Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Vojvodina i regionalizacija centralne Srbije  (Pročitano 19953 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Lookey
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: 10.09.2007. 04:02 »

WolfTrax, razmisljas ispravno (iako se bas ne bih u svemu slozio)...

Beograd vec sad ima enormno velike apetite. Recimo dozvolio je sebi da prigradske opstine u sumadijskom delu Beograda postanu obicne spavaonice bez gotovo ikakvih aktivnosti,ozbiljnih firmi (ako izuzmes Nikolu Teslu i Kolubaru). Evo primer Mladenovca koji uistinu jeste bio kako tako nerazvijen,ali danas kada je pod BG-om stanje je cini se jos gore... Sopot takodje,Barajevo... Opstine koje nemaju svoju prespektivu za sebe,zivot na lokalnom nivou,nikakvo privredjivanje. Cak su i ljudi koji su se tu naselili zbog poslednjih ratova (ni krivi ni duzni) podlegli tom dejstvu BG-a... Tako da mi je prica o nekakvom daljem sirenju Beograda do Bosuta i Velike Morave krajnje neobecavajuca i degutantna...

Sto se tice Vojvodine : Istina je da je cak i kod najokorelijih pristalica radikala tamo prisutna svest o potrebi za ''svojim'' (ovo ''svojim'' tumaci za svojim novcem) iako oni vole Srbiju vise nego iko (mislim,cine to na svoj uvrezeni nacin)... Dakle,vecina ljudi ima svest sta je dobro za njih a sta ne... Vecina njih ne aludira na nezavisnost,ali su svesni da su im pare potrebne,ali vremenom ako se nista ne promeni i BG ostane gluv na to,opet moze doci do novih razlaza... Cak me ne bi iznenadilo da upravo potomci sadasnjih najvecih nacionalista iz Vojvodine,mozda bas ruku pod ruku sa svojim ocevima i dedovima za jedno 30 - 40 godina budu pristalice toga... Ko moze da ih krivi...

Ovde kod nas (sa ove strane vode) ti tu pricu ''dobra i zla'' nikome ne mozes da objasnis. Ja cak vise ni ne znam cime se to ljudi vise okupiraju u zivotu od razmisljanja kako ziveti i ko bi mozda bio pravi krivac,mada vecina krivi Beograd ali iz nemoci,lenjosti i ocajanja malo ko nesto hoce da preduzme. Centralna Srbija takva kakva je danas po infrastrukturi,ali i po mentalitetu zaista nije spremna da snosi odgovornost za sebe i da odlucuje u svoje ime (nazalost,tako mi se cini)...

Ne mislim da autonomija Vojvodine donosi neku srecu ljudima u CS van BG-a... To je sreca Vojvodjana,razumljivo,i ne tice me se uopste da li su Vojvodjani srecni ili ne,na kraju krajeva. Medjutim tice me se iz jednog razloga jer je ta njihova sreca ujedno i nasa nesreca,jer znajuci dosadasnje postupke Beograda,u zelji da ocuva ''jedinstvo'' posezace za jos jacom centralizacijom nad teritorijom na kojoj i dalje bude bio nadlezan (dakle CS)... Nema uigranosti sa Vojvodinom,iako je ova u par navrata pruzila ruku da radimo zajednicki na istoj stvari,ali usled nedovoljnog entuzijazma medju gradjanima mi smo tu ruku odbili. Tako sad Vojvodina sama nastupa za svoje interese kad vec Nislija ili Sumadinac nece...Zato ce nam se to mozda obiti o glavu ako Vojvodina izvuce,kako WolfTrax kaze,dobar deal sa BG-om...

Sutra vec bi se moglo desiti da bude suvise kasno za Sumadiju i Nisku regiju i Podrinje kada zatraze ''svoje'',a tad ne ocekujem (doduse ni sada,kada smo taj voz 2002. godine propustili) da ce BG mirno davati autonomije po Srbiji... Cak ce to mozda smatrati klasicnim pobunama sa kojima ce se adekvatno i ''za primer'' obracunavati... 

Pozdrav svima! Idem da lecim svoju bol prouzrokovanu spletom misli koje sam jednostavno ubacio u ovaj post... Citajte ga, i ne zamerite sto je malo haotican... 
Sačuvana
Lookey
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: 10.09.2007. 04:33 »

e sad, vojvodjanska borba za autonomiju moze da nervira politicke aktiviste iz centralne srbije, samo iz razloga sto, prateci nju, vide koliko su daleko od iste i koliko nemaju sanse da ucine nesto za svoju regiju sto bi bilo slicno tome. to je razumljivo ali pomalo primitivno jer kada vojvodina uspe u svojim namerama, otvaraju se vrata za decentralizaciju ostalih regaija, po istom ili slicnom principu, sto je sansa sumadije, istocne i juzne srbije, pomoravlja... vojvodina ima "nesto" i to hoce da sacuva i poveca a centralna srbija trenutno nema nista ali posle autonomije vojvodine moze da dobije "nesto"... sto je ipak nekakav napredak od postojeceg stanja....

Priznaces da je sve zbrkano. Znam da mozda preterujem,ali mi se cini da BG vodi politiku ''zavadi pa vladaj''.

Evo jedne pricice koja bi to mogla da pokaze: BG kao domacin napravio veceru i pozvao dve grupe gostiju. Jednu grupu gostiju docekuje na glavnim vratima, postavlja ih za sto,nudi ih najboljim specijalitetima (naravno ne boljim od onih sto ih BG ima za sebe),ovi sedaju za sto i traze jos,dok drugu grupu gostiju docekuje na sporednim vratima obicna sobarica (ili pijani vrtlar,svejedno) koja ih na ulazu vezuje u dzak,baca ispod stola da ih domacin zbada nogom sve vreme,a ovi tako zbadani pitaju se cime su to zasluzili... Ovde se javlja paradoks : OVI ZA STOLOM MISLE SVE NAJGORE O DOMACINU jer ih nije usluzio do kraja,DOK OVI POD STOLOM OPET BI MISLILI SVE NAJBOLJE,cak iako nisu dobili nista... I sto vise ovaj za stolom dobija, to je vise zbadan onaj pod stolom... Cak bi bilo logicnije da mu oba misle lose,ali ne,nije tako... Tako ce se te dve grupe gradjana zavaditi posle vecere,tako sto ce ovi sto su bili za stolom tvrditi kako im je domacin servirao losiju hranu od njegove (''krao iz njihovih tanjira''),dodajuci da gradjanima pod stolom domacin daje istu hranu koju on jede kada oni zavrse veceru kod domacina, jos ih dodatno optuzujuci da se tako zajedno ponasaju negostoljubivo... Ovi jadni pod stolom tvrde kako ni grama nisu uzeli gledajuci krisom u domacina koji se zadovoljno smeje,jer je ustvari jedini koji se najeo kako valja...

Naravoucenije : Gradjanima pod stolom ne treba nista,a kamoli nesto... tj. uzivamo u mazohizmu (kad jedan covek iz Bora,inace jedva kraj sa krajem sastavlja, rece da je BG zasluzio da takav bude,jer je lep i veliki grad koji treba stalno da se gradi,cak bi i on bio spreman da ulozi u to iako nikad u BG-u ne bi ziveo) 

Primer je malo sirov,ali  spomenuo si primitivizam kod pristalica decentralizacije u CS sto ne vide put Vojvodine i nisu dosledni tome da slicno ucine... Iz ove price ipak ti je jasno da se ta dva sveta ne mogu porediti,da su dve odvojene price,jer u startu postoji nepoverenje jednih prema drugima... A sto se tice otvaranja mogucnosti,budi siguran da ce vlast vec naci neku rupu u zakonu (kazem zakon,ali mislim na Ustav koji je vec onako rupicast i nejasan) da tako nesto posle Vojvodine trajno onemoguci...
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #77 poslato: 10.09.2007. 13:51 »

Odlicni komentari, Lookey.

A sto se tice otvaranja mogucnosti,budi siguran da ce vlast vec naci neku rupu u zakonu (kazem zakon,ali mislim na Ustav koji je vec onako rupicast i nejasan) da tako nesto posle Vojvodine trajno onemoguci...

Ustavom su vec zagarantovali i zacementirali sudbinu Centralne Srbije, zato smo se i bunili, i zato sad kad neko iz Centralne Srbije podvikne o eventualnoj autonomiji, ovi samo pokazu na Ustav Srbije i kazu: Pa, evo im mogucnost pa neka prave autonomnu pokrajinu ako zele! A sta se tu nudi? Nudi se da skupimo 150 hiljada potpisa kako bismo kao gradjani podneli kod Skupstine Srbije zahtev za promenu ustava i reformu dela o teritorijalnom uredjenju. Medjutim, ni to nece biti dovoljno ukoliko se u Skupstini poslanici u dvotrecinskoj vecini ne budu odlucili za tu promenu ustava:

Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja narodnih poslanika, predsednik Republike, Vlada i najmanje 150.000 birača. O promeni Ustava odlučuje Narodna skupština. Predlog za promenu Ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Kolike su realne mogucnosti da se to dogodi? Da bi se sakupilo 150 hiljada potpisa i nije preterano tesko, mada je jako naporan posao i sigurno bi trebalo da se otvori po nekoliko punktova u svim gradovima i opstinama Centralne Srbije, pa bi se mozda i sakupilo za nedelju ili dve. Ali ko ce to da izglasa u Skupstini kad su ovi ljudi i pravili ovaj ustav?

Druga stvar u tom ustavu je imovina opstina i gradova (i pokrajina). Ona je tako vesto zadrzana i dalje pod nadleznoscu Beograda da bi na tom lukavstvu stvarno svako mogao da pozavidi nasim vlastodrscima. Kaze se da ce imovinsko stanje biti naknadno uredjeno u Skupstini Srbije! Dakle, na istom smo kao i pre! O decentralizaciji nema ni govora. To je volja trenutnih vlasti za ovo sto nas zanima.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 10.09.2007. 19:36 »

Priznaces da je sve zbrkano. Znam da mozda preterujem,ali mi se cini da BG vodi politiku ''zavadi pa vladaj''.

jeste, sve je zbrkano i jeste, bg vodi takvu politiku, tu nema sumnje

stvar je u sledecem. ns i vojvodinu u osnovi ne interesuje sta bg radi ostalom delu srbije. naravno da vojvodina osudjuje tako brutalnu centralizaciju i pljacku, ali se na tome sve zavrsava. iz perspektive vojvodine, suvise je tesko boriti se za svoje, vec definisane i zaokruzene ciljeve i za ciljeve centralne srbije koji nisu definisani, osim okvirno. zbog toga, cs mora da se bori sam za sebe ali uz pomoc vojvodjanskog primera i iskustva koji mogu da joj pokazu pravac i nacin. sa druge strane, vojvodina, zahvaljujuci visem standardu i kvalitetu zivota od ostatka srbije, nije toliko ocajna za decentralizacijom jer pljacku ne oseca toliko jako, sto je sa jedne strane dobro ali sa druge lose jer narod koji kapira i prihvata ideje decentralizacije nije toliko ocajan da ih sto pre sprovede u delo, jer da je u vojvodini situacija gora, davno bi do promena doslo...

ipak, vojvodjanski politicki lobi je skoro jednoglasan oko ideje decentralizacije i ka tome ide sporim ali sigurnim koracima. zbog toga ce i buduci "deal" sa bg/om biti ozbiljan jer ce se pored politickih razloga za decentralizaciju naci i ekonomski interesi kako domaci tako i inostrani na sta vojvodina ozbiljno racuna. jer ako se sve svede na pitanje para, vojvodina moze daleko vise da zaradi u decentralizovanoj drzavi nego u centralizovanoj, sto je davno poznato. ako to objasnite lokalnim biznismenima koji finansiraju ne samo novosadske stranke nego i beogradske ( kao sto je primer miodraga kostica ), onda ce do dogovora lako doci...

e sad, za vojvodinu u ovoj konstalaciji nema brige, ali ima za centralnu srbiju. kako ce ona izvuci zasluzenu autonomiju i koji ce joj aduti u tome biti? kao prvo postoji problem sa podrskom gradjana. u vojvodini kada spomenes nekome da postoji mogucnost da glavni grad bude novi sad, izmamis osmeh ali kada nisliji spomenes da ce glavni grad regije biti nis, izmamis batine, bar po pricama ljudi iz tog grada. znaci, ne samo da stanovnistvo nije spremno za taj korak, nego nije ni voljno i decentralizaciju jos uvek smatra zapadnom zaverom protiv srbije. druga stvar je organizovanje jedinstvene i pre svega lokalne politicke partije koja bi za cilj imala samo to i pokusavala da do njega dodje na sve legalne nacine, cak i kontaktiranjem sa evropskim instancama ( kao sto se radi u vojvodini ) sto bi pomoglo da se pritisak na bg poveca. treca stvar je ekonomske prirode, odnosno, pravljenje nacina da se od bg otkupi sloboda, skoro bukvalno kao u srednjem veku kada bi vlastelinu odneo saku dukata da postanes slobodan seljak a ne vise kmet....
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 11.09.2007. 20:46 »

u vojvodini kada spomenes nekome da postoji mogucnost da glavni grad bude novi sad, izmamis osmeh ali kada nisliji spomenes da ce glavni grad regije biti nis, izmamis batine.

Tačno tako. Odličan prikaz stanja i onog što koči ovakve ideje.

znaci, ne samo da stanovnistvo nije spremno za taj korak, nego nije ni voljno i decentralizaciju jos uvek smatra zapadnom zaverom protiv srbije.

Vojvodina ima ogromnu prednost što se tiče svesti ljudi o potrebi za ovim stvarima. Vojvodina pod dugogodišnjom autonomijom dala je mogućnost tamošnjim ljudima da osete tu privilegiju nekog nivoa samostalnosti i finansijski boljeg položaja u odnosu na ostatak Srbije (ne računajući Beograd), i iz tog razloga građani Vojvodine mnogo manje osećaju taj iracionalan, potpuno neopravdan strah od višeg nivoa autonomije. Oni su sasvim svesni da je veći nivo autonomije dobra stvar za njihov džep, pa i kad su naročito nacionalistički (mislim na tamošnje Srbe) nastrojeni, i nešto posebno osećaju prema Srbiji (zajedno sa Vojvodinom), oni se ne suprotstavljaju preglasno idejama autonomaštva, jer ako li im se i stane na put ljubavi prema Srbiji, otvoriće se put ka dubljem i punijem džepu.

Oni koji u Vojvodini mnogo bolje shvataju ideju autonomaštva pri stavu su da bar za sada ne postoji nikakva separatistička tendencija (da ne govorimo o tome što ni odvajanje Vojvodine toj oblasti ne bi bilo štetno, naprotiv), a pošto su i mediji uglavnom u toj oblasti stručniji od ovih južno od Save i Dunava, izgleda da je Vojvodina i medijski u daleko boljoj situaciji nego mi, kojima je zaštita od beogradskih interesa mnogo potrebnija nego što je građanima Vojvodine.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 16.09.2007. 13:32 »

o tome kako se lokalni politicari u vojvodini zalazu za svoju oblast, za razliku od juznjackih primitivaca. kostresu treba da se oda neko priznanje za zalaganje za bolju vojvodinu:

Kostreš traži obeštećenje - obilaznicu i magistralu

Još nije kasno da se raskine ugovor bez veće štete, ali ako ostane na snazi, Skupština Vojvodine je donela odluku, prema kojoj očekuje da Vlada Srbije finansira obilaznicu sa četiri trake oko Fruške gore i magistralu od mađarske granice preko Kikinde i Zrenjanina do Pančeva - kaže Kostreš
Sačuvana
Lookey
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 17.09.2007. 15:04 »

Kostreš traži obeštećenje - obilaznicu i magistralu

Tako se radi za svoj kraj. Dobrom politikom. Mi ostali mozemo samo da cutimo i gledamo...
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 19.09.2007. 16:27 »

Kostresa i u Vojvodini vide kao separatistu kao i onu krmetinu Canka. I opet cu ponoviti, nije mi jasno kako neko pametan moze da se zalaze u Srbiji za Vojvodinu kao Evropsku regiju. Jos malo pa cemo sa pasosem da idemo na Exit. Jos im dajete podrsku..
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 19.09.2007. 16:43 »

Aj karamba!

I opet cu ponoviti, nije mi jasno kako neko pametan moze da se zalaze u Srbiji za Vojvodinu kao Evropsku regiju.

Vojvodina vec jeste "evropska regija", i clanica je fondacije koja finansira projekte u regijama Evrope. Za razliku od nas juzno koji se jos uvek borimo da prestanemo da budemo beogradski protektorat.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: 21.09.2007. 02:37 »

inace taj ugovor o koncesiji je takva prevara da se u skorije vreme nije desila slicna u srbiji. jeste li culi sta kazu veljini saradnici i velja za sastanak sa kostresom? dosao kostres na sastanak sa njima, ovi mu doneli ugovor o koncesiji i rekli mu da ako hoce da vidi ugovor mora da se potpise da to sto vidi nece izneti u javnost. ( on je to odbio ) naravno, velja kaze kako kostres nije hteo da vidi ugovor, ne pominje uslove pod kojima mu je ponudio.
a necu ni da govorim o pravljenju autoputa do pozege, koji prvo nije ekonomican i niko ne zeli da investira u njega ( da konkurise za koncesionara ), a drugo sto je bas duzan da prodje kroz veljin cacak.
praksa u hrvatskoj kaze da je sasvim nelogicno da se pravi koncesija za autoput koji je 2/3 zavrsen, tako da se vojvodjani s pravom zale. treba im jos 140 miliona evra da zavrse autoput, i da niko ne naplacuje putarinu sem vojvodjana, ali drzava ne da pare za te namene. sa druge strane gradi obilaznicu oko beograda za blizu 400 miliona i prokop u koji godisnje namerava da ulozi oko 200 miliona.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 22.09.2007. 17:10 »

praksa u hrvatskoj kaze da je sasvim nelogicno da se pravi koncesija za autoput koji je 2/3 zavrsen, tako da se vojvodjani s pravom zale. treba im jos 140 miliona evra da zavrse autoput, i da niko ne naplacuje putarinu sem vojvodjana, ali drzava ne da pare za te namene. sa druge strane gradi obilaznicu oko beograda za blizu 400 miliona i prokop u koji godisnje namerava da ulozi oko 200 miliona.

Primer, u odnosu na 140 miliona evra... Srbija ce sledece godine izdvojiti 20 miliona dolara samo za jedan avion za gasenje pozara, koji nije nuzan. Drugo, samo par projekata u Beogradu kostaju vise nego ta deonica auto-puta.

Sve u svemu, sramota narodnjaka da ovako prodaju sve sto nije u Beogradu.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 27.09.2007. 17:12 »

u vojvodini su pri stavu da nemaju podrsku ispod save i dunava. ali dovoljno je da se bar neko odavde zalozi za njihovu stvar, da se njihovi politicari okrenu i ka nama, kako bismo i mi dobili njihovu podrsku. mora ovo da se radi tako, ne moze bez vojvodjana u regionalizaciju, koliko god mi njima bili manje vazni, sto je i logicno. ali cinjenica je da vojvodina moze vise da koristi uzoj srbiji nego sto mi mozemo njima da koristimo, jer oni vec imaju bolji status. zato saradnja sa vojvodjanima, i sto bolji odnos sa njihovim gradjanskim partijama i organizacijama. povezivanje.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 27.09.2007. 22:37 »

ali cinjenica je da vojvodina moze vise da koristi uzoj srbiji nego sto mi mozemo njima da koristimo, jer oni vec imaju bolji status. zato saradnja sa vojvodjanima, i sto bolji odnos sa njihovim gradjanskim partijama i organizacijama. povezivanje.

Sve vise sumnjam u to da bi bilo kakva podrska Vojvodini s juga mogla da ima za njih neki znacaj. Mislim da je nas glas sasvim irelevantan. Oni su okrenuti medjunarodnim institucijama koje vrse uticaj na Beograd, i to je ono sto ce Vojvodinu uspeti da spasi od velikosrpskih i velikobeogradskih ideja. Nikakav Nis, nikakav Kragujevac i par ljudi u njima koji imaju dobar vid.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 28.09.2007. 01:40 »

mozda i nije tako...
ako vojvodina i centralna srbija imaju iste stavove i jedni drugima pruzaju podrsku ( makoliko ona sada bila samo formalna ), beograd bi brze shvatio neophodnost i potrebu ozbiljne decentralizacije. ako uz sve to dodamo i pritiske iz inostranstva, stvar moze da se razvije veoma brzo i u potpunosti... medjutim, tu nastupa sledeci problem, centralna srbija nije jedinstvena, nije jaka, nije organizovana, nije povezana i nema stav. kada beograd nevoljno "pusti" vojvodinu, jedino sto mu ostaje je da jos gore zajase ostatak srbije ili da se igra sa potkupljivanjem politicara i daljim odlaganjem ozbiljnih promena... ako bi centralna srbija imala ikakve ozbiljne predstavnike ideje decentralizacije, bez obzira iz koje regije ili grada, ili jos bolje po par iz svake, oni bi mogli da predstavljaju politicku snagu za promene. cak bi i sama informativna komunikacija i razmena informacija sa vojvodjanskim kolegama bila dovoljna da likovima iz centralne srbije da pravac za borbu...

dakle, mislim da je podrska bitna, jedino sto ne znam ko je jos ( osim ekipe okupljene na ovom forumu ) pruza vojvodjanima...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 28.09.2007. 14:16 »

Neophodno je uspostaviti medijsku vezu, stalnu komunikaciju i medij koji povezuje jedne i druge, i zastupa proevropske, slobodarske vrednosti. To je ono što ja pokušavam kroz ovaj angažman vezan za časopis. Kontaktirao sam nekoliko vojvođanskih profesora sa Filozofskog u Novom Sadu, ali zasad samo u vezi sa borbom protiv nacionalizma, u vezi sa denacifikacijom. Nenad Čanak je odbio da nam da intervju za prvi broj, ali ćemo ga za treći ili četvrti (dakle u 2008. godini) opet pitati, možda ćemo tada steći nekakav kredibilitet. Ali ta komunikacija sa Vojvodinom uslovljena je i nedostatkom kvalitetnih ljudi u samoj Srbiji (bez Vojvodine i Beograda, kako se Vojvođani izražavaju o ovom našem Crevu južno od glavnom grada), a da ne govorimo o institucionalizovanim inicijativama za ideju o kojoj govorimo. Što je najgore, kao u najnecivilizovanijim društvima, ovde onaj ko se bori za tu ideju radi to iz čistih ličnih računa (koristi), dvaput prebroji koliko će zaraditi pa se onda odluči da progura projekat vezan za decentralizaciju.

U Vojvodini je autonomaštvo, rekao bih, način političkog života, nešto što se podrazumeva kod svakog iole svesnog i politički aktivnog građanina.

PS: Danas mi je profesor dr Mikloš Biro (Filozofski, Novi Sad) odgovorio da pristaje da da intervju za nas. Ako imate neko pitanje, ostavite ovde, pa ću ga možda postaviti profesoru.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: