Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Demokratija i centralizam  (Pročitano 1761 puta)
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +23/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 25.04.2008. 22:57 »

Za SRS se jedino na osnovu proshlosti mozhe tvrditi da nije demokratska. Ali danas, niti u njenom programu niti u njenom ponashanju (ako izuzmemo ispade Zorana Krasica,ali ako cemo linijom ispada ni LDP se nije proslavio) nema ichega protivnog demokratiji.

SRS je u svojoj istoriji imala toliko nedemokratskih , da ne kazem nacistickih , sovinistickih, i rasistickih ispada, izjava i akcija, da je zaista morala biti zabranjena kada je za to bilo sanse......upravo onda , nakon petog oktobra , kada su se Krasici, Vucici , Nikolici i slicni krili kod baba na selima, ili u nekim vukoyebinama kao uplaseni stakori.

I sada se nadju pseudo - analiticari da objasnjavaju kako je , eto, zato sto velika vecina srba glasa za ideje debelog , haskog firera, SRS automatski "demokratska "???? :ljut2:

Da vas podsetim da je velika vecina Nemaca , svojevremeno glasala odusevljeno za firera , sto je po mome sasvim adekvatna analogija.....takodje, to sto radikali redje isticu svoje sovinisticke , nedemokratske , i totalitarne ideje u prvi plan, nije nikako katarza njihove misli, nego samo lukavo, potuljeno dodvoravanje glasacima , ne bi li ponovo stavili sapu na Srbiju, a onda bi ubrzo pocelo staro dobro radikalsko orgijanje nad neistomisljenicima i nesrbima...........

I nije samo ludi Krasic taj koji iskace povremeno iz koloseka "demokratske retorike", vec je tu i cuveno lepljenje tabli sa imenom Mladica na mesto "bulevara Zorana Djindjica", pa sovinisticki ispadi o Ivani Drulic Markovic, pa nazivanje predsednika ustasom, pa tone i tone gluposti , svojstvene samo radikalima......

Elem, nikada od radikala ni posten covek a kamoli posten demokrata...
« Poslednja izmena: 26.04.2008. 09:53 Domaci izdajnik » Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 25.04.2008. 23:09 »

U principu, slazhem se sa svime shto si napisao. Ja sam samo tvrdio da ta podela na demokratske i ne-dmokratske stranke vishe ne znachi nishta. Demokratske su sve stranke koje priznaju demokratska pravila igre (ne samo vladavinu vecine, vec i manjinska prava, itd., to sve spada u demokratska pravila igre) a to su danas, bar javno - sve.

Da, za radikale prosto znamo da lazhu, ali to je pre svega posledica onoga shto o njima znamo odranije i chinjenice da se nisu odrekli svog nasledja iz 90-ih. Eto, to ti je. Dakle, s jedne strane svi normalni, a s druge... ma znate vec.
« Poslednja izmena: 26.04.2008. 09:54 Domaci izdajnik » Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 26.04.2008. 07:02 »

SRS je u svojoj istoriji imala toliko nedemokratskih , da ne kazem nacistickih , sovinistickih, i rasistickih ispada, izjava i akcija, da je zaista morala biti zabranjena kada je za to bilo sanse......upravo onda , nakon petog oktobra , kada su se Krasici, Vucici , Nikolici i slicni krili kod baba na selima, ili u nekim vukoyebinama kao uplaseni stakori.
Ma nemaš ti pojma...na srpskom je "pacovi", a ne "štakori"... :jezik:
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 26.04.2008. 09:57 »

Opet, Dilane, kao da zaboravljaš da nisu samo nacionalne manjine - manjine.

Demokratske su sve stranke koje priznaju demokratska pravila igre (ne samo vladavinu vecine, vec i manjinska prava, itd., to sve spada u demokratska pravila igre) a to su danas, bar javno - sve.

Dakle, da te podsetim, a to izgleda treba sve više puta da činim kako diskutujemo, da postoje i seksualne manjine. Protiv ovih je Palma ustao pre neki dan javno na B92, a i ranije je imao slične ispade, a ni SRS nema ništa lepo o njima da kaže.

Dalje, postoje i ljudi koji su neravnopravni po raznim osnovama, a centralizam generiše teritorijalnu diskriminaciju. Stoga, ta tvoja izjava jednostavno - ne stoji.
« Poslednja izmena: 26.04.2008. 10:24 Domaci izdajnik » Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #19 poslato: 26.04.2008. 10:05 »

"KO O CEMU, BABA O USTIPCIMA"
Dakle, tebi bi i Radikali bili ok., da se zalazu za totalnu decentralizaciju i regionalizaciju..?
ah, da, tu su i veoma bitna prava pedera

Obaska sto je nekorektno da mi ne odgovoris na prethodni post, i da sam biras forumashe sa kijima ces "ukrstiti"  stavove...Al, sad dobro...Nije prvi put
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 26.04.2008. 10:53 »

U principu, slazhem se sa svime shto si napisao. Ja sam samo tvrdio da ta podela na demokratske i ne-dmokratske stranke vishe ne znachi nishta. Demokratske su sve stranke koje priznaju demokratska pravila igre (ne samo vladavinu vecine, vec i manjinska prava, itd., to sve spada u demokratska pravila igre) a to su danas, bar javno - sve.

Da, za radikale prosto znamo da lazhu, ali to je pre svega posledica onoga shto o njima znamo odranije i chinjenice da se nisu odrekli svog nasledja iz 90-ih. Eto, to ti je. Dakle, s jedne strane svi normalni, a s druge... ma znate vec.

Da, naravno da su bitna i prava PEDERA kako to kazhe Zhile, ali DI, niko u Srbije ne smatra da treba oduzeti homoseksualcima oduzeti pravo glasa. Palma jeste kreten, ali je levo smetalo na nashoj politichkoj sceni. Homofobija jeste ozbiljna boljka u Srbiji, ali su prava homoseksualaca, bash kao i prava svih drugih gradjana - garantovana ustavom i nijednan relevantan politichki faktor se ne zalazhe za njihovo krshenje. Dakle - tvoja primedba ne stoji.

Izvini, ali teritorijalna diskriminacija kao pojam ne postoji, bar ne u smislu u kome ga ti upotrebljavash. Evo zashto - diskriminacija je nejednako tretiranje gradjana zbog neke njihove osobine (pola, rase, etc), ali ne i socijalna nejednakost na koju ti ovde zapravo refrirash. Ja smatram da je uzhasno shto u Beloj Palanci ljudi zaradjuju pet puta manje nego u Bgd i shto nemaju nijedno pozorishte, a BGD ima pet, ali bre, DI - to NIJE DISKRIMINACIJA. Zashto? Zato shto nasha drzhava NE BRANI povecavanje plata u Beloj Palanci, niti brani podizanje pozorishta, niti brani belopalanchinama da se odsele za Beograd. Izvini, ali koristish termine krajnje proizvoljno.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 26.04.2008. 10:53 »

Sad videh onaj odličan navod Idi dada amin-a o članovima SRS. Sve su to ponašanja koja nikako ne mogu da se okarakterišu kao demokratska.

Dilan je, izgleda, sklon tome da demokratskim nazove sve one partije koje se zalažu za demokratske izbore, odnosno za to da svi punoletni građani imaju pravo glasa na izborima. Nedovoljno, o koliko nedovoljno da bi se partija nazvala demokratskom!! Jezivo je ako neko tako širokih shvatanja demokratiju uzima na taj način!

"KO O CEMU, BABA O USTIPCIMA"
Dakle, tebi bi i Radikali bili ok., da se zalazu za totalnu decentralizaciju i regionalizaciju..?
ah, da, tu su i veoma bitna prava pedera

Da, Žile, za nekoga ko živi u mestu južno od Beograda decentralizacija i regionalizacija su od vitalnog značaja, i ova situacija koju danas imamo u Srbiji (svojstvena jedino još Albaniji, BiH donekle, i Makedoniji) zove se teritorijalnom diskriminacijom, kao što sam napisao već Dilanu. To nije nimalo zanemarivo.

Dalje, jeste, prava "pedera" kako si ih nazvao, jeste isto tako jako važno pravo, ali nije nešto za šta se zalažem izričito, već je taj set prava (seksualnih, kao i nekih drugih, koje nisam navodio ovde, i koje Differentia ne ističe u svojoj kritici) koji se tiče građana jedne zajednice/društva tako povezan i proističe iz principa. A taj princip kaže da svi građani jedne države/zajednice/društva imaju pravo da budu ravnopravni, sve dok ne ugrožavaju bilo koga (oni koji to rade idu u zatvor, recimo). Dakle, kad ja kažem "seksualne slobode", to nije zato što je meni to pravo potrebno (nisami gay, niti ću, izgleda, ikada biti, tako da me se to pravo neposredno ne tiče), već zato što njihove neslobode izviru iz istog bureta odakle i centralizam, autokratija, pa i fašizam ako hoćemo da idemo još malo dalje.

Pored ovih pobrojanih prava, SRS zloupotrebljava pravo na slobodu govora, tako što se služi govorom mržnje (kao neonacisti kada iznesu fašističke oznake u javnost), na šta je ukazao Idi dada amin, i to svakako ne može biti demokratsko ponašanje, inače je i nošnja fašističkih zastava - demokratsko pravo. A nije, i ne može da bude.

Citat
Obaska sto je nekorektno da mi ne odgovoris na prethodni post, i da sam biras forumashe sa kijima ces "ukrstiti"  stavove...Al, sad dobro...Nije prvi put

Pa, mislio sam da sam ti odgovorio, pošto sam prokomentarisao ono za Jovanovića... Ali evo da prokomentarišem i ostalo u tvom komentaru, mada videh da je delom ili u celosti ironičan pa zbog toga nisam imao isprva tu želju:

Citat
1. Ja sam nedemokrata za to sto nisam urlao od srece sto se otcepilo Kosovo...
2. Zato sto lose postupke stranih(zapadnih) sila kritikujem...
3. Zato sto ne mislim da su samo Srbi krivi za strahovite pokolje u ratovima devedesetih...
4. Zato sto u izboru izmedju svoje i npr. Hrvatske sportske ekipe, biram da navijam za ekipu RSrbije...
5. Sto saosecam sa patnjama svog naroda(citaj naroda moje zemlje, kako mi ne bi urlao da sam nacista), cak iako vecina tog, mog, glupog, neobrazovanog, naroda, navija i glasa za SRS i DSS...
6. Zato sto mislim da ti i Rada Dada...niste losi momci, samo ste...DALTONISTI, i ne mozete da pobegnete od svog vidjenja sveta u dve nijanse, crnoj i beloj( zato si mi i prisio, onomad, etiketu Nazzionalist)

1. Ni ja nisam urlao od sreće što se otcepilo Kosovo (nije me bilo briga, sem u jednom drugom smislu, o kojem sam kratko pisao ali nikoga ne zanima takav aspekt: mene brine što se stvara još jedna nacionalistička država na Balkanu, a ne to što je to bila nekad teritorija Srbije; a brine me i reakcija većine Srba u Srbiji na taj događaj, jer će se loše odraziti na politička kretanja u Srbiji).
2. Dozvoljeno je i poželjno u demokratskom društvu kritikovati sve što ne valja, ali je još bolje da se kroz tu kritiku obuhvate i domaći politički akteri. Dakle, ne biti pristrasan (kao što npr. jeste Duci Simonović, videsmo na onoj diskusiji koju je Truman pokrenuo).
3. Niko ne misli da su samo Srbi krivi za pokolje devedesetih. Ja čak mislim da Srbi kao narod uopšte nisu krivi, već da snose odgovornost za ono što se dogodilo. Kolektivna krivica ne postoji. A pojedinačnih krivaca ima i na drugim stranama, kao i kolektivne odgovornosti. A zašto se usuđujem da kritikujem pre svega narod kojem pripadam (makar nominalno, ako ne duhom, pošto sam duhom građanin sveta)? Zato što smatram da se moraju iscrpeti sve pouke koje smo mogli da pokupimo iz sopstvenih grešaka, i da se tako na najbolji mogući način možemo orijentisati u budućnosti.
4. Niko nikoga ne tera da navija za Hrvatsku ili bilo koju drugu reprezentaciju. Ja lično ne navijam za Srbiju, niti za bilo koji tim. U stvari, trudim se da ne navijam za Srbiju. Kažem, trudim se, jer znam da je bolje da se u zemlji ne jača nacionalni ponos, pošto će to još više da pogura u provaliju, i ojača one priče o nebeskom narodu. Ipak, teško mi to uspeva, i često se poradujem u sebi kad vidim da "naši" daju gol ili postignu poen u nekom drugom sportu.
5. Ja ne saosećam, nego živim katastrofe naroda i države kojoj pripadam. I to me još više obavezuje da je kritikujem kada greši, ne bi li došla u bolju situaciju. Kad je reč o saosećanju, saosećam i sa drugim narodima, čije su pripadnici moji sunarodnici ubijali.
6. Nemam komentar.

Bilo kako bilo, kad ja kritikujem neke "demokrate" i nazovem ih "pseudo", ja od njih očekujem da uvide još neke potrebe koje demokratsko društvo traži od građana, kako bi se mogli nazvati sasvim demokratama. Nije dovoljno, kao što Dilan tvrdi, ravnopravno tretirati nacionalne manjine ili dozvoliti svim punoletnim građanima da izađu na izbore.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 26.04.2008. 11:06 »

Bilo kako bilo, kad ja kritikujem neke "demokrate" i nazovem ih "pseudo", ja od njih očekujem da uvide još neke potrebe koje demokratsko društvo traži od građana, kako bi se mogli nazvati sasvim demokratama. Nije dovoljno, kao što Dilan tvrdi, ravnopravno tretirati nacionalne manjine ili dozvoliti svim punoletnim građanima da izađu na izbore.

Pa, sad, a verujim da ce se i prozvani sloziti, ne potcenjuj nas intelekt i stepen obrazovanosti. Cak i poslednji zatucani seljak zna da Demokratski standardi nisu samo opste izborno pravo i jednak tretman manjina. I ne znam ko je insistirao na tome?
Ali, sada, cak i Radikali, imaju unutrasnju "demokratsku" strukturu, ne prave{onoliko) necivilizacijske poteze, uklapaju se u pravni poredak i postuju izborni sistem. To sto ih ti i ja ne volimo...to je prica o kvalitetu njihove ideologije, ne o demokraticnosti i nedemokraticnosti...
Onda kada je bilo osnova za zabranu SRS, na vlasti je bio S.M., a njemu je bilo u interesu da ima Troublemakera Seselja.

Brkas babe i zabe. Meni se ne svidja...Jelena Karleusa...zbog nedemokratskog ponasanja osmeh
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 26.04.2008. 11:14 »

Homofobija jeste ozbiljna boljka u Srbiji, ali su prava homoseksualaca, bash kao i prava svih drugih gradjana - garantovana ustavom i nijednan relevantan politichki faktor se ne zalazhe za njihovo krshenje. Dakle - tvoja primedba ne stoji.

Au, bre, Dilane, neverovatno je šta govoriš juče i danas. Ustavom zabranjeno kršenje pravo seksualnih manjina? A sa druge strane dozvoljeno iznošenje fašističkih zastava? Kako beše, jesu li fašisti bili za ubijanje homoseksualaca? Kako se o tome izjašnjavaju Nacionalni stroj, Blad end Anr i ostali neonacisti u Srbiji? Njima je dozvoljeno da hodaju ulicama i zagovaraju "lečenje od homoseksualnosti" i to na ovaj pomenuti ili način kako propagiraju Srpske Dveri, ugledna i popularna nevladina organizacija. Da ne pominjemo stav SPC koja je gotovo kao posebno ministarstvo.

Jedno je šta piše u Ustavu, a drugo da li se kroz zakon ta obaveza države sprovodi ili može da bude sprovedena.

Na stranu sve to što će uskoro biti osnovana (opet, po ustavu?) neonacistička politička partija pod nazivom Nacional-socijalistička partija Gorana Davidovića. Koliko je onda ovo demokratska država?

I konačno, ovde se ne govori o državi, već o partijama. A one imaju statute, a ne ustav. U tim statutima, programima i izjavama njihovih lidera može da se nasluti kako bi država izgledala kad bi takvi bili u situaciji da sprovode svoje programe u potpunosti (na sreću pa postoji pluralizam u vlasti, tako da neke stranke koje su demokratske na planu seksualnih sloboda, mogu da spreče ove divljake da sprovedu ono što im je u planu, iako su im koalicioni partneri).

Dakle, još jednom: SSJ, SRS i slični (ne treba da se zaobiđe DSS, kod njih ovih dana ima najviše bisera, a kada to kažem mislim na antidemokratsku retoriku) - nisu i ne mogu da budu demokratske partije.

Citat
Izvini, ali teritorijalna diskriminacija kao pojam ne postoji, bar ne u smislu u kome ga ti upotrebljavash.

Razmisli malo šta znači diskriminacija, pa ćeš onda uvideti da CENTRALIZAM već podrazumeva teritorijalnu diskriminaciju. Ne moram ni da se potrudim da ti ilustrujem konkretnim primerima (kojih u Srbiji makar ima koliko 'oćeš, samo ako ima ko da otvori oči i pogleda).

Citat
Evo zashto - diskriminacija je nejednako tretiranje gradjana zbog neke njihove osobine (pola, rase, etc), ali ne i socijalna nejednakost na koju ti ovde zapravo refrirash.

Nema to veze sa socijalnom nejednakošću. Uopšte ne mora da se dotiče tog polja, kao što decentralizacija ne podrazumeva samo više novca, već i davanje prava lokalu na odlučivanje o sopstvenom razvoju (na planu infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta, i da ne nabrajam). Vezati ruke nekome u finansijskom i delatnom smislu svakako znači - diskriminisati građane koji ne žive u povlašćenom delu teritorije.

Jedini način kojim bi mogao da braniš svoju centralističku poziciju i to da ne postoji pojam "teritorijalne diskriminacije" (on, istina, ne postoji u političkoj retorici, jer je prejak, i osudio bi gotovo sve partije koje su do sada vladale Srbijom, jer su sve bile i ostale - centralističke) jeste reći da centralizam u stvari ne nanosi nikakvu štetu "periferiji". Izvoli, reci to pokraj činjenice da si živeo u gradu pogođenim centralizmom.

Citat
Ja smatram da je uzhasno shto u Beloj Palanci ljudi zaradjuju pet puta manje nego u Bgd i shto nemaju nijedno pozorishte, a BGD ima pet, ali bre, DI - to NIJE DISKRIMINACIJA. Zashto? Zato shto nasha drzhava NE BRANI povecavanje plata u Beloj Palanci, niti brani podizanje pozorishta, niti brani belopalanchinama da se odsele za Beograd.

Ha, ha! Dobar si, ali nekako si mi mlak u poslednje vreme. Kao da to nije maksimum koji možeš da daš. Evo, nikad lakše nije bilo sukobiti se s tobom. Možda braniš suviše tešku poziciju? Braniš poziciju najpre Antonića i Vukadinovića, a onda si upao u centraliste. Evo, da završimo sa ovom pričom:

Jeste, nije diskriminacija ako bi Beloj Palanci dali pravo da gradi pozorišta, i da poveća sebi platu. Ali ti, Dilane, kao da ne uočavaš da stvari ne stoje tako jednostavno. Naime, da bi se plate povećale, potrebno je najpre zaposliti nezaposlene (da bi imao ko da uopšte prima platu), a drugo, da onaj ko je zaposlen proizvodi mnogo više, kako bi mogao da dobije više zauzvrat. A sve to podrazumeva daleko povoljnije uslove. Ti uslovi zavise od Centra, zahvaljujući centralizmu. U prevodu, to je isto kao kad bi ti rekao ovo: U Srbiji ti imaš pravo da budeš homoseksualac, ali ako te neko mlatne po toj osnovi u glavu, država ne odgovara, jer nije te ona direktno mlatnula, ona je samo zaboravila da donese zakon protiv rasizma (u Srbiji to nije u potpunosti slučaj, ali preneseno na pitanje centralizma, tako je).

Ili, da ne bi vrdao, da zaključimo jednim konkretnijim primerom: to bi bilo kao kad bi ti rekao: "Ajde, be, vi Nišlije ništa ne radite, nemate si pare! Gle kol'ko ste si siromašni! Gle kako vam aerodrom ne radi!", a pritom si apsolutno slep za to što većinu konaca koje se tiču svega što si kazao vuče Centar koji diskriminiše (bio je i naslov u Blicu ili Večernjim pre nekoliko meseci: Niški aerodrom - diskriminisan).

Citat
Izvini, ali koristish termine krajnje proizvoljno.

Izvini, ali ne vidiš kako stvari stoje.
Sačuvana

Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 26.04.2008. 12:03 »

DI, ja sam MLAK zato shto sam dobronameran, ne zato shto branim pogreshnu poziciju. Tvoj problem je shto strahovito brkash pojmove, a onda tu tu sovju zbrku branish pa na kraju ispadne svashta. Gledaj, ima puno loshih i nepravednih stvari koje niti su NEDEMOKRATSKE, niti su DISKRIMINACIJA. Nema potrebe da, da bi neshto osudio to po svaku cenu nazovesh DISKRIMINACIJOM ili NE_DEMOKRATIJOM. I nemoj mi bezobrazno prishivati ni Antonica ni Vukadinovica ni centralizam, nishta ja od svega ovoga ne branim, ja ti samo kazhem da pojmove upotrebljavash proizvoljno i pogreshno.

Pojam "teritorijalna diskrimincija" se ne upotrebljava, ne zato sto je prejak, nego zato shto je POGRESHAN. Rasizam i centralizam se NE MOGU POREDITI. I to ne znachi da branim centralizam - prosto razjashnjavam jednu ZBRKU koja u tvojoj glavi ochigledno postoji.

A shto se tiche nacistichkih simbola - ja se s tomom slazhem da ih treba zabraniti, ali nije to nikakva jednoznachna tekovina demokratija - u mnogim razvijenim demokratijama upotreba ovih simbola nije zabranjena. Nacionalni stroj i Blood and Honour nisu registrovane organizacije. Nacional -socijalistichka partija ce moci da bude registrovana ako u njenom prgramu ne bude nichega protivustvnog, ako bude - nece moci i tachka. I sad ja mogu da mislim o Goranu Davidovicu shta hocu, ali i on je gradjanin ove drzhave i ako hoce da registruje stranku - za njega vazhe ista pravila kao i za svakog drugog, ok?

Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 26.04.2008. 12:34 »

DI, ja sam MLAK zato shto sam dobronameran, ne zato shto branim pogreshnu poziciju.

Dobronameran u kom smislu? U tom što me nećeš nazvati poluinteligentnim što tvrdim ono sa čim se ne slažeš? Ne razumem šta ti znači ta dobronamernost. Hoćeš da kažeš da nisi izvukao iz rukava sve argumente? Evo, ja te pozivam da ih izvučeš, jer ne vidim kako bi mogao da braniš svoju poziciju naprosto vikući "to nije diskriminacija!", a onda "sve je to demokratija!". Naprosto, stvari ne stoje tako i ja sam se potrudio, za razliku od tebe, da opravdam svoju poziciju. Pokraj toga, moja pozicija se daleko više slaže sa faktičnim.

Citat
Tvoj problem je shto strahovito brkash pojmove, a onda tu tu sovju zbrku branish pa na kraju ispadne svashta.

Ja branim ono što primećujem da bi trebalo da se postavi kao demokratsko, ako li u glavama mojih sagovornika još nije takvo, i branim poziciju koja kaže da je diskriminacija zanemarivanje ili onemogućavanje stvaranja ravnopravnih uslova za život ljudi po bilo kojoj osnovi. Ako je ta osnova boja kože, pol, seksualna orijentacija ili mesto u kojem živiš, potpuno je svejedno. Reč je o diskriminaciji. I da bi to ukapirao dobro bi bilo da sebi razjasniš šta znači diskriminacija.

Citat
Gledaj, ima puno loshih i nepravednih stvari koje niti su NEDEMOKRATSKE, niti su DISKRIMINACIJA.

Onda ćeš imati u zadatku da otkriješ po čemu su to neke stvari demokratske, odnosno diskriminatorne, pa da vidimo zbog čega tu ne spada decentralizacija, odnosno teritorijalna diskriminacija.

Ono što si do sada kazao - da se diskriminacija vrši prema nekoj osobini koju subjekt poseduje ili ne poseduje, ne zadovoljava. Jer osobina je isto tako i biti Nišlija, koliko i biti Mađar ili Bošnjak (pripadnik nacionalne manjine). Razlika postoji, ali ogleda se samo u stepenu posredovanja diskriminacije. U slučaju rasne diskriminacije ona je direktna, u slučaju teritorijalne - indirektna.

A to što se u medijima ne odomaćuje pojam teritorijalne diskriminacije stvar je neuočavanja tog problema od strane relevantnih institucija, ili interesnog zanemarivanja.

Citat
Nema potrebe da, da bi neshto osudio to po svaku cenu nazovesh DISKRIMINACIJOM ili NE_DEMOKRATIJOM. I nemoj mi bezobrazno prishivati ni Antonica ni Vukadinovica ni centralizam, nishta ja od svega ovoga ne branim, ja ti samo kazhem da pojmove upotrebljavash proizvoljno i pogreshno.

Ja bih voleo kad bi se ti založio da neke vrednosti shvatiš kao deo modernog, demokratskog sveta, kao i to da teritorijalna diskriminacija ne može da bude deo demokratskog sveta, na isti način kao što u setu demokratskih vrednosti po kojem je uređeno demokratsko društvo ne može biti dozvoljeno propagiranje rasne i nacionalne mržnje.

Citat
Pojam "teritorijalna diskrimincija" se ne upotrebljava, ne zato sto je prejak, nego zato shto je POGRESHAN. Rasizam i centralizam se NE MOGU POREDITI.

Rekoh već, tražim da to obrazložiš. Nije dovoljno reći "to nije tako", i misliti da si rekao bitnu stvar. Bitno je to obrazložiti. Ja sam dao primer: isto je reći "ja sam Nišlija", koliko i "ja sam Turčin, Indijanac ili Englez", ukoliko se drugačije prema njima odnosiš nego prema nekom drugom građaninu Srbije. A trenutno postoji ogromna razlika u tome biti građanin Bele Palanke i građanin Beograda. Jedne uslove za život ima građanin Beograda, a sasvim u drugačijim uslovima živi građanin Bele Palanke. To što on nije diskriminisan zbog toga što se zove Belopalančaninom, već zbog toga što živi u Beloj Palanci (što se svodi na isto), diskriminaciju ne ukida, već joj samo menja ime - čini je teritorijalnom!

Citat
A shto se tiche nacistichkih simbola - ja se s tomom slazhem da ih treba zabraniti, ali nije to nikakva jednoznachna tekovina demokratija - u mnogim razvijenim demokratijama upotreba ovih simbola nije zabranjena. Nacionalni stroj i Blood and Honour nisu registrovane organizacije. Nacional -socijalistichka partija ce moci da bude registrovana ako u njenom prgramu ne bude nichega protivustvnog, ako bude - nece moci i tachka. I sad ja mogu da mislim o Goranu Davidovicu shta hocu, ali i on je gradjanin ove drzhave i ako hoce da registruje stranku - za njega vazhe ista pravila kao i za svakog drugog, ok?

Au..., šta si sve ovde rekao! Znači, "juče" mladići izašli da kampuju i razvili fašističke zastave, došla policija, privela, i pustila na slobodu kao nedužne. Kažu državni tužilac treba da reaguje. Tužilac odgovara da ne postoji zakon koji bi ovakav slučaj okarakterisao kao protivzakoniti. Tebi je to ok? E, pa, to nije u redu. Demokratija podrazumeva i zaštitu demokratskog sistema vrednosti, a to znači da neće biti slobode za propagiranje rasne mržnje. Neće niko imati pravo da ugrožava drugog, ili da propagira takvu ideju. Zato, to što tvrdiš da je demokratsko, nije i ne može da bude. Inače bi demokratija bila samo jedan korak od fašizma.

Dakle, nije dovoljno samo zabraniti registraciju nekim partijama ili NVO-ima, bitno je zabraniti propagandu te vrste. To je demokratski. A ako nije, molim te, obrazloži kako to da demokratija u tom slučaju ne bude na korak od fašizma.
« Poslednja izmena: 26.04.2008. 12:39 Domaci izdajnik » Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 26.04.2008. 13:49 »

Anarhija one step Demokratija one step Diktatura

E ti stalno visis negde izmedju ove tri opcije. Nesto je zlocin zato sto se tebi ne svidja. Neko je zlocinac zato sto se tebi ne svidja. Neka je ideja zlocinacka zato sto se tebi ne svidja.

Treba zabraniti samo one ideje koje na NAJGRUBLJI nacin ugrozavaju temelje drustva. Treba zabraniti ono ponasanje koje grubo UGROZAVA druge. Inace, otvaras put ZLOCINU MISLI, a onda su zloupotrebe nepojmljive.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 26.04.2008. 13:51 »

Zašto, Žile, misliš da centralizam samo meni smeta? Smeta i Dilanu, odnosno smetaće mu kad se bude vratio u Srbiju, i bude promašio najpre Novi Sad, a onda i Beograd. Smeta svim ljudima koji žive južno od glavnog grada, govorili oni to u javnosti ili krili (bili glasači centralističkih partija).

Isto tako, ja sam naveo da meni ne smeta to što se ugrožavaju prava homoseksualaca (pod uslovom da je tako), ali da bih se svejedno zalagao za to da im se ta prava omoguće, jer proizlaze iz onih principa koji su osnova demokratskih vrednosti.
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 26.04.2008. 14:02 »

Tako je, ali, da li bi ti smetalo da ja odrzim srBendanski miting ispred tvoje kuce? Bi. Da imas cime, pucao bi... E, to je ono sto ja vidim kod tebe, a ne svidja mi se. Dakle, imas neskrivenu netrpeljivost prema drugacijim idejama, i sklon si da to resavas po kratkom postupku.
Ja se slazem da Beograd nije cela Svrbija, i da bi decentralizacijom trebalo MNOGO da se dobije. Samo, postoji opasnost da bi onda ti Niski car bio, npr., jedan Dexa, I ONDA BI TEK VI NAJEBALI. NPR.
DRUGACIJE OD SEBE(MISAONO)TREBA ZABRANJIVATI TEK KADA POCNU DA UGROZAVAJU FIZICKI, OPSTEPRIHVACENE VREDNOSTI I  DOSTIGNUT NIVO SLOBODA I PRAVA. NIKAKO PRE, NIKAKOOOO
Sačuvana

provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #29 poslato: 01.05.2008. 00:27 »

Razmisli malo šta znači diskriminacija, pa ćeš onda uvideti da CENTRALIZAM već podrazumeva teritorijalnu diskriminaciju. Ne moram ni da se potrudim da ti ilustrujem konkretnim primerima (kojih u Srbiji makar ima koliko 'oćeš, samo ako ima ko da otvori oči i pogleda).

najochigledniji primer teritorijalne diskriminacije je status vojvodine spram centralne srbije. jedno je autonomna pokrajina, a drugome nedostaje taj nivo vlasti i samim tim kao da je sito koje propushta i pare i odluke i odgovornost i sve.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: