Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija u oblasti kulture  (Pročitano 13271 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #75 poslato: 23.12.2007. 01:15 »

U Kragujevcu postoji sajam knjiga.... ali beogradskom nije ni do kolena!

Hahaha. U Vranje se odrzhava Novogodishnji sajam knjiga, imamo rekordnih 3 standa ;]
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: 23.12.2007. 12:56 »

Centralizacija u oblasti kulture... evo kako se ispoljava, izmedju ostalog. Izasao u Glasu javnosti tekst o nekom glumcu iz Crne Gore koji je dosao u veliki Beograd da uci glumu. Nakon nekog vremena on preduzme sledece:

Radim ja svoj posao i odjednom mi padne na pamet da se ipak raspitam u ministarstvu jesu li me „primili za glumca“. Kažu da jesu i ponude mi Vranje. Ja se malo snebivam, ne sviđa mi se baš takav raspored, a oni mi kažu „e, onda ćeš u Šabac“. Otišao sam tamo, ostao četiri sezone. Zapeo sam za oko Ljubiši Ružiću, upravniku pozorišta u Kragujevcu koga su brzo „prekomandovali“ da sredi stanje u pozorištu u Nišu i on me pozove da pođem u Niš. Došao sam 1955. i tu ostao 52 sezone, do penzionisanja - priča nam Đorđe Vukotić.

Dve stvari; jedna je prekomandovanje da se "sredi situacija u Nisu", ocigledno komanda iz Beograda, sto ukazuje na centralizaciju kulture jos pre vise od 50 godina. Drugo je su to Vranje i taj jug Srbije bili ukleti za sve ljude u Srbiji, pogotovo za ove koji su se dovukli do Beograda. Za njih je kosmar ako treba da idu "dole".
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 24.12.2007. 13:00 »

ali i jeste kosmar...
nekad je jedino nis bio svetla tacka u tom delu zemlje, pa je glumcu kog spominjes, posao u nisu delovao kao prihvatljiv kompromis...od tada je nis veoma potamneo a pitanje je koliko bi mladih glumaca pristalo da ide u nis ako su studirali u bg...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 24.12.2007. 13:29 »

ali i jeste kosmar...

Mozhda ne bi bio da Beograd ne odredi samam sebi 82% sredstava iz NIPa za kulturu..... da bi za ostatak Srbije ostale mrvice. Kako mozhete da ochekujete da postoji kultura kad celoj Srbiji ostane toliko malo para ? Dva, tri ozbiljnija festivala godishnje i to je sve.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 24.12.2007. 13:41 »

novi sad uspeva da parira beogradu i pored tih 82% koje nema...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 24.12.2007. 13:42 »

Mozhda ne bi bio da Beograd ne odredi samam sebi 82% sredstava iz NIPa za kulturu....

hehehe, ove godine je manje, svega 70 % za prestonicu. verovatno ce da se pobune tamoshnji studenti i sindikati u kulturnim ustanovama. a mi provincijalci cemo da viknemo 'ete vam ga beogradjani'.
sve moj do mojega, bili su oni drashkovicevi prosle godine kad je bila ona drastichna razlika, sada doshao ovaj brajovic iz ds-a i nije nishta posebno uradio. smanjio je za 10% beogradske kulturne investicije i dao provinciji, tek da se ima, da se namazhe na leb.
Sačuvana
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #81 poslato: 25.12.2007. 22:02 »

Njih finansira Vojvodina ;] Nas finansira pa hmz.... Niko.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 19.05.2008. 17:15 »

Na Evroviziji tje da bude promovisan samo Beograd a ne Srbija , izbor za evroviziju u Srbiji zove se Beovizija , pre neki dan igraju Novak Djokovitj i Nadal a komentator kazhe za Djokovitja : beogradjanin. Da sad ne nabrajam sve ali zar nije tuzhno shto se u Srbiji samo za Beograd chuje i zna ?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 19.05.2008. 19:59 »

Novi Sad je druga priča. Već jako dugo je zaštićen (povlašćen) jer se nalazi u okviru autonomne pokrajine. Da se Niš nalazio toliko godina u takvim okolnostima, verujem da bi bio bar pet puta bogatiji grad nego što je danas (a danas je siromašan, to svi znamo).

Na Evroviziji tje da bude promovisan samo Beograd a ne Srbija , izbor za evroviziju u Srbiji zove se Beovizija , pre neki dan igraju Novak Djokovitj i Nadal a komentator kazhe za Djokovitja : beogradjanin. Da sad ne nabrajam sve ali zar nije tuzhno shto se u Srbiji samo za Beograd chuje i zna ?

Ranije (pre dve godine recimo) sam se baš bavio time šta se gde organizuje, ko šta od javnih ličnosti ili većih medija govori... A onda sam prestao jer sam ukapirao da to nikoga nije briga: niti ove ovde, niti one tamo. Ili na primer to u vezi sa Beovizijom. Ovde su Reformisti (Reformistička stranka) organizovali onu bunu protiv tog imena, i onda su građani Niša rekli: "Gle, stvarno, to se zove Beo-vizija, a zašto, pa kako to, pa daj da se pobunimo...", itd. Čak i tada se osećam neprijatno i glupo jer ispada da se ti beslovesni građani bune zbog naziva jednog kič festivala, a ovamo ogroman novac i investicije zaobilaze njihov grad i čitav ovaj deo Srbije.

Ne može tako... I opet apelujem: moramo prvo sami da shvatimo šta se događa, i da razumemo šta bi moglo da okrene situaciju da jednom bude i u našu korist (da zadržimo makar naš novac).
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: