Lookey
Narodni mudrac

Duh bunta: +1/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #45 poslato: 15.08.2007. 23:55 » |
|
Vojvodina republika, kako to (ne)moguće zvuči
Za trenutno najuticajnu pokrajinsku stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, ideje o stvaranju federalističkog pokreta u Vojvodini nisu strane. Naprotiv, u Ligi u takvim najvama prepoznaju obnavljanje njihovog programa od pre desetak godina koji se temeljio na ideji Vojvodine republike. Tako je funkcioner LSV-a Aleksandar Kravić u izjavi našem listu podsetio na to da je “još pre osam-devet godina LSV ukazivao na to da je jedino rešenje za probleme Srbije u federalizaciji, navodeći da je u tadašnjim okolnostima taj koncept podrazumevao formiranje federalne države između Vojvodine, Beograda, centralne Srbije, Kosova i Crne Gore”.
Evo pravog primera kako je Vojvodinu briga o decentralizaciji Srbije... Pravi se nesto nad postojecim entitetima (ako je C. Srbija neki entitet ???)... Samo nisu oni krivi. Oni misle na sebe,mi NE mislimo na sebe,zato nosimo kako nam drugi skroje... A o tome kako su Vojvodjani obespravljeni u poredjenju sa ostatkom Srbije (bez Beograda) no comment... Takve komentare dozivljavam jednako nistavnim kao komentare koji dolaze iz Beograda!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #46 poslato: 16.08.2007. 04:24 » |
|
Napraviti jedan entitet od centralne Srbije i to proglasiti autonomnom pokrajinom ili republikom u nekoj mogucoj srpskoj federaciji ipak bi bilo bolje nego ovo sto danas imamo. Barem ne bismo bili niko i nista, slepo crevo. Imali bismo status regije, istina u kojoj bi mnogi gradovi pokusali da se domognu nekih funkcija i sto vecih polozaja... opet bi postojao razvojni jaz izmedju zapadne i istocne, severne i juzne centralne Srbije. Ne bi to resilo probleme u Srbiji, ali bi ih barem ucinilo manje bolnim.
Ljude u Vojvodini generalno ne zanima centralna Srbija. Njih zanima samo Vojvodina, i to je sasvim ok, tako i treba. Ali se njihovo busanje u vojvodjanske grudi moze tesko obiti o glavu nama koji sa Vojvodinom nemamo veze, barem iz naseg ugla prosvecenih politickih komentatora. Kako? Pa tako sto ce ljudi iz centralne Srbije da popizde kad vide sta se dogadja u Vojvodini, ukljucice se lampica da je stvar izmakla kontroli i da "i Vojvodina 'oce van". A onda prosecan srpski seljak pod sajkacom gricne beli luk i vikne kako to ne moze tako, i "dokle cemo, bre, da se cepamo". I onda naravno, uplasen od takvih ideja, glasa za unitarnu drzavu, sto dalje od regija i novih autonomnih pokrajina. (Ponekad pomislim da je uplaseni Srbin gori cak i od neustrasivog Srbina.)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Admini...
|
 |
« Odgovor #47 poslato: 16.08.2007. 05:24 » |
|
REGIONALISTI IZ UŽE SRBIJE OCENJUJU DA JE DRŽAVA PREVIŠE MALA DA BI BILA FEDERALIZOVANA
Ideja o federalizaciji Srbije, podstaknuta ovih dana iz provojvođanskih krugova, nije ostavila ravnodušnim ni regionaliste iz drugih delova Srbije. Oni, međutim, smatraju da takve tendencije nisu realne, ali imaju razumevanje za revolt Vojvođana zbog odnosa centralnih vlasti prema pitanju ustavnog položaja Pokrajine. S druge strane, u delu stručne vojvođanske javnosti ovih dana se čuju čak i teze da je trenutak za federalistički koncept propušten i da bi u Vojvodini trebalo da se razmišlja o “koraku dalje”.
Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Radivoj Stepanov smatra, naime, da će Srbija, ukoliko radikalno ne promeni centralistički model upravljanja, primorati Vojvodinu da postane država. U izjavi za “Dnevnik” on je ocenio da je pokretanje teme federalizacije Srbije od dela provojvođanskih snaga došlo prekasno. Takođe je upozorio i da još nije završena priča o raspadu bivše Jugoslavije, navodeći da postoje brojne okolnosti koje ukazuju da se može govoriti o Vojvodini kao državnom entitetu. - Centralizacija Srbije i postojeća dvodecenijska teritorijalna organizacija su temeljni razlog državne erozije i nemogućnosti državne stabilizacije Srbije. To je odvojilo i Crnu Goru od Srbije, to je dovelo do nezavisnosti Kosova. Teritorijalna erozija Srbije još nije rekla poslednju reč! - upozorio je dr Stepanov.
Po njegovim rečima, na to upućuje i to što je i poslednji ustav Srbije pravljen “na centralističkoj logici”, navodeći da on nije dirao u teritorijalnu organizaciju vlasti koju je projektovao Miloševićev ustav iz 1990, a po kojoj se sve dešava po diktatu Beograda. Stepanov kaže i da je projekat federalizacije mogao biti bezbolnije realizovan pre nekoliko godina, kad su na političkoj sceni Srbije bile manje dominatne nacionalističke snage i kad su tu bili i Crna Gora i Kosovo. - Zato mi se čini da je taj voz prošao. Jer, u ovom trenutku Srbija je u grču, ona gubi jednu svoju pokrajinu, ali istovremeno još ne priznaje ni činjenicu da se Crna Gora otcepila. I federalizaciju kao temeljnu reorganizaciju Srbije sad je teže napraviti - smatra Stepanov.
Iz sasvim drugačijih razloga i lider regionalističkog pokreta iz Kragujevca, Koalicije “Šumadija”, Branislav Kovačević tvrdi da su ideje o federalizaciji Srbije nerealne. U izjavi našem listu on kaže da takve teze prvenstveno tumači kao reakciju i bunt zbog nipodaštavajućeg odnosa centralnih vlasti prema Vojvodini, ali i drugim regijama u Srbiji.
- Taj centralizam nam je očigledno došao glave, jer uvek inicira ektreme i sa druge strane. Sve dok Beograd zatvara oči pred potrebom decentralizacije Srbije, dotle će se rađati ekstremne ideje za rešavanje tog problema. Mislim, ipak, da je Srbija previše mala da bi bila federalno ustrojena. Ali, to ne znači da u okviru regionalizacije i decentralizacije Vojvodine ne treba da ima daleko širu autonomiju nego danas – ocenio je lider Koalicije “Šumadija”.
Kovačević napominje da ignorantski odnos Beograda u tom pogledu ne izaziva reakcije samo u Vojvodini, navodeći da je ogromno nezadovoljstvo i u celoj Srbiji zbog centralizma. Stoga očekuje vrlo brzo rađanje regionalnih pokreta širom zemlje. A jedan takav pokret je i nevladina organizaicja “Diferencija” iz Niša, koja se zalaže za Srbiju podeljenu na regije, odnosno autonomne pokrajine i to: Nišku regiju, Šumadiju, Podrinje, Vojvodinu i Beograd.
Predsednik ove NVO Aleksandar Kekenj u izjavi za naš list ukazuje da je formiranje regionalističkih pokret u Srbiji južno od Beograda još uvek u povoju. On je, međutim, istakao da je proces regionalizacije posebno značajan za centralnu Srbiju, koja, kako je naveo, u odnosu na Beograd i Vojvodinu „izgleda kao slepo crevo”.
– Nije defetizam reći da je stanje katastrofalno kad je reč o svesti građana u pogledu značaja procesa decentralizacije - naveo je Kekenj, kritikujući pritom i nacionalne medije koji, kaže, ne doprinose razvijanju svesti građana o značaju procesa decentralizacije, već, naprotiv, njihov pristup ide u prilog pričama da ti procesi vode daljem cepanju Srbije. On je podsetio da je zbog takvog “razumevanja” pitanja regionalizacije propala i inicijativa narodnog poslanika iz DS i njegovog sugrađanina Boška Ristića za formiranje niške pokrajine.
Naime, pre nekoliko meseci Ristić se založio za donošenje zakona o stvaranju novih autonomnih pokrajina u Srbiji. On je tada za naš list obrazložio da bi Niš bio sedište regije južne i jugoistočne Srbije, koja bi imala svoja institucionalna ovlašćenja, izvorne prihode i nadležnosti. Međutim, te najave do sada nisu rezultirale bilo kakvom inicijativom, niti su, pak, naišle na podršku drugih političkih aktera, iako je reč o ustavnom pravu građana na autonomiju.
Podrška višem nivou autonomije
Predsednik NVO „Diferencija” Aleksandar Kekenj kaže da apsolutno podržava Vojvodinu u nastojanju da izbori viši nivo autonomije. „Ali, ne pod onim geslom da je jača Vojvodina ujedno i jača Srbija – jer to već načelno navodi ka eksploataciji Vojvodine – nego zato što bih se kao njen građanin interesovao za bolje uslove života i jaču pokrajinu”, ocenio je Kekenj.
Dnevni list Dnevnik (Novi Sad) B. Dragović-Savić
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16.08.2007. 05:29 Admini... »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #48 poslato: 16.08.2007. 12:48 » |
|
Suština mog stanovišta, a žao mi je što to nisam tako formulisao juče kad sam davao izjavu, jeste da je Vojvodini zasigurno korisno distanciranje od Srbije, pre svega zbog centralističke politike, kako to tvrdi i profesor Stepanov, i da bih se kao građanin Vojvodine zalagao za takvu stvar (a to znači da federalizacija dolazi u obzir).
Ono najvažnije jeste poruka da se građani Vojvodine ne smeju osećati dužnim da se osvrću na to kako će se u centralnoj Srbiji reagovati na njihovo nastojanje da se izbore za svoja prava i bolju budućnost (a to znači distanciranje od Beograda). Dakle, trebalo bi preležati one srpske boginje da je najveći zločin mogućeg odvajanja Vojvodine to što bi "Srbija postala manja", jer građanin Vojvodine nije pretplaćen na to da mu Beograd bude glavni grad, niti to da mu Guča ili Milošević ili Ratko Mladić budu brendovi i heroji. Građanin Vojvodine je dužan da gleda svoje interese, sopstveni boljitak, a ne boljitak nekakve nacionalnosti kojoj pripada. I zbog toga mislim da je vojvođanski pokret jedna visokosvesna građanska inicijativa, što pokazuju i komentari intelektualaca u Vojvodini.
Naravno da će u Srbiji na to da reaguju kao na pokušaj "cepanja Srbije", što federalizacija i jeste, ali je i takva reakcija samo žal zbog nemogućnosti ostvarivanja ideje o Velikoj Srbiji, koja se, baš suprotno tome, i dalje smanjuje (a ljudi ne znaju o čemu se radi, zašto svi hoće dalje od Beograda); mada ima i onih koji odvajanje Vojvodine uzimaju mnogo bezobraznije, i to komentarišu na sledeći način: "Vojvodina je najveća žitnica Srbije, i nećemo dozvoliti da nam je neko uzme", što dokazuje da je taj neko u stvari do tada eksploatisao Vojvodinu, i naravno potpuno opravdava potrebu Vojvođana da se zaštite od takve prakse putem - odvajanja.
Moramo se složiti u jednom: Vojvodina neće tražiti nikakvo odvajanje ukoliko joj se dozvoli da ono što je njeno - njeno i ostane. Za razliku od te pokrajine, fiktivne regije centralne Srbije ne zauzimaju takav stav, pa sve ono što je njihovo sa radošću predaju Beogradu, jer, kako kažu, "glavni je grad, pa je normalno da ljudi tamo žive bolje".
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16.08.2007. 12:58 Domaći izdajnik »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #49 poslato: 16.08.2007. 14:20 » |
|
Ne mogu da verujem koliko je glup naslov. Zamisli da ne bi federalizovao drzavu zato sto je - MALA. Najsmesniji argument koji sam ikad cuo. Jedino sto se za malenkost veze kao problem je sto bi mozda administracija federalne jedinice bila brojnija nego ostatak broj ostatka stanovnistva. Ali zaboga, pa i autonomna pokrajina vec ima dovoljnu administraciju da bi se samo preformulisala u federalnu jedinicu. Mada ko zna o cemu je Kovacevic mislio. Stvarno smesan argument, ako stvarno misli da je to argument. Vise mi lici na ono udovoljavanje prosecnom coveku u centralnoj Srbiji koji ima najcesce na ustima taj argument kako je Srbija suvise mala da bi se i regionalizovala, a kamo li federalizovala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #50 poslato: 16.08.2007. 14:36 » |
|
Kovačević je to rekao iz razloga što je praktičar, i predsednik jedne političke partije koja ima svoje pristalice i od njih zavisi. Ja sam imao više slobode i rekao bez opterećenja da će me neko mrzeti ili mi neće pokloniti glas na izborima. Inače sam sasvim siguran da Branislav Kovačević ne misli tako kako je rekao za Dnevnik, niti da je federalizacija loša za Vojvodinu, niti da bi njemu Vojvodina u Srbiji nekako koristila. Jer, kako rekoh, ako bi Šumadiji Vojvodina bila ili mogla da bude od koristi, to bi značilo da se Vojvodina i dalje eksploatiše, na šta nema razloga da pristane niti jedan građanin Vojvodine.
Međutim, pošto građani Kragujevca i ovako mrze Ligu za Šumadiju i smatraju da je to jedna separatistička organizacija, Kovačević je ovo pitanje iskoristio da uveri svoje sugrađane u to da on nema namere da "cepa Srbiju", i tako se približio tom, uglavnom neobrazovanom i primitivnom, glasačkom telu Kragujevca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #51 poslato: 17.08.2007. 18:07 » |
|
Ne razumem kako bilo koji Srbin moze da se zalaze za federalizaciju i odvajanje Vojvodine. Vojvodina mora da bude lokomotiva razvoja ove zemlje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #52 poslato: 17.08.2007. 18:13 » |
|
Principijelno, svako ko očekuje da Vojvodina mora ili treba da hrani centralnu Srbiju, mora da pristane i na to da centralna Srbija nikada ne ustane i zatraži pravo na svoje prihode, a to znači da bi trebalo da uvek igra ulogu slepog creva u Srbiji.
Umesto da u tom delu Srbije još snažnije zahtevaju da Vojvodina izbori svoja prava, i da se tim naukom krene i ovde, većina neobrazovanih Srba želi da zadrži odnos prema Vojvodini kakav je odnos deteta prema majci, odnos nesposobnog koji ničemu ne koristi i jedino troši resurse i košta državu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Johnny_kG
|
 |
« Odgovor #53 poslato: 17.08.2007. 18:55 » |
|
Ne razumem kako bilo koji Srbin moze da se zalaze za federalizaciju i odvajanje Vojvodine. Vojvodina mora da bude lokomotiva razvoja ove zemlje.
Pih... bash ne razumem ove stavove!? Zashto Vojvodina MORA da bude lokomotiva razvoja Srbije? Ne razumem? Jel' je to neka sveta zemlja (kad kazem "zemlja" ne mislim na republiku ili drzavu, vec na zemljishte :))? Ja se ne zalazem za federalizaciju Srbije, ali onaj koji se za istu zalaze, nije "manje Srbin" od mene!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #54 poslato: 17.08.2007. 19:01 » |
|
Umesto da u tom delu Srbije još snažnije zahtevaju da Vojvodina izbori svoja prava, i da se tim naukom krene i ovde, većina neobrazovanih Srba želi da zadrži odnos prema Vojvodini kakav je odnos deteta prema majci, odnos nesposobnog koji ničemu ne koristi i jedino troši resurse i košta državu.
I na kraju ispade kao da stvarno Centralna Srbija jase na grbaci Vojvodine.  Zashto Vojvodina MORA da bude lokomotiva razvoja Srbije? Dobro pitanje. Naravno, u retorickom smislu. Jer ako se zeli Srbija ravnomerno razvijenih regija, onda Vojvodina nije i ne moze biti "lokomotiva".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
WolfTrax
Teatralni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže
|
 |
« Odgovor #55 poslato: 21.08.2007. 15:56 » |
|
Pih... bash ne razumem ove stavove!? Zashto Vojvodina MORA da bude lokomotiva razvoja Srbije? Ne razumem? Jel' je to neka sveta zemlja (kad kazem "zemlja" ne mislim na republiku ili drzavu, vec na zemljishte :))? Ja se ne zalazem za federalizaciju Srbije, ali onaj koji se za istu zalaze, nije "manje Srbin" od mene!!!
Nadam se da ce do kvalitetne decentralizacije doci, sto pre... Onda ces i videti zasto je Vojvodina "lokomotiva" ( mada sam siguran da to vec znas ) i koliko brzo ide....pitanje je samo da li ce onda hteti da ima posla sa starim vagonima.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bad day at the river is far better than the good day at the work....  Chris Craft Power Boats est. 1874
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #56 poslato: 21.08.2007. 16:07 » |
|
Nadam se da ce do kvalitetne decentralizacije doci, sto pre... Onda ces i videti zasto je Vojvodina "lokomotiva" ( mada sam siguran da to vec znas ) i koliko brzo ide....pitanje je samo da li ce onda hteti da ima posla sa starim vagonima.... Koji pokvareni smajli... znaci, kao da kaze: Samo da dodje do prave decentralizacije, pa cete da vidite koliko je moja Vojvodina ispred vas - Turaka. Vojvodina niti je, niti moze da bude lokomotiva. 1. Vojvodina ne moze da bude lokomotiva Srbije jer je eksploatise jedino Beograd. 2. Vojvodina u rezimu potpune decentralizacije ne moze da bude lokomotiva Srbije jer bi bila lokomotiva samo svoje pokrajine. 3. Vojvodina u rezimu potpunog centralizma i ukidanja njene autonomije ne bi bila lokomotiva jer bi sve ono sto proizvede opet pripalo volji Beograda. Uzgred, kad gledam ovakve Vojvodjane sta pricaju/pisu, dodje mi da se kao radikali zalazem za ukidanje te pokrajine. Sreca pa ima i zdravih autonomasa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Johnny_kG
|
 |
« Odgovor #57 poslato: 21.08.2007. 16:08 » |
|
Nadam se da ce do kvalitetne decentralizacije doci, sto pre... Onda ces i videti zasto je Vojvodina "lokomotiva" ( mada sam siguran da to vec znas ) i koliko brzo ide....pitanje je samo da li ce onda hteti da ima posla sa starim vagonima....  O Gospode Boze!!!??? Koliko je ovaj tvoj post puna ironije, ubedjenja, nadmenosti, arogancije... U to da li ja znam ili ne znam ti NIKADA ne mozesh biti siguran. " da li ce onda hteti da ima posla sa starim vagonima....  "... i na kraju osmeh (  )!!!??? Svaka chast! Ona ni sada nema veze sa "starim" (WTF - shta god to znachilo) vagonima. Vojvodina je pozitivno diskriminisana i samo ali SAMO zato shto ima autonomiju ona ide napred! I u Shumadiji uspeva pshenica... ne znam da li si to znao!!?? Vojvodina nije lokomotiva, nego automobil... da je sreca pa da malo vuche Centralnu Srbiju... ne! Ona juri, ali nikoga ne vodi sa sobom! Naravno... i ne treba! Zashto bi? Kad smo mi glupi!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Johnny_kG
|
 |
« Odgovor #58 poslato: 21.08.2007. 16:10 » |
|
Plodni bizon - poslao post u 16:07 Johnny_kG - postovao u 16:08 Ista sadrzina... :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
WolfTrax
Teatralni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže
|
 |
« Odgovor #59 poslato: 21.08.2007. 16:16 » |
|
prvo niti sam autonomas niti sam vojvodjanin... drugo, vi zaista mislite da ce vojvodjansko rukovodstvo kada se izbori za kavlitetetnu decentralizaciju biti briga za ikoga juznije od save i dunava? ( ovde moram da stavim  ) trenutno, odgovara im buka koja dolazi sa juga, onda vojvodjanski zahtevi deluju glasnije... a to sta je vojvodina, nije uopste bitno, najvaznije je da ona ide napred, sto se za ostale regije u srbiji ne bi moglo reci...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bad day at the river is far better than the good day at the work....  Chris Craft Power Boats est. 1874
|
|
|
|