Stranice: 1 ... 12 13 [14]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Decentralizacija i regionalizacija Srbije  (Pročitano 19580 puta)
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

« Odgovor #195 poslato: 21.03.2008. 15:12 »

A da se napravi jedno kraće uputstvo kako bi izgledala Srbije i kako treba da izgleda kad bi bila u potpunosti decentralizovana i regionalizovana? Na primer da se izvedu sve konsekvence, plusevi i minusi takvog koncepta teritorijalnog uređenja. Da ljudima bude jasnije šta u stvari to znači za njih konkretno i da se ne plaše tih pojmova?
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #196 poslato: 23.03.2008. 12:30 »

Ali zato je crkveno zemljiste regionalizovano. Pitam se ko je bio odgovoran za to kad se crkva protivi svetovnoj regionalizaciji republike.

Sačuvana
Johnny_kG
Slobodni mislilac

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #197 poslato: 23.03.2008. 15:31 »

Ali zato je crkveno zemljiste regionalizovano. Pitam se ko je bio odgovoran za to kad se crkva protivi svetovnoj regionalizaciji republike.

Ispade Kragujevac Zicka eparhija... a UE Shumadijska... ????
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #198 poslato: 23.03.2008. 15:47 »

Pa dobro, oni to dele kako se njima sviđa. Možda je podeljeno i prema broju stanovnika, pošto je Beograd opet najmanja regija. A kako se koja zove... to je čudno. No, tu kartu ne bi trebalo ozbiljno uzimati. A složiću se sa PB da je čudno kako to da Crkva (SPC) ne dozvoljava regionalizaciju Srbije (misle da je to separatizam), a sa druge strane sami su kao institucija teritorijalno regionalizovani, pa im ništa ne smeta.

Crkvenjačkom licemerju nikad kraja.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
Dekadent
Teatralni mislilac

Duh bunta: +6/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #199 poslato: 03.06.2008. 23:58 »

A da se napravi jedno kraće uputstvo kako bi izgledala Srbije i kako treba da izgleda kad bi bila u potpunosti decentralizovana i regionalizovana? Na primer da se izvedu sve konsekvence, plusevi i minusi takvog koncepta teritorijalnog uređenja. Da ljudima bude jasnije šta u stvari to znači za njih konkretno i da se ne plaše tih pojmova?
evo ja cu biti jeretik, pa cu reci jedan od minuseva decentralizacije..mogucnost da dodje do velike koncentracije moci u rukama lokalnih kabadahija, koji bi recimo mogli da po svojoj volji postavljaju i smenjuju npr.trzisne inspektore(koji su trenutno u nadleznosti republike) a ukoliko se usude da guraju nos u njihov zabran..sto naravno ne znaci da je sam koncept decentralizacije los, vec je pitanje da li bi to  doprinelo ravnomernom regionalnom razvoju u pravoj meri ili bi doslo do jos  goreg ekonomskog i svakolikog raslojavanja u provinciji (chitaj: bogacenja lokalnih mocnika koji bi osiljeni nedostatkom odgovarajuce kontrole odozgo postali jos alaviji)
« Poslednja izmena: 04.06.2008. 00:03 Dekadent » Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #200 poslato: 04.06.2008. 13:11 »

To je dobro pitanje... i često postavljano na primer baš u mom gradu (Nišu), jer ovde glavnu reč i inače vode lokalne "kabadahije", ili kako ih još ja zovem - čvarkaši. U to sam se tek nedavno uverio, i od tada se gotovo svakog dana uveravam da ovde nema ko da se nađe na tako odgovornim funkcijama, da preuzme odgovornost za neke šire ingerencije od ovih lokalnih (jer i ove lokalne su za domaće glavešine i političke mešetare previše komplikovane funkcije).

Međutim, varaš se u tome da su inspektori i kontrolori iz republike u stanju da imaju bolji uvid u to šta se događa na lokalu, da nisu potkupljivi i slično. Sa druge strane, ne očekuje se valjda da nekakvi Beograđani dolaze da proveravaju lokalna preduzeća i stanje. To se ni danas ne događa, već lokalni službenici centra odrađuju taj posao, kao što i okrug (fiktivni mini-regioni bez ikakve ingerencije) danas obavlja posao prikupljanja sredstava i prenošenja informacija sa lokala na republički nivo (i ništa drugo).

Zatim, jako je važno da se oslobodi (povećaju ingerencije) lokal što pre, da bi se ovaj osetio odgovornim što pre za ono što mu se događa, pošto bi tada počeo da obraća pažnju na svoje čelnike (koji bi u tom slučaju zaista bili odgovorni za situaciju u gradu/lokalu, dok trenutno mogu da se vade na to da ionako nemaju niti para niti mogućnosti da bilo šta urade.

Bitno je da se vlast spusti, da dođe bliže do običnog (prosečnog) građanina, kako bi se ovaj osetio važnim i u situaciji da stvarno odlučuje o sebi (poboljšalo bi učešće građana u političkom životu zajednice). Bez ovoga društvo još uvek ne može da se nazove demokratskim.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #201 poslato: 05.06.2008. 01:15 »

Republički funkcioneri su definitivno stručniji, ali je pitanje koliko ta stručnost stvarno ima veze sa našom koristi ako je njihova jedina funkcija da prikupljaju novac sa lokala i šalju za Beograd. I pored toga, znate li da se najveći porez ubira upravo iz regionalne poreske uprave u Nišu koja zahvata ceo jug i istok Srbije.
   Slažem se da postoji problem, ali on je daleko manji i bezazleniji nego što je ovaj koji mučimo skoro dve decenije. I tačno je ovo što kaže D.I., ovdašnjim građanima treba dati malo vlasti u ruke da osete da mogu da odlučuju o svojoj sudbini. Olenjili su se i prepustili pasivnoj, sivoj i beznadežnoj kolotečini.
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +6/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #202 poslato: 06.06.2008. 10:54 »

Slažem se da postoji problem, ali on je daleko manji i bezazleniji nego što je ovaj koji mučimo skoro dve decenije. I tačno je ovo što kaže D.I., ovdašnjim građanima treba dati malo vlasti u ruke da osete da mogu da odlučuju o svojoj sudbini. Olenjili su se i prepustili pasivnoj, sivoj i beznadežnoj kolotečini.

Ne znam koliko ima smisla to sto govorite i ti i Izdajnik. Ako pogledas kako se covek sprema za bolji i odgovorniji posao, ide na pripremu, na seminare, pohadja dodatne kurseve, tako je barem u ozbiljnim kompanijama. E sad da li je drzava ozbiljna to je drugo pitanje, ali znamo da bi trebala da bude uzor. Kako sada da drzava dozvoli da neki brka iz Malosiste koji ne zna da se potpise sedi u fotelji gradonacelnika....  nedoumica  Ali to je vas problem, jel tako?
Sačuvana
Dekadent
Teatralni mislilac

Duh bunta: +6/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #203 poslato: 07.06.2008. 14:33 »

Međutim, varaš se u tome da su inspektori i kontrolori iz republike u stanju da imaju bolji uvid u to šta se događa na lokalu, da nisu potkupljivi i slično.
nisi me najbolje razumeo..inspektori su tu bili samo primer..mozemo tu da stavimo i sudije,policajce i bilo koje drzavne sluzbenike, rec je o tome da te ljude sada imenuje i razvlascuje iskljucivo centralna vlast, sto je daleko od idealnog, medjutim tu se postavlja pitanje sta bi bilo kada bi te sluzbenike imenovao lokalni kabadahija, u slucaju da se vlast spusti na regionalni nivo.mene uhvati jeza pri pomisli da bi lokalni inspektori kod mene u opstini  mogli biti imenovani i polagati racune mom predsedniku opstine, ovako su koliko toliko nezavisni od njihovih pritisaka
Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #204 poslato: 07.06.2008. 19:40 »

Dekadent,

Naravno, slažem se sa tim što tvrdiš. Pa, da ti odmah priznam, ja se sa sličnim problemom ovde suočavam. Jer, vidi kako stvari stoje: ja da bih sarađivao sa nekim odavde moram da im budem ideološki sličan, a na poziciji (kakvoj god), bilo da se radi o kulturnoj ustanovi i instituciji ili o političkoj, obrazovnoj, ma uopšte nije važno - nailazim na odbijanje jer ljudi ili pomisle da sam izdajnik naroda (ovo bez navodnika, dakle, stvarno to misle), ili njegov mrzitelj... a oni naravno svi rasli uz čvarke i opanke pa ne ide da sarađuju sa nekim LDP-ovcem (u stvari sam u SDU-u ali nema veze, svejedno mi je) ili izdajničkom NVO. Često su se takvi pojavljivali i ovde na forumu, vređali me, psovali, ponašali se čak i gore nego Velja Ilić. I to stvarno rastužuje, a čitava ova borba za decentralizaciju često izgleda kao borba za to da oni (baš ti koji mrze sve ono što je dobro i što liči na inicijativu da se palanka počne pretvarati u grad) dobiju više pozicije i više para, a sve ostalo ostane isto (loše).

Pa ipak, ja ne vidim drugi način da se ove palanke od gradova na jugu i uopšte u Centralnoj Srbiji izvuku iz ove situacije nego da im se prosto gurne u ruke to višak ingerencija, obaveza i odgovornosti. Jer činjenica je da su odavde svi intelektualci pobegli ili da žele da pobegnu (pa im razvoj zajednice i regije nije u planu dugoročnog interesovanja), tako da jedino što preostaje jeste da se ovi preostali, iako je to zaista slab kadar, na neki način obrazuje vremenom i stasa u funkcionere koji će nešto uraditi za lokal.

Ti predloži ako imaš neku bolju ideju.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 12 13 [14]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: