Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija u sportu  (Pročitano 7635 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 20.06.2007. 14:11 »

ne... neke kg elektronske novine!
Zashto se ljudi zale na centralizaciju, tek kada se desi neshto ekstremno... centralizacija je uvek prisutna, u svim sferma zivota u Srbiji. Ali ljudi su navikli da zive sa njom.... :(
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 19.07.2007. 19:27 »

Da li neko uopshte postavlja pitanje zashto danas kad pochinju ove utakmice lige UEFA ne igraju za Srbiju barem neki klubovi iz bilo kog sporta iz Nisha , Kraljeva , Chachka , Kragujevca? Zvezda , Partizan , Bezhanija , Vojvodina i tu se sve zavrshava. Tri tima iz Beograda, jedan iz Novog Sada. Ima li Srbija josh neshto da ponudi?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 21.07.2007. 00:20 »

Centralizam u sportu se pre svega odnosi na to u koje se objekte i gradove ulaže (iz centra, Beograda), a koje se regije zapostavljaju. Očigledno je da u centralizmu grad kome u startu sve pripada (Beograd) ima najveće uspehe i najveća ulaganja. Zato su oni primitivni ljudi koji idu na utakmice i navijaju navikli da kažu kako "je normalno da se Beograd razvija više od drugih gradova". Međutim, to ulaganje u jedan grad, ili eventualno pokrajinsko ulaganje u glavni grad centralizovane pokrajine (Novi Sad), takvo je da povlači sa sobom i pitanje koliko timova van Beograda će uskoro igrati bilo koju prvu ligu Srbije. Zaista, ako su je područje južno od Beograda opustošeno i devastirano, a država nastavlja da bilduje samo jedan grad, centar, pitanje je ima li razloga da se ta liga još uvek zove srpskom, a ne beogradskom. Iz razloga što bih želeo da konačno ovaj problem izađe na videlo  imam običaj da ne navijam za uspehe klubova koji još nekako uspevaju da opstanu u prvoj ligi (konkretno u fudbalu, ali i u drugim disciplinama). Recimo, tu je novosadska Vojvodina koja se još uvek čak uspeva održati gotovo u sam vrh srpskog fudbala i odbojke. To njeno održavanje čini da se ministri za sport ne moraju pitati o tome postoji li centralizacija u oblasti sporta. Dok god postoji jedan tim van Beograda, centralizacija nije opravdan pojam, misle oni iz Beograda.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 04.11.2007. 16:24 »

Zvezda, Partizan, Bezanija, Vojvodina i tu se sve zavrsava. Tri tima iz Beograda, jedan iz Novog Sada. Ima li Srbija jos nesto da ponudi?

ofk beograd  :jezik:
ozbiljno govoretji, sport dolazi tek na kraju svih problema, ali je dobar indikator ekonomske situacije u gradu ili opshtini. shto je sredina slabija u ekonomskom smislu, sve je tezhe da tamo nikne neki klub koji tje biti ravan sa klubovima iz beograda.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 17.11.2007. 01:41 »

sa onog sajta nacionalne koalicije za decentralizaciju...

VEROVALI ILI NE – SAMO 10% KLUBOVA IZ UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE U PRVIM SPORTSKIM LIGAMA!
Država i sponzori nezainteresovani za sport van Beograda i Vojvodine

"Na jugu Srbije postoje mnogi sportski kapaciteti koji funkcionišu, postoji veliki broj sportskih radnika koji najvećim delom rade volonterski, postoji interesovanje dece, omladine i ostalih starosnih kategorija za sport, ali su se u poslednjih sedam godina znatno promenili uslovi za bavljenje sportom, tako da su sada potrebna mnogo veća finansijska sredstva nego što su bila potrebna ranije. Poslednjih sedam godina naša zemlja prolazi kroz period tranzicije, tako da je veći deo niške privrede ili privatizovan ili je propao. Samim tim smanjio se krug potencijalnih investitora u sport", kaže zamenik predsednika Skupštine grada Niša i član Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije Dejan Cakić. Prema njegovim rečima, "i pored priličnog broja poslovnica velikih preduzeća u Nišu, sa njihove strane ne postoji nikakvo interesovanje za ulaganje u niški sport, jer svi oni na nivou centrala vrše takva izdvajanja i taj novac uglavnom ide za beogradske ili vojvođanske klubove, zato što su i sedišta tih firmi uglavnom u Beogradu ili u Vojvodini". "Jednostavno, sportski lobi iz Niša ne može da se probije niti da obezbedi bilo kakvu vrstu pomoći ili, ako je obezbedi, ona je uglavnom minimalna. Kada pogledate sastave vrhunskih sportskih liga, vi imate 50% klubova iz Beograda, 40% iz Vojvodine i 10% iz ostatka Srbije, što je stvarno za Riplijevu rubrike Verovali li ne", kaže Cakić "Sa druge strane", objašnjava on, "ne postoji nikakvo poresko oslobađanje države vezano za ulaganja u sport, tako da, kada se obratite sponzoru za određenu novčanu pomoć, ispada da vam on daje svoj čisti prihod i na sve to još ponovo plaća porez". "Takodje, na jugu Srbije ne postoje jake strukovne sportske organizacije koje bi mogle da se izbore za bolji status i veu finansijsku pomoć od Ministarstva prosvete i sporta. Osim toga, u međuvremenu se promenila i strategija države vezana za sport, tako da je sada obaveza Ministarstva da se brine o razvoju masovnog rekreativnog sporta, što znači da ni tu nije ostavljeno mnogo mogućnosti i prostora za vrhunski sport", rekao je Cakić. Prema njegovim rečima, "veliki problem predstavlja i nedonošenje Zakona o sportu koji bi trebalo da odredi u kom pravcu će se ekonomski kretati sport, tj. da dozvoli privatnicima da uđu u sportske klubove, da ih kupe i da raspolažu njima u smislu daljih sportskih aktivnosti". "Već tri godine Skupština ne donosi adekvatan zakon po tom pitanju, što je još jedan razlog više što privatnici nisu zainteresovani za ulaganja u sport. A sve se to radi zbog "Partizana" i "Zvezde", jedina dva srpska kluba koji imaju ogromnu vrednost u imovini kojom raspolažu i verovatno se iz toga razloga ni taj zakon ne donosi. Jednostavno, strategija sporta Republike Srbije je takva", objasnio je Cakić.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 17.11.2007. 17:11 »

VEROVALI ILI NE – SAMO 10% KLUBOVA IZ UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE U PRVIM SPORTSKIM LIGAMA!

Za mene je to pozitivno iznenadjenje. 10% iz unutrasnjosti koja je vekovima u zaostatku u odnosu na Beograd i Vojvodinu? Pa to je podvig. Ali mozda kad se to podeli po gradovima i opstinama ispada mnogo mali procenat svakom od njih, pa to sve u poredjenju sa Beogradom...

Citat
Prema njegovim rečima, "i pored priličnog broja poslovnica velikih preduzeća u Nišu, sa njihove strane ne postoji nikakvo interesovanje za ulaganje u niški sport, jer svi oni na nivou centrala vrše takva izdvajanja i taj novac uglavnom ide za beogradske ili vojvođanske klubove, zato što su i sedišta tih firmi uglavnom u Beogradu ili u Vojvodini".

To je cinjenica. JAT predstavnistvo ima i u Nisu a mozda i u drugim gradovima Srbije, ali zato kad JAT investira u neki klub, to je uvek beogradski. Zasto? Iz ovog gore navedenog razloga, ali i zbog toga sto centralna Srbija nema klub koji bi mogao da bude interesantan po svojoj snazi da se takmici u elitnim srpskim ligama.

Citat
"Već tri godine Skupština ne donosi adekvatan zakon po tom pitanju, što je još jedan razlog više što privatnici nisu zainteresovani za ulaganja u sport. A sve se to radi zbog "Partizana" i "Zvezde", jedina dva srpska kluba koji imaju ogromnu vrednost u imovini kojom raspolažu i verovatno se iz toga razloga ni taj zakon ne donosi.

Ovo sam cuo i od nekih navijaca. Nema privatizacije sportskih klubova da bi se stitili Zvezda i Partizan. Koliko je to primitivno i debilno za drzavu valjda znaju svi koji se bave sportom.
Sačuvana
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #21 poslato: 17.11.2007. 18:08 »

E ovako, prvo jeste istina da su nashi klubovi iz unutrashnjosti slabo snabdeveni novcem i tako al' ima nechega shto se zove nestruchnost, i grabezhljivost. Npr. ovaj nash klub lokalni Dinamo je bio ushao u 1. Srpsku i onda su oni doveli nekog drugog trenera a igrache rasprodali i posle su se nadali da ce sa potpuno novom ekipom da opstanu e eto tako oni postupaju pa posle se zhale, znachi nije sve u parama. Ali problem finansiranja postoji shto zbog nedovoljno razvijenih preduzeca na jugu koji jedva sebe izdrzhavaju a kamoli da budu sponzori, shto zbog nedovoljne volje onih koji to mogu a i kasnije raspodele tog novca koji ide najmanje u ruke onoga za koga su ta sredstva namenjena.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 17.11.2007. 21:40 »

ja mislim da je centralizacija u sportu tema koja bi mogla da zainteresuje chak i manje inteligentne u nishu da se upristoje i pozabave problemom centralizovane srbije i opasnosti koju ova proizvodi po ovaj deo zemlje. jer ljudi se mnogo vishe popale za neshto tako popularno i nemisaono nego da se bave idejom drzhavnog prosvecivanja koje se ovde na forumu tera skoro do muchnine.
hajde da se pozabavimo malo vishe ovim problemom pa ce mozhda neko da nam se pridruzhi.

Za mene je to pozitivno iznenadjenje. 10% iz unutrasnjosti koja je vekovima u zaostatku u odnosu na Beograd i Vojvodinu? Pa to je podvig. Ali mozda kad se to podeli po gradovima i opstinama ispada mnogo mali procenat svakom od njih, pa to sve u poredjenju sa Beogradom...

kada se podeli po gradovima u unutrashnjosti onda se vidi prava nesrazmera.

Citat
To je cinjenica. JAT predstavnistvo ima i u Nisu a mozda i u drugim gradovima Srbije, ali zato kad JAT investira u neki klub, to je uvek beogradski. Zasto? Iz ovog gore navedenog razloga, ali i zbog toga sto centralna Srbija nema klub koji bi mogao da bude interesantan po svojoj snazi da se takmici u elitnim srpskim ligama.

jedna prosechna opshtina od dvadesetak hiljada ljudi teshko da mozhe da rachuna na sportski zhivot sem u nekoj seoskoj ligi. ko ce taj seoski klub da finansira? mozhda bi hteo neki privatnik da bi od njega napravio neshto pa da ima koristi, ali drzhava nema tu nikakvog interesa.

Ovo sam cuo i od nekih navijaca. Nema privatizacije sportskih klubova da bi se stitili Zvezda i Partizan. Koliko je to primitivno i debilno za drzavu valjda znaju svi koji se bave sportom.

kad smo vec kod zvezde i partizana, moram da pitam kakvu korist drzhava ima od njih pa ih shtiti i chak finansijski pomazhe?

E ovako, prvo jeste istina da su nashi klubovi iz unutrashnjosti slabo snabdeveni novcem i tako al' ima nechega shto se zove nestruchnost, i grabezhljivost.

u pravu si, to je josh jedan od problema siromashnih opshtina. ljudi nemaju za hleb pa je svaki priliv sredstava dobra shansa da se neko od ljudi na rukovodecim polozhajima dokopa lake love.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 19.11.2007. 16:04 »

Nazalost, trzisni uslovi diktiraju i koga ce veliki kapital posluziti. Nema tu nikakvog postovanja i obraza prema teritorijalno ujednacenom broju klubova u prvim ligama nego sve to zavisi od isplativosti. Sponzori nece da posluze nesto od cega nece imati koristi. U liberalnoj drzavi to je pravilo.
Sačuvana
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 20.11.2007. 17:20 »

Nazalost, trzisni uslovi diktiraju i koga ce veliki kapital posluziti.

Slazem se sa Dudom. Uglavnom ne, ali sada je potpuno u pravu.
Sačuvana
direktor bolnice
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 11.12.2007. 05:37 »

Primetjujem da ovde niste obavestili o planu Zvezde da uz pomotj republike izgradi novi stadion a staru Marakanu srushi. Izgleda da nasha prestonica ima para i za rushenje , dok ostatak Srbije gleda da sastavi kraj sa krajem i igra sopstvenu ligu , negde iza one glavne , takozvane Beogradske ili Tramvaj lige.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 18.12.2007. 17:20 »

a ti bi voleo da radnichki zaigra u prvoj ligi?
da imaju chemu da se raduju oni neonacistichki huligani?
decentralizacija sporta je na poslednjem mestu i tu treba da ostane. toliko vazhnijih stvari je centralizovano a osecam da bi se nishlije pre svega nalozhile na centralizam u sportu.
Sačuvana
direktor bolnice
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 21.12.2007. 22:18 »

a ti bi voleo da radnichki zaigra u prvoj ligi?

Voleo bih
Shto da ne ? To shto za njega navija i neka budala ne znachi da ja ne treba da imam klub za koji tju da navijam i da se radujem kad pobedi.

Citat
decentralizacija sporta je na poslednjem mestu i tu treba da ostane. toliko vazhnijih stvari je centralizovano a osecam da bi se nishlije pre svega nalozhile na centralizam u sportu.

Ne mogu da se slozhim. Decentralizacija treba da obuhvati sve oblasti.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 15.02.2008. 18:01 »

Dragan Kapičić, predsednik KSS, o argumentima za napuštanje Jadrana
Srbija nije samo jedan klub
Autor: I. Velimirović | 15.02.2008 - 06:15

Čačak, Niš, Kraljevo, Leskovac i ostali centri u unutrašnjosti Srbije čekaju Partizan i Crvenu zvezdu. Svi su na nogama, sve oči su uprte u Košarkaški savez Srbije i predsednika Dragana Kapičića, koji će predložiti kvintetu (večiti plus FMP, Hemofarm i Vojvodina) naših klubova iz NLB lige da se vrati kući.

Kapičić je odlučan u nameri da brani interese srpske košarke i klubova, iako čelnici regionalnog takmičenja misle drugačije.
- Razumem ljude koji vode NLB ligu, oni su moji prijatelji i kolege, imamo korektne relacije, ali ja moram da brinem o srpskoj košarci. A brinuću tako što ću ući u rizik i ponuditi ideju i rešenje - moramo pružiti šansu ekipama iz Srbije da napreduju. Mi sa Jadranskom ligom nismo dobili ono što smo hteli, već gubimo ono što imamo. Ne mogu da gledam stagnaciju i preživljavanje, neću da se pomirim s tim. Imamo pravo na svoj stav i sa ove pozicije na to ću da gledam tako - objašnjava Kapičić.

Slovenci tvrde da ne možemo da stvorimo 10-12 profesionalnih klubova, da nam je kriv naš sistem takmičenja?
- Upravo sam razgovarao sa Zoranom Čuturom, legendom hrvatske košarke. Pa i kod njih je situacija na dramatičnom nivou, ne znaju šta igraju, domaću, NLB ligu, ULEB kup, ne znaju šta radi Savez. Kod nas je sve to malo bolje, ali moji argumenti su prilično jasni. Ne mogu više da gledam, recimo Niš, gde 5.000 mladih i starih pohrli na košarku, koja tamo nije tradicionalni sport. Pa šta će bez gostovanja naših najboljih timova da radi dvorana „Čair“? Pominju da nismo jaki ekonomski, ali nećemo da se predamo. Moramo da favorizujemo domaće igrače, imamo ih u izobilju. Partizan niže uspehe u Evropi sa samo jednim strancem. Siguran sam da posedujemo kvalitet i u unutrašnjosti; Beograd nema veliki resor da popuni sve kadrove, jer ako budemo razmišljali drugačije, bojim se da ćemo otići u neki drugi sport, gde takmičarskih problema neće biti.

Očekujete podršku?
- Glasaću za srpsku profesionalnu ligu iz apsolutno sportskih razloga, jer kroz Jadransku nemamo prohodnost u Evropu. Kada vidite da nema ništa od njihovih obećanja da će šampion ući u Evroligu, kada je Srbija praktično oštećena za dva tima koji mogu u najkvalitetnije međunarodno takmičenje, onda nam ostaje da razvijamo košarku u svojoj kući, ojačamo ekonomski i stvorimo efektnu ligu.

U Partizanu, koji je zahvaljujući rezultatima, pred potpisivanjem trogodišnjeg ugovora sa Evroligom, smatraju sada ovakve ideje licemernim, jer su se oni godinama borili protiv NLB lige?
- Ne mogu zbog jednog kluba da svi budu hendikepirani. Ne treba na ovo gledati pojedinačno, kroz sebe. Pa ja da sam predsednik kluba, bio bih za opšti interes, za stvaranje srpske lige. Mi to hoćemo već dugo, bez ucena, to je naša vizija, verujem i budućnost. Ako to neće da shvate, onda i ne moramo da napuštamo Jadran, ali neka onda javno kažu da neće stvaranje srpske lige - završio je Kapičić.

Danilović: Licemerno!
Partizan je dugo odolevao Jadranskoj ligi odbijajući da učestvuje. Bili su najistrajniji, zato Predrag Danilović, predsednik crno-belih, smatra neosnovanim priče o interesu srpske košarke.
- Partizan se najviše borio protiv takve lige, i FMP i Hemofarm i Zvezda hteli su zbog toga da nas razapnu na krst i na kraju smo pristali jer su nam zapretili iz Evrolige. Pojedini klubovi su otišli u NLB pod izgovorom da u Srbiji ne mogu da pobede jer Partizan pravi uspehe zahvaljujući sudijama. Kad su otišli tamo i videli da ni tamo ne mogu ništa da naprave, onda se odjednom pozivaju na srpske interese. Sada, kada smo isključivo svojim radom, angažovanjem i borbom svih igrača i trenera došli u situaciju da potpišemo trogodišnji ugovor, odjednom se svi okreću i pričaju kako treba da pravimo srpsku ligu. E, to je licemerno! Rano je govoriti da li treba istupiti ili ne. Partizanu odgovara jaka srpska liga, ali ako bismo došli u situaciju da zbog bodova koje smo prikupili na Jadranu možemo da potpišemo trogodišnji ugovor sa Evroligom, ne znam zašto bismo to odbili - kaže Danilović.
Sačuvana
direktor bolnice
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 04.04.2008. 01:29 »

Ergonom ispao iz kosharkashke prve lige
Ne znam shta se dogadja sa ORK Nish u rukometu , chuo sam da se i oni bore za opstanak
Ako i oni ispadnu onda Nish netje da ima prvoligasha ni u fudbalu ni u rukometu ni u kosharci , a tretji smo grad u srbiji.
Tramvaj = krug dvojke liga !!
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: