Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Regionalni jaz i prosecne plate u Srbiji (statistika, analize)  (Pročitano 20920 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #75 poslato: 31.10.2007. 00:39 »

Kvalitet zivota prema oblastima i regijama

Što manji narodni dohodak, to lošiji kvalitet života, potvrđuje i vrednovanje regionalne nerazvijenosti prema metodologiji Ujedinjenih nacija, koja bruto domaći proizvod koriguje pokazateljima kao što su očekivano trajanje života, nivo obrazovanja, stopa pismenosti...

Tako su najveći indeks humanog razvoja od 2002. do 2004, sem Beograda, imale upravo opštine s najvećim narodnim dohotkom - Apatin, Pančevo, Novi Sad i Bečej, a najniže - Medveđa, Trgovište, Preševo, Bosilegrad i Tutin. Regionalno posmatrano, uz Beograd koji značajno odstupa od ostalih okruga, u najrazvijenije sa najvećim kvalitetom života svrstali su se Južnobanatski, Južnobački i Zapadnobački dok su najnerazvijeniji Jablanički, Borski, Raški i Toplički.

Mada Srbija beleži najveći rast indeksa humanog razvoja u regionu, što je, po kvalitetu života, popelo sa 73. na 50. mesto u svetu, dublja poređenja obeshrabruju. Najrazvijeniji Južnobanatski okrug sa indeksom humanog razvoja 0,882 jači je od hrvatskog proseka, lagano se približavajući slovenačkom i grčkom, ali je najnerazvijeniji Jablanički okrug, bodovan sa 0,56, daleko ispod i albanskog proseka, ukazuju analize Zavoda za razvoj.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #76 poslato: 31.10.2007. 00:58 »

Za mene su najupečatljiviji ovi momenti (spominjem ih da bismo se skoncentrisali na komentarisanje upravo takvih, najvažnijih i najinteresantnijih, koji recimo ni meni samom nisu bile poznate do sada):

Mada Srbija beleži najveći rast indeksa humanog razvoja u regionu, što je, po kvalitetu života, popelo sa 73. na 50. mesto u svetu, dublja poređenja obeshrabruju. Najrazvijeniji Južnobanatski okrug sa indeksom humanog razvoja 0,882 jači je od hrvatskog proseka, lagano se približavajući slovenačkom i grčkom, ali je najnerazvijeniji Jablanički okrug, bodovan sa 0,56, daleko ispod i albanskog proseka, ukazuju analize Zavoda za razvoj.

Ovo su samo neki od od upozoravajućih pokazatelja kojima se najčešće potkrepljuje tvrdnja da je Srbija zemlja sa najvećim regionalnim raskolima, ne samo na Balkanu, nego u Evropi. Jer, u onoj staroj, razvijenoj EU, čak i u onim zemljama koje su imale svoje zone siromaštva, najnerazvijenije regije nerazvijenije su od najrazvijenijih najviše dva i po puta, dok se novim članicama i kandidatima preporučuje da taj odnos svedu bar na jedan prema tri. Istina, tolerišu im se, izvesno vreme, i nešto veće razlike – kaže dr Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj.
Jaz između najnerazvijenijih i najrazvijenijih opština u Srbiji, stvaran decenijama prošlog veka, dodatno su produbile tranzicione dvehiljadite. Razlika između najnerazvijenije i najrazvijenije opštine 2000. godine bila je 19 puta, naredne godine se povećala na dvadeset, sledeće opala na 15, da bi u 2003. narasla na 21,8 puta, a u 2004. na čak 26 puta.

Kao rezultat aktuelnih demografskih procesa u Srbiji uočljivo je da se smanjenje broja stanovnika najintenzivnije odvija u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, odnosno u severnoj i severoistočnoj Vojvodini – ističe Nikitović. U isto vreme, demografski vitalno stanovništvo teži da obezbedi svoju egzistenciju u dva velika gradska centra, najavljujući tako da će se ostatak zemlje u skorijoj budućnosti zaista pretvoriti u pravu demografsku pustinju.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Glasaj za decentralizaciju i regionalizaciju [anketa]
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 31.10.2007. 16:15 »

ali je najnerazvijeniji Jablanički okrug, bodovan sa 0,56, daleko ispod i albanskog proseka, ukazuju analize Zavoda za razvoj.

da rezimiramo:
-republicki prosek je bolji od hrvatskog i blizu je grckog i slovenackog
-prosek jablanichkog okruga je ispod albanskog
pitanje: koliki je onda beogradski prosek ako vadi i i jablanichki i pravi prosek koji je jednak skoro grckom a veci od hrvatskog?
znachi beogradski prosek je veci od hrvatskog, ali sigurno veci i od grchkog i slovenachkog!
Sačuvana
direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +5/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #78 poslato: 02.11.2007. 02:37 »

Razlika između najnerazvijenije i najrazvijenije opštine 2000. godine bila je 19 puta, naredne godine se povećala na dvadeset, sledeće opala na 15, da bi u 2003. narasla na 21,8 puta, a u 2004. na čak 26 puta.

Mlohavi je napravio dobar posao i dobro zajebao narod koji mu je ukazao poverenje, a takvog je najvishe po unutrashnjosti, provinciji. Ako se setjate njegovih dolazaka u Knjazhevac pre ustava, pa i pre prvog mandata, znate o chemu govorim. I bash za vreme njegovog vladanja, jaz izmedju najbogatije i najnerazvijenije opshtine se povetjao!
I naravno opet tje mu stoka provincijska dati shansu, chak josh slozhnije i josh jache nego pre.
Sačuvana
Trajkovic
Slobodni mislilac

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 02.11.2007. 22:33 »

jedna opstina od druge razvijenija/bogatija 26 puta?
po cemu se to procenjuje? koji su kriterijumi za to?
ne znam, tesko za verovati
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #80 poslato: 03.11.2007. 00:54 »

Ako se setjate njegovih dolazaka u Knjazhevac pre ustava, pa i pre prvog mandata, znate o chemu govorim. I bash za vreme njegovog vladanja, jaz izmedju najbogatije i najnerazvijenije opshtine se povetjao!

Mislim da su sve njegove turneje po jugu obojene pričom vezanoj za decentralizaciju, ali ne samo pričom već i navodnim učinkom, što je krajnja, najbezobraznija laž. Jug i istok su sve siromašniji, a on govori ljudima da su mnogo toga uradili po pitanju smanjenja regionalnog jaza u pogledu razvoja. Sramota.

jedna opstina od druge razvijenija/bogatija 26 puta?
po cemu se to procenjuje? koji su kriterijumi za to?

Kriterijumi su bazirani na tome da li i koliko jedna opština ima bazena, pozorišta, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, zaposlenih/nezaposlenih, opera, sajmova, kulturnih manifestacija, obrazovnih seminara, tribina, institucija kulture, institucija od političkog značaja, muzeja, spomenika, prosečna plata građana, narodni dohodak, ekološka situacija, itd.

Na osnovu svega toga u Srbiji je jedna opština 2004. godine bila 26 puta razvijenija od druge. Da podsetim, EU toleriše odnos 1:3.
Sačuvana

beyondmediominds
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #81 poslato: 03.11.2007. 02:08 »

Lepe su cifrice ,nema sta.....
Radeci zavrsni projekat na poslednjoj godini studija,sam dobijala ponude iz Beograda a na preporuku moje profesorke koja mi je bila mentor, da se preselim u Beograd i da pristojno zaradjujem i dalje se pemanentno obrazujuci u mojoj struci.Odbila sam.Radim 365 dana u godini,odnosno prosecno 30 dana u mesecu, bez odmora, prijavljenog radnog staza i slobodnog dana za 13000 din.Ako zadjem u pojam troskova glava me zaboli .Za nedelju dana potrosim 7000 na hranu i "razno" puta cetiri je vec 28000, o obuci i odeci ne razmisljam-to je luksuz,harac drzave je negde oko 7000 mesecno,stan ne placam hvala Bogu i zivim sama -sto nije nesto cime se ponosim.Progresija "kostanja" zivota i digresija primanja nuzno vode u duznicko ropstvo banaka,cemu ja jos uvek uspesno odolevam dovijajuci se na razne nacine da prezivim.Po mojoj slobodnoj racunici, meni samoj treba oko 40000 din. neto zarade,da zivim solidno, sto sam ulazuci u svoje obrazovanje i zasluzila.Ali kako, kada ljudi u Nisu ne znaju sta znaci marketing i sta znaci trziste?Sta su potrebe potrosaca i platezna moc?Veze nemaju.Marketing menadzer u jednoj kompaniji me pita, sta je to SWOT  analiza? Tabula rasa. A ja ga pitam odakle on tu ? Pao sa Marsa covek....pa mu na proputovanju do Zemlje posao nasao rodjak iz Vucje,za tricavih 5000e!Prodao covek traktor na Marsu i postao marketing menazder na Zemlji uz pomoc brzih prirucnika iskopanih iz 1980 godine?!
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 04.11.2007. 16:12 »

ne razumem ljude koji odbijaju da se presele ako im se nude odlichni uslovi.
prelazak u bolji grad uz odlichnu zaradu ne bih odbio ni da sam ne znam kakav 'patriota' ( ne mislim patriota kao shto misle narodnjaci)
chovek mora da gleda sopstvene interese i odgovornost prema sebi a da bude odgovoran i prema drugima. ako nije odgovoran prema sebi ne mozhe da bude ni prema drugima. pogledajte bilo kog narodnjaka ili radikala i bice vam jasno.
zhivot u beogradu je neuporedivo bolji od zhivota bilo gde u srbiji i to niko ne mozhe da porekne. ali mi koji ne mozhemo da priushtimo sebi selidbu ili koji ne zhelimo iz nekog razloga da priznamo da smo polovinu zhivota izgubili u nekom blatnjavom, bednom nishu, moramo da se borimo da neshto od njega napravimo, da obezbedimo sebi bolje uslove zhivota.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 04.11.2007. 19:40 »

Za period od sedam meseci (januar – jul 2007) prosečan građanin Beograda (s obzirom na prosečnu platu) zaradio je

• (7.063 x 7) 49.440 dinara više od prosečnog građanina Subotice.
  • (6.939 x 7) 48.573 dinara više od prosečnog građanina Zrenjanina.
  • (9.476 x 7) 66.332 dinara više od prosečnog građanina Kikinde.
  • (3.482 x 7) 24.374 dinara više od prosečnog građanina Vršca.
  • (8.629 x 7) 60.403 dinara više od prosečnog građanina Sombora.
  • (1.735 x 7) 12.145 dinara više od prosečnog građanina Novog Sada.
  • (7.930 x 7) 55.510 dinara više od prosečnog građanina Sremske Mitrovice.
  • (9.072 x 7) 63.504 dinara više od prosečnog građanina Šapca.
  • (10.560 x 7) 73.920 dinara više od prosečnog građanina Kragujevca.
  • (15.263 x 7) 106.841 dinara više od prosečnog građanina Loznice.
  • (11.453 x 7) 80.170 dinara više od prosečnog građanina Valjeva.
  • (11.738 x 7) 82.166 dinara više od prosečnog građanina Jagodine.
  • (10.480 x 7) 73.360 dinara više od prosečnog građanina Negotina.
  • (19.788 x 7) 138.516 dinara više od prosečnog građanina Knjaževca.
  • (7.668 x 7) 53.676 dinara više od prosečnog građanina Užica.
  • (19.300 x 7) 135.100 dinara više od prosečnog građanina Ivanjice.
  • (15.922 x 7) 111.454 dinara više od prosečnog građanina Novog Pazara.
  • (10.112 x 7) 70.781 dinara više od prosečnog građanina Kruševca.
  • (10.700 x 7) 74.900 dinara više od prosečnog građanina Niša.
  • (21.835 x 7) 152.845 dinara više od prosečnog građanina Svrljiga.
  • (16.835 x 7) 117.845 dinara više od prosečnog građanina Kuršumlije.
  • (15.480 x 7) 108.360 dinara više od prosečnog građanina Prokuplja.
  • (23.129 x 7) 169.903 dinara više od prosečnog građanina Bele Palanke.
  • (12.064 x 7) 84.448 dinara više od prosečnog građanina Pirota.
  • (18.008 x 7) 126.056 dinara više od prosečnog građanina Vlasotinca.
  • (14.729 x 7) 103.103 dinara više od prosečnog građanina Leskovca.
  • (21.994 x 7) 153.958 dinara više od prosečnog građanina Vladičinog Haha.
  • (12.277 x 7) 85.939 dinara više od prosečnog građanina Vranja.

Jeste li videli kako je ovo izaslo u Blicu? Od ovih NASIH podataka su nacrtali grafik u obliku Srbije sa podacima koliko koja opstina ima manje para za sedam meseci u odnosu na Beograd. U potpisu stoji "Zavod za statistiku Srbije", a ne Differentia. Pritom treba da se zna da je Differentia u tom broju Blica izasla napisana pogresno - "Diferent", cak ni latinski pravilno napisano, nego sa jednim F, i bez -ia. Bezveze. Mislim da su zreli da im se posalje protestna nota. Diferencija je trenutno jedina organizacija koja se zalaze za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije i za nju bi trebalo da se cuje u Srbiji, a ne da se njeno ime pise nepravilno i da se njena istrazivanja ne potpisuju u drugim medijima.
Sačuvana
direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +5/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #84 poslato: 04.11.2007. 19:45 »

Nema veze ko je objavio, bitno je da je tu. A i nije mi jasno kako niko od njih iz Blica i drugih medija nije doshao do prostog zakljuchka koliko je ljudi u Beogradu danas, uzimajutji u obzir popis iz 2002. i broj biracha na izborima 2007.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #85 poslato: 04.11.2007. 21:03 »

Uložio sam protestnu notu Blicu povodom objave informacije u tom broju, 29. oktobra. Evo kako glasi:

Poštovanom uredništvu dnevnog lista Blic,

Ispred udruženja koje se bez pomoći ikoga pokušava baviti problemom centralizovanog društva, koje pokušava da putem skromnih medija, uglavnom vezanih za internet prostor, dođe do građana, koja pored toga želi da ih angažuje, želim vas obavestiti da ste tekstom "Svi putevi vode u Beograd", objavljenom u vašem listu 29. oktobra 2007. godine, povredili naše pravo na informaciju do koje smo došli pregledom podataka koji se mogu naći na sajtu Zavoda za statistiku Srbije, i prisvojili naše istraživanje koje se odnosi na račun prosečnih plata za period od januara do jula 2007. Pored toga još ste i naziv udruženja napisali pogrešno - Diferent umesto Differentia.

Budući da je list Blic podatke sa sajta NVO Differentia (objavljeno još 23. avgusta) preuzeo, ali ih nije potpisao, smatramo da će računica koju smo izveli biti uzeta kao proizvod istraživanja novinara Blica (Tanje Nikolić-Đaković), a ne Diferencije. Želimo da se naše malo istraživanje zaštiti i tako vrati u vlasništvo Diferencije.

Prisećam da je u vašem listu 29. oktobra gotovo čitava strana 5 bila bazirana na tim podacima i da se nigde ne pominje da je računicu sprovela NVO Differentia.

Predsednik NVO Differentia,
Aleksandar Kekenj
Sačuvana

beyondmediominds
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #86 poslato: 05.11.2007. 22:47 »

Uložio sam protestnu notu Blicu povodom objave informacije u tom broju, 29. oktobra.

Ako si im rekao!

ne razumem ljude koji odbijaju da se presele ako im se nude odlichni uslovi.
prelazak u bolji grad uz odlichnu zaradu ne bih odbio ni da sam ne znam kakav 'patriota' ( ne mislim patriota kao shto misle narodnjaci

I ne treba da razumes, to je moj licni izbor.Uz odlicnu zaradu i kako kazes "bolje uslove zivota" dobijam na poklon dezavuisucu etiketu "provincijalka" i patoloski sindrom usamljenosti.Txs, but no Txs!

Citat
chovek mora da gleda sopstvene interese i odgovornost prema sebi a da bude odgovoran i prema drugima. ako nije odgovoran prema sebi ne mozhe da bude ni prema drugima. pogledajte bilo kog narodnjaka ili radikala i bice vam jasno.

Ja nisam neodgovorna prema sebi, cak naprotiv!

Citat
zhivot u beogradu je neuporedivo bolji od zhivota bilo gde u srbiji i to niko ne mozhe da porekne. ali mi koji ne mozhemo da priushtimo sebi selidbu ili koji ne zhelimo iz nekog razloga da priznamo da smo polovinu zhivota izgubili u nekom blatnjavom, bednom nishu, moramo da se borimo da neshto od njega napravimo, da obezbedimo sebi bolje uslove zhivota.

Normalno da je bolji jer je prestonica Srbije. Ako vredis vise od prosecnog ,prigrlice tebe Beograd, budi siguran u to. A ko onda ostaje? Ko da se bori za Nis? Ne radi se  tome da li je bolji provod, da li su ljudi kulturniji, radi se o tome da mi imamo "pameti" samo nam je nepravilno rasporedjena t.j. neiskoriscena i usmerena na pogresan put.Ja sam optimista i verujem da ce ako uspemo da se izborimo,a hocemo, Beogradjani, Vojvodjani poceti u Nis da dolaze, a ne obratno.Beograd ce biti prezasicen i zagusen, trazice malo svezeg vazduha i promena.
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 06.11.2007. 00:12 »

Uložio sam protestnu notu Blicu povodom objave informacije u tom broju, 29. oktobra.

Valjda urucio, poslao, a ne ulozio?!  Zvrko
Sačuvana
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 06.11.2007. 00:40 »

Ja sam optimista i verujem da ce ako uspemo da se izborimo,a hocemo, Beogradjani, Vojvodjani poceti u Nis da dolaze, a ne obratno.Beograd ce biti prezasicen i zagusen, trazice malo svezeg vazduha i promena.

Pa sto da dolazimo u Nis? Imamo mi periferiju koja lici na Nis.
Po cemu je Nis specifican da bih bas tamo putovao?
Sačuvana
WolfTrax
Slobodni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 06.11.2007. 01:57 »

cesto se desava da se slazem sa nebojsom...

stvarno, zasto bi iko iz bg ili ns dolazio u nis...?
cak i da spustimo pricu na nivo pukog provoda, cak i da je u nisu dobro zezanje...?
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: