Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Investiranje u Beograd  (Pročitano 27239 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #90 poslato: 19.04.2007. 00:56 »

Ne... ljudi u Centralnoj Srbiji zasluzuju beogradizaciju!

Kad se neko raduje Beogradskoj Areni, Hramu Svetog Save ili Avalskom tornju, jasno je da mu beogradizacija odgovara. No, nije to strašno ako taj lik planira da zapali za Beograd kad prikupi nešto para, jer u tom slučaju razmišlja sasvim logično, i ja bih ga opravdao kao što pravdam svakog Beograđanina koji je protiv decentralizacije. Jadno je kad taj neko nastavi da živi u Kragujevcu (ili bilo gde u Centralnoj Srbiji), i nema nameru da iskoristi one građevine koje plaća da se grade po Beogradu.

Npr. njemu će naplatiti koncert u Beogradskoj Areni 1000 dinara više nego Beograđaninu. Jer da bi otišao do Beogradske Arene, njemu nije potrebno petnaest minuta kao što je nekome iz Beograda, niti 25 dinara za autobusku kartu, nego plaća kartu do Beograda, i natrag. Na "sreću" pa o tim stvarima ne mora da misli, dok god ne zarađuje, dok mu keva i ćale plaćaju karte i ekskurzije do prestonice.

On tvrdi kako je Toranj simbol Srbije, a ne Beograda. Kako mu je drago shto je BG arena izgradjena... i to je simbol Srbije.

Simboli Srbije su svi u Beogradu. To je i ideja vlasti, da prestonica postane simbol Srbije, koja će onda ličiti na sve, samo ne na Beograd. Pogledajte šta se gradi po Beogradu pa recite jesu li to simboli bede koja vlada južno od Beograda? Greška je, dakle, Beograd nazvati simbolom Srbije, kao i sve ono što je u njemu.

Inače, taj klinac koji tako razmišlja, sem što bi trebalo da se zapita koliko će sutra plaćati odlazak na koncerte, koji su izgleda sve češći po Beogradu, a dolaze im najveća svetska imena... dakle, ne samo to koliko će ga skuplje stajati koncert u odnosu na beogradskog klinca, nego neka u to ukalkuliše i prosečnu zaradu beogradske porodice, i uporedi sa prosečnom zaradom svojih roditelja.

Konkretno, šta za Srbiju a šta za Beograd znači Toranj? Znači malo bogatiju ponudu Turističke organizacije Beograda, koja će dovesti turiste, i obezbediti još malo novca upravo za Beograd. Beograd i inače postaje grad turizma i usluga (što je ovih godina najisplativije), pa ne treba da čudi zašto se grade svetska čuda, poput Hrama i Arene.

Ja mu kazem "a shto se onda ne zove Srpska arena", a on kaze "i Beograd je Srbija".

Takva Srbija kojoj on kliče je upravo ono što mu život čini neposredno manje kvalitetnim no što bi ga mogao živeti. Pitaj ga obavezno da li planira da se preseli u Beograd. Jedino ga preseljenje može opravdati.

Pa i Kragujevac je Srbija... nek' se ovde izgradi arena poput beogradske. Nek' se ovde izgradi toranj!
Ali ne mozesh choveka ubediti... nisam vishe  ni hteo da ga ubedjujem. Nek' misli kako hoce... umoran sam!

Naravno da može da misli kako hoće, i to se tebe ne tiče. Ali kad dođe vreme za glasanje, on će svoj glas podariti nekoj procentralističkoj, probeogradskoj stranci, koja će Beograd dalje graditi, i takvih glasova je mnogo više od onih svesnih koji traže ravnopravnost (ravnomerni regionalni razvoj). U politici je tako da moraš ubediti čoveka da glasa za sebe, inače neće samo sebe oterati u bunar, nego sa sobom povlači i lokal, a sa njim i tebe (odnosno Nišlije mene).
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #91 poslato: 10.05.2007. 00:07 »

ne zelim da kvarim temu... :) ... ali i Kragujevac je nabavio 20 novih autobusa! Sad su svi busevi na gradskim i prigradskim linijama u super stanju! Planira se nabavka josh 10 buseva!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #92 poslato: 10.05.2007. 00:29 »

Oh Johnny, dragi moj Kragujevcanine, hvala ti sto pomenu te nove autobuse, da ne ispadne da ja pricam o space-shutlovima u Bg-u, dok se ostali stanovnici Srbije voze trotinetom....
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Leki
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 02.06.2007. 00:58 »

dobro vece dobri ljudi,

vecina investicija su privatne. to moze da se desi u svakom gradu u Srbiji. Arilje, Novi Sad, Indjija pa i Nis. Decentralizacijom bi dobili mnogo bolje uslove, i vi i mi (Beogradjani). Meni je dosta pridoslica koji grade divlje kuce sa uzanim ulicama i bez kanalizacije. Traze posao, povecavaju ponudu radne snage i time smanjuju nadnicu. I jos svi hoce da budu beogradjani kao da je to bolje nego biti iz bilo kog drugog mesta. Zelim da imaju dobre uslove u svom gradu i da tamo rade, a da u bg dolaze turisticki, kao sto bi i ja u Nis dolazio.

Beograd je lep grad, uvek je bio centar ovog podrucja pa zato i ima najlepse zgrade, najbolje trgove i sl. I uvek ce imati.

Treba nam regionalizacija, ali ako je budete trazili zbog "beogradizacije" samo svaljujete krivicu sa sebe na nekog drugog. I mi iz beograda smo za regije. smanjuje se pritisak sa nas. ps. za Avalski toranj me boli uvo.

veliki pozdrav svima
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #94 poslato: 02.06.2007. 01:09 »

vecina investicija su privatne. to moze da se desi u svakom gradu u Srbiji. Arilje, Novi Sad, Indjija pa i Nis.

Da, ali ne dolazi investitor jednako cesto u Dragovlje, niti je cuo za Dragovlje, koliko za Beograd. Da ne pominjemo sto Beograd ima poseban status u republici, tako da ga drugaciji set zakona pogadja, za razliku od gradova Vojvodine, da ne pominjem teskocu gradova u Centralnoj Srbiji. Podaci istrazivanja u publikaciji Monitoring procesa evropeizacije društvenog, ekonomskog, političkog i pravnog prostora Srbije od 1. novembra prosle godine kazu da se na odobrenje investitoru ceka u unutrasnjosti do 3 i po godine, sto ne vazi za Beograd.

Decentralizacijom bi dobili mnogo bolje uslove, i vi i mi (Beogradjani). ... Zelim da imaju dobre uslove u svom gradu i da tamo rade, a da u bg dolaze turisticki, kao sto bi i ja u Nis dolazio.

Slazem se.

Beograd je lep grad, uvek je bio centar ovog podrucja pa zato i ima najlepse zgrade, najbolje trgove i sl. I uvek ce imati.

Zasto onda ocekujes da ljudi iz unutrasnjosti prestanu da dolaze u Beograd ako je on predodredjen za to da bude lepsi, bolji u svakom slucaju od drugih gradova republike? Da li bi ti ostao u propalom gradu, ruznom recimo, ako mozes da odes u Beograd, i ako republika favorizuje taj grad? Dakle, ako hoces da ti ljudi ostanu tamo, ne mozes reci: Beograd mora (otkud to da mora, a da se zalazemo za ravnopravnost gradjana?) da bude bolji/lepsi od drugih mesta za zivot.
Sačuvana
!
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 02.06.2007. 01:29 »

Gde ce da idu ako ne u Bg ?
Sačuvana
Leki
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: 02.06.2007. 12:14 »

nisam rekao da je lepsi, rekao sam da je lep. A da je centar zbivanja, centar je. To ce ostati i posle regionalizacije. Ima lepih gradova u Srbiji, ruinirani ali bi lako mogli da budu atraktivni za oko. Vi ni ne vidite ruzne strane bg-a (divlja naselja, rosmke "cetvrti" i sl.) i za to nam treba nasa komunalna policija, kako bi to resili. Ispred Ex-Interkontinental hotela ka reci je ogromno romsko kartonsko naselje i mi ne mozemo da ga sklonimo u predgradje. Zakon o Beogradu tek treba da se donese. Ne verujem ni da ce on doneti ono sto gradske vlasti zele.

To za dozvole sam citao i slazem se. To je bolesno. Ja ne bih cekao na dozvolu tri meseca, a kamoli 3 godine. Al nije Bg kriv. Vec republicka vlast, politicari koji hoce kontrolu nad drzavom iz jedne kancelarije. Regoinalizacijom bi lokalni politicari dobili vecu ulogu i to plasi neke sujetne likove na vrhu.

ps. Ja sam skoro krenuo da istrazujem ovu tematiku. Imate li vi neke skupove, tribine i sl?
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #97 poslato: 02.06.2007. 12:32 »

Zakon o Beogradu kao posebnoj regionalnoj jedinici donesen je jos za vreme Milosevicevog rezima, po uspostavljanju njegovog ustava, '91. ili '92. godine, i on se time izdvaja iz prokletstva zvanog "ni autonomija ni lokalna samouprava" koje zahvata Centralnu Srbiju.

A da je centar zbivanja, centar je. To ce ostati i posle regionalizacije.

Dok god je tako ti ne mozes (sem ako si jako los covek i ne uspevas da se postavis u kozu drugog) da trazis od drugog da ostane u ruiniranom mestu i tamo zivi poluzivot, dok ti dises ono najbolje sto zemlja ima, a da za to nisi prstom maknuo.

Vi ni ne vidite ruzne strane bg-a (divlja naselja, rosmke "cetvrti" i sl.) i za to nam treba nasa komunalna policija, kako bi to resili. Ispred Ex-Interkontinental hotela ka reci je ogromno romsko kartonsko naselje i mi ne mozemo da ga sklonimo u predgradje.

Tako izgledaju citavi gradovi ili opstine u Centralnoj Srbiji. Jesi li ikad posetio Gadzin Han? Lebane? Svrljig? Poseti pa vidi kako negde ta kartonska naselja nisu domovi samo romske populacije, nego i onih "regularnih" gradjana.

Ja sam skoro krenuo da istrazujem ovu tematiku. Imate li vi neke skupove, tribine i sl?

Bave se time ovi sto uzimaju pare za projekte tih sastancenja kako bi jedni drugima opisali kako je "decentralizacija neophodna". To izgleda kao u Mapet sou-u, jedan u stilu nekog prekaljenog akademika tiho sa govornice kaze ono gore, pa otegli pricu bar 20 minuta, potom izlazi drugi, pa ponovi to receno, i tako se naredja desetak ljudi, svi lepo obuceni, a jos bolje ce se obuci posle skupa. Ima takvih mnogo u Nisu, i svi oni govore kako je decentralizacija jedino resenje, ali onda izadju pa daju glas centralistickim partijama, ili uopste ne glasaju.

Mi cemo malo drugacijom borbom. Mada ko sam ja, samo nagadjam. Mozda se i odustalo od ideje decentralizacije... posto u Nisu nema nema mnogo ozbiljnih, sem tih par nevladinih organizacija koje organizuju te skupove i ubedjuju svoje prijatelje u ono sto ovi vec znaju. Ovi drugi (koji ne pripadaju tom zatvorenom krugu ljudi) uglavnom prete onima koji se zalazu za decentralizaciju, ma koliko im bilo objasnjeno da to ne cepa njihovu majcicu Srbiju, nego je jaca. Avaj, ne moze se udovoljiti gomili, ni za njeno dobro.
Sačuvana
Leki
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: 02.06.2007. 13:16 »

posetio sam dosta gradova po srbiji, ne treba da me ubedjujes u ono sto znam. Necu da se ponasamo kao ti govoranti na tribinama. :)
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: 02.06.2007. 16:29 »

Jos davno sam predlagao da se okace slike Beograda sa jedne strane, i slike siromasnih opstina Srbije sa druge. Nikako to da se uradi...
Sačuvana
Johnny_kG
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 19.06.2007. 13:51 »

"SAVRŠENA?!
Grčka firma "Bluhaus" angažovala "Energoprojekt" da joj za 60 miliona evra u Bloku 26 napravi "zgradu bez mane"

Prema njihovom rešenju, na toj lokaciji biće izgrađena i četiri solitera sa 40 spratova, dva šoping mola, tri poslovno-stambene zgrade sa parkovima na krovnim terasama, crkva u vizantijskom stilu, mali trg i pešačka pasarela u visini prvog sprata Arene." Alo bre ljudi....bre... dal' ste vi normalni?

"Veliko gradilište

U narednih nekoliko godina Novi Beograd će ponovo postati veliko gradilište, jer se, prema procenama nadležnih, očekuje izgradnja više od milion kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora. Kako je objasnio Dragan Mašić, član opštinskog veća, u poslednjih šest godina na Novom Beogradu je otvoreno 40.000 radnih mesta, a ova opština ima najveće potencijale za razvoj ne samo u zemlji već u celom regionu."
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Johnny_kG
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #101 poslato: 10.07.2007. 22:04 »

O ovom bloku sam pisao gore ^^^
evo kako ce nam prestonica izgledati : http://forum.skyscraperpage.com/showthread.php?t=133963
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 10.07.2007. 22:20 »

Ili za one koji bi odmah da bace pogled na nove beogradske blokove i nebodere:

Dobro je da nas ovde ima nekoliko koji se ne odusevljavaju time sto se jedan grad u Srbiji gradi, a ostali propadaju. Vecina se cak i u provinciji raduje ovim postignucima i snaznom kretanju napred Beograda, ne shvatajuci da na taj nacin njihov grad postaje sve veca pustinja u skoro jasnom beznadju. Hoce li neko onda uopste da pomisli da zivi van Beograda, a u Srbiji?
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: 12.07.2007. 23:34 »

Koliko ja znam USS (kompanija Ju es stil) je ona koja je novi vlasnik smederevskog Sartida. Ako je tako onda svaka cast Smederevcima i USS-u sto poklanja paznju beogradskoj biblioteci, dok verujem da Smederevo propada u siromastvu. Da se DIN tako ponasa mislim da se ne bi tako lako izvukao, bez obzira koliko su Nislije zatucani ljudi generalno.

Obnova Univerzitetske biblioteke
12. jul 2007. | 15:16 | Izvor: Tanjug

"Ju es stil Srbija" poklonio je 100.000 dolara za obnovu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 16.07.2007. 12:43 »

Obnova Gazele i puteva uz kredite

Evropska investiciona banka (EIB) potpisaće danas sa predstavnicima Vlade Srbije ugovore o dodeli dva kredita od po 33 miliona evra za obnovu beogradskog mosta Gazela i regionalnih puteva. Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija Srbije, ugovore o kreditima potpisaće ministar finansija Mirko Cvetković, direktor Javnog preduzeća Putevi Srbije Branko Jocić i predstavnik EIB Piter Kovelijers. Predviđeno je da se novcem iz kredita obnove petlja, prilazi i konstrukcija mosta koji se nalazi na autoputu kroz Beograd i preko koga dnevno pređe oko 160.000 vozila, a prema ranijim najavama obnova mosta bi trebalo da traje oko dve godine. Drugi kredit od 33 miliona evra biće iskorišćen za obnovu putne mreže u Srbiji i 100 mostova na magistralnim i regionalnim putevima.

Danas
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: