Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Regionalni jaz i prosecne plate u Srbiji (statistika, analize)  (Pročitano 22875 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #120 poslato: 26.06.2008. 11:03 »

Ne, no ja mislim da bi pojedinci iz prestonice kojima je ona maceha mogli da dodju ovde i da nas prakticno nauce sta treba da radimo, kako da se gradimo i prosperiramo... poklonili bismo im i neko lepo imanje sa ovcama u okolini.

Ne kazem da je tamo sve sjajno ali je mnogo bolje i to moze da proceni samo onaj koji zivi losije i koga bedan standard i uslovi zivota teraju da se preseli.

Cemu taj cinizam?
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #121 poslato: 26.06.2008. 11:09 »

I nije samo stvar u tehnickim i ljudskim resursima...stvar je u celokupnoj infrastrukturi koja je relativno dobro resena samo u vecim gradskim centrima mada se i tu od svakog asfaltiranja ulice napravi medijski dogadjaj i vest dana. Kolski putevi, neresena vodovodna i strujna mreza, nepostojanje telefonije ...situacija je tugaljiva i ljudi u relativno sredjenom okruzenju ne mogu da shvate kako se ostatak muci.

Da, ja sam kasnije dodao u onoj poruci upravo taj momenat infrastrukture, jer se u Beogradu uglavnom u nju ulaže, a investitori sami onda počinju da se raspituju i dolaze u prestonicu. Ko bi došao u Niš ako ovde najpre nema ni kanalizacije, ni vodovodnih cevi do mesta za izgradnju, ni prilaznih puteva... Kako da iko pomisli da gradi nešto (zamisli samo kad se već godinama priča o nekakvoj izgradnji "Ženeve" u delu grada na putu ka Banji... tzv. "Broj šest", odnosno radi se o naselju "Nikola Tesla" - a ka tom mestu nema niti puteva, niti vode, niti struje.

I tačno je to što kažeš, i što je meni često upadalo u oko ali nikako da javno spomenem: u manjim mestima (u koja ubrajam i Niš) čak se i obično asfaltiranje neke tamo ulice na periferiji grada, široke metar i po (jer stanovnici naselja ne žele da malo "uvuku" imanja koja su posadili nasred puta), tretira kao događaj dana i građevinski projekat od naročite važnosti. A radi se o gradu koji ima blizu 300 hiljada stanovnika...

Citat
Cini mi se da bas na ovom podforumu ima jako zanimljivih informacija o privrednim kretanjima i potencijalima mesta jugoistocne Srbije, na osnovu cega se mogu izvesti zakljucci o totalnom kolapsu i besperspektivnosti. Ono sto se sve vreme provlaci kroz vise tema - decentralizacija, beogradizacija...sve je blisko povezano sa onim o cemu se ovde pise tj. o regionalnom jazu i statistici koja ide u prilog samo severu.

Meni je u svemu tome jako interesantno to što se Nišlije i južnjaci uopšte ne potresaju zbog toga. Kao to je skroz normalno, ili ono što ublažava ove momente, kada kažu: Pa, dobro! Beograd je glavni grad! Mora da ima više! (To je tek posebna priča na koju sam se nekoliko puta obrušavao, a obrusiću se još jednom ako treba, i ako će to neko da čita. Inače, jako važan momenat u psihologiji palančana.)

Citat
Pokusavam nesto da nadjem ali mi slabo uspeva u vezi prosecnih plata...ako budem nasla stavicu.

Taj posao je zapostavljen na ovoj raspravi, a time se suštinski bavi. Inače, nema potrebe da se trudiš, imam ja bookmark-ovan sajt Zavoda za statistiku, odakle mogu da se izvuku prosečne plate za svaki mesec. Postoji i link ovde, čini mi se, na forumu, ili baš na ovoj raspravi. No, trebalo bi sve te podatke izvući i klasifikovati ovako kako se do sada radilo na ovom topicu.

A sto ne prionete na posao i izgradite svoj grad.

Jest da ti je pitanje neozbiljno, ali evo da odgovorim, svejedno: Nije lako početi sa nečim u sredini čiji su politički moćnici retardirani a ipak u situaciji da diktiraju sve, pa čak i da prisvoje tvoj rad kao njihov uspeh. Isto tako, nije baš lako dobiti volju pri takvom stanju stvari kada raditi nešto ne obećava da će to imati bilo kakvog efekta. Na primer, u Nišu nije dovoljno samo počistiti đubre sa ulica, očistiti grad... Ne! Jer već sutra će sve biti kao da nije čišćeno. Takvo je to mesto... Treba zato menjati svest ljudi, a ne ono što ovi naprave, vođeni tom (palanačkom) svešću.

Citat
Evo mogla bi differencija da pokrene inicijativu organizovanja radnih akcija, kao nekad. Pitajte tate mame bake deke, kako je to nekad bilo. LokalnI JAZAS bi naravno besplatno delio kondome...

Radne akcije u Nišu? Ja sam, naravno, uvek ZA! Ako bi tu bilo bar stotinak ljudi, siguran sam da bih se pridružio. Međutim, koliko bi imalo smisla da petoro njih izađe na ulicu i radi - šta? Druga stvar, ja u Nišu ne mogu da nađem čoveka koji će besplatno pisati tekst za časopis, ili koji čak i člana organizacije (baš Diferencije) koji će doći na sastanak (skupštinu ili slobodan susret) a da mu se ne (is)plati. Zato se i stoji i čeka da stigne bar nekakav novac. Shvatio sam da bez toga ništa nije moguće uraditi. I da jedino ja radim besplatno... i ovaj moj frend koji mi pomaže oko sajta, a ja ga ne plaćam.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
prvoskociparecihop
Nazionalist
*

Duh bunta: +20/-64
Van mreže Van mreže

« Odgovor #122 poslato: 26.06.2008. 11:16 »

Cinizam je neophodan da bi ste shvatili, ako je to uopste moguce u kolikoj ste zabludi.
Manite se statistika sa net-a. Sidjite medju narod manite se akademizma. Dodjite ovde u velegradski edenski vrt i probajte da prezivite tri meseca...
Tolstoj je negde rekao: "Dok nisam dosao u Moskvu, nisam znao sta je sirotinja."
Sačuvana

"Latini su stare varalice, u njih covek nema uzdanice."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #123 poslato: 26.06.2008. 11:24 »

Ja sam tamo, moglo bi da se kaže, živeo dve i po godine. Tu odmah pored autobuske stanice, u jednoj zgradi u Balkanskoj. Sećam se, odem u pekaru koja je bila u prizemlju, i kupim pecivo i jogurt za pare koje bih u Nišu dao samo za jogurt. Baš me zanima kakva je to sirotinja kad su osnovne namirnice jeftinije, a plata skoro dva puta veća.

Brat mog prijatelja, koji je otišao u Beograd da živi, kaže da je otišao jer je na istom mestu u Telekomu bio bolje plaćen pošto prihvati ponudu da pređe da radi u beogradskoj poslovnoj jedinici. Takođe relevantna stvar.

Još nešto. Raspitaj se koliko traže radnici po trafikama u Beogradu kao mesečnu platu, a ja ću ti reći koliko se taj posao ovde plaća, da i to uporedimo.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #124 poslato: 26.06.2008. 11:26 »

Radna akcija ne mora da bude samo organizovan projekat vec bi to trebalo najpre da uradi svako ispred svoje kuce (o tome pisah nesto na onoj temi "sta moze da se uradi...".ne znam vise kako se zove)...svest i samo svest da smo mi deo svega toga, da je nase neuredno dvoriste puno djubreta, shuta, zardjalih limarija samo nas problem, da mi gazimo koprivu i pseci izmet po parkovima...i stvarno ne vidim nacin osim da se najpre u psihologiji ljudi nesto promeni.

Zasto se ljudi ne potrisu? Zato sto je zavladala pasivnost i otupelost i zato sto nema motivacije jer nema ni nade...ne postoje ljudi kojima se veruje, ne postoji vera da se u bezakonju i sveopstem rasulu moze da ucini bilo sta sto je vredno, sto se isplati, sto ima smisla...sve je obesmisljeno. Mnogo toga je vezano za finansijski aspekt i to treba razumeti a i inace psihologija da je bolje dzabe sedeti no dzabe raditi vise nije samo uzrecica vec fakt koga se niko ne stidi.

U vezi prosecnih plata pokusavam da nadjem kako se ona izracunava, zaboravila sam...mozda bi Truman tu mogao da pomogne ali on ovde ne zalazi. Taj statisticki prosek je inace kao i gomila statistickih podataka jedna poprilicno rastegljiva kategorija tako da...
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
prvoskociparecihop
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #125 poslato: 26.06.2008. 11:36 »

Rad u trafici se placa 12-15000 din mesecno.
Sto se tice pekara i jogurta, pa cene i ovde variraju.
Drzavni sluzbenici imaju ogromne plate isto kao i u Nisu.

Sto se tice Nislijskog mentaliteta i stroke po ulicama, pa za to nije kriv ni jedan Beogradjanin, a nije ni ovde mnogo cistije.
Doduse cigani vredno rade na odnosenju smeca. Neki radeci za gradsku cistocu, a neki to rade na crno kopajuci po kontejnerima i to porodicno, mada su im beogradski penzioneri, sve veci konkurenti.

Uostalom mozda je i mene uhvatio "nislijski sindrom" pa kao "gubitnik tranzicije" samo kukam i trazim krivce.

@ Lanavi
Dok se mi ovde potrisemo, eto najgori deo vlasti se udruzio sa najgorim delom opzicije.
Ako su krivci u Beogradu, nisu medju prosecnim statisticki gledanim Beogradjanima.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #126 poslato: 26.06.2008. 11:57 »

U vezi plata bi to bilo ovako ovde...u trafikama se placa od 6-10.000 (teze ili malo verovatno), po dragstorima takodje od 6-12.000, kod Kineza u njihovim radnjama do 100 eura najvise, u Nitex-u (tekstilna industrija) sa vs 15.000....

Po drzavnim institucijama je situacija sarenolika...u najvecoj gradjevinskoj firmi u gradu arhitekta pripravnik je placen 12.000, u opstini prosek ide do 35.000, u Telekomu za vss do 70.000, po bankama od 20 - 50.000 (govorim o radnicima bez funkcija), po fakultetima od 30- 70.000, lekari su pretpostavljam izjednaceni svuda (specijalisti su oko 60.000), ucitelji do 40.000....dakle, izuzeti su menadzeri, direktori, privatnici kao i sve one dodatne mogucnosti ili tezge van radnog vremena...
Ako neko ima druge podatke, neka napise.

Mentalitet je najveci kamen spoticanja kao i nebriga jer sankcija nema. Kada bi postojala komunalna policija koja bi naplacivala sve ono sto je neko "zaboravio" na nedozvoljenom mestu onda bi pricali drugaciju pricu.
Snabdevanje u kontejneru u Nisu nije redak slucaj i to je uzasno za gledanje.

Niko nije prevalio krivicu na prosecne Beogradjane jer i oni imaju svojih problema do guse, vec je razlog celokupni javasluk i nebriga. Ne mislim da je doslo do udruzivanja najgoreg dela pozicije i opozicije (svaka kombinacija je specificna na svoj nacin) ali nam je zahvaljujuci ovakvom spoju crna buducnost zagarantovana.
Sačuvana

Sartr
prvoskociparecihop
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #127 poslato: 26.06.2008. 12:07 »

Razmisljam:
Differencija treba da preraste u stranku, da se bori za vlast u Nisu, pa da vam bude bolje.

"tudja ruka svrab ne cese"
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #128 poslato: 26.06.2008. 12:08 »

Radna akcija ne mora da bude samo organizovan projekat vec bi to trebalo najpre da uradi svako ispred svoje kuce (o tome pisah nesto na onoj temi "sta moze da se uradi...".ne znam vise kako se zove)...svest i samo svest da smo mi deo svega toga, da je nase neuredno dvoriste puno djubreta, shuta, zardjalih limarija samo nas problem, da mi gazimo koprivu i pseci izmet po parkovima...i stvarno ne vidim nacin osim da se najpre u psihologiji ljudi nesto promeni.

Tako je.

Citat
Zasto se ljudi ne potrisu? Zato sto je zavladala pasivnost i otupelost i zato sto nema motivacije jer nema ni nade...ne postoje ljudi kojima se veruje, ne postoji vera da se u bezakonju i sveopstem rasulu moze da ucini bilo sta sto je vredno, sto se isplati, sto ima smisla...sve je obesmisljeno. Mnogo toga je vezano za finansijski aspekt i to treba razumeti a i inace psihologija da je bolje dzabe sedeti no dzabe raditi vise nije samo uzrecica vec fakt koga se niko ne stidi.

Ja, pak, mislim da ljudi ovde ipak imaju para, uprkos prosečnim platama. Doduše, ima onih koji stvarno nemaju (nijedan od mojih prijatelja nije bogatiji od mene, a ja spadam u prosek; dvojica od ovih čak ne žele da plate karticu za bus u jednom ili oba pravca - dakle, 40, odnosno 80 dinara - pa su u stanju da po najvećoj vrućini pešače... jedan od njih oko 4 km-a u jednom pravcu, drugi čak 6 ili 7), ali mislim da su oni u manjini. Ovi drugi često odnekud izvuku te pare, idu na piće (ceo dan je glavno šetalište, Pobedina, puna tih tatinih sinova i kćeri, po čitav dan piju i hlade se po ko zna kolikoj ceni, jer ja tamo nikad u životu nisam seo), svake druge večeri izlaze, voze dobre automobile... Odnekud nabave taj novac. Takvi ne osećaju nikakvu nemaštinu i još manje potrebu da nešto menjaju u gradu.

Citat
U vezi prosecnih plata pokusavam da nadjem kako se ona izracunava, zaboravila sam...mozda bi Truman tu mogao da pomogne ali on ovde ne zalazi. Taj statisticki prosek je inace kao i gomila statistickih podataka jedna poprilicno rastegljiva kategorija tako da...

Sve je tamo lepo navedeno: prosečne plate sa porezima i doprinosima, i, odvojeno, bez poreza i doprinosa. Ne vidim nikakav prostor za spekulaciju. Brojevi ne lažu. Jedino što ne obračunavaju zaradu na crno.

Rad u trafici se placa 12-15000 din mesecno.

E, dobro, tu je slično kao u Nišu: ovde je plata od 6 do 12 000 (jedan od mojih boljih prijatelja radi u trafici za 9 000). Očekivao sam da je u Beogradu minimum 20 000.

Citat
Drzavni sluzbenici imaju ogromne plate isto kao i u Nisu.

Slažem se, ali ako to sračunaš videćeš da je njihov broj proporcionalan broju stanovnika ova dva grada, tako da to ne utiče na prosečnu platu, ili makar ne u toj meri u kojoj neki žele da prikažu.

Citat
Sto se tice Nislijskog mentaliteta i stroke po ulicama, pa za to nije kriv ni jedan Beogradjanin, a nije ni ovde mnogo cistije.

Ni za šta se ovde ne krivi nijedan od Beograđana, niti je o tome igde bilo reči. I ne samo da ne krivimo Beograđane, ja čak ne krivim niti Beograd. On samo uzima ono što mu država pruža. A državu vode oni koje su građani birali, između ostalih i ovi koji žive van Beograda, tako da nema tu nikoga koga bi trebalo više kriviti nego što ću kriviti sugrađane, i građane južno od Beograda, koje najviše pogađa ova situacija.

Citat
Doduse cigani vredno rade na odnosenju smeca. Neki radeci za gradsku cistocu, a neki to rade na crno kopajuci po kontejnerima i to porodicno, mada su im beogradski penzioneri, sve veci konkurenti.

Meni je jedan niški profesor Univerziteta u penziji tražio da kupim neku knjigu (koju je izneo na ulicu da proda) da bi mogao da kupi nešto za večeru. A sve češće viđam dobro obučene ljude kako kopaju po kontejnerima. Tipa: hodam, i gledam nekoga, i pomišljam kako se dobro obukao, i kako elegantno, sa stilom hoda, a ovaj taman kad se našao pored kontejnera, stane, podvije rukave, i počne da kopa.

Citat
Uostalom mozda je i mene uhvatio "nislijski sindrom" pa kao "gubitnik tranzicije" samo kukam i trazim krivce.

Ti tražiš krivce vani, i misliš da tako radimo i mi. Međutim, razlika je ogromna. Mi smo svesni da treba poći od sebe, ili makar od ugroženog kolektiva, odnosno ugrožene zajednice.
Sačuvana

direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #129 poslato: 20.08.2008. 21:21 »

Bravo za podatke i one koji su ih izneli!! Ovo se retko gde na internetu mozhe da nadje a pre svih drugih da vide nashi ljudi , nashe komshije i nashi sugradjani , da shvate koliko manje para primaju i koliko gore zhive od onih gore!!
I da se konachno dozovu pameti i Dinkitj i DS koje ne interesuje shto je Srbija do gushe centralizovana! Gore je nego za vreme Miloshevitja!
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #130 poslato: 07.09.2008. 04:27 »

poshto sam chlanak kopirao na drugom mestu ovde cu samo da navedem kratak izvod:

U Beloj Palanci teško do posla
7. septembar 2008. | 01:12 | Izvor: B92

Bela Palanka jedna je od najsiromašnijih opština u Srbiji, u kojoj skoro pola radno sposobnog stanovništva ne radi.
Stopa nezaposlenosti je jedna od najviših u Srbiji i iznosi 48 odsto.

Bela Palanka... živi samo 2-3 meseca tokom leta, kada na odmor dođu oni koji su otišli u veće gradove.
Na evidenciji tržista rada je oko 3.000 nezaposlenih, koliko je nekada radilo u industriji. U mnogim slučajevima, penzioneri izdržavaju svoju decu i unuke.
Sačuvana
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #131 poslato: 09.09.2008. 13:34 »

Bela Palanka... živi samo 2-3 meseca tokom leta, kada na odmor dođu oni koji su otišli u veće gradove.

U prevodu "spashavaj se ko mozhe" ostali tje pocrkati u varoshi i nikoga nije briga za to  rolleyes
Ono shto je za Beograd zapadno inostranstvo i shta su strani turisti , to su za Belu Palanku i takva mesta oni u Srbiji koji zhive po vetjim gradovima , posebno u Beogradu i Novom Sadu
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #132 poslato: 09.09.2008. 22:09 »

evo sad su na rts-u javili, voditeljka pita dinkica zar nije problem shto je u Beogradu prosechna plata 51 hiljade dinara, a u Beloj Palanci neshto vishe od 12 hiljada... ovaj pocheo da pricha o tome kako se u malim mestima pare koje im shalju iz beograda zloupotrebljavaju, troshe u neke druge svrhe, i da nema kadra koji ce to da usmeri tamo gde treba. kazhe svi otishli u novi sad i beograd. i on jadan ne zna kako da ih vrati.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #133 poslato: 20.09.2008. 06:27 »

Gospodo, imate link ka Zavodu za statistiku Srbije. Tamo mogu da se skinu prosečne plate po mesecima za sve opštine u Srbiji. Dobro bi bilo da mi to odradimo, da izvučemo svakog meseca kojih su deset ili petnaest ili dvadeset opština najbolje kotirane, a koje su najgore, pa da napišemo pored toga i kom regionu (ili slepom crevu) pripada koja opština u vrhu i u dnu ovih lestvica. Već je to rađeno na ovoj temi, ali hajde za novije mesece. Evo ja ću da odradim za mesec koji je trenutno najnoviji tamo, ali i vi možete tako ubuduće. Ko je, naravno, zainteresovan. Potom to stavljamo na sajt...

Evo kako sam ja to uradio za mesec jul (to su im poslednji podaci) 2008. godine.

Prosečne zarade na teritoriji Srbije:

Republika Srbija - 33.058
Centralna Srbija (sa Beogradom) - 33.146
Vojvodina - 32.820

Prosečne zarade prema gradovima Srbije:

Grad Beograd - 40.694
Novi Sad - grad - 37.902
Kragujevac - grad - 30.704
Niš - grad - 28.182

Petnaest opština u Srbiji sa najvećim prosečnim zaradama:

1. Novi Beograd (Beograd) - 50.521
2. Surčin (Beograd) - 47.518
3. Apatin (Vojvodina) - 45.357
4. Stari Grad (Beograd) - 43.313
5. Lazarevac (Beograd) - 42.590
6. Palilula (Beograd) - 42.301
7. Vračar (Beograd) - 42.092
8. Beočin (Vojvodina) - 40.748
9. Lajkovac (Centralna Srbija) - 40.567
10. Crveni Krst (Centralna Srbija) - 40.514
11. Kosjerić (Centralna Srbija) - 40.457
12. Zemun (Beograd) - 40.360
13. Savski Venac (Beograd) - 40.232
14. Pančevo (Vojvodina) - 39.957
15. Pećinci (Vojvodina) - 39.750

Petnaest opština u Srbiji sa najmanjim prosečnim zaradama:

1. Bela Palanka (Centralna Srbija) - 12.924
2. Svrljig (Centralna Srbija) - 14.306
3. Vladičin Han (Centralna Srbija) - 15.324
4. Blace (Centralna Srbija) - 16.732
5. Plandište (Vojvodina) - 17.042
6. Bojnik (Centralna Srbija) - 17.053
7. Pantelej (Centralna Srbija) - 17.617
8. Rača (Centralna Srbija) - 18.037
9. Knjaževac (Centralna Srbija) - 18.785
10. Bečej (Vojvodina) - 19.144
11. Topola (Centralna Srbija) - 19.955
12. Gadžin Han (Centralna Srbija) - 19.964
13. Bosilegrad (Centralna Srbija) - 20.291
14. Babušnica (Centralna Srbija) - 20.461
15. Kuršumlija (Centralna Srbija) - 20.911

I zapamtite da ovo ne kopirate na druge forume pa da se tamo odvija diskusija jer će oni to da okrenu u korist Beograda, uvek je više centralista na svim drugim mestima. Zato samo stavite link ka ovom artiklu ili link ka stranici na sajtu (sada ću i nju da formiram pa može i tamo neki komentar da se napiše), pa će oni koji žele i budu hteli ovde da nađu još mnogo drugih argumenata u korist decentralizacije, i uveriće se u stravičnu situaciju opština južno od Beograda.

PS: Evo linka ka stranici na sajtu, pa ako komentarišete ovde, nije loše da i tamo kopirate... čisto da ljudi koji posećuju samo sajt ne pomisle da to nije uopšte čitana informacija: Prosečne zarade za jul 2008. godine.
Sačuvana

Terrorsathan
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #134 poslato: 20.09.2008. 14:24 »

samo da istaknem jednu sitnicu - kuršumlija 15. odozdo, blace četvrto, reklo bi se da je u blacu totalna katastrofa ali situaciju vadi ogroman broj studenata - veći nego broj stanovnika centralnog dela blaca. dobar deo stanuje privatno (to se ne evidentira) a onaj deo koji putuje takodje ostavlja dosta para - hrana, piće, usluge. zašto sam pomenuo kuršumliju, osim što sam njen stanovnik? da bih istakao kako su neki gradovi sopstveni neprijatelji i da im nije dosta to što ih država tretira kao djubre - kad je posle '99. krenula priča o prebacivanju kosovskih fakulteta, kuršumlijska vlast se protivila da im sedište bude u kuršumliji - seljačka logika - ma šta će nam to... ovo bi moglo da se nastavi u nekoj temi o masovnom iseljavanju odavde.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: