Stranice: 1 ... 13 14 [15]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Decentralizacija i regionalizacija Srbije  (Pročitano 25364 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #210 poslato: 22.07.2008. 23:05 »

Ne vredi se na taj način suprotstavljati... Pa, ja sam to radio kad sam imao 17 godina. Otvorim temu na nekom posećenijem forumu, čija struktura posetioca izgleda ovako: 80% Beograđani, 18% Novosađani, 2% ostatak Srbije. I šta očekivati? I među onim Beograđanima, čak i liberali često imaju mnogo toga protiv Nišlija, Kragujevčana i uopšte decentralizacije. Misle da smo generatori radikala i nazadnog mišljenja, pa nam i nije potrebno nešto love u džepu, nismo je zaslužili.

Nikada to ne dovede do neke produktivnosti, čak se još više učvrsti ono centralističko mišljenje.

Tako sam i došao na ideju da sam pokrenem medij, gde ću objaviti sve podatke, tako da jednostavno kad neko dođe, sve ima na jednom mestu pri ruci. I nema vrdanja. Šta god da kaže, odmah u sledećem topiku ima podatke koji ga demantuju ako govori protiv decentralizacije. Na drugim forumima to nije tako, a ostaviti link ništa ne znači, jer ga preplavi desetak glupih komentara i okrenuta stranica foruma, na kojoj opet blate po provinciji i "provincijalcima".

Zato kažem, to sa blogom nema nikakve svrhe. Bolje bi bilo da g. Kovačević, a i Peđa sa njim, učestvuju na forumu i sajtu Diferencije, da ga popularizujemo, da okupimo sve decentraliste na jednom mestu (to je i bila ideja Šumadije do Tokija, koji se takođe nešto ređe pojavljuje ovde, ali i Coleta Kovačevića, te Jovana Živkovića, a na kraju i Peđe, ako se ne varam). Planiram da ih sve okupim na jednom mestu, ali pre toga da pokrenem neku ozbiljniju akciju, kao što bi časopis mogao da bude. To će biti sjajan tim (mada mi nije sasvim jasno zašto se Kovačević nekako neozbiljno ponaša na tom blogu..., ili meni tako deluje).

To bi znacilo da postoji osoba koja ima veze sa konkretnim (ne tako uzasnim) medijem, sto smatram dobrom stvari (mozda... nekada)...osim cinjenice da kontakata sa osobom nema ali je valjda to premostivo ukoliko ne radi sujeta pa je sramota kontaktirati ga ponovo ili pak druga strana nije zainteresovana sto moze biti prepreka.

Mislim da je on prestao da se odaziva jer je u DS-u, a ovde se uglavnom udara po DS-u. A nije tek neki bezveze član DS-a nego... da kažem, važniji, i užljebljeni. Moguće je da prati ove diskusije još uvek, ali izlogovan, pa se odazove. Ne bih voleo da ga izgubim kao prijatelja, pa tako moram da dodam da ovo što sam ovde naveo ne smatram nikako pogrdnim za bilo koga, pa ni za njega. Kažem, kad smo se zadnji put čuli rekao mi je nešto tako, a i da je počeo da posećuje one tribine koje je u to vreme organizovala Protecta (u sklopu one Koalicije za decentralizaciju), i da je bio razočaran time što je tamo mogao da vidi (nedostaje akcija, nedostaje nešto konkretno, činilo mu se, ako se ne varam, kao i meni - da sve to i nema neku jasnu svrhu, jer jedni drugima pričaju u bradu).

Peđa je imao ideju da pozovemo Čanka i još neke ljude iz Beograda i Vojvodine, koji bi ovde držali tribinu (slično tome organizovala je Protecta, ali bi ovo što smo mi planirali bilo malo drugačije koncipirano). Imao je kontakte sa njima (a tada još nije bio novinar TV5), ili nekim njima bliskim ljudima. Hteo je da ih pozovemo i rekao je da bi došli i besplatno, samo da im platimo put i smeštaj. No, nismo imali nikakva sredstva pa je trebalo izvući iz džepa, što tada nisam mogao da uradim, a ni sada ne bih.

Ipak, da se pisao neki projekat u vezi s tim, moglo je da se organizuje... No, meni se, kako rekoh i ranije, te tribine ne dopadaju jer tu dođu uglavnom pristalice, i to jedan broj ljudi koji može da uđe u tu salu i koji bude obavešten o tom događaju. Šta je sa ostalima? Zato mi je mnogo više stalo do nekog medija koji traje. Dakle, ne trenutno, nego nešto što ostaje.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #211 poslato: 22.07.2008. 23:26 »

Ne vredi se na taj način suprotstavljati... Pa, ja sam to radio kad sam imao 17 godina. Otvorim temu na nekom posećenijem forumu, čija struktura posetioca izgleda ovako: 80% Beograđani, 18% Novosađani, 2% ostatak Srbije. I šta očekivati? I među onim Beograđanima, čak i liberali često imaju mnogo toga protiv Nišlija, Kragujevčana i uopšte decentralizacije. Misle da smo generatori radikala i nazadnog mišljenja, pa nam i nije potrebno nešto love u džepu, nismo je zaslužili.

Ne, ne mislim na suprotstavljanje...mozda je otvaranje odgovarajuceg bloga dobro ali to zahteva vreme i strpljenje a i izgleda apsolutno besmisleno kada postoji vec oformljen i promovisan site kao sto je ovaj...problem je samo sto su ti kvalitetni ljudi otisli iz nekog svog razloga a nije dobro izgubiti ih ako mogu da doprinesu necemu. Sto se tice reakcije vecine, tj. onih koji su u prestonici i njihovog pogleda na ostale...mislim da smo za to sami krivi i da rezultati na izborima, losa medijska pokrivenost, sporedne uloge u odlucivanju, los kadar i jos mnogo toga doprinose tome. Mozda smo zaista generatori loseg iako je bezobzirno poistovecivati citavu grupaciju, gradove, delove zemlje sa odredjenim ideologijama.

Planiram da ih sve okupim na jednom mestu, ali pre toga da pokrenem neku ozbiljniju akciju, kao što bi časopis mogao da bude. To će biti sjajan tim (mada mi nije sasvim jasno zašto se Kovačević nekako neozbiljno ponaša na tom blogu..., ili meni tako deluje).

Lepe zelje su jedno ali se nadam da su u skladu sa datim mogucnostima i da ce se osobe odazvati i pomoci kada su vec u svemu tome, kada postoji prethodna saradnja i pozitivno iskustvo.

Peđa je imao ideju da pozovemo Čanka i još neke ljude iz Beograda i Vojvodine, koji bi ovde držali tribinu (slično tome organizovala je Protecta, ali bi ovo što smo mi planirali bilo malo drugačije koncipirano). Imao je kontakte sa njima (a tada još nije bio novinar TV5), ili nekim njima bliskim ljudima. Hteo je da ih pozovemo i rekao je da bi došli i besplatno, samo da im platimo put i smeštaj. No, nismo imali nikakva sredstva pa je trebalo izvući iz džepa, što tada nisam mogao da uradim, a ni sada ne bih.

Pripadnost odredjenoj stranci znaci i neku obavezu prema istoj tako da se to mozda kosi sa ovim sto se na ovom forumu pise i propagira, tako da treba uzeti u obzir da necije odustajanje ima mnogo dublje motive i restrikcije koje su time nametnute. Pozvati Canka je dobra ideja i mislim da se u sadasnje vreme ne moze ocekivati njihovo dobrovoljno i besplatno angazovanje u Nisu ili bilo kom udaljenom mestu...politika je posao a ne ljubav i dobrocinstvo...tako da ...mozda bi morao da ucinis neke ustupke. 

Ipak, da se pisao neki projekat u vezi s tim, moglo je da se organizuje... No, meni se, kako rekoh i ranije, te tribine ne dopadaju jer tu dođu uglavnom pristalice, i to jedan broj ljudi koji može da uđe u tu salu i koji bude obavešten o tom događaju. Šta je sa ostalima? Zato mi je mnogo više stalo do nekog medija koji traje. Dakle, ne trenutno, nego nešto što ostaje.

Ne znam kako bi se uopste moglo drugacije promovisati nesto a da to nije javnog karaktera i pored nevoljnosti za takvim necim...ovaj medij nije dovoljan, nazalost....ponajpre iz razloga sto je potrebno za njega cuti i osetiti potrebu da se u njemu angazujes a drugo sto ipak vecina (ne mislim da umanjujem vrednost) Internet ne koristi u ove svrhe...Dobro je kao odskocna daska ali nedovoljno. 
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +10/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #212 poslato: 24.07.2008. 09:30 »

Ne vredi se na taj način suprotstavljati...

Pa malo talasamo, kad već ne možemo bolje je-bi-ga...

Šumadija treba da bude Euro regija!!!

Kod:
http://blog.b92.net/text/3454/Šumadija treba da bude Euro regija!!!/
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #213 poslato: 25.07.2008. 00:40 »

Saša (Šumadija do Tokija), moguće je da me nisi razumeo kada sam izjavio to što stoji kao citirano u tvojoj poruci. Kada sam kazao da nema nekog smisla raditi "to", mislio sam na pisanje izolovanog bloga. Tamo gde vest procuri, pojavi se desetak Beograđana da izvređa ideju, jedan da je pohvali, i autor da je brani. To prođe, nastavi se sa ostalim temama, nekim drugim, i ono prethodno biva zaboravljeno. Potrebno je, baš zbog te opasnosti da sve prođe i ne bude zapamćeno, organizovati jedan medij koji će obaveštavati o tim strašnim razlikama, o toj vitalnoj, prvenstvenoj, osnovnoj potrebi koja se zove regionalizacija i decentralizacija Srbije. Ne ovako (slobodno mogu da kažem - neozbiljno) kako se čini na nekim forumima gde se otvori rasprava o decentralizaciji i regionalizaciji, pa sve prođe kao na blogu Kovačevića. To mora da bude poseban sajt koji će se baviti isključivo tim problemom, tako da svako poziva na njega kad god drugi krene da priča o nekakvoj neopravdanosti za regionalizacijom i decentralizacijom.

Potreban je jedan medij. Potrebno je više medija, ali za početak bar jedan ozbiljniji.

Što se tiče najnovijeg Kovačevićevog teksta o regionalizmu i Šumadiji...

Šumadija treba da bude Euro regija!!!

... mislim da nije loše što je naveo organizaciju zemalja Evropske unije, ali isto tako smatram užasno lošim ono što vidim da često potencira kada izlaže ideju regionalizma: citirajući onog Milićevića od pre sto pedeset godina, kao i Cvijića, i tako insistirajući na nekakvom "šumadinstvu" kao osnovu formiranja regiona Šumadija, istovremeno obezglavljuje same temelje regionalizma kao tekovine demokratije i ideje ravnopravnosti. Jer ako neko područje/oblast ima pravo na region samo pod uslovom da se "karakterno" (prema Cvijiću) ili "temperamentom", nekakvom posebnošću na psihičkom ili socijalnom planu, pa neka bude i etničkom - razlikuje od drugih, ako se granice povlače shodno tome ko kako izgleda, ko ima kakve običaje i slično, onda više nemamo pravo da govorimo o regiji u funkciji ravnopravnosti građana jedne države. Ta podela prema karakteru ljudi, prema tome ko kako izgleda, ko je koliko visok, ko šta oblači, ko u šta veruje ili koje je ko rase ne samo da liči nego je od početka do kraja nacionalistička ili lokal-nacionalistička, i sa pravednošću i ravnopravnošću gubi vezu.

Zbog takvih priča ja sam odbio Reformističku stranku po pitanju saradnje, jer i oni su insistirali na nekakvom "nišlejstvu"... isto tako jureći neke lokal-patriotske glasove, kako - bojim se - i Cole Kovačević pokušava.

Još kad smo bili u prostorijama njegove stranke, pre dve godine, ja sam ga pitao zašto se poziva na taj lokalni identitet, šta će mu to šumadijstvo, i čini mi se da je kazao upravo tako nešto, dakle, da neki ljudi vole takve priče, iako njemu samom ne moraju da budu bliske (kao što, čini mi se, i nisu). Takođe je predlagao da i mi u Nišu imamo sličnu retoriku, kako bismo privukli ljude koji bi se zalagali za region oko Niša, što sam ja odmah odbio.

Ne, ne mislim na suprotstavljanje...mozda je otvaranje odgovarajuceg bloga dobro ali to zahteva vreme i strpljenje a i izgleda apsolutno besmisleno kada postoji vec oformljen i promovisan site kao sto je ovaj...problem je samo sto su ti kvalitetni ljudi otisli iz nekog svog razloga a nije dobro izgubiti ih ako mogu da doprinesu necemu.

Ja znam da se većina takvih ljudi razočaralo u to što su pokušavali, i da često dignu sasvim ruke od politike ili makar aktivnijeg zalaganja za tu stvar. Onda još da bi ostali u kontaktu sa starim prijateljima, možda nalaze rešenje u pisanju bloga. Inače, taj blog B92 je užasno posećen i čitan, ali mislim da nije problem u čitanosti, već u tom kako će ta poruka, bez obzira na to što je sasvim u redu što se mene tiče, da bude prihvaćena od strane većine onih koji to posmatraju. Drugačije bi bilo kada bi istu poruku ljudi videli ovde, pa još propraćenu gomilom pozitivnih komentara, uz dodate informacije u korist regionalizma, pored kojih stoji još desetak tema, opet u korist ove ideje, itd...
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +10/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #214 poslato: 25.07.2008. 08:57 »

Saša (Šumadija do Tokija), moguće je da me nisi razumeo kada sam izjavio to što stoji kao citirano u tvojoj poruci. Kada sam kazao da nema nekog smisla raditi "to", mislio sam na pisanje izolovanog bloga. Tamo gde vest procuri, pojavi se desetak Beograđana da izvređa ideju, jedan da je pohvali, i autor da je brani. To prođe, nastavi se sa ostalim temama, nekim drugim, i ono prethodno biva zaboravljeno. Potrebno je, baš zbog te opasnosti da sve prođe i ne bude zapamćeno, organizovati jedan medij koji će obaveštavati o tim strašnim razlikama, o toj vitalnoj, prvenstvenoj, osnovnoj potrebi koja se zove regionalizacija i decentralizacija Srbije. Ne ovako (slobodno mogu da kažem - neozbiljno) kako se čini na nekim forumima gde se otvori rasprava o decentralizaciji i regionalizaciji, pa sve prođe kao na blogu Kovačevića. To mora da bude poseban sajt koji će se baviti isključivo tim problemom, tako da svako poziva na njega kad god drugi krene da priča o nekakvoj neopravdanosti za regionalizacijom i decentralizacijom.
Potreban je jedan medij. Potrebno je više medija, ali za početak bar jedan ozbiljniji.

Ma jeste tako, u pravu si, ali opet mislim da svuda gde može da se čuje glas za decentralizaciju i regionalizaciju i treba da se čuje. Blog B92 je sigurno jedan od najposećenijih blogova i kada se tamo nešto napiše mislim da ima mnogo veću medijsku pažnju, nego na pojedinačnim lokalnim forumima ili blogovima. Forum Differentia je jedan (ako ne i jedini) forum vam beogradskih koji privlači mnogo ljudi i gde zaista puno toga pametnog može da se pročita. Ipak mislim da je i njemu potreban dodatni marketing da više ljudi zna za ovo mesto. Ne znam koliko koštaju baneri na B92, ali to mi se čini kao jedna dobra ideja za marketing. Pored toga si u pravu da nije loše da nekako privučemo i neke poznate face iz sveta politike da pišu ovde. Mada nisam siguran u izvodljivost te ideje...

Što se tiče najnovijeg Kovačevićevog teksta o regionalizmu i Šumadiji...
... mislim da nije loše što je naveo organizaciju zemalja Evropske unije, ali isto tako smatram užasno lošim ono što vidim da često potencira kada izlaže ideju regionalizma: citirajući onog Milićevića od pre sto pedeset godina, kao i Cvijića, i tako insistirajući na nekakvom "šumadinstvu" kao osnovu formiranja regiona Šumadija, istovremeno obezglavljuje same temelje regionalizma kao tekovine demokratije i ideje ravnopravnosti. Jer ako neko područje/oblast ima pravo na region samo pod uslovom da se "karakterno" (prema Cvijiću) ili "temperamentom", nekakvom posebnošću na psihičkom ili socijalnom planu, pa neka bude i etničkom - razlikuje od drugih, ako se granice povlače shodno tome ko kako izgleda, ko ima kakve običaje i slično, onda više nemamo pravo da govorimo o regiji u funkciji ravnopravnosti građana jedne države. Ta podela prema karakteru ljudi, prema tome ko kako izgleda, ko je koliko visok, ko šta oblači, ko u šta veruje ili koje je ko rase ne samo da liči nego je od početka do kraja nacionalistička ili lokal-nacionalistička, i sa pravednošću i ravnopravnošću gubi vezu.
Zbog takvih priča ja sam odbio Reformističku stranku po pitanju saradnje, jer i oni su insistirali na nekakvom "nišlejstvu"... isto tako jureći neke lokal-patriotske glasove, kako - bojim se - i Cole Kovačević pokušava.
Još kad smo bili u prostorijama njegove stranke, pre dve godine, ja sam ga pitao zašto se poziva na taj lokalni identitet, šta će mu to šumadijstvo, i čini mi se da je kazao upravo tako nešto, dakle, da neki ljudi vole takve priče, iako njemu samom ne moraju da budu bliske (kao što, čini mi se, i nisu). Takođe je predlagao da i mi u Nišu imamo sličnu retoriku, kako bismo privukli ljude koji bi se zalagali za region oko Niša, što sam ja odmah odbio.

Opet se slažem. Možda je ta Kovačevićeva priča tu da privuče sloj ljudi, koji su ozlojeđeni standardom života u svojim krajevima, zapostavljenošću, propadanjem, pri čemu su svesni da je Beograd nešto sasvim drugo, ali nisu dovoljno osvešćeni da problemu pristupe analitički, da uporede teritorijalne organizacije drugih država u EU sa Srbijom, da uoče benefite takvog načina organizovanja, šta bi to donelo njihovom kraju i njima samima i da se u krajnjoj liniji nekako iz samog naroda (dakle odozdo, a ne odozgo) izrode političke snage koje bi jednu takvu narodnu volju, artikulisale u odgovarajući politčki pokret. Ne znam koliko pratiš lokalna sportska dešavanja, ali ja sam siguran da i u Nišu, kao kod nas u Kragujevcu, ima navijačkih grupa, koje su neverovatno glasne u svom lokal-patriotizmu, tačno vidiš da ih nešto tišti, ali to iskazuju na sebi svojstven, nasilan i pogrešan način, koji može samo da izazove ozlojeđenost, onog drugog dela srBskog naroda, koji u svemu vidi zaveru, koji je strahovito ksenofobičan i koji nažalost smatra da je ideja regionalizma, samo još jedan način da se zemlja iscepka i rasturi do kraja. Mada i oni žive, kako žive naučili su na tutorstvo, na centralizam u svakom obliku i nisu u stanju ništa sami za sebe da učine. Takvi ljudi obično štrajkuju, tražeći da im država da posao (!?), da bi oni samo hteli da rade i da za taj svoj rad primaju platu (aham, mučenici). U stvari, čitaj: Ja sam debil, koji ne zna o sebi da se stara, i trebaju mi tata i mama, da mi kažu šta da radim i da mi daju džeparac.

Ja znam da se većina takvih ljudi razočaralo u to što su pokušavali, i da često dignu sasvim ruke od politike ili makar aktivnijeg zalaganja za tu stvar. Onda još da bi ostali u kontaktu sa starim prijateljima, možda nalaze rešenje u pisanju bloga. Inače, taj blog B92 je užasno posećen i čitan, ali mislim da nije problem u čitanosti, već u tom kako će ta poruka, bez obzira na to što je sasvim u redu što se mene tiče, da bude prihvaćena od strane većine onih koji to posmatraju. Drugačije bi bilo kada bi istu poruku ljudi videli ovde, pa još propraćenu gomilom pozitivnih komentara, uz dodate informacije u korist regionalizma, pored kojih stoji još desetak tema, opet u korist ove ideje, itd...

Možda bi mogao da pomogneš Coletu (ja jesam) davanjem pozitvnog komentara i preporukom, tamo je crta, on će mučenik sam teško da se izbori sa svima onima koji smatraju da bi za onako nešto trebalo da ide u zatvor...
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #215 poslato: 25.07.2008. 10:47 »

Ma jeste tako, u pravu si, ali opet mislim da svuda gde može da se čuje glas za decentralizaciju i regionalizaciju i treba da se čuje. Blog B92 je sigurno jedan od najposećenijih blogova i kada se tamo nešto napiše mislim da ima mnogo veću medijsku pažnju, nego na pojedinačnim lokalnim forumima ili blogovima.

Naravno, ali problem je, kako rekoh, u tome kako će ta poruka biti primljena. Drugi rečima, ne verujem da bi usred Knez Mihailove ulice sjajno prošla akcija posvećena ideji formiranja regiona "Šumadija" (ili bilo kog drugog).

Citat
Forum Differentia je jedan (ako ne i jedini) forum vam beogradskih koji privlači mnogo ljudi i gde zaista puno toga pametnog može da se pročita. Ipak mislim da je i njemu potreban dodatni marketing da više ljudi zna za ovo mesto. Ne znam koliko koštaju baneri na B92, ali to mi se čini kao jedna dobra ideja za marketing. Pored toga si u pravu da nije loše da nekako privučemo i neke poznate face iz sveta politike da pišu ovde. Mada nisam siguran u izvodljivost te ideje...

Forumi nisu sjajni kada su u pitanju pisanja malo poznatijih faca (mada nije retkost... pošto sam čuo da su i Biljana Srbljanović, i novinari NFSM, i NIN-a i mnogi drugi - učestvovali na pojedinim forumima, a sam dobijam pisma od strane profesora sa raznih fakulteta - onih koje kontaktiram obično za intervju za "Zapad" - koji mi kažu da prate forum Differentia i da su odatle upoznati sa "Zapadom") i to iz jednostavnog razloga što tamo svaka suša može da se registruje i opsuje ih ili omalovaži, što njima baš i ne bi prijalo. Drugačije je kada imaju svoje mesto, blog, gde mogu da napišu komentar koji je u vrhu, koji potom stoji na stranici sajta napisan većim slovima nego što su komentari, čime se izdiže iznad onog puka koji komentariše. Čak nije dužan niti da odgovori, već ovi drugi komentari ostaju ne toliko argumenti "protiv", koliko komentari "uz" tekst. Zbog toga možemo da vidimo blogove izuzetno poznatih ljudi, pogotovo iz sveta politike i novinarstva, ali mnogo ređe situaciju u kojoj oni "silaze" u narod, odnosno pišu po forumima.

Zato i nisam zamislio takav angažman sa njihove strane, već angažman na sajtu (koji je još uvek u test fazi pa i nisam želeo da zovem nikoga poznatijeg da se tamo angažuje). Jedan profesor (koji takođe radi na pitanju regionalizma, i važi za najvećeg stručnjaka na području niškog regiona, i dobar je prijatelj sa Coletom Kovačevićem) me je nedavno zvao na razgovor, dao mi par knjiga, rekao da ćemo ubuduće malo čvršće sarađivati, i kazao mi da slobodno mogu da bi bilo sjajno ako bih koristio njegove tekstove na sajtu Diferencije, a koji govore upravo o ovoj tematici. On je dosta o tome pisao, upečatljivo je, tako da ću se baviti malo prekucavanjem u nekom narednom periodu.

To je samo početak. Verujem da kada budemo ostvarili malo jači kontakt, pogotovo ako uskoro stigne novac za štampanje i plaćanje honorara za novinare časopisa "Zapad", ne samo sa njim, nego i sa drugim zainteresovanim stranama (javio mi se nedavno gospodin koji je jedan od vodećih u nevladinoj organizaciji Odbor za građansku inicijativu, koga čine uglavnom stručnjaci, profesori univerziteta, i koji se takođe bave problemom centralizovanog društva), da će taj sajt zaživeti tako što će ti autori sami početi da se objavljuju na tom mestu. Ideja mi je da to preraste u punkt sličan blogu B92 (izgledaće malo drugačije nego danas), sa tom razlikom što će okupljati samo ljude koji se zalažu za teme koje su nama interesantnije nego mediju B92. A kada jednom tamo dođe bar nekoliko profesora (postoji opcija da sami objavljuju, kao na svakom blogu, i nije potrebno da ja aktiviram bilo šta, da odobravam ili slično), to će odmah postati posećenija lokacija, sa stalnim čitaocima.

Konačno, to prikupljanje ljudi biće mnogo lakše kada krene ovo sa Zapadom (mislim, kada dođe novac za to). Verujem da bi stalni dopisnici (pod honorarom) pristali da i neke druge (a ne samo tekstove koje budu objavljivali u Zapadu) tekstove objavljuju na Differentia sajtu, čime bi se momentalno povećala posećenost, popularnost i kvalitet samog medija.

Što se banera na sajtu B92 tiče, odustao sam čak i od razmišljanja o tome, jer smatram da novac ako bude bio dobijen može da se uloži u mnogo značajnije stvari (na primer platiti autora da piše za sajt Diferencije). I inače, broj poseta ne zavisi toliko od toga koliko banera postoji na različitim sajtovima, jer je dokazano da ubedljivo najveći broj poseta dolazi sa Google pretraživača, i da dolasci od reklama ne mogu da pređu nekih 15% od ukupne posete kod posećenijih i dobro rangiranih sajtova. To ujedno znači da će i sajt Diferencije da bude bolje rangiran bude li se na njemu aktivnije učestvovalo, tj. pisalo.

Citat
Ne znam koliko pratiš lokalna sportska dešavanja, ali ja sam siguran da i u Nišu, kao kod nas u Kragujevcu, ima navijačkih grupa, koje su neverovatno glasne u svom lokal-patriotizmu, tačno vidiš da ih nešto tišti, ali to iskazuju na sebi svojstven, nasilan i pogrešan način, koji može samo da izazove ozlojeđenost, onog drugog dela srBskog naroda, koji u svemu vidi zaveru, koji je strahovito ksenofobičan i koji nažalost smatra da je ideja regionalizma, samo još jedan način da se zemlja iscepka i rasturi do kraja.

Navijačke grupe su uglavnom striktno nacionalistički nastrojene, i lokal-patriotizam je samo jedan nivo tog udaljavanja od individualnosti i kritičkog političkog stanovišta. Jedan korak ka onom najvišem, što je za njih u stvari identitet sa nacijom. Zbog toga je na utakmicama toliko rasističkih povika, i zbog toga su navijači ti koji su divljali po proglašenju nezavisnosti Kosova. Zbog toga su čačanski huligani oterali crnoputog fudbalera njihovog kluba... i da ne nabrajam. Meni su Meraklije pretile klanjem što sam se zalagao za Niški region. Hoću da kažem: njima je grad možda i drag, ali su razlozi i stavovi te "ljubavi" prema gradu suštinski pogrešni. Oni štete tome što vole, i sve što dotakne takav neko i upropasti. Lokal-patriotizam takve vrste, kako rekoh, svoj zenit doživljava u ultranacionalizmu, i sa regionalizmom ne može da uspostavi valjani kontakt. Jer kada bi uspostavio, ne bi više bio ni lokal-patriota, ni nacionalista, već jednostavno - građanin koji voli svoju zemlju na način da joj pomaže u tome da postane bolja i srećnija.

Dakle, mislim da nije tačno da bi se ti navijači, ako sam dobro razumeo tvoj komentar, zalagali za regionalizam. Oni, jednostavno, ne mogu tako duboko i temeljno da razmišljaju da bi shvatili benefite takve državne organizacije. Čak ni uzroke ovako loše situacije u kojoj se Srbija danas nalazi, pogotovo ona Srbija koja zahvata i njihov lokal.

U mojoj viziji rada na regionalizaciji i decentralizaciji Srbije "odozdo", ne ide se tim putem, već putem informisanja (edukacije) onih neupućenih, ali ne samo u pogledu regionalizma, već upoznavanjem sa celokupnim setom građanskih vrednosti. Tek tada građanin stvarno shvata čitavu priču i sa razumevanjem i čak entuzijazmom počinje da se zalaže za ostvarenje ideje.

Citat
Mada i oni žive, kako žive naučili su na tutorstvo, na centralizam u svakom obliku i nisu u stanju ništa sami za sebe da učine. Takvi ljudi obično štrajkuju, tražeći da im država da posao (!?), da bi oni samo hteli da rade i da za taj svoj rad primaju platu (aham, mučenici). U stvari, čitaj: Ja sam debil, koji ne zna o sebi da se stara, i trebaju mi tata i mama, da mi kažu šta da radim i da mi daju džeparac.

To je već ulazak u psihološki profil centraliste. Uz slaganje sa ovim što si kazao, ja bih samo da dodam da je to neko ko se naročito boji slobode i slobodnih ljudi. Jer to je onaj koji će reći kako država ne sme da dozvoli građanima neke njene teritorije uživanje više sloboda jer bi se ovi dosetili da ih zloupotrebe. To su oni koji smatraju da su ljudi, u principu, po prirodi zli. Pretpostavljam da to uočavaju posmatrajući ono što im je dostupno u većoj meri nego bilo šta drugo - same sebe.

Citat
Možda bi mogao da pomogneš Coletu (ja jesam) davanjem pozitvnog komentara i preporukom, tamo je crta, on će mučenik sam teško da se izbori sa svima onima koji smatraju da bi za onako nešto trebalo da ide u zatvor...

Razmišljao sam o tome, ali jedno vreme nije bilo moguće registrovati se. Kasnije sam bio u gužvi pa nisam mogao da se bavim i ovim forumom, i sajtom, i komentarisanjem na blogu B92. Inače ne volim da unapređujem medij koji nema mnogo smisla, ili makar nema za nas. Ali Coletu svakako treba dati podršku. Malo mi je žao što je uporan u tome, iako ga čak ni građanski orijentisani ne žele podržati. Mislim na one građanski orijentisane u Beogradu.

Komentarisaću čim budem završio ovo sa četvrtim brojem Zapada.
Sačuvana

Lookey
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #216 poslato: 27.08.2008. 17:53 »

PARTIJSKOJ BIROKRATIJI UGAŠENE OPŠTINE
Kragujevačke opštine biće Lapovo, Batočina, Knić, Rekovac....

Kragujevac, 14. februar – Opozicija, ovih dana, naveliko kritikuje odluku gradskog parlamenta o ukidanju pet nepostojećih opština koje je lokalna vlast DOS-a svojevremeno uvela, s ciljem zadovoljavanja nepresušnih apetita partijske birokratije. ZAJEDNO ZA KRAGUJEVAC smatra da ništa nije ukinuto, već je konstatovano da je ugašeno nešto što nikada i nije zaživelo, a mamilo je kao atraktivna partijska kadrovska destinacija za potencijalne predsednike, sekretare i administrativce gradskih opština. Takođe, ZAJEDNO ZA KRAGUJEVAC se zalaže da nove opštine budu Rekovac, Lapovo, Batočina, Knić i ostale Šumadijske opštine koje bi se pridružile kompaktnoj, teritorijalnoj urbanoj aglomeraciji Grada Kragujvca, i takve inicijative su u toku. Naravno i prvo programsko načelo ZAJEDNO ZA KRAGUJEVAC o decentralizaciji nije ugroženo, što potvrđuju priznanja Evropske unije upućena lokalnoj samoupravi na konceptu razvoja mesne samouprave, kroz neposredan izbor saveta građana po mesnim zajednicama. Taj koncept Kragujevac je prvi pokrenuo u Srbiji i za sada u sedam gradskih kancelarija građani mogu da završe sve administrativne postupke kao i u zgradi gradske uprave.

OK... Mozda ja zaista ne vidim,ali sta je dobro u megalomanskom sirenju Kragujevca i njegovom izlazu na Veliku Moravu u trenutku kada teritorija opstine zaista reflektuje realne domete gradskog podrucja Kragujevca. Da ironija bude veca,opstine na koje bi se vrsilo prosirenje pretezno su ruralne,a vidim da su iz koncepta ispale jos od ranije opstine Arandjelovac i Topola,kao i Velika Plana (prodor Kragujevca na Dunav,sta li je?) i Smederevska Palanka. Carsijska svest i u tim sredinama ucinila je svoje,niko od njih nece pod Kragujevac,pa se smatra da bi mozda Kragujevac trebalo da vidi kako prolazi u ruralnim sredinama koje dobro zavise od Kragujevca. Dakle,u pitanju je kragujevacki neadekvatni odgovor na beogradsko sirenje i sve lici na otimacinu teritorije na ustrb onog drugog. Beogradjani cak to danas rade prefinjenije (podrucje metropolitena ne more i administrativno biti pod Beogradom,ali samo dok zavisi od njega,Beogradu je super). Tako ja bih radije video jedno jako i razvijeno Lapovo,jednu Racu koja koristi svoje potencijale i finansijska sredstva od svog rada i ostale opstine koje nece cekati na preraspodelu budzeta nekakve Gradske skupstine Kragujevca.

Na kraju,sta bi od cele Sumadije naposletku ostalo,ako bi u jednom trenutku vazilo da je Sumadija = Kragujevac (kao danas Srbija=Beograd)? Nekad je bolje cuvati raznolikosti jednog kraja nego ih nasilno stapati u ko zna kakve celine.
Sačuvana
Chedista
Gradjanin
*

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #217 poslato: 28.08.2008. 00:36 »

Ako hocemo decentralizaciju onda ne treba Beograd da zamene Kragujevac, Novi Sad, Nis i sta ti ja znam koji jos gradovi nego da svako ima onoliko koliko zaradi. Sada te inicijative da se sire ionako mocni centri, iako u sustini nisu jos uvek mocni, nije bas dobra poruka ovim ljudima koji zive u okolini tih gradova jer im se podmece decentralizacija a ovamo sve po receptima koji su simptomaticni za centralisticko drustvo (*videti sirenje Beograda na okolne opstine u situaciji beogradizacije Srbije). Sveukupno gledano to je losa poruka. Cuo sam da i u Nisu ima takvih inicijativa da se grad prosiri na okolne opstine sto je po meni izuzetno glupa ideja.
Toliko. Pozdrav za Shumadiju.
Sačuvana

provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #218 poslato: 30.08.2008. 01:20 »

iz iskustva s ljudima znam da je mnogo tezhe da prihvate regionalizaciju nego decentralizaciju iz bojazni da ce beogradizacija da ustupi mesto nishleizaciji, kragujevacizaciji, novosadizaciji, i.t.d. a sigurno da to nije cilj borbe ljudi koji ne zhive u vecim gradovima. zbog toga oni i predlazhu ono manje dobro reshenje i po njih i po sve nas -jachanje lokalne samouprave umesto regionalizacije.
budite sigurni da se ni oni ne bi tako izjashnjavali kad bi znali da bi u regionalizovanoj srbiji imali shansu da razvijaju svoj grad, a ne da se centralizam prenese na nivo regija. zato treba da se svi zalazhemo za regionalizaciju ali i decentralizaciju, jer jedno bez drugog nema mnogo smisla. zato sam i protiv ove ideje da se veci gradovi shire na ushtrb manjih opshtina koje se nalaze oko njih. to je dokaz da opstaju samo veliki, umesto da se pomazhe malima da postanu dovoljno mocni da ne moraju biti anektirani od strane vecih opstina ili gradova. anektiranje opstina vrshi se samo pod okriljem jake centralizacije na nivou lokala.
Sačuvana
Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #219 poslato: 30.08.2008. 02:42 »

Znate kako... ni ja nisam za pravljenje megalopolisa od Kragujevca. U redu je za neke opstine (npr. Knic)...
Knic je fakticki deo Kragujevca... Knicani :), fizicki su veoma blizu centru grada, a i osecaju se Kragujevcanima. Na teritoriji te opstine se nalazi jezero sa koga se KG snabdeva vodom. Tesno smo povezani. Integracija Knica u KG bi bio prirodan proces, bez ikakvog vremena privikavanja na novonastalu strukturu.
Ali Rekovac? On vise gravitira Krusevcu, koliko se meni cini...
Znaci, mogao bih da shvatim da se pripoje opstine Knic, Batocina i Raca Kragujevacka, ali za ostale nisam siguran.
Bolje da se oforme regije, nego da pravimo konurbaciju NS-BG-KG-NI... onda bi Srbija i zvanicno imala jedan grad. Do duse, i sada ga ima... sto bi Ceca R. rekla "... zove se Beograaad...."
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #220 poslato: 06.09.2008. 18:06 »

U kojim gradovima bi pobedila regionalistichka opcija kad bi se desio referendum??? Da li bi proshao??? Opcija jedan - pet regija, Beograd, Vojvodina, Juzna Srbija, Sumadija, Zapadna Srbija. Opcija dva - VOjvodina regija, Beograd sa specijalnim statusom + ostatak Srbije shta god to znachilo?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 13 14 [15]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: