Ne... ljudi u Centralnoj Srbiji zasluzuju beogradizaciju!
Kad se neko raduje Beogradskoj Areni, Hramu Svetog Save ili Avalskom tornju, jasno je da mu beogradizacija odgovara. No, nije to strašno ako taj lik planira da zapali za Beograd kad prikupi nešto para, jer u tom slučaju razmišlja sasvim logično, i ja bih ga opravdao kao što pravdam svakog Beograđanina koji je protiv decentralizacije. Jadno je kad taj neko nastavi da živi u Kragujevcu (ili bilo gde u Centralnoj Srbiji), i nema nameru da iskoristi one građevine koje plaća da se grade po Beogradu.
Npr. njemu će naplatiti koncert u Beogradskoj Areni 1000 dinara više nego Beograđaninu. Jer da bi otišao do Beogradske Arene, njemu nije potrebno petnaest minuta kao što je nekome iz Beograda, niti 25 dinara za autobusku kartu, nego plaća kartu do Beograda, i natrag. Na "sreću" pa o tim stvarima ne mora da misli, dok god ne zarađuje, dok mu keva i ćale plaćaju karte i ekskurzije do prestonice.
On tvrdi kako je Toranj simbol Srbije, a ne Beograda. Kako mu je drago shto je BG arena izgradjena... i to je simbol Srbije.
Simboli Srbije su svi u Beogradu. To je i ideja vlasti, da prestonica postane simbol Srbije, koja će onda ličiti na sve, samo ne na Beograd. Pogledajte šta se gradi po Beogradu pa recite jesu li to simboli bede koja vlada južno od Beograda? Greška je, dakle, Beograd nazvati simbolom Srbije, kao i sve ono što je u njemu.
Inače, taj klinac koji tako razmišlja, sem što bi trebalo da se zapita koliko će sutra plaćati odlazak na koncerte, koji su izgleda sve češći po Beogradu, a dolaze im najveća svetska imena... dakle, ne samo to koliko će ga skuplje stajati koncert u odnosu na beogradskog klinca, nego neka u to ukalkuliše i prosečnu zaradu beogradske porodice, i uporedi sa prosečnom zaradom svojih roditelja.
Konkretno, šta za Srbiju a šta za Beograd znači Toranj? Znači malo bogatiju ponudu Turističke organizacije Beograda, koja će dovesti turiste, i obezbediti još malo novca upravo za Beograd. Beograd i inače postaje grad turizma i usluga (što je ovih godina najisplativije), pa ne treba da čudi zašto se grade svetska čuda, poput Hrama i Arene.
Ja mu kazem "a shto se onda ne zove Srpska arena", a on kaze "i Beograd je Srbija".
Takva Srbija kojoj on kliče je upravo ono što mu život čini neposredno manje kvalitetnim no što bi ga mogao živeti. Pitaj ga obavezno da li planira da se preseli u Beograd. Jedino ga preseljenje može opravdati.
Pa i Kragujevac je Srbija... nek' se ovde izgradi arena poput beogradske. Nek' se ovde izgradi toranj!
Ali ne mozesh choveka ubediti... nisam vishe ni hteo da ga ubedjujem. Nek' misli kako hoce... umoran sam!
Naravno da može da misli kako hoće, i to se tebe ne tiče. Ali kad dođe vreme za glasanje, on će svoj glas podariti nekoj procentralističkoj, probeogradskoj stranci, koja će Beograd dalje graditi, i takvih glasova je mnogo više od onih svesnih koji traže ravnopravnost (ravnomerni regionalni razvoj). U politici je tako da moraš ubediti čoveka da glasa za sebe, inače neće samo sebe oterati u bunar, nego sa sobom povlači i lokal, a sa njim i tebe (odnosno Nišlije mene).