Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Vojvodina i regionalizacija centralne Srbije  (Pročitano 14970 puta)
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« poslato: 29.09.2006. 11:52 »

Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine o stanju u ovoj pokrajini

NE TREBA NAM MILOSTINJA

- Građani Vojvodine zarađuju novac i ne treba njima niko da udeljuje milostinju nego treba da im da ono što su oni zaradili. Vojvođani čini 25 posto stanovništva Srbije, a teritorija APV čini oko 27 odsto teritorije države Srbije, ali Vojvodina daje između 40 i 60 odsto bruto nacionalnog dohotka Srbije, ako je to tako zašto je budžet Vojvodine 117 puta manji od budžeta Srbije.

Znači, ako neko želi nama da kaže da će ulaskom DSS, građani Vojvodine dobiti milostinju, odnosno da će njima neko dati ono što zaslužuju, onda ja mislim da je to bezobrazluk, zato što građani Vojvodine ne traže milostinju nego samo ono što smo zaradili.

RAVNICA HRANI DRŽAVU

- Vojvodina jeste najbogatiji deo Srbije i tako treba i da se ponaša, odnosno da po principu solidarnosti određeni broj sredstava koji se proizvedu u Vojvodini da prenese na ostatak države Srbije kako bi i ostali građani mogli razvojno da dostignu Vojvodinu. Međutim, nama se danas dešava da sav novac iz Vojvodine odlazi u Srbiju, a Vojvodina treba da moli za mrvice i milostinju za onaj isti novac koji su njeni građani zaradili.

VLADA SRBIJE PODIŽE TENZIJU

- U pokrajinskoj Skupštini je 120 poslanika, mi imamo 67, od prvog dana do danas, a Republička vlada funkcioniše sa 126 u republičkom parlamentu tako što se poslušnim poslanicima ne oduzimaju mandati, neposlušnim se po hitnim postupcima oduzimaju. Tako da bih ja rekao da je ovo samo jedan pokušaj aktuelne Republičke vlade da skrene pažnju sa svoje nesposobnosti i da pravljenjem stalnih tenzija u Pokrajini, pokaže da eto nisu samo oni koji ne funkcionišu, nego ne funkcioniše ni vojvođanski parlament - kaže Kostreš.

Da li je Skupština Vojvodine uzela učešće u "pisanju" Ustava Srbije kako bi i građanima Vojvodine obezbedila bolji položaj?

- Skupština Vojvodine je bila organizator jedne međunarodne konferencije i to zajedno sa Skupštinom evropskih regija, na kojoj su utvrđeni principi na osnovu kojih su utemeljene autonomije svih autonomnih pokrajina u Evropi. Ono što mi smatramo da Vojvodina treba da ima nije ništa manje niti ništa više što su evropski standardi za autonomne pokrajine. Na osnovu te međunarodne konferencije i zaključaka koje smo doneli Izvršno veće je napravilo platformu o autonomiji Vojvodine i to je dokument s kojom vojvođanska administracija izlazi pred Republičku vladu, a to je zakonodavna i izvršna, delimično sudska vlast, izvorni prihodi i imovina za Vojvodinu.

Tanja Urošević (skracena verzija intervjua)

Izvor: Glas Javnosti
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +7/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 12.10.2006. 10:29 »

Bio sam juče na debati. Učestvovali su Nenad čanak, Biljana Kovačević Vučo, Branislav Lečić, Branislav Kovačević Cole, predstavnici LDP-a, univerziteta i predstavnici nekih NVO (Milenium, Helsinški odbor i Inicijativa mladih za ljudska prava). Debata je bila veoma dobro posećena. Zajednička poruka sa debate je BOJKOT referenduma, bez obzira na svest da će referendum uspeti (jer šta reći o referendumu, gde neće biti kontrole i gde će u noći između subote i nedelje, mlađani Jočić čuvati kutije - šta su kutije naspram trafike, eeeej  :idea: )

Nego nešto drugo me interesuje. Pitao sam gospodina čanka, ne izbija li Vojvodina time što traži izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast (dakle u principu prerogative nezavisne države), argumente ostatku srbije da se interesno poveže u regione? Naime moje mišljenje je da Beograd, ovakav kakav je, nikada neće dopustiti Šumadiji ili Niškoj regiji da ima elemente državnosti. U suštini nije tu problem ni Šumadije ni Niške, nego to što bi u tom slučaju i Sandžak tražio, istu stvar za sebe, a to bi već bilo mnogo za radikalski stomak. Drugim rečima time što Vojvodina traži više od ovoga što je dobila novim ustavom, ona ujedno i kreše krila zamahu regionalizacije ostatka Srbije.

Odgovor gospodina čanka je bio da Vojvodina ne traži ništa što i pre nije imala. Da finansijska nezavisnost ne znači i mogućnost raspolaganja sopstvenim resursima na najadekvatniji način. Naveo je i primer preduzeća Vojvodina šume (koji se izdvojio iz Srbija šuma), koje je, iako  na svojoj teritoriji ima 10x manje šumskih resursa u odnosu na ostatak Srbije, imalo duplo veći profit. Osnivanje tog preduzeća im je omogućio između ostalog omnibus zakon, koji je Vojvodini vratio neke ingerencije koje im je ustav SM oduzeo. Naveo je i primer kako se dogovorio sa vašim nišlijom gospodinom Živkovićem, o parama koje na osnovu prihoda od privatizacije treba da se vrate Vojvodini i rekao je kako je to bila čista trgovina (po prinicipu, on je tražio 100%, a onda je Živković rekao daj ne zezaj, ajde da se nađemo na 50%, a onda je ovaj pristao). On tvrdi da je to sve bilo posledica nepostojanja čvrstih zakonskih okvira koje bi tačno definisale, ono što pripada lokalnoj samoupravi ili regiji.

E sad. Meni su ovi argumenti pomalo šuplji. Naime Vojvodina jeste u SFRJ bila AP, ali u principu to je Tito uradio po receptu slaba Srbija - jaka Jugoslavija. Jer zašto npr Dalmacija, Istra i Slavonija u Hravatskoj nisu isto tako dobile autonomiju? Zašto Bosna i Hercegovina nije bila sastavljena od dve AP (Bosne i Herecegovine)? Dalje, ne vidim ništa loše u finasijskoj nezavisnosti, gde bi se ustavom i zakonskim aktima tačno definisale ingerencije lokalne samouprave i regije, kao i koji procenat svaka lokalna samouprava, odnosno regija mora da izdvaja za zajedničku potrošnju, a da ostatkom slobodno raspolaže. To za Vojvodina šume, pa nije potrebna zakonodavna, izvršna i sudska vlast, da bi se osnovalo novo preduzeće. To što je svaka regija u Srbiji specifična, nije argument, da u svakoj regiji vladaju drugačiji zakoni. Uostalom, pitam vas nišlije, ko će na kraju istasti glup? Mi brundajući o tome kako podržavamo Vojvodinu u njenim nastojanjima, nas samo odvlačimo dalje od našeg cilja. Vojvodina će možda na kraju i da dobije sve što traži, tako što će to da istrguje (kao i onih 50%) i to na našu štetu. Kada budu dobili to što hoće povući će se i neće ih nigde biti. Dolaziće on i dalje u Niš, ali će onda da priča drugu priču, kako Vojvodina ne stoji na putu Nišu da dobije svoju regiju. Da, Vojvodina neće smetati, ali neće ni pomagati. Mislim da jedino mi kao "ostatak Srbije", možemo i moramo da se povežemo i da se borimo za našu stvar. Slušao sam i čedu. I on misli da je Vojvodini zakinuto i o tome priča sam i ničim izazvan. Ali čeda nikad, ne spominje Šumadiju, Ponišavlje, Podrinje. Nikad sam! Samo ako ga neko pita, a onda govori o opštim mestima. Malo mi sve to smrdi, na već viđenu priču.
Šta mislite o ovome, kako mi da se izborimo za nas, da li i koliko nam Vojvodina u svemu tome smeta?

P.S Posle debate sam bio u pozorištu i gledao sam predstavu Niškog pozorišta Emigranti. Predstava je fenomenalna, bravo za Niš
« Poslednja izmena: 21.08.2007. 18:28 Admini... » Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 12.10.2006. 13:35 »

Citat: Shumadija do Tokija
Naime Vojvodina jeste u SFRJ bila AP, ali u principu to je Tito uradio po receptu slaba Srbija - jaka Jugoslavija.

To što je svaka regija u Srbiji specifična, nije argument, da u svakoj regiji vladaju drugačiji zakoni. Uostalom, pitam vas nišlije, ko će na kraju istasti glup? Mi brundajući o tome kako podržavamo Vojvodinu u njenim nastojanjima, nas samo odvlačimo dalje od našeg cilja. Vojvodina će možda na kraju i da dobije sve što traži, tako što će to da istrguje (kao i onih 50%) i to na našu štetu. Kada budu dobili to što hoće povući će se i neće ih nigde biti. Dolaziće on i dalje u Niš, ali će onda da priča drugu priču, kako Vojvodina ne stoji na putu Nišu da dobije svoju regiju. Da, Vojvodina neće smetati, ali neće ni pomagati. Mislim da jedino mi kao "ostatak Srbije", možemo i moramo da se povežemo i da se borimo za našu stvar. Slušao sam i čedu. I on misli da je Vojvodini zakinuto i o tome priča sam i ničim izazvan. Ali čeda nikad, ne spominje Šumadiju, Ponišavlje, Podrinje. Nikad sam! Samo ako ga neko pita, a onda govori o opštim mestima. Malo mi sve to smrdi, na već viđenu priču.
Šta mislite o ovome, kako mi da se izborimo za nas, da li i koliko nam Vojvodina u svemu tome smeta?

Ja delim tvoje misljenje iz drugog pasusa. Ali ono prvo mi nije jasno. Zasto je bitno to kad je neka regija dobila autonomiju? Uopste ne mora da bude vazno za ostvarenje gradjanskih i ljudskih prava to kad je nesto bilo, ako je danas dobro za ljude u Nisavskoj regiji da se to ozvanici kao region, odnosno u Sumadiji da se oformi ista stvar. I s druge strane, Vojvodina uopste ne slabi Srbiju, Srbija bi bila jos tri puta u gorem stanju, pa i taj deo koji sad zovemo Vojvodina, da ona nije autonomna pokrajina, tj. da svih ovih godina nije bio njen interes zasticen.
« Poslednja izmena: 21.08.2007. 18:29 Admini... » Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 12.10.2006. 14:09 »

Razgovarao sam par puta sa ljudima iz Vojvodine koji su autonomaši, dakle, zalažu se za viši nivo autonomije Vojvodine. Kao neko ko se bori za sličan status niškog regiona (moram pisati malim slovom jer nije ozvaničeno), podržavam uvek takvu vrstu borbe za svoja prava. Ali sam primetio da se oni uglavnom indolentno odnose prema našem problemu regionalizacije centralne Srbije, i to baš iz razloga koji je ovde naveden od strane "Šumadija do Tokija".

Istina, po nekom razmišljanju prosečnog radikala, regionalizacija ostatka Srbije značila bi smanjenje nivoa autonomnosti već postojećeg regiona, tj. Vojvodine, kao oblasti koja sada želi neki viši nivo samostalnosti. Pretpostavlja se tu da bi novonastali regioni bili zadovoljni nekim minimumom nivoa ingerencija regiona, te da bi se slično moglo nametnuti i Vojvodini kao gotova stvar. čak mislim da bi ta priča bila jedina ukoliko bi vlast uzela na sebe taj nezahvalni deo posla procesa regionalizacije ostatka Srbije. Drugim rečima, izgovor za regionalizaciju pretpostavljam da bi morao da bude baš taj: smanjenje ingerencija Vojvodine.

Međutim, upravo bismo mi morali da se borimo za nešto drugačiju verziju regionalizacije: takvu vrstu regionalizma pri čemu svi regioni ostvaruju nivo ingerencija i samostalnosti koliku bi imala Vojvodina (za čije se ingerencije i mi danas možemo i uopšte već zalažemo). Istina, takav koncept bio bi pretežak za jedan radikalski, tj. jedan prosečno-srpsku svest, ali u tome je težina našeg izazova.

Dakle, smatram da bi Vojvodina trebalo da se zalaže zajedno s nama za regionalizaciju ostatka Srbije, i čak mislim da bi se oni i priključili tome ako bi centralna Srbija imala jake organizacije (i veće biračko telo, koje zasad postoji samo u Sandžaku i Šumadiji, dok Jug nema svoju stranku), pošto je biračko telo, odnosno pošto su glasači na potencijalnom referendumu o osnivanju novih regiona, odnosno ingerencijama ovih važni i za jedne i za druge.
Sačuvana

Shumadija do Tokija
Administrator

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 12.10.2006. 14:58 »

Sve što pokušavam da kažem jeste da Vojvodina svojim prevelikim insistiranjem na povećanim ingerencijama i autonomiji ispcrpljuje ionako tanak demokratski potencijal nedemokratskog Beograda. Možda će Beograd pod pritiskom ovde i popustiti (ne zaboravite da i mi pomažemo u ovome) i dati Vojvodini to što traži i TAčKA. Nikakve regionalizacije više, nikakve podele, ostalo je Srbija.

Pa recite mi u kom filmu vi mislite da će Velika Trojka (Tadić, Koštunica i Nikolić) pristati na dalju regionalizaciju. Nikolić će zauzeti tvrd stav drugim rečima NE MOŽE BRE), Koštunica će nas lagano ignorisati (bićemo 12. rupa na svirali), a Tadić u želji da se dopadne će lamentirati o tome kako bi sve bilo drugačije da on ima apsolutnu vlast, ali kako to nije (i ne može biti), onda je to TO. Popravljaćemo stvari usput.

Pa čak i da se u nekom teškom SF-u desi da na vlast dođe čeda, čanak i Korać, ne mislim da bi stvari bile značajno drugačije, ne po ovom pitanju!
Formiranje regiona sa manjim ingerencijama nakon što Vojvodina dobije potpunu autonomiju, bi bilo teško i zakonski rešiti. Bilo bi to maglovito, neprecizno, proizvoljno, asimetrično. Sa druge strane, da ostali regioni dobiju ingerencije koje ima Vojvodina... C'mon, budute sigurni da taj film nećemo gledati. Politika je veština mogućeg, pogledajte se u oči i recite da zaista mislite to što kažete. Ja vam verujem, ali to nije izazov, to je MISSION IMPOSIBLE! Ne bi trebalo da postanemo mrzovoljni intelektualci koji do podne mrze ceo svet, a od podne i sebe. Budimo ljudi od akcije i uradimo to što se može uraditi.

Dakle mislim da se u ovom slučaju interesi Vojvodine kose sa interesima ostatka Srbije. Naprosto da bi svi dobili isto, vojvođani moraju da učine korak unazad, ako im je zaista stalo do demokratizacije, decentralizacije i bla bla... A to se opet verujem teško može desiti. Zato je jedino rešenje da se ostali regioni udruže, da se u Beogradu čuje i njihov glas, pa ako treba i da se pomogne Beogradu da Vojvodina malo spusti periskope (mrzim što ovo moram da kažem, ali zaista ZAISTA je tako). Ako hoćemo da nešto bude od naših regiona moramo da se borimo za njih. Ako ne vidite političara(e) koji bi tu bitku mogao da povede glasajte za mene  rolleyes , odnosno glasajte za Vas!
Sačuvana

Velja Ilich
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 12.10.2006. 18:05 »

Danas je Sanja (sAngiE) na TV5 bila i govorila nešto i o tome; čini mi se da je njena primedba bila na tome što se stalno govori jedino o Vojvodini, što se ne potencira i regionalizacija ostatka zemlje. Dakle, postoji i takvo viđenje stvari, kako si i ti rekao, da se ono malo pravog demokratskog potencijala Beograda suviše okuplja oko problema Vojvodine kao regije, ali ne i regionalizacije ostatka Srbije.

I ja mislim da bi koalicija građanskih stranaka (GSS, LDP, LSV, SDU) bila okrenuta više vojvođanskom pitanju, i možda ne bi, kao i u auntiustavnoj kampanji uglavnom, možda ne bi ni pomenuli centralnu Srbiju i njene interese.

Ali razmislimo još jednom: Vojvodina dobije viši stepen autonomije, asimetrija je još veća među regionima (i centralna Srbija je region, samo što nema baš nikakve ingerencije, već je neka vrsta beogradskog protektorata), kvalitet života u Vojvodini blizu kvalitetu života građana Beograda, dok sve to gledaju građani centralne Srbije. Mislim da bi se ako ne odmah po dobijanju višeg nivoa autonomije Vojvodine, ubrzo formirali i drugi regioni, za početak neka budu i nižih autonomnih mogućnosti, ali će dalja borba biti mnogo lakša, jer bi postojali okviri. Neka i te ingerencije budu labavo definisane, biće bitno da ti regioni imaju svoje institucije, preko kojih bi moglo da se deluje i traži više (ono što Vojvodina radi deceniju i po). Zaključiću da bi bilo bolje imati išta, neg ništa, tj. ovo sada što imamo, odnosno nemamo. Priča nije nerealna, štaviše, i DSS se neko vreme zalagao za tu varijantu.

Što se tiče ideje o ravnopravnom odnosu regija (uključujući i Vojvodinu) mislim da je to jedini ispravni model regionalizacije, i jedini koji bi Evropa mogla da prihvati. Da li će se s tim složiti aktuelna politička garnitura? Neće. Oni nisu važni. Važno je da postoji organizacija, ili u pluralu, kako bi se ta ideja gradila među građanima. Važnije je šta propagiraju mediji, odnosno organizacije preko medija, nego ko čini vladu. Jer vlada u ogromnoj meri zavisi od volje njihovih birača na izborima koje bi očekivali. Pa ako bismo uspeli da "inficiramo" ljude idejom regionalizacije, i to simetrične, imali bismo i vlast na našoj strani. Oni su ti koji se okreću kako narod kaže, odnosno kako ankete agencija za istraživanje pokažu.

Uostalom, ne bih mogao da zamislim sebe da na nekom nastupu kažem da se ne zalažem za viši nivo autonomije Vojvodine. To je kršenje principa jedne otvorene i građanske organizacije. Mogu da ne propagiram ideju jačanja autonomije, jer iskreno mene nije briga šta će biti s Vojvodinom dok god u njoj ne živim. Ideja, s druge strane, koja nas zanima, a to je regionalizacija centralne Srbije, jeste priča koja bi izbila u prvi plan, i na kojoj bi se insistiralo, ali na pitanje o Vojvodini uvek ću odgovoriti autonomaški.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #6 poslato: 13.10.2006. 09:29 »

Regionalizacija tzv centralne Srbije je neprihvatljiva za aktuelni vladajući seljpolitbiro narodnjačkog smera. Bidža, Velja, Raka, Palma a verujem i Smiljko i još neki drugovi, u tome vide opasnost od dalje "kosovizacije"... Postoji argument koji kaže da će svaki lokalni političar kome ne ide dobro, u autonomiji i zloupotrebi iste, videti slamku spasa da bi sačuvao vlast. Strategija narodnjaka je da osvoje centralni nivo pa da onda odozgo doprinesu razvoju svog sela a ne iz lokalne perspektive.
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 14.10.2006. 02:46 »

Principijelno je nemoguce opravdati ni vojvodjansko zalaganje i insistiranje jedino na problemu Vojvodine, a isto tako ni nase insistiranje protiv njenog sireg nivoa autonomije kako bismo mi dostigli ono sto oni trenutno imaju. Posto fiskalne decentralizacije u svakom slucaju nema ne znam kako da pricamo o tome da i Vojvodina ima nesto od toga sto je "autonomija", regija, ili sta god, i sta bi mi imali od regije ako bi i dalje postojala fiskalna centralizacija.

U tom smislu mozemo da se borimo za slicna prava.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 14.10.2006. 12:41 »

razmislite sta bi vojvodina mogla da ima od podrske centralnoj srbiji?
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 16.10.2006. 09:38 »

Pa mislim da je fiskalna decentralizacija cilj koji je realan i dostižan, dok  podizanje nivoa autonomije, do ingerencija koje pripadaju državi, samo otežava celu stvar ostatku Srbije, da uopšte počne da se bori za svoja prava. Zar ne vidite da smo sve vreme u drugom planu? Vojvodina, pa Vojvodina. Da li ste negde od nekog "ozbiljnog političara" u Srbiji čuli bilo šta o decentralizaciji i regionalizaciji ostatka Srbije?
Sačuvana

Velja Ilich
Shumadija do Tokija
Administrator

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 20.10.2006. 13:35 »

Na skupu Inicijative mladih za ljudska prava održanom u Kragujevcu, govorio je čeda Jovanović. Nakon završetksa govora (nije bilo diskusije, jer je po njegovim rečima kasnio), pitao sam ga šta on lično misli o problemu regionalizacije ostatka Srbije i zašto nikada ne spominje to u gostovanjim na nekim TV stanicama, niti u svojim govorima. Odgovor je bio da je Vojvodina ima specifičnosti koje joj omogućuju da svoj regionalni identitet jasnije predstavi, pa joj je zakonodavna vlast neophodna, jer oni moraju da usvoje gomilu zakona za koje Beograd nema vremena ili ga ti zakoni ne interesuju. Ostatak Srbije bi morao da se zadovolji fiskalnom decentralizacijom (regionalizaciju nije ni spomenuo).
To je samo potvrdilo moje sumnje u iskrenost namera čede, čanka i kompanije. Njihova priča o tome da ustav ne valja između ostalog što nema garancija za decentralizaciju u suštini znači samo to. Regionalizacija ostatka Srbije će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Sa druge strane svako potenciranje različitosti, posebnosti i prema tome prava na veće nadležnosti u odnosu na ostatak zemlje, vodio bi u asimetrični status Vojvodine kao corpus separatum- u odnosu na ostatak Srbije, bio on regionalizovan ili ne. Ti zahtevi bi verovatno svoj logičan ishod imali u statusu Vojvodine kao posebne federalne jedinice, što ne bi dovelo do stabilnosti države, ali ni celog regiona.
Sačuvana

Velja Ilich
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 20.10.2006. 13:46 »

Ja se nikako ne bih složio s tim da bi novi status Vojvodine (koji traži LSV) doveo do destabilizacije u regionu ili do problema unutar same Srbije, u vidu eventualnih separatističkih tendencija. Ne, u to nikada ne bih mogao da poverujem pre svega otud što je tamošnje stanovništvo dovoljno građanski nastrojeno da ih ne zanima da li su u sastavu Srbije ili su nezavisna država, i da neće ulagati truda za nezavisnošću ukoliko bi u sklopu Srbije imali ono što i sami proizvedu i što im pripada. Nešto drugo me je, međutim, bitno potreslo, i mislim da bi se sada politika Differentia-e morala izmeniti kad je u pitanju LDP:

Citat: Shumadija do Tokija
Odgovor je bio da je Vojvodina ima specifičnosti koje joj omogućuju da svoj regionalni identitet jasnije predstavi, pa joj je zakonodavna vlast neophodna, jer oni moraju da usvoje gomilu zakona za koje Beograd nema vremena ili ga ti zakoni ne interesuju. Ostatak Srbije bi morao da se zadovolji fiskalnom decentralizacijom (regionalizaciju nije ni spomenuo).

Ovo zvuči stravično i ključno za dalji odnos prema LDPu. Nakon ovoga prekinuću svaku saradnju sa LDP-om (nemam razloga da sumnjam u reči Saše Vasiljevića, tj. "Šumadija do Tokija"). Tražim i dozvolu da ovo objavimo na sajtu Differentia organizacije, i ukoliko želite, možete doraditi poruku, kako bismo samo vaše reči objavili. Vas bih citirao pod imenom i prezimenom, i dodao da ste saradnik Differentia-e iz Kragujevca.
« Poslednja izmena: 21.08.2007. 18:29 Admini... » Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 20.10.2006. 14:46 »

Citat
Odgovor je bio da je Vojvodina ima specifičnosti koje joj omogućuju da svoj regionalni identitet jasnije predstavi...

Koje su to specificnosti koje ima Vojvodina, i koje to specificnosti fale fiktivnim regionima centralne Srbije? Da li je to sto Vojvodina ima autonomasku tradiciju i razvijenije gradjansko drustvo (sto rece Aco) dovoljan razlog da se ostatku Srbije ne da to sto bi trebalo Vojvodina da ima?

Ako je neko bogatiji i bolje obrazovan trebalo bi po ovome Cedi da manje para daje tati i da manje odgovara pred tatom - Beogradom?

LDP nije gradjanska opcija ako se zalaze za ovakav sistem vrednosti, asimetricno tretiranje ljudi na osnovu teritorije na kojoj zive. Ako je stav Cede stav Liberalno-demokratske partije onda nema tu niti liberalnog, niti demokratskog od ideologije u stranci. Samo jos jedna diskriminatorska stranka.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 21.10.2006. 01:46 »

Ljudi moji ne formira se mišljenje o nekom na osnovu toga što vam je jedan Saša (iz voza), tj. ja,  preneo. Hajde da uključimo logiku.

Citat
Ja se nikako ne bih složio s tim da bi novi status Vojvodine (koji traži LSV) doveo do destabilizacije u regionu ili do problema unutar same Srbije, u vidu eventualnih separatističkih tendencija.

Mizant, na ovo bih uradio jedan copy/paste jednog dokumenta o regionalizaciji Srbije, umesto mog odgovora.

Citat
Naime, protivnici regionalizacije, svesni da se status Vojvodine ne može menjati naniže i prihvatajući tu činjenicu kao političku realnost, protive se regionalnom prestrukturiranju ostalog dela državne teritorije Srbije. Razlozi koji se navode je strah od federalizacije Srbije i dalje dezintegracije njene državne teritorije. Međutim, nekoliko argumenata se može navesti u prilog regionalizacije cele Srbije:
1. Ostajanjem na samo ovim autonomijama najveći deo Srbije se lišava mogućnosti da njeni građani mimo okvira lokalne samouprave svoje interese ostvaruju i na nivou koji će se efikasnije i odgovornije vršiti na regionalnom nivou, nego što se oni mogu ostvarivati na centralnom nivou vlasti.
2. Asimetričan status pojedinih delova teritorija Srbije (poslednjih decenija, a i u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji), pokazalo se, samo je izvor nezadovoljstva i tih delova koji su na takvom ustavnom statusu zasnivali svoje zahteve za separatizmom (Kosovo) ili zahteve za državnim prerogativima (Vojvodina), ali i nezadovoljstva najvećeg dela Srbije koji je ostao neposredno pod centralnom vlašću. Apsurdnost takvih rešenja dostigla je kulminaciju pod važenjem Ustava od 1974. godine kada je centralni deo Srbije, odnosni njegovi građani bili prikraćeni da preko svojih predstavnika u punoj meri vrše i zakonodavnu i ustavnu vlast.
3. U našoj novijoj ustavnoj istoriji pokazalo se da je asimetrični status koji je unapred ustavom garantovan za samo delove teritorija faktor dezintegracije državne teritorije.
4. Savremene tendencije, u evropskim državama, pokazuju da autonomija kao oblik teritorijalne organizacije vlasti nacionalnih država nije faktor dezintegracije, ali samo pod uslovom da je pravo ustavom zarantovano kao pravo jednako za sve i dostupno svima pod istim uslovima, ili, kako se govorilo u Španiji, autonomija nije opasna jedino ako je dostupna svima. Ovo je bitan razlog koji zahteva konstituisanje cele Srbije kao regionalne države, odnosno otvaranje ustavne mogućnosti da se svi delovi Srbije prema svojim potrebama razvijaju u unutrašnjim granicama.
5. Institucionalno povezivanje regiona kroz evropske institucije otvara mogućnost građanima tih regiona da preko svojih predstavnika utiču na vođenje evropske politike. Opstajanjem samo jednog (odnosno dva)  regiona u Srbiji građani Srbije postaju neravnopravni jer je jedan njihov, najveći deo, lišen mogućnosti da učestvuje u ovim procesima.
6. Upravo postojanje privilegovanih delova vodi dezintegraciji državnog prostora. Sama Vojvodina je već postala članica Skupštine Evropskih regija, a ulaskom Srbije i Crne Gore u Savet Evrope ovoj regiji se pruža mogućnost učestvovanja i u drugim regionalnim evropskim organizacijama. Ovakav status omogućiće Vojvodini da u određenoj meri vodi svoju samostalnu politiku i da se time objektivno udaljava od Srbije, a separtističke težnje, u meri u kojoj postoje, biće zaštićne statusom evropske regije.

No name

Citat
Ako je neko bogatiji i bolje obrazovan trebalo bi po ovome Cedi da manje para daje tati i da manje odgovara pred tatom - Beogradom?

Upravo tako! Pa reci mi jedan razlog zašto bi i čeda, da kojim slučajem postane tata, odustao od krave muzare? Ne kažem, Vojvodina je sigurno najbolja muzara, ali oni će se izboriti za svoje a pošto Tata ne bi baš da se kači sa najjačima, popustiće on malo. Ono što ste odlično uočili, a sa čim se ja slažem, jeste da je građanski potencijal centralne Srbije zaista slab. Naprosto, još uvek, nismo u stanju da iznedrimo kritičan broj političara koji bi se borio za "našu" stvar. U tom slučaju Tata će reći, da nema problema, ako ostatak Srbije želi ista prava kao i Vojvodina, izjasnite se na referendumu! Za razliku od Vojvodine gde je njeno pitanje rešavano "odozgo", naše pitanje će morati da se rešava "odozdo", a to znači nikad! Znači u Vojvodini postoji kritična masa političara, koji su uslovno rečeno postigli konsenzus, oko osnovong pitanja Vojvodine kao regije. A zamislite da vaš Smiljko i naš Verko sednu jedan preko puta drugog i da se slože o istom, sa basiranjem Velje, Bidže, Palme, Rake i ostalih... Možda u mesecu Limburgu u zemlji Nedođiji. Znači gospodo, 100.000+ potpisa, pa onda referendum, pa će da vidimo... Mnogo vode ima da prođe Nišavom i Lepenicom.
Jedini odgovor za sada ste vi! Hvala Vam što postojite!
« Poslednja izmena: 21.08.2007. 18:30 Admini... » Sačuvana

Velja Ilich
zekaNS
Gost
« Odgovor #14 poslato: 21.10.2006. 10:31 »

Zdravo drugari pozdrav iz Novog Sada.
Neko vreme već pratim vaše diskusije i čine mi se vrlo zanimljive i konstruktivne i što je najvaznije izgledate mi kao grupa ljudi koja se sa ozbiljnim namerama okupila oko ideje decentralizacije i demokratizacije Srbije. Pa pošto na ovoj temi pominjete decentralizaciju Srbije i Vojvodinu,kao mogući problem za vas da ostvarite autonomiju dozvolite mi da o tome kazem nekoliko reci iz ugla čoveka koji je već više od 10 godina aktivan po tom pitanju. Mozda vam se neke moje opaske neće baš svideti i zato se UNAPRED izvinjavam,priznajem da ne poznajem situaciu u Nisu dovoljno dobro ,ali bih zeleo da konstruktivno doprinesem diskusiji.

Što se tiče statusa Vojvodine i njene specifičnosti u odnosu na ostaleregije u Srbiji osnovna je razlika u tome što je Vojvodina istorijski utemeljena, politicki zaokruzena regija, sa tradicijom posebnosti  politicke i kulturne, i vec je imala odredjeni stepen autonomije pocev od 1848 pa do danas. Sve ostale regije to nisu do sada imale . To je osnovna razlika i pocetna prednost Vojvodine u ostvarivanju svoje autonomije. Postoji u Srbiji barem jos 5 potencijalnih regija, ali ni jedna do sada kroz istoriju nikada nije insistirala ni ostvarila politicku autonomiju sem Vojvodine. Sto se pak tice aktuelne inicijative u Srbiji o vecem stepenu decentralizacije sigurno ce sa strane Vojvodine i njenih građana ,pa i političkih partija koje deluju na teritoriji Vojvodine to biti pozdravljeno i podrzano. Kao sto je poznato LSV se recimo uvek zalagala za asimetricnu decentralizaciju (po ugledu na Spaniju), s tom razlikom sto su Katalonija i Baskija utemeljene na etnickom principu,a Vojvodina to nije niti ikad moze biti. Tu je cini mi se glavni nesporazum sa vlastima u Beogradu. Jer njihova osnovna teza ( s obzirom da su lobotomirani nacionalisti) je da Srbi (koji jesu vecinski narod u Vojvodini) ne mogu biti autonomni od Srba iz Srbije"
Naravno taj argument je toliko glup da ga ne vredi ni komentarisati, isto kao sto ne vredi ni pokusavati objasniti nacionalistima da u Srbiji zive i drugi gradajni koji nisu Srbi, kao i to da Srbija nije drzava iskljucivo Srba vec svih gradjana koji u njoj zive pa i takvih koji ne zele nacionalno da se opredeljuju ili im to nije bitno. Ono sto je bitno sa ovom inicijativom je sto se u ovom slucaju Srbi iz juzne Srbije i Sumadije bune protiv centralne vlasti i traze ekonomsku autonomiju. Njih nece biti moguce optuziti za "separatizam" ,niti za "antisrpsko delovanje", "razbijanje Srbije" ,da su "madjarske ustase" i niz drugih subimbecilnih epiteta koji su nama u Vojvodini prikacili i koriste ih vec vise od 15 godina. Sustinski to moze da pomogne i ljudima u Vojvodini, jer pokazalo se da nismo samo mi u Vojvodini nezadovoljni statusom vec su svi (osim Beograda) nezadovoljni svojim statusom u Srbiji.  Sustina zalaganja antireferendumske koalicije za autonomiju Vojvodine je u tome što oni procenjuju da je to realno najlakse ostvariti jer u Vojvodini postoji široko rasprostranjena ideja i tradicija autonomije. To ne znaci da se mi u Vojvodini ne zalazemo i ne podrzavamo ostale autonomistiocke pokrete u Srbiji. Bas juce sam u Skupštini Vojvodine govorio o vasoj organizaciji i naisao sam na razumevanje, ali i na zacudjenost jer veliki broj ljudi na zalost i ne zna da vi postojite. Ono sto bi meni licno predstavljalo problem u saradnji jesu ideoloske razlike( da ste recimo vi grupa nacionalista,koja insistira da su veci Srbi od ostalih Srba ,kao sto sam imao prilike da vidim kod neke ekipe iz Smedereva). Buduci da to nije slucaj onda ne vidim razloga da se ne uspostavi saradnja. Ova antireferendumska koalicija je trenutno jedina politicka snaga u Srbiji koja na problem decentralizacije gleda otvorenih ociju. To što čeda nema potrebu da prica o decentralizaciji uzimajuci u obzir citavu Srbiju , a ne samo autonomiju Vojvodine ne znaci da to pitanje ne postoji i da nije na dnevnoim redu. Da bi se o decentralizaciji Srbije pocelo govoriti mora i u ostalim delovima Srbije, a ne samo u Vojvodini, postojati organizovana grupa ljudi koja se za to zalaze. Vojvodina i njena autonomija nisu deo problema vec deo resenja i mogu biti putokaz i pomoc i ostalim regionima u borbi za autonomiju. Ono što je potrebno je da pazljivo i temeljno definisete svoju politicku platformu ( nisam nameran da se pravim pametan, vec ovo govorim iz iskustva), jer sto je jasnija i racionalnija vasa platforma ili program lakse cete ljude ubediti u to. Izvinite ako sam malo udavio
« Poslednja izmena: 21.08.2007. 18:31 Admini... » Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: