Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Osnivanje nove autonomne pokrajine  (Pročitano 1351 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Aleksandar
Građanin
**

Duh bunta: +212/-109
Na mreži Na mreži

« poslato: 08.10.2008. 15:13 »

Ovo je odgovor na pitanje forumaša "Terrorsathan" o tome zašto je potrebno sakupiti 150.000 potpisa da bi se pokrenuo postupak za formiranje nove autonomne pokrajine (pošto smo zainteresovani za AP Južna Srbija ili AP Jugoistočna Srbija, ili Južna Morava ili kako su je već neki po medijima krštavali).

Da bih obrazložio zašto je potrebno 150.000 potpisa a ne tek 30.000 kako si ti mislio (ali kako su i ovi naši ovde k'o bajagi decentralisti i regionalisti mislili dok su sakupljali potpise), priložiću odredbe iz aktuelnog ustava.

Najpre odredba koja govori o tome kako se osnivaju autonomne pokrajine. To je član koji sam inače kritikovao u vreme antireferendumske kampanje na sav glas, ali Nišlije i ostale južnjake je boleo falus za to, jer ionako im nije do toga (do sebe):

Citat
Pojam, osnivanje i teritorija autonomne pokrajine

Član 182.

Autonomne pokrajine su autonomne teritorijalne zajednice osnovane Ustavom, u kojima građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju.
Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija. Suštinska autonomija Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija urediće se posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu Ustava.
Nove autonomne pokrajine mogu se osnivati, a već osnovane ukidati ili spajati po postupku predviđenom za promenu Ustava. Predlog za osnivanje novih ili ukidanje, odnosno spajanje postojećih autonomnih pokrajina utvrđuju građani na referendumu, u skladu sa zakonom.
Teritorija autonomnih pokrajina i uslovi pod kojima se može promeniti granica između autonomnih pokrajina određuje se zakonom. Teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom.

A onda da vidimo kako glasi taj postupak. To je opisano u članu 203:

Citat
Predlog za promenu Ustava i usvajanje promene Ustava

Član 203.

Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja narodnih poslanika, predsednik Republike, Vlada i najmanje 150.000 birača.
O promeni Ustava odlučuje Narodna skupština.
Predlog za promenu Ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.
Ako ne bude postignuta potrebna većina, promeni Ustava po pitanjima sadržanim u podnetom predlogu koji nije usvojen, ne može se pristupiti u narednih godinu dana.
Ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu Ustava, pristupa se izradi, odnosno razmatranju akta o promeni Ustava.
Narodna skupština usvaja akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može odlučiti da ga i građani potvrde na republičkom referendumu.
Narodna skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na republički referendum radi potvrđivanja, ako se promena Ustava odnosi na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili postupak za promenu Ustava.
Kada se akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje, građani se na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja akta o promeni Ustava. Promena Ustava je usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača.
Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.
Ako Narodna skupština ne odluči da akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje, promena Ustava je usvojena izglasavanjem u Narodnoj skupštini, a akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.

Dakle, proces je dugotrajan, ima tu raznih prepreka... tako da na kraju to u najboljem slučaju može da dođe na red za nekih godinu dana, prema mojoj slobodnoj proceni, i to pod uslovom da u Skupštini ne bude mnogo ometanja od strane raznih naci organizacija, tipa Nova Srbija, DSS, SRS, SNS (od skora), SPS, pa i samog DS-a.

No, ja sam i dalje za to da se počne sa prikupljanjem potpisa čim se uspostave punktovi u drugim gradovima. To bi moglo da počne za mesec, dva... pa bi se pročulo u medijima i pridružili bi nam se i drugi decentralizatori. Mora se od nečega krenuti.
Sačuvana
Branko
Građanin
**

Duh bunta: +20/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 09.10.2008. 17:34 »

Ideja je odlična i što je najvažnije, uz više ili manje muke ostvariva. Jedino što me čini skeptičnim je što niko do sada nije ni pomenuo tu mogućnost, a imaju kapacitete za takvu akciju. Druga stvar koja me brine je što niko do sada nije na taj način pokušao da menja ustav. Da li to znači da je ustav i pisan tako da se od ovakvih ideja u startu odustaje ili nešto drugo... tek od nečega mora da se počne. Na tom mestu se slažemo.
   Samo da dodam da je od izuzetne važnosti da podršku ovome da i Demokratska stranka jer ona ima ogroman potencijal tako da samo njihovim pristankom već ima bar pola miliona ljudi koji bi potpisali za ovakvu akciju.
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 17.10.2008. 05:34 »

Šteta je što ova tema nije dostigla onu popularnost koju sam mislio da će imati u vreme kada sam je otvarao. Mislio sam da će privući čak i nove autonomaše (decentralizatore), jer će im zvučati realnom. Ona meni tako zvuči, i nije mi jasno zašto se do sada ne vidi veće interesovanje. Čak mislim da se to događa iz straha od uspeha. Zaista bih voleo da čujem zbog čega ovo nije realno. 150.000 potpisa nije ništa ako se skupljaju u čitavoj Srbiji. Otvorite birališta o nekom referendumu i toliki broj glasača imali bismo za pola sata. A ovo skupljanje potpisa moglo bi da traje mesecima. Nemamo rokove.

Druga stvar koja me brine je što niko do sada nije na taj način pokušao da menja ustav. Da li to znači da je ustav i pisan tako da se od ovakvih ideja u startu odustaje ili nešto drugo...

Dobro je to pitanje. Dosta sam razmišljao i mislim da su dva odgovora moguća:
1) Zato što čak i kada se sakupi 150.000 potpisa to i dalje ne znači da će stvar biti usvojena, jer je potrebna i dvotrećinska većina u Skupštini Srbije.
2) Zato što ne postoji nijedno pitanje na koje postoji jedan tako očigledan odgovor kao što je ovo.

Što se prvog problema tiče, nas ne mora da brine ako stvar ne bi bila usvojena na Skupštini, iako bi Skupština verovatno to usvojila jer bi želeli da se dodvore toj količini glasova (glasača na budućim izborima). Oni bi osećali odgovornost prema njima i jedino tvrdi protivnici autonomije bi bili protiv (verovatno jedino radikali i eventualno DSS i NS). A ako i ne bi bilo usvojeno, pokrenula bi se lavina pitanja i mnogo više pristalica ovog pokreta bismo dobili. Samo pokretanje tog pitanja ogroman je korak i ogroman vetar u leđa ovoj ideji. Najpre sam siguran da bi stigla finansijska injekcija u jug i istok Srbije ako bi ideja odavde krenula, jer bi Beograd hteo da ublaži regionalne razlike kako bi odobrovoljio građane da se drže svog tutora. A zamislite šta bi se desilo kad bi istu stvar zatražila i Šumadija. Pa, samo Šumadija i Jugoistočna Srbija imaju ukupno blizu tri i po miliona građana. Ako među njima nije moguće pronaći bar 150.000 pristalica... U svakom slučaju, Centralna Srbija bi bila na dobitku, kako zbog promocije ove ideje, tako i milošću koja bi bila ukazana od strane Beograda.

Samo da dodam da je od izuzetne važnosti da podršku ovome da i Demokratska stranka jer ona ima ogroman potencijal tako da samo njihovim pristankom već ima bar pola miliona ljudi koji bi potpisali za ovakvu akciju.

Kad bi oni hteli da regionalizuju državu ovo bi se dogodilo bez ikakvog skupljanja potpisa i razvlačenja koje bi minimum godinu dana trajalo. Da oni žele regionalizovanu Srbiju ona bi se već sutra regionalizovala. Ali ne žele je takvu. I neće je želeti dok odavde ne bude stigao jasan signal da mi to želimo. Da većina građana ovog fiktivnog regiona to želi. Jer jedino tako oni će biti sigurni da takvim aktom neće izgubiti glasače (a njihovi glasovi na izborima su partiji važniji od države i državnih interesa, nažalost).
Sačuvana
Tribun_populi
Građanin
**

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 17.10.2008. 13:53 »

Citat
Kad bi oni hteli da regionalizuju državu ovo bi se dogodilo bez ikakvog skupljanja potpisa i razvlačenja koje bi minimum godinu dana trajalo. Da oni žele regionalizovanu Srbiju ona bi se već sutra regionalizovala. Ali ne žele je takvu. I neće je želeti dok odavde ne bude stigao jasan signal da mi to želimo. Da većina građana ovog fiktivnog regiona to želi. Jer jedino tako oni će biti sigurni da takvim aktom neće izgubiti glasače (a njihovi glasovi na izborima su partiji važniji od države i državnih interesa, nažalost).

"Tako jeeeeee!", rekoše seljaci, i skočiše golim dupetom u koprive...

Znači, šiljite olovke i 'ajmo u akciju. Prvo organizovati mrežu raznoraznih građanskih udruženja koja će to podržati a njihovi aktivisti sprovesti na terenu, a potom punktovi po celoj južnomoravskoj republici!

Da se radi!

MARGUS AUSTRALIS MEA VITAE EST!

Ajmo rockanje!
Sačuvana

Ja sam Živković Slobodan, polu poljoprivrednik - polu čovek, koji su me isterali iz Elektronske Industrije.
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 17.10.2008. 14:02 »

"Tako jeeeeee!", rekoše seljaci, i skočiše golim dupetom u koprive...

Ako si mislio na dosadašnje aktivnosti koje se tiču ove stvari - slažem se. Mada to nije bilo baš skakanje u koprive... jer niko se nije opekao delujući u cilju regionalizacije i decentralizacije Srbije. Uzele su se neke pare i zaćutalo se. Tako je barem bilo u Nišu.

Znači, šiljite olovke i 'ajmo u akciju. Prvo organizovati mrežu raznoraznih građanskih udruženja koja će to podržati a njihovi aktivisti sprovesti na terenu, a potom punktovi po celoj južnomoravskoj republici!

Ne znam da li dobro tumačim, pretpostavljam da je rečeno sarkastično/ironično. No, za one koji misle drugačije, a slično meni, kazaću da udruženja mogu već sada da se jave i da podrže ideju, da daju konkretnu podršku i obećanje da će njihove prostorije moći da se koriste kao punktovi, a kako bih kasnije mogao da kontaktiram druge i kažem da iza ove ideje ne stoji samo jedna, nego veći broj udruženja. Dakle, što više takvih, bolje je i lakše će i drugi da pristupaju.

Tek kada se oko ove ideje bude okupilo bar desetak udruženja (građanskih, naravno), mislim da bi vredelo videti sa LDP-om, možda DS-om i LSV-om.
Sačuvana
Tribun_populi
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 17.10.2008. 14:06 »

Bože me sačuvaj da je bilo sarkastično ili ironično...

Ja sam mrtav ozbiljan.

Samo konstatujem da se malo radi na realizaciji fenomenalne ideje koja je jedna od mogućnosti za rešavanje nagomilanih problema našega kraja.
Znači - akcija, i to pod hitno.

Ali prvo kod građana, da se njima probudi duh! Jadni pojma nemaju šta može, kako može, i šta bi time dobili. Znači prvo bunt, pa regionalna svest, pa onda konačna realizacija posla.
Sačuvana

Ja sam Živković Slobodan, polu poljoprivrednik - polu čovek, koji su me isterali iz Elektronske Industrije.
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 17.10.2008. 14:17 »

Dobro onda, prijatelju. Ja sam planirao da najpre napišem tekst koji bi u stvari bio poziv sličnim udruženjima. Zatim bih video sa ljudima iz udruženja sa kojima sam imao kontakte, da vidim šta će oni o tome da kažu. Neki će sigurno postaviti uslov da moramo najpre da sami budemo omasovljeni da bi se i sami priključili. Zasad je dovoljna i takva vrsta podrške.

Ono što sam zaboravio da naglasim je i gotovo sigurna (100%) podrška iz Kragujevca, gde bismo imali punkt u prostorijama Lige za Šumadiju, pošto predsednika te partije (Branislava Kovačevića) ne moram ni da pitam, znam da će podržati. U Nišu sigurno imamo podršku Centra za regionalnu politiku (dr Jovan Živković je predsednik), kojoj je jedini cilj regionalizacija Srbije, i čiji je predsednik, moj prijatelj, već kazao da će svaku ideju koju budem pokrenuo podržati. Jedini problem je što nisam siguran da oni imaju stalnu prostoriju u gradu (punkt)... Pripremiću teren sa još nekim ljudima, a onda idem u OGI (Niš), da vidim sa njima.

O svemu ću ovde obaveštavati.
Sačuvana
Tribun_populi
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 17.10.2008. 14:22 »

Pozdravljam i stavljam se na raspolaganje u vojnom okrugu Leskovac! cool
Sačuvana

Terrorsathan
Administrator

Duh bunta: +41/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 17.10.2008. 21:43 »

Vojni odeljak u Kuršumliji - još malo pa spreman Zelenko

O tome kolike su šanse da ideja bude šire prihvaćena u ovom kraju, ne mogu da dam pouzdanu procenu, ali lično poznajem dosta ljudi koji su generalno ZA. Ako bi bilo kakve konkretne akcije, verujem da bi je podržali, makar potpisom na peticiju.

Od stranaka ne očekujem nikakvu podršku, posebno od onih sa "stalim prebivalištem". LDP, koji inače nije brojan ovde, mooožda jedini na lokalnom nivou podrži tako nešto. Problem je jer nema stalnu prostoriju, a i moja procena je čisto odokativna zbog nade u neke ljude iz stranke, nikako zbog velike nade u program LDP-a, koji se decentralizacijom ne bavi na način za koji smo mi. Ako bi' njih u startu otpisao, niko ne bi ostao.
Sačuvana

dok samohodni lunarni agregat ore, majka mari čupa obrve do zore,
dok obrva tvoja danju jača, ja ispuštam suzu na fil tvog svadbenog kolača
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 17.10.2008. 22:26 »

Imam da završavam neku obavezu do kraja godine, verovatno će biti gotovo u stvari za mesec, mesec i po, tako da sam računao da se ovim stvarima pozabavim tek posle..., tu negde pred Novu godinu. Zbog toga razmišljam da li da ovo odmah pustim među ljude koje znam i od kojih nešto očekujem, ili da sačekam da završim najpre svoje obaveze.

Ako recimo vi nećete izgubiti želju za ovim do kraja godine, meni bi bilo lakše.  osmeh Svejedno, ja neću odustati od ovoga, ali razumem da bi i sajt i forum mogli mnogo više da ovo propagiraju samo kad bih se malo više angažovao.
Sačuvana
Tribun_populi
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 19.10.2008. 19:30 »

Svakako, to bi i meni više odgovaralo...
Mi smo ovde trenutno u fazi o'cepljivanja samostalnih opština iz "grada" Leskovca (iredenta, pi' Zelenko) tako da bi i meni taj tajming više odgovarao.
No pasaran!
Sačuvana

debeli dud
Građanin
**

Duh bunta: +10/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 21.10.2008. 17:49 »

Dugo se nismo cepali, red je  rolleyes
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +37/-23
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 21.10.2008. 22:22 »

realno sa ovakvim potencijalom skupiti 150000 potpisa je domen fantastike. za promotivni materijal i reklamu potrebno je mnogo novca shto najverovatnije niko ko se bude pridruzhio nece da nam da.
zatim vecina nashih sugradjana i stanovnika ovog dela srbije se slazhe sa decentralizacijom ali je snazhno protiv regionalizacije jer misli ( kao dud ovde ) da je rech o cepanju srbije.
lichno ne verujem u to da 150000 stanovnika srbije zna shta znachi regionalizam i da to smatra pozheljnim.
zato ni DS ne preduzima nishta.
Sačuvana
Aleksandar
Građanin
**

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 22.10.2008. 04:00 »

Zanimljivo. Dud po obicaju lupeta. Nista strasno. No, kad neki ljudi koji za sebe kazu da se bave politikom ne shvataju da je status regije isto sto i AP, te da mi ne treba da se zalazemo za AP vec za regiju, tada se ili kroz jezu obeshrabrim i razocaram, ili pobesnim koliko ljudi mogu biti ne tek neobavesteni vec zaista glupi. Ne pitaju se zasto se Vojvodina nalazi u Savezu euro-regija. Meni to zvuci kao savez regija Evrope. Sta vi mislite? E, ali onda DSS i DS politicki idioti nastavljaju da ricu kako to nije isto. Moroncine mazohisticke.

A sta sam jos danas video posto ostavih link na jednom smesnom a urnebesno-posecenom forumu, bas do ove stranice! Kaze se: mi ne mozemo da trazimo AP jer nemamo manjine. Toboz na AP (ono sto se u EU i bilo gde u svetu zove regijom) imaju pravo samo teritorije pod manjinskim 'okupacijom'. A to je zaista nekad bio trend u svetu. Na srecu, otkad je ideja ravnopravnosti postala 'zakon', a ravnomerni regionalni razvoj stvar stepena demokratizacije drzave, tako se i ideja regionalizma ustalila kao podrazumevana, a ne kao nuzno popustanje Centra prema iskljucivo manjinskim zahtevima.

Eto kratke lekcije kostunicarima i tadicevcima.

A sada vas pozivam da na drugim forumima razglasite o ovoj stvari, sa linkom ka ovom topiku.
Sačuvana
Nebojsa
Građanin
**

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 22.10.2008. 13:32 »

150 hiljada, pa toliko nema ni ukupno Cedista u Srbiji.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: