Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Regionalni jaz i prosecne plate u Srbiji (statistika, analize)  (Pročitano 23129 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #90 poslato: 06.11.2007. 05:29 »

Beyondmediominds, demagoški je reći "Ko će se onda boriti za Niš ako svi odu?" ako to govoriš nekome ko živi u Nišu. Ako to kažeš nekome u vlasti, u Beogradu, to dobija na smislu jer je njegova (državna) i isključivo državna briga to što u Srbiji postoje ogromna demografska pomeranja a na koje u ogromnoj meri utiče dugogodišnji i još uvek aktuelni centralizam.

Ako to kažeš građaninu Niša, koji nije dužan da vodi računa o državnim poslovima i interesima, on ne samo da nije u poziciji da se o tome brine, već nema nikakvu odgovornost prema toj teritoriji samo zbog toga što se tu rodio (inače zalazimo u lokal-patriotizam, koji je takođe jedan vid ksenofobične svesti). Politički osvešćen građanin Niša nije zalepljen za Niš da bi u njemu zauvek živeo, on je pokretljiv i ako država bude forsirala samo jednu lokaciju, on neće imati razloga da se sutradan zove Nišlijom, on će postati građanin Beograda - Beograđanin. I to je legitimno, ali nikako tek njegova volja, već volja države takođe. Država je ta koja generiše demografsko pomeranje, uslove života ovamo i onamo, a naročito je uticajna njena uloga (uloga centralnih vlasti) u centralizovanoj republici, kakva je i Srbija.

Zbog toga ne možemo moralno progoniti onoga ko odavde pobegne tamo gde se bolje živi. Taj je pobegao jer je to bežanje jednim delom uslovljeno odlukama iz centra države. Država želi te građane u Beogradu, inače bi učinila da se oni ne sele, učinila bi da kvalitetan život mogu imati u Vranju, Leskovcu, Pirotu, Nišu, itd.

stvarno, zasto bi iko iz bg ili ns dolazio u nis...?
cak i da spustimo pricu na nivo pukog provoda, cak i da je u nisu dobro zezanje...?

Beyondmediominds nije mislila na trenutnu situaciju u Nišu spram situacije u Beogradu i Novom Sadu, već možda kroz desetak, petnaestak godina. Možda će se tada slike ovih gradova drastično promeniti. Ja u to ne verujem, ne zato što sam pesimista, jer nisam, već objektivno sagledavanje političkih prilika u Srbiji i svesti građana ovamo i onamo (u centru) pokazuju da će Niš još dugo biti zarobljen u sopstvenom primitivizmu i tako njegovi interesi neće biti od interesa za centar (Beograd, Srbiju), što dalje znači da neće biti nužno ulagati u oporavak tog grada (Niša).

Da bi građanin Beograda ili Novog Sada došao u Niš da živi potrebno je da Niš standardom dostigne ta dva grada, inače je svaki dolazak gotovo sumanuta odluka.

Iz ličnog iskustva ispričaću vam da sam pre tri godine poznavao jednu osobu koja je trebalo da dođe da studira ovde filozofiju, mada je živela na pedesetak kilometara od Beograda i svako iz tog mesta studirao je u prestonici. Došla je i prošetali smo gradom, videla je univerzitet i Filozofski fakultet. Do dolaska je bila blizu upisa, ali posle tog obilaska samo je kazala da ni luda, ni da joj se plati ne bi studirala ovde. Bila je zabezeknuta zgradom Filozofskog fakulteta, ulicom koja povezuje autobusku stanicu i centar grada, prljavštinom u gradu, i nada sve - nekulturom i primitivizmom građana Niša.

Nakon godinu dana (kada sam poslednji put bio u kontaktu sa njom) studiranja u Beogradu (pošto je upisala to ipak tamo) nisam smeo niti da je pitam šta misli o onom vremenu kada je mislila da upiše u Nišu. Njen odgovor bi me verovatno dotukao, jer i sam dobro znam kolike su razlike i koliko neko žrtvuje upisivanjem studija u Nišu.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
beyondmediominds
Gradjanin
*

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #91 poslato: 08.11.2007. 18:23 »

Zbog toga ne možemo moralno progoniti onoga ko odavde pobegne tamo gde se bolje živi. Taj je pobegao jer je to bežanje jednim delom uslovljeno odlukama iz centra države. Država želi te građane u Beogradu, inače bi učinila da se oni ne sele, učinila bi da kvalitetan život mogu imati u Vranju, Leskovcu, Pirotu, Nišu, itd.

O nikakvom moralnom progonu nije bilo reci u mom izlaganju.Bas zato sto me zele u Beogradu ,a ne u Nisu, ja sam ostala da pokusam da promenim to.To je opet ponavaljam moj licni izbor.A iz ove zemlje odlazim iz emotivnih pobuda, ane materijalnih interesa.Dok ne odem, potrudicu se i dati sve od sebe, da Nis ozivi!

Citat
Da bi građanin Beograda ili Novog Sada došao u Niš da živi potrebno je da Niš standardom dostigne ta dva grada, inače je svaki dolazak gotovo sumanuta odluka.

I hoce! Zivi bili pa videli!
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #92 poslato: 08.11.2007. 19:10 »

I hoce! Zivi bili pa videli!

jesi li sigurna?
na cemu zasnivas tu tvrdnju?
i kada se to moze ocekivati?
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 09.11.2007. 01:25 »

To se moze ocekivati u skladu sa angazovanjem sviju nas koji smo "ostali" u ovom gradu i koji cemo da udahnemo novi zivot u pluca nasem gradu.Ne moze to jedan covek, jedna stranka, jedno udruzenje.To je moralna obaveza svih Nislija i drustvena odgovornost svakog coveka.Volela bih da Nis bude centar regiona Jugoistocne Srbije kao sto je Novi Sad centar A.P.Vojvodine.Volela bih da se Nislije ne osecaju manje vrednim od Beogradjana i Novosadjana, jer zaista to nisu.Volela bih da iskorenim Nislijama "kompleks unutrasnosti" jer mi definitivno po svemu sudeci, nismo unutrasnjost, vec S P O LJ A S N O S T! Srbija je banana republika i to je svima jasno.Decentralizacija pod oznakom HITNO !
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #94 poslato: 09.11.2007. 01:48 »

ok, ali sam mislio na konkretne odgovore... nema dovoljno nislija ( niti ljudi iz drugih mesta ) angazovanih na povecanju svesti o decentralizaciji, sumnjam da iko ima ( ili oseca ) moralnu obavezu da svoj grad uzdigne iz blata, da taj oblik svesti postoji ne bi jug srbije ni pao tako nisko... prema onome sto se moze na ovom forumu procitati nis jeste unutrasnjost i to ljuta, interesuje me imali sanse da se skoro to stanje promeni...

jel imas neke direktne odgovore ( sta, kako, kad )
Sačuvana

beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 10.11.2007. 17:55 »

Konkretne odgvore neces dobiri jer to zluradnici i politicki (ne)istomisljenici i te kako zloupotrebljavaju i kradu moje ideje da bih ih predstavili kao svoje , ne bi li pridobili ili povratili svoje biracko telo.Dakle, konkretno nista! Ako zaista zelis da ucestvujes u tome, javi se e-mailom, pa cemo se dogovoriti. Ljudi se i tako osvescuju nakon iznosenja cinjenica i prihvatanja surove realnosti.Svaki covek ima odgovornost prema samome sebi prvenstveno, samo je na nama da ga podstaknemo da o tome razmislja, pa ce i sam uvideti da mora da deluje i da se bori za bolji kvalitet zivota sebe i svoje porodice.Da taj oblik  svesti ne postoji na Jugu, to se definitivno ne slazem sa tobom, jer pravim razliku izmedju pojmova gradjani-politicari.Juznjaci  su se i te kako borili za smenu bivseg rezima i imam osecaj da ce se ponovo boriti jer im je dogorelo do prstiju.Politicari su ti koji nisu umeli da se bore za svoj grad i region, koji su radije bili supak na dupetu vladajucih oligarha, no servis gradjana Juga.Ne slazem se sa tim pojmom unutrasnjost jer oznacava unutarnje, a mi smo van svih tokova i desavanja.A propo toga  Nis nije imao ozbiljnu opoziciju sve do sada, pa je zato i dozvolio da padne tako nisko.Hvala Bogu pocelo je i to da se menja i sve vise gradjana se javlja da ucestvuje u decentralizaciji i regionalizaciji i zato sam optimista kad kazem da ce Nis oziveti.
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: 11.11.2007. 01:43 »

zaista mislis da sam ja "zluradnik i politicki neistomisljenik" i da cu ja tvoje ideje da zloupotrebim da bi povratio svoje biracko telo??? hahahahaha!!! da nisi malo paranoicna,ono, samo malo...?  osmeh osmeh osmeh

nisam iz nisa, tako da ja nemam veze niti mogu da imam veze sa prakticnim delom kvalitetnog ozivljavanja cele juzne srbije ali me interesuje, onako, da vidim da li ima neka nova ideja za koju jos nisam cuo i koja u startu nije osudjena na propast, zato sam te i pitao za konkretne stvari. ako mislis da ovo nije mesto da ih iznosis, to je skroz ok i nadam se da zaista imas nesto novo, neku varijantu koju niko jos nije provalio, nesto sto ce da uspe a ako je tako, onda je mozda i bolje da to cuvas u tajnosti...  osmeh
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #97 poslato: 13.11.2007. 19:34 »

Kad bi prosečna Nišlija počeo da razmišlja kao WolfTrax mislim da bi se brzo rešio ovaj problem decentralizacije i regionalizacije. Dovoljno je da se jedan grad "zapali" za ovu ideju da bi se uključili i mnogi drugi regionalni centri (Užice, Novi Pazar, Kragujevac, uz podršku Novog Sada). Naravno, trebalo bi razdvojiti dve decentralističke struje: jedna je ona koja potiče od političke desnice, to su tzv. lokal-patriote, dok je druga, ona zdrava i na čijoj strani je i Diferencija, ideja decentralizacije kao ideja slobodnog građanina u otvorenom društvu. Ova druga podrazumeva decentralizaciju ne iz razloga što je sada meni potrebno više novca u džepu, već iz razloga što je to pravedan način raspodele, što je to ljudski, što se time prestaje sa diskriminacijom građana. Jedino to je zdrava ideja decentralizacije, dok svaka druga, a tu mislim na one lokal-patriotske uzvike protiv Beograda ili čak protiv Srbije, navodno busajući se u lokalne grudi, vodi u infantilne, neargumentovane izlive emocija, bez dovoljnih argumenata. Jer lokal-patriotizam je opasan koliko i primitivni nacionalni patriotizam onih koje zovemo narodnjacima. I jedan i drugi su dovoljno sebični i populistički, i jedan i drugi zanemaruju opšte i koncentrišu se samo na sebe, i jedan i drugi su opterećeni materijalnim i površnim idejama, a ne idejom teritorijalne ravnopravnosti. Lokal-patriota bi se nagodio sa Beogradom tako što bi zatražio za svoj lokal bolju poziciju (kao ovo sada sa dodelom statusa gradova nekim opštinama, što je smešno reći da pripada oblasti decentralizacije), da ga zatim ne bi više zanimalo ništa drugo. On je ograničen na sebe, ali ne i na poredak i nepravdu koja bi se odvijala u komšiluku.

Principijelni građanin, građanin liberalno-demokratske provenijencije, ne može da se složi sa tom neravnopravnošću i boriće se kako za sebe, tako i za druge. On traži principijelno delovanje, a ne partikularnu naklonost i lobiranje. Zato ovde nije u pitanju Niš, kao što nije ni Kragujevac ili Bor, ovde se radi o pitanju borbe protiv teritorijalne diskriminacije.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: 13.11.2007. 22:01 »

Kad bi prosečna Nišlija počeo da razmišlja kao WolfTrax mislim da bi se brzo rešio ovaj problem decentralizacije i regionalizacije.

ovo sam shvatio kao komplimet...
Sačuvana

beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: 16.11.2007. 00:08 »

ne primaj se previse. misli globalno, deluj lokalno. ko nije pocistio u svom dvoristu neka ne gleda u tudje.takva decentralizacija je moguca i logicna, ako se razumemo. ja nisam paranoicna nego oprezna :jezik:
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 16.11.2007. 01:37 »

nego sta cu nego cu da se primam, kapiram da izdajniku nisam simpatican ni malo ( sto mi je i drago, jer nije ni on meni ), mora da ga je neka velika muka naterala da to napise, zbog toga hocu da iskoristim momenat... Namigivanje
sto se tice dvorista, moje se cakli, cak nisam morao ni da se potrudim...
zato i gledam u vase, interesuje me kako ce te da se izborite sa tolikom prljavstinom. ogroman posao, zaista...
znam da je decentralizacija moguca, pogotovo da je logicna, a pre svega da je neophodna, samo me interesuje kako ce te da je sprovedete u delo...
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #101 poslato: 16.11.2007. 02:43 »

WolfTrax, ne znam otkud ti to da mi nisi simpatičan. To jest, ne ti, već ono što pišeš, a naročito ono što govoriš o Nišu i potrebi da se Srbija južno od Beograda regionalizuje i decentralizuje. Na osnovu čega si zaključio da mi to nije simpatično i da mi takav koji to govori ne bi bio drag forumaš? Svako ko se zalaže za ideje koje su i meni bliske ili su nam potpuno identični politički pogledi - meni ne može da ne bude drag sagovornik/saborac.

Zato ne shvatam na osnovu čega si primetio da mi nisi simpatičan (i to nimalo?), ali se sada pitam zbog čega sam ja tebi toliko antipatičan. Ako je iz političkih razloga, voleo bih da čujem šta ja to govorim ili radim a što izaziva takvo osećanje kod tebe. Jer ja sam shvatio da si ti na našoj strani, da se zalažemo i da se nadamo istoj stvari.

Voleo bih, dakle, da to pojasniš.

A što se ove teme tiče, mislim da se otišlo previše u offtopic tako da će biti verovatno prebačeno na slobodniji razgovor o decentralizaciji, odnosno na temu "Beogradizacija".

znam da je decentralizacija moguca, pogotovo da je logicna, a pre svega da je neophodna...

Ovo su tri stvari koje jedan Nišlija ne razume, a ono podvučeno i podebljano je iz mog ugla gledanja najvažnije od svega. Jer moj akcenat u borbi za ideju slobodnog građanina je u potpunosti pod zahtevom za logičnim.

I zašto bi mi takav sagovornik bio antipatičan?
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 16.11.2007. 03:20 »

uffff, sad mi je propala fora...  osmeh

prica o uzajamnoj nesimpaticnosti ili simpaticnosti je totalno bez osnova, pokrenuta je samo da bi nastavio prazno dokucavanje sa beyondmediominds i nema realnu utemeljenost. istina, po tom pitanju je totalno drugacija i mislim da si jedan od interesantnijih likova ovog foruma, pravi borac za ideju i covek koji sagoreva za spas ljudi koji mozda ne zele da budu spaseni, sto je plemenito ali i prilicno suludo... kao takav, imas moje simpatije i podrsku...

sa druge strane, primetio sam da moji stavovi cesto bivaju lose protumaceni i da izazivaju otpor. sustinski, oni se ne razlikuju od vasih ali su mozda izneti sa odredjenom dozom grubosti, skoro surovosti, mozda sam ja suvise direktan, ostar i kritican da nekoliko puta zasluzim titulu "nacista", sto je zaista neprimereno i sto me navodi na to da ja nekome nisam simpaticam...ali, opet, ja nisam dosao ovde da ikome budem sladak nego da saznam nesto vise o stvarima koje me interesuju i da razmenim misljenja, pomognem ako mogu a ako me iko bude cenio zbog onoga sto pisem, to ce biti veliki plus za mene... Namigivanje

sto se tice mogucnosti, logike i neophodnosti decentralizacije, stvar je u tome sto ja, obzirom na moju lokaciju, nacin zivota i obrazovanje, znam da je decentralizacija moguca i da je nadasve logicna a nisam toliko svestan da je neophodna ( jesam, kada cujem kako se zivi u nisu ) a vi, kao predstavnici dela srbije kome je ona najpotrebnija, prevnstveno vidite njenu neophodnost jer bi odsustvo kvalitetne decentralizacije, na dugi rok, bilo fatalno za ceo region. stoga, stavovi nam se potpuno poklapaju, samo sto materiji prilazimo sa razlicitih krajeva i primecujemo iste probleme. stoga, iako ja ne mogu biti vas saborac, vec samo simpatizer i pomagac ( ako i to mogu da budem ), prevazilazimo osnovne okvire odnosa ljudi na forumu i okupljamo se oko iste ideje koja ima buducnost ali zahteva tezak rad u sadasnjosti...
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #103 poslato: 09.02.2008. 03:58 »

Ovu smo bre temu skroz zapostavili a trebalo da bude najvaznija na citavom forumu. Evo podataka za avgust 2007, posto smo tu stali. Sutra cu za septembar, pa za oktobar, da polako analiziramo.

Znaci, prvo pisem imena grada ili opstine, pa onda prosecnu platu za avgust mesec.

Grad Beograd - 34.779
   Surcin - 44.534
   Stari grad - 35.802
   Savski venac - 34.065
   Palilula - 35.323
   Obrenovac - 35.016
   Novi Beograd - 40.148
   Lazarevac - 38.905
   Vracar - 36.363
   Barajevo - 29.559
   Vozdovac - 32.885
   Grocka - 30.881
   Zvezdara - 30.401
   Zemun - 34.425
   Mladenovac - 19.776
   Rakovica - 23.428
   Sopot - 24.295
   Cukarica - 30.270

Vojvodina - 28.485
   Subotica - 27.950
   Zrenjanin - 28.643
   Kikinda - 24.902
   Vrsac - 35.671
   Pancevo - 33.114
   Sombor - 26.529
   Novi Sad - 33.162
   Sremska Mitrovica - 24.883

Centralna Srbija (sa Beogradom) - 28.017
   Loznica - 20.426
   Sabac - 25.001
   Valjevo - 23.962
   Smederevo - 34.673
   Pozarevac - 31.341
   Kragujevac - 25.170
   Jagodina - 23.018
   Paracin - 27.196
   Cuprija - 22.478
   Bor - 25.689
   Negotin - 23.187
   Zajecar - 21.949
   Pozega - 22.850
   Uzice - 26.916
   Ivanjica - 13.312
   Cacak - 23.848
   Kraljevo - 22.880
   Novi Pazar - 18.906
   Krusevac - 24.669
   Grad Nis - 25.185
      Mediana - 26.280
      Niska Banja - 26.883
      Palilula - 15.418
      Pantelej - 17.823
      Crveni Krst - 30.754
   Svrljig - 12.592
   Blace - 13.759
   Kursumlija - 17.042
   Prokuplje - 19.002
   Bela Palanka - 11.400
   Dimitrovgrad - 19.845
   Pirot - 21.376
   Vlasotince - 16.825
   Leskovac - 19.570
   Vladicin Han - 11.701
   Vranje - 22.099

Izvor vam je Zavod za statistiku Srbije. A izvukao sam samo neke opstine, neke druge nisam. Ako neko zeli neka napravi malo opsirniju analizu ovoga.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #104 poslato: 05.03.2008. 11:17 »

Ja sam to malo sređivao, te kad kad se dovede u red izgleda ovako:

Opštine sa najvišom prosečnom zaradom u avgustu 2007:

1. Surčin (Beograd) 44.534
2. Novi Beograd (Beograd) 40.148
3. Lazarevac (Beograd) 38.905
4. Kosjerić (C. Srbija) 37.117
5. Kanjiža (Vojvodina) 36.819
6. Vračar (Beograd) 36.363
7. Beočin (Vojvodina) 35.917
8. Apatin (Vojvodina) 35.841
9. Stari Grad (Beograd)   35.802
10. Vršac (Vojvodina) 35.671
11. Lajkovac (C. Srbija) 35.394
12. Palilula (Beograd) 35.323
13. Obrenovac (Beograd)   35.016
14. Smederevo (C. Srbija) 34.673
15. Zemun (Beograd) 34.425
16. Savski Venac (Beograd) 34.065

Opštine sa najnižom prosečnom zaradom u avgustu 2007:

1. Bela Palanka (C. Srbija) 11.400
2. Vladičin Han (C. Srbija) 11.701
3. Svrljig (C. Srbija) 12.592
4. Bojnik (C. Srbija) 13.243
5. Ivanjica (C. Srbija) 13.312
6. Gadžin Han (C. Srbija) 13.609
7. Blace (C. Srbija) 13.759
8. Lebane (C. Srbija) 13.883
9.  Plandište (Vojvodina) 14.917
10. Knjaževac (C. Srbija) 15.040
11. Palilula - Niš (C. Srbija) 15.418
12. Brus (C. Srbija) 15.994
13. Ćicevac (C. Srbija) 16.576
14. Vlasotince (C. Srbija) 16.825
15. Kuršumlija (C. Srbija) 17.042
16. Mionica (C. Srbija) 17.629

Broj opština sa teritorije Centralne Srbije u grupi onih sa najvišim zaradama u avgustu 2007: 3/16.
Broj opština sa teritorije Centralne Srbije u grupi onih sa najnižim zaradama u avgustu 2007: 15/16.

Broj opština sa teritorije Vojvodine u grupi onih sa najvišim zaradama u avgustu 2007: 4/16.
Broj opština sa teritorije Vojvodine u grupi onih sa najnižim zaradama u avgustu 2007: 1/16.

Broj opština sa teritorije Beograda u grupi onih sa najvišim zaradama u avgustu 2007: 9/16.
Broj opština sa teritorije Beograda u grupi onih sa najnižim zaradama u avgustu 2007: 0/16.

PS: Zabranjeno je distribuiranje ovog materijala bez navođenja izvora (date stranice foruma). Poželjno je informaciju slati dalje, uz navod izvora.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: