Stranice: 1 2 [3] 4 5 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija u oblasti kulture  (Pročitano 13234 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #30 poslato: 04.08.2007. 16:59 »

Pitanje za nislije, koja ustanova kulture, u Nisu, ( sve sto pod tu odrednicu pripada ) ima tradiciju duzu od 20 godina.

Svi muzeji imaju tradiciju dužu od dvadeset godina (nijedna kulturna institucija nije ni formirana u poslednjih 20 godina, sem onog fonda Filipa Morisa za slikare: NAF). Čak mislim dužu od 40. Znam da smo prošle godine u obilasku nekih od tih institucija čuli kako nisu dobili pare za renoviranje objekata, i da ti objekti nisu obnavljani više od 70 godina. To znači da ima nekih baš starih institucija (premda ne mora biti da je objekat pripadao instituciji otkad postoji). No, ne bih znao sada da navedem sve te institucije po pravom nazivu.

Odnosno, da li ima nekih znamenitih muzeja, galerija, biblioteka, koncertnih prostora koji su poznati po tome sto su ( bar nekad ) imali zapazene izlozbe, dogadjaje, performanse svake vrste. Kazem "poznati", mislim na prepoznavanje u okvirima srbije. Svi su culi za Kolarac ili Galeriju Matice Srpske ali sta ima slicno ( a bitno ) u Nisu?

Da nismo banovali onoga Dexu Pantelejskog, on bi mogao da ti nabroji brdo tih stvari. Postoji link ka sajtu tih takozvanih niških kulturnih otaca, kao što je on. Ja njih smatram nebitnim borcima za kvazikulturu, ali ono što tebe zanima sigurno ćeš naći na tom sajtu. Poseti niscafe.com.

Ono što ja znam jeste da Niš nema pravi prostor za održavanje koncerata. Najpoznatiji prostori su, u ovo vreme otkad ja pratim, i to sa distance, kulturne događaje u Nišu, jeste nekakvo dvorište Banovine, koje otprilike iznosi jednu osminu fudbalskog igrališta. Čini mi se da je to kultno mesto, barem par decenija unazad. Ali gledao sam na lokalnoj TV nedavno neku emisiju o toj ugašenoj muzičkoj sceni u Nišu, pa su tu pominjali neku meni sasvim nepoznatu lokaciju na kojoj su se ranije pojavljivali svi istaknutiji bendovi sa prostora eks Jugoslavije. To se još pre dvadesetak godina zatvorilo i postalo bioskop (valjda).

Od ozbiljnijih mesta za koncerte tu je Letnja pozornica u Tvrđavi, što je po mom mišljenju katastrofalno rešenje.

O koncertima i sajmovima u hali Čair ne bih da trošim reči. Suština je u tom da Niš nema halu niti za sajmove, niti za koncerte, tako da je to ovih godina i bila tema nekih u skupštini grada. Postoje oni koji žele da se od nekih para izgradi upravo i pre svega takav prostor.

Kad smo već kod ovoga... Beograd ima Sava Centar... koji je izgrađen iz penzionog fonda stare Jugoslavije (sa svim bivšim republikama). Pretpostavljam da je još dosta institucija izgrađeno u Beogradu na taj način, što danas pripada gradu Beogradu.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 04.08.2007. 17:22 »

u sustini, nis nema prostor za velike koncerte, festivale, dogadjanja najviseg ranga...?
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #32 poslato: 04.08.2007. 19:38 »

Centrifuga
Erste Banka i Balkanski fond za lokalne inicijative pokrenuli su program kulturne decentralizacije pod nazivom "Centrifuga"

Samo jos je trebalo da dodas i ovo:

Lista mesta iz kojih se primaju prijave obuhvata Apatin, Bač, Bačku Palanku, Bački Petrovac, Banovce, Bečej, Beočin, Čačak, Čelarevo, Despotovo, Futog, Inđiju, Kikindu, Kragujevac, Kraljevo, Kulu, Novu Pazovu, Odžake, Pančevo, Plandište, Šid, Sombor, Srbobran, Sremsku Mitrovicu, Sremske Karlovce, Staru Pazovu, Suboticu, Temerin, Ub, Užice, Valjevo, Vrbas, Vršac, Žabalj i Zrenjanin.

Programom će biti obuhvaćena mesta u Srbiji u kojima posluje Erste banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad.

:srbenda: zid  Ovi misle da je Nis razvijen grad.
Sačuvana
Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 05.08.2007. 17:55 »

Samo jos je trebalo da dodas i ovo:

Lista mesta iz kojih se primaju prijave obuhvata Apatin, Bač, Bačku Palanku, Bački Petrovac, Banovce, Bečej, Beočin, Čačak, Čelarevo, Despotovo, Futog, Inđiju, Kikindu, Kragujevac, Kraljevo, Kulu, Novu Pazovu, Odžake, Pančevo, Plandište, Šid, Sombor, Srbobran, Sremsku Mitrovicu, Sremske Karlovce, Staru Pazovu, Suboticu, Temerin, Ub, Užice, Valjevo, Vrbas, Vršac, Žabalj i Zrenjanin.

Programom će biti obuhvaćena mesta u Srbiji u kojima posluje Erste banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad.

:srbenda: zid  Ovi misle da je Nis razvijen grad.

:) da... bash sam o tome razmishljao! Izostavili su Nish... to je za pohvalu... ali da li Nish zasluzuje da bude izostavljen u ovom programu? :)
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #34 poslato: 05.08.2007. 18:04 »

Zašto misliš da je za pohvalu što su izostavili Niš iz korpusa zaostalih opština i gradova? To je samo još jedan pokazatelj da republički organi koji su verovatno preporučili Balkanskom fondu i Erste banci gradove i opštine koje dolaze u obzir sasvim neobavešteni o tome gde se Niš nalazi, u kakvom je materijalnom, socijalnom i kulturnom stanju.

Niš spada u gradove sa najnižim prosečnim platama u Srbiji, negde oko stotog mesta. Prema tome šta se od kulturnih manifestacija događa u tom gradu na vrhu su Filmski susreti koji bi po nekim beogradskim kriterijumima pripadao nekom prosečnom provincijskom festivalu. Niš nema kulturnu instituciju niti kulturne događaje vredne pomena. U tome je suština. I ovo što su izbacili Niš pokazuje da nemaju neku nameru da se informišu o propasti tog dela Srbije i tog grada konkretno.

u sustini, nis nema prostor za velike koncerte, festivale, dogadjanja najviseg ranga...?

Tako je. Nema, niti će u skorije vreme dobiti.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 05.08.2007. 18:43 »

znaci, hoces da kazes da nis nema nista...
nema infrastrukturu potrebnu za dogadjaje veceg obima, nema pobliku zainteresovanu za ozbiljnija kulturna desavanja, ta publika nema para jer su plate niske, nema dovoljno zainteresovanih gradskih otaca da nesto dovedu u grad a i nema interesovanja sa strane da se dodje u nis...
iskreno, da sam ja na mestu nekog organizatora, i pored simpatija za nis, ne bi mogao da opravdam dolazak i organizaciju u takvim uslovima...

ako je tako, nije jasno zbog cega ljutnja ako vas nesto zaobidje, nikog ne mozete da krivite sto nece da dodje u nis jer nema gde i nema kod koga...
ali, mozete svu vatru da usmerite na one ljude i okolnosti koji su doveli dotle i zbog kojih je nis nazadovao...
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #36 poslato: 05.08.2007. 19:43 »

znaci, hoces da kazes da nis nema nista...

Imao nekad, sada nema ni inteligenciju, ni para, ni privredu, niti bilo šta što čini grad. Propao je, i to najbolje znaju ljudi koji ovde dođu i provedu bar par sati (kao Nebojša npr).

nema infrastrukturu potrebnu za dogadjaje veceg obima

To što si rekao je tačno, ali pogrešan ti je objekat napada. Ne može Niš, niti bilo koja vlast u njemu da bude kriva za to što toliki grad nema jednu salu za održavanje sajmova ili koncerata. U centralizovanoj državi se zna ko je za to kriv. Da Vojvodina nikad nije imala autonomiju i Novi Sad bi izgledao slično kao Niš danas pa bi se solidarisao sa nama i znao bi koga da optužuješ.

nema pobliku zainteresovanu za ozbiljnija kulturna desavanja, ta publika nema para jer su plate niske

Publiku nema jer ne postoji lokalni medij, niti institucija koja bi servirala kulturu umesto provincijskih običaja i pomirljivosti sa situacijom. I ovde veliku odgovornost snosi država, jer je njen udeo u formiranju ovakvog javnog mnjenja u Nišu i na jugu Srbije ogroman.

nema dovoljno zainteresovanih gradskih otaca da nesto dovedu u grad a i nema interesovanja sa strane da se dodje u nis...

Mogao bih da se složim s tobom da kultura ne sme da bude na prvom mestu u situaciji kad je grad siromašan u ovoj meri koliko je Niš siromašan. Zato i ne bi moglo interesovanje "gradskih otaca" da bude usmereno ka kulturi (trenutno nije usmereno ni na šta sem na birače i populizam).

Sa strane postoji interesovanje i jedino preko nekih inostranih organizacija ovde se nešto uspeva održati što se kulture ili popularne kulture tiče. Tu i tamo nešto organizuju lokalne kulturne badže, poput onoga Dexe Pantelejskog, čije stavove možeš na forumu da pročitaš da bi ti bilo jasnije o kakvom kapacitetu se radi.

Zahvaljujući lokalnoj kulturnoj i medijskoj inerciji, kao i jakom centralizmu u državi, Niš propada. Problem je samo da ta slika ili stanje stvari dođe do glava Nišlija, koji, izgleda, misle da žive bolje, i da je sve onako kako bi trebalo da bude.

iskreno, da sam ja na mestu nekog organizatora, i pored simpatija za nis, ne bi mogao da opravdam dolazak i organizaciju u takvim uslovima...

U Nišu se sigurno ne isplati raditi bilo šta sem otvarati preduzeće za masovnu proizvodnju nečega, jer postoji jeftina radna snaga (verovatno daleko jeftinija nego u Novom Sadu i Beogradu, s obzirom na prosečnu platu). Forsirati kulturu ovde može jedino država koja ima novca za to, za razliku od grada i regije koja bi morala da vodi računa o vitalnijim stvarima (što isto tako ne čini). Politika države prema kulturnoj infrastrukturi najbolje se pokazala prošle godine u ovo vreme kad je donela Nacionalni investicioni fond kojim se Nišu i celoj jugoistočnoj Srbiji daje oko 3% sredstava, dok je Beogradu pripalo 82%.

ako je tako, nije jasno zbog cega ljutnja ako vas nesto zaobidje, nikog ne mozete da krivite sto nece da dodje u nis jer nema gde i nema kod koga...

Naravno, ovo je opuštena rasprava i ne govoriš u ima nekog državnog zvaničnika. No, kad bi neko takav to rekao, meni kao građaninu Niša, pokušao bih to da objavim na sve dostupne medije kako bih konačno uverio proste sugrađane u kakvoj državi živimo i kakav je tretman na delu prema ovom delu Srbije.

Jasno ti je da ovde žive ljudi? Jasno ti je da ovde postoji univerzitet koji upiše i nešto studenata iz Beograda i Vojvodine? Dakle, ima tu i onih tvojih, nisu to samo Turci, kako si se nekad izjasnio o nama sa juga. Jasno ti je da ovde živi skoro 300 hiljada ljudi, što ipak nije malo za nivo Srbije. Jasno ti je da je ovo grad koji je nekad bio industrijski centar stare Jugoslavije. Kako onda možeš da tvrdiš da je toliko nevažan da ne postoje razlozi da se krivi onaj ko je do ovoga doveo, i što je situacija još uvek takva? Kako to da ne shvataš da i taj Beograđanin, ili Novosađanin, koji je juče ili pre dvesta godina naselio taj deo zemlje iz neke vukojebine, u boljoj situaciji od građanina Niša a da za to nije prstom mrdnuo? Kako ne shvataš da svako ima pravo na barem približne uslove života? I, konačno, kako ne shvataš da nisi ti više čovek neg što sam ja, niti je bilo koji Novosađanin više čovek neg što je neki Nišlija, ako ih ne dovedemo u konkretan odnos. Ja ovde ne vidim da se neki Novosađanin ili Beograđanin bori za ovo što mi pokušavamo. Ne vidim da se neki Novosađanin ili Beograđanin bori za to da se konačno neki predeli Srbije oslobode centralizma. Ne vidim da neko od njih ima problema sa novcem. Beograd ima zvanično više u kasi nego što potroši godišnje.

Dakle, bunimo se zato što smo ljudi, a ne stoka koja će reći: okej, nemamo, tako i treba da bude.

ali, mozete svu vatru da usmerite na one ljude i okolnosti koji su doveli dotle i zbog kojih je nis nazadovao...

Problem nastaje onda kad neko te probleme vidi samo u gradu koji je nazadovao, a ne u zemlji koja je još uvek, kao jedna od retkih u svetu, centralizovana.
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 05.08.2007. 22:40 »

ne mozes uporedjivati nis i ns kao ni juznu srbiju i vojvodinu, ni po jednom osnovu. vojvodina od kad postoji ima neki oblik autonomije a ns je uvek bio u centru toga,bez obzira na drzavu u kojoj se nalazio, nis, sa druge strane, nema nista a juzna srbija je samo geografski pojam.

Jasno ti je da ovde žive ljudi? Jasno ti je da ovde postoji univerzitet koji upiše i nešto studenata iz Beograda i Vojvodine? Dakle, ima tu i onih tvojih, nisu to samo Turci, kako si se nekad izjasnio o nama sa juga.

naravno da ste ljudi, nemoj patetisati, turci ste po mentalitetu :)

Jasno ti je da ovde živi skoro 300 hiljada ljudi, što ipak nije malo za nivo Srbije. Jasno ti je da je ovo grad koji je nekad bio industrijski centar stare Jugoslavije. Kako onda možeš da tvrdiš da je toliko nevažan da ne postoje razlozi da se krivi onaj ko je do ovoga doveo, i što je situacija još uvek takva? Kako to da ne shvataš da i taj Beograđanin, ili Novosađanin, koji je juče ili pre dvesta godina naselio taj deo zemlje iz neke vukojebine, u boljoj situaciji od građanina Niša a da za to nije prstom mrdnuo? Kako ne shvataš da svako ima pravo na barem približne uslove života? I, konačno, kako ne shvataš da nisi ti više čovek neg što sam ja, niti je bilo koji Novosađanin više čovek neg što je neki Nišlija, ako ih ne dovedemo u konkretan odnos. Ja ovde ne vidim da se neki Novosađanin ili Beograđanin bori za ovo što mi pokušavamo. Ne vidim da se neki Novosađanin ili Beograđanin bori za to da se konačno neki predeli Srbije oslobode centralizma. Ne vidim da neko od njih ima problema sa novcem. Beograd ima zvanično više u kasi nego što potroši godišnje.

Dakle, bunimo se zato što smo ljudi, a ne stoka koja će reći: okej, nemamo, tako i treba da bude.

jesi li ikad cuo za brazilski grad manaus? kada su ga portugalci osnovali 1669 godine to je bilo najobicnije selo u sred amazonske dzungle i takav je bio sledecih 200 tinak godina sve dok nije postao glavno mesto za proizvodnju kaucuka ( od kog se dobija guma ) i svetski centar koji je obezbedjivao 99 % svetske proizvodnje gume. znaci, u sred svetske inustrijske revolucije, jedno malo mesto u dzungli postaje centar koji drzi monopol nad materijalom koji dobija najsiru primenu. u momentu, ogromna kolicina novca pocinje da se sliva u selo koje postaje glavna destinacija za trgovce i biznismene iz celog sveta. u roku od samo par godina manaus ima pola miliona stanovnika, kolonije britanaca, francuza, italijana, amerikanaca, nemaca, belgijanaca, holandjana.... novac bukvalno pada sa neba, uvodi se struja, gasne instalacije, toplovodi ( ne zaboravi, to je kraj 19 veka ), bogati evropljani koji su tamo ziveli, imali su obicaj da salju svoje stvari na pranje u evropu jer nacin na koji se kosulje ispiraju u brzilu im nije bio odgovarajuci ( !?!?!? ). 1896 godine otvara se teatro amazonas, opera, koja je mogla da se takmici sa najboljim evropskim institucijama tog tipa i koja je gostila najveca imena klasicne muzike tog perioda, prema prici, svodovi su bili od zlata... manaus je tada bio veci, bogatiji i zivlji od ria i sao paula dok brazilija ( danasnja prestonica ) nije ni postojala.... ipak, 1918 godine se otkriva sinteticka zamena za gumu i kaucuk kao sirovina postaje nepotreban a bogatstvo manausa preko noci presusuje... u roku od nekoliko meseci, stranci napustaju manaus, transporti kaucuka prestaju a grad umire na oci svojih gradjana. samo par godina kasnije, postaje najopasnije mesto za zivot zbog ogromne stope kriminala i mesto na kom se umire od gladi i sifilisa. zlatni ukrasi teatro amazonas/a su odavno pokradeni a sve bandere polupane i grad je potonuo u mrak i ogromu bedu... ipak, manaus i danas postoji, ima 1,5 miliona stanovnika i glavni grad je najmanje pokrajne u brazilu, potpuno van svih desavanja... Ta prica o usponu i padu jednog grada i to samo za nekoliko godina je jedna od najcesce spominjanih u juznoj americi, sve drzave su pokusale da izvuku neku pouku od toga a smatra se da je manaus inspirisao markesa da napise "100 godina samoce"...

vidis, nis je manaus.

nekad ste mozda bili jaki ( i to samo ekonomski ) a sada se borite za egzistenciju
za razliku od ljudi iz manausa koji nisu imali srece i postali su zrtve napretka i industrijskih principa, vi ste postali zrtve dugotrajne lose politike, negativne selekcije, okolnosti u kojima se drzava i drustvo naslo, primitivizma, provincijalizma ( doduse, svojstvenog srbiji ), apatije, letargije i dosade.... jako mnogo losih uticaja, skoro suvise...
ipak, manaus nece imati ni jednu sansu da se ponovo vrati na pozicije od pre 100 godina, jer kaucuk nema nikakvu primenu u industriji i ostace selo u dzungli sa interesantnim gradjavinama i istorijom dok nis moze da ima sansu da se vrati u igru i ne postane srpski manaus...
Sačuvana

provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 05.08.2007. 23:26 »

ne mozes uporedjivati nis i ns kao ni juznu srbiju i vojvodinu, ni po jednom osnovu. vojvodina od kad postoji ima neki oblik autonomije a ns je uvek bio u centru toga,bez obzira na drzavu u kojoj se nalazio, nis, sa druge strane, nema nista a juzna srbija je samo geografski pojam.

vojvodjanski nacionalista. obrijani, osisani cetnik. bezveze siris mrznju izmedju dva dela zemlje. umesto da podrzavas decentralizaciju i zajednicke interese juga i severa, zagovaras mrznju tamo gde ne treba da je bude. nisam sreo bezobraznijeg vojvodjanina od tebe.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: 06.08.2007. 02:55 »

ni ja nisam sreo ogranicenijeg nisliju od tebe...ja nisam vojvodjanin  Zvrko
jel imas neke osnovane argumente da pobijes moju tvrdnju ili si samo hteo da ucestvujes u diskusiji po svaku cenu?
sto se tice sirenja mrznje, vredjanja i komplexe od toga, necu vise da trosim slova na tu pricu...
jel ima neko nesto pametno da doda ili ce mo i dalje da se zezamo u prazno?
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #40 poslato: 06.08.2007. 03:51 »

Vuče, stvarno deluješ kao neki nacionalista, i bez imalo volje da shvatiš u kakvoj se Niš situaciji nalazi. Deluješ kao neko ko se smeje tuđoj nesreći. To već nije naš problem, mada nije ni tvoj, tako da neću o tome.

Neću ni o tezi kako Vojvodina oduvek ima autonomiju. Postoji tekst koji sam pisao pre godinu dana i koji se zove "Autonomija (ili regija, svejedno) nije privilegija". Govori o tome da građani ne bi trebalo da budu borci da bi se dokopali nekako tog statusa da njihovi interesi budu zaštićeni tako što će svoju teritoriju proglasiti autonomnom pokrajinom. To znači da ćeš, onda kad se budeš hvalio kako je Vojvodina autonomija a Niška regija "fiktivna regija" (kako sam je i ja sam nazvao), u stvari priznati da neka područja s pravom treba da budu eksploatisana. A već sa takvom osobom ne bih da nastavljam razgovor. Indikativno je, i meni ovde u korist, što se nikad na takvo pravo nije pozvao neki viđeniji član LSV-a, npr. Čanak ili Kostreš, ili barem nisu tako nešto mogli da kažu kad gostuju na nekoj televiziji u Centralnoj Srbiji. Zašto? Zato što time indirektno govore da su neki ljudi u zemlji povlašćeni (i u ovom slučaju to su Vojvođani), a drugi - s pravom, i to valja naglasiti - potčinjeni upravo ovima, i ljudima u Beogradu koji isto tako imaju status sličan autonomnoj pokrajini.

Drugo, kažeš da Niš i regija oko njega nije bila nikada autonomna jedinica. To svakako nije argument koji bi trebalo da komentarišem, jer se opet svodi na to da je neka regija slobodna zato što je slobodna otkad, a druga zarobljena, zato što je - eto - zarobljena od nekog doba. Međutim, kad već idemo u istoriju, što, opet kažem, nije nikakav argument, već pre pseudoargumentacija (pošto nikad ništa u istoriji ne sme da bude dovoljan razlog da se neka teritorija, nacija ili vera diskriminiše), valja reći da se u Nišu, i to u akademskim krugovima, govori o tome da je ovaj grad posedovao više puta u istoriji regiju, ono što danas zovemo pokrajinom (tada provincija), da je mnogo puta bio glavni grad raznih jedinica takve vrste.

To, svakako, kažem opet, nije razlog da se potcenjuje Kragujevac ukoliko ovaj nije tako slavne prošlosti, kao niti jedan drugi grad. Iz razloga što takvi stavovi impliciraju diskriminaciju po mnogo smešnijim osnovama, ja te "argumente" ne potežem.

Mislio sam da započnem priču o tome kako sam ja delom Vojvođanin, kako jako dobro poznajem mentalitet (primećujem da ti kolektivni identitet dosta znači) tamošnjih ljudi (ako tako nečeg kao što je mentalitet - ima), i kako ne bih imao ništa posebno lepo o njemu da izjavim. No, ovde se radi o kulturi. O centralizaciji u oblasti kulture. Da vidimo šta se o tome može kazati.
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: 06.08.2007. 13:05 »

u pravu si, off topic u kome se sada nalazimo, treba izbeci po svaku cenu, kao i price o vojvodini i autonomiji, kojima ovde nije mesto. sa druge strane, zao mi je sto vas moji stavovi asociraju na nacizam ali nemam nameru da se nikome izvinjavam zbog njih. mozda su malo ostri ali su argumentovani, direktni i jasni. osim toga, nacista je rec koja se ovde cesto poteze, najcesce tamo gde netreba ( kao sto je ovde slucaj ), ali to nije moj problem...

Ok, tema je centralizam u oblasti kulture. Ono sto hocu da kazem jeste da je kulturni zivot jednog grada ekvivalentan znacaju i ugledu koji taj grad ima u okviru srbije ( i evrope ) i direktno povezan sa ekonomskim momentom. ipak, ne treba zaboraviti duh grada ili mentalitet ( ako tako nesto i postoji ) kao i impuls ljudi koji u njemu zive.  Stavi Nis u ovu konstrukciju i bice ti jasno zasto ga kulturni dogadjaji zaobilaze a sam ih nije pokrenuo...

Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: 06.08.2007. 14:17 »

Publiku nema jer ne postoji lokalni medij, niti institucija koja bi servirala kulturu umesto provincijskih običaja i pomirljivosti sa situacijom. I ovde veliku odgovornost snosi država, jer je njen udeo u formiranju ovakvog javnog mnjenja u Nišu i na jugu Srbije ogroman.

Koliko god bio protiv Wolfa, ne mogu da se slozim ni sa tobom. Mnogo je potrebno da bi Nis postao grad a lokalci - gradjani. Mnogo vise nego neka TV stanica kao B92 koja ce da forsira gradjanstvo umesto provincijalizma i srpstine. Razmisljao sam sta recimo da gradjani stvarno postanu nezadovoljni lokalnom kulturom, pa i ekonomskom situacijom. Da li bi se pobunili? Ne bi bez nekog konkretnog razloga. Nis ni devedesetih godina ne bi ustao da Zoran Zivkovic nije poceo da obecava kako ako pobede nece da placaju struju, da ce da budu otpisani racuni, itd. Ljudi su posli i tu zbog para i pojedinacnih materijalnih interesa a ne zbog ideje i zbog protivljenja ratovima koje je vlast povela. Zato su i mogli da dozive mirno bombardovanje, zato su kasnije i izabrali onog seljaka za glavnog baju grada.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #43 poslato: 06.08.2007. 15:14 »

Ne bi odmah, ali medijska inicijativa je najbolji način da se ti "lokalci", kako ih zoveš, preobrate u građane, od provincijskih vampira da postanu ljudi. Ne postoji drugi način da se podigne kulturna i politička svest u ovim zatucanim regijama južno od Beograda. I siguran sam da podizanje kulturne atmosfere ide zajedno sa političkom. Barem u programu koji ja imam u vidu i kako bih ja organizovao medijski program.

Kulturu bi trebalo pojeftiniti, a učiniti kvalitetnijom. U ovom momentu popularna kultura u Nišu i regionu (mislim na Centralnu Srbiju) može samo da pogorša stvari. Održavanje Nisomnije, Filmskih susreta i sličnih prosečnih događaja utiče na dalje uljuljkivanje građana, na inerciju i lažnu predstavu o tome da Niš ipak nije mrtav. Umesto toga podržati galerije, književne časopise ili udruženja.
Sačuvana

WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #44 poslato: 06.08.2007. 16:31 »

Koliko god bio protiv Wolfa

.... osmeh

Kulturu bi trebalo pojeftiniti, a učiniti kvalitetnijom.

ne mozes da nesto pojeftinis a ucinis kvalitetnijem, takav proces ne postoji
ali, ako kulturu pojeftinis mozes je uciniti pristupacnijom, blizoj ljudima, prakticno standardnijom i time postaviti temelje za dalji napredak

Umesto toga podržati galerije, književne časopise ili udruženja.

galerije,knjizevni casopisi i udruzenja su teska artiljerija u ovom slucaju, vama je potrebnije "lako pesadijsko naoruzanje"...
izbacivanje cece za novu godinu i ubacivanje nekog ko je bar manji kitch
preusmeravanje mladih ljudi iz folkoteka na mesta gde se pusta normalna muzika
i slicne stvari...
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: