ubijali neistomišljenike usred Beograda. Ko je stariji neka se seti gostovanja Arkana na TV5 kada jadni Risto Bukvić nije smeo da zavrpi emisiju od straha.

Ovako. Pre svega, ovde se ja ne kurčim, niti bilo ko. Niti ima razloga, niti mu je to cilj, niti ima smisla, niti bi to bilo ukusno. Kurčiti se nad katastrofalnom politikom zemlje, time što ja vidim bolje ili dalje od drugog. Zabole me za to. Ovaj forum služi da bi slučajni prolaznici i oni koji odluče da se zadrže, počeli da razmišljaju o onom što je bilo, da revidiraju stvari, da ne kreću iznova u avanture koje nam je Milošević priredio, da shvate da je to loše. Oni gore nabrojani, uglavnom ljudi koji su ti ideološki slični ili koje poštuješ (Dveraši, prof. Petrović i slično) to ne uviđaju (oni čak ne bi glasali za SPS, već za SRS, što je bila još gora opcija), ne uviđaju ni danas. Zbog njih, kao i zbog onih koji misle da politički ne moraju da misle ni danas, kao što nisu morali ni onda, postoji ovakva diskusija i priča koju forsiram.

Dakle, ne treba to da doživljavaš kao moje onanisanje nad srpskom propašću i politikom uništavanja sopstvene države od strane jednog čoveka koga podržava makar 50% naroda čitavih deset godina.

I, da, tačno je da su tada ubijali neistomišljenike, i da bi bilo mnogo gore nego danas kritikovati. Verovatno bi mi došli u stan i ubili kad bi videli šta se ovde govori, da je na vlasti Milošević a ne (ne mnogo bolji) Koštunica. Međutim, ta izjava (da je nekad bilo gore nego danas) ne uči nikoga ničemu. I jedino pokušava da ublaži ovaj pedagoški element diskusije koji sam pokušao da ti približim.

Opet, SPS režim je počeo da se raspada relativno brzo, već 1996. i pored krađa i medijske blokade katastrofačlno su izgubili na lokalnim izborima. To dovoljno govori o tome koliko je narod podržavao Slobu. Da nije bilo tih krađa i da su mediji bili tovoreni, da nije bilo represija i policijske i vojne diktature, režim bi vrlo brzo pao.

Podsećam te na referendum iz 1998. godine. To je učvrstilo Miloševićevu vlast, u slučaju da rezultati i tada nisu bili namešteni.

Dakle, ratovi u bivšoj SFRJ delo su delimično ludaka maskiranih u državnike (Sloba, Tužman, Alija Izetbegović) delimično Evrope i zapada koji su to podstrekivali, svako na svoj način i iz svojih interesa što se danas jasno vidi.

Lako je reći tako nešto i otići, ostaviti tu stvar takvom, vratiti se uobičajenosti, svakodnevici. Međutim, potrebno je iscrpeti maksimum iz onoga što imamo, danas mnogo jasnije nego onda, pred sobom. Izvući što više pouka, i naći što više grešaka, pre svega onih koje su počinjene s naše strane, ne bismo li što više iz njih naučili. A može se mnogo više izvući od ovog gore jednostavnog zaključka.

Nijedan NAROD ne može biti optužen za genocid, zločine, etničko čišćenje. Postoje POJEDINCI, ti pojedinci imaju imena i prezimena i njihova krivica treba biti utvrđena.

Sa tim se slažem i tu ideju odavno zagovaram. Mene iznenađuje što si ti to izrekao i zbog toga nisam ni hteo da komentarišem tvoju izjavu. Međutim, da dodam jedno pitanje. Zbog čega se, u tom slučaju, toliko insistira kod srpskog naroda (a i populističkih partija u vlasti) na neizručivanju srpskih državljana koje međunarodna zajednica tereti za zločine počinjene u ime Srba, ako je to čisto njihova individualna krivica, a ne krivica naroda? I da li kroz to neizručivanje, u stvari, srpski narod na sebe preuzima makar deo te krivice?

Eto, to su lepa pitanja za razmišljanje koja bih voleo da uputiš drugovima Dverašima.

Ali to se danas to zanemaruje i krivica prebacuje na celokupan narod koji je itekeko propatio pod Miloševićem.

Bilo da je bilo krađe na izborima ili ne, srpskom narodu se ne zameraju ubijanja počinjena u njihovo ime od strane raznih individualnih krvnika srpske nacionalnosti. Ono što moramo (među sobom, oni osvešćeni građani Srbije) da rasčistimo jeste krivica koju imamo zbog patnji koje je taj režim učinio nad nama samima. Dakle, nad građanima Srbije. E, to je ono što sve vreme pokušavate da relativizujete tim pričama o krađi izbora: činjenica je da je ta vlast, bilo da je legalno izabrana ili krađom, ostala da vlada i upravlja državom čitavih 10 godina, i svih godina činila uglavnom loše po samu državu. Naša je odgovornost što takvu vlast nismo znali na ovaj ili onaj način da savladamo. I od toga ne treba bežati: upravo na insistiranju takve vrste trebalo bi graditi politiku angažovanog građanina, politički zainteresovanog, koji će u svakom trenutku političku situaciju uzeti sa ozbiljnošću i rešenošću da pronađe najbolje rešenje, a ne da trpi ono što ga neposredno ponižava i urušava standard.

Nikad neću da zaboravim vojne džipove pred mojom kućom i racije vojne policije koji su mladiće vezane poput kriminalaca odvodili na front. Kasnije su ti isti ljudi koji su na silu slani u Vukovar napadani da su nacional šovinisti koji su tamo išli dobrovoljno jer su voleli Slobu. Ti koji ih danas napadaju u to vreme su bili u pelenama i nemaju blagog pojma šta se sve dešavalo pod Miloševićem.

Možeš ti da nazivaš koga hoćeš kako god želiš, u pelenama, u očevim jajima, kako ti volja. Međutim, roditelji tih koji su voženi na front, njihovi prijatelji i ostali bližnji (nisu svi bili na frontu), svi oni su morali da dignu glas. Da se svaka kuća digla protiv vlasti, vlast bi pala kao što je pala 5. oktobra. Možda ne tako jednostavno, ali bi ubijanje bilo okončano i možda bi se počelo živeti normalnim životom. Što se to nije desilo ne možeš da kriviš vlast, jer da je tako, ne bi nikada moglo doći do revolucije (nasilnog preuzimanja vlasti).

I još jedna stvar. Da po mene danas dođu, ili onda, svejedno, ne bih prihvatio pušku. Radije bih ležao u zatvorskoj samici nego da nosim pušku i ubijam nekoga koga ne poznajem i ne znam zašto uopšte to činim. Što je najgore, ako nisam želeo da idem da ubijam, a država me na to goni, pa valjda je normalno da takvu državu ne poštujem i da joj ne budem lojalan.

SPS nikad nije imao glasače među omladinom i to ga je koštalo mnogo, kada su svi ti ljudi stasali (ja sam postao punoletan 1996, dakle tek tad sam mogao da glasam), odlučno su se suprostavili režimu i konačno ga uništili zauvek.

SPS nije uništen. Još manje njihova ideologija. Na budućim izborima njihovu ideologiju nose predstavnici SPS-a (uopšte nije zanemariv broj njihovih glasača) i SRS-a (umerenija varijanta nacional-šovinista, kakvi su bili uz Šešelja devedesetih), a delimično i DSS. Dakle, daleko, daleko od toga da su zauvek uništeni.

Generacije rođene 70-ih odrastale su u projugoslovenskom duhu i nacionalna i verska isključivost bilo koje vrste im je bila uglavnom strana, njihov način razmišljanja bio je kosmopolitski, prozapadni.

Ne vredi tako generalizovati. Nemam ništa protiv bilo koje generacije (ni protiv penzionera, za koje vidim da se koriste ružne reči u kvazi-demokratskoj retorici). Takođe, šta je falilo generacijama pre '70-e?

Zaista, čitajući ovaj forum, primećujem zapanjujuće odsustvo opšte kulture i nepoznavanja istorije kod pojedinaca. Strašnilo...

Još da sve lepo argumentuješ, i sjajno!

Naime, NINBERŠKI PROCES napravljen je iz jednog razloga... Da se ne bi ČITAV NEMAČKI NAROD optužio za zločine nacista. Ti zločinci imali su IMENA I PREZIMENA. Herman Gering, kao prvooptuženi, pa svi ostali za njim...

Sa čim ovo ima veze? Ajd', baš me zanima. Šta sam ja ikad rekao nešto kontra ovoga?

Opet, i dan danas, nemački jezik se u Izraelu naziva JEZIKOM NEPRIJATELJA. Jevrieji ne zaborvaljaju i NE PRAŠTAJU.

Jesi li siguran da svi Jevreji (kažeš "Jevreji ne zaboravljaju, Jevreji ne praštaju", što mi ukazuje na to da generalizuješ) ne praštaju i ne zaboravljaju? Evo, ja imam jednog prijatelja, još iz sveta šaha, iz Grčke 1999., koji je Jevrej, živi u Izraelu, i ne misli ništa o Nemcima. Isti su mu kao svaki drugi narod. Dakle, je li on nije Jevrej ili ne stoji da "Jevreji ne praštaju"?

Citat
To me uvek podseti na klevetnički tekst o Vladiki Nikolaju u "Zapadu", gde je čovek koji je spašavao Jevreje po Jugoslaviji proglašen fašistom. Šta će te, ostrašćenost i neznanje uvek uzimaju danak, u ovom slučaju, polupismeni amateri daju sebi za pravo da sude vrhunskom intelektualcu prozapadnog tipa i čoveku koji je humanost podigao na nivo više.

Znaš kako... Ovo što si nabrojao je tako ... ne znam kako da okarakterišem... Čista laž, glupost... nemam pojma kako da se izrazim a da te ne uvredim, pa neću ništa. A preporučio bih ti da uradiš sledeće: Izvuci sve citate koji su navedeni u tekstu Petakova (autora tog teksta), podvuci ih lepo, pa onda potraži u knjigama koje je pisao sam vladika Nikolaj, onda se vrati, citiraj to, i opovrgni značenje upravo onoga što sam Nikolaj izriče.

E, nakon toga ćeš moći da kažeš: Zoran Petakov (inače retko buntovan mladić i borac za istinu a da za to mora da leži i po zatvorima, sve zahvaljujući protekciji crkvenih lica, koji umesto da budu iza rešetaka, izdaju nalog sudiji da hapsi mladića koji samo ne želi da ćuti o zločinima SPC-a) je lažov, neinformisan, poluinteligentan, budala, i slično. Bez toga, laj slobodno, ali bar se na ovom forumu uzdrži od toga jer ću morati da te stalno šaljem da čitaš iznova njegov tekst.

Uzgred, u trećem i drugom broju izašao je (podeljen, i izaći će i u četvrtom) još jedan tekst Petakova, takođe fenomenalan, zbog kojeg je upravo na izdržavanju kazne (ako ga nisu uslovno oslobodili). O toj sramnoj presudi pisali su Građanski list i Danas, kao retko slobodni mediji u Srbiji, te je iza Petakova stalo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Ja, prvi, kao vernik se osećam izdanim. Ali to nije bitno. Ako neko želi da gradi novi sistem vrednosti ne može to da čini na osnovu laži i kleveta. A tekst o Nikolaju je upravo takav. Ja prvi bi mogao da napiđem tekst o tome gde i šta je sve pogrešio ali bi ga ja temeljio na ČINJENICAMA a ne na mržnji i predrasudama.

Ja te pozivam da što pre napišeš kontra-tekst, da oboriš ili drugačije interpretiraš sve ono što je Nikolaj sam pisao, i što se nalazi samo kopirano u tekstu Petakova. Tada i ovo što si izrekao neće biti kleveta izrečena protiv Petakova, nego tvrdnja potkrepljena argumentima.
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 02:58 Domaci izdajnik » Sačuvana

"U svakoj zemlji ima korova, ali samo u Srbiji se on zaliva."
Dr Zoran Đinđić
Meda Božanin
Nazionalist
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #107 poslato: 22.04.2008. 03:06 »

Jel ti stvarno ocekuejs da ti neko odgovori kada SVAKU recenicu kometarises?

Citat
"Sa tim se slažem i tu ideju odavno zagovaram. Mene iznenađuje što si ti to izrekao i zbog toga nisam ni hteo da komentarišem tvoju izjavu. Međutim, da dodam jedno pitanje. Zbog čega se, u tom slučaju, toliko insistira kod srpskog naroda (a i populističkih partija u vlasti) na neizručivanju srpskih državljana koje međunarodna zajednica tereti za zločine počinjene u ime Srba, ako je to čisto njihova individualna krivica, a ne krivica naroda? I da li kroz to neizručivanje, u stvari, srpski narod na sebe preuzima makar deo te krivice?

Eto, to su lepa pitanja za razmišljanje koja bih voleo da uputiš drugovima Dverašima."

Niko ne vidi manje no onaj sto NECE da gleda.
Nije ti palo na pamet da, mozda, niko u Srbiji ne oseca pravednost Hague suda jer on pod uticajem "evropskih vrednosti" pusta na slobodu Hardinaja a kamo li to sto je funkcionirao odlicno samo ako je trebalo suditi Srbima.

A sada, pustanjem Hardinaja na slobodu pred izbore, "evropske Vrednosti" vrse uticaj na ljudksi osecaj pravde i direktno pomazu anti-evropske inegratore

Prvo, da obavestim Božanina da komentar Dexe (makar onaj prvi, pošto ovo kasnije prelazi u vređanje, zbog čega izričem opomenu Dexi, pa da zna zašto je banovan kad još jednom prekrši pravilo komuniciranja na forumu) nije nimalo povoljan po ideje po kojima je dotični ovde prepoznatljiv. Dakle, ako misliš da držiš nečiju stranu, makar se potrudi da razmisliš o onome što piše i šta se tu sve sadrži. Što će reći, da u tekstu ima i još nečeg, a ne samo prozivke na moj račun (čega ima i Dexinom komentaru, kao i obično).

Mislio sam zbog toga da i ne komentarišem taj Dexin komentar, misleći: uh, super, evo čak i on počeo da govori prave stvari, ako izuzmemo glupost sa početka. No, sada zarad Medveda Božaninih moram da komentarišem ne bih li im ukazao na potrebu da misle svojom glavom.
...

Da ne kažem: ekstra-glupo.

Jedu te prozivke... sto onda nisi sedeo kuci i nisi ziveo normalan palanacki zivot?
Kad oces na vetrometinu... tamo je lepo samo kada duva vetar jednoumlja.

"extra" je tako moderna beogradizacijska rec... jer to ona prirodna mutacija jezika o kojoj si govorio kada si se zgrazavao samo 3 padezi?

i ne bi to bio ti kada ne bi bio omalovazavac tudjeg misljenja.
Demokratija je postovanje tudjeg misljenja... ako nekom hoces da instaliras svoje misljenje... to nije demokratija... do je DEMONkratija...

Npr demokratioja je da svima na forumu das ista prava (npr da menjaju svoje avatare i etikete koje imaju pored imena.
I da svako moze da glasa +/- poene u avataru...
da svako moze da kaze sta zeli a ne da svako ko se ne slaze sa tobom u dnu komentara mora da ima: "« Last Edit: Today at 24:10:17 by Domaci izdajnik »
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 03:15 Domaci izdajnik » Sačuvana

Udavija se, Jedan Nišliski kalfa u Nišavu, baš kod Brzi Brod. A njegova, zena Stanika, kuka, rika, rika, i cika, kuku Alekso, udavija se. To doculi, svi nišliski majstori, kalfe, da idu da vidu Aleksu, sav naduja se....
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #108 poslato: 22.04.2008. 03:14 »

Jel ti stvarno ocekuejs da ti neko odgovori kada SVAKU recenicu kometarises?

Sve je detaljno, dakle, do najsitnijih detalja, obrazloženo, pokriveno, i dat je najkompletniji odgovor koji je mogao da usledi. Zato, pokušaj da se fokusiraš na ono što imaš, i da naučiš nešto novo.

Niko ne vidi manje no onaj sto NECE da gleda.

I ovde misliš na mene? Okej, ajde obrazloži, da se ne svodi komunikacija na psovke i lične uvrede. Nije ti ovo takav forum. Imaš krstaricu pa tamo nastavi u tom stilu. Ovde se razgovara.

Nije ti palo na pamet da, mozda, niko u Srbiji ne oseca pravednost Hague suda jer on pod uticajem "evropskih vrednosti" pusta na slobodu Hardinaja a kamo li to sto je funkcionirao odlicno samo ako je trebalo suditi Srbima.

Odluku o oslobađanju Haradinaja osudili su čak i neki haški službenici. A razloge za puštanje na slobodu (pred jednim, ali ne i pred drugim sudom ili drugim optužnicama) objasnio sam na raspravi koja je tom slučaju posvećena, te bih te zamolio da tamo izložiš ako imaš kakav problem s tim.

Drugo, da ti malo približim samu problematiku o kojoj ovde komentarišeš, i prepričam kontekst. Radi se o stavu da su za zločine počinjene u ime Srba (nas, koji živimo u Srbiji, ljudi koji ispaštaju i koji su izgubili glave ili porodice devedesetih) krivi pojedinci, i to uglavnom ovi koji se terete pred sudom u Hagu. Dakle, pitanje je: zašto se sama Srbija, a pre svega srpski narod, onaj nedužni, koji smatra da nije kriv za počinjena ubistva, ne založi sam za hvatanje tih ljudi koji su njemu samom (srpsko narodu, srpskoj državi) naneli toliku štetu, nego ih krije, pa čak i pod pretpostavkom da je haški sud nepravedan prema Srbima?

U prevodu: Ako te neko optužuje za ubijanje Hrvata, Bošnjaka (i Albanaca), a ti kažeš da nisi kriv, nego da je to uradio neko drugi u tvoje ime, krijući se iza tebe i tvog naroda, zar ga nećeš prvi odati i isporučiti, ako je moguće i najnepravednijem sudu, samo da bi skinuo krivicu sa sebe?

Naravno, to su retorička pitanja, i ne očekujem smislenu repliku.

A sada, pustanjem Hardinaja na slobodu pred izbore, "evropske Vrednosti" vrse uticaj na ljudksi osecaj pravde i direktno pomazu anti-evropske inegratore

Mislim da ne moraš da se prerušavaš u demokratu. Budi ono što jesi, i raduj se raspletu 11. maja.

i ne bi to bio ti kada ne bi bio omalovazavac tudjeg misljenja.

U opširnom tekstu (replici Deksi) nalazi se, dečko, argumentovani govor i postavljena su neka pitanja. Ako ti nešto nije jasno, izdvoji i upitaj, slobodno.

Citat
Demokratija je postovanje tudjeg misljenja... ako nekom hoces da instaliras svoje misljenje... to nije demokratija... do je DEMONkratija...

Postoje knjige o tom šta je demokratija, i iznenadićeš se kada budeš saznao da ona ne podrazumeva toleranciju bilo kakvog mišljenja. Na primer, da naučite ti i Koštunica, tolerancija nije i dozvoliti fašisti da maršira ulicama Novog Sada (ili bilo kog grada jedne demokratske države). Ima još mnogo toga, pa ti zato preporučujem da se informišeš, ja nemam vremena da specijalno tebi pišem o tom.

Citat
da svako moze da kaze sta zeli a ne da svako ko se ne slaze sa tobom u dnu komentara mora da ima: "« Last Edit: Today at 24:10:17 by Domaci izdajnik »

Pošto si bezobrazan i lažeš, evo ja ću te zamoliti da uradiš nešto kako ti ne bih objašnjavao šta u stvari radim kada se pojavi to što si citirao. Uradi sledeće: svaku napisanu poruku sa foruma kopiraj u neki word fajl, a onda kada izmenim, ti dobro zagledaj tamo da bi primetio da li je išta iz poruke koju si napisao maknuto. Ako nešto jeste, ja ću se sam banovati.
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 03:20 Domaci izdajnik » Sačuvana

Dr Zoran Đinđić
Meda Božanin
Nazionalist
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #109 poslato: 22.04.2008. 03:32 »

Sve je detaljno, dakle, do najsitnijih detalja, obrazloženo, pokriveno, i dat je najkompletniji odgovor koji je mogao da usledi. Zato, pokušaj da se fokusiraš na ono što imaš, i da naučiš nešto novo.

Od koga?

Citat
I ovde misliš na mene? Okej, ajde obrazloži, da se ne svodi komunikacija na psovke i lične uvrede. Nije ti ovo takav forum. Imaš krstaricu pa tamo nastavi u tom stilu. Ovde se razgovara.

tebi poslovica isto sto i psovka? pisao sam ti u sledeceoj recinici zasto je takvaposlovica dosla

Citat
Odluku o oslobađanju Haradinaja osudili su čak i neki haški službenici. A razloge za puštanje na slobodu (pred jednim, ali ne i pred drugim sudom ili drugim optužnicama) objasnio sam na raspravi koja je tom slučaju posvećena, te bih te zamolio da tamo izložiš ako imaš kakav problem s tim.

A jel jesu? A sta su ti sluzbenici? portiri? ako sam tribunal nije osudio svoju odluku to sto su ucinili nebitni clanovi istog... je besmisleno. Svakom ko razmislja svojom glavom.

Citat
Drugo, da ti malo približim samu problematiku o kojoj ovde komentarišeš, i prepričam kontekst. Radi se o stavu da su za zločine počinjene u ime Srba (nas, koji živimo u Srbiji, ljudi koji ispaštaju i koji su izgubili glave ili porodice devedesetih) krivi pojedinci, i to uglavnom ovi koji se terete pred sudom u Hagu. Dakle, pitanje je: zašto se sama Srbija, a pre svega srpski narod, onaj nedužni, koji smatra da nije kriv za počinjena ubistva, ne založi sam za hvatanje tih ljudi koji su njemu samom (srpsko narodu, srpskoj državi) naneli toliku štetu, nego ih krije, pa čak i pod pretpostavkom da je haški sud nepravedan prema Srbima?

U prevodu: Ako te neko optužuje za ubijanje Hrvata, Bošnjaka (i Albanaca), a ti kažeš da nisi kriv, nego da je to uradio neko drugi u tvoje ime, krijući se iza tebe i tvog naroda, zar ga nećeš prvi odati i isporučiti, ako je moguće i najnepravednijem sudu, samo da bi skinuo krivicu sa sebe?

Ako peres obraz kod onih sto te cene ko crvljivu sljivu onda nesto nije u redu sa tvojim evrovrednostima. da bi Hague dobio potpuni kredibilitet (i time motivisao narode ka onome sta ti ocekujes - ciscenje kukolja) potrebno je da se taj sud vidi kao nepristrasan.
Hoces reci da je Hague neprisstrasan?

Citat
Naravno, to su retorička pitanja, i ne očekujem smislenu repliku.

Aha... pa ti nemoj...

Citat
Mislim da ne moraš da se prerušavaš u demokratu. Budi ono što jesi, i raduj se raspletu 11. maja.

jel mozes da sastavis 3-4 recenice da ne vredjas nekog?
Pa ti ima da nadrljas za klevete slucajno li srbija udje u EU a ti postanes politicar.
11 Maj nece donesti rasplet. Donece zaplet istorijskih razmera. Ma ko pobedio... ali na razlicite nacine
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 03:41 Domaci izdajnik » Sačuvana

Udavija se, Jedan Nišliski kalfa u Nišavu, baš kod Brzi Brod. A njegova, zena Stanika, kuka, rika, rika, i cika, kuku Alekso, udavija se. To doculi, svi nišliski majstori, kalfe, da idu da vidu Aleksu, sav naduja se....
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #110 poslato: 22.04.2008. 03:44 »

Ako peres obraz kod onih sto te cene ko crvljivu sljivu onda nesto nije u redu sa tvojim evrovrednostima. da bi Hague dobio potpuni kredibilitet (i time motivisao narode ka onome sta ti ocekujes - ciscenje kukolja) potrebno je da se taj sud vidi kao nepristrasan.

Ajde da ti postavim samo jednu stvar o kojoj ćeš razmišljati, pošto je u direktnoj vezi sa naslovom teme i ovim što sam citirao, i može biti poučno za sve tebi slične:

Šta misliš, zbog čega su Srbi toliko pali pred očima sveta? Zbog mene, mog prijatelja, zbog Dekse, zbog Stojana Popivode, zbog bilo kog člana ovog foruma, ili zbog Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i svih onih koji su konstantno uništavali zemlju, srozavali joj ugled u svetu, i predstavljali Srbe kao koljački narod?
Sačuvana

Dr Zoran Đinđić
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #111 poslato: 22.04.2008. 15:49 »

UH, koliko si sujetan i nadmen čovek izdajniče... Znam mnoge aktiviste USPEŠNIH NVO koji su uradili 100x više za ovaj grad i ovu zemlju pa ti po tom pitanju (sujete i samoljublja) nisu ni za prineti. I zašto uvek misliš da je svaka reč, svako slobo upućeno samo tebi i nikom drugom?

Mrzi me da ti odgovaram na svaku repliku, ionako si pokazao ono što sam tvrdio u početnom postu a to je da si ekstremno neobavešten. Ono što je zanimljivo kod tebe jeste dauporno istrajavaš u odbrani svojih stavova proisteklih iz te neobaveštenosti. Kao kad tvrdiš da je Presssing tabloid a u ruci si držao jedan ili dva broja.

Ili kad čitavu njegovu redakciju proglasiš nacistima i tvrdiš da će ići miting Nacionalnog fronta. A posle kažeš kako si ti "argumentovan" a drugi nisu...

Evo ti taksativno neke stvari, mrzi me da se raspravljam a ti si ionako ostrašćen i nedokazan čovek, pa to neće imati nekog efekta. Dakle:

- Prestani da mi pretiš banovanjem čim ti se neki moj stav ne svidi. SVOJU "OPOMENU" MOŽEŠ DA STAVIŠ TAMO GDE SUNCE NE SIJA. Znaš da, ako me banuješ, mogu pod drugim nikom da se vratim za manje od minuta na forum.

- Prestani sa etiketiranjem i prozivkama nastalim na osnovu nečega što pretpostavljaš, a za šta nemaš nikakve dokaze. Ja poznajem neke "Dveraše", kako ih ti zoveš, neki od njih su mi ortaci (baš kao što imam ortake među ljudima iz NVO sektora ili LDP-a, recimo) a neke iz Dveri ne podnosim, kao recimo onog Dimitrijevića, "pravoslavnog publicistu" koji je vrlo sličan tebi, kad je ostrašćenost i etiketiranje u pitanju. ONo što hoću da ti kažem jeste da politički stavovi ne smetaju ljudima da se druže, sednu i popiju pivo, igraju fudbal... ZA tebe je, vidim, svako ko ima suprotne političke stavove neprijatelj, predmet mržnje, i to je zaista tužno i ružno za videti. Naročito kod jednog maldog čoveka.

- Profesor Petrović je veoma bolestan čovek i trebalo bi, bar zbog toga, da budeš umereniji u svojim uvredama i klevetama na njegov račun, postoje neke stvari vezene za njega o kojima nemaš blagog pojma, zato nemoj da lupetaš svašta, kad ne znaš neke elementarne činjenice. Što se pak tvoje ocene da je on moj idol (opet pretpostavka, čista, neutemeljena prozivka) da znaš samo da sam se svojevremeno, dok sam bio na Pravnom zalagao da se on udalji sa predavanja jer i da mu se oduzme katedra. Toliko o mom "obožavanju" Petrovića koje mi ti ovde, bez ikakvih argumenata, poturaš.

Citat
Verovatno bi mi došli u stan i ubili kad bi videli šta se ovde govori, da je na vlasti Milošević a ne (ne mnogo bolji) Koštunica.

osmeh Ovde si me nasmejao... iskreno... Ne, ne bi ti niko došao na gajbu izdajniče. Znaš zašto? Zato što si ti, kako reče naš narod "kuče koje laje a ne ujeda". Rečju - bezopasan si.

Da režim krene da strelja one koji ga ugrožavaju - ti bi poginuo za džabe.

Prvo, u samom Nišu postoje ljudi u NVO koji su 10x aktivniji i čije akcije zaista imaju nekog efekta. Šta ti radiš osim što galamiš po forumima? Kakvi su realni efekti "rada" Diferencije (koja je kao one-man-band) na bilo šta u Nišu? Blago Smiljku, Koštuniju, Dverašima, Radikalima i ostalima kad imaju protivnike kao što si ti.
 Ima da vladaju 1000 godina.

Citat
Na stranu to što ne treba da čudi da Albanci glasaju za onoga ko direktno vodi Srbiju u propast (zašto da ne, ukoliko su to građani koji ne žele ništa dobro Srbiji, i žele odvajanje od nje?), pa tako za Miloševića: poražavajuć bi bio podatak i da je i 50% ljudi u Srbiji (pod pretpostavkom da su svih godina izbori bili pokradeni) bilo koje godine glasalo za Miloševićev ili Šešeljev program.

Auuuu... koliko ti ništa ne znaš. Strašno. Pa ko je rekao da su ti Albanci glasali? Oni su bojkotovali izbore još od 1991. TO JE BIO OČIGLEDAN DOKAZ KRAĐE. Celo selo "glasalo" za Cobeta, a niko nije izašao na izbore? Kapiraš ili treba da ti crtam?

Drugo, nije moglo 50% građana da bude uz Cobeta jer:
- Izlaznost nije bila tolika
- Izborne krađe su bile ogromne, stotine hiljada glasova
- Čitave generacije nisu imale prava glasa, a mnogi mladi koji su tek napunili 18 jisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u biračkim spiskovima, naravno, zato što bi glasali protiv Slobe.

Realno, Milošević, ni u jednom trenutku nije imao toliku podršku. Ona se kretala oko 30%, ne više. I to je već dokazano u više navrata.

Citat
Podsećam te na referendum iz 1998. godine. To je učvrstilo Miloševićevu vlast, u slučaju da rezultati i tada nisu bili namešteni.

Ajooooj... kakva neznalica. Je li, gde si ti živeo pre nego što si napravio ovaj forum? U tegli? PA AKO POSTOJI PRIMER OČIGLEDNE KRAĐE onda je to taj "referendum" na koga čak nije ni izašao potreban broj da bi bio regularan, nego su muvali, krali, prekrajali... To je opštepoznata činjenica. Kako da to da ti koji bi da polemišeš o ovakvim stvarima to ne znaš?  cudjenje

A da je "učvrstilo" Cobetovu vlast, jeste... Toliko da je za manje od dve godine od tog "učvršćivanja" postao bivši predsednik.

Citat
Zbog čega se, u tom slučaju, toliko insistira kod srpskog naroda (a i populističkih partija u vlasti) na neizručivanju srpskih državljana koje međunarodna zajednica tereti za zločine počinjene u ime Srba, ako je to čisto njihova individualna krivica, a ne krivica naroda? I da li kroz to neizručivanje, u stvari, srpski narod na sebe preuzima makar deo te krivice?

- Zločini NISU počinjeni u ime Srba. Zločini se ne čine ni u čije ime. Ja sad mogu da prikoljem svog komšiju i kažem da sam to uradio u ime Čede Jovanovića. I šta? On će da bude optužen zbog toga?

- Ko kaže da se kod čitavog naroda insistira na tome? I kakvo crno neizručivanje kad smo država koja je isporučila, pazi sad: svog PREDSEDNIKA, skoro celo rukovodstvo MUP-a, ministre, vojni vrh, čak i lidera opozicionih političkih partija... STOTINE ljudi. Pa to niko nije učinio u istoriji.

- Dobar deo građana Srbije nema poverenje u Haški sud iz jednog razloga: jer niko ko je tamo otišao nije dobio fer suđenje, da ne pominjem kako su ljudi čiji su zločini dokazani odšetali iz njega: Naser Orić i Haradinaj, pre svega.

Citat
I još jedna stvar. Da po mene danas dođu, ili onda, svejedno, ne bih prihvatio pušku. Radije bih ležao u zatvorskoj samici nego da nosim pušku i ubijam nekoga koga ne poznajem i ne znam zašto uopšte to činim. Što je najgore, ako nisam želeo da idem da ubijam, a država me na to goni, pa valjda je normalno da takvu državu ne poštujem i da joj ne budem lojalan.

Jao, baš bi voleo da te vidim... Mnogo si ti jak na rečima, a kad treba da se uradi nešto konkretno, nigde te nema. Kao kad si hteo da se razračunavaš sa skinhedima i dverašima al da to drugi učini mesto tebe. "Neka nekom drugom skineri polome rebra i lobanju, ja sam slabotelesan, gledaću iz prikrajka i navijaću..."

Sve tvoje inicijative počinju i završavaju se na rečima Izdajniče, i sve je to u virtuelnom prostoru, na internetu, u stvarnom životu ti si totalno inertan i neupotrebljiv. Voleo bih da te neko stavi za sto nasuprot dveraša ili radikala, pa da ih pogledaš u lice i kažeš im da su bagra i da vode u Srbiju u propast... Kladim se da ne bi imao hrabrosti da to učiniš.
Citat

Znaš kako... Ovo što si nabrojao je tako ... ne znam kako da okarakterišem... Čista laž, glupost... nemam pojma kako da se izrazim a da te ne uvredim, pa neću ništa. A preporučio bih ti da uradiš sledeće: Izvuci sve citate koji su navedeni u tekstu Petakova (autora tog teksta), podvuci ih lepo, pa onda potraži u knjigama koje je pisao sam vladika Nikolaj, onda se vrati, citiraj to, i opovrgni značenje upravo onoga što sam Nikolaj izriče.

Mogu da izvučem citate TVOJIH napisa na forumu i da te bez problema proglasim nacistom ili čime god želiš. Mogu da uzmem citate iz TELEFONSKOG IMENIKA i da kažem da su ga pisali Skinhedi.
Jesi li ti normalan šta pričaš? Evo, ja kao pravnik, mogu da ti kažem da kad bi Nikolaj bio živ, mogao bi da "Zapad" tuži za klevetu i bez problema dobije taj spor na bilo kom sudu na svetu.
Najveći problem nije samo u toj tendencioznoj fragmentarnosti već u tome što su pomenuti citati iz knjiga za koje NIJE DOKAZANO VLADIKINO AUTORSTVO. Neka taj tvoj prijatelj robijaš dokaže da je "Kroz tamnički prozor" pisao Vladika Nikolaj (u šta se oduvek osnovano sumnjalo) i da taj rukopis (ako je uopšte njegov) nije kasnije dopisivan i prekrajan.

Mada, kad bolje pogledam, nije ni čudo dokle smo došli, kada vrhunskog intelektualca koji je imao dva doktorata, govorio nekoliko svetskih jezika i znao Šekspira napamet, mogu da prozivaju polupismeni robijaši po internet fanzinčićima.

« Poslednja izmena: 22.04.2008. 16:00 Mike Oldfield » Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: 22.04.2008. 16:15 »

...Da se svaka kuća digla protiv vlasti, vlast bi pala kao što je pala 5. oktobra. Možda ne tako jednostavno, ali bi ubijanje bilo okončano i možda bi se počelo živeti normalnim životom. Što se to nije desilo ne možeš da kriviš vlast, jer da je tako, ne bi nikada moglo doći do revolucije (nasilnog preuzimanja vlasti)... Da li znas koliko se lako vlast onda odlucivala na likvidacije svojih, najvidjenijih, politickih protivnika??? Sta mislis koliko bi im trebalo da izgaze i poubijaju, tenkovima tada lojalnih generala,  nekoliko hiljada, stotina hiljada, ili vise.., protivnika, malih gradjana,naprimer 1995., koji, uzgred budi receno, nisu imali nikome da se pozale...
5. oktobar je mogao da se desi jer je vlast “prezrela”, a  vojska nije htela da intervenise, jso je procenio da je preslab u sukobu sa naoruzanim demonstrantima i oklopno-mehanizovanim jedinicama VJ(1.GMBR VJ-vp1552 je napustila kasarnu na Trosarini oko 14.00-14.30 tog dana, uz nameru Generalstaba da bude iskoriscena za razbijanje demonstracija). Komandiri vodova su poceli, neposredno po izlasku iz voznog parka na Kruznom putu, da pozdravljaju narod koji se kretao ka trgu. Kolona je preusmerena ka VMA, na plato ispred kasarne “Dedinje”,  i sve vreme protesta ispred skupstine, tamo  se nalazila kao latentna pretnja, jer se nije znalo koliko ce im trebati da se odluce da razbucaju Policiju i  JSO, tj. U kom trenutku ce odbiti poslusnost Komandantu? Po mojim informacijama, tada je izasao mirnodopski sastav 1.MBMehanizovanog bataljoina), snage 12 BVP-a M-80-a, i 6 tenkova M-84°. Nisu imali topovsku municiju, ali su imali bojevo punjenje u PKT-ima i PAM-ovima.

D.I. pricas sa aspekta danasnjeg, koliko-toliko, dosegnutog nivoa normalnog zivota i postignutih sloboda. Tada te ne bi uhapsili, odveli bi te u Erdut, kod Arkana, pa ili uzvodno u rat, ili nizvodno Dunavom, mrtav hladan.Pa, ne mislis valjda, da se neko normalan rado odazivao pozivima za mobilizaciju? Zato je tih dana VP imala pune ruke posla...Jer Srbin ide rado u vojnike!Šta misliš, zbog čega su Srbi toliko pali pred očima sveta? Zbog mene, mog prijatelja, zbog Dekse, zbog Stojana Popivode, zbog bilo kog člana ovog foruma, ili zbog Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i svih onih koji su konstantno uništavali zemlju, srozavali joj ugled u svetu, i predstavljali Srbe kao koljački narod?

Iskreno, Gazivoda mi je najsumnjiviji!!!
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #113 poslato: 22.04.2008. 16:49 »

Pre svega, moram da pohvalim tvoju umerenost, koliko toliko pošten komentar, s obzirom na one prethodne. Ima tu mesta koja su nepoštena prema meni, ali uzeću da si se uvredio pa otud tako reagovao. No, objasniću sve kroz komentare na citirano.

UH, koliko si sujetan i nadmen čovek izdajniče... Znam mnoge aktiviste USPEŠNIH NVO koji su uradili 100x više za ovaj grad i ovu zemlju pa ti po tom pitanju (sujete i samoljublja) nisu ni za prineti.

Ako uspešnost jedne NVO meriš prema tome koliko je para uzela, odnosno koliko su para pokrali njihovi predsednici i ljudi iz vrha, onda se slažem s tobom da je mnogo građanskih NVO daleko, daleko uspešnije od NVO Differentia. Ali ako smatraš da postoje neke građanske NVO u gradu koje su uradile 100x više od Diferencije, da je njihov efekat značajan za grad ili državu, značajniji od rada Diferencije (za koju ćemo pretpostaviti da skoro ništa nije uradila do sada), i to u tolikoj meri, izvoli, reci koje su to NVO.

I zašto uvek misliš da je svaka reč, svako slobo upućeno samo tebi i nikom drugom?

Varaš se. Mene nije briga hoćeš li mene da vređaš (malo me brine kad vređaš Diferenciju, pošto je to ono angažovano Ja, a dobro znam da sam dao sve od sebe kad je NVO u pitanju), ali me brine i briga me je kad god napadaš ideje koje smatram potrebnim ovom društvu, i naravno kada podmećeš pseudoargumente, kriveći onu istinu koju sam izrekao (ili namerno loše je shvativši).

Mrzi me da ti odgovaram na svaku repliku, ionako si pokazao ono što sam tvrdio u početnom postu a to je da si ekstremno neobavešten.

Pošto sam tekst u potpunosti pročitao, nisam našao da si bilo gde našao momenat u kojem bi mogao da me obavestiš da sam neobavešten. Sve što si navodio u daljem komentaru je zaobilaženje mojih reči, govor sa strane, ne dotičući bilo šta što sam tvrdio.

Ono što je zanimljivo kod tebe jeste dauporno istrajavaš u odbrani svojih stavova proisteklih iz te neobaveštenosti. Kao kad tvrdiš da je Presssing tabloid a u ruci si držao jedan ili dva broja.

Za Pressing sam ti se izvinio, ali što se moje neobaveštenosti tiče na ovoj raspravi, moraćeš još jednom da se potrudiš.

- Prestani da mi pretiš banovanjem čim ti se neki moj stav ne svidi. SVOJU "OPOMENU" MOŽEŠ DA STAVIŠ TAMO GDE SUNCE NE SIJA. Znaš da, ako me banuješ, mogu pod drugim nikom da se vratim za manje od minuta na forum.

Ukazao sam ti da ne možeš da vređaš na forumu. Pogotovo ne ovako kako si krenuo. Idi na forum gradniš.net pa tamo vređaj idiote (bi mi drago kad čitah kako si se tamo pobunio protiv neonacista i neobaveštenih, ali ovde imaš suprotne stavove i braniš ono što nema smisla braniti, a i to činiš ne tako ubedljivo kao tamo, što je razumljivo).

- Prestani sa etiketiranjem i prozivkama nastalim na osnovu nečega što pretpostavljaš, a za šta nemaš nikakve dokaze. Ja poznajem neke "Dveraše", kako ih ti zoveš, neki od njih su mi ortaci (baš kao što imam ortake među ljudima iz NVO sektora ili LDP-a, recimo) a neke iz Dveri ne podnosim, kao recimo onog Dimitrijevića, "pravoslavnog publicistu" koji je vrlo sličan tebi, kad je ostrašćenost i etiketiranje u pitanju. ONo što hoću da ti kažem jeste da politički stavovi ne smetaju ljudima da se druže, sednu i popiju pivo, igraju fudbal... ZA tebe je, vidim, svako ko ima suprotne političke stavove neprijatelj, predmet mržnje, i to je zaista tužno i ružno za videti. Naročito kod jednog maldog čoveka.

Nije, i to sam ti dokazao pozivom na saradnju i prijateljsku komunikaciju. No, kako vidim, ti ili ne umeš da budeš prijateljski nastrojen, ili upravo za tebe važi ovo što si napisao u dnu citiranog.

- Profesor Petrović je veoma bolestan čovek i trebalo bi, bar zbog toga, da budeš umereniji u svojim uvredama i klevetama na njegov račun, postoje neke stvari vezene za njega o kojima nemaš blagog pojma, zato nemoj da lupetaš svašta, kad ne znaš neke elementarne činjenice. Što se pak tvoje ocene da je on moj idol (opet pretpostavka, čista, neutemeljena prozivka) da znaš samo da sam se svojevremeno, dok sam bio na Pravnom zalagao da se on udalji sa predavanja jer i da mu se oduzme katedra. Toliko o mom "obožavanju" Petrovića koje mi ti ovde, bez ikakvih argumenata, poturaš.

Svaka čast na ovom pri kraju. Da je bolestan, pretpostavio sam, ali samo u psihičkom smislu. Da li je nešto drugo u pitanju, to nisam ni dotakao, niti me zanima. On je za mene kao i svako drugi - politički čovek, a ne bolesnik nad kojim bi se trebalo sažaliti.

No, da ti obrazložim otkud moja pretpostavka da ti je prijatelj. Ako se sećaš, jednom prilikom si kazao kako je on izuzetan stručnjak, kako je, čini mi se, i veliki čovek. To ne znači da se slažeš sa njegovim političkim stavovima, ali daje bar delimične razloge da pretpostavim ono što sam i napisao ovde.

Ovde si me nasmejao... iskreno... Ne, ne bi ti niko došao na gajbu izdajniče. Znaš zašto? Zato što si ti, kako reče naš narod "kuče koje laje a ne ujeda". Rečju - bezopasan si.

Za ljude koji ne koriste računar - jest, tako je. No, ako prelistaš na primer forum ZamisliSrbiju.org, i novinarske tekstove koji su taj forum-medij-instituciju uzeli u obzir i te kako ozbiljno, bez obzira što je samo na internetu, shvatio bi da, ako već nije, internet postaje značajan medij, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Auuuu... koliko ti ništa ne znaš. Strašno. Pa ko je rekao da su ti Albanci glasali? Oni su bojkotovali izbore još od 1991. TO JE BIO OČIGLEDAN DOKAZ KRAĐE. Celo selo "glasalo" za Cobeta, a niko nije izašao na izbore? Kapiraš ili treba da ti crtam?

Da ti ponovim konstrukciju mog odgovora (a ti obrati pažnju): Na stranu to što ne treba da čudi da Albanci glasaju za onoga ko direktno vodi Srbiju u propast (zašto da ne, ukoliko su to građani koji ne žele ništa dobro Srbiji, i žele odvajanje od nje?), pa tako za Miloševića: poražavajuć bi bio podatak i da je i 50% ljudi u Srbiji (pod pretpostavkom da su svih godina izbori bili pokradeni) bilo koje godine glasalo za Miloševićev ili Šešeljev program.

Šta to znači? Znači da čak i kada bismo isključili mogućnost da je reč o regularnim izborima (da su glasovi Albanaca namešteno pripali Miloševiću), poražavajuće bi bilo da je rezultat u Srbiji bez Kosova bio - izjednačen (otud onih 50%). Je l' sad jasnije?

Drugo, nije moglo 50% građana da bude uz Cobeta jer:
- Izlaznost nije bila tolika
- Izborne krađe su bile ogromne, stotine hiljada glasova
- Čitave generacije nisu imale prava glasa, a mnogi mladi koji su tek napunili 18 jisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u biračkim spiskovima, naravno, zato što bi glasali protiv Slobe.

Ne ulazim u to šta bih ja povodom toga mislio (a mislim da debelo grešiš, što dokazuju i današnji izbori, koji su svaki put svedoci mnogih koji i danas daju podršku politici SM-a i VŠ-a), već sam se osvrnuo na podatak koji si sam izneo. Da te podsetim šta si napisao juče: "Činjenica da je režim opstajao sve te godine leži, paradoksalno, baš u Kosovu. Naime, rezultati su izjednačeni ili opozicija vodi, a onda se čekaju rezultati sa Kosova, gde SPS dobije 100% glasova u mestima gde žive samo Albanci."

Realno, Milošević, ni u jednom trenutku nije imao toliku podršku. Ona se kretala oko 30%, ne više. I to je već dokazano u više navrata.

Ne postoji nijedan dokaz da je tako bilo otkako je zaseo na čelo države, pa do samog kraja. I, da ponovim, sadašnji izbori to potvrđuju, jer je vreme kada je (sa povoljne distance) mnogo lakše uvideti sve greške te vlasti, pa opet ta ista ideologija ima ogromnu podršku glasača (dokazaće se 11. maja).

Ajooooj... kakva neznalica. Je li, gde si ti živeo pre nego što si napravio ovaj forum? U tegli? PA AKO POSTOJI PRIMER OČIGLEDNE KRAĐE onda je to taj "referendum" na koga čak nije ni izašao potreban broj da bi bio regularan, nego su muvali, krali, prekrajali... To je opštepoznata činjenica. Kako da to da ti koji bi da polemišeš o ovakvim stvarima to ne znaš?

Da podsetim čitaoce da je ovo gore odgovor na moje reči: Podsećam te na referendum iz 1998. godine. To je učvrstilo Miloševićevu vlast, u slučaju da rezultati i tada nisu bili namešteni.
I mogu da se složim sa tim da je bilo nameštanja, to tvrde neki nezavisni izvori, ali opet najverovatnije samo na Kosovu. Ono što daje ipak nekakav podatak je da se na tim izborima čak 95% izašlih opredelilo za politiku Slobodana Miloševića (tada u lepom druženju sa Vukom Draškovićem, Vojislavom Šešeljem i JUL-om Mire Marković). Da je bilo krađe, ne verujem da bi rezultat morao da bude ovoliko ubedljiv. Što mi opet delom govori da je veoma moguće da je ogroman procenat građana (a takvim smatram sve preko 50%) dao podršku politici Miloševića.

A da je "učvrstilo" Cobetovu vlast, jeste... Toliko da je za manje od dve godine od tog "učvršćivanja" postao bivši predsednik.

Zahvaljujući bombardovanju. I to bi trebalo da ti je jasno. Ljudi više nisu mogli da podnesu svo zlo koje je njegova vlast donosila Srbiji.

Citat
- Zločini NISU počinjeni u ime Srba. Zločini se ne čine ni u čije ime. Ja sad mogu da prikoljem svog komšiju i kažem da sam to uradio u ime Čede Jovanovića. I šta? On će da bude optužen zbog toga?

Reci to Dverašima i nacionalistima koji svakog čoveka-Srbina identifikuju sa narodom koji predstavlja.

- Ko kaže da se kod čitavog naroda insistira na tome? I kakvo crno neizručivanje kad smo država koja je isporučila, pazi sad: svog PREDSEDNIKA, skoro celo rukovodstvo MUP-a, ministre, vojni vrh, čak i lidera opozicionih političkih partija... STOTINE ljudi. Pa to niko nije učinio u istoriji.

Narod od početka rada Haškog tribunala ne podržava izručivanje haških optuženika. Uradi anketu na ulicama Niša pa dobaci rezultate. Da nije opasno (da ću dobiti batine samo li postavim to pitanje) uradio bih sa par prijatelja sam tu anketu).

- Dobar deo građana Srbije nema poverenje u Haški sud iz jednog razloga: jer niko ko je tamo otišao nije dobio fer suđenje, da ne pominjem kako su ljudi čiji su zločini dokazani odšetali iz njega: Naser Orić i Haradinaj, pre svega.

Za sve postoje odgovori, samo treba da ih potražiš. Pogledaj raspravu o Haradinaju pa ćemo tamo govoriti o tome, ako te toliko zanima.

Jao, baš bi voleo da te vidim... Mnogo si ti jak na rečima, a kad treba da se uradi nešto konkretno, nigde te nema. Kao kad si hteo da se razračunavaš sa skinhedima i dverašima al da to drugi učini mesto tebe. "Neka nekom drugom skineri polome rebra i lobanju, ja sam slabotelesan, gledaću iz prikrajka i navijaću..."

Ovo samo dokazuje moje pretpostavke o tebi, kao osobi. Ali da ne bih zvučao kao ti, ja neću iznositi to u javnost. Samo bih naglasio momenat da ti misliš da je veliko junaštvo otići i tući se sa skinhedima. Ja to smatram sramnim činom. Skinhedima je mesto u zatvoru, i nijedan pošten čovek, i ugledan, ne bi trebalo da prlja ruke takvom vrstom ljudi. Njima bi trebalo da se bave nadležni organi, i država.

Sve tvoje inicijative počinju i završavaju se na rečima Izdajniče, i sve je to u virtuelnom prostoru, na internetu, u stvarnom životu ti si totalno inertan i neupotrebljiv.

Nadam se da ćeš i ti otkriti moć medija, a i spoznati šta to znači delovati intelektualno - na ulici. Shvatio bi da pobijaš sebe samog.

Voleo bih da te neko stavi za sto nasuprot dveraša ili radikala, pa da ih pogledaš u lice i kažeš im da su bagra i da vode u Srbiju u propast... Kladim se da ne bi imao hrabrosti da to učiniš.[/b]

Evo opet tvog načina da se obračunaš sa neistomišljenicima. Odgovoriću ti na isti način kao i u slučaju sa skinerima: Dverašima bi trebalo da se bavi neko drugi; moje je da propagiram zdravo, otvoreno društvo, a država, i važniji mediji bi trebalo da se zabavljaju time hoće li ili neće dozvoliti pojavljivanje Dverašima i SRS-ovcima na televiziji, radio stanicama, u štampi.

Najveći problem nije samo u toj tendencioznoj fragmentarnosti već u tome što su pomenuti citati iz knjiga za koje NIJE DOKAZANO VLADIKINO AUTORSTVO. Neka taj tvoj prijatelj robijaš dokaže da je "Kroz tamnički prozor" pisao Vladika Nikolaj (u šta se oduvek osnovano sumnjalo) i da taj rukopis (ako je uopšte njegov) nije kasnije dopisivan i prekrajan.

Znaš li koliko je izdavača objavilo tu knjigu i potpisalo imenom "Vladika Nikolaj Velimirović"? Ako se to skloni sa tih knjiga, mogao bi i Petakov da dođe opravdano pod metu kritike. Ovako, ne.

Mada, kad bolje pogledam, nije ni čudo dokle smo došli, kada vrhunskog intelektualca koji je imao dva doktorata, govorio nekoliko svetskih jezika i znao Šekspira napamet, mogu da prozivaju polupismeni robijaši po internet fanzinčićima.

Prema toj logici i Šešelj je ništa drugo do - intelektualac. Ostrašćenost je na tvojoj strani, tako da samo čekam da počneš da pravdaš i Pahomija, i sve druge crkvenjake, samo otud što si vernik.
« Poslednja izmena: 22.04.2008. 16:57 Domaci izdajnik » Sačuvana

Dr Zoran Đinđić
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #114 poslato: 22.04.2008. 17:39 »

DI, postaješ stvarno naporan i moram da priznam da me mrzi više da odgovaram na ove tvoje ogromne postove koji vrve od opštih mesta.

Neću da citiram već ću ti odgovoriti na brzinu:
- Svaka NVO u gradu je uradila više od Differentie (tj. tebe, koliko ja vidim, ti si jedini njen član, predsednik, sekretar, portparol...) a znaš zašto? Zato što Differentia nije uradila NIŠTA.
- Ti opet o lopovima i krađama, a nemaš dokaza... Ajde sad ti, blago meni navedi, koje su to NVO lopovske i ko ko su ti ljudi, imenom i prezimenom - lopovi? Umesto da sarađuješ sa njima ti ih optužuješ i klevetaš... Pa se posle čudi što su te svi napustili.
- Čudiš se što se ljudi sa ovog foruma osipaju, zašto imaš toliko istomišljenika koji ne žele da te podrže a ovamo ljude sa drugog foruma nazivaš "idiotima" a kolege studente "bagrom".

Citat
Da je bolestan, pretpostavio sam, ali samo u psihičkom smislu.

Tako je, priroda te bolesti je veoma gadna, i nije u redu razapinjati čoveka zbog nečeg sa čim je rođen.

Citat
No, da ti obrazložim otkud moja pretpostavka da ti je prijatelj. Ako se sećaš, jednom prilikom si kazao kako je on izuzetan stručnjak, kako je, čini mi se, i veliki čovek. To ne znači da se slažeš sa njegovim političkim stavovima, ali daje bar delimične razloge da pretpostavim ono što sam i napisao ovde.

Naravno da je stručnjak, evo konkretnog dokaza tvoje neobaveštenosti. Petrović je intelektualac bez premca, jedan od najboljih stručnjaka za upravno pravo NA BALKANU. I odakle ti ideja da mi je prijatelj, leba ti? Zato što sam napisao nešto što znaju svi, sem tebe? On jeste stručnjak, njegovi politilki stavovi su nešto na šta ima pravo i sam čim se slažem ili ne slažem... A ona priča o opozivu bila je vezana za neke druge stvari, tretman studenata konkretno, a ne za politiku.

- Sadašnji rezultati izbora potvrđuju jednu drugu stvar - da je narod razočaran u tzv. "demokratsku" vlast. A ne treba zanemariti i veliki broj apstinenata.

Citat
Zahvaljujući bombardovanju. I to bi trebalo da ti je jasno. Ljudi više nisu mogli da podnesu svo zlo koje je njegova vlast donosila Srbiji.

Milošević bi pao i bez bombardovanja. I to vrlo brzo.

Citat
Reci to Dverašima i nacionalistima koji svakog čoveka-Srbina identifikuju sa narodom koji predstavlja
.

A što im ti ne kažeš? Kad ćeš već jednom da učiniš nešto konkretno? Što ne odeš na neku njihovu tribinu? Što ne organizuješ proteste ispred fakulteta gde održavaju svoja predavanja? Opet ću ponoviti: ne mogu pretrano da cenim ljude koji su jaki na rečima, a na delima debelo podbace. Za tebe je, recimo, štampanje lista od celih 16 strana bio nerešiv rebus. I posle se ljutiš što ljudi oko tebe nemaju razumevanja za jednu takvu elemntarnu nesposobnost?

Citat
Za sve postoje odgovori, samo treba da ih potražiš. Pogledaj raspravu o Haradinaju pa ćemo tamo govoriti o tome, ako te toliko zanima.

E, baš nemam pametnija posla...

Citat
Ovo samo dokazuje moje pretpostavke o tebi, kao osobi. Ali da ne bih zvučao kao ti, ja neću iznositi to u javnost. Samo bih naglasio momenat da ti misliš da je veliko junaštvo otići i tući se sa skinhedima.

Gde i kad sam ja to rekao?
Citat
Ja to smatram sramnim činom. Skinhedima je mesto u zatvoru, i nijedan pošten čovek, i ugledan, ne bi trebalo da prlja ruke takvom vrstom ljudi. Njima bi trebalo da se bave nadležni organi, i država.

Nisi tako pričao pre samo par meseci, bio si mnogo ratobroniji... Sve stoji na forumu.

Citat
Nadam se da ćeš i ti otkriti moć medija, a i spoznati šta to znači delovati intelektualno - na ulici. Shvatio bi da pobijaš sebe samog.

Dečko, ja sam u medijima još od 2000. godine. Biće da se malo više razumem u te stvari od tebe.

Citat
Evo opet tvog načina da se obračunaš sa neistomišljenicima. Odgovoriću ti na isti način kao i u slučaju sa skinerima: Dverašima bi trebalo da se bavi neko drugi; moje je da propagiram zdravo, otvoreno društvo, a država, i važniji mediji bi trebalo da se zabavljaju time hoće li ili neće dozvoliti pojavljivanje Dverašima i SRS-ovcima na televiziji, radio stanicama, u štampi.

Pa i Dveraši misle propagiraju zdravo društvo kao i ti...
I nemoj više da se praviš lud... U nekoliko navrata si ovde na forumu POZIVAO NA FIZIČKI OBRAČUN a sad cvrkućeš drugu pesmu. AKo to nije licemrje, ja ne znam šta je...

Citat
Znaš li koliko je izdavača objavilo tu knjigu i potpisalo imenom "Vladika Nikolaj Velimirović"? Ako se to skloni sa tih knjiga, mogao bi i Petakov da dođe opravdano pod metu kritike. Ovako, ne.

Je l ti to jedini argument? Većina tih izdavača objavila je knjigu bespravno, ili sa veoma tankim argumentima o autorstvu i pablik domejnu. Svi oni tvrde da je to, navodno, iz vladikine "zaostavštine"... A niko nije dokazao odakle uopšte taj rukopis i ko je njegov autor. Ako uporedimo vladikine knjige izdate za njegovog života i par tih iz "zaostavštine", upadljiva je razlika u stilu pisanja, rečenici, kao i stavovima... Desiće se u bližoj budućnosti da neko dokaže kako vladika to ili nije napisao ili je rukopis prilično revidiran. Već se sad u crkvenim krugovima oko toga lome mnoga koplja... Šta će te onda da radite? DA objavite izvinjenje?

Interesantno je da vladiku da je nacista optužuju samo u Srbiji. U Britaniji i Švajcarskoj ga veličaju kao izvanrednog intelektualca, pričao sam nekim protestantima iz Londona koji kažu da imaju snimke vladikinih propovedi i koji ga izuzetno cene, interesantno je da o njemu znaju više nego prosečan Srbin koji ga voli ili ne voli. U Americi mu je posle rata (verovatno kao zaslužnom fašisti, jel...) dodeljen počasni doktorat Kolumbija univerziteta. Da je on bio to za šta uglavnom zlonamerni i nepismeni likovi poput ovog tvog autora-robijaša optužuju, to bi se pre svega videlo u stavu zapada prema njemu. A ovde imamo da čoveka kog je posle II svetskog rata ceo zapadni intelektualni svet smatrao humanistom i žrtvom nacističkih logora u rođenoj zemlji optužuju da je bio fašista. Tužno i žalosno...

Najveća laž je da je Vladika bio antisemita. I ta se laž temelji samo na rukopisu knjige "pronađenom" posle njegove smrti i za koji se uopšte ne zna da li je njegov.
A istina je da Stanislav VInaver, jevrejin, bio veliki vladikin prijatelj i da mu je vladika spasio porodicu.

Citat
Prema toj logici i Šešelj je ništa drugo do - intelektualac. Ostrašćenost je na tvojoj strani, tako da samo čekam da počneš da pravdaš i Pahomija, i sve druge crkvenjake, samo otud što si vernik.

Evo, ti opet vrtiš istu ploču... Ja čekam, pretpostavljam, očekujem... Tvoji "argumenti" se svode na implikacije i pretpostavke. Ima li nešto što ti znaš? Recimo, kaži lepo, ja znam da se ti ložiš na Pahomija... Ne ti plasiraš neutemeljen pretpostavke i na osnovu njih izvlačiš optužujuće zaključke.

A o Pahomiju, znam, kao po običaju, mnogo više od tebe. Što se njega i njemu sličnih tiče. citiraću Vladetu Jerotića: "Bliskiji mi je moralan i human ateista, katolik, musliman nego nečovečan i amoralan pravoslavac, ma kako i koliko da nas vera, krv ili nacija vezuju." Toliko o tvojim pretpostavkama. 
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: 22.04.2008. 18:04 »

Većina tih izdavača objavila je knjigu bespravno???
Kolega, pogledajte rokove posle kojih necije pisano autorsko delo postaje upotrebljivo bez naknade
E, baš nemam pametnija posla...
Pa sto trosite vase dragoceno vreme na boravak i pisanje na ovom forumu???
Izvukao vas D.I. iz autobusa u pokretu, uvrnuo ruku i ucenio vas da pisete ovde...?
Inace, od kada ste stigli, diskusija obiluje teskim recima i omalovazavanjem!!!
Sta ste to radili od 2000., kada ste ekspert za medije i novinarstvo???
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #116 poslato: 22.04.2008. 18:07 »

DI, postaješ stvarno naporan i moram da priznam da me mrzi više da odgovaram na ove tvoje ogromne postove koji vrve od opštih mesta.

I ja bih voleo da prestaneš da zagađuješ forum jer nevoljno moram da ti odgovorim kako tvoja ne bi bila zadnja. A svakom porukom sve više kršiš pravila lepog komuniciranja. Još jednom, obrati pažnju na to da ne bi trebalo da vređaš sagovornika, i da bi trebalo da argumentovano razgovaraš, a ne da lečiš komplekse i izdrkavaš se na meni.

Neću da citiram već ću ti odgovoriti na brzinu:
- Svaka NVO u gradu je uradila više od Differentie (tj. tebe, koliko ja vidim, ti si jedini njen član, predsednik, sekretar, portparol...) a znaš zašto? Zato što Differentia nije uradila NIŠTA.

Differentia je medij, i takva je svakog dana. Svako ko dođe na sajt ili forum Diferencije, moći će nešto novo da nauči, samo ako ima šta u njemu da želi da uči. I još jednom, pozivam te da navedeš koje su to NVO (ne računam one nacionalističke, već me zanimaju građanski orijentisane) koje su više uradile od Diferencije. Dakle, nazivi tih udruženja.

- Ti opet o lopovima i krađama, a nemaš dokaza... Ajde sad ti, blago meni navedi, koje su to NVO lopovske i ko ko su ti ljudi, imenom i prezimenom - lopovi? Umesto da sarađuješ sa njima ti ih optužuješ i klevetaš... Pa se posle čudi što su te svi napustili.

Da postoje objavljeni dokazi o njihovim malverzacijama njihovi lideri bili bi u zatvoru. Ti dobro znaš kako se peru pare, čak si mi i ukazao na to kako se radi, pa se sada praviš lud. Naravno da neću ja dokazivati da oni kradu, ali ako neko dobije ogroman novac iz Vašingtona (to je bilo na TV), od NED-a, i to iskoristi na štampanje jedne publikacije, internet sajt (daleko slabijeg kvaliteta i sadržaja nego što je Differentia) i dve tribine o decentralizaciji, to mi miriše na uštedu velike količine dobijenog novca.

- Čudiš se što se ljudi sa ovog foruma osipaju, zašto imaš toliko istomišljenika koji ne žele da te podrže a ovamo ljude sa drugog foruma nazivaš "idiotima" a kolege studente "bagrom".

Tebe izgleda čovek ne može ni da pohvali, kad bar jednu dobru stvar uradiš (eto, njima si se suprotstavio što su širili mržnju prema drugim nacijama i terali priču o Velikoj Srbiji, pa sam s