Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Migracija stanovnistva ka Beogradu  (Pročitano 10193 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +62/-27
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

mracni otpadnik

« Odgovor #60 poslato: 13.05.2008. 19:28 »

Iz razloga koje dade Ljubo ja i kazem da bi bilo dobro da te krajeve naselimo ljudima iz drugih delova sveta kojima je zivot tamo ugrozen. Naravno, pod odredjenim uslovima koje moraju prihvatiti, pre svega lojalnost novoj drzavi.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #61 poslato: 13.05.2008. 22:21 »

Trumane, komentar ti je... katastrofalan (u najboljem slučaju). Znaš zašto? Evo idemo redom.

Prvo, kažeš da bi te ugrožene teritorije Srbije (jug i istok pre svega), odakle ljudi beže, trebalo naseliti ljudima, i to onim koji su već ugroženi (iz inostranstva, pretpostavljam da misliš na ove koje deportuju po Read misiji iz Nemačke, Rome uglavnom), dakle, ugrožene ljude bi da "preneseš" iz inostranstva u ugrožene (standardom pre svega, dakle, nezaposlenošću i niskimi primanjima, niskom kupovnom moći) krajeve Srbije, ali ne zato što će time ti krajevi da procvetaju (jer i ne mogu da ožive tako što ćeš ih dopuniti ljudima bez kapitala, kojima je potrebno prirediti narodnu kuhinju i dati im posao, koga nema i ne može biti), već zato što bi se tako ti krajevi popunili nekakvim "lojalnim Srbima". To mi liči na ono radikalsko trabunjanje o tome da centralizam spašava Srbiju jer će uvek biti budala koje će hteti da žive u ugroženim delovima Srbije (na primer, taoci na Kosovu, mada je i Srbija talac Kosova danas) kako bi te delove čuvali od onih spolja koji prete da ih otmu.

Krajnje bezobrazno političko razmišljanje, po principu: teritorija, a ne ljudi i kvalitet njihovog života. I po principu: iskoristi te ljude po svaku cenu i koliko možeš, ali sačuvaj teritoriju.

Nije me briga to što ti kažeš, pa da misliš da sam se dao na to da samo tebe kritikujem; kritikujem jer smatram da je to uvreženo mišljenje kod prosečnih građana Srbije, i to ne samo ovih u Beogradu koje nije briga za jug i istok dok god su pod srpskim granicama (ljudi i kvalitet njihovih života nikad nije bio važan, pa često čak ni njima samima), nego i kod ovih koji ovde žive. Smatram da to mišljenje uopšte nije bezazleno. To je propagiranje jako opasne ideje, ideje centralizma i nacionalizma u jednom.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Glasaj za decentralizaciju i regionalizaciju [anketa]
Truman
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

mracni otpadnik

« Odgovor #62 poslato: 13.05.2008. 22:29 »

Izdajnice, ti kao da pre svega razgovaras sa samim sobom, a ne sa drugim zivim ljudima na ovoj temi. To sto si ti "shvatio" veze sa zivotom nema. Ja sam vec predlozio da se ugrozeni JEVREJI prebace u nerazvijene krajeve a ne Romi ), pod uslovom da sa njima dodje i kapital i da ne trazi novu jevrejsku drzavu.A znamo koliko su jevreji sposobni i kakve veze u svetu ima.Takodje, povecanje naseljenosti podstaklo bi i drugi strani kapital ( ruski i zapadnoevropski ) i ti krajevi kao sto je istocna Srbija mogli bi se lepo razviti. A da ne pricam o natalitetu.
 Inace, ozbiljno razmisljam da kad vidim da se izdrkavas jednostavno prestanem da komentarisem to sto pises, ali se uvek plasim da bi drugi forumasi i citaoci mogli steci pogresan utisak pa ajde...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +123/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #63 poslato: 14.05.2008. 10:03 »

Iz razloga koje dade Ljubo ja i kazem da bi bilo dobro da te krajeve naselimo ljudima iz drugih delova sveta kojima je zivot tamo ugrozen. Naravno, pod odredjenim uslovima koje moraju prihvatiti, pre svega lojalnost novoj drzavi.

Ne, pogrešno si shvatio. U te bi krajeve trebalo poslati prestoničke pse lutalice da ne ujedaju Beograđane i plus da ispadnemo humani, a lokalce ko hebe. To su ionako "gubitnici Beogradizacije"....
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Truman
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

mracni otpadnik

« Odgovor #64 poslato: 14.05.2008. 11:06 »

Ma ne bre, ti si pogresno shvatio to sto mislis. Moj predlog je pametniji :jezik: Jos kad bih imao priliku da sretnem nekog drzavnog glavonju da mu prezentiram moj predlog. Ti sa svojim mozes da ides jedino u azil za pse, a ja sa svojim i do Voje pa ti gledaj ciji je predlog bolji...
Sačuvana

Chedista
Slobodni mislilac

Duh bunta: +3/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: 14.05.2008. 20:08 »

Leskovac je skroz naskroz puko. Svako je srecan kad se izvuche iz njega. Ne osudjujem nikoga.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: 15.05.2008. 09:13 »

Ma ne bre, ti si pogresno shvatio to sto mislis. Moj predlog je pametniji :jezik: Jos kad bih imao priliku da sretnem nekog drzavnog glavonju da mu prezentiram moj predlog. Ti sa svojim mozes da ides jedino u azil za pse, a ja sa svojim i do Voje pa ti gledaj ciji je predlog bolji...

Uf, samo čekam da se stvari slegnu i odmah palim kod Bajatovića na kanabe....
Sačuvana

Truman
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

mracni otpadnik

« Odgovor #67 poslato: 15.05.2008. 11:23 »

Sto kod Bajatovica?! Nece valjda on biti buduci premijer...
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: 15.05.2008. 13:05 »

Neće biti premijer, ali će mu se povećati obim muda. Zvrko
Sačuvana

Truman
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

mracni otpadnik

« Odgovor #69 poslato: 15.05.2008. 13:12 »

I dalje ne kapiram. No, nije ni vazno...Ko da mora da bude mnogo bitno sve sto ti kazes.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #70 poslato: 15.05.2008. 13:37 »

Gospodo, dajte da se vratimo temi. Ozbiljna je. Ili kako vi mislite, je li ovo demografsko pomeranje svega što diše (pa i životinje će uskoro samo tamo da žive jer ovde neće biti ni mrvica da prezalogaje), dakle, je li to nešto toliko loše, i da li bi trebalo da bude prioritet države da to spreči?
Sačuvana

Truman
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

mracni otpadnik

« Odgovor #71 poslato: 15.05.2008. 20:00 »

Vlada treba da zasedne i da kaze - ulazemo u Staru Rasku 10 miliona evra, u istocnu Srbiju 30 miliona, u jugoistocnu 20 miliona i to je to. Ljudi ce imati vise motiva da ostanu.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #72 poslato: 16.05.2008. 02:55 »

Pa, dobro, poštujem ja to što bi ti bio za to da se uloži u te krajeve, ali tako nešto se već radilo, i nije dalo rezultate, iz razloga koje sam u ovoj raspravi već navodio (nesprovedena fiskalna decentralizacija znači da više novca i dalje odlazi u republičku kasu nego što se vraća u lokal, tako da taj finansijski jednokratni špric ne znači gotovo ništa). Da ne govorimo o tome da taj navedeni novac nije ništa, i da se ne bi mogao nikako ni osetiti u tolikim područjima. Samo u Beograd u toku jednog meseca Srbija uloži (dodatno, dakle ne uzimajući u obzir sam beogradski budžet) najmanje deset puta više u odnosu na novac koji si pomenuo.

No, hajde, da vidimo još neke predloge, ako ih ima. Zanima me šta bi kazali oni koji žive u Vojvodini (ali ne u Novom Sadu), ili u ovim ugroženim područjima. Da li uopšte razmišljaju o tom problemu.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +83/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: 16.05.2008. 16:27 »

Slazem se sa ovim poslednjim da su predlozene sume neznatne, da ne kazem neupotrebljive jer one dugorocno ne mogu da rese problem. Nije stvar u jednokratnoj vec u konstatnoj pomoci koja treba da stabilizuje situaciju i postavi temelj za privredno podrucje koje ce moci samo sebe da izdrzava a ne da bude zavisno od tudje milosti. U Bg se preseljava imovina(kakva-takva ali ipak nasih) giganata, izradjuju licna dokumenta, nalaze centrale banaka cije ispostave ovde broje samo desetine sluzbenika, planira i preseljenje sluzbe 988 iz Nisa u Bg koja odskora pokriva celo podrucje istocne, juzne i jugoistocne Srbije sto je ranije pripadalo vecim mestima ovog dela, sto se sva pitanja penzijskog osiguranja resavaju u Bg-u, resavaju pitanja registracije privatnih preduzeca, pitanja obrazovanja (nemoguce je zavrsiti nista u lokalnom Ministarstvu vec je potrebno otici licno za Bg), sto osim konzulata Grcke i Bugarske (sta ce nam vise?!) takodje treba ici za Bg. O aerodromu i o auto-putu cija je gradnja od krucijalnog znacaja uopste ne treba ni pricati...O tome da se ljudski resursi (provereni) dobrovoljno ali i silom takodje odvlace odavde, takodje ne treba raspravljati. I sve dotle dok neki namerno to cine a drugi se namerno tome pokoravaju, postojace jaz koji ce biti produbljeniji i pogubniji. Ne znam samo odakle toliko mazohizma u jednima a sadizma u drugima.
Sačuvana

Sto ne boli - to nije zivot, sto ne prolazi - to nije sreca.

Andric
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #74 poslato: 17.05.2008. 02:11 »

Nije stvar u jednokratnoj vec u konstatnoj pomoci koja treba da stabilizuje situaciju i postavi temelj za privredno podrucje koje ce moci samo sebe da izdrzava a ne da bude zavisno od tudje milosti.

U osnovi je tako, ali postoje nijanse koje bi trebalo naglasiti. U stvari, bitan je redosled. Evo kako bi to trebalo da ide i zašto. Najpre decentralizovati državu (sa regionalizacijom, ali to za ovu stvar nije tako važno) na onim osnovnim nivoima, a to znači vratiti opštinama i gradovima imovinu i izvršiti fiskalnu decentralizaciju koja će omogućiti da ono što se na lokalu zaradi uglavnom na lokalu i troši (da se pare ne šalju u republičku kasu u onoj meri u kojoj su se do sada slale). Zatim je država dužna da napravi fond za pomoć nerazvijenim opštinama (to je ovo što nazivaju čak i ministarstvom, iako za to nema nikakvih stvarnih namera ni osnovnih temelja - za ravnomerni regionalni razvoj), i kroz te fondove dugo godina pomaže razvoj ovih zaostalih područja. Zanimljivo je da za jednu vrstu pomoći koju država može da propiše za ugrožene regije (mada bi taj metod bio efikasniji ako bi zemlja bila regionalizovana) čak i nije potrebno odvajati novac, već se mogu dati povoljniji uslovi za razvoj privrede, za proizvodnju ili nešto treće. Država je u stanju da to reguliše u odsustvu pokrajinskog nivoa vlasti (koji je neophodan ako hoćemo da uopšte progovorimo o teritorijalnoj ravnopravnosti).

Zato ja i ne bih rekao da država treba konstantno da pruža pomoć ugroženim područjima, već je dovoljno za početak da učini taj prvi korak, i da izvrši makar imovinsku i fiskalnu decentralizaciju.

Citat
I sve dotle dok neki namerno to cine a drugi se namerno tome pokoravaju, postojace jaz koji ce biti produbljeniji i pogubniji. Ne znam samo odakle toliko mazohizma u jednima a sadizma u drugima.

Dobro kažeš, mada se ne bih složio sa tim da su jedni sadisti, jer oni samo ubiraju ono što im se odavde dozvoli da nose.

Ponavljamo uglavnom ono što među sobom odavno znamo. Ali ja se nadam da će ta priča neke posetioce naučiti da počnu misliti malo drugačije. Da razmisle o ovim problemima.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: