Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Denacifikacija  (Pročitano 11484 puta)
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #90 poslato: 21.04.2008. 00:33 »

Ako je bilo usrano u Srbiji, da li to cini situaciju manje usranom u Hrvatskoj. Rekao sam ti par cinjenica za Hrvatsku, ne za Srbiju...
U Srbiji je bio mrak devedesetih, o tome ne treba ni raspravljati...Ali, mrak u Srbiji nije odgovoram sto su se pripadnici Srba iz RH osecali ugrozeno. Zar, ne???
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #91 poslato: 21.04.2008. 00:44 »

Mislim da snose ideološku odgovornost, prema kojoj je recimo Šešelj veliki inspirator tog rata u Hrvatskoj, budući da je zastupao onu kobnu ideju po Srbe i Srbiju - ideju Velike Srbije u kojoj bi trebalo da žive svi Srbi koji se nalaze na teritoriji Balkana. Ta ideja države koja granicama obuhvata sve teritorije gde se nalazi srpski opanak dala je inspiraciju Srbima u Hrvatskoj da se oružano pobune i kasnije da odbiju plan Z4 koji im daje autonomnu pokrajinu unutar priznate Hrvatske.

Ideologija je u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, napravila krvoproliće i na kraju najviše štete samoj Srbiji.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #92 poslato: 21.04.2008. 00:59 »

Odgovornost V.Seselja, lidera u to vreme marginalne srs, spram S.M., je mizerna..Opet, sve sto si rekao, ne umANJUJE grehe Hrvatskih vlasti za ustashluke tog vremena...
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 21.04.2008. 01:00 »

a, ja takodje, mislim da je trebalo izbeci ratove i prolivanje krvi...Samo, nismo ja i ti bili na vlasti tih dana...
Sačuvana

Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #94 poslato: 21.04.2008. 15:17 »

U Hrvatskoj početkom devedesetih nacionalizam (a možda je to već bio naci-šovinizam, dehumanizacioni nacionalizam) nije bio ništa jači (izraženiji) od nacionalizma u Srbiji. Da te podsetim da je pre odvajanja Hrvatske na ulicama Beograda skandirano da se želi u rat (uz hvaljenje Miloševićeve agresivne politike prema Hrvatskoj i Sloveniji). Narod je dao krila toj politici, dakle, bio je snažno nacifikovan i tražio je rat.

Ne može da se strasti stišaju posle rata i da je manje mržnje nego pre. Deca koja su odrasla pod ratnim okolnostima sigurno moraju imati više mržnje nego da su priče o Srbima/Hrvatima slušala od roditelja. Neposredni kontakt sa napadačem čini (kroz traumu) mržnju prema neprijatelju daleko većom, i teško je osloboditi je se.

Uporedi najsurovija ubistva iz Drugog svetskog rata sa ubistvima počinjenim na tlu BIH devedestih, i videćeš da nema velike razlike. Surovo/morbidno ubistvo ne menja metode i karakterno ne slabi s obzirom na godine.

Bilo bi sjajno kad bi tu izjavu još i mogao da zasnuješ na nekim argumentima.

Prvo, nisu svi zločinci izvedeni pred lice pravde. Za Ratkom i Radovanom se još traga. I, nadovezaću se na ovo i odgovoriti ujedno na pitanje da li su baš svi u Srbiji svesni da su počinjeni zločini: Šta o tome govori stav mnogih (mislim na glasače SRS, SPS i narodnjaka, koji čine ukupno nešto više od polovine glasača u Srbiji) koji Ratka Mladića smatraju herojem?

Država je doturala pare, oružje... učestvovala posredno, mada ne kroz regularnu vojsku. No, sa pravnog aspekta verujem da se ne može reći da je Srbija učestvovala u ratu. Srbi jesu, i to treba odvojiti. I baš zbog toga što Srbija zvanično nije učestvovala, i to je, čini mi se, Haški sud presudio davno, mislim da ne bi trebalo da bude teško izviniti se za zločine i prihvatiti onaj minimum krivice koji je više nego očigledan, i za koji ne može da usledi kazna (već je presuđeno u korist Srbije).

Na tvoju žalost, ne predstavlja govor mržnje, već govor opomene i govor onoga koji zabrinuto podseća zaboravne ili neinformisane.

DI, proble, kod tebe (a dobrim delom čitave tvoje generacije) je u tome što na sve to gledate iz pogrešne perspektive. Šta ti znaš o ratovima devedesetih i Miloševićevoj diktaturi? Samo ono što si mogao da vidiš na televiziji ili negde pročitaš. A ima raznih televizija i raznih medija. Mi koji smo sve to DOŽIVELI imamo sasvim drugačiju sliku.

Lako je o tome pričati sad, ali zamisli Srbiju početkom devedesetih, sa tri kanal DRŽAVNE televizije sa koje se ne skida Sloba, sa nekoliko kontrolisanih štampanih medija, bez interneta, bez veze sa svetom... Kako si uopšte mogao da formiraš mišljenje o svemu kada nisi imao informacije i kada je sve što je dolazilo do tebe bilo filtrirano.

Opet, čitava jedna generacija pobunila se od samog početka protiv Miloševića i tu ne mislim na sredinu devedesetih već još od 1990. Svi oni koji plasiraju laži o tome kako je režim imao bezrezervnu podršku naroda treba da znaju da je već 1991. 9. marta protiv tog istog režima ustalo nekoliko stotina hiljada ljudi u Beogradu. I da je Milošević, pre nego što je izveo tenkove na Hrvate i Muslimane, prvo iste izveo na Beograđane.

Činjenica da je režim opstajao sve te godine leži, paradoksalno, baš u Kosovu. Naime, rezultati su izjednačeni ili opozicija vodi, a onda se čekaju rezultati sa Kosova, gde SPS dobije 100% glasova u mestima gde žive samo Albanci. Da ne pričam o medijskoj blokadi, te izbornim krađama po Srbiji kao i konstantnom sistemu zastraživanja koji je vladao i ovde u Nišu u dobroj meri. Ako zastrašivanje nije dalo rezultate, sledila su politička ubistva....

Lako je vama da se sad prčite, ali pitao bih vas tih godina da li bi ste smeli da se kurčite ko sad kad su režimski ljudi ubijali neistomišljenike usred Beograda. Ko je stariji neka se seti gostovanja Arkana na TV5 kada jadni Risto Bukvić nije smeo da zavrpi emisiju od straha.

Opet, SPS režim je počeo da se raspada relativno brzo, već 1996. i pored krađa i medijske blokade katastrofačlno su izgubili na lokalnim izborima. To dovoljno govori o tome koliko je narod podržavao Slobu. Da nije bilo tih krađa i da su mediji bili tovoreni, da nije bilo represija i policijske i vojne diktature, režim bi vrlo brzo pao.

Dakle, ratovi u bivšoj SFRJ delo su delimično ludaka maskiranih u državnike (Sloba, Tužman, Alija Izetbegović) delimično Evrope i zapada koji su to podstrekivali, svako na svoj način i iz svojih interesa što se danas jasno vidi.

Nijedan NAROD ne može biti optužen za genocid, zločine, etničko čišćenje. Postoje POJEDINCI, ti pojedinci imaju imena i prezimena i njihova krivica treba biti utvrđena.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

...mlad majore....

« Odgovor #95 poslato: 21.04.2008. 15:48 »

Svojevremeno je Vladimir Goati objavio jednu zanimljivu knjižicu sve argumentujući sistem masovne krađe glasova za vakta Zzlobodana Miloševića. Uopšte ne stoji da je njega podržavala većina birača. To se desilo samo jednom, ali očigledno bilo je presudno i nadasve kobno.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #96 poslato: 21.04.2008. 16:46 »

Svojevremeno je Vladimir Goati objavio jednu zanimljivu knjižicu sve argumentujući sistem masovne krađe glasova za vakta Zzlobodana Miloševića. Uopšte ne stoji da je njega podržavala većina birača. To se desilo samo jednom, ali očigledno bilo je presudno i nadasve kobno.

Tako je. Ali to se danas to zanemaruje i krivica prebacuje na celokupan narod koji je itekeko propatio pod Miloševićem.

Nikad neću da zaboravim vojne džipove pred mojom kućom i racije vojne policije koji su mladiće vezane poput kriminalaca odvodili na front. Kasnije su ti isti ljudi koji su na silu slani u Vukovar napadani da su nacional šovinisti koji su tamo išli dobrovoljno jer su voleli Slobu. Ti koji ih danas napadaju u to vreme su bili u pelenama i nemaju blagog pojma šta se sve dešavalo pod Miloševićem.

SPS nikad nije imao glasače među omladinom i to ga je koštalo mnogo, kada su svi ti ljudi stasali (ja sam postao punoletan 1996, dakle tek tad sam mogao da glasam), odlučno su se suprostavili režimu i konačno ga uništili zauvek.

Generacije rođene 70-ih odrastale su u projugoslovenskom duhu i nacionalna i verska isključivost bilo koje vrste im je bila uglavnom strana, njihov način razmišljanja bio je kosmopolitski, prozapadni.
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #97 poslato: 22.04.2008. 01:26 »

DI, proble, kod tebe (a dobrim delom čitave tvoje generacije) je u tome što na sve to gledate iz pogrešne perspektive. Šta ti znaš o ratovima devedesetih i Miloševićevoj diktaturi? Samo ono što si mogao da vidiš na televiziji ili negde pročitaš. A ima raznih televizija i raznih medija. Mi koji smo sve to DOŽIVELI imamo sasvim drugačiju sliku.

Lako je o tome pričati sad, ali zamisli Srbiju početkom devedesetih, sa tri kanal DRŽAVNE televizije sa koje se ne skida Sloba, sa nekoliko kontrolisanih štampanih medija, bez interneta, bez veze sa svetom... Kako si uopšte mogao da formiraš mišljenje o svemu kada nisi imao informacije i kada je sve što je dolazilo do tebe bilo filtrirano.

Opet, čitava jedna generacija pobunila se od samog početka protiv Miloševića i tu ne mislim na sredinu devedesetih već još od 1990. Svi oni koji plasiraju laži o tome kako je režim imao bezrezervnu podršku naroda treba da znaju da je već 1991. 9. marta protiv tog istog režima ustalo nekoliko stotina hiljada ljudi u Beogradu. I da je Milošević, pre nego što je izveo tenkove na Hrvate i Muslimane, prvo iste izveo na Beograđane.

Činjenica da je režim opstajao sve te godine leži, paradoksalno, baš u Kosovu. Naime, rezultati su izjednačeni ili opozicija vodi, a onda se čekaju rezultati sa Kosova, gde SPS dobije 100% glasova u mestima gde žive samo Albanci. Da ne pričam o medijskoj blokadi, te izbornim krađama po Srbiji kao i konstantnom sistemu zastraživanja koji je vladao i ovde u Nišu u dobroj meri. Ako zastrašivanje nije dalo rezultate, sledila su politička ubistva....

Lako je vama da se sad prčite, ali pitao bih vas tih godina da li bi ste smeli da se kurčite ko sad kad su režimski ljudi ubijali neistomišljenike usred Beograda. Ko je stariji neka se seti gostovanja Arkana na TV5 kada jadni Risto Bukvić nije smeo da zavrpi emisiju od straha.

Opet, SPS režim je počeo da se raspada relativno brzo, već 1996. i pored krađa i medijske blokade katastrofačlno su izgubili na lokalnim izborima. To dovoljno govori o tome koliko je narod podržavao Slobu. Da nije bilo tih krađa i da su mediji bili tovoreni, da nije bilo represija i policijske i vojne diktature, režim bi vrlo brzo pao.

Dakle, ratovi u bivšoj SFRJ delo su delimično ludaka maskiranih u državnike (Sloba, Tužman, Alija Izetbegović) delimično Evrope i zapada koji su to podstrekivali, svako na svoj način i iz svojih interesa što se danas jasno vidi.

Nijedan NAROD ne može biti optužen za genocid, zločine, etničko čišćenje. Postoje POJEDINCI, ti pojedinci imaju imena i prezimena i njihova krivica treba biti utvrđena.
Tako je. Ali to se danas to zanemaruje i krivica prebacuje na celokupan narod koji je itekeko propatio pod Miloševićem.

Nikad neću da zaboravim vojne džipove pred mojom kućom i racije vojne policije koji su mladiće vezane poput kriminalaca odvodili na front. Kasnije su ti isti ljudi koji su na silu slani u Vukovar napadani da su nacional šovinisti koji su tamo išli dobrovoljno jer su voleli Slobu. Ti koji ih danas napadaju u to vreme su bili u pelenama i nemaju blagog pojma šta se sve dešavalo pod Miloševićem.

SPS nikad nije imao glasače među omladinom i to ga je koštalo mnogo, kada su svi ti ljudi stasali (ja sam postao punoletan 1996, dakle tek tad sam mogao da glasam), odlučno su se suprostavili režimu i konačno ga uništili zauvek.

Generacije rođene 70-ih odrastale su u projugoslovenskom duhu i nacionalna i verska isključivost bilo koje vrste im je bila uglavnom strana, njihov način razmišljanja bio je kosmopolitski, prozapadni.

Amen.
Sačuvana

Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #98 poslato: 22.04.2008. 01:39 »

Ups. Mala greška, ja sam postao punoletan 1994.

Dakle, od tad sam krenuo, što bi se reklo, institucionalno da rušim Cobeta, a 1996. je bila PRELOMNA godina, tad smo ga sjebali i više nije mogao da se oporavi od tog udarca.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: 22.04.2008. 01:50 »

Ja sam saznao da sam Srbin kada je poceo rat u Jugi. I to po tome sto smo poceli da izigravamo topovsko meso sirom SFRJ. Kada mi kazu...ti si ponosan, ti si isao u rat svojevoljno...a to bila JNA, jebote, ozbiljna stvar,...a ne ova zajebancija i vojni rok od 45 dana, trttt. Ajde probaj da neces...
I ne znam nikog moje generacije ko je glasao za Slobu...I bio sam u martu 1991. na trgu, i svi koje poznajem...I bio na studentskim demonstracijama, i dobio po glavi par puta...I 5.oktobra,...
Ne vredi, deco, trebalo je biti i ostati u tim devedesetim normalan...
Sačuvana

Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #100 poslato: 22.04.2008. 01:54 »

Zaista, čitajući ovaj forum, primećujem zapanjujuće odsustvo opšte kulture i nepoznavanja istorije kod pojedinaca. Strašnilo...

Naime, NINBERŠKI PROCES napravljen je iz jednog razloga... Da se ne bi ČITAV NEMAČKI NAROD optužio za zločine nacista. Ti zločinci imali su IMENA I PREZIMENA. Herman Gering, kao prvooptuženi, pa svi ostali za njim...

Opet, i dan danas, nemački jezik se u Izraelu naziva JEZIKOM NEPRIJATELJA. Jevrieji ne zaborvaljaju i NE PRAŠTAJU.

To me uvek podseti na klevetnički tekst o Vladiki Nikolaju u "Zapadu", gde je čovek koji je spašavao Jevreje po Jugoslaviji proglašen fašistom. Šta će te, ostrašćenost i neznanje uvek uzimaju danak, u ovom slučaju, polupismeni amateri daju sebi za pravo da sude vrhunskom intelektualcu prozapadnog tipa i čoveku koji je humanost podigao na nivo više.
Sačuvana

Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #101 poslato: 22.04.2008. 01:59 »

Ja sam saznao da sam Srbin kada je poceo rat u Jugi. I to po tome sto smo poceli da izigravamo topovsko meso sirom SFRJ. Kada mi kazu...ti si ponosan, ti si isao u rat svojevoljno...a to bila JNA, jebote, ozbiljna stvar,...a ne ova zajebancija i vojni rok od 45 dana, trttt. Ajde probaj da neces...
I ne znam nikog moje generacije ko je glasao za Slobu...I bio sam u martu 1991. na trgu, i svi koje poznajem...I bio na studentskim demonstracijama, i dobio po glavi par puta...I 5.oktobra,...
Ne vredi, deco, trebalo je biti i ostati u tim devedesetim normalan...

E, objasni ti to ovoj balavurdiji što misli da je zalaganja za Evropu nekakva velika stvar... Jebote, ja sam odrastao tako što su me vaspitavali da sam žitelj jedne od pet najboljih i najjačih Evropskih država. U to vreme sa takozvanim "crvenim" pasošem SFRJ mogao si da putuješ gde god hoćeš bez vize.

Mi smo odrasli kao deo Evrope, za nas su Geri Kuper, Čarls Bronson i Harison Ford bili DOMAĆI GLUMCI baš kao što su Džo Koker, Toto Kotunjo, Frenk Sinatra bili deo porodičnog vaspitanja... A sad... Klinci koj  su odrasli na Đoganiju i 200 na sat seru o tome šta je zapad...
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 22.04.2008. 02:00 »

Bavljenje davnom prosloscu??? Koga sad boli, bre, za nepravdu ucinjenu nekom tamo vladiki, pre 60 godina..Ako zalim, zalicu milion nevinih, one koji nisu dobili priliku da ostare..a vladika se snasao, ne brini...Svi su oni sedeli u Nedicevoj Srbiji, glancali jajca Nemackim generalima i gledali da ne izgube previse...a Srbi preko Drine izgibose, pa nikom nista...
Sačuvana

Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #103 poslato: 22.04.2008. 02:03 »

O tome ko je šta sve radio pod paravnanom SPC bi mogli naširoko i nadugačko...

Ja, prvi, kao vernik se osećam izdanim. Ali to nije bitno. Ako neko želi da gradi novi sistem vrednosti ne može to da čini na osnovu laži i kleveta. A tekst o Nikolaju je upravo takav. Ja prvi bi mogao da napiđem tekst o tome gde i šta je sve pogrešio ali bi ga ja temeljio na ČINJENICAMA a ne na mržnji i predrasudama.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 22.04.2008. 02:06 »

Slazem se ja s tim delom, o SFRJ, koja je bila i ostala nedosanjani san cele nase generacije, i o tome kako smo najebali, i pricam o podeljenoj krivici, i individualnoj odgovornosti, i kako nista nije crno, ni belo, nego sivo...Ne opterecuj i sebe i njih tim sranjima kroz koje smo ,silom prilika, prosli. Ono sto ja cenim je zelja kod njih da se gleda u buducnost, a ne u proslost, i volja da se nesto nabolje promeni...Metodologija promena je zasebno pitanje. Najbitniji je koncenzus da nesto mora da se menja...Pa nece nasa deca opet u mrak??? Pa, razmisli, jesi li imao mladost??? Jesi, kurac! Ko i ja. Pusti ih da se nadaju i da zive svoju mladost, i moli se, i ja cu, da nemaju neki novi rat i patnje pred sobom!!!
Sačuvana

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: