Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija u oblasti kulture  (Pročitano 13235 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #45 poslato: 06.08.2007. 16:48 »

ne mozes da nesto pojeftinis a ucinis kvalitetnijem, takav proces ne postoji

Proces svakako postoji, i to odlično znaju oni koji promovišu visoku kulturu u Beogradu. Princip koji to pravda nadovezuje se na onaj koji kaže da je sve popularno skupo (pogledaj koliko košta koncert Cece), baš zato što je traženo. Kvalitetna i visoka kultura su, pak, mogući u kulturno svesnijim sredinama. Izdavačka delatnost je oblast kulture. Jeftinije je izdati zbirke priča, pesama ili drama i isforsirati dvadeset mladih pisaca iz Niša nego organizovati jednu Nisomniju. A sigurno je kulturni učinak daleko veći i kvalitetniji od one skuplje varijante. Isto tako je organizacija izložbe i konkursa mladih likovnih umetnika iz ovog regiona u nekim (ili svim) galerijama koje Niš ima mnogo produktivnije i deluje inspirativno na mlade u gradu koji stvaraju, nego organizacija koncerta Bajage ili Disciplin A Kitschme. Prošle godine su u Nišu organizovane Noći muzeja - obilazak svih muzeja u Nišu po ceni od 100 dinara, i nekoliko performansa beogradskih postmodernih grupa. Pouzdano znam da je to bilo jeftinije nego objaviti jedan broj ovog našeg časopisa.

Postoji mnogo načina, jeftiniji su, daju kvalitet, ali je problem što ne pripadaju popularnoj kulturi pa narod (prost narod) ostaje nezadovoljan kulturom u gradu, jer ono kvalitetno naprosto ne vidi.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: 07.08.2007. 14:27 »

jedna nisomnia, koliko god skupa, ima efekta kao da si izdao 2000 knjiga i promovisao 200 mladih niskih pisaca ili slikara
uvek ces lakse naci podrsku i sponozre za music & arts festival nego za knjizevno vece
u tom pravcu i lezi buducnost niske kulture, festivali, koncerti, performansi, dogadjanja-desavanja...
steta sto je nisomnia ugasena, ljudi su je jako uporedjivali sa exitom kome nije dorasla ali je to bio sasvim dobar festival, kako stoje stvari sa njenim ponovnim pokretanjem?
zbog svoje pozicije, nis bi mogao da se jako okoristi popularnoscu etno-a ali treba pozuriti, etno kao kocepcija ce biti in jos par godina...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #47 poslato: 07.08.2007. 18:49 »

Ovde, Vranje je nastala ideja o nekom nashem festivalu "Dani Vranja" prvih godina u njemu sam, video perspektivni festival, nije bio tradicionalan, ali eto... Gospoda iz lokalne nam samouprave napravishe od toga 2. Gucu, zborishte primitivaca i retardiranih prodatih dusha, turbo-folku i nacionalizmu.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #48 poslato: 07.08.2007. 23:20 »

Citat
jedna nisomnia, koliko god skupa, ima efekta kao da si izdao 2000 knjiga i promovisao 200 mladih niskih pisaca ili slikara

Ima, ali za još jednu kulturnu provincijalizaciju. Nisomnija, kao i svi ti koncerti koji mogu da se godišnje održe u Nišu ili u Centralnoj Srbiji, ništa, ali baš NIŠTA ne mogu da učine po pitanju prosvećivanja i kulturnog preporoda ovog dela Srbije. To nije kultura koja će promeniti ljude, već komercijalna, popularna, koja se događa zbog širokih narodnih masa i održavanja onih na vlasti koji to mogu da organizuju. U Nišu postoji ogroman broj i sve je veći broj tih ljudi koji nisu narodnjački (ako govorimo o muzici) orijentisani, koji su, ako već govorimo o Nisomniji i takvoj vrsti događaja, zainteresovani za koncerte tzv. kvalitetnije muzike, ali to nisu ljudi koji će sutra moći da kažu "Da, mi smo za decentralizaciju, mi smo za građansko društvo, mi smo tolerantni", i koji bi sutra mogli da budu inteligencija ovog grada.

Ukratko: to što ti predlažeš održava neki nivo kulturnih događaja, ali kulturni nivo ljudi koji to posećuju ne raste.

S druge strane, jedan obilazak muzeja, uz adekvatne i daleko jeftinije kustose, može da oplemeni i kulturno zadovolji građane i učini da svesnije razmišljaju i van kulturne sfere.

Citat
uvek ces lakse naci podrsku i sponozre za music & arts festival nego za knjizevno vece

To stoji, premda da je tako, Nisomniju bi mogli da organizuju i ličila bi na onu prvu. Ovako, ako je i bude bilo, svešće se na par prosečnih koncerata domaćih izvođača. Ja to ne smatram kulturnim događajem.

A što se tiče takvih stvari, u Nišu je skoro bio organizovan Festival piva. Sasvim slučajno sam ga obišao (sa Rinotileksomaničarkom sa foruma), zadržao se par minuta i pobegao odande. Ono što sam tamo video bio je nekakav stejdž, gomila ljudi pred njim, svirala je neka vojvođanska rock grupa, tražila je da se dižu tri prsta i pozdravlja Srbija, dok se okolo točilo pivo. Došlo je, naravno, mnogo ljudi. Koliki je nivo kulture, i kulturnog, na tom mestu bilo, mislim da je suvišno analizirati. Ali dobro je pitati se na koji način takav događaj menja te ljude koji tome prisustvuju, a onda uporediti takvu scenu sa scenom u nekoj galeriji, recimo onakvu kakvu sam zatekao na pomenutim Noćima muzeja (koje opet ne smatram vrhunskim događajem, čak mislim da je to jedan prosečno organizovan kulturni hepening, ali neuporedivo efektivniji od Festivala piva, Nisomnije ili bilo čega tog karaktera).

Niš mora, a čini mi se da jedino i može, da progura jeftiniju, manje posećenu, ali kvalitetniju kulturu. Neka se isprva okupi svega desetak ljudi, neka to isprva isprati samo jedna lokalna TV stanica, neka prvi takav događaj bude izguran na mišiće, drugi put će biti lakše i bolje. Tako će se uzeti mah, i dobićemo nešto po čemu se možemo s ponosom razlikovati od drugih i pojaviti se u kulturnoj mapi Srbije.

Citat
steta sto je nisomnia ugasena, ljudi su je jako uporedjivali sa exitom kome nije dorasla ali je to bio sasvim dobar festival, kako stoje stvari sa njenim ponovnim pokretanjem?

Ne znam koji su to ljudi upoređivali Nisomniju sa Exitom, ali sigurno nisu oni koji su posetili i jedno i drugo. Niš nema taj kapacitet da ugosti toliko ljudi, niti sponzore, niti podršku bilo koga u republici da bi doveo te izvođače. Za mene, a i za srpske funkcionere u Vladi rekao bih, Exit jeste dobar turistički poduhvat, dobro osmišljeni mehanizam za privlačenje turista i možda investitora u Novi Sad. Ništa više od toga. Nikad nisam išao tamo, niti me zanima da idem, kao što ne želim ni na Nisomniju, niti bilo šta slično da odem. Znam ljude koji idu, i to su ljudi koji o ovom problemu ne znaju ni dve reči da kažu.

Exit (ili Nisomnija koja je iz iste oblasti samo daleko ispod ovoga) Nišu nije potreban, niti je moguć. Nije mu potrebna ni Nisomnija. Niš nije cvetao u vreme Nisomnije, ne bi procvetao ni kad bi imao festival 10 puta bolji i posećeniji nego što je Nisomnija, a mnogo je novca tražio iz budžeta. Organizovan je, i to mogu glavom da garantujem, da bi građani osetili da je tadašnja vlast dobra, da misli na građane i da može da im da jednu finu zabavu. I time ću zaključiti: kultura u Nišu kakva je do sada bila, bila je puka zabava i ništa više. Ja hoću nešto drugo, i to iz jasnog razloga: ovim ljudima je potrebno kultura koja obrazuje.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: 08.08.2007. 13:55 »

Znam i te ljude sto kao posecuju te izlozbe i pisu knjige po provinciji, sviraju klavir, drze knjizevne veceri... Jao, kakvi su to provincijalci, pa ti su gori od politickih poltrona danas u beogradskim strankama po Nisu. Ne znam koliko bi i to imalo efekta. Pa i filozofi su ovde uglavnom smesni sto se tice te svesti o potrebi za politickom revolucijom, okretanju za 180 stepeni. Jel dolazio ovde Polemos, dolazio Dylan Dog, to su skoro najveci intelektualci u Nisu, a videli smo kakve stavove imaju. DSSovski konzervativci, sasvim slucajno zadeseni u Nisu.

Mozda ipak treba da se radi u svim kulturnim oblastima, preko zabave do ozbiljnih kulturnih dogadjaja, preko mase do ljudi koji razmisljaju. Recimo, ponuditi i mladima da imaju makar dobre kafice za izlaske, osloboditi nekih placanja kafice koji bi imali zadatak da ugoste vece kvalitetnije bendove iz Srbije ili sa ex-YU prostora. Dati podrsku lokalnoj muzickoj sceni, opet nema veze sto je to popularna muzika (punk i slicno). Forsirati Nisvil umesto Nisomnije, mada ni Nisomnija nije losa ako bi se pronasli sponzori. Sa tim sponzorima i organizacijom slicno je kao i prilikom potraznje posla. Ako je organizator iz DS-a, nece dobiti pare za organizaciju bilo kog dogadjaja ako i pitano preduzece nema upravni odbor ili direktora iz te stranke. Vazi i za bilo koju drugu stranku. Zato je potrebna kljucna uloga drzave u tom podizanju lokalnog zivota i lokalne kulture. Da je tako dovoljno govori i situacija da se u beogradsku kulturu ulaze iz republickog budzeta toliko para da se njima moze zadovoljiti dvadesetogodisnji kulturni budzet svih opstina centralne Srbije zajedno. Da drzava ne treba da ucestvuje da li bi Beograd, koji ionako vec ima bogata predstavnistva veliki preduzeca koja mogu da daju pare i sponzorisu razne festivale, da li bi Beograd uzimao toliko?

Ne vredi, sve izvore problema smo identifikovali, prica o kulturi bez decentralizacije je odrzavanje invalidskog zivota.
Sačuvana
polemos
Nazionalist
*

Duh bunta: +21/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 08.08.2007. 22:48 »

Znam i te ljude sto kao posecuju te izlozbe i pisu knjige po provinciji, sviraju klavir, drze knjizevne veceri... Jao, kakvi su to provincijalci, pa ti su gori od politickih poltrona danas u beogradskim strankama po Nisu. Ne znam koliko bi i to imalo efekta. Pa i filozofi su ovde uglavnom smesni sto se tice te svesti o potrebi za politickom revolucijom, okretanju za 180 stepeni. Jel dolazio ovde Polemos, dolazio Dylan Dog, to su skoro najveci intelektualci u Nisu, a videli smo kakve stavove imaju. DSSovski konzervativci, sasvim slucajno zadeseni u Nisu.

Dragi moj Plodni bizone,
ja sam glasao za LDP, a ti mo'š govno da mi pojedeš. K'o sarmu.
Toliko o tome.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 08.08.2007. 23:15 »

ja sam glasao za LDP, a ti mo'š govno da mi pojedeš. K'o sarmu.

E, to ti je recnik asistenta na niskom Filozofskom fakultetu. Eto kakvi obrazuju omladinu u Nisu. Gde je kultura kad ove smatraju inteligencijom, neka citaoci sami odluce.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: 09.08.2007. 14:18 »

i sad dodjem ja, kao neko sa severa ( ovo zvuci kao da dolazim iz finske ) i izvedem zakljucak kako bez decentralzacije nema ni adekvatne kulturne podrske ljudima u provinciji, pogotovo ako oni nisu sposobni da je sami stvore i organizuju... obzirom na to da decentralizacije nema ni na vidiku, znaci ni da kulture u provinciji nema na vidiku, sto opet znaci da je provincija nekulturna ili samo naocigled kulturna ( sad ce da se javi bizon i kaze kako ja vredjam i podsmevam se jugu a ja se samo rukovodim osnovnom logikom ), i da ce takva bila i da ce takva da ostane...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #53 poslato: 09.08.2007. 17:45 »

Još nešto jako interesantno se dogodilo pre tačno mesec dana. Pošto mediji o tome ništa nisu pisali, nisam imao pojma o tome. Potrebno je skinuti jedan word fajl sa sajta Ministarstva za kulturu gde su objavljeni rezultati konkursa za sredstva iz budžeta republike, u ukupnom iznosu od 140.125.000 dinara. Taj konkurs se odnosi na čitavu 2007. godinu. Evo rezultata (ko ne veruje, neka skine onaj fajl i neka izračuna iznova):

KINEMATOGRAFIJA: 16.800.000 dinara
Ukupno za Beograd: 9.440.000 dinara (56%)

POZORIŠTE - Domaći projekti: 12.200.000 dinara
Ukupno za Beograd: 2.200.000 dinara (18%)

POZORIŠTE - Muđunarodni projekti: 14.200.000 dinara
Ukupno za Beograd: 11.600.000 dinara (82%)

PLES: 2.020.000 dinara
Ukupno za Beograd: 1.820.000 dinara (90%)

MUZIKA - Domaći projekti: 3.820.000 dinara
Ukupno za Beograd: 2.600.000 dinara (68%)

MUZIKA - Međunarodni projekti: 16.200.000 dinara
Ukupno za Beograd: 13.300.000 dinara (82%)

VIZUELNE UMETNOSTI - Domaći program: 15.585.000 dinara
Ukupno za Beograd: 10.285.000 dinara (65%)

VIZUELNE UMETNOSTI - Međunarodni program: 8.530.000
Ukupno za Beograd: 7.780.000 dinara (91%)

MULTIMEDIJA: 4.500.000 dinara
Ukupno za Beograd: 3.300.000 dinara (73%)

LIKOVNE KOLONIJE: 3.410.000 dinara
Ukupno za Beograd: 0 dinara (0%)

KNJIŽEVNE MANIFESTACIJE I NAGRADE: 6.435.000 dinara
Ukupno za Beograd: 2.940.000 dinara (46%)

PERIODIČNE PUBLIKACIJE: 18.135.000 dinara
Ukupno za Beograd: 13.385.000 dinara (74%)

PROGRAMI I PROJEKTI NA KIM I JUGU SRBIJE: 8.900.000 dinara
Ukupno za Beograd: 0 dinara (0%)

NARODNO STVARALAŠTVO I AMATERIZAM - Domaći projekti: 5.490.000 dinara
Ukupno za Beograd: 750.000 dinara (14%)

NARODNO STVARALAŠTVO I AMATERIZAM - Međunarodni projekti: 1.250.000 dinara
Ukupno za Beograd: 800.000 (64%)

MULTIDISCIPLINARNI PROJEKTI: 2.650.000 dinara
Ukupno za Beograd: 1.150.000 dinara (43%)

Ukupno sredstava: 140.125.000 dinara
Ukupno za Beograd: 81.350.000 dinara (58%)

Komentarisaću ukoliko se iko zainteresuje za ovu stvar. Čini mi se da nikoga ne zanima, inače bi bilo kritika, i neko bi sigurno pre mene ovo primetio. Mediji?
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 09.08.2007. 19:19 »

Boli ih pace.  Zvrko Mislim, ove iz Centralne Srbije. Imaju Gucu, sta ce im vise? Bre, treba da se ode odavde, ne vredi. Povecane cene stana u Beogradu, svi beze za glavni grad. Nema zivota vise u Srbiji izvan Beograda.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #55 poslato: 09.08.2007. 21:55 »

Nišu je pripalo ukupno 4.130.000 dinara ili 2,94% sredstava.

Uglavnom su pare pripale Niškom kulturnom centru, koji je poznat po organizaciji (uz Smiljka Kostića) Cecinog novogodišnjeg koncerta.

PS: Izvinjavam se zbog greške (prvi put je ispalo 1.1%), prevideo sam pare za Filmske susrete.
Sačuvana

Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: 10.08.2007. 14:14 »

Da li mozda imash podatak, koliko je, ako je i ishta, dobio Kragujevac!?
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #57 poslato: 10.08.2007. 14:28 »

Može ko hoće da pregleda onaj fajl i izračuna koliko je koji grad dobio. Evo kako izgleda za Kragujevac:

Pozorište za  decu, Kragujevac "Zlatna iskra" - 9. Međunarodni lutkarski festival: 400.000 dinara
Pozorište za  decu, Kragujevac   Etno-lutkarska predstava "Bela nedelja": 500.000 dinara
Teatar "Joakim Vujić", Joakim InterFest: 300.000 dinara
NB "Vuk Karadžić" Kragujevac, "Koraci“: 600.000 dinara

Ukupno za Kragujevac: 1.800.000 dinara ili 1,28% ukupnih sredstava.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: 11.08.2007. 06:14 »

Moram da se slozim sa Djordjem Vukadinovicem sto se nekih stvari tice. Recimo to vezano za finansiranje festivala Exita i Guce. Cak je vise novca i to direktno iz budzeta Srbije izdvojeno za Exit, nego za Gucu. Za to vreme visoka kultura, institucije kulture (drzavni muzeji, galerije, biblioteke, izlozbeni prostori), plate u kulturi su u katastrofalnom stanju. Zbog cega mi sa juga imamo da placamo festival u Guci ili festival u Novom Sadu? To su komercijalni dogadjaji i treba da ih finansiraju sami organizatori, privatno preduzece koje se za to registrovalo kod republickih organa.
I medju ovim projektima koji su odobreni uglavnom beogradskim nevladinim organizacijama koje se bave kulturom, i nekim drugim, kao sto si rekao za Niski kulturni centar (koji je isto tako udruzenje gradjana a ne neka vladina ili gradska organizacija vec lokalna nevladina organizacija koja je dobila na opstem znacaju vremenom i ulogom u lokalnom zivotu), sigurno je moglo da se ustedi nesto novca da se finansiraju kvalitetnije organizacije, nekomercijalnog sadrzaja.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #59 poslato: 12.08.2007. 02:02 »

Osećam dozu srama što sam započeo uopšte ovu stvar oko decentralizacije, naročito ovde u oblasti kulture, znajući koji ljudi ovde vode kulturu i kome bih u stvari pomogao kad bih se za bilo šta izborio. Ako uzmemo u obzir ljude u njemu, Niš (a i centralna Srbija) ne zaslužuje ni ovoliko.

Protraćio sam vreme boreći se za najgore ljude koje sam u životu sreo.
Sačuvana

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: